logo

February 2002
Z M D W D V Z
     
  
blwklokje

Egodump

Logtitels
Zoeken
Antecedenten
India Site
India foto's

akelei

Voor geest en gemoed

Actiereactie Bieslog BoekLog Cioran Cockie Cornille Druppels Ecritures Elrado Hinke Inkt Jeronimo Kiekens Kunstlog Leeskamer Ludo Linda Linke soep Maar wat is het Mariska Merel Onnoot Polskaya Prolific Puck Reutellog Snotverjeppie Suffie Tessa Tonie Tsja Tsjonge Website4all Zidouta

rhodo

Superlijsten

Blogtracker  Loglijst  Weblogger  Weblogs Recently Changed  Wie logt?  Zidouta/start 

button Ludo

Oudjes elders

2000: september
2000: oktober
2000: november
2000: december

2001: januari
2001: februari
2001: maart
2001: (april)
2001: mei
button Noah Site Meter TopStat

Misdrukjes in archief

2002 May
2002 April
2002 March
2002 February
2002 January
2001 December
2001 November
2001 October
2001 September
2001 August
2001 July
2001 June

foto
logo

Misdruk February 2002

 

Archief Index Log

 

28 February, 2002

Banaliteiten

Gisteren een behandeling verslapen die ik vandaag moest inhalen. Vannacht was ik zo wakker dat ik kon meezingen met de maan, vanmorgen werd ik al om zes uur wakker, maar tijd nemen voor de omkat naar MT is er nog niet van gekomen. Hete brei waar ik omheen loop.

Heel veel logs — rijp en groen — bekeken, deels gelezen en weer op de boekenplank gezet voor latere inspectie. Aan sommige zie je meteen dat het nooit iets zal worden, maar van anderen kun je dit nu nog niet zeggen. Ik houd er in de regel zo'n 95 bij. Voorlopig genoeg. Niet meer de hele dag achter de computer zitten, is het nobel streven.

Vanmiddag in prachtig felle zon naar Driebergen gereden. De bossen zien er na de stormdagen gehavend uit. Vooral de witte en grauwe berken hebben het zwaar moeten ontgelden, liggen geheel of gedeeltelijk gebroken. Ze zijn hier zwaar uit de kluiten gewassen en met hun veel te hoge kruinen kwetsbaar. Weer minder nestelplekken voor de spechten. Vooral de groene broedt in holle berkenstammen.

Aan het eind van de middag het grote schepnet genomen om de vijver van blad, twijgen en grote takken te ontdoen. Er was nogal wat ingewaaid en het te verslepen gewicht was bijna teveel voor een nog stijve knie. Hoogste tijd voor grote schoonmaak. In het Zeister krantje las ik dat er colonnes padden uit het oosten komen aangemarcheerd, zo'n dag of veertien vroeger dan anders. Wil ik niet dat ze op elke twijg eieren afzetten, dan moet ik wel tempo draaien.

De roos is krankzinnig ver uitgelopen. De druif moet gesnoeid voordat het sap gaat stromen, evenals de najaarsheide die trouwens door konijnen wordt gekortwiekt. Talloze zaken te doen maar ik voel me nog niet handig op anderhalve poot.

Binnenshuis heeft zich een wondertje voltrokken. Ooit gehaast een stuk gemberwortel in een stopfles gedaan. Stop erop en niet meer aan gedacht. Tot zich prachtig jonge spruiten ontwikkelden zodat ik een scheutje water gaf. En nu? Worteltjes overal en prachtig japans aandoende uitgelopen spruiten. Voor weggooien is het te laat. Kan ik niet meer over hart verkrijgen. Oppotten dus en nog meer rommel erbij.no 1146, 22:32 uur, daglink

 

Eitje 6 erbij

Van Uniquehorn een bijzonder paasei omdat ze nog niet met psp had gewerkt en het eieren maken leuk vond.

no 1145, 20:52 uur, daglink

 

Bies bies Bie

Bieslog terug van weggeweest, maar nog een beetje plechtig. Aanloopstijfheid zullen we maar zeggen. Commercieel & zodoende aller ogen verwachtingsvol gericht, arme ziel. Land vol verwachting, broodheren vol verwachting, en wij — kleine logsloebers die een tijdlang maatje waren — hopend dat hij zijn losse jasje hervindt.

no 1144, 19:38 uur, daglink

 

Tweemaal ei erbij

Ver voor pasen valt er al te zoeken! Hoera, er staat een mooi vol kleintje bij Jognet en een grote fleurige bij zandstrand.

no 1143, 18:28 uur, daglink

 

ei-eitje

Kijk, Uren.Dagen.Nachten. draagt een bijzonder verfijnd eitje bij voor de paascollectie. Da's mooi. Wie volgt?

no 1142, 10:03 uur, daglink

 

Maan

Verheven boven driftig zeilend wolkgespuis

staat daar de schaduwmaker van de nacht.

Groot, wit en statig terwijl bomen zwart

hun armen heffen in hun hunkering naar licht

no 1141, 06:18 uur, daglink

 

Drank, de onberekenbare

Onder 't net en vlot gesprek

dat mijn hoofd, met bruine hoed

met de gastheer voeren moet,

denkt mijn hele ziel: verrek!

In mijn binnenst stampen beesten,

snuiven paarden, ruisen bossen,

slangen schuiflen door de mossen,

negerstammen vieren feest.

Port of sherry...liever thee?

Ja mevrouw, of eiglijk....nee.

Spiernaakt duik ik in een meer.

Graag, een halfje...o, niet meer!

Hoe kàn ik, bij God, nog praten...

Zouden ze iets aan me merken?

Kan ik niet meer tegen sterke

drank? Heb ik al rode oren?

Als we nou die kat eens schoren

- de onvervalste poedelkat -

ijsbloemen op zijn achterplat.

Niemand weet, hoe vreeslijk wild

ik met los haar loop te rennen!

Niemand zou mij hier herkennen

als ik plotsling was gevild.

Want ze kennen slechts mijn huid,

en die nog alleen bij stukken,

o ingetogen, bruine bruid

van Tahiti, of Molukken...

In de kamer wordt het donker;

buiten dwarrelt stil en schuin

sneeuw op heel licht groene struiken.

Zó mooi is het in die tuin,

dat 'k moet staren naar het geflonker

van mijn glaasje, naast de kruiken:

àl te glinsterend stuk glas...

Plotsling huil ik...op zijn jas

zaten toen ook lichte vlokken.

Vlokken sneeuw...die werden water...

Hield hij niet meer van me, later,

dat hij zomaar is vertrokken?

M.Vasalis uit: Parken en Woestijnen

no 1140, 00:29 uur, daglink

 

27 February, 2002

Chinees snuifflesje

flacon (16k image)

Klik voor groter. Chinees snuifflesje eind 19de of begin 20ste eeuw met op de achterzijde een landschapje.

no 1139, 22:41 uur, daglink

 

Huishoudelijke mededeling

Was bekeken en geconstateerd dat naast mijzelf ook mijn sokken het uitstekend maken. Nee, dit hoeft niet logisch te zijn als bont en blank tezamen klotsen in het sop vanwege achterstallig. Grauwsluier letten we vandaag niet op. Als het maar fris is want morgen is er weer een dag.

no 1138, 21:42 uur, daglink

 

Let maar niet op mij

Bezig als kip zonder kop want geen lijn in, geen draad door, geen knoop aan. Geen begin en geen eind, 't gaat nergens over, heeft geen handvat (meervoud vatten), is nergens aan op te knopen of af te meren. Moet dat? Vragen wij, zijnde mijzelf, argeloos want wij schrijven vanwege het joie de vivre, inz. joie d'écrire.

Hoor ik wanhopig roepen: Dat doe je dan maar in je eigen tijd. Hier hoor je een hoed te dragen, een pet, een vlag, liefst een gewaagde bikini met sjerp waarop gemeld tot welk gehalte, garnituur, klasse van originaliteit danwel banaliteit & bekwaamheid er wordt behoord. Ach, is deze speeltuin van zulkdanig kaliber?

Eidoch, hoeden en petten passen niet want kop is te dik voor schoteltje. Kop vol harses die alle kanten uitspringen en in de contramine vliegen bij inbinden van mogelijkheden. Net als borsten in beha die als op kop staand toch de vrijheid kiezen. Moest u — inspiratoren — ook eens doen. Op kop staan is heerlijk, nuttig en heilzaam evenals dwarsliggen en tegen stromen in roeien.

Beter gek gepraat dan gek gedaan, want met alle gekheid op een stokje bezig als kip zonder kop en als paarlen voor de zwijnen. Wat zal ik doen? Welke richting wordt mijn richting? Richting? Van zwaartekracht heb ik anders mijn bekomst. Doe mij een paar vleermuisvleugels en een potje radar. Let maar niet op mij want vroeg of laat kom ik er wel.

no 1137, 20:29 uur, daglink

 

De volle maan

pasei (6k image)

Dit geeft de hemel als het paasei van de bolle maan. De dooier is gelegd de teerling is geworpen. Het is per slot nog vasten.

no 1136, 19:55 uur, daglink

 

Tweeling versus Steenbok

Heb me dan wel schahandelijk verslapen, neemt niet weg dat ik rond acht uur de suikerkat (teveel bewerkt vlees gegeten?) een spuit in z'n donder heb gegeven. Ik hoor dan altijd even zachtjes de radio om beetje wakker te worden. Zo net rond het nieuws.

Vanmorgen ving ik op dat een onderzoek in Australië had uitgewezen dat Tweelingen de meest beroerde chauffeurs zijn die veelvuldig brokken maken. Ik kon een glimlach niet onderdrukken, want deze conclusie komt mij uit eigen ervaring niet geheel onbekend voor. Surprise, surprise mocht ik ook nog opvangen dat als je werkelijk veilig getransporteerd wilt worden je maar het beste kan meeliften met een Steenbok. O zo. Daarna ben ik geheel verzaligd en tevreden zachtkens weggegleden op de wolkjes van dromeloos, nu niet meer wetend of het gehoorde reëel was of imaginatie.

Zou dit onderzoek graag willen lezen omdat ik zo nieuwsgierig naar de laatste regel ben.

Yes! Juul springt bij en heeft de link. En daar hebben we het gelazer in de glazen want Capricorns zijn geen Tweelingen bij mijn weten, terwijl ik toch echt Tweeling had verstaan want anders zou ik niet eens hebben geluisterd. 's Morgens om acht uur al helemaal niet. Het onderzoek: Capricorns crash through

no 1135, 13:57 uur, daglink

 

Die laatste regel hè

't Is dat ik me heb verslapen en dit niet verdragen kan. Het verband snap ik óók niet maar het maakt me kwaad. Heb je weer zo'n belachelijk, onmogelijk uit z'n verband getrokken conclusie. Zogenaamd van het Gezondheidsnieuws (indirect terechtgekomen via) dat suggereert de wijsheid in pacht te hebben. Tjee wat een geneuzel. Journalistiek zou verboden moeten worden.

Hamburger veroorzaakt diabetes.

Ohoh wat errug, denk je eerst nog. Eetgewoonten van 42.000 mannen gedurende 12 jaar, da's geen kattepis, al blijken de hamburgers al te vallen onder bewerkt vlees samen met bacon, salami en hot dogs die wel vijfmaal per week moeten worden weggehapt wil je er suikerziek van worden. Niettemin haal je je geweten overhoop om met gerust gemoed te concluderen dat je eigen vent maar driemaal 'sweeks bewerkt eet.

Bij de les blijven graag. Maak u klaar want nu nadert het hoogtepunt. Wat lezen we hier spontaan in de laatste regel? En ik begin te vermoeden dat Amerikanen van hun leven nooit aan het lezen van laatste regels toekomen want het is al het zoveelste onderzoek dat magistraal begint en als een nachtkaars verpietert:

Bovendien kan het ook aan de bijgerechten liggen, iemand die veel hamburgers eet eet gewoonlijk ook veel gefrituurd voedsel als patat erbij.

no 1134, 13:39 uur, daglink

 

26 February, 2002

Nieuwe Website4all

Website4all.NL is bezig nieuw te worden.

no 1133, 23:35 uur, daglink

 

Miniserie John Thaw

Vanavond 23:32 Nederland 1 Plastic Man met de onlangs overleden John Thaw. Toeval dat de serie vanavond van start gaat. Thaw speelt een plastisch chirurg die liever een biertje pakt met een aantal collega’s, dan dat hij werkt. Hij heeft ook een gezin, maar uit verveling neemt hij het niet zo nauw met de huwelijkse trouw.

no 1132, 22:56 uur, daglink

 

Eerste paasei binnen

Nou, het eerste paasei vol Weblogkonijntjes heeft Mieke geïnspireerd en is ondertussen binnen. Mieke logt zelf niet omdat ze haar handen al vol heeft aan 4Kids2Play, een site met prachtige Flash-animaties voor kinderen.

no 1131, 22:14 uur, daglink

 

Shostakovich

Liep ik vanmiddag langs het Kruidvat, moest ik aan Elrado's enthousiasme denken. Naar binnen en daar lag nog net het laatste doosje voor mij. Plus een kilopak paaseitjes verbeterde kwaliteit. Huh? Dit laatste had ik beter kunnen laten, maar de symfonieën maken werkelijk alles goed! Classical Budget cd's in Holland.

no 1130, 20:58 uur, daglink

 

Uitgevonden

En hoe je een paasei moet maken heeft ook al iemand uitgevonden. Is bepaald niet origineel, behalve als je er honderd bij elkaar zou krijgen.

no 1129, 19:49 uur, daglink

 

Log tok-tok-tok

Loggen is als het leven zelf. Bedenken hoe iets moet is pas mogelijk na ervaren hoe het niet moet en dit vraagt tijd. Sikkema en tijdgenoten kunnen de vinger zoveel heffen als ze willen, creativiteit laat zich niet dwingen. Het komt... of het komt niet. Niet zelden komt het wanneer iedereen de moed heeft opgegeven en is vergeten dat het komen moest.

Want als Sikkema schrijft: [...] hoop ik wat voorstellen te doen, op dit exacte moment zijn ze nog niet concreet aanwezig, maar mijn hoofd werk er hard aan. Misschien is het beste advies wel: Denk mee. dan ben ik zo vrij te denken: waar hééft hij het over? Hoe had hij gelogd willen hebben dan, en wil ik daar wel met velen in passen?

Of bedoelt hij een project op het niveau van Nationale Omkatdag? Om gezamenlijk iets te ondernemen? Moet toch niet moeilijk zijn om een idee te vinden? Bijna Pasen. Laat elke blogger een paasei decoreren en verzamel die 100 eieren op één site. Alle technieken geoorloofd. Van uitklap-eieren tot snow eggs toe, met of zonder spreuken het kan allemaal niet schelen. Moet een magistraal gezicht zijn, toch? Elk ei linkt naar het blog van de maker terwijl een jury de mooiste eieren bekroont. En in de jury Harry Mulish met Theo van Gogh bijvoorbeeld. Ik noem maar een combinatie.

no 1128, 18:33 uur, daglink

 

Vuiltjes aan de lucht

Heeft hij bij u al geblowd, mijnheer de wind? Hier gaat hij ontevreden te keer, belust op jonge lammeren die ik hem niet offeren wil. Honden snel laten pissen en binnengehaald want alles waarvan de hechting niet deugt scheurt nu bij vlagen van z'n basis en het felste moet nog komen.

Zie je, zo krijgt de prozaïsche gang naar de kapper nog zin, hoe of ik kappers ook haat. De auto staat dan tenminste gedurende enige tijd ondergronds. Als eigen boom op eigen auto waait (of tak van eigen boom) doet de verzekering moeilijk, dus beter hele auto verspeeld in eventueel collapsende parkeergarage.

Bij terugkomst zette men de auto aan de straat, grenzend aan een buurtuin. Want als buurmans boom op andermans wagen stort, is er geen vuiltje aan de lucht.

no 1127, 13:28 uur, daglink

 

Lóggen, het wil wat

Vermakelijk en nogal leerzaam om het lijstje winnaars van Anti-Bloggies eens door te werken.

Ik ga nu een tosti met kaas bakken is geen interessant gegeven om te delen met lezers, hoewel het waarheidsgehalte extreem hoog ligt, en de smaak vol of loos zou kunnen uitvallen. Schrijven is liegen. Niet meer en niet minder, maar het duurt een tijdje voordat waarheid zich voegt naar handen die hem modelleren.

Waar gaat dit over?. Over Zidouta's Belang Van Smaak bijvoorbeeld. Kaas mag dan lekker heten, maar wie durft beweren dat kaas ook lekker is? Geïndoctrineerden door ouderlijk nest of buren vragen wij niet af. Kaas is lekker punt. Vrije wil gevaarlijk punt. Maar ik zeg u: Vrije kaas is ongepast en heerlijk.

Doch, als u mijn vrije kaas zou proberen aapt u mij vrijwillig na. Het woord vrijwillig mag dan suggereren, maar heeft niets met vrije wil te maken. Vrij zou uw wil pas zijn bij het ontdekken dat kaas gevaarlijk was bijvoorbeeld. Ben ik nog te volgen? Ik knabbel aan een tosti kaas.

Het stormt. Waarheid als zes olifanten. Straks hobbelt tante Ooievaar naar kapper. Interessant? Roep niet meteen neen want je weet niet of zij op de wiek gaat en als rotte peer op het plaveisel zal smakken. In dat geval mag worden gelogd dat zij voortijdig aan haar eindje kwam hetgeen een nieuwtje zou zijn.

Man man, lóggen, 't wil wat!

no 1126, 11:47 uur, daglink

 

25 February, 2002

Geluk in de schoot

Er zijn ook dagen dat geluk je in de schoot valt. Mocht ook wel een keer. Eerst overkwam me een ongevraagde portie mooi Chinees waarvan ik danig opgetogen raakte. Verder maakte ik ontspannen een paar goede voornemens waarvan de belangrijkste alweer in duigen viel toen H. achter de kookpotten vandaan was geklommen en mij een geurig bord aanreikte. Er lag, naarst een bergje knapperig gebakken aarpeltjes, een entrecôte op zo groot als de provincie Drenthe, begraven onder een roze met room gebonden rode wijnsaus vol gesnipperde sjalotjes. Je moet op krachten komen, zei hij.

