logo

March 2002
Z M D W D V Z
     
      
blwklokje

Egodump

Logtitels
Zoeken
Antecedenten
India Site
India foto's

akelei

Voor geest en gemoed

Actiereactie Bieslog BoekLog Cioran Cockie Cornille Druppels Ecritures Elrado Hinke Inkt Jeronimo Kiekens Kunstlog Leeskamer Ludo Linda Linke soep Maar wat is het Mariska Merel Onnoot Polskaya Prolific Puck Reutellog Snotverjeppie Suffie Tessa Tonie Tsja Tsjonge Website4all Zidouta

rhodo

Superlijsten

Blogtracker  Loglijst  Weblogger  Weblogs Recently Changed  Wie logt?  Zidouta/start 

button Ludo

Oudjes elders

2000: september
2000: oktober
2000: november
2000: december

2001: januari
2001: februari
2001: maart
2001: (april)
2001: mei
button Noah Site Meter TopStat

Misdrukjes in archief

2002 May
2002 April
2002 March
2002 February
2002 January
2001 December
2001 November
2001 October
2001 September
2001 August
2001 July
2001 June

foto
logo

Misdruk March 2002

 

Archief Index Log

 

31 March, 2002

Werkelijk alles kan

Steeds lees ik in ANP-nieuwzen na aanslagen in Isral dat de politie aldaar ervan uitgaat dat de dader van de bomaanslag een Palestijn is. Dit ligt voor de hand. Nu ook weer na een explosie in Haifa.

Maar wie veel detectives heeft gezien/gelezen realiseert zich dat in deze fase van de strijd het effectief zou kunnen zijn als een Isralir zichzelf opblies om valse verdenking tegen de Palestijnen te zaaien met wraakacties als gevolg.

Alles kan. Werkelijk alles kan.

no 1331, 15:58 uur, daglink

 

Geglaceerde uitjes

500 gram kleine schoongemaakte uitjes in een gesloten pan met dikke bodem met 50 gram boter, 10 gram suiker en wat zout in een hete oven laten garen (ongeveer 20 minuten). Boter en suiker trekken in de uien die heel blijven en een lichtbruine glimmende kleur aannemen. Gebruiken als garnituur bij verschillende vleesgerechten. Ze glijden ook graag als groente naar binnen. Zeker met gekookte nieuwe aardappeltjes.

no 1330, 14:54 uur, daglink

 

Eitje tik - eitje tok

Het had eerder gemoeten en wat sierlijker gemogen, maar hierbij de paaseieren van webloggers!

no 1329, 12:33 uur, daglink

 

Pasen

De kop is van de Pasen af. 't Eerste uur is er omwille van de zomertijd afgeknabbeld. Arafat is in leven gehouden met pitahbroodjes en kaas maar de tanks blijven oprukken. Het weer is op dit moment mooier dan was voorspeld hoewel later op de dag een bui kan vallen. Ik had mij voorgenomen de twee kilo scherpe sjalotjes schoon te maken in overmoed op de markt gekocht en in de boter te confijten tot ze zacht en geurig zijn. En me niet met talrijke anderen op de weg te begeven naar strand of evenement want je hebt uitjes en uitjes.

no 1328, 10:54 uur, daglink

 

30 March, 2002

Jesus Christ Superstar

1971. Andrew Lloyd Webber. Sloeg in als een bom. Jesus Christ Superstar.

no 1327, 22:59 uur, daglink

 

Tekenend?

Om driemaal over na te denken: Bush trekt zich niets aan van de VN en blijft pal achter Isral staan.

TIME: Person of the Week: Yasser Arafat

no 1326, 22:09 uur, daglink

 

Uitzichtloos

Ik vrees dat jonge mensen die bereid zijn zichzelf op te blazen niet in de hand te houden zijn. Ze zijn niet te stuiten omdat ze niets meer te verliezen hebben. De laatste hoop die ze nog hebben is dat ze als bom een heldendaad verrichten. Wie kan de gedachte verdragen vergeefs te hebben geleefd?

no 1325, 21:16 uur, daglink

 

Queen Mum

Queen Mum (101) is vanmiddag ingeslapen, het lieflijk ogende geweten van het Engelse koningshuis in haar friskleurige mousselientjes. Misschien dat Elisabeth nu die grijns eens van haar gezicht kan halen en haar ware tanden tonen?

no 1324, 20:56 uur, daglink

 

Ondraaglijk sappige mandarijn

Ik rook nog steeds geen tabak maar de dampen narcosegif vermoed ik - slaan nog altijd uit m'n luchtpijp. Voelt regelmatig of hete sirocco etmalen heeft huisgehouden en slokdarm ligt bedolven onder keien om niet weggeblazen te worden. Zo iets. Men zegt: veel drinken, veel plassen, maar van alle gedrink slaat sirocco onbeheersbaar op tilt.

Met G. ben ik eens dat je na sinterklaas geen mandarijnen meer moet eten. Droog, vellerig, smakeloos, driemaal niks. Totdat vanmorgen marktkoopman mij een toeschoof en gebood: proef! Dit bleek ongekend. Ontegenzeglijk van vr de goedheiligman en ik kocht vijftien made in Florida met groene kroontjes wat de beste schijnen te zijn. Had ik eergisteravond nog over gelezen, al weet ik niet meer waar.

Klaar met food shoppen (fun doen we met pasen niet aan, behalve de Hollandse aardbeien dan) en weer thuis, borg ik de tandpasta weg in het vriesvak. Ik ontdekte dit bijtijds maar fronste niettemin hoofdschuddend. Vitaminegebrek? Op hetzelfde moment viel ik ten prooi aan de verzengende heteluchtstroom en een onbedaarlijke lust in mandarijn! Ik begon en at er zonder pauzeren zeven, plus nog een zoete bloederige grapefruit uit het handje en overzag schuldig maar welgedaan de schillen.

Echtvriend liefjes voorgesteld of het geen prachtidee was om nog een paar kilo bij te halen want wat doe je met acht mandarijnen voor vier dagen? Wij racen vijf kilometer terug naar de markt, hus blijft in de auto posten, ik ren naar de kraam en de groenteman vraagt: "iets vergeten"?

"Mandarijnen", zeg ik en hij kijkt van mij naar alle schuilhoeken in zijn kraam en terug naar mij.

"Hier Laten liggen?" vraagt hij zorgelijk omdat hij geen eenzame zak ziet.

Ik knik van nee en zeg: "Op!"

"Alleml?", vraagt hij ongelovig.

"De helft", zeg ik, maar wel op m'n eentje terwijl het weekend nog moet beginnen.

Ik koop er nog dertig en hij doet er voor de zekerheid nog vijf extra bij.

no 1323, 18:39 uur, daglink

 

Aaaach...

Wat een teleurstellend, slap, saai weer zeg. Temperatuurtje mag aangenaam zijn maar het ziet er niet uit.

Jongetje(6) gelukkig uit tien meter diepe pijp gered en Arafat leeft nog.

Meest opwindende nieuws: KPN's imode staat op arriveren. Doe mij een teiltje. Was WAP ooit de grote smaakmaker ook al niet lachwekkend mislukt?

En tot slot nog een gezellig nieuwstoetje waarin mister Bush een zakkenvullersrol lijkt te spelen:WASHINGTON (ANP) - De Amerikaanse president Bush heeft vanuit zijn eigen regering kritiek gekregen op de plannen naar olie te boren in een natuurgebied in Alaska. Volgens een rapport van het ministerie van Binnenlandse Zaken, kunnen boringen schade toebrengen aan de fauna.

[...] De milieubeweging heeft de plannen voor olieboringen scherp veroordeeld. Het betreffende natuurgebied aan de noordkust van Alaska is 7,7 miljoen hectare groot en bevat een oliereserve van naar schatting 16 miljard vaten (van 159 liter), meer dan het tweehonderdvoudige van de dagelijkse wereldproductie.

no 1322, 11:41 uur, daglink

 

29 March, 2002

Claus of Arafat

Wie zou het benarder hebben op dit moment: Claus met z'n broze gezondheid of Arafat die weerstand biedt in een kamer zonder wanden waar de poten onder zijn tafel en stoel worden weggeschoten.

Uiteindelijk is niemand onmisbaar, maar beide mannen zou je hoe verschillend in betekenis ook nog graag een poosje operabel houden.

no 1321, 21:32 uur, daglink

 

Ondoorzichtig

Fijn, die ondoorzichtige dierenmarkt. Want niervoer alleen bij dierenarts verkrijgbaar. Helaas, welk merk bij welke dierenarts? En wat als je even geen dierenarts meer hebt?

Had ik van S. enige proefjes meegekregen. Uitkomst lijkt geen verrassing. Veterinary van RC valt het meest in de smaak. Met RC grootgebracht en vele soorten geproefd en goedbevonden, is hij genegen nierversie van RC tot zich te nemen mits gegarneerd met originele brokjes als rozijntjes bovenop.

Maar nu? Lang niet alle klinieken voeren RC. De meeste hebben duurdere merken (zakje geprobeerd, wordt niet gegeten). Moet ik nu echt in Rotterdam een zakje RC gaan kopen?

no 1320, 20:09 uur, daglink

 

Zomerkoninkjes

Stel je even voor: zongestoofde zomerkoninkjes die rijp, zoet en sappig je mond binnenvliegen, gevolgd door de hand van de Paasengel die subtiel de spuitbus met slagroom hanteert. Even schudden, dan mag jij je mond vol zomerkoning opendoen en pssssstt. Da's werkelijk anders dan aarbeien met slagroom van een bordje nietwaar?

Morgen nog even spuitbus kopen en zomerkoninkjes van de markt die vers geplukt zijn en niet al veertien dagen voorverpakt in de koeling liggen.

no 1319, 19:03 uur, daglink

 

De Thar

Ineens was vandaag buiten gigantisch veel interessanter dan de computer. Tijdje in het zonnetje proberen te lezen, maar dit werd meer een aangenaam verwarmd soezelen. Krol staat te voorspellen dat morgen ge-lei-de-lijk de wolken dikker zullen worden maar dat zien we dan wel weer.

Gisteravond bij De Slegte prachtig boek over de Thar gekocht, de grote Indiase woestijn in Rajastan. Heimwee omdat we in deze tijd van het jaar daar nog wel eens hebben rondgezworven. Ribbels in het rode zand, lemen huisjes zinderend in de voorjaarshitte en op plaatsen waar gerrigeerd wordt dikkorrelig gouden koren wuivend in de wind.

The Thar Desert The Great Indian Desert, Thardesert of Rajasthan, Where is the Thar Desert, Historical Archaeology of India, Great Sand Dunes of Rajasthan

no 1318, 18:36 uur, daglink

 

Fascinerend

De grootste kwaliteit van de 167 minuten durende strijd tussen Atanarjuat en Oki is het feit dat de film na een paar minuten al een eigen wereld creert. Een wereld ergens op de rand van de aarde, waar met een springvloed van beeldschone beelden een verhaal van alle tijden wordt verteld.

Beter kan niet worden uitgedrukt hoe je wordt ondergedompeld, meegesleurd, gefascineerd door de in beeld gebrachte cultuur van de Inuit, een Eskimostam die leefde van zeehonden en walrussen. Je moet wel van het genre houden want het tempo ligt vooral in het begin laag. Heb je jezelf eenmaal uitgeleverd dan komt het einde nog onverhoeds en te vroeg.

no 1317, 10:40 uur, daglink

 

28 March, 2002

Kijk! Kijk naar mijn mensen!

Atanarjuat, the Fast Runner van Zacharias Kunuk

Daar ben ik heen. Bijna drie uur lang.

no 1316, 18:51 uur, daglink

 

Kruis, gleuf of krans

Het lijkt heel wat, maar het is gewoon technisch. NRC Handelsblad van maandag 25 maart j.l. onder Product & Techniek met een prachtige verhandeling over de schroefkop: Philips, Torx, Pozidrive, Cedex en zo. Koppen met een gleuf erin en zeskantige koppen zijn definitief voorbij. De gereedschapskist moet hoognodig worden uitgebreid.

no 1315, 14:57 uur, daglink

 

Avond/weekendconsult

De rekening kwam binnen voor behandeling en nazorg tekkeltje. Het gaat niet om bedragen. Wel om het in rekening brengen van avond/weekendconsult op vrijdagavond, nadat tekkeltje onverantwoord vroeg naar huis was gestuurd.

Gedane zaken nemen geen keer. Ik ga niet over de rekening bakkeleien. Beer z'n hechtingen moeten er nog uit, en dan vertrek ik daar.

no 1314, 12:51 uur, daglink

 

Updeetfrekwentie en zomertijd

Er moeten mensen zijn die nooit meer van hun logtoetsenbordje wijken, besef ik nogal dom. Dat Tonie (frequentie 12,9 per dag) vanwege z'n vak het lijntje permanent heeft openstaan en alles wat boeiend kan zijn even opgooit is logisch. Maar hoe Juul (frequentie 12,1 per dag) itempjes produceert en ook nog tijd neemt om ze on line te zetten, daar zakt m'n mond van af en mijn broek van open.

Da's dus eens per uur mits ze nooit meer zou slapen. Poe poe. Maar vaak slaapt ze wel want dat kondigt ze ordelijk aan en ook wanneer ze weer op is en wakker of onder de douche of zo.

Maar lezen doe ik haar nog maar eens per dag. Voorjaarsfrequentie weetjewel, en dan in eneens die twaalf itempjes achter elkaar want dan is het best lachen.

Ha! Bijna zomertijd.

no 1313, 11:55 uur, daglink

 

Hersenspoeling

Zeker weten dat ik gisteravond rond een uur of elf op het radionieuws hoorde dat onder meer Aruba rampzalig was van de legionellabesmetting. Verbaasde me nog. Mijn zus zei altijd dat Aruba vanwege waterfabriek zeer schoon water had. Nu gaat het bij legionella eerder om opslag en transport dan om fabricage, weet ik ook wel. Ik wil alleen duidelijk maken dat dit bericht mij om oneigenlijke redenen opviel, dat ik terug moest denken aan mijn zus, en dat ik dit bericht absoluut zeker heb gehoord.

Niet de eerste keer dat bepaalde nieuwsberichten nmaal worden genoemd en dan volledig uit de lucht verdwijnen. Overal gezocht maar nergens een spoortje nieuws betreffende dit onderwerp gevonden. Had ik geen zus op Aruba gehad die zich indirect wel eens met Arubaanse water bezighield, dan zou ik makkelijk hebben kunnen denken dat ik het horen over Arubaanse legionella had gefantaseerd of gedroomd. Ik vrees dat mensen op deze manier heel gemakkelijk te bedotten zijn. Dat je op deze onschuldige wijze een soort hersenspoeling kan toepassen.

En dit nu, dames en heren, vind ik geen verheffende gedachte op deze zongestraalde donderdag voor pasen waarbij de temperaturen beloofd zijn op te lopen tot een graad of dertien.

no 1312, 11:04 uur, daglink

 

27 March, 2002

Handen in onschuld?

De paasaanslag in Netanya is natuurlijk een gruwelijke ramp, maar Isral heeft Arafat nu al zo lang vernederd en geteiterd dat het niet als lam zijn handen in onschuld kan wassen.

no 1311, 23:32 uur, daglink

 

Aardbeien

Zo'n zin in die sappige donkerrode aardbeien die op de markten in het zonnetje liggen? Het water loopt je toch in de mond? Handjes op de rug, zegt verstand. Boerenbedrog! Gemporteerd joost mag weten waarvandaan. Onderweg op kleur gekomen, sap ingedroogd en zuur, als ze al ergens naar smaken.

Aardbeien en moederdag vormden jarenlang een uitgelezen combinatie en ng. De eerste Hollandse, rijpe, aardbeien met smaak liggen voor moederdag in de winkel en niet eerder. Met slagroom. En een beschuitje met suiker eronder. O zo.

no 1310, 22:30 uur, daglink

 

Vandaag nog niet

Claus moet vandaag nog niet overlijden want het is de sterfdag van mijn vader en daar past hij niet bij. Maar als vandaag ineens intensief bezoek van zijn hele gezin, iets niet op orde, zou je denken.

Nee, hoor zojuist dat hij buisjes in zijn aders heeft gehad. Toch verdrietig, een ooit zo mooie man zo afgetakeld. Nu toch wel erg veel mankementen. Overal vallen raders tussenuit en gaten in. Hoeveel medicijnen? Hoeveel rek nog? Adem? Harteklop?

no 1309, 22:19 uur, daglink

 

Laten liggen

Ach heden, m'n hart h. Sommige dingen strekken zich uit over meerdere generaties. Neem nou die Hasselblad die ik z graag had willen hebben. Niet te betalen in die jaren. Ik was al verschrikkelijke bofkont dat ik een echte tuiglederen Hasselblad fotokoffer had, die ik nog altijd gebruik. Nee H. niet zeuren, die troggel je me nog niet af.

Belt H. Zeg ik: Hoi! Hoe is het met je nieuwe twee-oog? Heeft-ie een week of drie terug tweedehands aangeschaft. Hij zegt: Veels te goed. Zo verschrikkelijk goed dat ik na veertien dagen wist dat 6x6 mijn formaat wordt.

Ik sta er niet van te kijken.

Hij vervolgt: Zo goed, dat ik zojuist twee-oog voor aanschafprijs weer heb verkocht, iets bijgelegd en echte oude Hasselblad heb aangeschaft.

Sta ik ook niet van te kijken. Asjemenou!

Hij vraagt: Waarom heb jij er nooit een gekocht?

Antwoord ik maar: Ik heb hem voor jou laten liggen!

no 1308, 18:41 uur, daglink

 

Heldendaden

't kan geen troost worden genoemd dat in beschaafde buurlanden gemeentelijke politiek ook niet meer is wat het geweest is. Nanterre: een gek schiet acht mensen dood en verwondt er ook nog een stuk of twintig. De schietpartij deed zich voor na een gemeenteraadsvergadering. Alle doden waren raadsleden.

Het geeft te denken. Het is niet alleen een Nederlands probleem, al denken wij graag formaat polder. 't Valt ook niet met Jippen, Jannekes, Een- of Eekhoorns, Zijkerds of Melkerts in de hand te houden. Het kwaad is omvangrijk en sluipt. Het inspireert dwazen tot heldendaden.

no 1307, 10:29 uur, daglink

 

26 March, 2002

Vagevuur

Ach, dacht ik met gesmoorde snik, thee met brandy is geen smakelijke combi maar de rum was op. Ben ik nu al in het vagevuur beland?

no 1306, 23:12 uur, daglink

 

Zo lekker frisjes

Zie nog net een tv-reclame voor schuim om de wc-pot te reinigen. Vind je het gek dat mannen slecht zaad hebben? 't Zal wel weer door het eten komen, zeggen ze, maar als je mij vraagt komt het van al die lemoentjes, citroentjes, zo lekker frisjes tegen de pisjes. Mensen, wat doen wij onszelf toch aan met al die geurende, kleurende flauwekul.

no 1305, 21:06 uur, daglink

 

Westbroek cultuur ha ha ha

Trek ik een trainingspak aan en daarover een fleece. Paar extra sokken. Warm ik kersenpitten in de magnetron. Het wil immers nog niet zomeren vandaag. Duik ik het heerlijkste wat ik kan fantaseren rillerig onder de dons met een bierpul warme groc in afwachting van een beter leven.

Aardbeving in Afghanistan. Arafat die niet naar Beiroet mag. Mubarak die zich helemaal heeft teruggetrokken van de top van Arabische landen. Twee Noorse waarnemers die in Isral zijn doodgeschoten. Claus met hartritmestoornissen. Henk Westbroek op staande voet whoeps bij Radio 3FM. Dit laatste vind ik nog wel aardig. Staat wel vermeld onder het kopje 'cultuur' hetgeen mij teveel eer lijkt.

no 1304, 21:00 uur, daglink

 

Dwars

Vandaag lig ik maar eens even dwars. Dwars tegen alle verliezen en tegenslagen van de laatste maanden. Beer heeft behalve zijn hechtingen + lampenkap ook kennelhoest. Was ik nog vergeten te melden. Hoe komt een hond die nooit op straat komt aan kennelhoest? Kunnen mensen de besmetting overbrengen?

Na het nodeloos op-en-neer-gesjouw met Purcy plus eerdere slordigheden ben ik mijn vertrouwen in de dierenkliniek kwijt. Sinds mijn eigen artsin vorig jaar is vertrokken voel ik mij niet prettig. Zestien jaar dierenleed met lach en traan behandeld, maar nu wetend: ik moet weg daar. Maar waarheen? Zeist e.o. Iemand gouden tip?

