Terug naar Log

05-07-2002: "Zinvol of zinloos"

Loop ik met m'n verdrietige ziel naar buiten de zon in. Betrap ik bij de kikkertobbe twee versgebakken konijntjes die samen de blauwe bloemetjes wegknagen die ik gisteren heb geplant. Waar komen die in hemelsnaam vandaan? Reiken de konijnenpijpen al tot in de bamboe soms?

Scheer je weg!, brul ik. Nou dat doen ze. Ik hoop dat ze mij hun pijp verraden zodat ik die kan blokkeren, maar ze schieten onder de weelderige akeleien waar ze verder onzichtbaar zijn. Ik heb het hart niet hier met een bamboestok op te meppen. Mijn tijd komt nog wel.

Dan maar paddenkindjes kijken in de vijver. De brutaalsten zwermen al metersver uit, maar de meesten hangen nog rond bij de grote kluit waar ze hun staartje hebben gekregen. De zwaargehavende plant vol zwart gekwispel heeft nu ook bewoning gekregen van salamanders, zie ik.

Al kijkend naar dit kleine leven waaraan ik part nog deel heb, dat zich buiten mijn handelen voltrekt en verder ontwikkelt besef ik hoe misbaar de mens is. Hoe betrekkelijk alles is. Later zal pas blijken of de dood van Pim zinvol of zinloos is geweest.

Weer binnen, dringt opnieuw de angst zich op geregeerd te gaan worden door een agressief schreeuwende massa die onder bedreiging beslissingen afdwingt. Hollandse Revolutie der moderniteiten anno 2002. Heeft niets meer met Fortuyn te maken, bezoedelt zelfs zijn naam.

Of de cupfinale morgen doorgaat? hoor ik. Ook dàt nog. Welja, de rotzooi in Den Haag is nog niet opgetrokken of we krijgen weer voetbalgedoe in Rotterdam onder druk van de commerciële belangen. Tranen om Pim even opgeschort. Krokodillenverdriet dat maar even moet wachten.

Toch waanden wij ons als geen ander ooit het lichtend voorbeeld in de wereld. Het belérende vingertje eeuwig geheven omdat wij wisten hoe het moest. Hoogmoed is tot val gekomen. Shame on us.

 

 

 

 

Site Meter