Toen hij was vertrokken en ik me zojuist weer voor een surfrondje achter het toetsenbord had gevleid stuitte ik — tralala — ongevraagd ongewild, uitsluitend op intuïtie, op hele reeksen nuttige nummers die me als gebraden haantjes de open armen invlogen. Zeg tegen zoiets zwierigs, plezierigs en avontuurlijks nou eens neen als de goden je gunstig gezind zijn.

no 1125, 22:40 uur, daglink

 

Chef kok

En d'r stáát me toch 'n chef kok in de keuken de heerlijkste geuren te produceren. Echtvriend heeft vergadering en nu is H. hier neergestreken met een tas ingredienten die er niet om liegen: dikke entrecôtes, room, rode wijn, olijfolie, uitjes, tomaten, voorgebakken frietjes voor onder de grill. En wat helemaal fantastisch is, hij is de keuken ingeklommen, snippert en sputtert dat het een lieve lust is en kóókt.

no 1124, 20:21 uur, daglink

 

Inspirerend Chinees

viss (18k image)

Vandaag geheel van Chinees bezeten. Ongelooflijk subtiele platen bij Cheung Ping's World of Photography Exhibition. Inspirerend.

no 1123, 15:59 uur, daglink

 

Pure schoonheid

chinees (18k image)

Soms stuit je op pure schoonheid. Een Chinese verzameling fijne kunst en antiek waarnaar je een hele week kunt kijken.

no 1122, 12:22 uur, daglink

 

Problem solving

Als ik dit jaar eens per 28 februari afsluit als zijnde voorproef geweest en er 1 maart een nieuw begin aan maak, is er nog alle kans van 2002 een geslaagd jaar te maken.

De donkerheid moet maar eens uit de dagen. Genoeg introvert rondgetast en reality tv in hapklare brokjes neergeschreven. Van alle dagen waren de laatste tien het zwaarst. Afhankelijkheid beperkt actieradius. Belevingswereld trekt zich terug in eigen schaduw en dat levert nul komma nix.

Dag 104 vandaag — we blijven tellen — stuitert met de vraag of een & ander beter te dragen was geweest met sigaret? Sinds operatie elke morgen wakker met overprikkelde luchtpijp alsof de hele nacht gerookt. Restanten nicotine, narcose, kerosine, paardenpis? Hoelang voordat een frisse wind me uit de strot komt waaien?

Veel te doen want morgen zou ik willen kunnen rijden en rond pasen vijf kilo afgevallen zijn. Hoe krijgt een mens dit voor elkaar zonder moreel stokje tussen de lippen? Maar problemen oplossen is altijd beter dan zeuren & treuren.

no 1121, 11:24 uur, daglink

 

Smoezelig

De spelen van Salt Lake City. Vandaag kan de balans worden opgemaakt. Met opgeblazen woorden om de smoezeligheden te verbloemen. Ooit was de Olympische gedachte zuiver en waren deelnemers nog onbevangen. Commercie heeft zich meester gemaakt van ethiek en beste bedoelingen. Hier en daar vingen we een glimp op van corrupte juryleden en dopinggebruik. Ach, het hoeft niet breed te worden uitgemeten, geen naam hebben, hoort bij deze tijd waar alles — politieke partijen, regeringsleiders en principes — langzaam door rot worden geïnfecteerd. Een kniesoor wie zich een beetje onbehaaglijk voelt.

no 1120, 08:33 uur, daglink

 

Geef ons heden ons dagelijks grapje

Card Trick

no 1119, 00:03 uur, daglink

 

24 February, 2002

Rotflits

ives (20k image)

Gevangen door muziek en fraaie beelden bedenk je dat je toevallig een kleine, geruisloze digicamera in je tas hebt zitten. Ongemerkt pakken geen probleem. Instellen geen probleem. Op het kleine display licht het podium fraai op en je klikt. Shit! Staat z'n flits aan. Shame. Ontzettend. Beschamend.

En dan te bedenken dat ik liefst alles zonder flits klik, bewegingsonscherpte voor lief neem en dat dit kleine rotflitsje voor afstand natuurlijk ridicuul is.

Terecht dat er tussen twee stukken meteen een juffrouw op m'n stoep staat die meldt dat er volstrekt niet gefotografeerd mag worden. Nu niet en nooit. Alsof ik dit niet weet. Alsof ik expres die flits heb aangezet. D'r zou anders geen kip naar hebben getokkeld.

no 1118, 23:30 uur, daglink

 

Dwarsverbanden

Vredenburg Utrecht: Dwarsverbanden: Dansez maintenant!

Een wonderlijk samengesteld programma. Want terwijl het Ives Ensemble en de Ebony Band zeker raakvlakken hebben, vond ik Nieuw Sinfonietta Amsterdam (dirigent Roy Goodman) een vreemde eend in de bijt. Vandaar waarschijnlijk dwarsverbanden.

Met zeventiende eeuwse muziek van Jean-Philippe Rameau, Henry Purcell en Jean-Féry Rebel, en wel zeer klassieke dans door Jean Emile en een bijna onesthetisch magere Jennifer Hanna. Ik had gisteravond niet toevallig de anorexia-link bij Tracy moeten zien, want die kon ik niet van mijn netvlies krijgen.

Daarbij speelde het Sinfonietta onberispelijk maar koel en plichtmatig de ingestudeerde muziek, terwijl het Ives Ensemble de sterren van de hemel plukte met swingende muziek uit begin twintigste eeuw. A Set of four Ragtime Danses van Charles Ives (1874-1954) was schitterend, evenals een Ragtime voor koperorkest van Erik Satie en een Burleske Musik voor blazers, slagwerk en piano van Karl Amadeus Harmann.

Klapstuk vormde het prachtig gedanste, zeer humoristische Baby in der Bar. Muziek van van Wilhelm Grosz, gespeeld door de Ebony Band onder leiding van Werner Herbers. Scenario Béla Balázs. Een tragische moeder stalt haar baby tijdelijk in een bar. Het kleine wicht wordt met drank grootgebracht en ontwikkelt zich in korte tijd tot een volwassene die met obscene verleidingsdansen de hele kroeg op z'n kop zet. Dit was genieten!

no 1117, 22:16 uur, daglink

 

Gemeelde mossels

Ow! Dat was werkelijk een smakelijk experiment. Die mossels op z'n Bels, van de visboer, en gedurende twee uur gemeeld zonder klontjes. Met veel fijngesneden groentetjes gekookt in de Leffe. Ook de getuige die hier toevallig een bordje meepakte was zichtbaar in haar element. Gemeelde mosselen houden we erin.

no 1116, 20:47 uur, daglink

 

Comité van kwaakzaamheid

Da's toevallig leuk. Vroege vogels over padden en kikkers, terwijl langs het ene raam de winterstorm met dikke vlokken langs het raam zwiept, en door het andere raam de gouden zonnestralen binnenvallen.

Wat plas en dras betreft: Niet alle kikkers en salamanders houden winterslaap. Er zijn er ook die hun waterleven voortzetten, al staat het leven op een laag pitje. Tot een graad of vier, vijf kunnen ze koude goed harden.

Salamanders trekken de hele winter. Hokken in spouwen en steenhopen. Verdwalen nog wel eens in huis als ze de foute kant van de spouw uitkomen en verdrogen dan snel. Als het weer een beetje zacht blijft kun je onderhand padden en kikkers verwachten. De eerste klompen dril zijn al gesignaleerd in beschutte vijvers. Gewoonlijk valt half maart de piek van de paartijd, maar ook de kikker- en salamanderkalender schuift geleidelijk naar voren. Voor het fijne: Natuurkalender

Werk aan de winkel. Als de donder herfstblad en twijgjes uit de vijvers scheppen nu het nog kan.

"Comité van kwaakzaamheid" is natuurlijk een uitdrukking van Ivo de Wijs.

RAVON, een van de lelijkste sites van Nederland —en ook nog met frames— heeft op de pagina amfibiën en reptielen wel een amfibiënkaart met geluiden. De foto's zijn matig, maar de geluiden, daar gaat het om.no 1114, 08:45 uur, daglink

 

23 February, 2002

Geen haast

Als de Loglijst vanavond toch een beetje van slag is, hoef ik mij ook niet te haasten.

no 1113, 23:42 uur, daglink

 

Slimmer spelletje

Vanavond een slimmer spelletje voor het slapengaan. Partial Logic.

no 1112, 23:39 uur, daglink

 

Wat een droppie

Helaas altijd hetzelfde: spelen worden op hun leukst als ze voorbij zijn. Zodra je alle gezichten hebt leren kennen, kwaliteiten leren waarderen is het sprookje afgelopen.

Wat een droppie, die Gretha Smit. Welk een spanning om al in de eerste rit zo'n tijd te zetten. Grote klasse hoe Claudia Pechstein uiteindelijk het goud continueerde. Een van de weinige avonden dat ik aan de buis zat vastgevroren.

no 1111, 23:19 uur, daglink

 

Daarom dus

Twee die al jaren samenwonen en nu zijn getrouwd, hebben gaandeweg de beduchte echtparenafhankelijkheid ontwikkeld. Hetgeen betekent dat hun oorspronkelijke karakters zijn opgelost in elkaar. Dat zij geen woord meer kunnen uiten zonder elkaar aan te zien. Dat door de een geen woord geuit kan worden zonder door de ander aangevuld. Dat geen haar verhaal kan beginnen zonder dat de ander overneemt.

Nou en?

Als je al jaren tot groot genoegen een clubje hebt met zes vriendinnen —waarvan een ondertussen overleden— maar je de laatste tijd afvraagt wat er aan schort, dan is het dàt. Dat twee vrolijke naturen hun eigen aard aan de wilgen hingen door te gaan samenwonen. Dat beiden na verloop van jaren zo verweven zijn geraakt dat ze geen zelfstandig woord meer kunnen uiten. Het brengt een zware zwaarte want 1 plus 1 is 3 in dit geval: de een, de ander en nog eens samen.

Nou en?

De ooit zo onbevangen avonden kregen sluipend een zwaarte die aanvankelijk onverklaarbaar was maar nu begrepen. Wat te doen? Je kunt toch moeilijk voorschrijven dat het paar beurtelings mag komen, en nooit meer tezamen. De ene maand deze, de andere die. Opdat ieder afzonderlijk ook voor zichzelf kan praten, lachen en een mening geven.

Daarom dus.

no 1110, 20:34 uur, daglink

 

Verlakkerij

Ik weiger naar buiten te kijken. Wil niet zien hoe de groenbedonsde sering klappertandend zijn knoppen afwerpt. Hoe de frivole bamboe gegeseld wordt door hagelstenen. Hoe de lucht hier, verschietend van kleur, als een dreigende zwaarte op aan zeilt.In principe ben ik uitgewinterd. Nog één maand en het is zomertijd wat niks garandeert. Emotionele verlakkerij want menig jaar in mei nog vorst en sneeuw. En altijd weer die angst dat zomer voorbij zal zijn voordat hij is begonnen.

no 1109, 14:07 uur, daglink

 

Bloemrijk

Droomt u weleens over weblogs, webloggers?

Ik wel. Regelmatig zelfs.

Ik droom nieuwe logs, nieuwe stukjes;


Tot zover haal ik Puck aan.

Nou ik ook, maar niet over webloggers als levende wezens met haatschappen, vriendschappen, minne en mooie kuren. Die moeten hun eigen ding maar doen. Wel over nieuwe stukjes die zo briljant zijn dat ik er wakker van word en mezelf inprent deze moet je goed onthouden. En altijd slaat 's morgens een intens verdriet toe. Want wat is vluchtiger dan het woord?

Het gedroomde woord, u raadt het!

Ooit zal die opgepotte nachtelijke bloemrijkheid de pan uitrijzen en paarlenmoeren wolkjes blazen in de gematigde, soms wat grauwe atmosfeer van alledag. Nog voor het einde der tijden, mogen we hopen.

no 1108, 12:07 uur, daglink

 

Leien dakje

Niet dat ik verband zie maar nu ik de verpietering uit m'n haar heb gewassen loopt de knie van een leien dakje. Kwestie van beentje over onder de knie krijgen, zal ik maar zeggen. Duidelijk is dat als een mens zich boven lekker waant, het onder beter gaat.

Binnen loopt goed, buiten waar onverwachte hobbels paden verraderlijk maken is linker. Bang ook voor glad, niet van vries maar van groene alg op de flagstones. In knieholte lijken spieren te kort maar dat rekt nog op, zeggen kenners. Niet draaien, niet zwikken. Ben ik ook niet op uit.

Wanneer hurken en knielen? Het eerste is nodig om onkruid te wieden dat in bossen opschiet. Het tweede, hoe prozaisch, om de kattenbakken schoon te scheppen, want echtvriend doet z'n wanhopige best maar heeft nog geen bedreven handje en moet hier vreselijk van zuchten.

Zo moeilijk, het niet mee bemoeien als anderen doen. Niet vragen of de knippen wel goed zijn gesloten als de frisgevulde kattenbak de trap opstommelt. Klapt natuurlijk pats halfweg de bodem uit het deksel. Wippen alle kilo's in klein grit vloekend de treden af. Gelukkig is stofzuigen lastig met geknakte knie. Eerst met stoffer en blik het teveel terug in de bak. Ik troost met zeggen dat dit mannen slechts éénmaal gebeurt.

no 1107, 11:32 uur, daglink

 

Nog een snoepje van de week

Eerlijkgezegd kon ik het domme plaatje behorende bij de uitslag van deze vreselijke quiz niet voor mijn verantwoording nemen, maar de tekst vond ik niet geheel onplezierig. Plastische chirurgie zonder de waarheid geweld aan te doen levert een beter beeld op.

Hey you! You're Genevieve! Some people may call you a free spirit, others may call you drunk, but all in all you're a truly unique person. You're creative and imaginative yet you don't come off as pretentious. Not all of your ideas are well received, but you're in your own world anyway. Go dance barefoot in an open field.Take the which one of the trading spaces cast are you? quiz!

no 1106, 00:43 uur, daglink

 

Ivo's perzik

Dankzij Puck. De perzik op bazalt hoe kon ik het vergeten na zoveel jaren met nieuwjaar galmen bij de tv, is van Ivo de Wijs. Ongelooflijk hoeveel hij heeft geschreven. En nog altijd schrijft voor "Vroege Vogels", waarvan ik elke zondagmorgen tijdens het prikken van de kat nog net het versje hoor om vervolgens nog een uurtje onder zeil te gaan.

no 1105, 00:25 uur, daglink

 

22 February, 2002

Schone handen

Een week afhankelijk zijn heeft nog wel aardige kanten, maar langer moet het niet duren. Geduld is prachtig maar niemand kan vertellen hoe lang je het vol moet houden. Ik word niet sjaggerijnig want met dat permanente lijntje naar internet zijn de dagen wonderwel te vullen.

Een computer maakt nul komma nul rommel. Had je me vroeger moeten zien. Hoewel je schrijft, tekent, schildert, ontwerpt, briefjes schrijft, kranten leest en babbelt krijg je geen vuile handen. Laat staan koude voeten omdat je telkens iets moet pakken.

't Is me goed bevallen.

no 1104, 23:26 uur, daglink

 

Met geknepen billen

Jochem Uytdehaage heeft iets geweldigs gedaan onder de 13. Zitten we hier voorlopig een tijd met geknepen billen en kromme tenen dat niemand hier maar onder zal duiken. Mooi rijden aan het begin van de race, wat een ellende voor de achterblijvers.

Terwijl ik helemaal niet houd van schaatsen of televisie, neurie ik bij elke nieuwe concurrent vol hartstocht Hij valt, hij valt, als een perzik op bazalt.... Slaat nergens op en ik weet ook niet meer waar dit liedje vandaan komt.

no 1103, 21:47 uur, daglink

 

Het schaatst weer

Au! Dat doet zeer voor kleine Veldkamp. Stoppen op het hoogetpunt is niet ieder gegeven. In mijn herinnering heeft hij het trouwens heel lang uitgehouden. Ik hoop dat hij gelukkig wordt want wat moet je als ijspret is uitgemond in een glazen huis vol scherven?

Makkelijk zeggen als je beste prestatie bestaat uit een logje schrijven en met een half oog naar het schaatsen kijken.

no 1102, 21:17 uur, daglink

 

Dommelsch

Drommelsch, soms stoot je wel eens op een standje.

no 1101, 15:59 uur, daglink

 

Wondermiddel

Als ik van Puck d'r hoestellende lees komt mijn kinderleed weer boven. Ook ziek en hoestend, lang geleden. Onder het wakend oog van een moeder die er de ballen van snapte en maar één ziekendrank wist te mixen.

Een ei werd met een vork stevig opgeklopt onder mijn ogen terwijl ik suiker! suiker! schreeuwde, voor zover ik schreeuwen kon. Goed, met suiker dan, alsof dit het toppunt van wansmaak betrof. Dan werd de fles cognac eerbiedig in het zicht gedragen alsof het de dokter zelve betrof. Mijn moeder, bepaald geen krenterig tiep, goot klok-klok-klok-klok bij het ei, klutste het mengsel nog eens lekker door mekaar, kneep mij - "even flink zijn en niet spuwen, die cognac heeft een vermogen gekost" - de neus dicht en goot het brouwsel naar binnen.

Hik. Zzzzoef. Hhik. Whavvv. Hikhh. Ghieieie.

Ik vermoed dat het geholpen heeft. Ik ben er nog, en zelden hoestend.

no 1100, 13:51 uur, daglink

 

Verkeer

Heer in het verkeer.

Met dank aan Dennis.

no 1099, 12:43 uur, daglink

 

Ebony band

• zondag 24 februari • 14.15 uur in muziekcentrum Vredenburg: Dwarsverbanden: Dansez maintenant! Ebony Band

Dit lijkt me wel wat onder de huidige omstandigheden, dus deze had ik bedoeld. Kaartje had ik ook al, alleen het dansje erheen moet nog geregeld worden. Maar ook dat komt goed, zal je zien.

no 1098, 11:28 uur, daglink

 

Ebony not

Wij luiden de vrijdag in. Maar het is niet de Ebony Band waarover ik me het hoofd breek.

no 1097, 11:07 uur, daglink

 

John Thaw

BBC News meldt: Morse (John Thaw) morsdood.