Moe tot in mijn tenen niet normaal meer. Morgen exact zes weken na narcose. Iets mee te maken? Komt gif nu pas goed m'n oren uit? Of te lang rug gerecht bij tegenslag? Vandaag lig ik maar eens even dwars, maar ja, leven moet verder. Tjeeeezzzzz.

no 1303, 17:10 uur, daglink

 

Tien? Mij nog niet gezien

Beetje gek dat Apple met een nieuw OS X is gekomen en dat er nu allerhande shareware utilities verschijnen die de functionaliteit van het oude OS herstellen. TidBITS Talk Archive

Een nieuwe gebruiker die de nieuwste Mac aanschaft waarop Mac OS X is geinstalleerd weet niet beter, maar verder beschouw ik Mac OS X voorlopig nog even als een commercile reuzenmop. Alle zegeningen ten spijt wacht ik tot de boel flitst en alle software voor X is uitgekomen.

Voortijdig uitgebracht en door vele warrige updates achterhaald waardoor hulpprogramma's niet meer werken, blijkt X traag als stroop. Updates laten zich trouwens niet meer zonder slag of stoot ongedaan maken. Om de haverklap moet je overschakelen naar Mac OS 9 omdat nog niet alle software voor X is herschreven, of vanwege het simpele feit dat updates van Mac OS 9 naar X zelden gratis zijn. Zo is het ook nog een keer.

Harde schijfruimte blijkt een farce want met noodgedwongen twee OS'sen en vaak dubbele programmatuur (zowel voor 9 als X) blijken zelfs schijven van tachtig gigabytes maar krenterige maatjes.

Maar Mac OS X is zo prachtig om te zien, zeggen adepten die werkelijk lles overhebben voor diepblauwe fraaie vormgeving. Tuurlijk is UNIX de grote zegen, maar voor mij gaat dit pas tellen als de rest k flitsend loopt.

Kom me niet aan m'n Mac want ik ben eraan verknocht, maar Apple blijft van arrogantie van z'n hoeven zakken. Meesters in hooghartigheid naar de klant en in staat van je versleten sokken nog hypes te maken. Kat uit boom kijken, geen knol voor citroen laten verkopen en eigen harses blijven gebruiken. Dan is het grappig. Echt wel.

no 1302, 13:25 uur, daglink

 

Nog negen dagen

Zoals een stier de torreador op zijn hoorns neemt, neemt Beer zijn belager op de lampenkap. Volle vaart vooruit stormt hij hetzij achter iemand aan hetzij iemand tegemoet. Dit is niet normaal. Bovendien een rotgevoel want je weet niet wat gebeurt als je kap met klap tegen je kuiten of billen krijgt. Omdat iedereen moet lachen om zijn zieligheid wordt hij niet gestraft. Gaat helemaal fout. Nog negen dagen.

no 1301, 00:05 uur, daglink

 

25 March, 2002

Katsmakelijke pillen

'k Blijf niet zeuren maar deze ervaring moet gedeeld. Penecilline die door de kat wordt weggehapt als ware het snoepje. Pinda lekka smak smak weg. Soo hee, na vele roemloze strubbelingen in het verleden, altijd in mijn nadeel beslecht, waarin ik met staart tussen benen terug naar kliniek moest voor injectie. Hij mij weer tuk had en op kosten. Dierenarts ook, inderdaad.

Geeft S-je mij katsmakelijke heerlijkheden in minimaat die met verzaligde blik maurrrauw zo naar binnen glijden. Vraag er dus naar, ze bestaan!

Op niet toegestane uren vreselijk goed verstoppen, dat wel.

no 1300, 20:12 uur, daglink

 

Blokjes brokkel

Blokjes gesneden van oude boeren brokkelkaas, blokjes van oude brokkel met zoutkristallen, blokjes van oude geit en van zeer oud schaap. Plakjes gedroogde worst met truffel, olijven en radijs. Met een mooie oude rode wijn. That's it. Van alles voldoende voorgeproefd. Eten slaan we maar over.

no 1299, 19:12 uur, daglink

 

Nog geen doem

Terugrit met Thomas van der Dunk op radio in programma 'Spiegels'. 't Is natuurlijk niet alleen maar onzin wat die uitkraamt. Onderhoudend was het in elk geval wel.

Floris heeft meer suiker, minder nieren, onstoken stukjes tandvlees, moet penicilline, ander voer, meer insuline en beksanering over twee weken. Moet-ie tegenkunnen. Kan natuurlijk fout gaan maar als je het niet waagt weet je tenminste zeker dat hij problemen krijgt.

Om met I. te spreken het lijkt er onderhand op of Elisa en ik in de 'dode hoek' wonen. Hm... alleen heeft doemdenken nog nooit iets opgelost dus we gaan van het positieve uit, tenzij het tegendeel zal blijken.

Hoe Floris zich gedroeg? Als tijger! We hadden hem met drie vrouw vast en konden hem niet houden. Zei S-je dames, laat maar los, deze boy raakt opgefokt van vastgehouden worden. Wij laten hem los, en meteen daarop tapt zij hem zonder een spoortje verzet een buis bloed uit de hasslagader.

no 1298, 17:11 uur, daglink

 

Rammen

Beer heeft vanmorgen met kap op spontaan en veel geplast. Heeft nu door hoe je de lampenkap over je eetbak moet stulpen. Hij blijkt niet veel dommer dan een tekkel. Het gaat goed. Heeft ook ontdekt hoe hij zijn bazen kan opstuwen. Even de spurt in en dan van achteren rammen...

no 1297, 11:19 uur, daglink

 

Suikerwaarden

Nu is er weer een vrachtwagen gekanteld bij knooppunt Gorinchem. De verwachte afsluiting duurt tot 12 uur maar of ik hierop durf gokken?

Iedereen even duimen want vandaag gaat suikerkater onder de loupe bij suikerdokteres die bloed kan afnemen zonder het vernederende kraag wegscheren of bewusteloos prikken. Grote voorjaarsschoonmaak & controle.

Zij vraagt altijd: behandelen we de kat of behandelen we de suiker?. Dit schijnt moeilijk samen te gaan. Ofwel je bezorgt de kat een onbekommerd leven maar observeert zijn gedrag, plus hoeveel hij drinkt en plast, of je zit hem dagelijks met prikken in z'n oorschelpen achterna om te controleren of de suikerwaarden exact kloppen.

Wij hebben voor de eerste manier gekozen. De suikerwaarde deugt nooit precies maar de kat mag eten wat en wanneer hij wil, reguleert zichzelf, heeft permanent keuze uit verschillende typen/smaken voer.

Meer kans op te hoge suiker dan op hypo's (coma door overmaat insuline), maar een onbezorgd leven zonder geplaag van zes prikjes per dag met bijkomende stress. Ongeveer driemaal per jaar grote controle of alles nog een beetje spoort. Misschien dat hij een paar maanden korter zal leven, maar de kwaliteit ziet er volgens hemzelf zeer goed uit.

no 1296, 11:18 uur, daglink

 

24 March, 2002

Dagje Opperland

Het mag vast niet, maar zo mooi. Ongekend mooi, ik kan het niet laten.

De snikkel werkt op de kittel als een horzel op een ezel. Met reuzel en smeersel dartelt en tortelt een keutel met mazzel soepel en simpel een eicel in. En uit die ketel met deksel stommelt en krabbelt een hummel, een peuter, een kleuter, een bengel of engel, een duvel of jubel, een puber met pukkel en pimpel, die zonder letsel of euvel uitgroeit tot een kerel of mokkel, eikel of mormel, griezel of poezel, waarna hoteldebotel de fiedel weer werkt op de piemel als een ezel op een horzel.

Battus Opperlans! Taal- & letterkunde

Als jullie me kwijt zijn ben ik dagje Opperland.

no 1295, 22:35 uur, daglink

 

Drukinkt

D'r is een vrolijke dvd verschenen van 'toen was geluk heel gewoon'. Nou ik droom mijn eigen vrolijke geluk wel. Tjezzus hoe verschrikkelijk kan voorjaar zijn. Maar Battus Opperlans maakt alles goed.

En de geur, echt waar, de geur van ingesealde onvervalste drukinkt. Een nieuw boek moet geuren als je het openslaat. Drukinkt in zuigend papier gezogen. Specifiek. Onmiskenbaar. Drukinkt in zuigend papier.

Dit heeft een weblog tegen. Uiteindelijk.

no 1294, 22:20 uur, daglink

 

Spanningen

De 76-jarige barones Thatcher, oud-premier Margaret, heeft onlangs enige lichte beroertes gehad en mag daarom van haar artsen niet meer in het openbaar spreken omdat dit spanning oproept. Er staat niet bij voor wie.

no 1293, 21:08 uur, daglink

 

Aftands

Traantje pinken voor Bomfire? Welnee, zegt Ankie nuchter, hij heeft alles gewonnen wat hij maar kon winnen. Geen speld tussen te krijgen.

Stoppen op het hoogtepunt van je carrire. Zou menigeen een voorbeeld aan mogen nemen. En dan bedoel ik ook Willeke Alberti die zeven zaterdagavonden gaat presenteren voor de TROS. Staat er liefjes bij dat ze in 1977(!) voor dezelfde omroep het programma Hitboulevard deed.

Vraag ik je hoe het komt dat een nog lang niet versleten paard verstandiger is dan een aftandse diva. Is er in 25 jaar werkelijk geen talent gekomen om een zaterdagavond te vullen?

no 1292, 20:28 uur, daglink

 

Frisjes

Oeps, mooi zonnetje, mooi licht. Toch is de bejaarde stermagnolia door vele schades ervaren geraakt wijslijk nog half in zijn fluweel gebleven. Terwijl ik de jas liever uit laat ondanks spierpijn en dan op een drafje terugloop om hem toch aan te trekken.'t Is allemachtig frisjes zelfs uit de wind.

no 1291, 16:48 uur, daglink

 

Het Utrechts referendum

Ieder die zich 15 mei a.s. in Utrecht moet uitspreken in het volksreferendum zou een artikel in het Utrechts Nieuwsblad van afgelopen zaterdag moeten lezen. In Utrecht moet erkennen dat ze een std is geeft oud-wethouder van ruimtelijke ordening, Adri Duivesteijn, een glasheldere visie die tot nadenken stemt. Hij deed dit in een lezing voor b en w van Utrecht over de plannen voor het Utrechtse Stationsgebied.

Hij vraagt zich af of de burger beter in staat is dan b en w zelf om een goede keuze te maken, en zo ja, wat dit dan zegt over vakmanschap en politieke gedrevenheid van de bestuurders. Eerlijkgezegd vindt hij het slap je oren naar kiezers te laten hangen in een z onduidelijk referendum, in plaats van zlf iets te willen en daarover met de burgers in discussie te gaan.

no 1290, 14:44 uur, daglink

 

Vredenburg slopen?

Ik heb deze link hier al eens gezet. Virtuele toer door het markante muziekcentrum Vredenburg te Utrecht, schepping van Herman Hertzberger uit 1972, enigermate genspireerd op de Noord-Afrikaanse kashba met afzonderlijke clusters en gezamenlijke ontmoetingsruimten.

Moet dit gebouw gesloopt of moet het een van Utrechts bijzondere schatten blijven, al dan niet door de architect verfraaid naar moderne eisen waarvan al vaker sprake is geweest maar waartoe gemeente Utrecht maar niet kon besluiten? Hierover mag een volksreferendum zich op 15 mei a.s. uitspreken. De tijd begint te dringen voordat recht duidelijk is gemaakt waartussen valt te kiezen.

Mij wordt het benauwd want zoveel cultuurbarbarisme lijkt niet aan nageslachten uit te leggen. We hebben kennelijk weinig onthouden van de te snel gesloopte panden waarover later mea culpas werden uitgesproken. Vredenburg slopen is financile en culturele vernietiging van kapitaal. Het doet mij denken aan kappen van oude bomen. Herplant zal in geen 50 jaar de vergane schoonheid evenaren, als dit door veranderd klimaat al ooit zal lukken.

no 1289, 14:40 uur, daglink

 

Frontverbreding

Gisteravond was een makkie, toen hij nog timide op de keukenvloer lag te roezen met z'n grote nonnenkap. De maat is ook wat ruim bemeten dacht ik vol medelijden. Tot hij zojuist in n lebber zijn bak wist te legen. Omdat de tekkel ontbijt kreeg krijgt hij smorgens ook een handje brokjes.

Uitlaten werd pijnlijk. Hij is gewend vrij rond te struinen en ver van de paden zijn behoefte te doen, maar nu moet hij aangelijnd want mag niet racen. Eer hij de deuren door was had hij al klappen opgelopen. Buiten moest hij met schade en schande leren geen spoor meer te volgen. Eerst schepte hij zijn nonnenkap vol zand, en, als hij langs de struiken snufte, vol takken.

Hij bleef telkens na onverhoeds geleden ongemak met n opgetrokken poot protesterend staan. Op mijn 'volg' zette hij zich gehoorzaam in beweging om mij een reuze optater te verkopen met zijn schemerlamp. Vergis je niet, ondanks kniehoog is hij een stier van een hond. Een stoomwals die alles op volle kracht doet. Enthousiast, overtuigd en dominant als hij maar even kan.

Niet boos worden, niet uitlachen. We proberen dapper verder. Bij het brede pad krijg ik medelijden en ontkoppel ik hem even. Zachte heelmeesters maken stinkende wonden. Hij schiet er op zijn gehechte poot als een speer vantussen als hij op straat man-met-hond ontwaart die de staart niet voor hem wil buigen. Hij komt gehoorzaam terug op mijn roep en daar sjokken we weer butsend en botsend de paden terug. Hij heeft nog geen plas gedaan.

De tekkel had gewoonlijk een twee dagen nodig om aan zijn lampenkap te wennen en passeerde daarna feilloos elk obstakel. Beer is plomper maar niet minder slim. Kijk, daar komt-ie de computerkamer binnen, bots bots voorzichtig, om een verdiende aai te halen. Nu moet hij keren. Hij steekt als een vrachtwagen een paar maal voor en achteruit, zet tevreden vaart naar de deur om daar baff!! zijn front te onderschatten.

no 1288, 11:13 uur, daglink

 

23 March, 2002

Kattenpraat

Pluis had een hele tijd met grote, verschrikte ogen op de keukendrempel naar het grote koekiemonster ziten kijken met z'n nonnenkap op. Zou-ie erlangs, of maar beter van niet niet? Hij keek beurtelings van mij naar hus en weer terug. Alsof hij zeggen wilde dat hij er weinig van begreep.

Floris kwam niet beneden opdagen voor z'n spuit dus de berg (beeldspraak voor mij) moest naar Floris toe. Pluis liep, als volmaakte kamenier, voor mij uit de trappen op. Slaapkamer in, bed op en bij Floris in het mandje. Hij geeft Floris een elleboogje en zegt vertrouwelijk: als ik jou was zou ik vanavond niet naar beneden gaan. D'r ligt alweer een kapotte hond in de keuken.

no 1287, 20:12 uur, daglink

 

Beer met kapotte poot

Niet verkwikt na uren klamme slaap toch bijtijds uit de veren voor de Appledag in Nieuwegein. Voor het eerst gehouden in dubbele hal. Hoofdpijn of niet, daar moet ik bij zijn, ook al om vrienden terug te zien.

Als ik beneden kom, komt Beer gewond uit de tuin. Hij heeft een bloedende voorpoot waaraan hij blijft likken en wil niet eten. Hoe komt dat nou? Dokterswerk? Ai! Hebben ze dienst? Om tien uur mag hij op spreekuur. Echtvriend zegt dat hem dit wel alleen zal lukken.

Appeldag bevalt uitstekend in twee hallen. Kruk meegenomen om groot gedrang van me af te houden want het is behoorlijk druk en duwen bij de koopjes. Vriendje A. met de hoge bloeddruk ziet er nog steeds belabberd uit terwijl R. heftig overspannen is en zowel studie als werk heeft moeten staken. Geen leuke berichten.

Als oudgediende kan ik om half twee zeggen dat ik het voor gezien houd. Eindelijk wit toetsenbord gevonden met zwarte letters dus niet vergeefs geweest. Thuisgekomen zie ik van buiten af hus aan de telefoon. Ik schiet de keukendeur binnen maar geen blaf, geen hond. Wel twee dikke enveloppen met pillen en hele beschrijvingen erbij. Geen geduld om te lezen.

Roepend de kamers door, geen hond. Evenmin in gang of hal. Ik hoor hus net z'n telefoongesprek beeindigen. Beer ligt nog achter in de break, zegt hij, zijn roes uit te slapen want hij kon hem op z'n eentje niet de wagen uittillen.

Wt?

De wond bleek diep en moest gehecht. Beer om tien uur ingeleverd en zo net voor pampus wezen halen. Moet oude sok om poot. Moet een kap om z'n harses. Kap is door dierenarts meegegeven maar gewone halsband nergens in huis te vinden. We zeulen lobbes uit de auto. Dat wil zeggen ik kijk en hus zeult.

Beer zit nu roezig op z'n kont binnen het hek voor zich uit te staren. Geen zin in lopen, geen zin om gehechte poot te verroeren. Kruiwagen is vanwege de trappen geen optie, brancard hebben we niet. Hus draagt hem de trappen op. Beer kreunt een beetje maar stribbelt niet tegen. Boven wordt hij weer als een zoutzak neergelaten.

Laatste krachtsinspanning om hem de keuken in te krijgen. Hij is behoorlijk groggy. Ik kan nog net op dorp een halsband kopen. Kap lijkt raadzaam tegen likken van de wond. Over tien dagen de hechtingen eruit. De zielepiet. Hij kijkt zo ongelukkig, zo vreselijk in de steek gelaten. Hadden ze verdorie maar meteen zijn tandsteen afgebikt nu hij toch onder narcose was.

Morgenvroeg grondig zoeken waaraan hij zijn voet zo heeft beschadigd. 't Is bijna onbegonnen werk.

no 1286, 17:36 uur, daglink

 

22 March, 2002

Koortsig?

Klappertanden is een opgwonden manier van je behaaglijk voelen onder de dons waar je hoopt dat koude rillingen zullen resulteren in warm zweetspoor.

Huh?

De vraag blijft of dit tijdelijk zal zijn of permanenter maar de hoop hoopt nog op tijdelijk.

no 1285, 22:41 uur, daglink

 

Glanshandschoen

Mocht ik beslissen tot puppietekkel dan geen langhaar klittenbaal meer. Ditmaal een ouderwetse buikschuiver met gladvacht. Waarvoor een glanshandschoen volstaat. In black & tan want karakter van zwarten is zachter.

no 1284, 21:22 uur, daglink

 

Dorst!

Tijdens wandeling verontrustend koude rillingen opgelopen en het gevoel op de grond te kunnen liggen slapen. Of ik morgen daar kom waar ik word verwacht laten we nog in het midden.

Dorst. Moe. Logmoe.

no 1283, 21:13 uur, daglink

 

Bezweringsformule

Kan iemand mij per kerende post bezweringsformules toezenden? Vanmiddag vernomen dat nu ook J. echtgenote van vriend B. is overleden.

Stop de doden die al maanden in de bomen lijken te hangen en bij elk zuchtje zuidenwind als rot appeltje voor mijn voeten vallen.

no 1282, 21:07 uur, daglink

 

Terreur van het verschijnsel groep(2)

Ditmaal niet meer of minder dan supporters van FC Utrecht in de weer voor extra kaarten die het hele treinverkeer rond Utrecht wisten stil te leggen. Normaal? Je zou bijna denken van wel want niemand staat ervan te kijken.

Het gelijk van de grote schreeuwers maakt er weer eens chaos van. Van chaos naar anarchie is een stapje dat rechts prettig in de kaart speelt. Nou durf ik onderhand vrezen dat heel wat groepsgenoten omwille van groep zich al rechtser gedragen dan zij als eenling van harte zijn. Het geeft te denken.

Accoord. De ene groep is de ander niet. Er bestaan talrijke samenhangen en -scholingen waar middels humor en wat geduld plezierig kan worden probleemgebabbeld. Totdat de types kijfwijf of snikkelpikker binnenbreken en hun duim tussen wijs en middelvinger steken.

Laat ik je n ding vertellen: dat generaliseren nog een hele kunst is.

no 1281, 15:23 uur, daglink

 

Toeval, samenzwering of telepathie

Met ingang van heden heb ik in de wolkenlucht geschreven dat calamiteiten zich aan de achterdeur moeten melden. Aan de voordeur wordt niet meer gekocht.

