Terug naar Log

04-25-2002: "Lakenvelders en zo"

En als u er dan toch op uittrekt de komende dagen, vergeet dan niet naar de koeien te kijken! Ze dartelen weer door de weiden. Zo blij omdat ze buiten zijn. Of het komt omdat we ze een jaar moesten missen, of dat het werkelijk zo is weet ik niet, maar het lijkt mij of er meer soorten te zijn. Op onze tocht naar Friesland zag ik tussen het bont nogal wat lakenvelders lopen, ons eigen antieke nationale ras dat terug schijnt te komen van nagenoeg weggeweest. Ze zijn prachtig in deze tijd van het jaar, nu de lakens nog hagelwit zijn.

Begin ik weer over India, maar daar heb ik naar koeien leren kijken en deze diersoort leren waarderen. Zo stom als een koe moet je mij nooit meer zeggen, want als er ťťn dier is dat zich gemakkelijk weet aan te passen aan werkelijk alle omstandigheden dan is het wel zo'n dom rund! In menig gezin gaat koe 'snachts als kacheltje mee naar binnen waar hij zich als brave hond gedraagt en in zijn eigen hoek gaat liggen.

Maar de mooiste koeien leven in IndonesiŽ. De officiŽle naam ken ik niet, maar wij noemden ze blootbilkoeien. Klein, slank en met een rose cirkel op hun billen als om stieren de weg te wijzen: hier moet je wezen, sufferd! De natuur kan, mits ongerept gelaten, bijzonder vindingrijk zijn.

 

 

 

 

Site Meter