Mooie series waren het, tot ze tot uit en treure elke zomer werden herhaald.

no 1096, 00:23 uur, daglink

 

What D&D Character

I Am A: Neutral Good Half-Elf Ranger Bard

Alignment: Neutral Good characters believe in the power of good above all else. They will work to make the world a better place, and will do whatever is necessary to bring that about, whether it goes for or against whatever is considered 'normal'.

Race: Half-Elves are a cross between a human and an elf. They are smaller, like their elven ancestors, but have a much shorter lifespan. They are sometimes looked down upon as half-breeds, but this is rare. They have both the curious drive of humans and the patience of elves.

Primary Class: Rangers are the defenders of nature and the elements. They are in tune with the Earth, and work to keep it safe and healthy.

Secondary Class: Bards are the entertainers. They sing, dance, and play instruments to make other people happy, and, frequently, make money. They also tend to dabble in magic a bit.

Find out What Character Are You?

no 1095, 00:15 uur, daglink

 

21 February, 2002

Milosevic

Moet ik voor het slapengaan weer een gênante bekentenis doen. Die stem van Milosevic hè, en de onverstaanbare taal die hij eruit gooit. Niet verder vertellen maar ik vind deze combinatie bijzonder welluidend.

In Holland hebben we maar weinig zware stemmen. Als die hun mond opendoen rollen er Hollandse zinnen uit. Meestal zijn die weinig verheffend, en niet half zo veelbelovend als woorden waarvan je naar de betekenis moet raden.

Die stem van Milosevic hè. Volgens mij kan die man even goed zingen als moorden.

no 1094, 22:53 uur, daglink

 

Uitspatting

Sinds ik maandag Paul Huf zo lekker in de weer zag had ik zin. Vanmorgen stond ik precies op het goede tijdstip voor het mooiste licht. Een feest zo, die kleuren. Ik kon het niet laten. Genomen met een Sony Mavica DSC-1000, 2.1 megapixel, 20x zoom. Ik ben gek op deze camera.

no 1093, 21:45 uur, daglink

 

Orchidee

orchipaars (17k image)

Orchidee voor het raam.

no 1092, 21:22 uur, daglink

 

Het hart

tulpenhart (31k image)

Doodgewoon daglicht dat door de bloembladen schijnt.

no 1091, 21:19 uur, daglink

 

Tulp

tulp (34k image)

Fotograferen is schilderen met licht (1)

no 1090, 21:11 uur, daglink

 

Voor mezelf

Handige link voor mij. NYPL: Style Guide. En natuurlijk, natuurlijk Jeffrey Zeldman Presents: The Daily Report

no 1089, 16:47 uur, daglink

 

CSS

Kijk, van Apple zowaar. Working with CSS - Introduction to CSS Layout. Moeten we onthouden.

no 1088, 16:29 uur, daglink

 

Loglijst boppe!

Jeronimo dankt terecht JW (en RR) van de loglijst die vannacht nog weer beter en mooier is geworden.

Zoals ik mij ongekleed voel zonder oorbellen, voelt mijn weblog zich bloedeloos zonder loglijst!

Da's toch mooi gezegd, toch? En welgemeend.

no 1087, 12:47 uur, daglink

 

Survival of the fittest(2)

ROTTERDAM (ANP) - Een psychisch gestoorde man heeft maandag in Rotterdam zijn 2-jarige zoon van het balkon van zijn woning gegooid. [...] Tijdens een handgemeen tussen beide echtelieden wierp de vader zijn zoon vanaf de eerste etage over de reling van het balkon.

Ik kwam tot de vraag Survival of the fittest na het lezen van bovenstaand berichtje. Hoeveel lopen vrij rond die geen grenzen kunnen stellen aan hun agressie. Exploderende agressie lijkt toe te nemen, al zeggen misdaadcijfers weinig. Er kunnen meer misdaden zijn opgelost omdat er meer mankracht was.

Wat onder fittest wordt verstaan zou misschien van omstandigheden afhankelijk kunnen zijn? Als je in de woestijn wordt geboren onder een zinderende zon waar buurman een kilometer verder woont heb je weinig aan sociale vaardigheid maar alles aan vitaliteit, terwijl de behendigheid om je prettig naast elkaar te kunnen handhaven in onze overbevolkte streken van levensbelang kan zijn.

Getheoretiseer natuurlijk, want in de woestijnen zijn geen vroedvrouwen, artsen, vruchtwaterpuncties of couveuses. Daar geldt domweg nog altijd de wet van de sterksten, of je het hardop mag zeggen of niet. Sterven kinderen bij bosjes en blijven alleen de sterksten over waarvan de meesten hun pensioentje niet halen.

Vraag ik me nu mijzelf corrigerend af waarover we het hebben. De delen wereld die wij als gewoon en geciviliseerd beschouwen bestaan uit een groot deel Europa (niet eens helemaal), een klein deel Australië misschien, en een gedeelte van de USA. Angstwekkend hoe we de rest van de wereld gemakshalve buiten beschouwing laten als we het hebben over "de mens" terwijl de mindere wereld misschien wel driekwart moet bedragen.

Mijn vraag was inderdaad naief want veel te complex. Hoewel je natuurlijk na driekwart eeuw(?) medisch ingrijpen in onze rijke westerse wereld best eens de balans mag opmaken. Niet alles gaat beter waar de mens zijn vingers achter krijgt. Ik kan het niet bewijzen, maar heb de indruk dat de meest onplezierige landen wat individuele misdaad betreft in de welvarende gebieden liggen.

no 1086, 11:26 uur, daglink

 

20 February, 2002

Lekker bezig

misdruk-schaatst (10k image)

Was ik vanavond zo lekker bezig.

no 1085, 23:52 uur, daglink

 

Twee pufjes

Aan de vooravond van dag 100 moet je wat. Kijken hoe ver je het ècht hebt geschopt en hoe stevig je in je schoenen staat. Je bent toevallig alleen thuis, draait kinderachtig een tijdje om de verleidingen heen, en besluit tot een één trekje van een peuk die hus slordig ergens in een asbak heeft laten liggen.

Gadsamme hoe allemachtig smerig. En verradelijk want meteen springen alle zenuweindjes overeind. Voorzichtig een tweede pufje om te bevestigen wat ik net al voelde en ik duizel. Wegwezen hier. Als een speer naar mijn eigen kamer zonder asbak en ogenblikkelijk kauwgom in m'n mond.

Ik heb me voorgenomen op de vooravond van dag 200 nog een keer te proeven.

no 1084, 21:55 uur, daglink

 

Survival of the fittest

Soms denk ik hele rare dingen die helemaal niet mogen. Bijvoorbeeld. In de wilde dierenwereld verstoot moeder de jongen die niet gezond zijn. Ze heeft een feilloos instinct.

In de tamme dierenwereld waarmee de mens zich bemoeit worden ook zieke jongen met medische kunstgrepen in leven gehouden. Blind- en doofheid, heupdysplasie, agressieve of gestoorde karakters tieren welig. Ook zieke tiepjes brengen geld op.

In de wilde wereld is het de survival of the fittest waarbij de kwaliteit van het fokmateriaal (om het oneerbiedig te zeggen) optimaal is. In de tamme wereld waar omwille van gewin wordt doorgefokt kunnen hele stammen degenereren. Tot zover het dier. Maar nu de mens.

Je hoorde vroeger - ongeacht waar of niet waar - dat door miskramen en vroeggeboortes ongezonde kindertjes niet levensvatbaar werden. Nu is men medisch knap geworden in het levend houden van vroeggeborenen die het vroeger niet zouden halen. De zwakken dus, die door de wilde dieren verstoten zouden zijn, waren het dierenjongen geweest.

Ik ben geen adept van Pim, spreek absoluut geen oordeel uit, maar stel uit nieuwsgierigheid de vraag hoe het zit met the survival of the fittest bij het menselijke dier.

no 1083, 20:49 uur, daglink

 

Menu verkeerd

Kruipen we langzaam naar lekker toe, of beginnen we met met lekker en zien we waar het schip strandt? Ik heb het over eten. Voor ander lekker bestaan andere adressen. Ik bedoel dat er twee typen mensen de wereld bevolken mits ze überhaupt te eten krijgen. Zij die met het toetje beginnen en zich terugeten naar de soep, en zij die de normale volgorde aanhouden.

In het eerste geval luidt de redenatie dat je het lekkerste maar gehad kunt hebben en dat je van de rest nog neemt wat je er plezierig kunt inschuiven. Het is de prettig-efficiënte manier voor mensen die willen afvallen.

Aanhangers van de twee methode zien het lekkers als beloning voor het weghappen van degelijk voer. Eerst je bord leeg, dan pas een toetje. Ze eten noodgedwongen meer. Deze manier is alleen voor vermageren geschikt op onprettig-efficiënte wijze: wel degelijk maar niet lekker. Hollandse Calvinistische Volksaard (HCV) zou je het ook kunnen noemen.

De prettig-efficiënte methode is helaas alleen te hanteren in gezelschap van gelijkgestemden of alleen. Ik heb nog nooit ergens mogen eten waar ze zeiden zullen we beginnen met het toetje. Zelfs restaurants zien je niet voor vol aan als je het zou proberen. Waarom eigenlijk niet?

no 1082, 17:15 uur, daglink

 

Wonderen

Al gehuild? vroeg ze

Hoe kom je daar bij?

Huilen na narcose is goed en gaat gemakkelijk.

Vandaar! Ik jankte toen chirurg vertelde dat iets gerepareerd was waarvoor ik niet was gekomen...

En waarvoorje wel kwam? onderbrak ze

Tranen met tuiten want dat is niet gebeurd.

Mooi zo, zei ze.

Hoe bedoel je?

Dat je meteen kon janken.

O.

Ze vond de zwelling dik in orde. Het gekruk mag nog duren. Onder haar handen voelde ik bepaalde plaatsen heftig steken toen ze de bloeddoorstroming een zetje gaf. Au! Ze hebben je behoorlijk te grazen genomen, zei ze. Niet ongeduldig worden.

Twee uur later, even loopje in zonnige tuin. Zo soepel als dat knietje gaat, hoe is het mogelijk. Nog niet genezen maar de druk eraf, ontspannen, soepel. Ik geloof niet in bovennatuurlijke gaven, maar dit doet wonderen.

no 1081, 14:42 uur, daglink

 

Stipwerk

Beter in kringetjes draaien dan op je strepen of stip staan, of ergens een punt van maken. Eenmaal punt raakt de aktieradius danig beperkt zodat elke handeling verwordt tot navelstaren. Navelstaren geraakt van kwaad tot erger. De stip waarop je wenst te blijven wordt put, eerst nog met met later zonder bodem.

Aha! Denk daar maar eens over na. Het hield mij vannacht een tijdje bezig en met succes, maar ik werd er tamelijk verkwikt van wakker.

Nu ga ik, of liever word ik luxueus gereden - want nog afhankelijk reilend en zeilend op kringetjes en stippen - naar healingmeisje voor linkerschouder die ik niet verder heb hoeven ontwrichten om knietje te steunen. Met stevige verpleegervaring meteen controleren, zij dus, of alles op linker onderscharnier wel kits groeit en bloeit.

Zie je, dit nu was een voorbeeld van stipwerk.

no 1080, 10:14 uur, daglink

 

19 February, 2002

Het schaatst weer

Het schaatst weer op tv, dus daar issie weer, onze Smeets, Mart. Lange zit vanavond. Veel tijd voor vrolijk gebabbel. Ik blijf lekker logje schrijven, lezen, layen.

no 1079, 21:51 uur, daglink

 

Digitale tv-gids (met zoek)

De zwarte letters op een donkergrijze achtergrond zijn niet zo handig, maar verder is Search.TV prima. Dank Anson! Niet alleen makkelijk als de tv-gids een week te vroeg bij het oud papier is beland maar ook als er twee tv's zijn en maar één gids.

no 1078, 21:26 uur, daglink

 

Tijdelijk

Had ik al gemeld dat ik er voor tafel nog frisgeurend bijzat? Gewassen, gestreken, gesteven. Met kortgeknipte nagels, jaja, omdat die zo lekker tikken.

Om eerlijk te zijn: het ziet er niet uit. Als je het nou hebt over het belang van smaak ben ik blij dat niemand mij in rok ziet. Maar het is tijdelik mogen we hopen, en er zijn ergere dingen.

Lees maar eens rond op de diverse weblogs. Er wordt aan heel wat meer geleden dan aan knietje.

no 1077, 21:02 uur, daglink

 

Blokvorming

Na het gesodemieter over jurering bij kunstrijden voor paren, waarbij zowel Rusland als Canada een eerste prijs moesten krijgen (shame!) heeft de internationale schaatsunie (ISU) een nieuw systeem voor jureren gepresenteerd. Bij grote toernooien zullen voortaan veertien in plaats van negen juryleden zijn. Dat werkt zo:

De juryleden geven allen cijfers, maar slechts de beoordeling van zeven van hen telt. Vooraf is echter niet bekend van wie.

Volgens de voorzitter van de schaatsunie beperkt dit de kans op "blokvorming". De helft van een jury zit dus voortaan voor lul.

no 1076, 19:45 uur, daglink

 

Hansop

Ik kan moeilijk hardop zeggen dat ik nog, heerlijk - heerlijk, in hansopje loop te klunzen. Da's ook teveel verklapt want lopen kan je het niet noemen. Knie stijf en gestrompeld. Hansop van onverslijtbare kwaliteit. Zwart, met capuchon aan het jekje en met geweldig kleurige letters voorop "APPLE". Een jaar of tien geleden op een beurs gekregen, tezamen met een rode versie die nu in de was zit. Saai hoor. Week in week uit rouge et noir. 't Wil maar niet kapot dus zal nog duren tot de computers allang zijn versleten.

Ondertussen hoor ik in de keuken koken en weet ik ongeveer wat we gaan eten. Kreeg ik lange telefoon en ben ik helemaal vergeten wat ik hier eigenlijk wilde zeggen. Is echtvriend een grote mok bouillon komen brengen met mededeling dat hij bijna klaar is met eten bereiden. Nu al, dus alreeds. Zodat geen tijd meer voor mij om lekker frisjes op te knappen. Hoewel... als ik heel hard maar toch voorzichtig trap klim red ik net om nog dame te worden.

no 1075, 18:14 uur, daglink

 

Web of tv?

Om 'ns over na te denken. "Is het maken (of lezen) van een weblog hersengymnastiek of tijdverspilling? In plaats van tv kijken misschien het eerste, voor veel andere activiteiten het laatste." Gevonden bij Tonie

die via op het spoor kwam.

Ongetwijfeld hangt het déjà vu-gevoel bij televisie kijken ook met leeftijd samen. Voor twintigers is alles nog nieuw. Veertigers selecteren kritisch wat ze kijken en voor zestigers is het voorspelbaar. Maar zo simpel is het niet. Erger: er deugt geen spat van deze redenatie.

Computer kan het amuzementsgehalte van televisie vervangen, terwijl de nieuwswaarde van tv onverminderd blijft. Ofwel computeren met televisie aan om niets van het gebodene te missen. Waarbij je vanwege het tikken geen handen vrij heb om steeds te zappen. Blijft er natuurlijk niet veel variatie over.

Is loggen hersengymnastiek of tijdverspilling? Alsof je daar een algemeen geldend antwoord op weet. Log schrijven is één ding. Soms boeiend maar lang niet alle dagen, terwijl log lezen op wat uitzonderingen na ook niet even verheffend is.

Toch lees je op het web meer nieuws, kunst en kunstjes bij elkaar dan je op tv krijgt voorgeschoteld. Prettiger nog is dat je in eigen tempo kunt verteren en dat de onderwerpen niet kapot worden gebabbeld door mevrouwen en mijnheren die er ook het fijne niet van weten en dit verhullen door stupide vragen stellen.

Als ik zou moeten kiezen tussen web of tv, dan vloog de tv met een elegante boog en kushandje na de deur uit. Behalve als er wordt geschaatst, of koninklijk getrouwd bijvoorbeeld. Ik blijf een kind van m'n tijd en wil alles hebben!

no 1074, 16:31 uur, daglink

 

Wacom Cintiq 15x

wacom (20k image)

't Is voor de prijs van een hele computer, maar o, wat is dit prachtig! De Wacom Cintiq 15x.

no 1073, 11:22 uur, daglink

 

Vis

Regen, hagel, zon, helderblauwe lucht met zeilende wolken, zwarte buien. Ze wisselen elkaar af in felle vlagen. Een paar minuten oogt het lieflijk, dan weer giert het rond 't huis. Had me voorgenomen een een eindje te lopen vandaag. Niet dat ik makkelijk word weggeblazen, maar op drie pootjes voel ik me nog niet stabiel om tegen wind en weder op te tornen.

Dat knietje zo lang stijf blijft valt tegen. Voel me vis in het netje.

no 1072, 11:16 uur, daglink

 

18 February, 2002

Tijdbesparend?

Niks tegen handleiding als het een boekje is, maar tegen geprinte vellen zonder marges voor en achter heb ik een diepe weerzin ontwikkeld. Het zou mooi zijn als men hierom eens dacht. De marge vóór is nodig om het boeltje bij elkaar te nieten. Achter moet je aantekeningen kunnen maken.

Handleiding lezen houdt gewoonlijk erg op terwijl je gisteren klaar wilt zijn. Vaak blijkt een avondje lezen, moet ik bekennen, opmerkelijk tijdbesparend.

no 1071, 23:18 uur, daglink

 

O jee, ellende

Ja ja, ik loop om de hete brei.

Movable Type op z'n plek. Nu de rest.

Van lieverlee veel aan Greymatter verknocht. Niet meer snappend wat daaraan moeilijk is. Die dubbele accolades om steekwoorden zo handig te tikken en herkennen. Beetje brok in keel omdat mijn oude lay meemoet. Ook al mee verweven want zonder jatwerk.