In een van mijn praktische dromen vannacht een royale kuil gegraven waarin ik in volgorde van opkomst heb bijgezet: verbouwing, stoppen met roken, neef M., vriendin R., vriend B., kaakoperatie, zus P., oom J., nicht B., knieoperatie, nicht Y., hondje P.

Kunt u het nog volgen? Moi non plus. Hoeft ook niet want het is een opsomming van feiten waarvan u niet wijzer bent geworden en ik niet rijker. Evenmin als een betoog van PF het vermag u handvatten aan te reiken waarvan democratische raderen beter gaan lopen.

Gelukkig begint er een nieuw concertseizoen. Boekje verschenen & abonnementen gekozen. Reinbert de Leeuw verrijkt als dirigent en solist. Vandaag moest ik de Mattheus maar eens op de speler leggen. Bach is als geen ander in staat orde op zaken te stellen in warrige hoofden.

Nummer drie belde gisteren onafhankelijk met de hint dat ik zou kunnen overgaan op jong getekkel. Drie op n dag? Toeval, samenzwering of telepathie.no 1280, 11:14 uur, daglink

 

21 March, 2002

Erg mooi

Erg mooi. Lezen! Zidouta's Elk Wil Pim Zijn.

no 1279, 23:39 uur, daglink

 

Esthetica

Er bestaat meer dan weblog alleen: Nederlands Genootschap voor Esthetica

no 1278, 23:08 uur, daglink

 

Gerechtigheid

Ik belde vanmorgen S., suikerspecialiste, omdat Floris meer begint te drinken. Hem bloed laten afnemen door de mannen die hem eerst bewusteloos spuiten doe ik niet meer, dus ik rijd maandag een pokkeneind naar S. toe, waarbij ze meteen ook zijn gebit nakijkt en z'n nieren en zijn hele rattaplan ineens.

Zegt ze grinnikend: zal ik je even iets leuks vertellen?

Ik werd 'n paar weken terug gebeld door de vrouwelijke arts van jouw kliniek die daar nu niet meer werkt. Je raadt nooit waarvoor.

Nee, kon ik met geen mogelijkheid.

Haar kat blijkt suikerziek te zijn en ze krijgt hem zelf niet goed ingeregeld.

Het is niet wr!

Ze herinnerde zich hoe ze jouw kat alleen maar bloed mocht afnemen voor het lab, en dat jij dan de uitslag liever met mij besprak.

Floris was de eerste suikerzieke sinds vele jaren op de kliniek dus ze wisten er niet zoveel van.

Daar was ze best nog een tikkeltje ongelukkig over, zei ze. Ik heb haar kat nu ook in behandeling.

Inderdaad een leuk verhaal.

Gerechtigheid!

no 1277, 21:44 uur, daglink

 

Tekkelpup? (2)

Ring... ring, telefoon. Met H. (vanuit rijdende auto - klereherrie).

Hoi, hoe gaat het er nu mee?

Bijna weer tranen ik, maar nu denk ik gelaten 't is goed voor m'n spieren.

Weet je wat ik nou dacht? vraagt hij.

Nou?

't Wordt zo heerlijk voorjaar h, prima tijd om een puppie groot te brengen...

Jij bent toch toevallig niet bij M. geweest?

Ik kn M. niet eens. Hoezo?

Nummer twee vanmiddag, met je puppie.

Heb je erover gedacht dan?

Ik weet niet wat pa ervan vindt.

Die telt in deze niet zo verschrikkelijk mee. Kan je niet op wachten en dat weet jij heel goed!

Ow! Ons kent ons.

Ik snap jouw bedenkingen wel dat een tekkel oud kan worden, maar bij deze moet je weten dat ik de beesten neem als dat ooit zou moeten.

Pfoe hee, dan krijg jij je handen vol.

Geen twijfel mogelijk, zegt hij, en ik weet dat hij het meent. Wat ben jij nou zonder beesten?, vraagt hij.

Hier moet ik erg om lachen. Ik mag hopen toch iets meer dan dierentemmer?

Moet er nog eens ernstig over denken.

no 1276, 19:24 uur, daglink

 

Tekkelpup? (1)

Lente vandaag. In alle opzichten doorbraak? Vanmorgen gleed onbewust weg in te lang slapen. Wie slaapt heeft geen weet van malheur. Ik tenminste niet. Kan niet worden gestoord of geraakt door nieuwe calamiteiten. Kop in het zand tactiek. Bevredigend? Allerminst!

Vanmiddag naar M. healingmeisje dat van tekkeltjes dood nog niet wist. Wel dat hij onder het mes moest maar niet hoe rot het was afgelopen. In de loop van veel jaren goede vriendin, dus ja, daar waren de waterlanders weer. Niet geblokkeerd door nicotine werd het grote overstroming. Jij hebt in je leven teveel gerookt en te weinig gejankt, zegt ze.

Babbelend, snotterend (ik - want zonder sigaret niet te stoppen) mijn schouder onder haar handen voor massage voelt zij dat mij spieren losser worden van gejank. Vraagt ze ineens waarom ik gvd geen nieuw tekkeltje neem. Vooral dat gvd van haar deed het 'm. Zo uitgesproken van taal is ze niet vaak.

Omdat ik een tekkeltje dat vijftien kan worden geen goede oude dag kan garanderen, Komen de tranen weer. Maar Beer zal noch een oudere hond, noch een grotere naast zich dulden. Hij is alfa. Toch ligt hij sinds zaterdag als geslagen in de keuken te suffen en soezen. Lijkt alle plezier in zijn leven verschrompeld.

Zegt zij weer: nieuw tekkeltje nemen betekent toch niet dat je Purcy vergeet?

Dat weet ik maar al te goed. De koning is dood, leve de koning!, al zo vaak toegepast in de roedel en al zo dikwijls zinvol verlopen. Maar toch, ik moet er eerst nog even serieus over denken en met echtvriend overleggen die minder om dieren geeft dan ik.

Zeg wel nog tegen haar: ik geloof dat ik maar beter weer kan roken want zo wordt het niks met mij. Zegt zij: Weet je wat je moet doen? Straks, thuis, op je gemak eentje opsteken en heel bewust, zonder iets anders te doen, goed proevend ervaren wat je ervan vindt. Heb ik gedaan. Yek! Smerig. Helpen doet het ook niet en eigenlijk vind ik een as- en vonkloos leven heerlijk.

no 1275, 19:07 uur, daglink

 

Bewijslast

Stel jij had een kind dat in het ziekenhuis overleed. Niettemin had je vertrouwen in de behandeling. Het kind is begraven en de eeuwigdurende pijn heeft een vaste plaats gekregen temidden van je daagse emoties. Zo gaat het heel vaak. Zo hoort het te gaan als het goed is.

Nu blijkt dat de behandeling in het ziekenhuis zwaar ter discussie staat. Ofwel dat degeen die jouw kind behandeld heeft verdacht wordt van moord. Het maakt emotioneel nogal verschil of jouw kind niet langer bij machte was te leven, of dat verder leven hem opzettelijk is ontnomen.

DEN HAAG (ANP) - Het Openbaar Ministerie (OM) heeft woensdag de lijkjes van drie kinderen opgegraven. Het OM deed dat in verband met de zaak van de Haagse verpleegkundige die wordt verdacht van moord en poging tot moord op kinderen en bejaarden in Haagse ziekenhuizen.

Er worden drie kinderlijkjes opgegraven. Dat van jouw kind zal daar maar bij zijn. Ongeacht de uitslag scheurt het opgraven alle wonden open. Alleen zullen deze ouders met zekerheid weten of hun kind is gestorven of vermoord. Maakt dit de pijn draaglijker of, integendeel, om nooit meer te boven te komen?

Doen gevoelens van de ouders er trouwens toe, of worden die ondergeschikt gemaakt aan het leveren van bewijslast?

no 1274, 17:02 uur, daglink

 

Ruimingstrauma

Op radio 1 was vanmorgen een terugblik op de MKZ-crisis die vorig jaar rond deze tijd op zijn top was. Er valt nu bedachtzamer over praten, minder gemotioneerd wat niet wil zeggen dat de pijn gesleten is. Bij velen zal het verdriet nooit kunnen worden uitgewist. Om de bruidskoe of de fokstier die al van vader was. Ook al zullen ambtenaren schamper hun duim over wijsvinger schuiven om pijn in de portemonnee aan te duiden.

Dat er nog heel wat kinderen rondlopen met trauma's lijkt mij niet overdreven. Wie opgroeit op de boerderij met de geur van flats en vers hooi in de stal, geitjes, konijnen, honden, katten, versgekookte melk met room en versgekookte eitjes groeit op in een onaantastbare oeromgeving. In n ruiming alles verliezen wat dierbaar is heeft het vertrouwen aangetast in de macht van de ouders die maar betrekkelijk bleek, in de rechtvaardigheid en in het leven zelf.

Als ik nog altijd kan treuren om een konijn dat in de hongerwinter werd geslacht, dan is er weinig nodig om om me in hun gevoelens te verplaatsen.

no 1273, 12:37 uur, daglink

 

Lente!

Het is zover. Toch weer lente geworden. Niet dat dit een garantie hoeft te zijn voor mooi en warm weer, maar het licht krijgt een andere hoek waardoor groei en bloei een beter model.

no 1272, 00:28 uur, daglink

 

20 March, 2002

Bed opmaken met de kleerborstel

Dat had ik vast nog niet verteld h. Hoe mijn aanminnige Suikerfloris geen betere plek kent dan op mijn bed, lekker in het zonnetje en desnoods in schaduw. Dat zijn favoriete plekje toevallig naast mijn hoofdkussen is, waar hij ook heensluipt zodra hij mij onder zeil weet. Dat een halflange vacht als hij heeft permanent verhaart, maar dat ik de bedden echt niet elke dag verschoon. Met een natte hand krijg je heel wat losse haren bij elkaar, maar nog sjieker is natuurlijk om beddengoed met een kleerborstel te lijf te gaan. Zo'n rode met weerhaakjes doet het geweldig. Ik voel mezelf volslagen nuts als ik daarmee bezig ben, maar haal wel een hele baal angora bij elkaar die anders de wasmachine zou verstoppen.

no 1271, 23:31 uur, daglink

 

De muzen

Mijn ondraaglijke lichtheid van 't bestaan werd pas vervelend toen de spierpijn optrok naar vingers, en van daaruit naar schouders en hoofd. Vraag me niet hoe dit kan maar de muze Terpsichore aan wie ik mijn knietjes vanwege het dansen bijzonder had aanbevolen, hield zich verder verborgen.

Aardig toeval is dat ik Terpsichore bepaald niet trouw blijf omdat alle muzen me wel boeien. Maar het lukte me nooit om het hele clubje te onthouden. Nu wel. Toch nog iets nuttigs gedaan.

no 1270, 23:10 uur, daglink

 

Zwaargewond

Overdrijven is ook een kunst. Nog een oefenrondje gedaan na het douchen en het lopen lukte ook nog lekker. Kilometertje heen, kilometertje terug. Nu echter zwaargewond van spierpijn kan het ene been niet meer voor het ander. Plaatst rust. Plaatst roest!

no 1269, 15:46 uur, daglink

 

Het helpt

Wie had gedacht dat dit zou helpen? Hometrainer lichtste verzet 4 minuten, 2 km wandelen en oersaaie oefeningen doen? Vannacht slapeloos uurtje dacht ik: laat ik m'n tijd goed benutten. Op de overloop, rug tegen de muur, lege fles onder knieholte en die boel maar aanspannen, heffen en ontspannen. Geslapen dat ik daarna heb!

Wammes waggelloop hoeft al niet meer want zijwaartse souplesse in orde. Vreemde ogen dwingen. Je denkt toch niet dat ik mij zou inspannen als ik niet werd gecontroleerd? Ik beken dat het een vicieuze cirkel op gang brengt waarvan ik energieker word. Nu zet ik weer koers naar het dorp om een vers croissantje te halen.

no 1268, 13:31 uur, daglink

 

Beste vriend...

MNCHEN (ANP) - Een kwart van de mannen is in bed bang voor impotentie. Dat blijkt uit een enquete van condoomfabrikant Durex onder 1050 Duitse mannen en vrouwen van 16 tot 55 jaar. De uitkomst is dinsdag in Mnchen gepubliceerd.

Vrouwen zijn in bed vooral bezorgd om hun uiterlijk; eenderde van hen is bang niet aantrekkelijk genoeg gevonden te worden. De grootste angst in bed is voor 27 procent van de ondervraagden aids op te lopen. Toch zegt n op de vijf deelnemers aan de enqute het afgelopen jaar onveilige seks te hebben gehad met een nieuwe partner.

Gemiddeld hebben de Duitsers 105 keer per jaar seks en denken ze er acht keer per dag aan. Voor 44 procent van de mannen is seks de mooiste vrijetijdsbesteding. Vrouwen ontmoeten daarentegen liever vriendinnen (25 procent); voor hen staat geslachtsverkeer met 23 procent op de tweede plaats. Eenvijfde van de vrouwen weet niet zeker of ze wel plezier aan seks beleeft.

De geslachten zijn het ook oneens als het gaat om wat de partner aantrekkelijk maakt. Voor 33 procent van de mannen is het uiterlijk het belangrijkste, maar voor 39 procent van de vrouwen is dat de persoonlijkheid.

Ten opzichte van de vriendin van zijn beste vriend blijkt de man weinig scrupules te hebben; een vijfde van de ondervraagden zegt dat hij met haar naar bed zou gaan.

no 1267, 12:25 uur, daglink

 

Onzinnig

Maandag werden bij een grote operatie tegen kinderporno op het internet in de Verenigde Staten meer dan veertig mensen gearresteerd. Onder de arrestanten waren drie of vier geestelijken onder wie twee priesters. Verder zijn onder anderen een politieman, een verpleegster en een chauffeur van een schoolbus aangeklaagd.

In deze wereld is het onzinnig om je druk te maken over honden, moet ik bekennen.

no 1266, 12:11 uur, daglink

 

19 March, 2002

Schwartzwalder Kirschtorte

Diezelfde kleine tekkel grapjeshond, altijd zoekend naar zoetigheid sinds hij zich schandelijk had vergaloppeerd aan een verjaardagstaart. Een dure nogwel, Schwartzwalder Kirschtorte van de beste bakker.

Wie kon vermoeden dat er jarenlang geen taart onbeheerd op tafel kon blijven? Wij waren maar even weggelopen om een sigaretje te roken en hij was nog zo jong. Onze tractatie ging echter niet door want terwijl de beide oudere tekkels zich nerveus in een hoek hadden teruggetrokken lag deze nogal nieuwe kleine amechtig op het taartbord waarop nog drie kersjes lagen. Die had hij niet lekker gevonden.

Hij stond bol. Zijn benen klapten onder zijn buik vandaan. Zijn buik sleepte over de grond maar hij bleef zichtbaar nagenieten tot hij moets kotsen. Chocoladetaart op witte berber uiteraard. Maar een roedel zal geen roedel zijn als sporen niet zorgvuldig worden uitgewist. Niets aan doen. Laat maar betijen. De oudste tekkel, teef en potig, had drie volle dagen nodig voor de berber weer toonbaar werd opgeleverd. Wat heet: er was geen smetje meer te bekennen.

Purcy's smaak was daarna voorgoed op chocolade toegespitst. Geen verpakking was stevig genoeg. Hij rook het overal doorheen. Alleen een stuk in zijn kraag verried dat hij weer een doos rumbonen soldaat had gemaakt. Het lege karton lag dan achter de rhodo's.

Een andere keer was het de macroverpakking kersenbonbons of paaseitjes waarover hij zich had ontfermd. Lag de vloer bezaaid met snippers. De andere tekkels snoepten wel mee maar vonden het papier niet lekker. Purcy was de enige die wist hoe je snoep uit papiertjes moest pellen, perpermuntjes uit een rol, chocolade uit zilver of pillen uit strips.

Hij snuffelde alle tasjes en rugzakken af op eetbare zaken. Liep als wij het niet merkten over tafels en bureau's of er ergens iets te bietsen viel. Dat hij zichzelf nooit heeft vergiftigd mag een wonder heten. Hij had een maag van beton.

no 1265, 21:51 uur, daglink

 

The wrong way

The Wrong Way to Use CSS in Page Layouts kan ook leerzaam zijn.

no 1264, 20:31 uur, daglink

 

Je moet toch wt

Drukte van belang met al dat verplichte gewandel en fysio, en nu wl hometrainer van echtvriend moeten gebruiken. Gooi ik zijn teller in de war want hij moet kilometers draaien terwijl ik maar vier minuten hoef. Spoorslags naar 't dorp om eierwekker te kopen want ik zal geen tel langer trappen dan nodig is.

Met open mond bij Blokker en etalages in directe omgeving gekeken. 't Word elk jaar meer verschrikkelijk. Neptakken vol kuikens en kerstboomballen in eiermodel. Geel is, hoera, de kleur van de lente. Laten we samen geel gaan vieren uit blauwe glazen met rose namaakbloemen op groene tafelkleedjes.

De kaasboer, echt waar, verkoopt nu al hardgekookte slordig gekleurde eieren. Ik zou me schamen ze zo af te leveren. Da's voor tweeverdieners die het gezellie willen maken. Wat ik mij van kinderpaas nog herinner is dat juist schilderen hoogtepunt was en eten maar bijzaak. Eieren van chocola ja, maar toch niet van kp...

Sleetse overhemden gespaard en achterstevoren aan. Dat was nog eens solide schortwerk. Dan met lles wat kleur wilde geven aan 't werk. Of de verf dwars door de schil ging en diep het ei indrong was niet van belang. Eieren met huisjes, bloemen, beesten en veel vieze woorden erop. Ze bleven bewaard tot ze van rot uit elkaar vielen.

Etalage verder staan smaakvolle mokken met kuikens. Echt. Achttien vijf-en-negentig per stuk. Euro's uiteraard. Erg grappig voor een weekje per jaar en ook voldoende snob. De 51 overige weken moeten ze worden weggeborgen want kuikens met kerst is natuurlijk tang op varken. Met kerst tellen we niet mee als we geen rode mokken met kalkoen gebruiken.

Ach, je moet toch wt als je het van rijkdom niet meer weet.

no 1263, 15:40 uur, daglink

 

De rivier van bloed

Dat beeld van die bootvluchtelingen gisteravond. Duizend afgeleefde, uitgewoonde gezichten. Hopeloos en hulpeloos. Uitzichtloze kinderen. Verwekt en niet om het leven gevraagd. De vpro-radio later met de reportage over armoe op de vuilnisbelten van Cairo die mij de beelden terugbracht van reizen door India. De ondraaglijke stank van armoe. De nog smeriger stank van onverschillige overdaad, puissante rijkdom die hebzucht nooit voldoende stilt. Nimo's "Rooksignalen uit de nieuwe wereld". Het afglijden naar decadentie en altijd meer, meer, meer. Makkelijk preken vanuit de comfortabele positie van alles hebben, maar het gaat niet goed.

Niet met de verdeling van grondstoffen en goederen, niet met de lucht die we ademen, niet met geldstromen die onafgebroken n kant uitstromen. Amerika wordt niet bewonderd, het wordt gehaat en hielgelikt door machthebbers om gewin. Het gaat niet goed met de wereld. En waar de rijksten der aarde dan ook nog bommen gooien op de armsten zal haat nooit meer luwen en respect nooit teruggewonnen kunnen worden. Amerika handelt in naam van de rijkdom; de rest van de wereld in naam van de armoe en hiertussen stroomt een ondoorwaadbare rivier van bloed.

Waar durven wij ons hier toch druk over maken? Nederland vol? Inderdaad, maar steden als Jakarta, New Delhi of Cairo waar zestien miljoen in n stad creperen zijn voller. Er zijn talloze steden mr ver van ons bed waarvan wij geen weet willen hebben, die ons niet makkelijk zitten in ons comfortabele bestaantje.

Al gehoord dat de bouwvakkers staken vandaag? Veilig, fijn, rijk Nederland waar we ons kunnen permitteren om te krakelen om niks. Om te zeuren en jammeren over peuleschillen alsof we de rest van de wereld op slot kunnen draaien.

no 1262, 10:47 uur, daglink

 

18 March, 2002

Spekvet

Echtelief is niet zo weggooiierig dus nog altijd staat de prachtfles met verschraalde poire williams in de keukenvensterbank. Dorst, dus ik schenk me een bierglas orangina in. Zie die fles staan, denk moet kunnen en doe een verschraalde scheut bij de sinas-nep.

