logo

May 2002
Z M D W D V Z
   
 
blwklokje

Egodump

Logtitels
Zoeken
Antecedenten
India Site
India foto's

akelei

Voor geest en gemoed

Actiereactie Bieslog BoekLog Cioran Cockie Cornille Druppels Ecritures Elrado Hinke Inkt Jeronimo Kiekens Kunstlog Leeskamer Ludo Linda Linke soep Maar wat is het Mariska Merel Onnoot Polskaya Prolific Puck Reutellog Snotverjeppie Suffie Tessa Tonie Tsja Tsjonge Website4all Zidouta

rhodo

Superlijsten

Blogtracker  Loglijst  Weblogger  Weblogs Recently Changed  Wie logt?  Zidouta/start 

button Ludo

Oudjes elders

2000: september
2000: oktober
2000: november
2000: december

2001: januari
2001: februari
2001: maart
2001: (april)
2001: mei
button Noah Site Meter TopStat

Misdrukjes in archief

2002 May
2002 April
2002 March
2002 February
2002 January
2001 December
2001 November
2001 October
2001 September
2001 August
2001 July
2001 June

foto
logo

Misdruk May 2002

 

Archief Index Log

 

27 May, 2002

Noodoplossing

Misdruk is tijdelijk verplaatst naar http://misdruk.blogspot.com/

no 1627, 00:55 uur, daglink (0)

 

24 May, 2002

Opnieuw?

De hele boel kunnen backuppen, maar met nieuwe uploads gaat het mis. Krijg ik de melding dat Greymatter ze niet weg kan schrijven terwijl ze wel in het log zichtbaar zijn. Surprise, surprise, waar gaat wat mis? Zondag pas tijd om verder te zoeken.

Laffe, slimme manier bedacht. Ik laat dit weblog binnenkort voor wat het is en begin een nieuw. Gaat sneller dan fouten zoeken waarbij rebuilden van ruim 1600 items nauwelijks te doen is. Het liefst zou ik er vannacht nog aan beginnen maar mijn zware dagen zijn nog niet om. Heb eerst nog een hoop andere dingen af te werken.

Ja, ik kan een ander programma gebruiken en ik heb ze allemaal bekeken, maar ik ben aan Greymatter verknocht omdat ik ermee heb leren werken. Ik ben geen webdesigner en het moet me niet te ingewikkeld worden.

no 1622, 00:03 uur, daglink (3)

 

23 May, 2002

Enerverend dagje (3)

Vanmorgen dan. Ik dacht met een half uurtje klaar te zijn, maar het werden er vier. Alle Margrieten, Libelles, Story's en Weekends uitgelezen. Ben weer geheel op de hoogte van roddels die hebben gewoed. Tussen mijn oogharen door zag ik mensen in invalidekarretjes en met krukken wachten. Dankbaar gevoel over mijn ene knietje.

Pre-operatief onderzoek, in januari ook al gebeurd. Hartritme-controle moest echter overnieuw want blijft maar drie maanden geldig. Het was er druk. Wachten duurde langer dan het opbrengen van zuignapjes en de machine laten zoemen. Kwam weer een prachtig plaatje uit. Zuster zei: ik mag er niets over zeggen, maar vind het ook een heel mooi plaatje.

Terug naar oorspronkelijke balie en wederom een pak leesvoer weggeknaagd. Eindelijk aan de beurt. Dezelfde vragen als vorige keer en of ik maar bloed wil gaan laten prikken. Ik vertel dat ik in januari ook al ben onderzocht. Moet ze even informeren en ze blijft lang weg. Gelukkig ligt er een Priv op het bureau zodat ik me kan vermaken.

Inderdaad, map teruggevonden, bloedonderzoek hoeft niet. Alleen, het moet tch want mijn bloedgroep staat er niet bij en stel dat ik een bloedtransfusie zou moeten. O-plus, roep ik zonder bedenken, maar daar neemt ze geen genoegen mee. Het kan veranderd zijn, zegt ze. Huh?

Ik ben hier in februari geopereerd, stribbel ik tegen. Ik zie de bui al hangen van volle wachtkamer beneden bij het bloed, terugkomen, en dan hierboven en nog een half uur zitten niksen. Hebben ze niet geweten wat mijn bloedgroep was?, vraag ik onschuldig.

Ze loopt weer weg. Ik vraag me ondertussen af waarom ze daar de gegevens van n patient met eigen nummer niet bij elkaar houden. Dit is delfde poli en toch is er weer een nieuw bestand aangemaakt terwijl ze niet bij het oude kan. Doet de dierenarts het beter met elke nieuwe behandeling bij te schrijven op de oude kaart.

Gezondheidszorg kn dus efficienter.

no 1621, 21:42 uur, daglink (0)

 

Driedubbele zoen

Driedubbele zoen voor provider. Zojuist een mailtje ontvangen dat ik alle bestanden weer kan zien, backuppen, opschonen etc. Er zitten trouwens geen 1700 in het archief maar 3461 om precies te zijn. Nu heb ik ook geen last meer van die vreemde dubbele directories. Ingewikkeld om uit te leggen, maar terwijl ik mijn reeks oude paths /home/m/misdruk/.../ nog had, waren er ineens ook die /home/.4/m/misdruk/.../ heetten. Nu zijn alle oude paths (die zonder .4/) verdwenen.

Waarschijnlijk heeft Greymatter sommige taken niet meer behoorlijk kunnen verrichten. Bepaalde cgi-scripts kon hij niet meer vinden. We broddelen moedig verder.

no 1620, 19:40 uur, daglink (0)

 

Enerverend dagje (2)

Vr het terugvinden en na de hele morgen in lijdzaamheid te hebben verbracht, heb ik met ng meer geduld m'n provider gebeld. Ik vermoed dat daar door moderniseren ook alles niet meer zo jofel zit.

Na tien minuten geduld, hulp 1:

Geen wonder mevrouw, want uw harde schijf zit vol. Als ik u was zou ik eerst eens gaan opschonen!

Kan het nauwelijks geloven, mijnheer, maar als u dit zegt zal het wel zo zijn. Alleen, hoe kan ik bestanden weggooien die ik niet zie staan?

Hoe bedoelt u mevrouw?

Ik heb net m'n klacht verteld. Dat ik maar 25 bestanden zie staan in een map waarin er minstens 1700 moeten zitten!

U kunt ze niet zien omdat u de limiet heeft overschreden. Ik zie ze wl staan.

Maar eh... kun u er iets aan doen opdat ik ze misschien ook te zien krijg? Ik kan nu ook niet backuppen.

Wacht even mevrouw, dan verbind ik u door met een technicus want ik weet niet hoe dit moet. Prrrring... achter aan de wachtlijst.

Na tien minuten geduld, hulp 2:

Uw harde schijf vol? Wie heeft dat gezegd? U heeft pas 1/5 deel verbruikt. Maar in verband met betere beveiling is er wel iets veranderd. Ja mevrouw, ik zie al uw 17xx bestanden. Alleen zijn ze aangemaakt door 'nobody' hetgeen betekent dat u ze nooit meer kan zien.

Eh? Wie heeft die 'nobody' erbij gezet?

Uw script waarschijnlijk.

Hoe kan dat nou? Op het weblog zijn alle bestanden aangemaakt door 'elisa'.

Dat kan niet mevrouw, ze zijn door 'nobody' gemaakt.

En nu?

Wacht u even mevrouw, dan verbind ik u door met een technicus want ik weet niet hoe dit moet. Prrrring... achter aan de wachtlijst.