Zeg maar nix, ik weet het wel. Manual lezen zou kunnen helpen. Is ook wel zeker dat het helpt, maar o jee de lucht valt naar benee. Wat een ellende!

no 1070, 22:26 uur, daglink

 

Paul Huf

Innemende persoonlijkheid, Paul Huf. Was zojuist te zien op tv bij Rik Felderhof. Mooie man, even lichtvoetig en harmonieus als al zijn foto's. Levensgenieter met een onvertroebeld oog voor de schoonheid in gewone dingen. Kleur, compositie, lichtval, intensiteit. Hieruit bestond zijn levensplezier. Had nog uren naar hem kunnen kijken.

no 1069, 21:58 uur, daglink

 

ZoëYou are ZOE.

You are a lover. Romance, flowers,

and wine are all you need to enjoy yourself.

You are serious about all commitments.

A family person.

You call your Mom every Sunday, and

never forget a Birthday.

Don't let your passion for

romance get confused with the real thing.
Which Sesame Street Character Are You?En als er ooit een testje mis heeft gezeten, dan dit wel maar het plaatje is grappig.

Via

no 1068, 19:16 uur, daglink

 

De laatste brieven aan verzekeringen

Ik heb geen levensverzekering nodig. Ik zou graag willen dat iedereen echt treurig is als ik eenmaal sterf.

Ik had de hele dag planten ingekocht, Toen ik de kruising naderde, groeide er plotseling een flinke struik in mijn gezichtsveld en ik kon het andere voertuig totaal niet meer zien,

Toen ik een vlieg wilde doodslaan raakte ik een lichtmast.Op het moment dat ik met mijn auto van de weg raakte, werd ik eruit geslingerd en kwam ik in het weiland terecht. Een paar koeien vonden mij later in een gat.

Ik wilde de straat oversteken, Er kwam een auto van links recht op mij af. Ik dacht dat hij voor mij langs wilde en deed weer een stap terug. Hij wilde echter achter mij langs. Toen ik dat merkte deed ik snel weer twee passen vooruit. Maar de bestuurder had ook gereageerd en wilde nu toch voor mij langs. Hij stopte en draaide zijn raampje open, Woedend riep hij mij toe: "blijf toch een keertje stilstaan!" Nou, dat deed ik ook inderdaad en toen reed hij mij aan.

Ik wil mijn kind niet laten inenten. Mijn vriendin heeft haar kind ook laten inenten en daarna is het uit het raam gevallen.

Mijn auto reed eenvoudig rechtuit verder, hetgeen er in een bocht in het algemeen toe lijdt dat men de weg verlaat.

Meteen na de dood van mijn man ben ik weduwe geworden.

Mijn motorfiets moest, net als ikzelf, vanwege ernstige schade weggesleept worden.

Ik overreed een man. Hij gaf zelf toe schuldig te zijn, omdat hem dit al een keer eerder gebeurd was.

Ik ben nog nooit van een ongeval weggevlucht. Integendeel. Ik moest altijd weggedragen worden.

dank San!

no 1067, 17:39 uur, daglink

 

Oranjepak

Ontwapende foto in Volkskrant (waarschijnlijk in alle kranten) van Gerard van Velde. Valt alleen nog eens extra op hoe lelijk het Hollandse pak is. Oranje is toch al niet moeders mooiste resultaat van kleurenmix, zeker niet in contrast met witte biezen en een te licht Pruisisch blauw. Wie bedenken in hemelsnaam deze pakken? 't Is geen oranje, maar een mengeling van rose met zalm en veel veel room.

In lang vervlogen jaren droegen schaatsers donkerblauw met sprankelend oranje. Een stevig oranje laat zich best fris combineren, en zeker wel origineler dan met borst- en schouderstrepen overdwars. Arme jongens en meisjes. Geen wonder dat het niet bij iedereen wil lukken. Je loopt toch voor joker in zo'n pak.

no 1066, 13:34 uur, daglink

 

24H Cinema Service anders

VPRO en De Volkskrant gaan intensief samenwerken op het gebied van filmverslaggeving op het internet. De samenwerking tijdens het Filmfestival Rotterdam op de Filmtijger-site is daar een eerste uiting van, en in februari zullen we van start gaan met een speciale filmsite: Cinema.nl. Op deze site zullen uiteindelijk recensies en interviews uit de Volkskrant te vinden zijn, radio en tv-uitzendingen van de VPRO (Stardust, Het Witte Doek), aangevuld door verslaggeving van een gezamenlijke redactie.

Kort en goed komt het erop neer dat 24HCS binnenkort ingrijpend verandert. Het eerste wat u daarvan zult merken is het verdwijnen van de mogelijkheid om in te loggen: u kunt dan niet meer op films stemmen of nieuwe e-mailfilter aanmaken. Neen, dat begrijpen we (red)

Aldus een juist ontvangen meeltje.

no 1065, 13:17 uur, daglink

 

Care Bear

Vooruit, nog eentje van die leuke flauwekul.

Which Care Bear Are You?

no 1064, 10:16 uur, daglink

 

Het snikt

Dit gelóóf je toch niet, droomde ik dat ik had gelogd. Gecalligrafeerd op perkament omdat het een halszaak betrof nadat ik Jacques en consorten vannacht in mijn slaap had aanhoord. Wat een gewauwel, maar behoorlijk koffiedik kijken ho maar!

We eten vandaag krokodillentranen en proosten apenliefde met elkaar als was Timmer en consorten onrecht aangedaan. Ach ja, bla bla. Moet je ze horen met hun gezever. Marianne heeft blauwe vlekken rond haar ogen en dit betekent dat ze het wel eens goed zou kunnen doen. Prognose uit de dikke darm die kant noch wal raakt maar het gat moet vullen van eigen loos.

En ja, zegt de een tegen de ander, zus-en-zo zou niet moeten starten maar ze mag vanwege prettigheid van haar contouren. Ha ha. Het niveau van radio. Snoefneuzen. Ongelikte beren. Pantoffelhelden die menen mens en sport te kennen zonder aanzien of erbarmen want ontroering is het streven en de mens erachter kan gemaakt of gebroken door halfgare woorden.

Opgeklopt en opgeklommen. Sportjournalistiek. Bedreven uit ijstrui in luie stoel terwijl Godfather zelf niet geacht wordt te schaatsen. Identificatie met, door, voor plebs. Sorry, kweet even niet meer wat ik wil zeggen. Entert met slangachtige overvaltechniek gearriveerde sporter of sportster die uitgeworsteld achter adem ligt en snikt. Hoort u hoe het snikt? Oehoehoe is dit even geilen mensen? Ben ik weer in beeld? Maakt niet uit dat gewonnen of verloren is. Het snikt, het snikt. Heeft u gehoord hoe het snikt?

Nah, zo kon hij wel weer. Lucht lekker op, Ik ga nog even slapen. Dromen over ene Smeets.

no 1063, 07:01 uur, daglink

 

17 February, 2002

Arial

Tot besluit een site met kwaliteit voor een ontspannende nacht: The Scourge of Arial

no 1062, 23:20 uur, daglink

 

Kleurtje zoeken

What Color Are You? De zoveelste in een dozijn, maar ziet er wel smakelijk uit. Of is deez al ergens opgedoken?

no 1061, 23:14 uur, daglink

 

Weblogspulletjes in het Frans

In het Frans: Niutopia - système de création de joueb (blog/weblog).

no 1060, 23:12 uur, daglink

 

Microsoft code

Microsoft moet code openbaren, en en PCs Are Incorrect on TV.

no 1059, 23:09 uur, daglink

 

Zelfspraakje

Movable Type zit voor zover ik kan zien met al z'n bestanden goed op z'n plek. Was dit niet gelukt, dan had ik straks niet naar bed gemogen. Onmogelijk me te laten kisten door hard- of software. Hoewel puzzelen spannend is ben ik blij dat ik straks mag slapen want zo te voelen zitten nog spoortjes narcotine in de bast. Neen, narcotine is geen nicotine. (96 Dagen zonder).

De grote chose komt nog. Is om de oude GM-bestanden heel over te krijgen terwijl ik ondertussen wil blijven loggen. Neem mij niet kwalijk dat ik mijn spiritualiteit spitsvondig noteer. U heeft gelijk dat dit evengoed op een kladje zou kunnen. Maar slechte eigenschap van kladjes is dat ze zo makkelijk kwijtgeraakt willen worden. Heb je niks aan.

Schrijf ik derhalve namens mijzelf aan mijzelf:

- Denken is vooruitzien. Maak back-up van hele zwik zoals nu bij provider.

- Huh? Weet je hoe véél dit is, berekend in uren?

- Nou, dan doe je het niet. Valt er met recht iets te blèren als het straks mis gaat.

- Je moet niet zo lelijk tegen me doen!

- Gebruik dan ook je harses. Altijd tegen ànderen trutten dat ze back-ups moeten maken en zelf slinks de pan uit rijzen (in dit geval dus reizen).

- [Twee handjes vertwijfeld omhoog] Erbarmen, ik beloof beterschap!

- Wanneer had je zo gedacht?

- Vannacht vannacht vannacht.

no 1058, 21:55 uur, daglink

 

Reparatie

En in afwachting van MT - 'k moet ook nog layen en da's niet m'n vak - het reactieding in Greymatter wat vlotter gemaakt. Had ik weken eerder kunnen doen. Niet kunnen stappen kan z'n voordelen hebben.

no 1057, 18:01 uur, daglink

 

Tevreden

Geruggesteund door Frédéric van Druppels priegel ik verder aan Movable Type. Met heimwee omdat ik na veel Luctor et emergo zonder ruggesteuntje gesteld was geraakt op Greymatter waarmee ik nu blindelings kan lezen & schrijven. Het raakt alleen te vol nu en traag.

Movable Type, Olé. Met een beetje fantasie van handelen nu het volgende resultaat bereikt:

Loading initial data into system...

Loading blog...

Loading author...

Loading permissions...

Loading templates...

Done loading initial data! All went well.

Ik voel me tevreden. Op voor de volgende ronde...no 1056, 17:11 uur, daglink

 

Voorlichting?

Geruime verbetering in conditie + humeur (vooral dit laatste) dankzij advies van A. die zei dat mijn tubigrip niet van enkel tot boven de knie, maar van teen tot onder de knie moest zitten. Oef scheelt dat even!

Als je uit hospitaal komt met been ingezwachteld van enkel tot boven de knie en ze zeggen dat dit verband vervangen moet worden door tubigrip. Van waar-tot-waar doe jij dan tubigrip als je geen verstand van benen hebt?

En als ze de morgen na operatie bellen met de vraag of de voorlichting voldoende was, hoe kan jij dan weten? Ik bedoel: als jij niet weet dat je niet weet hoe zo'n knelkous moet zitten?

Maar ik heb lekker ontbeten. Na geleden smart valt er weer iets te waarderen.

no 1055, 15:00 uur, daglink

 

Tv = dommer dan de kijker

Geweldige beelden. Geweldige overwinning van Gerard van Velde. Voorgoed gebeiteld in herinnering bij iedereen die keek. Oke, het is the day after, het mag nog een paar keer worden herhaald voor hen die het misten, maar dan moet het toch afgelopen zijn.

Tv-makers denken nog altijd dat mensen het lollig vinden alles zesmaal te zien, of dat kijkers extreem kort van memorie zijn. Vandaar de vele herhalingen. Onverbeterlijk. Altijd weer. Of het nou ramp of sport betreft. Of het makkelijk vullen van komkommertijd met films of series die al -tigmaal zijn herhaald.

Tv is gewoonlijk dommer dan de kijker.

no 1054, 12:48 uur, daglink

 

16 February, 2002

Leuk moment

En na die vreemde mosseltjes deden we maar een feestelijk slokje op die mooie schaatsoverwinning. Dat onze Erica dat toch heeft moeten missen snik snik grin grin. En zonder klapschaats, Gerard, toch? Die ging gewoon zijn eigen baan. Hardstikke goed.

Chauvinistisch ik? Hoe kom je erbij. Eindelijk een leuk moment want tot nu was aan die spelen niks aan. Saaier dan saai.

no 1053, 23:11 uur, daglink

 

Gerard heb Goud!

Gerard heb Goud (en Bos zilver)

Gerard heb Goud (en Bos zilver)

Gerard heb Goud (en Bos zilver)

Gerard heb Goud (en Bos zilver)

Gerard heb Goud (en Bos zilver)

Gerard heb Goud (en Bos zilver)

Gerard heb Goud (en Bos zilver)

Gerard heb Goud (en Bos zilver)

Gerard heb Goud (en Bos zilver)

no 1052, 22:53 uur, daglink

 

Naar de ijsbaan

Ja hallo...

Even iedereen als een scheet naar de ijsbaan. NU. want van Velde (hoe heet-i ?) heeft iets prachtigs gedaan. Tjoepie - eindelijk dan!

no 1051, 22:26 uur, daglink

 

Laat je niet verlakken!

Mosselen koken is één ding, dat kan hij wel onderhand. Fijngesnipperde soepgroente in een scheut Leffe voorgaren in de magnetron, dan overdoen in de grote hete mosselpan, gewassen mossels erbij. Grove peper of hele mosterdzaadjes en dan de deksel erop. Op laten komen, doorscheppen, deksel terug, nog een keer laten opkomen. Klaar. Vanbuiten gestold maar vanbinnen nog een tikkeltje oesters zal ik maar zeggen, dan zijn ze op z'n lekkerst.

Mosselen koken geen probleem, maar mosselen kopen was het wel. AH had kennelijk iets nieuws. Zien wij, gehaaide female inkoopmonsters, een andere verpakking dan onderwerpen we zo'n produkt aan alle kanten aan een grondig onderzoek. Zo niet zij die argeloos op de winkelier vertrouwen. Ach, het zag er ook bijna hetzelfde uit als gewoonlijk.

Alleen bleek bij bereiding dat het reeds voorgekookte mossels waren. Nou vraag ik je! Wie kan dit ook fantaseren? Van mossels die van zichzelf maar enkele minuten hoeven garen een voorgekookt produkt fabriceren! We hadden smaak naturel. Er zaten wat groenten in, kruiderijen, zout en specerijen. Het waren kleine mossels die na voorzichtig verwarmen de onbestemde structuur van stopverf hadden en nergens meer naar smaakten. Laat je dus niet verlakken.

no 1050, 20:36 uur, daglink

 

Sunny afternoon

Net zuchtend MT opzij gegooid, een verliefde blik door het raam geworpen naar de zon die al zo kleurig bijstaat of ik denk soep te ruiken. Onvervalste vleesbouillon van echte poulet met een kruidnagel en een uitje. Ik hobbel naar de keuken om te vragen of dit waar is of dat ik ten prooi ben aan dezefde overmoedige verbeelding waarmee ik aan MT begon. Op het fornuis staat stevig afgedekt een pan bouillon te trekken. Dat troost tenminste.

Ontslagen van huishoudelijkheden verkeer ik in een kinderlijke situatie. De soep geroken, maar verder weet ik het niet. Wat eten we vanavond?, heb ik in geen tientallen jaren hoeven vragen want ik kocht en kookte. Al had hij stopverf met cement ingeslagen, dan nog had ik het prachtig gevonden. We gaan mossels eten. Lekker. Gekookt met veel groenten in pittig bier.

Ik kruk een eindje naar buiten maar het is koud. Gras knarst onder m'n stappen. Er ligt ijs op de vijver. De sneeuwklokken staan er betrapt bij en de winterheide kijkt flets naar me op. Alleen de koolmezen doen of dit lievelingsweertje is, maar ik ga weer naar binnen.

no 1049, 20:14 uur, daglink

 

New Scientist met korreltje slaapzand

Puck (lastig nu ze geen ding meer heeft) linkt onder het kopje "Een lang leven lang moe" naar de New Scientist waar ze schrijven dat men ontdekt heeft dat langslapers (8 uur of meer) 13 tot 15 procent meer kans hebben om binnen zes jaar te overlijden. Gelukkig maar dat vele slaapdeskundigen zo hun twijfels hebben want ik zou al jaren lang zo dood als een pier hebben moeten zijn met mijn verrukkelijke, pilloze slaapgedrag van minstens 8 uur per nacht.

Maar daarom log ik dit niet. Mij verbijstert dat een dergelijk onderzoek, waarop van alles valt aan te merken, de publiciteit haalt. Ik kan het niet helpen dat ik hoofdschuddend denk De wetenschap is ook al niet meer wat-i geweest is.

no 1047, 12:54 uur, daglink

 

15 February, 2002

Het kan nog...

Fotowedstrijd Visions of Science: sluitingsdatum 31 mei 2002.

no 1046, 23:13 uur, daglink

 

World Press Photo

Bild (16k image)

De winnende World Press Photo van de Deense fotograaf Erik Refner. Op de foto wordt het lichaam van een Afghaans jongetje gewassen en in een doek gewikkeld ter voorbereiding op de begrafenis. ANP-Foto.

Ongelooflijk mooi, dat jonge kopje omringd door zes zorgende handen. Er staat in het bijschrift wel begraven, maar ik zou niet weten wat in Afghanistan de gewoonte is: begraven of verbranden.

no 1045, 19:19 uur, daglink

 

Lo Tek Smak Smak

Jan de Vries

hou wel klein beetje van je hoor

<><>

en tussen de haken had smak smak moeten staan

maar dat wilde even niet

no 1044, 16:47 uur, daglink

 

Lo Tek Hek Ping Pang

[02/15/02 03:35 PM] [213.84.215.66] Alice added a new entry (#1042: Lo Tek Hek)

[02/15/02 03:37 PM] [213.84.215.66] Alice edited an entry (#1042: Lo Tek Hek)

[02/15/02 03:38 PM] [213.84.215.66] Alice deleted himself/herself in a sudden fit of existentialism

[02/15/02 03:45 PM] [213.84.215.66] Invalid login attempt: No such author as Alice (wonderland) registered

[02/15/02 03:45 PM] [213.84.215.66] Invalid login attempt: No such author as Elise (Elise) registered

[02/15/02 03:45 PM] [213.84.215.66] Invalid login attempt: No such author as Elise (elise) registered

Dank je de koekoek, mede namens mevrouw Gien!

no 1043, 16:33 uur, daglink

 

Lo Tek Hek

Dit Weblog is Hekt

Gien, Gien, Gien ... dom dom dom

De voordeur staat wagenwijd open

Jan de Vries lost het wel even voor u op, maar voortaan wel opletten mevrouw Gien.