Niet doen! In tegenstelling tot wat ik had gehoopt en waarop ik had gegokt smaakt de mix naar spekvet. Vraag mij niet hoe het kan, maar de afdronk is om kattenziekte van te krijgen.

no 1261, 22:39 uur, daglink

 

Nachtelijke eend

Uhm, hoop gepresteerd zou ik zeggen, behalve de oefeningen voor fysiotherapie waarvan ik morgen een proeve van bekwaamheid moet afleggen. Me eerst nog voorgenomen om de halve nacht voor eend te spelen met naar buiten gedraaide voeten, maar naarmate de uren verstrijken denk ik: laat maar! Wat is een week langer op een leven?

De manueel liet zich vanmorgen ontvallen dat die pingpongbal in m'n knieholte nooit spontaan zou verdwijnen. Toen ik vroeg of oefenen dan wel zin had vond hij van wel. Goed geoefend de volgende operatie in. De verzekering betaalt maar ik moet het werk doen.

Ben al blij dat ik mag lopen want daar houd ik van. Hij heeft het gelukkig niet over zwemmen of hometrainer gehad. Hoewel ik met een leesplank op die nepfiets best een eind zou kunnen komen.

no 1260, 21:19 uur, daglink

 

Gaudi

Je kunt er van houden of niet, maar interessant is het wel. Spanje heeft vandaag zijn Gaudi-jaar geopend. GAUD - 2002

no 1259, 20:54 uur, daglink

 

Huishoudbeurs

Ol, Huishoudbeurs, breek me de bek niet open. Heb er twee keer gestaan in de prachtige stand van een computergigant. Dat was dicht bij de ingang waar de bussen pakeerden.Kwamen ze binnen zeg, de drommen uit noord, zuid, oost en west. Met mannen, welzeker. En die mannen zeulden geen kind maar een koffer. Heus waar, een koffer op wieltjes om alle folders, staaltjes en kraaltjes, soepen en knijpflacons, gejatte en gekregen snuisterijen op te bergen. 's Avonds vol en voldaan weer op hoes aan.

En dan zelf met open mond langs stands vol bedrieglijkheden. Zelfdenkende stofzuigers en zo. Zelfstrijkende planken ook, waarachter speciaal getrainde dames stonden die net moesten doen of strijken vanzelf ging. Zoals wij in die computerstand glimlachend acadabra spraken en toonden hoe pijnloos internet kon zijn.

no 1258, 18:11 uur, daglink

 

Luchtje

Twintig minuten lopen naar manueel therapeut, rug laten modelleren & staart rechttrekken, twintig minuten soepel teruggewandeld en half uur verplicht platgelegen. Herboren, geweldig en vrolijk. Doet een mens goed.

De tuinlui kwamen weer, groeven geulen dwars door plantjes en zaaigoed, maar ik wond me niet op. Het hield op met regenen terwijl ze maar bleven schaften, maar wie was ik om hun rust te verstoren?

Ik wijdde me fluitend aan klussen die allang hadden moeten gebeuren, schreef achterstallige mails en voelde me goed totdat ik het fris kreeg. Schoot in m'n oude fleece en meteen de tranen in. Purcy's zieke luchtje van zijn laatste dagen toen ik hem naar buiten droeg om te pissen.

Maar het leven gaat verder want er zijn er drie over die eten, aai en aandacht nodig hebben. Geen dier meer overhebben zou m'n hart breken. Zo lang het kan zal ik me daartegen wapenen.

no 1257, 17:44 uur, daglink

 

Alles goed?

Mailtjes die kinderporno bevatten, moeten zo gauw mogelijk worden gewist, meldt het ANP. Ook al heeft de ontvanger er geen idee van dat er kinderporno is meegestuurd, de ontvanger is toch strafbaar als hij het mailtje na het aangeklikt te hebben in zijn computer laat staan.

En hier snap ik het even niet meer want wt, als de ontvanger het mailtje in zijn computer laat staan zonder het aangeklikt te hebben? Ik laat soms bosjes mail ongelezen tot ik tijd heb.

Staat zo'n bestand ongeopend in iemands mailbox, dan hoeft er niets aan de hand te zijn. Inderdaad. Kan ik me geheel mee vereniging. Het gaat er namelijk om dat iemand bewust in het bezit is van kinderporno. Dat is strafbaar.

Ennu, ben ik erg dom als ik vraag hoe controleurs in jouw computer kijken of de ongevraagde kinderporno geopend is geweest? Binnendoor of buitenom?

Degene die de mail bewaart, weet inmiddels wat hij (ongevraagd) toegestuurd heeft gekregen. Zit iets in, oke. Maar dan: Voor het Openbaar Ministerie (OM) is dat reden te vermoeden dat er opzettelijk gedownload is. Huh? Alles nog goed met mij?

no 1256, 17:06 uur, daglink

 

17 March, 2002

Leren tekenen

ARTwow! Learn to Draw and Paint - Complete Tutorials!

no 1255, 23:06 uur, daglink

 

Eerst evenwicht terug

Raar is hoe je overleden dieren nog een tijd op je netvlies hebt. Wel tien maal vandaag naast mijn voeten onder het bureau gekeken waar hij graag lag. Als ik opsta meen ik zijn nagels op het parket te horen. De laatste weken toen 't kraantje steeds meer begon te druppen maakte ik met groot armgebaar duidelijk dat we samen naar buiten gingen. Dan kwam hij met klapperoren aangehuppeld. Driekwart blind en doof, maar still going strong hoor. We waren terug in de puppiefase: om de zoveel tijd en zeker na slaapjes buiten een plas doen. Ik merk nu pas hoeveel we met hem bezig waren. Kon die je aankijken met zo'n schuin koppie en van die witte randjes om z'n ogen. "Wie vernachelt wie nou?", vroeg hij dan.

Grid heeft gelijk. Volgens G voeren slechte nieren de narcosestoffen inderdaad helemaal niet, of te langzaam af, waardoor de hersens beschadigd kunnen raken met epilepsie soms als gevolg. Dit is ht risico bij oude kleine hondjes, zegt hij. Maar er was geen andere keuze dan deze ingreep proberen want een enkele keer gaat het goed. Volgens hem loopt Beer geen gevaar. Die moet ook nodig gesaneerd maar is vijf jaar jonger en natuurlijk groter. Toch vind ik het een beetje eng. We stellen de afspraak een week uit om eerst ons eigen evenwicht te hervinden.

Vanmiddag al zijn stinkende lappen en handdoeken gewassen van de laatste dagen. Ik heb zijn zieke geur nog in mijn neus ondanks de bloempjeslucht van de zeep. Ineens komt het beeld terug van de finale minuten dat ik hem steelde. Ondanks zijn leeftijd glansde zijn vacht nog als een paar stevig gepoetste schoenen. Ik dacht terug aan wat een Friese dierenarts ooit zei: Een hond met een glanzende vacht is een gelukkige hond en dit was buitengewoon troostend. Jammer, jammer van die laatste twee dagen lijden want hij was nog nooit van zijn leven ziek geweest.

no 1254, 21:35 uur, daglink

 

Zondagoverdenkingen

Zo van de wereld geweest dat ik geschrokken wakker werd met het gevoel dat ik me moest haasten om alles op een rij te krijgen en erger nog niets schoons meer had om aan te trekken, Vroege vogels zijn zelden zo welkom geweest, al willen Isral en de Palesteinen toch weer geen onderhandelingen over staakt-het-vuren, waarvan gisteren even sprake was.

Treuren om een hondje is mooi, maar de toestand in de wereld is er niet verheffender op geworden. De politiek dicht bij ons bed met meer corrupt is ook niet geruststellend. De grote vertrouwde lijnen zitten in de war. Wie heeft er geen florijnen kleven aan zijn omkoophandjes? Schandalen en schandaaltjes aan de orde van de dag.

Politieke neuzen steken alle kanten op en nemen zich voor het land in kleutertaal te gaan regeren. Zijn we nog goed bij ons hoofd met z'n allen? Als dit democratie moet heten dan is er toch iets grondig mis. Ieder z'n vak zou ik zeggen. Je laat je gebit toch ook niet door de schoenmaker restaureren?

no 1253, 08:57 uur, daglink

 

Baronmanieren

Gisteravond met oor al in 't kussen nog even Dijkstal in Jip-en-Janneke-taal horen wauwelen over gewone mensentaal waarin vanaf nu tot de kiezers zal worden gesproken. Huh? Welke kiezers? Sinds wanneer lonkt de VVD naar kiezers die hun moers taal niet behoorlijk meester zijn?

Wordt uit angst voor de zwevers van PF op andere doelgroepen gegokt dan van oudsher? Snap het even niet. Wat ze er aan Jip-en-Jannekes bijwinnen verliezen ze dan aan de baronnenkant. Geen vis, geen vlees. Opportunismepolitiek.

Partijbaronnen? Is dit nu een voorbeeld van Jip-en-Janneke-taal? Iemand baron noemen wil niet zeggen dat er sprake is van behoorlijke manieren. Weet je wie baronmanieren imiteert? PF! Echte baronnen dragen in de wandel altijd sleetse jasjes van Harris Tweed, soms zelfs met veelgemiteerde lapjes op de ellebogen. Nooit driedelig krijtstreep waar het niet hoort. Overdressed zijn is de burgermanmanier om hooggeboren te willen lijken. Dag Pim.

no 1252, 08:13 uur, daglink

 

16 March, 2002

Vervangbaar

Als je maar oud genoeg wordt en dieren per roedel houdt moet je heel wat keren afscheid nemen: Masja1, Masja2, Sunny, Axel (alles rode langhaar dwergtekkels) Bauke (rood langhaar konijnentekkeltje), Purcy (black & tan langhaar dwergtekkel), King en Pepijn (heilige birmanen katers).

Gelukkig zijn dieren vervangbaar. Geen twee hebben hetzelfde karakter. Aan allemaal heb ik bijzondere herinneringen.

Superdroom als de rainbowbridge zou bestaan. Drukte van belang. Ze zouden elkaar al dansend en keffend verdringen. Met Beer, Floris en Pluis er nog bij een roedel van elf. Gekkengetal. Zeg dat wel.

no 1251, 23:19 uur, daglink

 

Uitgeput

Absoluut niet interessant of terzake, maar om vijf uur gebroken m'n kooi in en de dons over m'n kop getrokken. Wel nog gemerkt dat Floris naast me kwam liggen snorren, die uit z'n muil begint te stinken en ook nodig gesaneerd moet worden. Voor woensdag staat al een afspraak om Beer z'n gebit na te kijken. Ik weet niet of ik nog durf.

Tot acht uur als bewusteloos geslapen. Toen lodderig opgestaan met flinke keelpijn. Kop bouillon, stuk stokbrood met kaas. Bordje eronder want kruimelen kan niet meer nu we onze mobiele stofzuiger kwijt zijn; onze kattenkotsopruimer, schuinsmarcheerder, kraantje lek. Tik-tik-tik te lange nageltjes op parket. Kef-kef altijd binnen willend door de foute deur. Grapjesmaker.

Emotie zuigt, terwijl ik echt geen beestenkwezel ben. Een huisgenoot van vijftien hakt erin. Hij kwam als bolletje van acht weken. Ons kende ons, en ons moest altijd samen lachen.

Afleiding slaat nog niet aan. De traditionele reeks weblogs gelezen, maar de info dringt niet goed door. Via Nimo mijn getal gehaald. Een zeven, wat opmerkelijk raak is. Analist met innerlijke wijsheid. Ik moest meteen lachen om het beschaafde optreden, want iemand hier dichtte mij eens adellijke taal toe.

Genoeg geleefd voor vandaag. Ik duik weer onder voordat ik ga roken. Drie sigaretten achter elkaar was ontieglijk smerig. Hoewel ooit kettingroker voelde ik mij verre van comfortabel met deze overdosering. Roken lost niks op. Wat moet er trouwens opgelost na 15 jaar prachtig hondenleven? Eerst als jongste in een roedel van drie tekkels, later beschermd door grote keeshond, verknocht aan katten die gek op hem waren, en leven als god in frankrijk in 't bos.

Maar ik ben moe van twee dagen vechten om dit kleine leven te behouden. Gevecht met de dood en verloren.

no 1250, 22:23 uur, daglink

 

Nog eentje voor mezelf

florispurcy (25k image)

Ow, wat vind ik jou toch lief... en elke dag weer opnieuw.

no 1249, 16:47 uur, daglink

 

Het is volbracht

We gingen hem vrolijk halen maar het zag er niet vrolijk uit. Een half uur eerder had hij weer een epileptische aanval gehad waarna hij was platgespoten. Hij was dus meer dood dan levend toen we hem samen met een pot pillen om hem onder zeil te houden meekregen. De kliniek had dit weekend geen dienst. Of de aanvallen waren van tijdelijke aard, of hij had een hersenbeschadiging opgelopen die nooit meer goed zou komen.

We kwamen thuis met de bench en Beer liep er een paar maal snuffelend omheen. Zijn staart zakte steeds lager, alsof hij zeggen wilde 'hoe halen ze het in hun hoofd om dit nog mee naar huis te brengen'. Hij verborg zich vervolgens in zijn hol terwijl wij Purcy naar binnen droegen en op zijn eigen kussen legden.

Toen ik zijn naam riep, hem aaide en prees, was duidelijk dat hij mij herkende en tot bewustzijn kwam. Meteen schoot hij weer in een epileptische aanval die niet leek op te houden en steeds heftiger werd. Bij de kliniek namen ze geen telefoon meer op en een vreemde vervanger wilden we niet. Ik overwoog even om hem desnoods een pot insuline in te spuiten.

F. weer gebeld die de geheime nummers kende en contact zocht. De rit weer terug met een Purcy die er weer slap en uitgeput bijlag. En ding zeker wetend: een hondje dat zo'n heerlijk hondenleven had gehad hoefde van ons niet te lijden. Hij had hier best nog twee jaar doof en blind in het rond mogen lekken, maar wel als gelukkige hond en niet als bewusteloos gehouden zombie.

Hij kreeg zijn slaapprik. Ik noemde zijn naam, troostte hem en hij hoorde me. Wilde bij bewustzijn komen maar kreeg opnieuw een zware aanval. Reddeloos. De eindspuit was mild. Hij is niet meer. Klote dus. Het zit ons niet mee, dit jaar. En ja, ik heb gerookt.

no 1248, 13:39 uur, daglink

 

Babbels voor tien

Om tien uur gaan we hem halen. Levend.

Na een nacht logeren aan infuus schijnt hij in zijn nopjes te zijn. Eerst zien dan geloven, maar natuurlijk heeft hij een flinke duw naar genezing gehad. Volgens assisente heeft hij weer babbels voor tien.

no 1247, 09:23 uur, daglink

 

15 March, 2002

Misse boel

Even na negen begon Purcy als een gek te shaken. Zag er niet goed uit. Bench van tafel op de grond gezet en het kleine ding uitgestrekt op de vloer gelegd waar hij slap als een dweil in coma zakte.

Hadden toevallig vanavond bij F. afgesproken, intieme vriend en dierenarts met pensioen. Telefoon gegrepen om te zeggen dat we nog niet kwamen en te vragen wat met Purcy te doen.

Diagnose op afstand. Ademt hij nog, ja. Voel je zijn hart nog kloppen, ja. Heeft hij koude voetjes, ja. Heeft hij het helemaal koud, ja. Reageert hij nog op je stem, neen. Reageert hij nog als je op zijn oogleden tikt, ja.

Als de sodemieter dekens of warme kruiken en bellen naar de kliniek om hem aan het infuus te leggen. Schock. Kliniek gebeld waar niet meteen serieus genoeg genomen, maar ze kennen F. dus toch consult om kwart voor tien.

Hondje meer dood dan levend onder dikke plaid weer in bench. Half uur rijden, dit halen we nooit! Ik weet maar n ding: bij schock niet laten slapen maar aan de praat proberen te houden. Hoe te communiceren met een dove hond?

Wonder, o wonder dat hij op het brullen van zijn naam reageert met nauwelijks hoorbaar gepiep dat aanzwelt tot een blafje als hij wordt geprezen. Braaf braaf! Maak je kwaad, Purcy blijf blaffen, volhouden maar. De hele rit vullen we met samenspraak, tot voor de deur van de dierenarts. Ik ben kapot van spanning.

Hij ook, want zodra hij binnen is zakt hij ineens weer helemaal weg. Er is haast geboden. Hartslag is prachtig, temperatuur angstwekkend laag. Hij wordt in z'n bek gekeken. Hoektanden en de hele batterij snijtandjes staan er prachtig bij, maar zijn tandvlees is te bleek.

Knie wordt geschoren en daar gaat een infuus in. Of hij ooit aan vallende ziekte heeft geleden? Bij mijn weten niet. Dan wordt hij naar een kooi verhuisd waar al een verwarmingslamp staat te branden. Hij kijkt iets minder dof uit zijn ogen, maar zijn conditie is nog verre van stabiel.

Morgenvroeg mag ik om half negen bellen, tenzij ik vannacht meteen wil horen als hij het niet redt. Omdat dit toch geen zin zou hebben wil ik dit niet.

no 1246, 23:11 uur, daglink

 

Tienduizendkilometerbeurt

Terwijl we naar achteren liepen om de patint in ontvangst te nemen zei de dokter dat hij dit niet vaak had meegemaakt. Alle tanden en kiezen nog aanwezig. Nu niet meer natuurlijk want de kiezen had hij moeten trekken. Tandjes en hoektanden waren echter nog goed, dus bekkie ziet er nog niet gek uit.

Verder had hij zijn nagels geknipt, proppen haar tussen de tenen weggehaald en met het oog op voorlopig nog lekken, z'n buik hyginisch kaalgeschoren. Alles tezamen, sprak hij guitig, tienduizendkilometerbeurt gegeven want het is een ijzersterk hondje.

IJzersterk hondje gromde heftig toen wij hem van de hondenkooi wilden overbrengen naar zijn eigen kleine bench. Goed teken. Hij lag op een mooie grote handdoek die ik wel even mocht lenen. Korte metten: vier punten samengenomen en hondje in hangmatgreep in heerlijke handdoek naar reiswieg overgebracht, waar hij nu nog bij ligt te soezen van alle emoties.

Hij mag worden verwend zodra hij zin in eten heeft. Kattenblikje met wat gekookte rijst erdoor is het lekkerste waarvan soezerige hondjes kunnen dromen. Morgen beginnen we met het kuurtje anti-kraantje-lek.

no 1245, 17:36 uur, daglink

 

Integer Beerbeeld

Had ik me gezworen geen testjes meer te doen. Definitief nooit meer, maar zeg nooit nooit. Vind ik bij Juul zo'n ongelooflijk grandioze beer. Deze kan ik even niet laten dus stiekum testje maken. En wat komt daaruit... trala tompi dom, precies wat ik heel goed kan gebruiken.

En neen, mijne dames en heren, gesmokkeld heb ik niet wat met deze test best zou mogen. Deze uitslag barst van de integriteit, een prachtig modewoord om in de mond te laten rollen.
Take the Bear Quiz by Krystenno 1244, 14:44 uur, daglink

 

Over en sluiten

Er is (of wordt) hier geen enkele reactie weggepoetst die de andere kant van het verhaal zou laten zien. Maar wat ik hier niet tolereer zijn fake berichten en flame naar mensen die op mij reageren. Daar is de lijst voor waar iedereen onbevangen zijn mening mag zeggen. Punt uit.

Het laatste woord is wat mij betreft nu wel gesproken.

no 1243, 13:06 uur, daglink

 

Eerlijkgezegd ziet hij er niet uit

purcy (24k image)

Nou, zei de assistente, ze zijn nog volop met hem bezig. Er valt heel wat aan hem te verspijkeren. Eerlijkgezegd ziet hij er niet uit. Even vragen... Kom hem maar om halfvier halen.

Nouja vooruit, een kiekje. Ooit was hij ronduit knap al had hij een dikke schommelende paardenkont.

no 1242, 12:31 uur, daglink

 

Banned ip list

Besloten om Greymatter voorlopig in ere te houden vanwege zijn banned ip list die verbazend handig blijkt. Heeft Movable Type die ook? Nooit gedacht hem ooit nodig te hebben.

Maar wie denkt in mijn reactieding een flame te kunnen beginnen tegen lijstgenoot die op mij reageert, gaat haar boek van onfatsoen wel erg ver te buiten. Hopla! weg ermee. Geen omkijken meer naar dankzij de banned list.

Aanrader dus.

no 1241, 11:27 uur, daglink

 

Katten en honden denken niet

Door het gedoe met Purcy beetje opsoppen, borstelbeurt, uit de hand voeren, medicijntjes geven was ik Floris gisteravond glad vergeten. Om kwart over tien pas dacht ik whahaha, kat vergeten! en hem alsnog een spuit gegeven. Uiteindelijk kwam het vanmorgen goed uit hem een uur later te kunnen prikken want eerst tekkeltje weggebracht.