Na tien minuten geduld, hulp 3:

U heeft nog een ouderwetse website mevrouw, die kunt u gratis laten opdaten naar ons moderne systeem. Dat systeem trekt zich niets meer van 'nobody' aan. Zullen we dat maar doen? Heeft u een momentje, dan verbind ik u door met 'sales'. Prrrring... weer achter aan de wachtlijst.

Na tien minuten geduld, sales 1:

Zie u mevrouw, als uw website wordt gemoderniseerd komt hij fysiek op een andere server te staan. Dan moeten we alle bestanden verhuizen. Het zijn er nogal wat.

Zitten hier bezwaren aan voor mij als klant?

Nou... eh, ik weet het niet zeker. Heeft u misschien een momentje, dan verbind ik u door met iemand die hier meer van weet.

Na tien minuten geduld, sales 2:

Nou mevrouw, we tikken alles in een mailtje en zenden dit even naar de technische dienst. U hoort nog van ons.

Alstublieft, dankuwel. Maar ik dacht: Ik tik vanavond zelf wel even een mailtje.

Dat er een fout in Greymatter zit is zeker, maar bij de provider is ook niet alles kits.

De middag is voorbij.no 1619, 18:28 uur, daglink (5)

 

Enerverend dagje (1)

Het begon al vroeg. Op het moment dat ik de deur uit wilde rennen kon ik mijn portemonnee niet vinden. Wanneer het laatste gezien? Zaterdag bij het paardenspul. En toen? Complete blackout en geen tijd om te denken want ik had een afspraak. Haasten. Eindeloze file naar parkeerplek, maar precies op tijd bij de balie. De hele morgen bezig gehouden terwijl mijn gedachten ongerust alle beelden van zaterdag probeerden terug te halen. Zaterdag! Kwaadwillenden konden ondertussen alles hebben leeggeplunderd want er zaten meerdere pasjes in.

Grondig het huis doorzocht. Alle zakken nagekeken hoewel ik mijn portemonnee nooit in mijn zak steek. Misschien met opruimen maandag verstrooid in een la gestopt? Nergens. Echtvriend niet thuis om even bij uit te huilen of om nummers te laten blokkeren. Lang verhaal kort: hij zat nog in m'n fototas. Opluchtig grandioos. Dus nu ren ik eerst weer de deur uit om bloemtjes te kopen voor overleden tante die ik morgen ga begraven.

no 1617, 16:47 uur, daglink (0)

 

22 May, 2002

De pest in

Redelijk energiek begonnen de fout in m'n greymatter te zoeken, maar nu de pest in omdat ik hem niet kan vinden. Greymatter blijft ergens hangen bij het rebuilden van het archief. Ernstiger lijkt me dat ik met ftp archieven en plaatjes niet meer zie. Ze zijn er wel, want als ik een entry wil editen krijg ik de hele lijst vanaf juni 2001. De link 'logtitels' toont ook alles wat ik heb geschreven, maar de maandarchieven willen niet. Geen idee of het verbergen van de bestanden aan greymatter ligt of dat er iets mis is bij de provider. Hoe dan ook kan ik nu ook niet backuppen wat ik me had voorgenomen. Sh*t!

no 1616, 22:52 uur, daglink (1)

 

Pijpenstelen

Dag n van de zware reeks is volbracht. Het was een mooie plechtigheid maar wel verdrietig. Het werden ritten met de ruitenwissers aan. De hemel zag ook achter de IJssel troosteloos grauw al regende het minder. Het crematorium keek uit op een weiland met koeien. Een van de dieren, malle speling van de natuur, zag eruit als een gekeerde lakenvelder. Het droeg een zwart laken om zijn verder witte vacht. Een rouwkoe dus, waarnaar ik tijdens de muziek kon kijken.

Op de terugweg goot het pijpenstelen. We reden langs een veld met ongeschoren schapen en ik vroeg mij af hoe zwaar hun vacht wel niet zou wegen. Wol is vet van lanoline maar niettemin neemt hij ook water op. Als een ongeschoren schaap te water raakt verzuipt het.

no 1615, 18:08 uur, daglink (2)

 

Meten met twee maten

Niet alle redenaties kan ik meer volgen. Eerst mensen afbranden tot op het bot zodat ze bijna jankend vertrekken, en dan roepen hoe laf ze zijn omdat ze hun post verlaten. Kiezersbedrog, wordt dit genoemd. Maar dan blijkte het ene kiezersbedrog weer het andere niet te zijn. Pronk, met vele voorkeursstemmen, wordt alom bejubeld vanwege zijn nobelheid, terwijl Van Boxtel en Vliegendhart fijntjes worden nagetrapt. En deze dubbelhartige criticasters willen het hier voor 't zeggen krijgen? Zie de verhelderende discussies bij Tonie (Vliegendhart) en Tonie (van Boxtel).

no 1614, 11:39 uur, daglink (0)

 

Avondoverdenking

Als morgen nou voorbij is, en overmorgen, vrijdag en zaterdag dan heb ik het voor deze week gehad. Oef! Ik zie er tegen op. Best leuk om van hot naar hair door het land te rijden hoewel begrafenissen en crematies minder jofel zijn maar ongestoord thuis is ook nooit te versmaden.

Gek dat dagen uit altijd vreselijk lang duren terwijl thuis als rode wijn tussen m'n vingers wegsijpelt. Soms heb ik het gevoel dat ik maar vreemd in elkaar steek. Een beetje opgeruimde kamer, moet ik bekennen, voelde vandaag toch wel prettig omdat ik de dingen snel terugvond. Ik had onsamenhang niet al te klakkeloos gestapeld.

Vliegendhart weg terwijl Netelenbos blijft zitten. Nou dat weer. Vernieuwing is het nieuwe toverwoord, laat me niet lachen. Die LPF begint al even behoudend te worden als de oude garde werd verweten. Wacht maar tot ze zelf aan het pluche zitten vastgeplakt, daar kunnen we op wachten. Niets went en konkelt zo lekker als macht.

no 1613, 01:38 uur, daglink (2)

 

21 May, 2002

Over de grenzen

Premier Vajpayee brengt een driedaags bezoek aan Kashmir. Hij wil hiermee de legertroepen en de plaatselijke bevolking een hart onder de riem steken. Ook gaat hij naar de onrustige grensstreek met Pakistan. Beide kernmogendheden hebben hier bijna een miljoen militairen samengetrokken. Beide landen hebben sinds hun onafhankelijkheid in 1947 drie oorlogen gevoerd, twee daarvan over Kashmir.

Zou India nog bestaan in de herfst? Er hoeft maar dt te escaleren of de kernkoppen vliegen over en weer. Omdat India zonder allochtonen talloze malen voller is dan ons eigen landje, schiet je altijd prijs. Vorig jaar nog zou je gezworen hebben dat er geen tolerantere natie bestond. Nergens zoveel godsdiensten verdraagzaam tezamen. Moslims en Hindus in onverbrekelijke saamhorigheid, op Varanasi na waar het bij de annex gelegen tempel en moskee altijd een beetje geruzie is. Maar ook India wordt explosiever. Arme mensen.

Schaam ons, om als rijke stinkers eeuwig kankerend te zijn.

no 1612, 21:58 uur, daglink (0)

 

Probleem opgelost

Tante heeft het dan niet nagelaten aan de Stichting van Ontheemde Biggen, maar wel aan iets wat niemand verwachtte. Dat zit zo. In jonge jaren, vr de oorlog, trad zij in een klooster waar zij in 1944 wegens opstandigheid en t zelfstandig denken weer uit werd geknikkerd. Dit alles nadat zij uiteraard meerdere papieren ondertekend had, alsmede een testament. Omdat ze jong was en niks bezat zal ze daar niet wakker van hebben gelegen.

