Terug naar Log

05-07-2002: "Sensatiejournalistiek"

Voorpagina Volkskrant, en die niet alleen naar ik hoorde: levensgrote foto van Pim. Ik mocht weer ongewild voyeur zijn. Moest meegenieten van een dode Pim uitgestrekt op asfalt, mond open, bloedende lap op zijn hoofd, hand in plastic zakje, verplegersbenen naast zijn levenloze gestalte die het redden hadden opgegeven.

Kan er dan verdorie geen greintje respect meer af? Gaat oplage boven ieder fatsoen? Verruwing van moreel en moraal, al roepen journalisten om het hardst dat dit niet door hun toedoen komt. Zeggen ze: de lezers hebben recht op informatie. Ammehoela! Welke informatie?

Welke nieuwswaarde zit dan wel in een foto van dode Pim bloedend op de keien? Huh? Houd toch op sensatieblad te willen zijn. Maar ook bij ooit eerzame kranten hebben ze ontdekt dat sex en geweld goed verkopen.

Op de radio vanmorgen een professor ik was nog te slaperig om zijn naam te onthouden, maar hij zal vermoedelijk nog wel ergens aan het woord komen horen zeggen dat de journalistiek wel degelijk een slecht klimaat kan scheppen.

 

Reacties: (2)


De ombudsman van de Volkskrant plaatste vandaag een ongelooflijk zwak stukje over de motivatie deze foto te plaatsen: er was geen andere foto! Ze hadden zeer veel klachten binnengekregen.
elisa, 08-05-2002 20:05

De pers vond een normaal portret blijkbaar niet gepast.

Zelfs respect voor de dode is tegenwoordig ver te zoeken.
JW, 07-05-2002 13:59 http://jw.is.verweg.com/

 

 

 

Site Meter