't Is raar. De hele beestebende ligt er ongewoon timide bij. Ja, ze weten dat Purcy ziek is en hebben hem ook zeer met rust gelaten. Denken ze soms dat hij dood is omdat we hem uit huis gedragen hebben?

Katten en honden denken niet. Ze leven in het nu en nu is Purcy weg.

no 1240, 11:00 uur, daglink

 

Speciale cocktail voor mijnheer

Om half acht het huis uitgehold om tekkeltje Purcy(15) in te leveren voor gebitssanering. Dokter had al een speciale cocktail voor hem geshaked. Weinig slaapmiddel om hem snel uit narcose te krijgen, veel atropine om het hart goed kloppend te houden en veel methadon om hem mooie dromen te bezorgen. Achossie, het kleine ding werd er toch nog behoorlijk roezig van.

We hadden hem in de grote kattenbench gestopt waarin hij zich altijd reuze verwend voelt en lekker veilig tegen belagers. Hij werd met bench en al in een hondenhok gestald. Om twaalf uur kunnen we bellen of hij het goed heeft doorstaan. Toch beetje spannend. Oude hondenhartjes laten zich niet dwingen.

no 1239, 10:39 uur, daglink

 

14 March, 2002

Verhullende lauwheid van het verschijnsel groep

Heeft wie het hardste schreeuwt altijd gelijk? Dat dacht ik ook niet. Hier laten we het bij. Identieke IP-nummers die onder verschillende pseudoniemen opduiken neem ik niet serieus. Vrij en ongebonden valt te prefereren boven mondgesnoerd, en elke groep snoert mond want dat is groepen eigen.

Groepen zijn neuzen die allen naar dezelfde richting moeten steken want anders chaos met psychische schermutselingen. Geen koppen boven maaiveld dus, geen eigen mening want op z'n best telt de mening van de meerderheid. Ook al kan die nog zo lauw en blauw zijn en altijd verhullend.

Collectieven doden geest omdat ze niet meer kunnen bieden dan niveau en tempo van de zwakste schakel. Waarheid als een kruising tussen mug en olifant -fant -fant...

no 1238, 21:42 uur, daglink

 

Terreur van het verschijnsel groep

Wie de schoen past trekt hem aan. Post 1222 opwindmachine heeft gisteren een onvoorstelbare commotie veroorzaakt omdat iemand hierin zekere persoon dacht te herkennen die deel uitmaakt van zekere dames-chatlijst. Ik zou het item hebben gestolen, overgeschreven, gejat. Kortom: leiden in last.

Vele boze reacties waarin op domme wijze man en paard bij naam en toenaam werden genoemd waarna namen te grabbel lagen, maar niet door mij. Mij was het niet om personen maar om de situatie te doen die zich elk voorjaar eindeloos herhaalt. Daarbij is het niet mijn gewoonte om op weblog personen aan te vallen.

De in reactieding genoemde namen van persoon en groep waren dus nogal genant en door mij niet bedoeld. Heb de reacties daarom weggehaald. Helaas blinken groepen gewoonlijk meer uit in meeslepende emotie dan in gezond verstand gezien de reacties die er nu weer staan of komen. Wie schetst dan ook mijn verbazing nu zonder hoor of wederhoor uit de groep te zijn verwijderd op grond van interpretatie in plaats van feitelijkheden. Men vindt dat ik het hele bericht weg moet halen.

De terreur van een groep, het geeft te denken. Hier in het klein, over een klein item. Stel je niet voor dat grote groepen emotioneel willen meebeslissen over grote items. Hetgeen in Utrecht al gebeurt waar de bevolking, niet gehinderd door enige kennis, mag stemmen over herinrichting van de stad.

Maar nu verhaspel ik appels en peren.

no 1237, 10:19 uur, daglink

 

13 March, 2002

Dnken...

Pfoe zeg. De hogedrukspuit is vertrokken onder meename van zijn bediener. Onder achterlating van hagelwit, vijverwater vol modder, geknakte stengels en tot moes geplette planten.

De spitter heeft zijn geul dwars door m'n moeras gegraven, daar waar ik overtollig vijverfolie onder de aarde had laten liggen om een modderbad te houden. Telkens als de vijver werd bijgevuld kreeg het moeras automatisch water.

Het zat slim in elkaar. Twee jaar moerasgrassen en riet staan kweken. 't Begon er eindelijk op te lijken. Sorry, zegt-i, niet meer aan gedacht dat er folie onder lag. Ik dacht dat daar alles zomaar groeide...

Noem je dat dnken, denk ik...

no 1236, 17:33 uur, daglink

 

Het paasei van Cockie

Vanwege diversen bezig- & droefheden waren de paaseieren zolang in de vergeethoek gezet. Maar ik moet bekennen dat Cockie me aan de slippen trok. Ik heb in geen dagen zo gelachen.

no 1235, 16:56 uur, daglink

 

Er gloort nog hoop

Ach nee, je jankt niet zozeer om de hond zelf. Maar elk dier omspant een levensfase vol dierbare herinneringen die het met zich meeneemt. Daarvan afscheid nemen is een pijnlijk proces. Vijftien jaar van je leven is verdorie niet niks.

Maar er gloort hoop. Het hart lijkt nog sterk genoeg voor een narcose en wie-weet langer. Het loont de moeite om te proberen. Vrijdag worden gebitselementen getrokken die nu zwaar ontstoken zijn en waarvan hij zo ziek is als een hond. Een wonder, zei de dokter, dat hij nog een heel gebit in z'n bek heeft al lijkt dit nergens meer naar. Hedendaagse tekkels zijn vaak met tien al hun tanden en kiezen kwijt.

Bijna gerookt vandaag, maar net niet gedaan. 't Scheelde niet veel.

no 1234, 16:14 uur, daglink

 

Tranen

De tranen beginnen te druppen. Niet meer te stuiten sinds ik niet meer rook. Terwijl alle tekkels hier zijn gebleven tot ze van ouderdom omvielen (incontinentie geen bezwaar) vrees ik dat ik deze kleine vanmiddag uit handen moet geven. Vorige week nog fleurig, is nu aan alles te merken dat zijn levensplezier eruit is. Hij verstopt zich op de kattenplekjes en is angstig.

no 1233, 13:23 uur, daglink

 

Klereherrie en het donker

Het namaak boekenbal had het heleml niet, hoorde ik gisteravond op de radio van Yvonne Kroonenberg. Ze somde verschillende argumenten op die behoorlijk steek hielden. De locatie was veel te donker, terwijl men op een goed feest elkaar en elkaars uitdossing wil zien, en zelf in prachtige creatie graag gezien wil worden. Het leuke van het chte boekenbal is dat men bekenden achterna rent om een babbel te maken. Moet je wel kunnen zien wie er op zekere afstand passeren. Er was teveel herrie, zodat er geen zinnig (of onzinnig) woord viel te wisselen en het feest hing van opgelegd amusement aan elkaar, terwijl op een goed feest de genodigden zelf het amusement vormen.

Ze pikte precies de punten waarin vreselijke feesten zich altijdvan leuke onderscheiden. Zien wie je ontmoet, anderen verstaan en jezelf verstaanbaar maken en plezier hebben om wie je ontmoet of nieuw leert kennen. Daar gaat het om.

Duizend schrijvers waarvan maar 300 genodigd? Het lijken wel webloggers, h. Maar wat moet een boekenbal met 700 schrijvers waarvan niemand ooit heeft gehoord? Bij 300 zitten er al bosjes die mij niets zeggen, maar wel iets hebben gepresteerd vermoed ik. Waarom wil dit rare land nooit accepteren dat niet allen hetzelfde zijn? Dat je wel degelijk uitblinkers hebt en uiterst beroerden die het predikaat schrijver niet verdienen. Men is hier nooit tevreden voordat lles tot middelmatigheid is teruggedrongen.

Middelmaat is het heil van onze staat, schreeuwt men van de daken. Zelfs het onderwijs is hierop ingericht. Maar op de langere duur levert het toch niet op waarop men had gehoopt. En Pim die afwijkt van de norm die we elkaar hebben aangepraat of de hele door mannetjesmakers van niet tot iet gevormde Haagse clan ligt achter adem van voetstuk gevallen bleek weggetrokken op z'n gat. Wat kan het daarom schelen of de 300 besten van 1000 een feestje maken? Laat toch eens iets bijzonder zijn... en blijven.

no 1232, 10:50 uur, daglink

 

12 March, 2002

Avondoverdenking

Vriendinnen zijn na lekker schranzen weer vertrokken en het was goed. Ondanks de vuile buitenboel waaraan nog een tijd door de mannen gehannest werd. Acht/negende van de betontegels is nu opzichtig wit, zelfs in het donker. Ik hoop dat het nooit meer licht zal worden.

Vanavond boekenbal. Als het Jeronimo lukt een beetje helder te blijven kan hij morgen vertellen hoe het was. Who the fock is . Misschien doet hij maar alsof. Ik heb zelf geen geduld voor het bijwonen van zo'n bal, maar tegen anecdotes erover zeg ik geen neen.

Tekkeltjes conditie niet verbeterd. Morgen naar dokter. Met schok beseft dat het ons laatste tekkeltje is, uitgaande van gemiddeld vijftien jaar leven. Masja I, Sunny, Axel, Masja II, Bauke, Purcy. De vanzelfsprekendheid van tekkeltje dood, lang leve lege plaats voor nieuw tekkeltje is voorbij. We hadden ze altijd bij twee tegelijk, in alle soorten en maten.no 1231, 23:12 uur, daglink

 

Modern tuinieren

Zullen we iets vrolijkers gaan bedenken?

Prima idee, maar wat?

Misschien dat naar buiten kijken helpt?

Naar de herrie van hogedruk en alles wat in de weg stond zo de borders ingekwakt? Blijft zo nog even. Zetten we morgen wel terug. Tuurlijk.

Bijt puntje van tong. M'n plantjes zitten eronder en alles zit dik onder de modder. Maar meubels schoonstralen in de borders is wel het meest ongewenste scenario. En op de paden mag niet, want die zijn schoon. Smetteloos blank gewassen grindtegel in plaats van groen bemost en in schutkleur opgenomen. Droef voelt m'n hart, evenals dat van de vogels, want niemand durft een kwetter open te doen.

Heb ik toch nog een stelling gevonden: De hogedrukspuit is de grootste ellende van het moderne tuinierdersvolkje. Naast het doe-het-zelf snoeigereedschap en de idem kettingzagen. Of niet soms?

no 1230, 16:24 uur, daglink

 

Huislijke onbenulligheid

Heen en weer naar de bakker lopen voor een broodje vond ze beetje ver. Ook als ik geen broodje zou kopen trouwens. Auto halverwege zetten en met korte wandeling beginnen leek haar een betere dosering. Zit iets in, hoewel ik me erg voel ingeperkt.

Knie goed in de gaten houden wordt al ingewikkelder. Waarop letten dan? Of er zwelling optreedt. Nooit op gelet. Valt ook niet door jeans heen te contstateren. Rokken aan, korte broek of broek met wijde pijpen. Juist ja, maar wel nog erg frisjes in deze tijd van het jaar.

Thuis zijn ondertussen drie ijverige kerels bezig. Zal ik niks van zeggen. Met hogedrukspuit om paden te schonen. Alle ruiten zwart alsmede de witte coating van huis. Losgestraalde smurrie de vijver in gespoten. Jonge aanplant uit borderranden naar de knoppen. Betontegels zien er smetteloos uit maar de rest is nu goor om te janken. Vooruit mens, blij zijn dat ze het doen. De natuur trekt wel weer bij.

Wel zijn de tuinlampen gepoot die er al twee jaar liggen. Effect nog niet by night kunnen aanschouwen. Geheid dat niemand zijn nek meer breekt over obstakels. Vreemden kunnen nu handen voor ogen zien. Zelf struikel ik meestal over eigen benen, al dan niet bij voldoende verlichting.

Computeren mag voorlopig 1 (one, uno, un) uur achter elkaar waarna ik weer oefeningetjes of gymnastiekjes moet doen. Wat een leven! Charlston dansen is erg goed om meer zijdelingse rek in de banden te krijgen. Da's nog eens wat anders dan de tango. Maar die oefen ik volgende keer, wat ik je brom.

no 1229, 15:15 uur, daglink

 

Oppeppen

Verplicht mezelf even oppeppen tot vrolijkheid die ik nog niet voel na

1) de betrokken lucht te hebben bekeken

2) met n knie dadelijk bij een fysio te moeten beginnen

3) na het lezen van het smakelijke kopje (Volkskrant) Terroristen in opdracht van VS elders gemarteld. Bron: Washington Post. Men zegt dat gevangenen onder meer naar Egypte en Jordani zijn gebracht waar martelen is toegestaan.

Bushiaanse schijnheiligheid, vroomheid, gevouwen handen, gesloten ogen. In naam van de gerechtigheid. Welke gerechtigheid? Wie z'n gerechtigheid? Hoe krom is het meetlatje van Edelachtbare Amerikanen.

Maar ik zou oppeppen want vanavond komen hier vriendinnen eten en die brengen al hun eigen gerechten mee. Als dit geen luxe is, geen service en liefde dat weet ik het niet. Dat moet beloond met een zonnig humeur dat ik nu bij de fysio ga halen.

no 1228, 11:48 uur, daglink

 

Handel in emotie

Grote foto in papieren Volkskrant: Hulpverlener begeleidt twee gijzelaars uit de Rembrandttoren [...]. Doet die foto met duidelijk herkenbare vrouwen waarvan eentje behoorlijk aangeslagen terzake, of is dit een fijne plaat die perfect voldoet aan sensatiezucht? Is de vrouwen om toestemming gevraagd voor deze foto? Neen want met grote telelens genomen. Zij zullen het niet gemerkt hebben. Is toestemming gevraagd deze foto te publiceren? Hoe zit het met de privacy? Tegen de tijd dat ze merken gebruikt te worden is de plaat al over de wereld verspreid. Handel in emotie.

no 1227, 10:13 uur, daglink

 

11 March, 2002

Claus alweer

Ach ja, voor de goede orde melden dat Claus weer naar 't ziekenhuis is. Ooit moet de laatste keer zijn, het kan maar beter zijn gelogd.

no 1226, 23:46 uur, daglink

 

Kleine verrassing

Maar somber of niet heeft elke dag weer een kleine verrassing. Zoals vanmiddag toen dicht bij mijn raam op de grond onmiskenbaar iets roods opvlamde in de zon. Het rood dat ik ken, met zwierige pluimstaart en een dennenappeltje in handen. Het brak er met z'n tanden behendig de houtjes vanaf om bij de zaadjes te komen. Alles in sneltreinvaart en met oortjes die zich zoals bij katten en paarden richten naar op te vangen geluid. Zwarte kraaltjes onrustig spiedend. Etend maar waakzaam.

Paar meter verder huppend, niet gehinderd door vogels die van hem niet schrokken, zitje zoekend op een lage stam, opnieuw knagend, kon ik hem op m'n gemak observeren. Onderkant staart grijzig, evenals buik. Dan ineens klaar, roets, via stam hoog de boom in, springen van tak naar tak en met volle buik weer weg.

no 1225, 22:59 uur, daglink

 

Beter protesterend dan onwetend

Halve jaardag vandaag van ineenstorting Twins. Ik durf niet beweren dat de wereld is veranderd, maar denk wel dat er rot zichtbaar is geworden dat anders nog een tijd onder dekmantel was gehouden. Nou ja, mijn gevoel. Ik kan het nergens op baseren.

Het gevoel dat strijd tegen terrorisme Busch geweldig goed is uitgekomen om sterke sier te maken. Dat zelfde door wereld gesanctionneerde strijd wel eens kon uitlopen op eenzijdige Amerikaanse heerszucht. Dat de Buschiaanse schijnheiligheid die uit elke porie druipt van zijn talking head ons nog slecht kan bekomen.

De laatste dagen door ontwikkelingen niet bapaald vrolijk. Er zijn mensen die geen krant meer lezen, maar dit is te makkelijk. Want n ding is zeker: Beter protesterend ten onder dan onwetend.

no 1224, 22:14 uur, daglink

 

Schuldgevoel

Schuldig ellendegevoel want eigen tekkeltje in lappenmand. Wil niet eten. Allicht, want waarschijnlijk kiespijn. Flink tandsteen. Ik mag niet met m'n vingers aan z'n tanden zitten. Trouwens ook te lang gegroeide nagels en beste klitten achter oren maar die zijn het minste want die knip ik er wel uit.

Samenloop van diverse omstandigheden mag geen excuus zijn maar is het wel. Op zijn kliniek is geliefde arts vertrokken, en verder was ik maanden met m'n eigen knietje bezig en het dagelijks laten overleven van de suikerkat. Moed bij elkaar rapen, goed voornemen maken en morgenmiddag naar de dokter met hem.

no 1223, 21:33 uur, daglink

 

Opwindmachine

Werkend echtpaar, hij ook nog bang voor honden, heeft in dom hoofd gehaald een hond te willen hebben. 't Beest moet al volwassen zijn (geen rompslomp met opvoeden) alleen kunnen blijven en gaat gelucht worden door een uitlaatdienst. Eerste debacle ondertussen een feit. Arm beest.

Hond uit asyl gehaald waarvan ze het verleden niet kennen. Lang verhaal kort: hond domineert echtpaar al na een paar dagen. Man voelt zich angstig in eigen huis en vrouw wordt gek van haar nalopend beest. Hond heeft, alleen thuisgelaten, groentemandje stukgebeten. Foei stout beest. Moet terug naar asyl want is niet aangepast.

Of je neemt twee puppies die je om angst man te overwinnen zelf opvoedt om goede binding te krijgen. Twee vormen samen kleine roedel die behoorlijk goed alleen kan blijven, f je neemt een speelgoedhond op wielen die zich zonder grommen laat knuffelen, niet uitgelaten hoeft te worden en altijd braaf alleen blijft. Hond als opwindmachine.

no 1222, 18:14 uur, daglink

 

Onbehagen

Veel verontrustender dan die idioot in de Rembrandttoren vind ik de bevestiging van Powerll dat kernwapens mogelijk kunnen worden ingezet tegen China, Rusland, Irak, Noord-Korea, Iran, Libi en Syri. Met eenzelfde gemak kan Europa aan deze lijst worden toegevoegd zodra het ongehoorzaam wordt. Onze buitenlandregeerders vertrekken vooralsnog geen andere spieren dan de jaknikspieren, Blair natuurlijk voorop.

In de strijd tegen het terrorismenetwerk al-Qaeda zouden de VS ook actief kunnen worden in landen die tegen Amerikaanse aanwezigheid zijn. Een van die landen zou Indonesi kunnen zijn. Een Amerikaanse regeringsfunctionaris noemt Indonesi in The New York Times van zondag een ,,plaats van belang''. Indonesi is de grootste moslimnatie ter wereld en anti-Amerikaanse gevoelens zijn er wijdverbreid. Over eventuele gesprekken tussen de VS en Jakarta wil de functionaris niets zeggen.

De door Amerika als vijandig gekenmerkte gebieden beginnen een onrustbarende omvang aan te nemen.

no 1221, 13:42 uur, daglink

 

Bijgespijkerd

NCRV-nachtlicht, gewoonlijk zeer vreselijk, vannacht met selectie uit top honderd van Nederlandstalige uivoeringen van vreemd. Covers, is het enig juiste woord. Samengesteld door Vic van de Reijts. Te vinden in Het Parool.

Duurde tot zes uur vanmorgen. Zeker wel weggeknikkebold maar toch ook veel genoten van de nog zeer jonge stemmen van een Brel, Herman van Veen, Boudewijn de Groot, La List. Adamo en veel, veel anderen.

Mijn eervolle vermelding ging onbetwist naar Corrie Brokken met 'Milord' en 'La mama'. Wat een tekstbehandeling had die truttebol zeg. Was me nooit zo opgevallen. Die begreep wat ze moest overbrengen en waar ze de klmtonen moest leggen, wat je bepaald niet van haar opvolgsters kon zeggen.