Het is nog oorlog en je bent als luis in de pels uit het klooster gezet. Je volbrengt daarna gedurende zestig jaar alsnog een werkzaam en opofferend leven. Al van z'n leven heeft ze nooit meer teruggedacht aan haar religieuze escapade en de papieren die daar nog steeds lagen. Zo gaan die dingen. Als die nonnen er iets behoorlijks mee doen in hun zorggebied lijkt me dit een stuk minder bezwaarlijk dan dat het was terechtgekomen bij de Stichting van Ontheemde Biggen.

no 1611, 20:54 uur, daglink (0)

 

Slagveld

Reinier van Boxtel weg uit de Kamer. Toe maar jongens, 't gaat lekker zo! Alle ouwe schoenen overboord onder het mom van 'wat heeft die nou uitgevoerd?'. De macht aan hen die niet gehinderd worden door kennis van zaken, laat staan door omgangsvormen. Mannen die uitgaan van het principe dat wie het hardste schreeuwt het grootste gelijk aan zijn kant heeft. Capabele mensen die we nog zouden hebben hoeden zich wel om in de politiek te gaan. Ik heb bewondering voor degenen die nog blijven. We zullen zien wat ervan komt. Het CDA heeft verkiezingswinst aan LPF te danken? En waarom hebben die kiezers dan niet op LPF gestemd toen ze de vrije keuze hadden? Snappen jullie het nog? Ik niet.

no 1610, 19:55 uur, daglink (0)

 

Broekje

Leuk toch hoe heel Holland elkaar nawauwelt dat Balkenende een broekie is. De man is 46.

no 1609, 11:09 uur, daglink (0)

 

Klaar

Nah, ik ben er klaar voor. De mijnheer kan komen lessen. Er is plaats genoeg aan tafel en zijn stoel is leeg. Zelfs de kattenharen heb ik eraf geschuierd. Stapels liggen tactisch onder mijn bureau, onder boekenkasten en in onopvallende hoeken. Alleen mijn hoofd is nog niet uitgestoft omdat er voor tante nog teen & tander valt te regelen dus de telefoon staat geen moment stil. Het belooft een chaotische dag te worden.

no 1608, 10:21 uur, daglink (0)

 

20 May, 2002

Suikertante

Ach jee, nou is de volgende appel weer van de boom gevallen. Ongehuwde zus van mijn vader plotseling overleden. Ik heb haar in geen jaren meer gezien en eerlijkgezegd was het ook niet mijn lievelingstante. Vraagt me zojuist een nichtje of ik er al iets van weet? Nee dus. Of ik weet hoe het zit? Wat zit? Ze bedoelt de verdeling want ze is petekind. Nou, ik weet van niks en zal het wel merken. Of niet natuurlijk. Misschien heeft ze d'r euro's wel nagelaten aan de Stichting van Ontheemde Biggen.

no 1607, 22:10 uur, daglink (0)

 

Ruimtegebrek

De onverwoestbare server, een afgeleefde bak die het nog prima doet, heb ik onder een klein tafeltje geschoven dat klem staat tussen mijn bureau en de grote werktafel. De server loopt al maanden zonder problemen. Mocht hij er onverhoopt mee ophouden dan kunnen we hem alleen nog maar plat op de buik onder tafel liggend restaureren. Ik begrijp: dit is de goden verzoeken.

Hoewel ik nieuwigheden niet intensief meer bijhoud is de stapel cd-roms gestegen van vloer tot aan de wolken. Weggooien? Geen sprake van want op elk van die cd's staat wel iets dat ik voor geen goud wil missen. De goede dingen verzamelen op n schijf, vertel mij wat! Wanneer maak je tijd voor zoiets? En soms zit je danig om een oude versie verlegen.

Honderdtachtig bekrabbelde notitiepapiertjes. Ongelezen wegdoen kan niet. Ik ploeg er een stuk of veertig door, gooi er een paar tussenuit en voeg de rest maar weer samen. Wasknijpers er op. Afdeling knipsels identiek verhaal. Moraal van het verhaal: alles is verplaatst en keurig opgestapeld maar dat het hier nou leger is geworden, mwoa...

Hoe doen jullie dit nou? Of ben ik de enige die nauwelijks meer aan d'r bureau past.no 1606, 21:10 uur, daglink (8)

 

Volksverhuizing

Alle nieuws gemist. Net terug uit de Achterhoek waar we afscheid namen van vriend C. Is het land achter Deventer al Achterhoek? Hoe dan ook genoten van het landschap. Van de door oude bomen omzoomde weiden die weer vol met koeien staan, van de kleine rietgedekte boerenhoeven in de schaduw van het loof. Waarom hebben de Hollandse weiden eigenlijk geen bosschages in hun saaie vlakke land?

Gewoonlijk hoeven we op feestdagen niet zo nodig de weg op. Het leek wel een volksverhuizing op de A1. We hebben alle merken sleurhut bekeken. Ze lijken steeds groter te worden. De nieuwsten, met zo'n half raam aan de achterkant, hebben vast een ingebouwd toilet. Ze zijn dan ook niet om aan te zien.

Daar lijkt me nou geen klap aan. Niets spannender dan je midden in de nacht bij het vage schijnsel van een zaklantaarn tussen het getsjilp van krekels door en onder het concert van nachtegalen naar het plashok te begeven. In Frankrijk natuurlijk. Waar krekelt het anders?

Misschien niet veilig meer zonder lijfwacht door de nacht? Was het vroeger ook niet overal. Herinner me een camping bij Lbeck waar wij joost mag weten waarom de woede van een stel hooligans avant la lettre hadden opgewekt. Toen echtvriend naar het washok was vertrokken besloten deze zatte koppen een aanval op de caravan te ondernemen.

In Denemarken, waarvan we op terugreis waren, had ik een zware gietijzeren koekenpan gekocht. Ik heb er een hele tijd mee in mijn handen gezeten op het bankje achter de deur. Was er een binnengekomen, of had iemand de jongenstent ingetrapt, wat ook in hun planning zat, ik zou niet geaarzeld hebben z'n harsens aan pulp te slaan. Toegegeven dat revolvers of messen toen nog niet zo in de mode waren.no 1605, 17:06 uur, daglink (0)

 

Mijn betere ik

Ook hier wordt na lang en diep beraad afgezien van deelname aan omkatdag. Mijn betere ik zei tot mijn onstuimige dat doe je maar zodra je jezelf gaat vervelen en niet voordat de fout uit het archief is gehaald. O ja. O bah. Heel verstandig van mij.

no 1604, 00:10 uur, daglink (0)

 

Gefeliciteerd

Vandaag is Tsja jarig. Niet de website maar de logger zelf. Hartelijk gefeliciteerd!

no 1603, 00:02 uur, daglink (4)

 

19 May, 2002

Onthaasten

koetsier (35k image)

Een dag met paard en wagen op stap is moeilijk te beschrijven. De dag verglijdt in het tempo van de paarden die om de zoveel tijd hun rust nodig hebben. Wij hadden een hoog opgebouwde koets voor twaalf personen vanwaar we prachtig uitzicht hadden, al moesten we op smalle paden oppassen geen takken in ons gezicht te krijgen.

tweepaardjes (27k image)

Zo stopten we een half uurtje bij de veeartsenij waar ze lustrum vierden en wij een showrondje reden met aansluitend pauze, en op het Broederplein in Zeist waar we maar net met z'n allen pasten. Het was een prachtig antieke omgeving waarbij de koetsjes en klederdrachten wonderwel pasten. Nog mooier was het geweest als er geen auto's hadden gestaan. We mochten plassen in het magistrale gebouw van Monumentenzorg, ook vanbinnen nog geheel in stijl. Het personeel was verdrietig omdat de dienst gaat verhuizen naar een modern complex.