Jan de Vries

no 1042, 15:33 uur, daglink

 

Updeet

Ik updeet, jij updeet, hij updeet, wij updaten. Aan de lopende band. Vroeger, toen personal computers nog pril waren bedoel ik, verscheen er eens per jaar een systeemupdate en dan was het ook wat: nagenoeg gaaf en foutloos. Werden alle programmatuurversies aangepast, rende je je ongans om het nieuwe spul bij elkaar te verzinnen, had je één week ellende met alles opnieuw installeren maar dan was het weer magistraal voor een jaar gepiept. Had je de tijd om te leren omgaan met mogelijke bugs en conflicten en leek het leven nog simpel en goed.

Moet je nu eens om komen! 't Is om gierend gekte worden. Ze bakken de software met bosjes luizen om vervolgens elke veertien dagen met een revisie te komen. Heb ik Mac OS X toch al een tijd op schijf, maar ermee werken ho maar! Telkens als ik me voorneem iets te doen, moet er weer eerst geupdated worden. Deugt dit niet, en dat niet. Tegen dat onzichtbare gesnuffel op m'n computer of ik wel bij de tijd ben, kan ik ook niet goed tegen. 't Komt heftig m'n oren uit onderhand.

Zegt Tsja gisteren: Mac OS X is fijn hoor, met die inpandige server met Perl. Kan je Movabletype inpandig uittesten. Leek me wel wat omdat ik X al had. Mooi niet dus. Tot nu toe bezig met updaten. Update van dittum en dattum van zus emme zo, alles volauto, telkens herstarten en traag dat wil je niet weten sodeju, terwijl ik toch werkelijk een snelle bak heb die er onder classic doorheenflitst.

Tjee zeg, ik geloof dat ik maar ff naar de zon ga kijken nu.

no 1041, 13:53 uur, daglink

 

Lust voor oog

lust (12k image)

Terug naar het niemandalletje Abrakadabra van gisteravond dat ik had gelogd vanwege de cartoons. Maar vergeet ook niet om de toys de kijken (en de grappige games). Een lust voor het oog.

no 1040, 11:25 uur, daglink

 

Stelt niks voor

Voor wie hem ooit moet ondergaan: een kniekijk stelt helemaal niets voor. Vanmorgen het verband eraf. Eerst een meterslange cambridge zwachtel, dan meterslang isolatiedeken zal ik het maar noemen. Tot slot drie minipleistertjes op drie minisneetjes van ongeveer een halve centimeter.

Niks wond met hechtingen dus. Door die gaatjes hebben ze gereedschap naar binnen gestoken. Een gat heeft ongetwijfeld gediend om het vel omhoog te houden, en door de andere twee hebben ze breinaalden gehad waarmee ze de gevallen meniscussteken hebben opgehaald.

no 1039, 11:08 uur, daglink

 

14 February, 2002

Niemandalletje

Abrakadabra

no 1038, 23:47 uur, daglink

 

Tweede ziel

Valentijnskaarten van onbekende herkomst neuriënd overboord geflikkerd. Ideale anonieme dingskes om virus aan de man (of vrouw) te brengen. Zo wreed kan ik reageren als het om het welbevinden gaat van mijn tweede ziel.

no 1037, 22:52 uur, daglink

 

Even naar beneden

Toch even op de blote voetjes naar beneden waar echtvriend schrok en vroeg wie mij had geholpen. Stellen alle verblufte mannen van die rare vragen? Wie anders dan mijn eigen goede gesternte had mij geleid? De katten lagen (en liggen) verheerlijkt te ronken op de warme plek bed die ik zojuist heb verlaten.

Lekker even achte bureau met echte computer die er de vaart in zet. Opmerkelijk opgeruimd, gesopt en glimmend. Poolse bruid heeft vanmorgen wanhopig misbruik gemaakt, merk ik al vlug. Al mijn stapels en stapeltjes, kladjes en notities tot één dikke bulk verenigd en uit het zicht opgeborgen.

Zal ik mopperen? Of geleidelijk ondervinden wat ik van die spullen mis?

no 1036, 22:42 uur, daglink

 

Ongeduld

Na anderhalve dag heb ik het gehad. Eerst het verlangen nog dagen te blijven lummelen maar ineens heb ik er genoeg van. Boven is knus maar beperkt. Notebookje prima voor nood maar zo traag dat ik knars van ongeduld. Ik heb weer behoefte aan tempo en dit doet leven.

no 1035, 20:57 uur, daglink

 

Bomen

Prachtig laag gouden licht om half vijf. De stammen hebben aan de zonkant gouden neonrandjes. Kruinen en takken laten zich wiegen op een briesje en de lucht is de hele dag blauw geweest.

Vanaf de bovenverdieping zie je buiten in een ander perspectief. Alleen zicht op de versleten stammen en kruinen van dennen, berken en sparren. Rafelig en verweerd optornend tegen wind en weer, droogte en armoe van de grond. Sleets doorstaan ze de seizoenen.

Van lieverlee ben ik met deze bomen vergroeid. Wachters van het leven die elke dag mijn eerste en laatste blik bepalen. Druipend, besneeuwd, verdord, geknakt of blozend. Geen stemming die hen vreemd is. En elke stemming dragen zij woordenloos over.

no 1034, 17:00 uur, daglink

 

Lieverdjes

Nu ik het toch over Midas' verleidelijk poezen had kan ik meteen melden dat de mijne zwaar van slag zijn nu ik als indringster hun dagverblijf heb ingepikt. Pluis begint. Klimt tot boven de gordijnen in die ik tien jaar terug gestikt heb uit het goedkoopste katoentje van onze goedkoopste winkel op dorp. Roepen helpt niet, weet ik uit ervaring. Hij zal hooghartig op mij neerkijken tot hij met een luid krrrrrrrrrt vanzelf uit de gordijnen komt scheuren. Op deze katoen valt echter nog niets aan te merken. Hij is wel uit duurdere lappen gescheurd.

Even later jaagt hij Floris uit z'n mandje, jaagt hem op en achterna. Voor een keertje best lollig, maar de suikerzieke oude heer kan er vandaag niet goed tegen. Had net z'n portie brokken verorberd en kotst de halfverteerde boel goed gemikt de eetbakjes in die nog op een blaadje staan. Hallo zeg, houd je het lekker? Daarna nog op het kleed en de laatste resten op de badkamer die net is gedweild. Ha! zegt mijn knietje... mooi blijven liggen. Er zijn andere mensen in huis.

Pluis vindt dat gekots maar flauwekul en gaat verder met clowntje spelen. Klimt een katoenen kleed in waarop het kleine tv-tje staat. Niet dat Pluis het kijkkastje qua gewicht ook maar benadert, maar door het gladde oppervlak schuift de tv akelig dicht naar de rand toe. Nu schreeuw ik wel uit alle macht. Leuk hè, krijst hij hard mauwend terug, terwijl hij opnieuw een aanloop neemt. Dus zeil ik pocketje "Poes" trefzeker naar z'n kop omdat een volle mok koffie veel smeerboel geeft.

Pluis weg. Even. Voor zolang het duurt. Klotekat. Dekkers, je mag hem houwen!

no 1033, 14:04 uur, daglink

 

Poes

Midas Dekkers Poes. Zou het nooit hebben gekocht. Was precies het pocketje om naar het ziekenhuis te nemen, stel dat ik me daar zou vervelen. Nog in de uitslaapkamer ben ik begonnen want ik was een uur vlotter dan in het ergste geval. Eenmaal begonnen kon ik niet meer stoppen en nu heb ik het uit.

Niet dat ik zo'n Midas fan ben, maar hij schrijft bijzonder smakelijk en beeldend. Wie al van katten houdt zal in zijn verhalen elk woord herkennen. Wie denkt dat hij katten haat of onverschillig staat ten opzichte van deze haarfabrieken zou wel eens van mening kunnen veranderen. En poes zelf? Die overlaadt de lezer met welgemikte kopjes. Erg geestig.

no 1032, 13:10 uur, daglink

 

Spankracht

valen (13k image)

Goeiemorgen allemaal, romantische valentine toegewenst op deze prachtige zonnedag.

Vanuit mijn raam op de eerste verdieping zie ik de zonbeschenen dennen zachtjes op hun voeten wiebelen tegen een decor van helderblauwe lucht. Door een open raam komen vlaagjes tintelfris binnen met de voorjaarsgeluiden van verliefde vogels.

De dagbehandeling belde net om te vragen of ik weer goed bij mijn positieven was - of woorden van gelijke strekking - en ik dacht van wel. Pijnstillers geslikt? Vannacht om 2 uur. Die van vanmorgen nog niet nodig gehad. Voldoende rust? Absoluur want ik luister, lees, computer en maf wanneer ik daar zin in heb. M'n geheugen nog in orde? Niks mis mee bij mijn weten.

't Eerste wat ik hoorde toen ik gisteren langzaam uit mijn roes tot leven kwam was dat de een tegen de ander zei: "die heeft een spankracht als een jonge meid". Ze stonden met z'n tweeën naar de kleine monitor te turen boven m'n hoofd. Toen ze zagen dat ik was bijgekomen moest ik een paar keer diep zuchten, als dit tenminste kon. Zonder kuch of rocheltje zoog ik tot driemaal toe lucht tot in mijn tenen, terwijl ik dankbaar dacht: lang leve dag 92 vandaag!

no 1031, 11:42 uur, daglink

 

13 February, 2002

Beddecomputertafeltje

Uurtje geslapen, gegeten, gedronken, pijnstiller verslonden waarvan ik knikkebollerig word. Luxeleven op bed, geflankeerd door de katten. Floris vanuit lighouding insuline gespoten omdat hij vanzelf naast me kwam liggen. Te kruk naar badkamer gehobbeld voor plas, waarbij ik me al met één kan redden. Linkerknietje heeft de kracht van rechterschouder nodig. Da's wel boffen dat schouder heel blijft.

Prachtige beddecomputertafel voor notebook. Wie iets bewaart heeft wat, temeer als je het ook nog kunt terugvinden. Wij schrijven 1984 toen ik persoonlijk een plank op pootjes had geknutseld als brug over de legendarische Apple IIe. Erop stond de monitor; eronder de processor zònder deksel voor een goede ventilatie omdat je doorlopend kaarten in de sloten stak.

Toevallig bleek deze solide brug smal genoeg voor op bed, hoog genoeg om mijn benen onder kwijt te kunnen en diep genoeg om notebook, blad eten of een boek aangenaam te maken. Zelfs notebook met kopje koffie ernaast behoort tot de stabiele mogelijkheden.

Hier kan geen gammel ontbijt-op-bed plateautje van Blokker tegenop.

no 1030, 22:25 uur, daglink

 

Terug en bijna nodeloos

Alles bij elkaar is de ingreep zelf meegevallen. Nou ja, als je beetje flink bent want zodra je wakker wordt voel je heel best dat ze gemene dingen met je knietje hebben uitgehaald. Er buigt zich een groengemutst gezicht over je heen om te zien hoe je uit je slaap komt. Dat constateert dan dat je een pijnstiller mag. Zuster licht de deken en schuift een zetpil je gat in. Er wordt nog een keer diep in de poppetjes van je ogen geblikt, je krijgt zelfs een glas koffie en bij gebleken geschiktheid komt de chirurg zelf zijn bevindingen vertellen.

Nou, daar werd ik niet onverdeeld vrolijk van. Er is wel een kleinigheidje aan de buitenste meniscus gerepareerd, maar dit bleek niet de oorzaak van de Baker's Cyste waardoor ik een behoorlijk dikke poot heb omdat mijn vaten worden afgekneld.

Die cyste zit er nog even vrolijk want ander soort operatie nodig. Op 4 maart terug naar dokter opnieuw het circuit in. Vergeten te vragen hoe lang hiervoor de wachttijden zijn. Ben al met al nu acht maanden bezig.

no 1029, 20:29 uur, daglink

 

Zwaai zwaai

Wel eh... dag dag, zwaai zwaai, ben ik even weg. Eerst naar healingmeisje die m'n schouder lekker opfokt zodat ik straks sierlijk op krukken de behandelzone kan verlaten, en daarna rechtstreeks door naar de slagerij. Eten mag toch niet dus healen is aangenaam tijdverdrijf. Afleidend. Ontspannend.

Beetje eng? Beetsje eng. Straks is het over. Dus.

no 1028, 10:44 uur, daglink

 

Verkwikt

Heerlijk geslapen vannacht met onderhoudende dromen. Omdat ik een hele fles advocaat soldaat had gemaakt die trouwens stevig op de maag lag? Ik had slinks de hand weten te leggen op een scandaleus kerkenblaadje waarin familiegeheimen stonden. Zo las ik met rode oortjes dat ik twee ongekende neven had omdat eerbare, ongehuwde tantes kinderen hadden gebaard van eerbaar aangetrouwde ooms. Ten bewijze van het beweerde waren er filmpjes bijgesloten waarop ik tante J. met oom T. in de weer zag. Tante J. was zangeres en jammerde colaratuurtjes terwijl oom T. haar kastijde met een zeer gewichtige staf. Neef twee was afkomstig van oom Oom F, die wij vorige week nog van de begrafenis naar huis hadden gereden. Kinderloos bij tante S, bleek hij bij tante E bijzonder in zijn elementje. Het feit dat zij een onvervalste pot was wond hem bijzonder op, terwijl het haar vertederde. Altijd geweten dat er een steek aan hen loszat. Dat was dat. Maa toen ik ook nog las dat mijn nog ongekende neven webloggers waren, maar ik niet kon doorgronden bij welk log ze hoorden, werd ik natuurlijk wakker. En ach, wat kan het me schelen. Ik voel me bijzonder verkwikt.

no 1027, 09:12 uur, daglink

 

12 February, 2002

Lekker landje

Neen, ik houd absoluut niet van Pim of zijn voormalige LN, maar soms kan ik begrijpen hoe zij aan hun stemmen komen.

1.Intimidatie en dreigementen tijdens verhoren

LEEUWARDEN (ANP) - De politienmensen die ex-verdachte en getuige G. S. in het kader van het onderzoek naar de Puttense moordzaak hebben verhoord, zijn ver buiten hun boekje gegaan. Zij dreigden, intimideerden en sloegen met vuisten of voorwerpen op tafel, met als enige doel hun zaak rond te krijgen.

2. Kroongetuige trekt belastende verklaringen in

LEEUWARDEN (ANP) - De 47-jarige W. B., een van de 'kroongetuigen' in de Puttense moordzaak, heeft dinsdag voor het hof in Leeuwarden onder ede al zijn eerdere, zeer gedetailleerde verklaringen ingetrokken. De twee verdachten in de zaak zijn volgens B. "onschuldig".

De belastende verklaringen die de getuige in 1994 bij de politie, de rechter-commissaris en later bij de rechtbank in Zutphen en het gerechtshof in Leeuwarden tegen het Puttense tweetal heeft afgelegd, zijn "verzonnen" en "onder druk van de recherche" tot stand gekomen.

3. Advocaat eist nader onderzoek in zaak-Nienke

ROTTERDAM (ANP) - Het laatste onderzoek naar DNA-materiaal in de moordzaak van het Schiedamse meisje Nienke is onvolledig uitgevoerd. Dat heeft advocaat J. Taekema dinsdag gezegd.

no 1026, 23:04 uur, daglink

 

Mazzel

Echtvriend heeft voldoende chocoladeijs met advocaat gekocht. Stevige bodem voor het komende etmaal. Nog vier uur tijd om de heerlijkheden soldaat te maken en daarna gaat er een slot op mijn mond dat er liefst een paar weken zou moeten blijven.

Ik mazzel. Argg! wat mazzel ik. Behalve niet gegeten en gedronken mag er tussen 24.00 en 13.30 uur ook niet worden gerookt. Toen ik dat las kreeg ik het spaansbenauwd. Dit red ik nooit, was mijn paniekreactie tot ik me hardop hoorde zeggen: Stel je niet aan, je rookt niet eens!

Eindelijk dus gerechtigheid. Beloning voor maanden afzien en kilo's gewicht erbij. Morgen dag 92 en nog altijd niet vanzelfsprekend. Nog steeds nodig om de vorderingen vast te leggen, voor mijzelf. Niet om ogen uit te steken of als vermanende vinger.

no 1025, 20:38 uur, daglink

 

Nederlandse Letteren

Dbnl = digitale bibliotheek voor de Nederlandse letteren

no 1024, 18:09 uur, daglink

 

Bloot

Alles uit en af. Ring, klokje, armband, oorbellen.

Zonder kleren ben ik ongekleed maar zonder oorbellen voel ik mij bloot.

no 1023, 15:20 uur, daglink

 

Rok aan

Slim om geen jeans aan te trekken, denk ik, hoewel ik natuurlijk niet word gegipst. Moet altijd aan H. denken met loopgips om z'n enkel, waarna hij zijn poot niet meer door de pijp kreeg. Twee diaconessen erbij met een schaar om een knip in de broekspijp te geven, en H. die reuze beleefd vroeg of ze soms niet wijs geworden waren.

Hij hing zijn jeans over zijn schouder en strompelde toen op zijn krukken in een nogal uitdagend slipje de deur door. Nam met enorme zwaaien de lange gang waar patienten hem met open mond nastaarden. En terwijl de diaconessen mij nog verbijsterd nariepen dat ik mijn zoon beter in de hand moest houden, holde ik hem gierend achterna.

Ik doe morgen wel een rok aan.

no 1022, 15:15 uur, daglink

 

Boel waarommen

Fris en geurig, haar gewassen, nagels geknipt, benen geschoren. M'n moeder zou trots zijn. Over scheren gesproken blijft de vraag waarom patienten thuis? Heb wel eens gehoord dat scheren slecht is, maar niet begrepen voor wie. Wordt de patient vatbaarder voor ziekenhuisinfecties met een geschoren huid, of krijgt het ziekenhuis ongenode gasten binnen door het scheren? En als scheren slecht is voor patient, waarom moet hij/zij dan wel zelf thuis scheren? Om verantwoording van ziekenhuis naar patient over te dragen? En wat is er tegen ongeschoren opereren? Teveel te wassen en te poetsen? Infectiegevaar of tijdverlies? Infecteert patient zichzelf met eigen haar?