Eh nee, Milord en La Mama waren niet mijn favoriete chansons. Dat was met kop en schouders vooraan het vlakke land van Brel in de prachtvertaling van Van Altena. Geheel fris voel ik me niet vanmorgen. Wel cultureel bijgespijkerd op een vlak dat ik zelf niet gekozen zou hebben.

no 1220, 11:58 uur, daglink

 

10 March, 2002

Volbloeds

Waar ik niet meer van slapen kan is dat spiralend geweld tussen Palestijnen en Israliers. Dit houdt nooit meer op, gaat van kwaad tot erger, elke dag een stap verder. Zelfs als er een vredesverdrag wordt gesloten zal het generaties duren voordat de haat is gesleten. Als hij ooit slijten kan want het is een andere haat dan wij in het Westen kennen. Arabieren zijn even vurig als hun volbloed paarden.

no 1219, 23:37 uur, daglink

 

Klip en klaar

Bij Bie enige opwinding over Wiegel. Ja, ik heb de oude ijdeltuit vanmiddag ook zien sjanzen met de politieke kanzen. Hij wil zich wel meten met Pim. Maar hij kan nog ruimschoots op de klippen lopen voor het zover is. Als zijn partij al ergens kan landen. Klip en klaar is dan ook dat de borrel nooit zo heet wordt gedronken als hij wordt geschonken.

no 1218, 23:11 uur, daglink

 

Calamiteiten

Your Internet activities are being recorded. Every picture you've seen is copied to your hard drive, every website is recorded in a secret file in Windows. Every website you've visited is added to your drop down list. Your homepage could be changed and you can be tracked from anywhere.

Ja? Nou n? Wind je niet op, spamneus. Alsof dit de calamiteiten zijn die ertoe doen in het leven. Ik weet onderhand wel beter.

no 1217, 22:47 uur, daglink

 

Hier valt niets uit te leggen

Oei, sprak mijn linkerpoot tot rechteroog

wij slaan de blik op wenkbrouwboog

om zwaarverschrikt te constateren

dat er nog heel wat valt te leren

En snapt u niet wat ik wil zeggen?

Ik evenmin. Hier valt niets uit te leggen.

no 1216, 22:04 uur, daglink

 

Avondlicht

tegenlicht (31k image)

Mijn zicht op avond. Tegenlicht dat met gemak en op bepaalde dagen ook tegenslag zou mogen heten. De meeste wolken hebben gouden randen. Niet altijd zichtbaar. Maar met verstand gezocht wel zonder blikken blozen rgens. Tenzij het onweert want dan spoelt de schijn weer schoon.

no 1215, 16:42 uur, daglink

 

Verzaligd

Maar lekke tekkel zonder ontbijt is nog niet dusdanig meelijwekkend. Hij zorgt ervoor alleen binnen te geraken. Terwijl wij buiten onze geest verstrooien met heel hard werken. Want ja ik wist, en hij had het al lang geroken, dat ik gisteravond klein paaseitje in zilverpapier had laten vallen en niet teruggevonden.

En aangezien hij kampioen zilverpapiertjes-pellen is, en ng meer van chocolade houdt dan ik (Lindt, maar dit terzijde) tref ik hem na mijn gedane arbeid met glansloze puppie-ogen tussen snippertjes zilver aan. "En jij wilt binnenkort gaan hemelen?", vraag ik. Hij legt zijn snuit op zijn poten en zucht verzaligd.

no 1214, 15:51 uur, daglink

 

Tekkeltje lek

Tekkeltje (15) raakt steeds meer lek. D'r gaat niks meer in zonder dat er ook wat uitdruppelt. Lopen kan hij ook niet meer zonder lekken. Vanmorgen wilde hij voor het eerst niet eten. Hij wordt oud, doof, blind, gebrekkig maar nog niet levensmoe zo te zien.

Nog altijd zorgzaam. Er gaat geen dag voorbij of hij legt Beer neer om zijn ogen en oren te wassen. De grote lobbes laat zich doen, hoewel ik al jaren terug bepaalde dat die de baas is, en niet het kleine vinnige ding.

Al kon hij fel tegen kittens grauwen, hij is een kattenvriend geworden die kopjes geeft als de beste. Floris eerste gang is elke morgen zijn zwarte evenbeeld begroeten. Ze zijn toevallig van dezelfde maat. Floris is groot uitgevallen, en tekkeltje is klein.

no 1213, 14:49 uur, daglink

 

Tussen de wimpers door

Schaduwen die te diep zijn voor hun omgeving, enkele twijgen die opmerkelijk bewegen of roodkoper dat plotseling opvlamt tegen zonbeschenen stam. Eekhoorns! De beste manier is om boomgroepen zonder scherpstellen tussen je wimpers te nemen en daar rustig een tijdje wazig naar te staren. Zoals je met gras doet als je daar iets sluipends vermoedt.

Daar zijn ze weer! Twee die in halsbrekende acrobatiek samen krijgertje spelen. Stam af, ontwijken door rond de stam te schieten, stam weer naar boven. Hollen over takken tot aan de dunste twijgen, weer terug, volgende tak proberen en dan springen naar een andere boom. Ze durven! Waanzinnige sprongen waarvoor ik maar even mijn ogen sluit.

Ze hebben een kunstige tactiek, klimmen hoog in een boom en laten zich dan vallen in de sprong. Bomen waaieren naar onder toe breder uit, dus dan komen ze bij de beoogde boom terecht op een van de lagere takken, waarna ze weer naar boven rennen voor ze een volgende sprong nemen. Vroeger konden eekhoorns door de lucht het hele binnengebied aan tuinen afreizen zonder de grond te raken, maar nu niet meer.

Veel kapvergunningen afgegeven in de buurt of illegaal gerooid waarbij gemeente oogjes dichtkneep. Willen eekhoorns nu hetzelfde gebied afstruinen dan moeten er ook gedeelten via de grond worden afgelegd. Daar rennen zij als kippen zonder koppen onder auto of in de grote muil van wakend hond. Er zijn niet veel eekhoorns meer over dus blij om ze na hun winterslaap terug te zien.

Wij kweken al jarenlang braam, wilde aardbei, hazelnoot, walnoot, druif, rode en zwarte bes, tamme kastanje, kruisbes en kleine appel. Ons erf is zeer gewild en wordt goed in de gaten gehouden. Zelf weinig kans gehad er veel van te proeven want altijd is fruit weg voor het menselijk rijp is.

Dan moet je maar netten hangen, zeggen zij die hier nieuw komen wonen en te arm zijn voor de groenteboer. Ha ha. Niet wetend dat eekhoorn zich liever verstrikt dan dat hij fruit laat hangen. En dat de lieverd, als je hem weldoend wilt bevrijden, nog wel eens flinke happen uit je hand kan nemen.

no 1212, 12:21 uur, daglink

 

09 March, 2002

Oude dennen

Peinzend en met objectieve ogen naar mijn dennen kijkend, gezeten op een stoepje in de zon, moest ik vanmiddag bekennen dat ook zij een dagje ouder worden. Of liever, dat ze vreselijk oud geworden zijn, kreupel, broos en kalend. Ze zijn dan ook een behoorlijk stuk ouder dan ik.De berken zijn totaal op. Bij elk noodweer waaien er weer stukken van de holle stammen. Het is al voorgekomen dat er na een flinke windvlaag twee jonge groene spechten zielig zaten te koekeloeren omdat hun het dak van de kop was gewaaid. De stam was precies bij het vlieggat afgebroken.

De vliegdennen op de heuvel die toen wij hier kwamen wonen nog compact waren en vol, hebben hemelshoge kale stammen. Bovenop zitten nog enkele oudemannetjeskruinen die wiegelen op de wind en fluisteren bij zonsondergangen. De zwarte specht mag er graag zitten roffelen.

Alleen de hulsten die als onkruid begonnen te groeien toen we hier kwamen en volmaakte kegels maakten omdat ze de ruimte kregen die ze nodig hadden, zijn ongekend prachtig geworden. Zeer hoog, zeer breed en zeer vol kleine vogels die er veilig zitten.

De twee enorme Hollandse eiken zien er nog jeugdig uit, en twee jonge tamme kastanjes die we hebben aangeplant op de plek waar we Amerikaanse eiken hebben gesloopt. Jonge kastanjes? Die staan ondertussen ook vijftien jaar en beginnen nu pas een beetje omvang te krijgen. Bomen planten is geen kunst, maar het duurt een mensenleven voordat een boom een beetje boom geworden is.

no 1211, 23:38 uur, daglink

 

Tarot kracht

Which tarot card are you?


Eigenlijk ben ik uitgetest, zeker wat dildo's, schoenen of eenden betreft. Maar deze die op het moment roelt vind ik nog wel grappig. De kaarten zijn tenminste mooi getekend.

Kracht ja, vooruit maar weer. Voor zover voorradig en niet meer ten koste van mezelf.

no 1210, 21:47 uur, daglink

 

Hoe ver?

Bali & Indonesie op Internet, maar met een goed werkend monidaal afstandsprogramma How Far is It. Helemaal niet lelijk.

no 1209, 21:07 uur, daglink

 

Hunt the Boeing!

Pentagon: Hunt the Boeing! And test your perceptions! - L'Asile utopique: "As everyone knows, on 11 September, less than an hour after the attack on the World Trade Centre, an airplane collided with the Pentagon. The Associated Press first reported that a booby-trapped truck had caused the explosion. The Pentagon quickly denied this. The official US government version of events still holds. Here's a little game for you: Take a look at these photographs and try to find evidence to corroborate the official version. It's up to you to Hunt the Boeing!"

no 1208, 20:54 uur, daglink

 

Vertrouw me maar, echt...

Linkdump tussen de bloemen door. Soms nog kom je een ongekende hele mooie tegen. De titel alleen al: Vertrouw me maar, echt, het kan! Toe dan! Doe het dan!

no 1207, 18:07 uur, daglink

 

Klein geluk

roomwitten1 (42k image)

Kwetsbaar maar oogeverblindend de roomwitten met fel oranje gefranjerde stampers. De cameliaknoppen beginnen heel behoedzaam kleur te tonen, er vloog een citroenvlinder rond en vele katjes van de kurketrekkerhazelaar zijn ineens uit hun elastiekje geschoten. Ze zitten de hele winter verzameld en dan inene zakken ze uit.

De kurketrekkerhazelaar die tegenwoordig als paasboom behangen met frutsels de (commercile) paasvreugde vergroot. Daar kan ik nogal boos om worden.

no 1206, 17:29 uur, daglink

 

Azuren lucht zolang de voorraad strekt

In alle vroegte vanmorgen liggen denken wat geluk is. Ik zag de aanvankelijke grauwheid van de lucht want we hebben niet overal gordijnen. Geluk is bijna altijd onverwacht en vluchtig. Een oogopslag of glimlach, mag van mens of dieren zijn. Beesten lachen ook, of gedragen zich tenminste dat er te lachen valt. Floris die met frisgeslepen nagels in mijn rug begint te pompen reken ik niet mee. In je mand sufferd, ik ben nog lang niet wakker. Klaploper die je bent!

Schoonheid is geluk, maar wat is schoonheid? Het ervren van schoonheid is geluk. Zit elke dag in talloze momenten maar je moet er oog voor krijgen. Of het lot een handje helpen. Kijk, daar gaat de eerste hommel zijn ondergang tegemoet want het is nog frisjes. Ligt eraan hoe lang hommels gewoonlijk leven en dat weet ik niet. Evenmin als ik ooit zal weten hoeveel dagen ikzelf nog heb.

Vandaag op zoek naar de zonnige schoonheid onder azuren lucht, zolang de voorraad strekt want regen voorspeld. De bomen knappen van het blauw zienderogen op. Groeizaam weertje. Sapstromen komen op gang. Misschien valt straks al de pittige geur van hars. De roomwitte crocus met gouden hart vind ik het mooist, maar dat vertelde ik al.

no 1205, 12:37 uur, daglink

 

Mooi interview Bie in Volkrant

Volkskrant kopen. Over een halve pagina dus tijd voor genomen komt Wim de Bie als mens verrassend integer en kwetsbaar uit de verf. Dit interview is anders dan de wervende stukken die ik eerder in andere bladen las. Ook Bie kent schroom om elke dag zijn log te vullen en tussen de regels zichzelf bloot te geven zoals de meesten van ons die emotieloggen. Wie meende dat linkloggen moeilijker was? Schrijven is lijden vanwege het met de billen bloot. Gesponsord of niet doet hierbij niet terzake.

Elk woord met bloed geschilderd licht een spatje schaduw van de ziel.

no 1204, 11:43 uur, daglink

 

08 March, 2002

Over het verlangen naar een sigaret

Ken je het verlangen naar een sigaret,

naar die gelukkig tijd dat je nog rookte?

Niemand begrijpt dit verlangen behalve ik.

Ik herinner mij iemand die altijd

als ik iets zei dat ze niet begreep

antwoordde: op zich is dit heel intrigerend.

En ik herinner mij ook dat ik dan

die uitspraak een aantal malen

in mijn hoofd moest herhalen:

op zich is dit heel intrigerend

totdat de betekenis verdampt was.

God kan ondoorgrondelijke dingen met ons doen

dankzij het feit dat hij niet bestaat

en zo kunnen ook ondoorgrondelijke dingen

worden beweerd dankzij het feit

dat ze nergens over gaan.

Sinds ik dit bedacht begrijp ik veel meer.

Het verlangen naar een sigaret is

het verlangen zelf.

Rutger Kopland

no 1203, 22:47 uur, daglink

 

Poire Williams

Over verfrissing gesproken ga ik er een pakken om het huis te vieren. Een bijzondere uit m'n geheime bergplek. Alleen voor speciale gebeurtenissen. Een echte Poire Williams, ai ai! Als dat niet grandioos is, vraag ik je. Het huis kent vele hoeken en bergplekken.

Moet er wel iets voor overhebben want ik kan de kast niet in. Was ik even vergeten. Door de prachtzon van de laatste dagen, en al eerder door de raamvervanging, zijn er vrij hoge stapels uit het tapijt gegroeid waaraan ik geheel gewend ben. In verplaatsen ben ik echter kampioen, dus laat maar even aan mij over.

Gevonden! Hier is een fles met nog een kladje er in. Even proeven of die nog lekker is. Proost! Ow! Hij komt nog van mijn moeder en die is al bijna acht jaar dood. Paar jaar geleden was hij nog goed hoor. Maar neehe... al slaan de vlammen ervan uit je oren, smaak zit er niet meer aan.

Tsja, wil je alsjeblieft niet zo zitten lachen?

no 1202, 21:28 uur, daglink

 

Verfrissing

's Avonds reageert de loglijst vreemd. Gebeurt wel vaker. Even een proefje: Berichtje no.1200 kwam om 19:30 uur op mijn weblog terecht en werd om 19:37 uur geregistreerd bij weblogs.com. Hoe laat komt de verandering bij de Loglijst binnen? Waarschijnlijk nooit.

De eerstvolgende update, toevallig Kunstlog, die om 19:51 bij Weblogs.com genoteerd staat, is al om 20:02 op de loglijst gekomen. Rara waar misdruk is gebleven? Als niemand ziet dat misdruk is ververst, is dit reuze jammer.

Even zien of deze verfrissing in de loglijst wordt opgenomen.

no 1201, 20:16 uur, daglink

 

De oudste rechten

Straks ga ik een strik om het huis knopen want morgen is het jarig. Wonen we hier 24 jaar. Ik weet nog dat iemand eens vroeg hoe lang we hier al zaten omdat ik nog steeds het hek niet had geschilderd. Nog maar pas, antwoordde ik oprecht naar mijn gevoel. Ik begon op mijn vingers te tellen en het bleek al zes jaar te zijn.

Andersom werkte het ook. Zo ving ik ooit twee pitbulls die nog wel eens uitbraken en zich dan in onze tuin kwamen vermaken. Vond ik doodeng omdat ik twee tekkeltjes had die venijning op indringers waren. Na veel rondbellen kwam ik er via de politie achter dat de pitbulls toebehoorden aan B., een zonderling figuur die weinig omging met de buurt.

De man deed verschrikkelijk uit de hoogte toen hij zijn vee kwam halen en vroeg hoe lang wij hier nou helemaal woonden. Veertien jaar, sprak ik naar waarheid. Dan had hij oudere rechten, vond hij, en moest ik niet zeuren over zijn honden. Hij woonde hier al 22 jaar.

Vroeger, toen deze grond nog land achter gods rug was en met opgehaalde neus door kakkers werd bekeken, golden deze argumenten. Ik zie me nu niet meer tegen de buren roepen: ingerukt alsteblieft want u woont hier pas een jaar of zeven.

no 1200, 19:30 uur, daglink

 

Roomwit met oranje hartje

Hele stevig korte metten gemaakt. Wil je lopen of fietsen? vroeg ik m'n spiegelbeeld. Lopen op straat of fiesen op de hometrainer? Echte fiets bestaat niet meer. Is al eeuwen terug met een van de jongens mee omdat ik hem toch niet vaak gebruikte. Wat heet. Kon ik niks tegenin brengen.

Lopen dan maar. Jasje aan, rugzakje genomen en op de oudste lekkerste schoenen naar de bakker. Had ik tenminste een doel. Kilometer heen, croissantje kopen, kilometer weer terug terwijl ik onderwijl met kleine hapjes de croissant zou verslinden. Strak plan toch? Lekker vet bladerdeeg. Jas kon daarma meteen de was in.

Missie geslaagd. Het bleek de laatste croissant te zijn. Ondertussen streng doch oplettend de ene voet voor de ander gezet en stappen netjes afgewikkeld. Losjes betekent niet slonzig, houd je hoofd er nou eens bij! Alle tuinen bekeken met hun ontluikende gewassen. De roomwitte crocus met transparante nerven en oranje hart vind ik verreweg het meest ontroerend.

no 1199, 16:21 uur, daglink

 

Bonen doppen

Aan de vogels en aan de zonnestralen houd ik mij maar vast vandaag. Blijf bij je eigen gevoel! fluister ik telkens als mijn gedachten afdwalen. Derde mail in vier dagen. Da's al meer dan in acht jaar bij elkaar. Waarom? Waarom nu? Iets goed te maken. Goedkeuring nodig? Of onderdeel van rouw verwerken?

Kom op zeg, doet het terzake? Vort... [karwats in de hand] lekker naar buiten waar vogeltjes fluiten voordat de lucht betrekt want eerste grauw verschijnt soms aan de hemel en versluiert zon. Da's vast m'n dode zusje die haar neus om de hemelpoort steekt.

Wegwezen jij! Je nergens mee bemoeien troel. Jij moest jouw portie bonen zo nodig op je eentje doppen en ik doe de mijne. Zo. Dat lucht lekker op. En kijk, daar is de zon weer.

no 1198, 13:48 uur, daglink

 

Genieten

Ha, Bie schrijft weer kortjes. Da's even hard genieten als van het hernieuwde licht dat met de dag indringender wordt. Hoger, ijler, zuiverder, krachtiger. Met zwaardere contouren en diepere schaduw.

no 1197, 11:26 uur, daglink

 

Onder het vee

En toen de zomer dan toch weer was teruggekeerd

en wij dus weer zaten te drinken bij de rivier.

Zijn oude armen bewogen nog, naar daar, die wereld

dat langzame, eeuwige leven van vee in de verte.

Ieder mens zou een dier moeten zijn, moeten sterven

in de herfst, en in de lente weer worden geboren.

Of, ieder mens zou een rivier moeten zijn, komen

zonder verlangen te blijven, gaan zonder heimwee.

Zo zaten we dus weer te drinken daar, tegen de tijd,

oude verhalen, oude jenever, maar de zon ging wel onder.

En hij sliep in. Omdat de wereld insliep. Zwart

zat hij bij de rivier, zwart gat in het uitzicht.Rutger Kopland, Geduldig Gereedschap, 1993

no 1196, 00:48 uur, daglink

 

07 March, 2002

Substantieels

Mevrouw elisa, als u uitgemekkerd bent over koetjes en kalfjes, pillen en zalfjes, levend en dooien, roomschen en rooien, zon, maan en kattenbestaan, zullen we dan misschien weer eens praten over iets substantilers? Over de volmaakte orde der dagen? Het universum in een eierdop?

Welzeker heer of vrouwe, wat had u betwist willen hebben? Mijn geest is leeg maar vol is mijn gemoed.

no 1195, 23:54 uur, daglink

 

Laat ze hun eigen tijd maar kiezen

In de ondraaglijke lichtheid van het bestaan was ik vanavond voor het eerst sinds twee jaar mijnheer mijn kater vergeten. Gewoonlijk komt hij als ik hem oversla luid mekkerend z'n insuline zelf wel halen, gepaard aan een lekker hapje. Dat hij door zijn uur heenslaapt en erg veel drinkt de laatste dagen is geen goed teken.