Over plassen gesproken: nooit geweten dat een paard niet lopend wil of kan pissen. Het gaat er echt voor staan. Gaf menigmaal aanleiding tot hilariteit als de hele stoet weer werd opgehouden. Drollen kunnen ze dravend als de beste. Koetsiers van lage koetsen dragen niet voor niets een voorschoot.

Sensationeel was een tocht over het landgoed Vollenhove dat niet voor publiek geopend is. Er worden wel eens feesten gegeven, maar verder is er voor publiek geen vrije doorgang. De organisator van de toer had er echter aangebeld met het verzoek of de koetsen over de paden van het landgoed mochten rijden. Hij gaf de verzekering dat niemand achteraf zou merken dat er paarden waren geweest.

Vollenhove was ongerept en prachtig, geurend naar honing en zoete vlier, met eeuwenoude beukenlanen, korenvelden, wilgenbossen, bloeiende rhodo's, water en weilanden vol schapen. Kortom natuur tot aan de einder. Na deze rondrit passeerden we onder luid gejuich een groep feesgangers die een partij in het koetshuis had en tot slot het grote witte huis waar de hele familie, tot en met de oude mevrouw in invalidewagen, op het bordes stond om ons te schouwen. Erg grappig omdat het 'net echt' was. Er werd een grote bos bloemen namens het paardenspul overhandigd en iemand heeft na onze doortocht alle drollen bij elkaar geveegd.

Toen werd alle verkeer op de Utrechtseweg stopgezet zodat we konden oversteken. Duurde geruime tijd voordat de laatste de overkant had bereikt. En ondertussen stond mijn agent + paard maar voor die auto's te hupsen omdat het paard geen zin had om stil te blijven staan. Overigens zag het overhemd van dze agent er 's avonds door liefdevol knuffelen van zijn paard het goorste uit van allemaal.

Een dag onthaasten, het was heerlijk. De wereld langs je heen laten gaan en van rustige afstand bezien. 's Middags van natuur genieten en 's avonds alle tijd en ruimte hebben om de prachtige gevels in Utrechts binnenstad te bekijken, mt hun verlichte interieurs omdat we over het matglas heenkeken. Komt nooit voor als je fietst of automobielt en van de sokken wordt gereden.

no 1602, 22:01 uur, daglink (3)

 

Buitenman

En dan vanmorgen gehoord dat C. is overleden, maar dat wij gisteren onbereikbaar waren. Ai, dat doet pijn. Niet zomaar een vriend, maar degeen aan wie wij uit de Friese periode zoveel herinneringen hebben. Want zomers lang zaten we daar met z'n allen. Zij en ik met vijf kinderen + Siep die alleen maar witbrood met hagelslag lustte, drie honden, moedereend met haar sleep jongen die temidden van de chaos op het erf waren uitgebroed. Ze was met ons vertrouwd en kwam keuken en kamer binnen, snaterend om voer. En dan nog de duif die elke avond op visite kwam. Hoe hij het rook, je snapt het niet. Er stond altijd wel een kastdeur open, en daar bovenop nam hij dan plaats. Wat hij kwam doen is ons nooit duidelijk geworden want hij wilde niks eten of drinken. Hij kwam voor de gezelligheid, denk ik, want na een uur vertrok hij weer, ons belonend met een bergje poep waar de honden al rollend van genoten.

Echtvriend en C. kwamen op vrijdagavond nadat A. en ik ons ongans hadden geruimd om alles voor het oog weer netjes te krijgen. Zodra de mannen op zondagavond weer vertrokken waren namen wij het er met z'n allen weer van. Siep oefende voor fierljeppen, sprong slootje en kwamen menig keer stinkend van de drek en zonder klompen boven, waarbij de anderen in hun broek plasten van het lachen als we hem onder de tuinslang zetten. Een hele lijn vol luchtig uitgespoelde was 'niet schoon, wel fris' was het gevolg. Daarna moesten de klompen weer worden opgevist. Een ander ploegje oefende met bemanning voor skutsjesielen waarbij ook heel veel mis kon gaan. Je brak in de kleine kamer je nek over knikkers, gereedschap, kleren, beren, blokken, playmobil, touwen, en wat ze al niet voor spelen bedachten en wij lieten de hele week de hele rotzooi liggen.

Het bad, herinner ik me, was ook een prachtritueel. We hadden een rose inzet-badje in de douche dat we nmaal vulden. Elke dag mocht iemand anders als eerste. Het grofste vuil werd met de tuinslang van het slachtoffer afgespoten en daarna werd hij een paar maal in het sop gedompeld. Een moeder waste, een moeder droogde, en hp stond de volgende in z'n blootje klaar. Een paar dingen mochten niet, zoals plassen in het water. Dat mocht alleen de laatste. Op vrijdag evenwel werd elk kind grondig uitgeweekt Siep kreeg onder luide bijval van de anderen geen wit met hagelslag meer en lustte na de vakantie alleen nog bruin met kaas. Spartaanse tijden, maar zoveel gelachen. Als het spul dan eindelijk in bed lag begon onze tijd. Beerenburgje erbij en kwekken tot in kleine uurtjes.

Op vrijdagavond kwamen de vaders, waaronder dus C. De kinderen zaten geurend in een schoon hansopje te stralen en vertelden giechelend hun verhalen. Er werd feestelijk gedekt en gekookt. Het leven was voor n avond model, maar de rest van 't weekend viel ieder uit z'n brave rol. Mag van mamma wl, klonk het nogal vaak, als een van de jongs nogal zwart tevoorschijn kwam. Hoe dan ook, na enige zomers zo te hebben doorgebracht, verraste C. vriend en vijand door zijn keurige rijtjeshuis te ruilen voor een klein boerderijtje met geiten, schapen, kippen, pauwen, vijver en moestuin en zijn 'mr' aan de wilgen te hangen. Gepoetste schoenen werden gewisseld voor klompen en hij werd een complete buitenman die hier intens van kon genieten. We zullen hem missen.

no 1601, 17:08 uur, daglink (0)

 

Het gedoe

Stel je voor: een sliert van ruim vijftig antieke koetsjes getrokken door schitterende paarden die onder politie-escorte overdag door de provincie toeren en 's avonds langs de grachten van Utrecht. Dit is sensationeel. Het begint al bij de veemarkthallen waar hele gezinnen, inclusief hond, zijn komen aanrijden met de koets op een trailer en de paarden in de paardenwagen. Zonder uitzondering liefhebbers die stapel zijn op hun paarden en er de hele dag mee staan te smoezen. De honden, duidelijk gewend om mee te rijden, bewaken hun koets. Kijken mag maar o wee als je ergens aankomt.

De oudere paarden weten wat hun te wachten staat en laten zich gretig opsieren en inspannen, de jongen zijn nerveus van de autorit en weigeren aanvankelijk hardnekkig elk getuttel aan hun lijf. Het kan dus even duren voordat alles willig voor de koetsen staat, maar dan hb je ook wat. Koetsiers en passagiers in antieke kledij, de koetsen piekfijn in de lak, de paarden glimmend gerost en kunstig ingevlochten. De politie staat er met een grote wagen en vier paarden. Er is ook een vrouwelijke agent. Ze zeggen dat dit soort dagen de krenten zijn in hun politiepap.

