05-19-2002: Het gedoe

Stel je voor: een sliert van ruim vijftig antieke koetsjes getrokken door schitterende paarden die onder politie-escorte overdag door de provincie toeren en 's avonds langs de grachten van Utrecht. Dit is sensationeel. Het begint al bij de veemarkthallen waar hele gezinnen, inclusief hond, zijn komen aanrijden met de koets op een trailer en de paarden in de paardenwagen. Zonder uitzondering liefhebbers die stapel zijn op hun paarden en er de hele dag mee staan te smoezen. De honden, duidelijk gewend om mee te rijden, bewaken hun koets. Kijken mag maar o wee als je ergens aankomt.

De oudere paarden weten wat hun te wachten staat en laten zich gretig opsieren en inspannen, de jongen zijn nerveus van de autorit en weigeren aanvankelijk hardnekkig elk getuttel aan hun lijf. Het kan dus even duren voordat alles willig voor de koetsen staat, maar dan hèb je ook wat. Koetsiers en passagiers in antieke kledij, de koetsen piekfijn in de lak, de paarden glimmend gerost en kunstig ingevlochten. De politie staat er met een grote wagen en vier paarden. Er is ook een vrouwelijke agent. Ze zeggen dat dit soort dagen de krenten zijn in hun politiepap.

Twee rijden voorop, twee achteraan. Hoewel ze zich te pletter moeten werken om voor zo'n lange stoet kruispunten en stoplichten af te zetten vinden ze dit helemaal het einde. Terwijl de twee voorsten een kruispunt blokkeren, galopperen die van achteraan ondertussen naar voren, waarna de voorsten achter weer aansluiten. Ze roepen ook de hulp in van bus- of andere chauffeurs, vragen hen scheef op de weg te gaan staan om achterliggers tegen te houden. Werkte prima, hoewel er natuurlijk klootzakken waren.

Wat de paarden moeten kunnen verdragen daar sta je als toeschouwer niet bij stil. Ze mogen niet schrikken van herrie, toeters, geschreeuw, blaffende honden, langsscherend verkeer, passerende auto's die bijna snijdend invoegen (de klojo's), en van de talloze taludjes met witte schilderingen die er zijn gekomen. Waarvan ze altijd schrikken zijn spoorrails. Hier schijnt een beetje spanning op staan, en veel spanning als er juist een trein overheen is gereden. Als een paard niet kan leren spoorrails te kruisen, dan is het voorgoed ongeschikt om tochten te rijden.

 

Reageren?


Naam

e-Mail (optional)

Site (optional)

Zeg het maar

 

 

 

Site Meter