Hoelang houd je met veel zorg een kat in leven? Zolang hij nog lol heeft in z'n bestaan. Schrijdt hij zojuist geprikt achter me aan naar beneden. Komt hij tekkeltje van 15 tegen dat hem tegemoet loopt. Neuzen ze even met vies gezicht want ze stinken beiden uit hun bek. Gaan ze vervolgens een momentje gezellig tegen elkaar aan zitten. Kat en tekkel leggen volkomen vanzelfsprekend even de koppen tegen elkaar. Nooit lang genoeg om foto van te nemen, maar altijd toereikend voor het tonen van vriendschap.

Ach, denk je dan. Laat ze hun eigen tijd maar kiezen.

no 1194, 23:36 uur, daglink

 

Twee maten

Tweede mail binnen drie dagen. Waarom ik nog niet heb teruggeschreven? Omdat ik gisteren toevallig de godganse dag naar begraven was, vandaag heb bijgekwakkeld, naar fysio geweest, m'n tijd verslapen en even geen zin had aan mijn dooie zus te denken. Daarom.

Jaren, echt waar jaren, heb ik geschreven terwijl ik nooit antwoord kreeg. Van meten met twee maten valt mijn bek nog altijd open.

no 1193, 23:14 uur, daglink

 

Dans en sjans

Aan vogels, boomknoppen, crocussen, rozenscheuten, bloeiende heide, dikke knoppen van camelia en de kracht van het licht te zien nadert de lente. Zomertijd wanneer? Volautomatische computer stelt de tijd vanzelf wel bij.Twee eekhoorns holden elkaar vanmorgen als gekken achterna over de ruwe stam van een Noorste spar vlak voor mijn raam. Naar boven, beneden, rondom speelden ze krijgertje in hun door de zon opgepoetste vachtjes. Tijd voor dans en sjans en hopenlijk veel jongen, want ze worden bij bosjes overreden, elk jaar weer.

Er zijn steeds minder bomen in de buurt, en die er nog zijn worden te oud om als nestplaats te dienen. Eekhoorns bouwen hun nestbol nooit in de kruin, maar in de vork van laaggelegen takken die nog naald of blad dragen. In overjarig produktiebos zoals veel in onze buurt bestaan de bomen alleen nog uit moeizaam groeiend kruin. Ook vliegdennen zijn nu zo'n tachtig jaar oud en raken van onderen kaal.

Maar overal spuugt nu de zanderige bodem intens blauwe boshyacintjes naar buiten. De dagen beginnen te kleuren en geuren. Mits de zon maar met een knipoog wil schijnen.

no 1192, 22:45 uur, daglink

 

Nagelcultuur

Laat dit alsjeblieft geen mode worden: mannen met lange nagels, verzucht Snotverjeppie!. Er nog aan toevoegend Geloof me: het is niet praktisch. En al helemaal niet esthetisch.

En dit nu ziet ze helemaal verkeerd want het dragen van lange nagels (ook door mannen zker door mannen) was eeuwen terug al een manier om te tonen dat men geen handwerker of landarbeider was, maar behoorde tot een hoge(re) kaste. Vrouwen toonden door hun lange nagels dat ze niet hoefden werken, zelfs niet in huis, waar ze voldoende bedienden voor rotkarweitjes hadden.

In India is de nagellengte ook vandaag nog altijd een teken van status. Er zijn maar weinig mannen die met tien lange nagels rondlopen, want dit is inderdaad knap lastig. Maar de duimnagel is altijd onberispelijk verzorgd en van indrukwekkende lengte bij iedereen die schrijfwerk of helemaal geen werk verricht.

Mannen met lange nagels zijn dus verwende luiwamsen die hun handen niet uit de mouwen kunnen/willen steken. Vrouwen met lange nagels..., ach vul dat zelf maar in.

no 1191, 19:23 uur, daglink

 

Dagje snikken

Heus, je moet in Breda zijn geweest om als log nog mee te tellen. Dit snikken Arnoud en Puck ook al uit, voorwaar niet de minsten onder de evenbroeders/zusters.

Best mogelijk dat ik volgende week weer een dagje ga begraven. In Breda dit keer. Gaat er soms iemand mee?

no 1190, 18:48 uur, daglink

 

Zonnebed

Kwam ik straks thuis van mijn healingmeisje en hoorde ik boven een raam klapperen. Ik boven kijken waar ik vanmorgen al schoongeurende hoezen om de donzen deed. De kamer stond heftig vol heerlijke zon en twee katten lagen verzaligd op bed. Schik eens op, duwde ik hardhandig. Ik had nog net het benul om mijn schoenen uit te trekken voordat ik ook spinnend lag te zonnen. De zon gaat nu net onder.

no 1189, 18:18 uur, daglink

 

Gebruiksaanwijzing kwijt

Kan ik een alternatief bedenken voor knagen tegen onbehagen? Want wie niet meer rookt schijnt te sabbelen, smakken of kauwen om prettig te overleven. Alles goed en wel. Aan uiterlijk heb ik al flink wat concessies gedaan. Niks mis met Charis d'r koeien. Alleen zegt mijn verstand dat kilo's minder veel beter voor mijn knie zou zijn. Heb ik weinig tegen in te brengen. Behalve dan, dat ik de gebruiksaanwijzing van mezelf zo zorgvuldig heb opgeborgen dat ik hem niet meer terug kan vinden.

Weet je, daar zou een mens nou weer bijna van gaan roken.

no 1188, 11:52 uur, daglink

 

Dag 114

Dag 114 en het lijkt meer moeite te kosten dan de afgelopen perioden. En dan bij Mariska lezen dat die een pakje shag is halen. Slecht zal je mij niet horen zeggen. Alleen maar kijk, hoe moeilijk het is! want dan is zij een jonge meid die pas een paar jaar rookt.

Ik had gisteren ook zoiets van: ik geloof dat ik er maar een pak. Meteen mijzelf de vraag stellend: en, zou het helpen? Wat helpen? Waartegen helpen? Ook daar weet ik het antwoord wel op onderhand. Mijn grootste vijand is, merkwaardig genoeg misschien, niet emotie waartegen roken toch niet helpt maar doodordinaire verveling. Moeten wachten. Praat uitluisteren die ik allang heb begrepen. Het wel gezien hebben maar niet voor gezien kunnen houden. In dat geval, moet ik bekennen, zou een sigaret bijzonder nuttig zijn.

no 1187, 10:57 uur, daglink

 

vingertopjesgevoel

Debat heel aardig maar niet vanwege Fortuyn. Interessant om de anderen met elkaar of met zichzelf in discussie te zien. Melkert blijft een zure kruidenier zonder vingertopjesgevoel. Dijkstal een goedaardig blaffende lobbes die de ernst van de zaak nog steeds niet inziet. Fortuyn en Balkenende zijn de grote jokers die het spel gaan spelen. Zegt mijn vingertopjesgevoel. Slim elk woord wikkend of het geschikt is voor hergebruik. Boeiend.

no 1186, 01:31 uur, daglink

 

06 March, 2002

Wiebelziek

Nog altijd bij alles wiebelziek. Narcose nog niet goed uitgeblazen? Hoe lang duurt dit in hemelsnaam. Eerst vanmorgen in de auto. Oogjes maar dichtgedaan. Toen de rij schoolkinderen (jaar of 10) in de kerk die in de bank voor ons zat te tollen. Groen om neus de luiken maar weer gesloten. Vervolgens in de grote receptieruimte met veel rennen en vertier me telkens geconcentreerd op n gezicht om niet uit m'n lood te raken. Terugreis de ogen gesloten zonder te slapen.

En moe dat ik ben van zo'n dagje op alle fronten ogen sluiten, dat wil je niet weten.

no 1185, 23:28 uur, daglink

 

Begrafenisrot

Niets zo slopend als emotie, maar waarom emotie? Overleden nicht, noch haar man en kinderen vaak gezien. Daar kon het niet om wezen. Woede, omdat behalve Sjaan geen andere familie bedacht had naar de begrafenis te komen? Is mijn verantwoording niet. Pijn doet de onmacht dat n nagebroed (van Kan of Abel, maakt niet uit) niet bij machte blijkt aardig te zijn in vredestijd?

Ten prooi gevallen aan begrafenisrot, voel het maar al te goed. Wat dit ook betekenen mag kan me niet schelen. Te veel te vaak geweest. Voorlopig sla ik over wat niet strikt binnengraads is. Beleefdheidsrouw tot nader afgeschaft.

no 1184, 23:03 uur, daglink

 

Rode kwasten

Het was een jaar of zes, het kind van neef, en had twee staartjes in het donkere haar. Knalrode staartjes. Lievergezegd: driekleurstaartjes want de kwasten waren voordat ze in rode haarverf waren beland eerst in de blonde bleek terechtgekomen. De staartkwasten zagen er derhalve uit als Belgische vlaggen: Zwart-geel-rood en stonden wel heel komiek bij zo'n klein vrouwtje.

De hele kerkdienst was ik verder afgeleid. Wie, vroeg ik mij af (terwijl ik het later vergat te vragen) heeft die staartjes zo origineel gekleurd? Moeder, vader, grote zus of broer, neef of nicht? Hoe kom je op het idee? De kerk zat vol klassen omdat overleden nicht iets voor school had betekend, maar bij geen van de kinderen jong of oud zag ik verder n rood plukje.

no 1183, 22:08 uur, daglink

 

Scheidingslijnen

Er was eens een familie waar een scheidingslijn doorheen liep. Of een streepje, zo u liever wilt. Dit kwam omdat een van de dochteren zich had verhuwd aan een muzikant die bijzonder was maar ver beneden stand werd geacht.

Het muzikantengezin dat nogal minder verdiende dan de beter gehuwde broer en zus groeide ras uit naar zes monden. Omdat de moeder begaafd was en de vader hoog muzisch opgeleid werd het een artistiek boeltje. Er werd veel gemusiceerd, gelezen en gediscussieerd, maar geld voor uiterlijk vertoon was er dus niet, of niet belangrijk.

De beter huwende zus nam zich een burgemeester en waande zich koningin op dorpen die niet zo belangrijk waren. Vijf kinderen gebaard waarvan de meeste geen uitblinkers werden maar zich wel zo voelden. Nou ja, ze vonden zich tot op heden te gewichtig om met de muzikanten te verkeren die buskruit en hersens voor drie bezitten.

Mijn zus en ik stammen van de gestudeerde, erudiete broer die met een Hollandse trouwde die was opgegroeid in Brussel. Hij had weinig souplesse, zij was zwierig van nature maar voegde zich naar de wensen van schoonfamilie. Muzikantengezin werd niet geheel genegeerd, maar wel op gepaste afstand gehouden. Ik kan me niet herinneren dat we als kind veel met elkaar mochten omgaan.

Zo kon het gebeuren dat neven en nichten elkaar jarenlang misliepen of bewust ontweken. Vanmorgen werd de eerste uit de musicantenclan begraven. Tragisch genoeg pas 47 en 5 nog jonge kinderen achterlatend. Aan kanker ten prooi net als mijn zus.

Of je haar man nou aardig vindt of niet doet niet terzake, vind ik. Je hoort daar te zijn om samen met je nichten en neef afscheid van hun zus te nemen. Zelfs als allang overleden ouders dit maar zo-zo zouden vinden. Die hele onmin was te dwaas voor woorden. Maar geen van de burgemeestertak, zal ik maar zeggen, was erbij vanmorgen. En hier werd ik allemachtig kwaad van.

no 1182, 20:59 uur, daglink

 

Burgerplicht vervuld

Paar kwartier al thuis maar lichtelijk afgepeigerd. Op terugweg van Brabant meteen gaan stemmen in het verpleeghuis waar schoonmoeder is overleden, dus ook niet geheel onbeladen.

Op mijn gemak eerst eens alle rijtjes namen gelezen of ik er iemand van kende wat opwinding teweeg bracht bij dienstdoende controleur en echtvriend.

- Kan je het wel vinden?

[ Smiespelend tegen controleur: Mag ze geholpen worden? Ja, dat mag.]

- Nee, ik ben nog niet klaar en heb nog niet gedrukt.

- Moet ik je soms komen helpen?

- Alsjeblieft niet!

Nam ik gewoon weer de tijd om rijtjes met namen te lezen. Punt was dat tegen het opstaande deel van het stemapparaat op ooghoogte dus boven de rijtjes namen niet de partijen werden genoemd maar het nummer van de lijsten. Ik wilde wel absoluut zeker weten dat ik mij niet zou vergissen.

- Ben ik al over m'n tijd dan?, vroeg ik, maar dat was ik niet. Er vormde zich al een fijne rij.

Op het liggende deel van het stemapparaat, daar waar dus de knoppen zitten, dezelfde rijtjes maar nu met de naam van de partijen erboven. Suffers, dacht ik, zeg dat dan meteen! Toen wist ik dus zeker dat ik goed zou doen. En ik deed.

Burgerplicht vervuld, maar nu ga ik eerst een hapje eten.

no 1181, 18:46 uur, daglink

 

Melkmuiltje

Dijkstal heeft voor mij gelijk: die Melkert is helemaal niks en zal ook nooit iets worden. De Vries is beslist bedachtzamer. Maar wie nou te stemmen vandaag? Ja - nee - ja - nee... Oef. Zodra ik het weet zal ik het zeggen. Eerst naar Brabant nu. Geeft misschien nog de nodige inspiratie.

no 1180, 08:50 uur, daglink

 

05 March, 2002

Mister M van SP

Marijnisse op de buis. Zou er verdorie niet eens naar kunnen kijken zonder aan Jeronimo's carnaval in Oss te denken. Niet dat ik wil kijken, maar ik kan er niet naar kijken zonder lachen.

SP. Stem ik SP? Iet-wiet-waait-weg-nee!

no 1179, 22:39 uur, daglink

 

leeflog en hoe

Laat ik vanmorgen de naam van mijn zus hier neerschrijven, komt er vanavond een mail van mijn zwager. Nee, hij woont ver en weet niets van mijn weblog. Elke hoop op contact had ik opgegeven, ver van mij weggeduwd, maar zeg nooit nooit. Wel is het vaak dat iets pas gebeurt als de spanning is weggebd. Dubbel wrang daarom dat hij pas behoefte aan contact heeft nadat mijn zus is overleden. Ik had er namelijk maar een, en geen broers.

Rustig laten bezinken en overwegen wat ik terugschrijf. Wat ik te verliezen had ben ik al kwijt. De realiteit onder ogen blijven zien en me niet door onechte sentimenten laten verleiden. Niet makkelijk, maar met een beetje wijsheid valt het te doen.

no 1178, 21:25 uur, daglink

 

Prima- Vera

Heeft u ze al geprobeerd, de nieuwendalletjes van Droste met de welluidende naam 'Prima-Vera'? Nouja. De naam was te lang voor het doosje, dus Prima- op de bovenste regel en dan Vera met hoordletter eronder. Nou vraag ik je. Dit kn toch ook niks zijn?

Niet kopen, indeed, want het smaakt nergens naar, zelfs niet naar eersteklas Droste chocolade waarmee de mierzoete blurrie is omhuld. Het grote halve paasei smaakt verdacht veel naar Nutella. Al suggereert een plaatje op de doos heel anders, er valt geen nootje in te vinden.

Zeg niet dat ik niet heb gewaarschuwd.

no 1177, 19:50 uur, daglink

 

Vrijheid

Enerzijds is er het kind in mij dat erbij zou willen horen. Waarom? Gezond verstand vraagt waarom ik weblog, maar 'k zou het waarempel niet weten. Voor verwerking van ongerechtigheden in de ziel, vermoed ik. Misdruk schrijft zich af, zoiets, en dit is een ernstig gebeuren. Nou ja, er zijn ergere zaken maar altijd vanuit loggersstandpunt bekeken. De wereld als logparadijs. Als dit niet ernstig is, dan weet ik het niet. Wat dan wel?

Ik draaf af en dwaal weer door. Is er nog touw aan te knopen? Als ik gn te prikken kat bij de hand had gehad, was ik dan wel naar Breda gekomen? Kweetniet! Loggers en mailers moeten iets aan de verbeelding overlaten. Romanciers hoef ik ook niet op tv te zien. 't Kennen van schrijver vertroebelt leesgenot of -walging. Stel dat ik een Aarschlog of Retescheet onweerstaanbaar had gevonden? Wat blijft er dan over van afkeer?

Mijn kind dat erbij wil horen krijgt een tik op de vingers alsof het koekjes jat uit een verboden trommel. Ai! Zoete troost is wel dat het lezen ongekend blijft en het schrijven onbevangen. Geen die ik omwille van het bier hoef te ontzien. Vrijheid heet dit, en als vrijheid blijft het voelen. Misdruk schaatst gewoon haar eigen baan en krult onverstoorbaar krassende woorden op het glad. Heerlijk!

no 1176, 17:09 uur, daglink

 

Schietgebedje

Onze lieve heertje (handjes gevouwen en oogjes toe) kunt u er asjeblief niet voor zorgen dat Bie weer op de vanoudse, onderhoudende toer gaat zoals vorig jaar toen hij nog hobbylogger was en niet benauwd gemaakt door publiciteitswolk en normaal onbevangen zijn ding dee en zegje zee?

Het is nu zo dat hij wel dingen doet en toont, maar erg veel van zijn eigen achterwege houdt. Zijn perzonality lijkt in de tang gekomen. Waar is zijn ouwerottenstijl met heerlijk cynisch semi-intellectueel gesputter?

no 1175, 14:27 uur, daglink

 

Bij de gratie van de dag

Hear hear voor Puck met een uitstekende reactie op de column van FvJ in Smallzine.

Gewichtigheid en verwachting zijn inderdaad misplaatste emoties op een massale dansvloer die de naam Weblog draagt. In een supermarkt stel je ook geen Rembrandt tentoon. Het gros van de bezoekers zou hem niet eens herkennen.

Het bijhouden van een weblog is niet meer dan Spielerei en zo moeten schrijvers en lezers ervan genieten. Er is absoluut verschil in kwaliteit. Naast de net uit het ei gekropen hemelbestormers die zichzelf al dan niet met webcam onweerstaanbaar achten nog voordat zij een gedachte hebben, zijn er ook webloggers die IRL hun sporen al verdienen of hebben verdiend. Neem Wim de Bie.

Wie echt iets in zijn mars heeft en ervan droomt de Grote Wereld te bestormen moet niet op internet debuteren. Wie schrijft die blijft, geldt overal maar uitgerekend niet in weblogs die leven bij de gratie van de dag. De charme van weblog is het life karakter waaraan niet geschaafd wordt. Daarom is zelfs bij profi's het weblog niet elke dag van dezelfde hoge kwaliteit, al is wel hun schrijfstijl stabiel, waarmee ik tenminste bedoel dat ze een eigen stijl hbben.

Als er iets is wat meestroomt met de stemming der dagen, met geestelijk en lichamelijk welbevinden, liefde en smart, dan is het wel het door zoveel monden geprezen en vervloekte weblog. Het intrigerende is dat niemand er vat op kan krijgen. Zolang dit zo blijft is toekomst verzekerd.

no 1174, 11:51 uur, daglink

 

Weer een nicht

Alweer een nicht. De spoeling begint dun te worden. Niet zo onverwacht als mijn zus, maar wel van dezelfde lichting. Beiden nog geen vijftig. Patricia vocht maar een half jaar, Yolanda drie jaar tegen kanker. Ik weet niet wat erger is.

Morgen in alle vroegte naar onder de grote rivieren. Daar houd ik wel weer van. Maar tijdig terug om te stemmen. Op wie? Geen idee. De helden lijken vermoeid op het dorp al vinden ze zichzelf nog altijd prachtig.

no 1173, 10:26 uur, daglink

 

04 March, 2002

Gesprek met Fortuyn

Pim Fortuyn zal woensdagavond na afloop van de gemeenteraadsverkiezingen deelnemen aan een rondetafelgesprek met de landelijke lijsttrekkers van PvdA, CDA, VVD, D66 en GroenLinks. Rechtstreekse uitzending onder leiding van Paul Witteman.

Omdat de stembussen pas om 21.00 uur sluiten en aansluitend geteld worden is de kans groot dat het gesprek pas na middernacht begint.

no 1172, 23:39 uur, daglink

 

Verkwikt

Geheel verkwikt en bij de pinken

terug voor een laatste rondje linken

Met een half oor - net bij BNN

hoorde ik Nico Dijkshoorn's stem.

no 1171, 23:10 uur, daglink

 

See you later

Vanmorgen vanwege ziekenhuis drie uur eerder opgestaan dan gebruikelijk en nu compleet murw van slaapgebrek. Dubbelzien, loom gevoel, hersens zwiebelend in sliertjes langs gezicht, mond wijdopen van geeuw en tranende ogen.

't Is niet normaal, niet gezellig, niet handig maar het lijkt me toppunt van efficiency: uurtje pitten!