Twee rijden voorop, twee achteraan. Hoewel ze zich te pletter moeten werken om voor zo'n lange stoet kruispunten en stoplichten af te zetten vinden ze dit helemaal het einde. Terwijl de twee voorsten een kruispunt blokkeren, galopperen die van achteraan ondertussen naar voren, waarna de voorsten achter weer aansluiten. Ze roepen ook de hulp in van bus- of andere chauffeurs, vragen hen scheef op de weg te gaan staan om achterliggers tegen te houden. Werkte prima, hoewel er natuurlijk klootzakken waren.

Wat de paarden moeten kunnen verdragen daar sta je als toeschouwer niet bij stil. Ze mogen niet schrikken van herrie, toeters, geschreeuw, blaffende honden, langsscherend verkeer, passerende auto's die bijna snijdend invoegen (de klojo's), en van de talloze taludjes met witte schilderingen die er zijn gekomen. Waarvan ze altijd schrikken zijn spoorrails. Hier schijnt een beetje spanning op staan, en veel spanning als er juist een trein overheen is gereden. Als een paard niet kan leren spoorrails te kruisen, dan is het voorgoed ongeschikt om tochten te rijden.

no 1600, 12:46 uur, daglink (0)

 

Doe mij er zo een

agentpaard (36k image)

Agent spreekt paard bestraffend toe nadat het weer een streek had uitgehaald. Uit alles blijkt dat man en paard waanzinnig aan elkaar zijn verknocht. Agent kan niets ondernemen zonder dat paard zich ermee bemoeit. Scheurt agent de wikkel van een sprits, hapt paard al toe voordat de koek uit het papiertje is. Rolt agent een sjaggie, hup zit het paard met zijn neus in de tabaksbuil. Staat baasje zijdelings te praten (paard rug toekeren doet hij al niet meer) legt het 't volle gewicht van zijn hoofd op zijn schouder zodat agent toch nog uit z'n evenwicht raakt, of het begint de knoopjes van zijn hemd te knagen. Of het lebbert drank (geeft niet of het water, koffie of bier is) uit de bekertjes van onoplettende passanten.

no 1599, 12:03 uur, daglink (0)

 

Versteend

Sinds maanden niet zo'n geweldige dag gehad, maar nu duik ik eerst onder de dons want versteend tot op het bot en rozig van de hele dag buiten. We hielden het droog, maar het was knap frisjes hoog op de gele wagen. Mijn vriend het politiepaard was er ook, even onstuimig en ondeugend als vorige keer.

no 1598, 01:05 uur, daglink (0)

 

18 May, 2002

Zeepbellen

M'n hele vriendinnenclub is vanmorgen naar Tanger vertrokken om te logeren bij een vriendin. Ik mag niet mee vanwege het knietje waarvoor vliegen en warmte in deze fase funest zijn; sta trouwens op de wachtlijst voor nieuwe operatie; heb na pinkesteren weer een onderzoek. Tssss...

Het weer vandaag zit ook al niet mee voor de open koets. Behalve nat is het ook nog koud en dr heb ik toch de pest aan. Wat ik bedacht had aan te trekken gaat mooi niet door. Als er geen straaltje zon komt vallen ook m'n plannen om prachtige foto's te maken in het water. 't Is toch zonde!

Drie dagen pauze in de politiek. Achter de schermen zal het werk wel doorgaan maar ik hoef er geen kennis van te nemen. Geen kranten om me over op te winden. Vandaag in elk geval geen media die onzinnige, impertinente of tendentieuze vragen stellen.

Ik las of hoorde gisteren, en ik geloof dat het waar is, dat met name de jongere mensen door een overdaad aan reclame en commercialiteit in een schijnwereld leven. Een straffe uitspraak, maar voor degenen die van huis uit niet hebben meegekregen vraagtekens bij luchtkastelen te plaatsen en ze als illusie te slechten, zit er een grond van waarheid in. Leven in een zeepbel is nu eenmaal niet lang vol te houden zonder te stikken.

Zou je toch bijna denken dat te ver doorgevoerd kapitalisme uiteindelijk leidt tot een vorm van communisme, en dat een t ver doorgevoerde democratie via anarchisme een dictatuur in het leven roept. Zo kan hij wel weer, maar ik ben pleitte vandaag en jullie bekijken het maar!

no 1597, 10:38 uur, daglink (3)

 

17 May, 2002

De regen kwam te laat

HYDERABAD (ANP) - Het aantal mensen dat door de hittegolf in het zuiden van India is bezweken, is gestegen tot boven de zeshonderd. Regeringsfunctionarissen verklaarden donderdag dat 622 mensen zijn overleden. De stijging kwam ondanks de regen die in delen van het getroffen gebied is gevallen.

In afgelegen gebieden zouden nog meer slachtoffers zijn gevallen. Vooral de deelstaat Andhra Pradesh en Orissa zijn door de hitte getroffen. De temperatuur steeg er de afgelopen dagen tot 48 graden.

Da's even wat anders dan je drukmaken over politiek. Vooral boeren op het land zijn aan de hitte bezweken. Plichtsgetrouw tot de dood eggend en ploegend achter hun uitgemergelde ossen om hun gezin in leven te houden.

no 1596, 23:43 uur, daglink (0)

 

Kribbig

We zijn zo gewend om alles hier en nu te krijgen, dat alleen het woord geduld al kribbig maakt. Dat stomme vragen door media naar vorderingen die nog niet gevorderd zijn is hier een sprekend voorbeeld van.

no 1595, 23:06 uur, daglink (1)

 

Paardenspul

Grappig, want toen ik het hek met een klap hoorde dichtslaan wist ik al wie er aan kwam. D'r is er maar n die het poortje nog altijd zo heftig dichtsmakt. Eerst verscheen Beer met een dikke kwispel. Toen H. er achteraan kloste op zware schoenen, gehuld in motorpak en helm vond ik het knap dat de hond hem herkend had. Ik had hem niet horen blaffen.

Toevallig hing er een pakje lamsbiefstukjes van Aldi te ontdooien aan de waslijn. Nooit eerder gegeten, maar aan te bevelen! Echtvriend toverde nog een zak tuinboontjes tevoorschijn die ik alweer was vergeten en zo hebben we al doppend de zaken des levens besproken waaronder natuurlijk politiek.

Was het buiten eerst nog zwoel, opeens stak er een frisse wind op. Ajasses, die weersomslag komt te vroeg want morgen mogen we als gast meerijden met het paardenspul. In prachtig opgepoetste koetsjes die overdag naar buiten trekken en 's avonds in optocht door Utrecht gaan. Kunnen we geen regen bij gebruiken.

