Terug naar Log

04-28-2002: "Zondagmiddaggedachte"

Haal het hoesje van de VN en blader hem door. Aha-Erlebnis. Ons land houdt zich meer dan ooit bezig met het verleden, terwijl politiek de opdracht heeft een land hier & nu Ťn in de toekomst zo leefbaar mogelijk te houden. Maar aan toekomst durft niemand zich meer wagen, lijkt het.

In willekeurige volgorde wat ik zo tegenkom in de VN en wat me verder nog lukraak te binnen schiet: Srebrenica, Freek de Jonge + ArgentiniŽ, Davidsster, Anti-semitisme, VOC plus slavenhandel, IndonesiŽ. Veelal met excuses als toefje slagroom, maar gedane zaken nemen geen keer. 't Kweekt onrechtvaardigheid en onvrede want waar trek je grenzen? Wie krijgt vergoeding voor aangedaan leed en wie niet? Hoe zit het met homo's onder de oorlog of zigeuners? Ik noem maar wat.

Voor een vreedzaam en vredig coŽxisteren in het heden is dit wroeten in vroeger niet altijd nuttig. "Wegvluchten in het verleden", zou je tegen een mens in psychotherapie zeggen, "is het ontlopen van verantwoordelijkheden nu". Natuurlijk heeft het zin om bij gemaakte fouten stil te staan en ervan te leren voor de toekomst (hoewel dit in de historie maar zelden is gebeurd), maar blijven treuren om gedane zaken maakt de toekomst er niet beter op.

 

 

 

 

Site Meter