Te laat om het nu nog na te zoeken. Heb nog meer te doen.

no 1021, 15:03 uur, daglink

 

Good life

Goodlife.mp3 (1567k file)

Had ik even zin in -

O ja: Shostakovich Jewish Songs, no. 9

no 1020, 14:41 uur, daglink

 

Niet meer stuk

Tezamen met de zon, twee honden, twee katten, de overvloedige koffie die ik vandaag nog mag verzwelgen en een geweldig bemoedigende mail in mijn postbakje kan deze dag in elk geval niet meer stuk

no 1019, 12:12 uur, daglink

 

Informatief

Ongeloof bij Tsjonge inderdaad, maar ook groot vermaak na aanklikken van het woordje dat waarop de Bookmarks/Historylijst van een anonieme Ratseflatsmedewerker wordt geopenbaard. Informatief ook. Ongetwijfeld vele nieuwe boeiende adresjes. Aanbevolen!

no 1018, 12:01 uur, daglink

 

Tjakka!

MovableType en Pivot beide gedownload. Kiezen wordt een intelligent vermaak met zielig beentje. Hoogste tijd voor virtuele voorjaarsschoonmaak. Misschien meteen een omkat mocht ik kleurige visioenen van de narcose krijgen. Notebook ondertussen als noodboek ingericht. Bij Apple heet dat overigens een Powerbook. Nogal symbolisch voor de komende dagen. En ja, een slimme meid is op haar zittend leven voorbereid.

Tjakka! Ik ben er helemaal klaar voor.

no 1017, 11:00 uur, daglink

 

11 February, 2002

Who's Yours?

Ook eens een gezellig quizzzje voor the ladies: Who's Your Fellowship Fella?

no 1016, 23:39 uur, daglink

 

Niets nieuws onder de zon

Getting Screwed While Everyone Else Is Getting Laid. Daar isser weer een!

no 1015, 23:30 uur, daglink

 

Omaatje

Vandaag was de moeder van mijn moeder jarig waarnaar ik ben vernoemd. Toen ze was overleden heb ik menigmaal haar dag geleend. Kort na nieuwjaar geboren trok iedereen een vies gezicht bij nóg weer feest na alle dagen overdadig eten. Zelf was ik op mijn jaardag ook weer toe aan gewoon.

Holland is raar. In het buitenland worden geen verjaardagen gevierd. Wel binnen het gezin, maar niet uitbundig met hele families en vrienden. Jarig zijn is een gegeven en geen verdienste. Je blaast het dus niet van de toren en daar zit iets in.

Nog jong en net getrouwd (25) wilden ze allemaal met m'n verjaardag op de koffie komen. Dat was vroeger zo de gewoonte, met sherry na. Vreselijk vond ik dat ochtendgebeuren. Heb meteen met deze gewoonte gebroken tot woede van matineuze vriendinnen die op de langere duur toch geen vriendinnen bleven.

Nou zeg, heb je niks beters te melden?

Jawel, maar komt door dat beroerde schaatsen. Een oog op tv, een oog op rottig toetsenbord en verstand even lekker op nul.

no 1014, 23:04 uur, daglink

 

Olympisch

Het schaatst!

En als ik dat zo zie (en hoor) ben ik oehoerend blij dat ik gewoon mag zitten.

no 1013, 22:18 uur, daglink

 

Gelakte Nagel

Waarom krijg ik toch altijd knikkende knieën van Nagel? Hij ziet er zo gepoetst en gelakt uit dat ik op voorhand onraad ruik en al mijn stekels opzet. Terwijl hij toch zo'n nette staat van dienst heeft, ooit breed uitgemeten in De Groene. Het nageltje van de zalm zogezeid.

no 1012, 21:55 uur, daglink

 

Shaven en koffie

Schriftelijk schrijven van ziekenhuis. Geachte heer/mevrouw. Er wordt van u verwacht dat u zich thuis onthaard. U dient dit te doen met ontharingscreme. Ja, nou snap ik het. In verband met risico van wondjes mag u zich niet scheren met een mesje. Voor knieoperatie ontharen vanaf de helft van het onderbeen tot de helft van het bovenbeen (zie voorbeeld achterzijde).

Met ontharingscrème? Ook in knieholte? Terwijl ik er op m'n normale benen al brandplekken van krijg? Telefoon genomen. Neen, bij overgevoelige huid beter niet crèmen. Shaven mag? Shaven mag mits geen wondjes. Shaven in knieholten? Heb ik daar haar dan? Mooi van niet dus.

Vanaf 24:00 uur vorige avond geen hap of slok meer. Lijkt me logisch als je om 08:00 onder het mes gaat, maar ik ben pas om 13:30 uur de klos. Regel is regel, zeggen ze. Maakt niet uit hoe laat je wordt geholpen en bij ondraaglijke dorst spoelt u de mond maar.

't Gaat niet om de dorst maar om de koffie, stribbel ik nog kleintjes tegen, maar wet blijft wet. U mag wel de mond met koffie spoelen, als u de koffie maar uitspuugt. Hierop zou ik toch niet makkelijk zijn gekomen. Geniaal idee.

no 1011, 19:04 uur, daglink

 

Overstap?

Is het waar dat Greymatter voorbij zo'n 1000 postjes bokkig wordt en traag? Meen zoiets te hebben opgevangen toen ik nog niks te tellen had. Maar nu begint de boel tocht geduld te vragen, welzeker het reactieding.

Oke overstappen, maar op wat? En het moet voor dombo wezen.

no 1010, 13:47 uur, daglink

 

Tuinstopcontacten alsteblief

Ooit zag ik zo iets kitscherigs dat m'n tenen kromden en m'n tanden knarsten. 't Was een soort namaak van plastiek waarin regenwatervrij in een tunnel twee stopcontacten zaten. Er viel te kiezen uit grote keien, boomstronken, tuinkabouters en dusdanige ellende.

Helaas heb ik dit fraais meteen verdrongen, maar nu ik verlegen zit om buitenstopcontacten weet ik niet meer waar ik het moet zoeken. Heel Google afgesuft en niets gevonden.

Wie het weet, schroom niet te zeggen.

Liever geen tuinkabouters of stronken.

Gaarne keien of beter.

no 1009, 13:35 uur, daglink

 

Drie verdrietjes

Waarom blijf ik hardnekkig Marbella schrijven terwijl het Malaga moet zijn? Beginnen alletwee met een M en ze liggen in Spanje.

Tikplank blijft ondanks uitgepeuter dubbele spaties springen. Word er gek van.

Druilweer niet bepaald fleurigmakend en veel te warm. Onrkuid heeft een luizenleven en de vogels, vorige week nog zo uitbundig, zijn weer in hun schulp gekropen.

no 1008, 12:01 uur, daglink

 

Stevige schouder

Nog twee dagen om te bedenken hoe ik met besneden knie het huis in kom. Voor de deur afzetten is er niet bij. Parkeerplaats ligt een eind van het huis. Tussen auto en voordeur bevindt zich ook nog ergens een trap, anders had echtvriend me in de kruiwagen kunnen leggen.

Krukken ja. Doen we niet moeilijk over. Behalve dat m'n linker bovenscharnier nog steeds niet deugt. Wat heet, ik barst van de pijn. Weet niet of ik wel soepel kan krukken. Het is best een heel eind.

Een tweede stevige schouder zou aangenaam zijn. Pech, want H. staat op de Rai en Grid is weg. Dan heb ik de stevigsten wel gehad uit mijn omgeving. Nog twee dagen om te denken dus het komt wel goed.

no 1007, 01:32 uur, daglink

 

10 February, 2002

Naar Tanger

Mag in mijn krant: dat Gridje om half vier in de vleugels klimt vanwege mams in Marbella; mams vakkundig in haar rugtas propt en haar dan meesleept naar Lorrie. Zwoele nachten in Tanger, vol avontuur en in elk geval de nodige spanning. Ai ai!

no 1006, 23:57 uur, daglink

 

Marg & Beth

princess2 (13k image)

Aandoenlijk plaatje van twee zussen. De een voortijdig op de troon geraakt en vanaf 25 ingesnoerd in waardigheid. De ander zichtbaar van plan zich nergens aan te storen wat ze dan ook ook niet deed.

Never a dull moment, aan het Britse hof.

Er staat geen jaartal bij, maar voor die dagen moet dit een knap gewaagde foto zijn geweest.no 1005, 21:40 uur, daglink

 

Huh?

't Is nog niet lang geleden dat we ach en wee riepen over de slechtgeconstrueerde bouwsels die instortten bij een aardbeving in Turkijke.

Hoe komt een parkeerdak in Tiel - of all places - zonder beving of storm naar beneden? Wie het weet mag het zeggen.

no 1004, 20:56 uur, daglink

 

Nog kleumend

snwklok (22k image)

Blij dat ik zij niet ben want veel killer dan je op het oog zou denken.

De amaryllis binnen heeft het beter.

Geen uitgetrokken bol want daaraan heb ik een hekel, maar een boeket van die in bloei getrokken dingen, da's wel heel leuk.

no 1003, 16:37 uur, daglink

 

Valentine

Ook zo'n hater van Valentine's day? Stomme Amerikaanse gewoonte die hier binnensluipt. Something Awful.

no 1002, 13:21 uur, daglink

 

Beroerde films

Je weet maar nooit of dit handig is:The 100 Worst Films of the 20th Century

no 1001, 13:10 uur, daglink

 

Mamma's lieve knul

Postje 1000 mag vrolijk zijn. Dan ga ik maar iets aan de lente doen. Blad van de jonge neusjes harken die massaal de grond uitpiepen. Binnen wordt ik ziek van alle tv met free publicity over Pimmetje, die zich er weer briljant weet uit te redden. Hij heeft alleen maar bedoeld dat vrijheid van meningsuiting veel belangrijker is dan dat iedereen zich beledigd kan voelen. En dit vertelt hij dan met die ontwapenende kale homokop en zo'n verongelijkt stemmetje. Alles tezamen wordt hij zo mamma's lieve knul die het zo goed met de mensheid meent. Wie trapt daar nou niet in...

no 1000, 12:13 uur, daglink

 

En wij winden ons op?

En wij winden ons hier op over Pimmetje F.?

Het ANP meldt anders dat de Amerikanen hoofdbrekens hebben, en daar heb ik zo mijn bedenkingen over. Veel gevangenen die op de Amerikaanse basis Guantánamo Bay worden vastgehouden weigeren medewerking te verlenen aan de verhoren. Door deze halsstarrigheid is het moeilijk vast te stellen of ze tot de Taliban behoren of lid zijn van al-Qaeda, het terreurnetwerk van Osama bin Laden.

"Velen zijn tot vier keer toe ondervraagd en geven elke keer een andere naam op en geven andere informatie'", aldus generaal Lehnert die verantwoordelijk is voor de detentie van gevangenen op de basis op Cuba.

President Bush verklaarde kort geleden dat Talibanaanhangers volgens de Conventies van Genève zullen worden behandeld en al-Qaedaleden niet. Geen van beide groepen zal als krijgsgevangene worden aangemerkt. In totaal houden de Verenigde Staten 220 mensen gevangen op de basis Guantánamo Bay en 237 anderen in Afghanistan.

Ja, wij winden ons terecht op over Pimmetje F.

no 999, 11:57 uur, daglink

 

09 February, 2002

Taart

Kreeg ook nog een appeltaart als dank voor het aan huis vergaderen. De taart had het model van een cake, was niet groot maar wel verdraaide lekker. In Utrecht ken ik behoorlijk de weg want jaren gewoond, maar deze banketbakker zou me nooit zijn opgevallen. Tamminga & Verwey, Hasebroekstraat 1 Utrecht, of Godebaldkwartier 10 op Hoog Catharijne.

no 998, 22:51 uur, daglink

 

Mekgekken

Door zo'n dik amusant dagdeel uitsluitend toeven tussen mekgekken ben ik helemaal van slag. Ik kan voor mijn fatsoen toch moeilijk loggen dat Dick zo'n schitterend plat beeldscherm had gekocht en dat Jim z'n titanium powerbook krankzinnig duur maar helemaal het einde is. Het blijft genieten als je zo bij elkaar de nieuwigheden kunt bekijken. Scheerspiegels en iPods waren er nog niet.

no 997, 22:16 uur, daglink

 

La Revancha

Geheugensteuntje voor mezelf. Remote Control - Release- Gotan Project - La Revancha Del Tango. [thnx Raoul]

no 996, 21:40 uur, daglink

 

Carnaval!

Carnaval in Maastricht, Parkstad, Tubantia, Carnaval 2002, Stad Aalst, De Glasbloazers , Carnaval 2002, Surpresa, Eindhovense Carnaval, CARNAVAL ZWEVEZELE

Geen wonder dat er niemand achter zijn poetertje zit.

no 995, 20:18 uur, daglink

 

Tabaksfrummelvrij

Driekwart dag naar de mac'cers van Klokhuis geweest. Prima gevoel om na zoveel jaren ineens tot het voetvolk te behoren en te mogen rommelen. Kreeg nog een lading fraaie bonnen ten afscheid en voelde me al aardig aan het bestuursgedoe ontgroeid.

Reuze ontspannen vrolijk samengezworen en via A. een prachtset mini-elektronische schroevendraaiers gekocht die hij weer van de zwarte markt uit Beverwijk had.

P. demonteerde zoals beloofd mijn transparante toetsenbord waaruit ik toen met een kwastje as en tabak kon wegpoetsen. Het was inderdaad een torx-5 waarmee de kleine schroefjes opengingen. Nog een heel vervelend karwei maar omdat ik 88 dagen niet had gerookt had ik dit verdiend, zei P.

Al eerder gezegd. Het prettigste van niet-roken valt niet aan mezelf te voelen, maar aan de dingen om mij heen: schoon bureau, heldere monitoren, as noch brandgaten in de papieren en nu ook een tabaksfrummeltjesvrij toetsenbord.

no 994, 18:09 uur, daglink

 

SlimPim

Te mooi voor woorden als Pimmie met z'n afschaf van discrimi uit grondwet heel leefbaar Nederland voor joker had gezet. Westbroek, zelf ook niet moeders liefste zoals hij Utrecht verschoffelt, wil Pim onverwijld als lijsttrekker schorsen. Die ziet vast voor z'n eigen een erebaantje hangen.

Fijn spulletje daar bij mekaar, maar dat zal nog wel blijken. Per slot heeft Pim de zak met centen, als ik goed herinner, en over zijn lijk dat iemand die krijgt.

Lachen dat SlimPim een kuil graaft zonder dat iemand hem hiertoe heeft uitgedaagd, maar janken dat er nog heel wat stemmers zullen zijn die denken dat Pim het paard is waarop ze moeten wedden.

no 993, 17:36 uur, daglink

 

Tweehonderd?

Nog een keer over dat tweehonderd worden. Wat, als het leven niet bevalt? Hoe zullen die vitale oudjes worden opgevangen in de maatschappij? Tot hoe lang mogen ze blijven werken en hoe zit het met de oudedagsvoorziening? En moeten die lang jonggeblevenen tot op hoge leeftij kinderen kunnen baren? Hoe zit het met woningnood en overbevolking als de oude generatie geen plaats meer maakt voor jongen? Wat een ontwrichting zou het geven.

no 992, 01:20 uur, daglink

 

Extra eeuw leven?

Documentaire op de radio "De uiterste houdbaarheid van het mensenleven". Op gezonde wijze nog weer aanzienlijk ouder worden dan nu gebruikelijk is. De meeste mensen zouden dit wel willen, werd gezegd. Waarom? Uit angst voor de dood of uit liefde voor het leven?

Stel dat de grenzen van het leven verlegd konden worden naar 200 jaar. Dan zou dit alleen maar interessant zijn, denk ik, als die extra honderd jaren gelijkmatig verdeeld zouden worden over het hele leven. Ik bedoel dat ze er niet achter die eerste eeuw moeten worden geplakt want dan ben je je halve leven gebrekkig.

Tweehonderd jaar worden, zou dat wel aangenaam zijn? Kun je dat geestelijk behappen? Als je ziet hoe de wereld in een halve eeuw verandert - en niet alleen technisch - lijkt mij honderd jaar worden meer dan genoeg. Stel je voor dat je die tweede eeuw steeds moet constateren dat vroeger alles beter was en dat de jeugd niet deugt. Daar moet geen lol aan zijn.

no 991, 01:06 uur, daglink

 

08 February, 2002

Bange ouders

Moderne ouders paranoïde? Interview in Groene Amsterdammer met F. Furedi, schrijver van Bange ouders: Opvoeden zonder angst.

no 990, 22:42 uur, daglink

 

Zuinig met zon

Vrijwel zeker dat overmatige vakantiezon huidkanker veroorzaakt, zelfs tijdens wintersport.

no 989, 21:44 uur, daglink

 

Wereldplaatjes

Adembenemend: NASA Olympics Blue Marble Release; February 6, 2002

no 988, 20:28 uur, daglink

 

So much

So much I don't need

no 987, 20:18 uur, daglink

 

Ziekte door zonde

Nu weten ze het zeker: ziekte komt door zonde, aldus The Times

no 986, 20:17 uur, daglink

 

Ho!

Ho nou even... Shakeitbabe

no 984, 19:56 uur, daglink

 

Familie

Voordeel van een reeks familiebegrafenissen is dat je elkaar eens wat vaker ontmoet. Dat sommige neven/nichten behoefte krijgen jou beter te leren kennen of vaker te zien wat overigens wederzijds is. Welkom boven de grote rivieren denk ik dan. Wij kwamen evenmin naar het zuiden als jullie ooit naar het noorden maar wat niet was kan komen.

Zo kon het gebeurden dat er vanmorgen een nicht kwam en het was gezellig. Haar moeder en mijn vader waren broer en zus. We zaten elk met puzzels en hebben elkaar honderd uit gevraagd. Was jouw moeder ook zo en deed jouw vader ook van die rare dingen? Veel antwoorden waren troostend en vol humor. Prima manier om weer wat stukjes op z'n plek te krijgen.