Vorig jaar werden we gescorteerd door bereden politie. Er was toen een paard bij dat zijn agent tijdens pauzes volledig voor zichzelf opeiste. Telkens als de agent zijn paard de rug toekeerde knabbelde het eerst aan zijn oren en, als dit geen resultaat opleverde, hapte het venijnig in 's mans achterwerk. De agent sprong dan met een gilletje omhoog, een komische act die ik niet gewend ben van agenten.

no 1594, 21:39 uur, daglink (0)

 

Stevig

Even naar binnen gerend om te zeggen dat ik weer naar buiten ren, en dat ik me vergenoegd voel dat Jeltje en Zalm van zich af hebben gebeten. Dit noem ik levendige politiek, met klemtoon op politiek want je moet je regeerhuid zo duur mogelijk verkopen. Wat Jeltje betreft was haar antwoord aan de journalisten niet mis te verstaan. Stevige taal.

no 1593, 17:11 uur, daglink (1)

 

Lees

Leest vooral Zidouta vandaag.

no 1592, 12:48 uur, daglink (0)

 

De wereld draait door

Nu de verkiezingsuitslag zonder verdere aanslagen achter ons ligt, de koppen van de al dan niet terechte verliezers zijn gerold en vervangen, Balkenende studeert hoe de spaanders aan elkaar te lijmen, LPF zijn eerste achterkamertjesoverleg achter zich heeft, het volk de illusie houdt dat morgen alles anders zal gaan, er een erfenis ligt van hier tot gunder aan onafgewerkte zaken, de VVD niet wil regeren maar wel zal moeten, we niet meer kunnen grinniken om Jeltje bij kamerdebatten, Zalm niet meer op de centen zal passen, Dijkstal zijn laatste humor heeft geuit (waar gaat u heen? Naar mijn nieuwe auto. Stilte. Naar mijn gepantserde auto met bewaking), Mens de naam van Pim Fortuyn als merk heeft gedeponeerd, Vanessa een lied op de plaat heeft gezet voor een standbeeld voor PF, de wereld kortom steeds minder in staat lijkt om hoofdzaken van bijzaken te onderscheiden, ons hele doen en laten wordt opgestuwd naar emotiedemocratie en tvmaatschappij, de wildste compottheorien hoogtij vieren aan de borreltafels, de moord op PF is uitgemolken als een sleetse koe, de moord op PF is misbruikt voor stemmenwinst (Het CDA heeft meegelift op het succes van PF!, hoor ik net beweren), de naam van PF geregeld door LPF wordt genoemd als rechtvaardiging voor hun onsmakelijke gekrakeel, Bolkenstein zoals altijd onverstoorbaar zijn tegendraadse mening blijft geven (even controversieel en duidelijk als held PF dit deed, alleen al jaren eerder), draait de wereld gewoon door.

De complottheorie, laten we het daar nog eens even over hebben, want hieruit blijkt de onbeschrijflijke domheid van de harde schreeuwers. Een kind kon voorzien dat moord, op welke lijsttrekker ook, de grootste ellende bij de verkiezingen zou geven. Nu kun je politici veel nageven, maar niet dat ze op hun achterhoofd zijn gevallen. Na alles zou je even absurd kunnen suggereren dat aanhangers van LPF een complot hebben gesmeed om de lastige en kritische PF te elimineren om zo LPF aan stemmenwinst te helpen. Als het ene kan in dommemansoptiek, moet het andere ook kunnen, nietwaar.

no 1591, 12:38 uur, daglink (0)

 

16 May, 2002

Martin van Amerongen

Vanavond op NL3, vijf minuten eerder dan halftwaalf: het gehele interview met Martin van Amerongen.

no 1590, 23:01 uur, daglink (2)

 

Eerst rust, daarna slagroom

M'n eigenbelang heb ik tijdelijk opzij geschoven. Nou denk ik ook niet dat het zo'n vaart zal lopen als Uniquehorn ons schetst. In elk geval ben ik ook niet van plan om terug achter het aanrecht te kruipen, het idee! Als ik terugdenk aan de kabinetten Lubbers viel de hoeksteen om onze damesnekken trouwens erg mee. Altijd m'n eigen gang gegaan.

Ik ben niet ongelukkig met de enorme overwinning van het CDA. Dat er tenminste n van de ervaren partijen aanzienlijk groter is dan de LPF. Ik had ook liever links gezien, maar van alle lijsttrekkers vertrouw ik Balkenende het meeste toe om deze krankzinnige groep nieuwe mensen een beetje in het gareel te houden. Die hysterische juffrouw nummer vier gezien van LPF? Het moest toch niet mogen.

Alle partijen uit Paars zijn nu eenmaal zwaar besmet. Als iets is gebleken de afgelopen weken, dan wel dat Balkenende zich niet tot scheldpartijen heeft laten verleiden, maar zijn kop er goed bij hield en keer op keer duidelijk stelde wat hij wel en niet tolereerde. Omdat zijn partij de grootste is, kan hij een vuist blijven maken. Waren meerdere partijen van dezelfde maat geweest, inclusief LPF, dan zou het land nauwelijks te regeren zijn geweest. Eerst de rust terug en daarna weer slagroom op de taartjes.

no 1589, 21:30 uur, daglink (4)

 

Kijk nou

kik (2k image)

Wat een feest om een digitale camera te hebben! Tussen de talloze mislukte plaatjes zitten ook wel een paar mooie: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8.

no 1588, 18:22 uur, daglink (4)

 

Rechts of rechts

Nou moet iedereen toch efkes bij zijn hoofd blijven want Nederlands rechts is wel wat linkser dan Oostenrijks of Frans rechts, nietwaar?

no 1587, 18:11 uur, daglink (0)

 

Muziekcentrum blijft

Gelukkig is er ook aardig nieuws. Utrechts Muziekcentrum mag van de bevolking blijven.

no 1586, 18:09 uur, daglink (0)

 

Aquarium

kik (2k image)

Ontspannen aan de waterrand zitten wachten tot ze aan je beeld gewend zijn. Na de aanvankelijke vlucht naar de diepte, die nu goed is te zien, herneemt zich hun normale leven. Salamanders houden kennelijk ook van zonnen. Ze komen aan de oppervlakte peddelen en neuzen net als de zwarte babies aan alles wat drijft. De moedigste dikkopjes proberen de salamanders uit te dagen voor spel. Ze geven kopjes tegen de lange lijven, blijven achter staarten aanhangen maar worden genegeerd.

Mannetjes en vrouwtjes zijn duidelijk van elkaar te onderscheiden. De vrouwtjes hebben brede flanken en dikke buik vol eieren waarschijnlijk, terwijl de mannetjes tengerder zijn met stekeltjes op hun rug en wijd uitstaande staarten waarmee ze de show proberen te stelen. Ze zwemmen wervend om de dikbuikige vrouwtjes heen.

Roofkevers ontwikkelen een verbluffende snelheid en schieten kriskras door het water. Bootsmannetjes lijken er minder te zijn dan vorig jaar. Ik weet dat de kevers schadelijk worden genoemd, maar de natuur moet z'n beloop maar hebben. Aan vangen valt niet te beginnen. Er zijn zoveel paddenjongen dat we niet meer op een paar dozijn hoeven kijken. Er is ook een overdaad aan slakken. Bepaalde planten zijn dan ook helemaal op of kaalgekloven. Aanvullen via kwekerij behoort tot de dringende bezigheden.

Geen radio of tv vandaag voordat het donker is, maar levend theater onder water. Laat ik mij niet ontnemen. Prachtig!

no 1585, 16:42 uur, daglink (0)

 

Kraakhelder

kik (2k image)

Mijn eerste loopje 's morgens in hansop met koffie in de knuist is naar de vijver. Wat? Kraakhelder water, terwijl aan de laagste kant het water in behoorlijk tempo over de rand heen loopt. Wat zullen we nu hebben? O jee.

Kort geleden zijn er kranen en slangen bijgemaakt. Omdat ik nog niet weet waar wat voor dient heb ik gisteravond lukraak kranen opgengedraaid tot er eentje was die via de tuinslang werkte. De slang die rechtstreeks op de vijver loost vannacht per ongeluk open gelaten. Hadden we dan een slang rechtstreeks op de vijver?

