05-20-2002: Volksverhuizing

Alle nieuws gemist. Net terug uit de Achterhoek waar we afscheid namen van vriend C. Is het land achter Deventer al Achterhoek? Hoe dan ook genoten van het landschap. Van de door oude bomen omzoomde weiden die weer vol met koeien staan, van de kleine rietgedekte boerenhoeven in de schaduw van het loof. Waarom hebben de Hollandse weiden eigenlijk geen bosschages in hun saaie vlakke land?

Gewoonlijk hoeven we op feestdagen niet zo nodig de weg op. Het leek wel een volksverhuizing op de A1. We hebben alle merken sleurhut bekeken. Ze lijken steeds groter te worden. De nieuwsten, met zo'n half raam aan de achterkant, hebben vast een ingebouwd toilet. Ze zijn dan ook niet om aan te zien.

Daar lijkt me nou geen klap aan. Niets spannender dan je midden in de nacht bij het vage schijnsel van een zaklantaarn tussen het getsjilp van krekels door en onder het concert van nachtegalen naar het plashok te begeven. In Frankrijk natuurlijk. Waar krekelt het anders?

Misschien niet veilig meer zonder lijfwacht door de nacht? Was het vroeger ook niet overal. Herinner me een camping bij Lübeck waar wij — joost mag weten waarom — de woede van een stel hooligans avant la lettre hadden opgewekt. Toen echtvriend naar het washok was vertrokken besloten deze zatte koppen een aanval op de caravan te ondernemen.

In Denemarken, waarvan we op terugreis waren, had ik een zware gietijzeren koekenpan gekocht. Ik heb er een hele tijd mee in mijn handen gezeten op het bankje achter de deur. Was er een binnengekomen, of had iemand de jongenstent ingetrapt, wat ook in hun planning zat, ik zou niet geaarzeld hebben z'n harsens aan pulp te slaan. Toegegeven dat revolvers of messen toen nog niet zo in de mode waren.

 

Reageren?


Naam

e-Mail (optional)

Site (optional)

Zeg het maar

 

 

 

Site Meter