Terug naar Log

05-13-2002: "Gedoogcultuur"

Nou loop ik al wat langer mee in de maatschappij dan de meesten van mijn medeloggers. Durf ik te twijfelen aan de gangbare opvatting dat de ontaarde maatschappelijke toestanden van nu vooral te wijten zouden zijn aan bepaalde groepen allochtonen.

Neem nou de jaren zestig met opstand tegen het gezag, ontkerkelijking, lieflijke flowerpower waar voor het eerst openlijk drugs werden gebruikt en gedoogd. Eerste gastarbeiders in Nederland, zeker van een baan en werkend bij grote bedrijven. Geen gezinshereniging nog van islamitische werknemers waardoor geen sprake van tweede generatie.

Het eerste jatten van fietsen en openbreken van auto's was dus bepaald niet het werk van allochtonen, maar van onze eigen medelanders die om centen verlegen zaten voor drugs. Hier al begon de gedoogcultuur want gezag lag ondertussen op zijn gat.

Vervolgens ontvluchtten stromen Surinamers hun land. Jongens waarvoor we geen baantjes hadden, die op straat rondhingen zonder de sociale controle die ze thuis gewend waren geweest, die zagen wat je hier kon flikken zonder opgepakt te worden.

Pas daarna kwam, bij mijn weten, de grote stroom niet-koninkrijklanders binnen. Thuis voor het minste vergrijp tegen mijn-en-dijn jarenlang mensonterend weggesloten, bleek men het hier niet zo nauw met de normen te nemen.

Het gladde pad was naar mijn gevoel al jaren door gemakzuchtig gedogen geplaveid. Het is dan ook niet terecht om de allochtonen van nu voor de boosdoeners aan te zien.

 

Reacties: (3)


Nederlanders (niet alemaal natuurlijk) willen eigenlijk niks van die mensen weten. Ze mogen het zelf uitzoeken. Als ze maar integreren, want als je niet goed Nederlands spreekt moet je eigenlijk oprotten. Dus als er een over de schreef gaat, dan is het meteen een aso of een parasiet. Geen wonder dat sommige leden van bedoelde groep soms de indruk wekken Nederlanders vooral niet al te serieus te nemen. Andersom gebeurt dat alleen bij voldoende vertoon van asociaal gedrag.
Omar, 13-05-2002 17:17 http://www.omarbrunt.com

En hierin heeft suffie natuurlijk volledig gelijk!
Alleen vind ik dat wij wat al te makkelijk roepen dat wij van niets hebben geweten, en zij de boosdoeners zijn.
Ik heb het hier niet over de complexe problemen die vermenging van godsdienst & culturen met zich meebrengt. Wel over het rondhangende, overlast veroorzakende jonge spul.
elisa, 13-05-2002 14:38

Toch denkt Suffie dat het wat gecompliceerder ligt...
Suffie, 13-05-2002 14:26 http://www.suffie.com

 

 

 

Site Meter