Kraakhelder water, zo verschrikkelijk mooi! Je ziet de padjes over de bodem lopen en talloze salamanders zwemmen. De waterlelies ontwikkelen zich in rap tempo en dikkopjes zwemmen overal, ook in de diepere gedeelten. Gefascineerd blijven kijken, ik was er niet van weg te slaan. Zelfs niet om te loggen!no 1584, 14:45 uur, daglink (0)

 

Grootste verliezer

De grootste verliezer van de verkiezingen is Teeven. Of je nou voor hem was of tegen, het is ongehoord hoe hij in de steek wordt gelaten door zijn prominenten. Die blijken niet meer te zijn geweest dan geldverschaffers die op een fout paard hebben gewed. Absoluut dieptepunt.

no 1583, 14:28 uur, daglink (0)

 

Geen klap meer an

Eigenlijk is er geen klap meer aan die prognoses. Hoe spannend was het vroeger als geleidelijk de uitslagen binnenkwamen, gemeente na gemeente, met als laatste ver na middernacht de grootste steden. De spanning werd langzaam opgebouwd en het beeld kon na telling van een grote plaats totaal veranderen. Niet lles was vroeger beter, maar dit toch wel.

no 1582, 00:43 uur, daglink (0)

 

Zwaai zwaai Paars

Er hangt bij het wisselen van een kabinet altijd eenzelfde verdriet om me heen als wanneer ik mijn oude auto inruil voor een jonger exemplaar. Geleidelijk aan de kwalen gewend, nukken en kuren voor lief genomen, heb ik ermee leren leven en zijn ze mij vertrouwd geworden. Als ik dan afscheid moet nemen liggen er stapels herinneringen in het dasboardkastje. Moet ik altijd even rouwen, hem altijd even aaien voor zoveel jaren trouwe dienst. Rijd ik een hele dag treurend in mijn nieuwe auto rond.

Zo ook met de club die ons land bestuurde. De een was me liever dan de ander, maar ze waren vertrouwd geworden met al hun voors en tegens en ik zal sommige gezichten best even missen.

Zwaai zwaai Paars, er komen andere tijden.

no 1581, 00:25 uur, daglink (0)

 

15 May, 2002

Kikkertje in keel

Mocht ik Melkert nooit de juiste man op de juiste plaats hebben gevonden, is de PVDA nooit mijn partij geweest, toch kroop er 'n kikkertje in m'n keel bij zijn afscheidsrede. Drama optima forma. Moreel gesteund door Kok, voormalig vader des vaderlands, hield hij zijn beste speech ooit. Heb ik bewondering voor, voor deze beide mannen, want ze hebben op wrede wijze onterecht de hele rotzooi over zich heengekregen. Kok heeft Melkert geen seconde in de steek gelaten. Sjiek.

Daartegen steekt de afgang van Dijkstal pover af. Eenzaam. Triest. Man heeft ook zijn best gedaan, maar niemand van zijn achterban die even zijn hand vasthoudt of een schouderklopje geeft.

no 1580, 23:01 uur, daglink (1)

 

Dit was het dus

Hm. Z rechts had het van mij nou ook weer niet gehoeven. Enige troost is dat ik Balkenende wel toevertrouw het ongeregelde soepje LPF onder de duim te houden en zover als mogelijk de rust in het land te bewaren.

Hij krijgt allereerst de zware taak de nieuwelingen van LPF manieren te leren. Als ik die woordvoerder van LPF, bij het bekend worden van zijn winst, tegen Kok hoor sputteren als zou die zich vanmorgen hebben misdragen, dan staat ons nog heel wat te wachten.

no 1579, 22:29 uur, daglink (5)

 

Grenzen dicht

kik (2k image)

De grenzen van onze vijver moeten hoognodig worden gesloten. Vandaag is een derde shift kleine paddenburgers uit versgelegd dril gekropen. De plant die als wieg heeft gediend hangt in trieste rafels uit elkaar maar er valt niets te repareren, noch te schonen want aan de triest drijvende takjes plakken salamandereieren.

Alle kanten en randen van de vijver zijn twaalf rijen dik bezet. In het vrije water boven de diepten wordt druk gezwommen. De wind heeft gisteren twijgen, naalden, bladeren en bloessems het water ingeblazen dat prachtig speelgoed wordt gevonden. Hoe voorzichtig ik ook schep, samen met de verontreinigingen haal ik paddenvisjes op.

De oesterschelpen zijn zeer in trek. Het lijkt daar wel een stemlokaal. Ze zwemmen er in drommen doorheen. Ik heb er een tijd naast gezeten om te vragen wat ze hadden gestemd, maar ze wilden geen antwoord geven.

no 1578, 19:56 uur, daglink (0)

 

Uit de mond van Connie Palmen

Het is alsof de mensen wiens stem hij kreeg een grillig kind de kroon opzetten, hem de scepter in handen duwden en hem een land gaven om mee te spelen.

Uitspraak van Connie Palmen gisteravond in hotel Figi te zeist waar ze een lezing gaf. Ze heeft mij nooit bijzonder kunnen boeien, ook niet met haar boek IM dat ik meer een verheerlijking van haarzelf vond dan van IM. Nieuwe vriend nieuwe kansen, zullen we maar zeggen.

Deze door en door katholieke man, die priester wilde worden en daarna het liefst Paus, il Papa, deze man die werd opgevoed door een tirannieke vader, die een boek schreef over de verweesde samenleving, die homoseksueel was en het betreurde kinderloos te blijven, deze man salueerde voor een symbool, hij salueerde voor De Vader.

no 1577, 19:34 uur, daglink (2)

 

Een verloren stem

Achter mij staan moeder en zoon.

Moeder, hier is uw kaart. U weet toch op wie u moet stemmen? Het eerste hokje aan de linkerkant bovenaan.

Ja, ja, dat zei je de hele dag al, jongen.

Laten we nog even oefenen. Welke knop drukt u in?

Ze kijkt hem fronsend aan terwijl haar vinger naar voren priemt en op de kaart landt: dr!

Moeder toch, roept de man vertwijfeld, u moet kijken naar de kaart! Nog een keer. Wat gaat u stemmen?

Ze tuurt verward naar de kaart. Haar vinger zweeft onzeker over de vakjes. Ze kiest rechts bovenaan.

Ik ben aan de beurt. Als ik terugkom hoor ik haar met stemverheffing zeggen: k stem niet, ik stem nt, hoor je? Ik houd niet van ruzie!

Glimlachend verlaat ik het lokaal.

no 1576, 19:09 uur, daglink (0)

 

Troehoebel water

Kwart voor drie vind ik een mooie tijd mij op te maken voor de grote strijd. Eerst even naar de AH want er is nix meer in huis, noch voor mij noch voor de dieren. Echtvriend vervult verplichtingen in een bejaardenhuis waar hij notabene een 'Sound Mix Show' mag juren met aansluitend borreltje en buffet.

De rest van de middag zal ik doden bij het op n na ergste na de tandarts: de kapper. Welwillend de prietpraat aanhoren terwijl de achteloze schaar raf-raf volautomatisch zijn werk doet. Nu wil ik wel eens worden geknipt zoals ik graag wil, en niet zoals Charlotte hoopt het vlugste klaar te zijn. De kapper is heel wat erger dan het stemhok.