Wonderlijk als je beiden constateert dat de broers en zussen van je oma allemaal veel vlotter waren dan oma zelf, ook de getrouwden. Terwijl opa zich altijd voordeed als de joviale bink die guldens uit je knietjes tevoorschijn kneep. Zat oma soms onder de plak of was ze verzuurd? Stal opa de show terwijl hij binnenskamers niet te pruimen was? Alleen met neven/nichten valt over dit soort vraagstukken te filosoferen.

no 983, 17:01 uur, daglink

 

Alweer niets

Zojuist m'n dagelijkse ronde langs de weblogs gemaakt. Er valt naar mijn smaak alweer niets te jatten.

no 982, 16:57 uur, daglink

 

Leefbaar Utrecht

Leefbaar Utrecht dat Muziekcentrum Vredenburg wil slopen om op een andere plek iets terug te zetten met meer ponem. Pluus en luchters, zal ik het maar noemen waar men zich een avondje verwend kan voelen.

Muziekcentrum Vredenburg is aangenaam eenvoudig. Shabby, zeggen boze tongen. Je kunt er binnenlopen of muziek even normaal (en noodzakelijk) is als eten en drinken. Ongecompliceerd.

Spijkerbroek, trui, t-shirt, shorts, het maakt niet uit. Muziekliefhebbers kom je tegen, gelijkgestemden. Geen sociale Tótkippen die onder de kroonluchters interessant staan te wezen.

Het ergste is dat je op pluche onmogelijk hedendaags repertoire kunt programmeren. Toegegeven dat modern ook geen publiek trekt. Vredenburg zit nog niet voor een zesde vol bij de zogeheten Rondom-concerten. Ongelooflijk genant voor orkest, solist en dirigent die vaak de sterren van de hemel spelen.

Zwaar gevoel dat hedendaags uit Utrecht zal verdwijnen ten behoeve van kassakrakers op de donzen planken.

no 981, 10:57 uur, daglink

 

Vandaag begint

Tada tada, vandaag begint Salt Lake City 2002

no 980, 08:36 uur, daglink

 

Dubbele Spin

De spin, niet mijn lievelingsdier, brengt me ook niet van de kook. Voordat we vanavond het huis uitrenden zag ik een reuzenexemplaar boven de slaapkamerdeur zitten. Jammer, geen tijd meer om de stofzuiger te pakken. De katten vriendelijk binnengenood en met mijn liefste stem gevraagd een oogje in het zeil te houden.

Stappen we in de auto en wat glijdt daar over zijn draden aan mijn kant langs de voorruit? Een hele dikke die zich behoorlijk druk maakt. We gaan net over een smalle weg met aan weerszijden bomen, dus ik smeek het beest zwijgend onzichtbaar zijn gang te gaan. Levensbehoud.

Mijn moeder zei altijd: un spin le soir, donne l'espoir! (even kwijt wat spin was).

no 977, 00:19 uur, daglink

 

07 February, 2002

Mordillo

Ik wil niet beledigend zijn maar het Residentie Orkest heeft iets opgeprikts Haags. Er kan tijdens het opkomen en tijdens het spelen zelden een lachje vanaf. Dat opkomen is trouwens een show op zichzelf. In Het Haagje is zwart fluweel duidelijk in.

Daar komen de dames opgeschuifeld, vaak op veel te hoge hakken met hun instrument. Allemaal met een klein tasje over de schouder dat over de rugleuning van de stoel wordt gehangen. Wat zit er in die tasjes? Kunnen ze daar tijdens het spelen wel bij? Wat zou er gebeuren als iemand moest niezen?

Mijn fantasie buitelt alle kanten op. Links strijken de violen neer, rechts zorgt het oranje hout van cello's en contrabassen voor een kleurige noot. Heel die zwarte meute, 100 man/vrouw sterk, wiebelt en snatert en roezemoest. Eén beeld dringt zich onweerstaanbaar op: dit zou een puzzel voor Mordillo zijn!

no 976, 23:46 uur, daglink

 

Slagwerkfestival

Reinbert de Leeuw, elke keer weer magerder. Dynamisch van kruin tot zolen. Swingend met elke spier in zijn lijf, waarbij zijn jaspanden als vleermuizen om hem heenzwieren.

Residentie orkest met toch een grote staat van dienst, volle bezetting maar zo te zien niet veel speelplezier. Ogen niet naar dirigent maar naar eigen ziel gericht of op eigen lezenaartje.

Slagwerkfestival The Big Bang. Niet dat ik zoveel met slagwerk heb, maar de "Couleurs de la cité céleste" van Olivier Messiaen (1908-1992) waren toch wel erg prachtig en het slotstuk "Arcana" van Adgard Varèse (1883-1965) met dertien slagwerkers en verder volle bezetting zindert nog steeds na.

no 975, 23:30 uur, daglink

 

Wacht wacht...

Met snelle hap vooraf en een pijnstiller voor de schouder schiet ik nu naar The Big Bang- door het Residentie Orkest onder leiding van Reinbert de Leeuw. Zal ongetwijfeld rozig worden maar van wie mag muziek alleen door wakkeren worden verslonden? Huh?

Zeker kom ik straks terug om de schoonheid rond te strooien waarin ik gedrenkt zal zijn.

no 974, 18:25 uur, daglink

 

Drie sterren

Ik wil me even uitsluitend richten tot de liefhebbers van de tuinvijver (hallo Elisa) en mijn observatie met jullie delen, fluisterde Cockie, maar ik hoorde haar wel. Hupsende vissen, moohooi! Zij wel.

Hier nog niets vissigs want kikkertje dood en salamandertjes op. Blauwe Reiger heeft zich onlangs ook drie culinaire sterren verworven. Voordat er blad aan de lelies zit mag niemand hier jongen. Ik ga een anti-jongbord naast de vijver zetten.

no 973, 17:15 uur, daglink

 

Bah Amazon

't Zal aan mij liggen maar Amazon vind ik een knap vervelende tent. Proberen je aldoor in verwarring te brengen door suggesties in je kar te gooien waarom je niet hebt gevraagd en ook niet wilt hebben.

Nijdig en argwanend werd ik pas toen "Culture Shock!: India", na drie maanden nog altijd out of print bleek: Price not available (Before shipping, we'll e-mail the price to you for your approval.) 't Komt bij mij over als:we bestellen pas als er vraag naar is en helaas, natuurlijk is het dan flink duurder.

No problem want dan ijl ik naar The - al jaren geleden van Tsja gekregen - Internet Bookshop, ooit klein begonnen maar nu naar eigen zeggen "Europe's Largest Online Bookshop" waar ik geen klacht over kan vertellen. Ze blijken de "Culture Shock!: India" normaal in voorraad te hebben. Zonder dat ze de fratsen van rijp en groen in m'n basket mikken, ben ik daar prettig vlot weg. Hear, hear!

no 972, 16:55 uur, daglink

 

Onderscheiden

Van Aarschlog, de vrouwenhater, ondertussen bericht gekregen dat hij het niet kon laten ook voor misdruk een aarschLOggy te maken, en of deze onderscheidig een mooi plekje op de site kon krijgen.

Dank heer aarslog, maar misdruk voelt er weinig voor haar eigen nest te bevuilen en nog minder zich zonder aanziens des persoons in de reet te laten kijken.

AarschLOggymisdruk zal dan ook liever op het gemeenschappelijke weitje samen met gelijkbedeelden blijven hoeven en toeven.

no 971, 10:02 uur, daglink

 

06 February, 2002

large, masculine muscular penis

Uit m'n spambox:

For one reason or another nearly every man on the face of this planet would like to have a larger, thicker, or longer penis. It’s only natural to want a larger more impressive and superior penis! Whether you just want a little bit of extra length or girth, or if you feel you need an extra 3+ inches on your penis, we can help! Most men have come to expect that they are powerless to change their penis size, but this is not the case! You CAN have the large, masculine muscular penis you’ve always dreamed about, and quite easily too!

Meer info?

Verkrijgbaar op aanvraag. Doe reactieding.

no 970, 23:25 uur, daglink

 

De zachte stemmen

Luister over vroeger, want vroeger was goed.

Toen ik als blanco sul onbenul een loggetje begon,

heg nog steg kende, laat staan de weg der deugden in weblogland,

was Ludo dag-in-dag-uit laatste leeslog van mijn dag.

Later Zidouta en tot gisteren nog de Dode Zielen

als inspirerend denkdoek voor het slapengaan.

Olleke Bolleke Rebisolleke

Olleke Bolleke Knol

Luister over heden, want heden is goed.

Er zijn nieuwen gekomen

die kleur en woord rondstrooien

in vloeiende regels met zondags gebaar,

en zonder schreeuwen.

De zachte stemmen zullen winnen.

no 969, 23:05 uur, daglink

 

Reklameborden

tn-Let6 (22k image)

Geëmailleerde reklameborden. Ook weer vervelende frames. Klik op Worldwide en dan op Argentinië.

Op Tradeshields!!! is ook iets moois te zien.

no 968, 22:11 uur, daglink

 

Lichaamstaal

Lelijke site over grappig onderwerp. Met test en klein nasleepje bruiloft. Lichaamstaal.

no 967, 22:06 uur, daglink

 

Verdacht?

Ingreep van niks en polyklinisch, soort voetbalknietje, maar niettemin doen ze me buiten westen. Tandarts ook stralend overleefd dus wat zeur ik nou. Ondanks recent met roken stoppen (dag 85) de onderzoeken van hart, longen & bloed glansrijk doorstaan. Geen mens die gevraagd heeft of ik soms rookte. Tenzij dit juist verdacht is na 40 x 365 x 50 stokjes?

Volgende week om deze tijd is het achter de rug. Gisteren gebeld of 5 maart een leuke dag was, maar vandaag belden ze met een beter voorstel. Vandaag precies over 1 week. Mij best natuurlijk, al zweet ik peentjes.

no 966, 18:34 uur, daglink

 

Marsh mallows

De huidige marsh mallows bij AH te koop zijn smerig. In allerlei kleuren pretenderen ze ergens naar te smaken. Groen, rose, oranje, geel, bah. Het zijn vervelende kleine dingen waarvan je een handvol nodig hebt om een beetje volume te voelen. Waar zijn die grote witte en rose gebleven waarmee je zo heerlijk smerig in de koffie kon soppen?

no 965, 18:29 uur, daglink

 

Dip door kus

Huwelijkskus veroorzaakt dip in elektriciteitsverbruik, aldus TenneT

Ekskuus want hier stuit je op een frame. Dan gaat de lol er snel vanaf.

Naar Nieuwsflits, dan naar 4 februari 2002, vervolgens naar lees hier en als beloning blijkt het een PDF.

Geloof mij dan maar op mijn woord dat tijdens de kus vrijwel niemand heeft gewassen, gestreken, gestofzuigd, geboord, gezaagd of geschuurd. Het was wat elektriek betreft een zuinig dagje.

no 964, 15:53 uur, daglink

 

Niets forceren

Linkerbovenscharnier in magnetiserende zachte handen gelegd van healingmeisje.

Au! gossammeju allemachtig!

Weet je wat het is?

Nou?

't Is je gevoelskant, hè.

Daar geloof ik niet in.

Dan zal ik het laten voelen.

Gaat ze naar m'n pols, drukt daar op een voor mij willekeurig spiertje en daar spatten tranen.

Overtuigd?, vraagt ze.

't Is mooi, zeg ik.

Kwestie van zelfbehoud, zegt ze.

En nu? vraag ik timide.

Niets forceren, zegt ze.

no 963, 14:11 uur, daglink

 

Durf duidelijk

Bij aarschlog ga ik stiekem altijd even gluren of ik al word genoemd, hoewel ik me gedeisd beweeg. Schrik me de pleuris. Sinds gisteravond blijft er zwartsel aan m'n cursor plakken. Whahaha wat smerig. Kan geen kant op met die blurrie amme pijltje. Durf duidelijk te zijn!, braakbalt de ransuil. Hoe en waarover duidelijk is mij bepaald niet duidelijk.

no 962, 13:51 uur, daglink

 

In Memoriam & kwijt

Dode Zielen zijn niet meer. D'r zomaar tussenuit geknepen. Ai! doet even zeer. Wat nu? Waar nu? Toch niet door de hemelpoort verdwenen, mogen we hopen?

no 961, 10:54 uur, daglink

 

Liefde, lust of jaloezie

Iemand die kwaad op je is en dat laat merken, die geeft om je - en niet zo'n beetje ook!. Een zin die ik vanavond las, om over na te denken en zeker weten dat hij waar is.

Voor iemand die je lauw laat haal je geen zak met kwetsende woorden overhoop. Hoogstens trek je je schouders op, en in het ergste geval alleen de boogjes van je brouwen.

Daarom niet te vatten dat pissen hier op elkaar. 't Is liefde, lust of jaloezie, zou je denken want onverschilligheid kan het niet wezen.

no 960, 00:28 uur, daglink

 

05 February, 2002

Het licht wordt lichter

Eerste zomerkarweitje geklaard. Vijvers vol zure dennennaalden en onverteerbaar eikenblad gekalkt. Kalk bindt ongerechtigheden en maakt het water helder. Naald en blad moeten er nog uitgeschept maar dit gaat leuker als je kunt zien wat je doet. Veel poppen van libellen in de winterstalling.

Sneeuwklokjes nog met spitse neusjes in knop, heide die aarzelend begint te bloeien aan de vroege kant. Kweepeer die anders rond kerstmis bloeit zit dik in knop. Sommige gewassen gaan onbehoorlijk hard met deze zachte dagen. Ik moet nodig de druif gaan snoeien.

De grote bonte specht laat z'n eerste roffels horen en vele andere vogels krijgen voorjaarskriebels. Mezen en boomklevers beginnen aan huisvesting te werken. Eergister zag ik in een zonnestraal al muggen dansen maar te weinig voor een hele tuin jonge vogels.

De dagen lengen en het licht wordt lichter. 't Wordt tijd.

no 959, 23:43 uur, daglink

 

Beetsje dom

ta020203 (23k image)

no 958, 21:27 uur, daglink

 

Argentine Tango Music

Mooie, uitgebreide site voor alles wat tango behelst. Argentine Tango Music, Tango Lyrics & Tango Dance from TodoTango. Adiós Nonino is er ook te vinden en wordt uitgebreid besproken:

In 1999 there will be celebrated forty years of the creation of Adiós Nonino, Astor Piazzolla´s most representative work. Composed in 1959, moved by his father´s death, it would become a classic. Its author, of a prolific oeuvre as composer, has compositions more important and of higher value, but Adiós Nonino is and will be, forever, a synonym of Piazzolla.

no 957, 21:19 uur, daglink

 

Mad Cows ook in Italië

Voorlopig toch maar weer zuinig met rundvlees.ABCNEWS : Italy Probes First Report of Human Mad Cow Disease

no 956, 20:50 uur, daglink

 

Rust, reinheid, regelmaat

'k heb m'n ogen altijd uitgekeken naar het Indonesische model waar het wurm permanent in een lijfdoek tegen mama aanwoont. Zelfs als de buidel even wordt afgedaan en aan een balk of spijker gehangen, wordt hij met zachte duwtjes in beweging gehouden. Uit deze buidels groeien hele tevreden, gezeglijke kindjes, terwijl noch van rust, noch van reinheid of regelmaat sprake is. Wel van een innige band met de moeder.

no 955, 17:08 uur, daglink

 

Geachte heer,

Alle rekeningen die ik ontvang, betaal ik nooit onmiddellijk daar mij daarvoor eenvoudig het geld ontbreekt. De rekeningen worden integendeel in een grote trommel gestort waar ik er iedere maand geblinddoekt drie uit trek. Deze rekeningen betaal ik dan prompt.

Ik verzoek u dan ook te wachten tot het lot u getroffen heeft.

no 954, 16:34 uur, daglink

 

Wabblief?

De omgang met de zich heel nadrukkelijk opdringende beeldtalen kleurt de manier waarop de kunstenaars naar het landschap kijken.

Is dit fijngezegd of niet? Taalergenissen bij knetterende letteren. Om het maar weer simpel te stellen: spreek uw moers taal.

no 953, 15:40 uur, daglink

 

Futgymnastiek?

Bij Dode Zielen doen ze vandaag aan dodevogeltjes-gymnastiek. Om de fut er weer in te brengen.

Echter, het Jongens Duinlied (van wie?) maakt alles goed en zelfs nog beter.

no 952, 11:03 uur, daglink

 

Republikeinse gedachten

Een heel eind kan ik me wel vinden in het standpunt van Tsja. Nederland hoeft niet per se een staatshoofd te hebben met politieke macht. Het Zweedse model zou de vorst ook wat makkelijker zijn want de werk- en bemoeilust van Trix is natuurlijk niet doorsnee.

Maar als je, zoals op dit moment, een ingewerkte vorst hebt met een super representatieve vrouw, dan is het zachtgezegd geweldig kapitaalverlies om te zeggen: "weg ermee, we kiezen ons een president". Of ze bruikbare kinderen baren zal later wel blijken.

Dat er onderhand hele volksstammen uit het koninklijk huis verwijderd kunnen worden lijkt me overduidelijk. Die hele clan Van Vollenhovens had al jaren geschrapt kunnen zijn. Ik heb nooit begrepen wat die nog moesten toen Trix zonen had gebaard.

Vraag ik me alleen nog af hoeveel meer nationaal bindvermogen een monarch zal hebben boven een president in tijden van oorlog. Er wordt nu wel geredeneerd vanuit een zeer comfortabele en stabiele vredespositie.

no 951, 01:34 uur, daglink

 

04 February, 2002

Kijk,

Your ruler, Saturn, has been travelling backwards through the skies since last September and you may well have felt blocked at every turn. This week it changes course and you can sweep obstacles aside and forge ahead, especially where a certain personal, emotional issue is concerned. You could also find that what you thought was a waste of precious time was, in fact, a blessing in disguise.

Dan zal ik het nog maar een weekje aanzien.

no 950, 23:21 uur, daglink

 

Van vrouw tot vrouw

En dan zie je Trix zitten, de sterke tussen de mannen van haar hart. Fokstieren van onze monarchie. De een van opgelegde nutteloosheid losbollig geworden; de ander door liefdevolle zelfbeheersing in zichzelf verdronken.

En Trix draagt de troon evenals haar vele zware rimpels. Tezamen zichtbaar met de pijn van de verspilde levens. Wetend dat deze pijn wordt doorgegeven - reeds doorgegeven is - van geslacht tot geslacht. God geve dat het kind dit volhoudt, moet ze vertwijfeld hebben gebeden.