See you later.

no 1170, 20:50 uur, daglink

 

Van solidair naar solitair

Jeronimo (Who the fock is?) is in kader van verkiezingen op zijn log begonnen met overzicht van partijen. Nog niet alles behandeld, maar hij zet al helder uiteen waarom Communisten, PVDA of SP niet erg aantrekkelijk zijn. Zijn betoog wordt vervolgd. Interessant.

Het ongeluk is, zeg ik, dat we in dit land veel te welvarend, verwend en eenzelvig zijn geworden. Solidair zijn mensen die iets gezamenlijk te bevechten hebben. Wie echter zijn/haar natje, droogje, leukje en neukje in overvloed krijgt toegeschoven heeft met solidariteit niets meer te winnen. Hij schiet in 't defensief omdat de habbekrats van vroeger hebbekrats geworden is.

Politiek is verworden tot gezelschapsspel evenals de kerken. Zoiets als ganzenborden na het eten toen er nog geen televisie was. Toen eten nog bestond uit piepers met jus en groenten, met vrijdag vis en zondag vlees. Toen kleren nog van d'een op d'ander werden afgedragen tot er geen draad meer te slijten viel. Schoenen met gaten in de leren zolen en ijzertjes onder hakken en tenen.

Nu halen we volgegeten en -gegoten onverschillig de schouders op. Wat valt er te winnen? Nou? Alleen maar uit verveling klagen dat dit niet spoort en dat niet deugt. Traditionele partijen zijn vrachtvaarders die allang schoon schip hadden moeten maken maar - ook al beneveld door het eeuwige gesus van Paars - niet vlot de steven konden wenden. Ze hebben te laat de roeren bijgedraaid om eigen koers te varen.

Dan kruist er uit het niets een lege vrachtvaarder op die harder loopt dan alle anderen bij elkaar. Allicht, hij heeft geen ballast aan traditie of ervaring en ligt hoog op het water. Iedereen zwaait en wil met hem mee. Aan het roer staat een behendig schipper, maar de beste stuurlui staan aan wal te overleggen hoe ze de gaten in de plankieren moeten dichten.

Ahoi, behouden vaart! Op wie zullen we woensdag eens stemmen?

no 1169, 18:48 uur, daglink

 

Fout eruit?

Vrouwen met Netscape en Opera op pc die terecht piepten (geen mokkende mannen gehad), is kwaal verholpen? Netcape op Mac doet ut nu goed, maar is nog geen garantie.

no 1168, 15:08 uur, daglink

 

Toffeltjes hormonen

Daar hebben we Toffeltje weer! Ik kan me niet goed herinneren hoe hij aan zijn naam is gekomen, maar bij ons heeft elke Winterkoning zo geheten. Omdat hij zijn territoir vol overgave verdedigt, is verwarring uitgesloten. Er woont er altijd maar n tegelijk in onze nabijheid.

Hij ziet eruit als een walnoot met opgewipte staart en scharrelt vaak brutaal rond over de grond waar je eerder muizen zou verwachten. D'r is er dan ook wel eens een ten prooi gevallen aan de katten. Hij kan ongelooflijk behendig vliegen, zeker als hij de hoek van het huis in volle vaart komt omgesnord en een botsing met hond of mens moet voorkomen.

Vanmorgen had hij compleet de lente in zijn bol. Hippend van tak naar tak net boven mijn kop zette hij een keel op vol schelle rollers en trillers. Niet te begrijpen hoeveel herrie hij uit zo'n lijfje kan persen. Als je hem of zijn nest te na komt als er jongen zijn kan hij trouwens allemachtig heftig schelden.

Zijn nesten - hij maakt er meerdere - zijn van bijzondere architectuur. Meestal zijn het gesloten bollen met alleen een vlieggat. Hij kan slecht tegen kou en zoekt vaak plek in schuur of garage. Ooit had hij een nest gebouwd in de lussen van een touw dat er hing. Toen we er een paar keer naar hadden gekeken was hij onze belangstelling zat. Op de derde dag hing hij een blad van de tamme kastanje voor het vlieggat.

Het voorjaar nadert want Toffeltje heeft het flink aan de hormonen. Ik heb trouwens ook al spechtengeroffel gehoord.

no 1167, 13:09 uur, daglink

 

Geduld, alweer

't Mag lijken of ik nog niets heb gedaan vanmorgen, maar voor dag en dauw op controle voor knie geweest. Uhm. Nog weinig over te zeggen. Voorlopig fysio en over zes weken terug. Misschien is cyste in knieholte dan weg, misschien ook niet. Moet hij alsnog worden geopereerd wat niet altijd helpt.

Uitstel van executie en opnieuw geduld. Ik ben pas negen maanden bezig. Zes weken aanzien voorlopig, dus afzien. Hoe lang is operatiewachttijd? Valt weinig over te zeggen. Of we vakantieplannen hebben? Voorlopig verschoven naar het najaar. Moet te halen zijn, schat hij zo. Inclusief weer leren lopen? Hm... da's een goeie vraag.

Een knietje is niks in vergelijk met wat er niet allemaal kan misgaan aan het menselijk raderwerk. Ik mag bepaald niet piepen en zal er niet meer over zeuren.

no 1166, 11:16 uur, daglink

 

03 March, 2002

Onkruid

Laat ik maar bekennen dat de tuin er vreselijk uitziet. Dat de vorige zomer ingezaaide plekken vol onkruid staan. In het blinde weg de schoffel pakken is geen optie, want dan snijd je ook het kleine zaaigoed van de sokken. Op knien of hurken meter voor meter het kwaad aan het goed ontrukken is de gebruikelijke routine maar daar zit 'm dit jaar het venijn. Morgen hoor ik eerst wat er aan mij nog geschoffeld moet worden want de vrouw gaat dit voorjaar vr de planten.

De dikke matten kruipthijm langs de vijverrand, altijd een lust voor het oog, zijn brutaal verdrongen zelfs overwoekerd door duizenden zaailingen vingerhoedskruid die ik graag op andere plekken had gezien. Ze groeien waanzinnig hard. Verplanten gaat alleen als je een kluitje meeneemt, maar uit de thijm vallen geen kluitjes te spitten.

Laten doen is ook geen optie. Ik weet zo ongeveer wat ik gezaaid heb en hoe het babyspul eruit moet zien. Kwestie van vorm en kleur herkennen. Leg dat een ander maar eens uit. Ondoenlijk. Trouwens, om eerlijk te zijn ben ik allang weer vergeten wat ik precies heb gezaaid. Maar in de regel blijkt mijn natte vingerwerk redelijk goed uit te pakken omdat ik veel zie. Meer dan iemand die blindelings schoffelt met oogkleppen op.

no 1165, 23:40 uur, daglink

 

Whoeaa

Whoeaa whoehaa, de loglijst is van slag. Niet meer te zien wie er heeft opgedaat. Tjee zeg, geautomatiseerd zijn is ook niet meer wat het geweest is. Een, twee, drie probeer ik er op de gok, maar als die niet fris zijn gooit ik de boel erbij neer.

*) Zo te voelen loopt er meer tergend traag. De verbinding lijkt niet vooruit te branden, evenmin als de draadjes onder mijn hersendakje naadloos sporen. Morgen weer een dag. Wat zeg ik, nieuwe week. Met nieuwe perspectieven?

no 1164, 21:52 uur, daglink

 

Zouden de bramen toch nog rijpen

Als we ondanks die mislukte snoei nog bramen krijgen, of als er dit jaar wilde frambozen zijn, dan ga ik vruchtenkoekjes maken. Is ook lekker van ander fruit.

Nodig: 60 gram poedergelatine, 200 gram kristalsuiker, 3 deciliter vruchtensap en wat fijne tafelsuiker.

Gelatine weken in ongeveer 1 deciliter water. Ondertussen de suiker langzaam in de vruchtensap opwarmen en zacht blijven roeren tot de suiker is opgelost. Gelatinespulletje toevoegen maar het sap niet laten koken.

Vorm van ongeveer 15 bij 20 cm met koud water omspoelen en hier het vruchtensap ingieten. Minstens een nacht in de ijskast laten opstijven. Volgende dag een plank met tafelsuiker bestrooien en hierop de gelei storten. Het grote blok in blokjes snijden die je aan alle kanten met suiker bestrooit. Op een rooster laten drogen en dan in stopfles of trommel bewaren.no 1163, 21:33 uur, daglink

 

Arts

Heeft uw bedrijf wat te vieren?

Zoekt u een passende invulling voor het jaarlijkse personeelsfeest?

Is uw afdeling toe aan teambuilding?

Met een aanbod van ruim 60 eigen verschillende workshops biedt het Arts

Eh??

Dat dacht ik ook ja.

Erheen dus.

En dan proberen om op de knoppen te klikken.

no 1162, 19:39 uur, daglink

 

Gemberstek

gember (23k image)

Binnenshuiswondertje waarover ik het onlangs had. Stekkies uit gemberwortel die bij wijze van opbergen in stopfles terecht was gekomen. Vensterbank toevallig op het noord-oosten. Vooral niet naar omkijken en rustig zo laten staan.

Daarna wat? Weet ik nog niet.

no 1161, 16:03 uur, daglink

 

Cesuur

de cesuur (vrouwelijk); de cesuren

1 ritmisch rustpunt in een versregel of melodie

Dit brengt me even van m'n apropos (hetgeen iets anders is dan propos).

Want, propos, ik dacht dat een cesuur ook een abrupte overgang kon zijn en wilde zeggen dat de weblogmeeting een cesuur heeft teweeg gebracht. Men kan nu met recht spreken van vr de weblogmeeting en erna, waarbij diezelfde weblogmeeting even makkelijk een ritmisch rustpunt kan zijn binnen de versregels of melodin van weblogs als zodanig.

Wat als zodanig in deze context betekent weet ik ook niet, maar er worden wel meer intellectuele woorden gebabbeld waarvan gever (degeen die geeft ja) noch ontvanger de betekenis doorgronden. Steeds vaker denk je dat dit maar goed is ook.

Persoonlijk ben ik van na de revolutie, maar dit doet weinig terzake omdat de zon zo heerlijk schijnt. Bie was nog niet zo bie vandaag, maar linken zal ik nie want wat niet is kan nog komen.

Best wel. Niet dan?

no 1160, 13:27 uur, daglink

 

Jeanne d'Arc

In de wacht zittend tot film begon gisteren, op m'n gemak vrouwelijke kaalkoppies bekeken die tondeuse boven kapper verkiezen. Concentratiekampachtig, zeker als de verdere bestanddelen duidelijk met eetstoornis worstelen. In een enkel gunstig geval roept het herinneringen op aan een film over Jeanne d'Arc. 't Is niet bepaald nieuw wil ik maar zeggen.

no 1159, 13:03 uur, daglink

 

02 March, 2002

Kandahar viel niet mee

Van Kandahar had ik me meer voorgesteld. Als film was deze rolprent op alle fronten te mager. Karakters niet uitgewerkt, verwaterende voorvallen, zich herhalende situaties. Opnamen mooi, daar niet van, maar van fragmenten alleen kan een mens niet leven.

Deed zich ook nog de tragiek voor dat ik een beetje zeeziek werd van de onvaste cameravoering. Zal de narcose wel schuldig aan zijn. Die heb ik nog niet uit m'n botten. Nu was de film traag genoeg om langdurig m'n ogen dicht te houden en slechts af en toe door de wimpers te gluren. Maar pech, want de rust van met gesloten ogen zitten werd danig verstoord door een buurman.

Buurman rook naar cafetaria, geslachte kippen, ongewassen kleren, straatvuil en doorgezweet vel. Buurman stonk eigenlijk zo heftig dat zeeziekte tot grote hoogte steeg. Aan mijn andere kant zat eigen vertrouwde echtvriend te walmen van verschraalde sigarettenrook wat mij op onthoudingsdag 109 ook niet zo lekker beviel.

no 1158, 22:53 uur, daglink

 

In voor de film

Laatste kans, vanavond en morgen nog in het Hoogt. Daarna verdwijnt hij uit Utrecht: Kandahar. Volgens vriend die het weten kan mogen we deze rolprent niet missen. Woestijn, woestijn! Ben ik stapelgek op.

Met ingang van heden weer geheel opgeknapt voor film!

no 1157, 17:35 uur, daglink

 

Dag, ben weer ff hiero

Bij Verbal Jam vanmorgen met grim- en glimlach Verbaal Venijn (en meer vermakelijke schetsen met ondertoon) gelezen. Ach ja, het hitwezen wil wat en tellers draaien graag op volle toeren, overuren en aanverwant gerief.

Ook in de mode ineens is de onberispelijke methode van de one-liners. Schrijf alleen even Dag, ik ben even weg, of Dag, ik ben weer even terug, of zinnen van gelijke lengte. Ping dit kleine niemandallendrolletje en yes!! je staat als geheel vernieuwd en hervormend, gesteven en gestreken in de Loglijst.

Een keer is geestig, maar x maal per dag in niemandalletjes trappen daar krijg ik de zucht- en zeverziekte van. Da's net zoiets als mond- en klauw, maar dan voor OM wat weer staat voor Ongedurige Madammen.

no 1156, 16:00 uur, daglink

 

Nest palingen

Kijk effe uit hee, 't lijkt wel zo zonnig maar het ijs ligt op de vijver. Warm aan het hoofd maar koud aan de voeten. Vijvers van blad leeggeschept. Nog geen dril te zien. Wel helaas gevorderde larven van grote libellen om zeep gebracht. 't Is niet anders. En een nest pasgeboren paling, zo te zien. Salamanderachtige, langgerekte dingen zonder pootjes maar met platgeslagen koppen. Hoe komen die daar nou? Meegekomen met de reiger van Dijkshoorn, die ze als smakelijke hap voor beroerde tijden heeft uitgezet? *) Als ik met n geschept net al zo'n palinkie of vijf ophaal, moet er nog een heel zooitje zitten. Ik wil die krengen niet want ze eten eerst m'n dril en daarna m'n padjes en kikkertjes op. Gadsie. Vorig jaar was grote mazzel, maar de illusie van onbezorgd vijveren kan ik dit jaar wel op m'n achterwerk schrijven.

*) Ik ken de hele Dijkshoorn niet laat staan z'n reiger, maar zo klinkt het wel een stuk potischer.

no 1155, 14:53 uur, daglink

 

Meaning of life

Via het vrolijke testje What is your meaning of life? weggegrist. Was er hard aan toe omdat er alwr begraven moet worden komende week. Na de datum van 1 maart notabene die ik met het universum als mijn herkansing voor een gelukkig nieuwjaar had afgesproken.

Meaning of life blijkt zwarte tekst op donkerpaarse achtergrond. Onleesbaar is nieuwe trend. Sophisticated. Zijn ze nou helemaal belazerd? Beetje m'n ogen breken valt niet onder mijn lotsbestemming. Daar hoef ik geen test voor te maken. Stomme testen ook altijd. Alsof ik uit mezelf niet weet waarvoor ik dien.

Waar blijven ze nou, die weblogmeetinggangers die anders toch niet op hun mondje zijn gevallen. Juul is wakker, maar heeft geen foto's genomen. Waar staan de foto's? Ik wil foto's! Veel foto's en liefst met namen op de petten, of eronder.

no 1154, 12:48 uur, daglink

 

01 March, 2002

Monica Lewinsky

Smullen? Want hier is de waarheid, niets dan de waarheid. Transcripts van een intervieuw tussen Larry King en Monica Lewinsky voor CNN die vanaf nu vrij kan spreken zonder rechtsvervolging te riskeren.

no 1153, 21:59 uur, daglink

 

Grote stilte

Grote stilte gevallen. Alles in grote maalstroom naar Breda gespoeld. Roept verrukt: "hee, hoor jij bij log zus-en-zo?". Of: Ben jij die gabber die alles aan je reet lapt, uit de aars floept of roelroelt als een kippenfarm op stelten? Dikke kans dat de vuilblaffies IRL zacht en sympa blijken, en dat de haardkoor gewapend is met blaaspijp vol gepropte woorden.

Oorlog! Oorlog! Blog is oorlog. Taal is oorlog alles oorlog. Maar wel lief ook, boys en grrls, mannen en vrouwen van de alom roelende hits en hots. De Charisjes die meer tonen dan zeggen, de befjes, beffertjes, likkerdjes en lokkertjes, de viezenwoordenzeggers en geileplatensnuffelaars, de literairen, lijdenden, lijdzamen, erudieten, beschaafden en begaafden, en heel het clownsvolk van de vlaams en nederlandse logskien: proost! Dat jullie een mooie avond hebben, maar dat het werk er niet onder zal lijden want morgen wil ik wel graag lezen.

no 1152, 20:53 uur, daglink

 

Eitje negen

Een wel heel bijzonder paasei dat een gewimperd oog op kuikenpoten uit zich laat broeden. Gevonden bij website4all.

no 1151, 20:15 uur, daglink

 

De eitjes 7 en 8

Let maar op, de mand komt nog vol. Rechts bovenin bij Much Ado About Nothing ofwel MissGien een eitje, terwijl Thomas een hele mooie van een tekenplaat maakte.

no 1150, 15:36 uur, daglink

 

Er zal wat zwaaien

Lieve heer laat mij alsteblief de grote woede maar weer inslikken dat hij mijn braam heeft verpest. Voor de zoveelste keer. In elk geval voor komende zomer. Laat ik als het kan maar weer vriendelijk proberen of hij voortaan met al zijn snoeigerei van mijn braam wil afblijven. Vloeken schiet werkelijk tekort en het is elk jaar hetzelfde. Het is mijn braam. Ik heb hem geplant. Ik vertroetel hem, en hij verpest hem met onkundige vingers omdat hij te arrogant is om een keer te luisteren. Zo kan hij wel weer.

Nou hebben we eindelijk een goede boog om de lange slierten overheen te leiden en nu doet hij nog weer hap hap hap in de hoofdtakken waardoor er knotwilgen aan de uiteinden ontstaan. Zo moeilijk kan het toch niet te begrijpen zijn hoe een braam groeit? Als je nmaal rustig naar hem kijkt dan zie je wat hij nodig heeft. Maar mijn volmaakte snoeier weet het altijd beter. Die braam staat er verdorie twintig jaar. 20 ja, en elk jaar hetzelfde gelazer.

Een braam lijkt op een druif. Aan de zijtakken die aan de hoofdtak komen vormen zich vruchten. Knip je ergens halverwege uit gemakzucht de hoofdtak af (knippen gaat vlot, opbinden is gedoe natuurlijk) dan ben je dus je vruchten voor de zomer kwijt. En je model natuurlijk want zo'n partij knotwilgen in de struik is geen gezicht. Veel tak, veel blad, maar vruchten ho maar!

Er zal wat zwaaien als hij thuiskomt, ben ik bang.

no 1149, 14:44 uur, daglink

 

Eekhoorn wakker

Als ik die pleerol nog droog wil binnenkrijgen moet ik nu gaan want het begint een beetje te betrekken. Anderzijds tijd nog niet verbeuzeld want eekhoorn kwam zojuist bezoekje brengen. Ontwapenend. Hij keek goed wakker uit z'n kralen.

Wie zich tot lente laat verleiden wordt vannacht gestraft als binnenland vijf graden vriest. Voorspelt het weerbericht. Hoop dat de azalea zich weet te beheersen. Behoorlijk exhibitionistisch, tuint graag in bedrieglijke zonkracht wat elk jaar resulteert in voortijdig verlept.

Achterblijver vandaag, want geen Breda dus beetje zielig. Hoewel boek in plaats van logje lezen ook niet onprettig zal zijn.

no 1148, 13:00 uur, daglink

 

Nuttig

Vandaag wandelen geblazen, zei healingmeisje. Niet geslenterd maar flink de pas erin. Ene, tweeje, drieje, viere en zo een heel eind. Geen probleem want buiten is het schitterend. De knoppen zwellen en de vogels gaan heftiger dan ooit tekeer. Misschien kom ik de paddentrek wel tegen.

Kan ik twee dingen doen: met hond het bos in of zonder hond naar het dorp. Hond onbesuisd sterk (sterk onbesuisd) is degeen die waarschijnlijk knie en schouders ooit lens heeft getrokken en dit ook nu niet zal laten als hij mooie vrouwen tegenkomt. Het dorp ligt n kilometer weg. Prachtafstand, maar teruglopen met boodschappen lijkt me helemaal niets, tenzij ze niets wegen zoals wc-papier dat net op is.

Wil lopen lollig blijven dan moet het nuttig zijn. Ik zou elke dag om n rol kunnen gaan.

no 1147, 10:58 uur, daglink

 

 

Archief Index Log

 

 

 

Site Meter