De vraag is: Dirigeert zij haar volk of soms zichzelf met ijzeren hand? Wat als ze zou moeten beseffen dat al deze offers en plichtsbetrachting vergeefs waren geweest? Mag een democratie wel vragen dat levens zo hevig worden gericht naar de wens van het volk? Recht hebben op andermans doen en denken doet niet erg democratisch aan.

no 949, 21:48 uur, daglink

 

Adios Nonino

Een mooie rauwe, niet geromantiseerde versie van Adios Nonino is te horen bij Prolific.

no 948, 19:59 uur, daglink

 

Tergend traag

Iemand al ontdekt waarom Dode Zielen zo tergend traag wil laden? Zeker iemand overleden.

no 947, 17:05 uur, daglink

 

Kleinpinkje

bush (12k image)

Niet om aan te zien. Doe mij nog maar een pondje kings, asteblieft.

no 946, 14:57 uur, daglink

 

Handel-wandel

Als er toch een behoorlijke baan gezocht moet worden voor Máxa is ceremonieel president misschien een optie. Het huwelijk heeft in vrijwel elk buitenland de krant gehaald. Voor zoveel positieve publiciteit moet je heel wat diplomaten en handelsmissies in beweging zetten. Waag ik te vragen of hun handelgangen wandelgangen altijd zo welbesteed zijn voor het geld.

no 945, 14:28 uur, daglink

 

Hartverzakking

Ook al in de Volkskrant gezien, dat ze hart onder riem willen steken.

Beter is echter riem onder hart anders ontstaat hartverzakking wat niet de bedoeling kan zijn mogen we hopen.

Riem onder hart in de hoop dat hart op goede plaats blijft.

no 944, 14:11 uur, daglink

 

Loggebedje

Welke tot mafketel gedegradeerde logdebiel wordt hier onderrhand geen dode ziel van de heersende bloemenweide vol bonte ikmagwellen en jijmagnieten?

want burgerlijk + voorspelbaar = veilig

Kort kan geestig zijn, maar permanent kroest lelijker dan rust kan roesten want burgerlijk + voorspelbaar = veilig

Ingebeelde kunst is de geestdodendste aller kunstjes

Dit was mijn Loggebedje. Nu ga ik een croissantje eten.

no 943, 13:13 uur, daglink

 

Creativiteit

Hij zit comfortabel, koestert zich in het zonnetje, geniet van het uizicht aan de grachtkant, draait er prachtige muziek en ziet - erg belangrijk - mensen langslopen. Ook wel bekenden die even kunnen instappen bij wijze van bezoekje.

Gisteravond na twaalven met half oor van radio gepikt: zwaarverzwakte aidszieke die bij mooi weer zijn langs de gracht geparkeerde auto als prieel gebruikt.

Creatieve ideeën worden zelden geboren onder voorspoedige omstandigheden.

no 942, 12:36 uur, daglink

 

03 February, 2002

Ecritures

Ecritures al gezien? gooit het over een beeldende boeg. Heel mooi.

no 941, 23:24 uur, daglink

 

Misvatting

M'n kater is vannacht om mij te wekken

tweemaal op mijn gezicht komen liggen.

Zacht spinnend terwijl zijn poederdonzen vacht

ondertussen mijn wangen streelde

en mij de adem benam. Wat ook zijn bedoeling was.

Ik duwde hem opzij maar hij kwam hardnekkig terug.

Wat is er? vroeg ik pro forma, hunkerend naar slaap.

Máxima, zei hij terwijl hij nogal uit zijn bek stonk.

Wat Máxima? vroeg ik kribbig. Genoeg gezien vandaag.

Sta tun bij bell, lichtte hij toe.

Welnee, zei ik. Nu?

Hij ging verongelijkt weer maffen.

Uur later hing hij weer op mijn gezicht.

Wat is er nou?, katte ik nijdig.

Máxima, zei hij weer, terwijl snorharen mijn oogleden prikten.

Wat Máxima? Ga je nou slapen of niet?

Sta tun bij bell, herhaalde hij met klem.

Alweer? Vroeg ik. Weet je het zeker?

Hij duwde een genageld voetje in mijn hals.

Jaja, zei ik snel. Waar heb je het eigenlijk over?

Sta tun bij bell, Sta tun bij bell,

Bedoel je soms de Státenbijbel?

Hij kneedde verheugd mijn schouder.

Nee, sprak ik peinzend. Daar doet ze toch iets anders mee.

no 940, 18:11 uur, daglink

 

Gestold

Vroeger is een met illusies geladen voertuig dat in zevenmijlslaarzen verder draaft zonder aanziens des persoons. Vroeger is niet te stuiten, stoppen, keren of terug te halen. Vroeger is achterom terwijl 's-mensens voeten naar voren steken, en hij zijn ogen voor op de kop heeft staan in plaats van in zijn achterhoofd.

Bij Puck's Podium is tussen regels weer de snik hoorbaar om verloren gewaande zegeningen die nooit weerom zullen komen. Hoe fijn en leuk en zacht en goed het was. Ach ja vroeger.

Vroeger lijkt zo vertrouwd. Tot heilig en heilzaam verklaard omdat het geen kleerscheuren gaf. Toch was ditzelfde vroeger ooit even ongewis als nu het nu is. Het zou maar zo kunnen dat de mens nog makkelijker stolt dan de tijd.

no 939, 16:13 uur, daglink

 

Iets opbouwends

Vandaag weer eens tijd voor iets opbouwends zoals Letterkunde bijvoorbeeld.

Waarin ook: LE 17 Het schrijfproces => oriëntatie op het onderwerp, doel en publiek

Zoeken naar gemeenschappelijke kenmerken van de mensen die tot uw publiek behoren

=> laten leiden door de 3 functies van taal = expressief, referentieel, intentioneel ( niet informatief)

expressief: mening kenbaar maken, verwachtingen schrijver naar publiek en omgekeerd

referentieel: betrokkenheid v publiek met het onderwerp

intentioneel: bedoeling vd tekst

andere factoren om zicht te krijgen op het niveau van uw publiek :

doel => bepaalt de keuze van de centrale vraag

onderwerp => analyse vh onderwerp

centrale vraag => inperken vh onderwerp

no 938, 13:36 uur, daglink

 

Alles in de hand

Ha, heer H. van den Broek tornt op tegen de meningen van A. Stemerdink dat elke diplomaat die de USA binnenkomt meteen verleert om gezond te denken. Het weer is alleen te mooi om de discussie uit te zitten. Ook vandaag is het zacht. Er moet nodig gesnoeid. Het kleine leven van alledag is beter te behappen en in de hand te houden dan wijdse wereldpolitiek.

Dacht ik, maar niet waar. Na het knotten de kleine tobbe van rottend blad ontdaan. Klein opgezwollen morsdood kikkertje opgehaald. Shit. Had ik niet gewild natuurlijk. Nog geen tien meter verder is de grote vijver met voldoende dekking en diepte om te overleven. Volgend jaar net over de tobbe spannen maar daarvan wordt dit kleine ding niet meer levend. Ook dichtbij, onder controle, is niet alles in de hand te houden.

no 937, 13:10 uur, daglink

 

Horloge voor het werkvolk

Een greep uit wat wel en niet mag. Alleen de man mag zijn benen kruisen. Dames horen deze tegen elkaar te houden. Vrouwen mogen na 19 uur geen horloge om hebben, want 's avonds behoort de tijd aan de man. Het horloge is er voor het gewone werkvolk. Dat moet op tijd zijn. Prinsessen werken niet. Ze horen wel van de hofdame hoe laat het is.

Gesticuleren is uit den boze. Dat doen apen. Dat geldt ook voor schaterlachen. Alleen een beschaafde glinmlacht zoals van de Mona Lisa. Voorts mogen vrouuwen bij het zitten gaan hun opkruipende jurk niet naar beneden trekken. Je laat in het openbaar nooit je handen over je billen glijden. Ook knikken en hoofdschudden zijn verboden. Anders valt de kroon af. Antwoorden doe je louter met een gesproken ja of nee.

[uit het Utrechts Nieuwsblad, extra editie 020202]

no 936, 11:44 uur, daglink

 

02 February, 2002

Back to radio

Nou zeg, even ander onderwerp want genoeg geweest. Je haar al gekamd vandaag en de slaap uit je ogen gewreven? Radio is zoveel mooier dan tv. Herman Pleij en Thomas v.d. Dunk nu. Doen we morgen weer gewoon? Alsteblief, dankewel.

no 935, 23:45 uur, daglink

 

Onderscheid

Die monarchie is nou net wat ons, Europeanen, onderscheidt van de Verenigde Staten van Amerika. De Yankees kunnen alles imiteren, alle grote meesters kopen, zich hoofd van werelden wanen, maar wat ze missen en nooit kunnen realiseren is: koning worden.

no 934, 21:06 uur, daglink

 

PM

Piazzolla Tango no. 9 , Adios Nino.

no 932, 20:37 uur, daglink

 

Maar nu hoe lang nog?

Burgerlijk huwelijk: ingetogen en beelgeniek

Kerkelijk huwelijk: mensenlijk en emotioneel

Rijtoer: onontkoombaar

Kus op balkon: apotherose

Spoor heeft het mooi gedaan.

Maar nu. Paar op huwelijksreis vertrokken.

Hoe lang blijven radio en tv nog hypen?

Uren, dagen, weken, maanden,

doorzagen, zeuren, met domme vragen,

filosoferen en zaniken zowel hier als gunder,

met of zonder deskundigen die het ook niet weten,

tot we geen Lex en Máxa meer kunnen zien.

Moesten we zelf maar Piazzolla gaan draaien...

no 931, 18:47 uur, daglink

 

Monarch of president?

Een president is zelden de beste uit het volk wat moreel betreft. Hij heeft slechts een paar jaar om zijn eer en voordeel bij elkaar te graaien. Zijn huishouden en representatie kosten evengoed een vermogen terwijl hij niet eens voor het vak heeft geleerd.

Natuurlijk zal Alex het anders doen dan Bea want hij is gewoon anders, en niet alleen wat intellect betreft. Maar nergens staat geschreven dat slimme vorsten het beter doen. Albert ziet er ook zo briljant niet uit, om over de Scandinaviërs nog te zwijgen.

Bush bijdehand dan? Zou je zo'n babbeltjesmaker liever zien dan Bea of Lex? Vier jaar op, vier jaar af bij de gratie van stemvolk dat liever een knap smoel kiest dan een knappe kop? Ik durf nog niet voorspellen wat beroerder is, op de langere duur genomen.

Als het Hollandse bloed geïnjecteerd wordt met een vleug temperament dan weet je maar niet hoe het opfleurt. Mij lijkt Máxa van steviger maaksel dan de betreurenswaardige dochter van de wat verlopen Engelse adel. Humor kan wonderen doen evenals het ongegeneerd vergieten van een traantje, en met beide heeft ze geen moeite.

no 930, 16:43 uur, daglink

 

Huwelijk

Beste woord van de dag: Job Cohen

Onvergetelijk: De entree van Cofi Anang en Nelson Mandela

Best gekleed: Paola van Belgiê

Het lelijkst: Jorritsma en Netelenbos

Smartelijk v.l.n.r.: Claus - Bea - Bernhard

De zwaarte van het bestaan: De blik in Lex z'n koninklijke ogen

Ontroerend: Máxa's afscheid van de tango

Fraaiste detail aan de bruidsjurk: de majestueuze pauwenstaart

zie Album

no 929, 15:46 uur, daglink

 

01 February, 2002

Morgen is alles beurd

Morgen is alles beurd. Kunnen al die 1300 journalisten weer naar huis. Oehoe, horen jullie mij? Opzouten nu! Worden alle koninklijke gasten uitgezwaaid, zijn Máxa en Lex bestrooid met rijst en rammelend van blikken op huwelijksreis vertrokken, wordt het leven in Amsterdam weer gewoon voor de komende 30 à 35 jaar, en kunnen Máxa en Lex zonder mamma in belendende room rustig kindje fokken wat per slot het doel is van deze dag. Daar betalen we voor, toch? Oeps als dat niet waar is.

Máxa 310 dagen als maagdje geleefd, stond ergens tussen de Duitse roddels? Zal best dank je de koekoek. Om te voorkomen dat ze zwager trouwt, denk ik, door Bea als bok op haverkist bewaakt. Zou het niet? Nog erger scenario, maar wel spannend om te fantaseren, dat ze zwanger zou trouwen van een Argentijn, om maar wat te noemen. Nou ja. Zoiets.

no 928, 23:36 uur, daglink

 

Wie bepaalt?

Waar ik hier in logjesland ziek van word is telkens dat gesodemieter over wat erbij hoort en wat niet. Zo mag het, zo moet het, zo deugt het en zo deugt het voor geen meter. En wie is wel die god die voor mij bepaalt hoe?

Het is niet meer als vroeger, neen. Nijmegen is ook niet meer als vroeger, zag ik vanmiddag. Veel dingen zijn jammerlijk verpest, maar er zijn ook aardige plekken bijgekomen. Niets is. Alles hoort in beweging te zijn, zich te ontwikkelen, groei te vertonen.

Zolang het gedonder beperkt blijft tot enkelen die anderen een wil opleggen, kun je nog je schouders ophalen: lul maar aan! Maar het moedwillig kapotpesten van weblogs die met plezier door velen worden gelezen is van een niet te beschrijven kleinzieligheid. Juist de gevarieerdheid is het aardigste van de logs.

Terreur van de nonsmaak - ha ha hoe grappig - kan ik niet vatten. Nog minder als iemand zich door dit soort praat laat terroriseren. Iemand mag van mij stoppen, met alle respect, zelfs al zal ik zijn schrijfsels zeer missen, maar vluchten voor het gesar zou hij niet moeten doen.

no 927, 22:24 uur, daglink

 

Weerspiegeling

Hier en daar lezend valt op dat wat iemand in een reactieding schrijft vaak een weerspiegeling is van hoe hij/zij op zijn/haar blog schrijft. Dit is een betere formulering dan vanmorgen.

Er bestaan vinnige, wijze, onvolwassen, zure, milde, pittige, boeiende en vriendelijke reacties zoals er vinnige, wijze, onvolwassen, zure, milde, pittige, boeiende en vriendelijke loggers bestaan die vinnig, wijs, onvolwassen, zuur, mild, pittig, boeiend of vriendelijk hun log volschrijven.

En als er nou iets middelmatig is, dan is dat het feestprogramma voor het bruidspaar dat ik met een half oor beluister. Sorry hoor, met het echte leven is het nog beroerder gesteld dan met de webloggerij. Een weblog kan je elke dag vernieuwen, maar zo'n prins trouwt - mag je hopen - maar éénmaal.

no 926, 21:29 uur, daglink

 

Op reces

Gelukkig maar dat het liep zoals het liep. Ik kon er niet goed tegen. Tenzij zich bijzondere gevallen voordoen ga ik eerst een paar weken op begrafenis-reces.

no 925, 20:48 uur, daglink

 

Lekker gaan eten

Na vijf minuten wist ik dat het heel erg zou worden. En dat het in geen uren meer zou overgaan. Dit soort voorgevoelens kun je wel eens hebben. Omdat de kerk vol was waren we met een man of dertig naar een zijbeuk gedirigeerd, een soort kosterij vanwaar je wel nog zicht had maar geen emotionele binding.

Onaangedaan registreerde ik dat de boeketten lelijk waren. Witte lelies, bleekrose rozen en gele frummeltjesbloemen doen het niet met elkaar. Van de fresco's op plafond en muren waren alleen nog de poep- en legergroenen pittig. De grauwgrijze kleur van de kasuifels was lelijk en de uitbouw waarin wij huisden was zwaar verwaarloosd.

Maar het ergste was het koor. A capella dus voor elk deun nam de dirigent de stemvork uit zijn zak, waarop neuriënd werd ingezet. Ik weet dat dit hoort, maar hier schoot het niet op. Er viel helaas verbijsterend veel te zingen.Toen daarna ook nog het tweede pianoconcert van Rachmaninov opklonk uit 'n zwaarstorende installatie wist ik niet meer of ik zou lachen of huilen.

Later bij het condoleren moesten zoveel mensen in zo weinig ruimte, dat de drangemotie groteske vormen aannam. Daarbij waren de sandwiches zonder boter, maar met veel sla en karig belegje, moeilijk te hanteren omdat de sla niet bleef zitten.

Geen doorkomen aan. We kwamen een kreupele oom van 84 tegen die ook niet vrolijk werd van het onder de voet gelopen worden en hebben hem naar huis gereden. Zodoende weinig familie gezien. Na oom te hebben afgeleverd hadden wij zoiets van: gaan we terug of zullen we ergens lekker gaan eten?no 924, 20:11 uur, daglink

 

Reactiedingen

Hier en daar lezend valt op dat de kwaliteit van het geschrevene in reactiedingen zeer overeenstemt met wat in personen's webloggen wordt geschreven. Kom er straks op terug. Moet nu weg.

no 923, 11:32 uur, daglink

 

Het mysterie hysterie

D'r wordt nu al dagen ach en wee geroepen over huwelijk, beveiligingen en maatregelen. De kranten staan weer bol vanmorgen. Maar wie maakt er dan ook zo'n hype van? Die personages in in koninklijke kleren met ridderorden - vlaggen op modderschuiten - zijn toch ook maar heel gewone Übermenschen zoals u en ik? Wie maakt ons wijs dat we aan de buis gekluisterd moeten liggen en in stille aanbidding of groen van jaloezie onze haat opfokken? Hebben we dit zelf bedacht of doen we weer lekker mee met de massa? Het mysterie van de hysterie...

Hoe dan ook, vandaag neem ik vrij van de gekte.

no 922, 10:22 uur, daglink

 

Walter weg

Walter stopt ermee en ik begrijp hem. Anderzijds is het niet goed om voor dit soort onhebbelijk, ziekelijk, pesttuig weg te lopen want dit is wat ze willen. Haha, grapje gelukt. Het werkt als terreur.

Walter voor mij mag je in lengte van dagen blijven schrijven zoals je deed want ik heb van je stukken genoten. Het slappe bravourgeneuzel van anderen ten spijt die jouw succes niet verdroegen, was jouw weblog van hoge kwaliteit.

no 921, 00:39 uur, daglink

 

 

Archief Index Log

 

 

 

Site Meter