Stemmen? Dat wordt een fluitje van een cent. Niks sentimentaliteit, niks rationalisme. Ik doe gewoon waar ik zin in heb. Had vanmorgen al met mezelf afgesproken dat ik bij regen zus zou stemmen, en bij zonneschijn zo. Het blijft toch nattevingerwerk van het troebelste water. Met onzelieveheertje bekonkeld dat hij voor het weer moest zorgen, dan deed ik de rest.

Mooi zonnetje hier, dus ik weet genoeg! Dagdag, we spreken elkaar nader.

no 1575, 14:58 uur, daglink (2)

 

Dagvaarding

Iedereen de Dagvaarding al gelezen van Verbal Jam?

no 1574, 13:01 uur, daglink (1)

 

Sommetjes

Ver-ruk-ke-luk geslapen in de gelukzalige wetenschap dat ik wist wat ik ging doen. Zelfs grensverkeer gelaten voor wat het was. Glimlachend weggedommeld met Kok op m'n netvlies die aan Jan Mulder vroeg of die wel goed bij zijn hoofd was. De grootste fout die hem aangerekend kan worden is dat hij niet heeft gezien welk fout charisma Melkert heeft. Zal best een goek bestuurder zijn, maar iemand met zo'n houten kop en zielloze praatjes naar televisie sturen vrgt om rotte eieren.

Maar oordelen achteraf is wel makkelijk. De beste stuurlui staan aan de wal. Vernieuwing is nodig, maar Fortuyn liet grotere puinhopen achter dan Paars. Zo simpel zit het. Onwerkbare chaos is pas ontstaan na de moord. Eerder had Pim op ondubbelzinnige wijze duidelijk gemaakt dat wegen verlegd moesten worden, waarvan politiek Den Haag zich begrijpelijkerwijze kapot schrok.

Terug naar het nu. Op basis van de peiling zijn twee coalities van drie partijen mogelijk: een rechtse coalitie van CDA, VVD en LPF (84 zetels) en een brede coalitie van PvdA, VVD en CDA (86 zetels). Een centrum-linkse coalitie van CDA, PvdA en GroenLinks haalt met 74 zetels net geen meerderheid. Dit waren gisteravond de prognoses en nu staat mijn rustgevende zekerheid weer geheel op wiebelpoten want een coalitie rechtsom is mr dan ik verdragen kan.

Het is nu nog een kwestie van sommetjes maken:

coalitie rechts = A + B + Z

de brede coalitie = C + A + B

Om Z onder alle omstandigheden te vermijden, is het billijk, nuttig en heilzaam C een push te geven.

Stel dat SP, GL of D66 meer zetels krijgen dan ingeschat, dan zullen die nooit tot regeren komen zonder een stevige C.

no 1573, 11:51 uur, daglink (2)

 

Wereldmuziek

En als je dan toch ligt te woelen omdat je nog niet weet wat je morgen doet, uit radio 1 klinken de fraaie klanken van 'grensverkeer'. De presentator is niet om aan te horen, maar zijn muziekkeuze des te beter. Het programma duurt tot 04:00 uur. Tegen die tijd moet je stemmingsrijp zijn.

no 1572, 01:53 uur, daglink (0)

 

Koffiedik

De dag des oordeels is aangebroken. Iedereen veel wijsheid gewenst.

Het koffiedik is onderhand te ingedikt om er nog soep van te brouwen.

Of we hieruit mogen concluderen dat de soep minder heet wordt gegeten dan hij wordt opgediend staat te bezien.

no 1571, 00:27 uur, daglink (0)

 

14 May, 2002

Principes

Een paar keer de laatste dagen verkeerd in keurig & hoogontwikkeld gezelschap, echt waar. Is me niet meegevallen. 't Is zonder meer beter dan LPF, maar van dat hele behoudende houd ik toch ook niet. Sta er toch van te kijken hoe zker men van zijn zaken is. Principes, principes! Maar principes moeten wel hun wortels in het heden hebben want anders wordt het prikkeldraad in plaats van vrije doortocht van gedachten.

no 1570, 23:13 uur, daglink (0)

 

Ja, ik mg

De gebruikelijke gedachte 'morgen moet ik stemmen' is veranderd in 'morgen mag ik stemmen'. Ik heb er zin an. Avontuurlijk, want ik ga anders stemmen dan ik ooit heb gedaan en wacht met spanning af hoe mijn schuldgevoel dit opvat.

Een zware bui geselde zojuist de omgeving van ons stemlokaal en ik dacht: als het morgen zo'n takkenweer is blijven al die zwevers misschien wel achter de kachel zitten. Ik beken: infantiele gedachte tegen beter weten in.

Er is iets vrolijks in mij gevaren nu het zover is. Als het dan toch moet gebeuren, kunnen we het maar beter gehad hebben. Het wordt tijd de blik weer eens verder op te slaan. Van navelstaren op ons eigen kikkerlandje is nog nooit iemand wijzer geworden.

Ik beken: ik heb gerookt de afgelopen dagen. Geen sigaretten gekocht, wel sjaggies gerold uit lief z'n tabakszakje, of zijn halfgerookte peuken uit asbakken gejat ongeacht of dit sigaret was of sigaar. Van morgen wil ik mijn laatste rookdag maken. Pfoe...

Over de doden nogmaals, niets dan goed, maar wat hij nalaat is minder verheffend. Zo, dat kan er maar uit zijn. Lucht toch even lekker op.

no 1569, 17:56 uur, daglink (2)

 

Wispelturig

Nooit een aanbidder van Melkert geweest, maar ik heb medelijden. Kroonprinsen lijkt in dit land geen lang leven beschoren. Ze sterven af voordat ze hebben mogen bloeien. En zo hoort het in politiek. Gedoodverfde wegen lopen maar al te vaak dood.

Melkert oogt geknakt maar is niet weggelopen, hetgeen voor hem pleit. Kunnen we van Langendam niet zeggen. Zijn ze in LPF allemaal van zo'n wispelturig kaliber? Da's mooi, straks in de kamer, als ze na stemmingen roepen dat de boel moet worden teruggedraaid omdat ze wegens emoties het foute hebben gekozen.

En stl nou dat ze ergens mee instemmen waarin hun achterban zich niet kan vinden. Gaan ze dan op de vuist?

no 1568, 17:04 uur, daglink (0)

 

Meiregen

Kijk het een lekker gieten! Precies wat we nodig hebben om hart en hersentjes weer schoongespoeld te krijgen. En frisjes voor de dag van morgen. Hopla! Alle ballast de doofpot in (hoe heerlijk kan een doofpot zijn) en verkwikt de toekomst tegemoet.

Meiregen maak dat ik groter word, jubelde ik als kind terwijl ik mij, met regenjas in de hand, tot op het bot liet natgieten. Kwam ik thuis, vroeg ik mijn moeder of ze kon zien dat ik gegroeid was, snauwde ze alleen maar of ik mijn verstand verloren had. Tranen. Trauma's, want ik behoorde toen al tot de kleintjes. De derde van voren in de rij, wat geen benijdenswaardige positie was.

Dit jaarlijks terugkerende drama heb ik nooit verwerkt. Ng als het pijpenstelen giet in mei krijg ik de lust me te laten doorweken. De illusie groter te groeien heb ik ondertussen laten varen. Met een ingetogen blik wens ik groter van geest te worden. Hoewel dit soort groei automatisch begint bij het klimmen der jaren, blijf ik hem hardnekkig toeschrijven aan mijn gehuppel door de natte mei.

no 1567, 12:45 uur, daglink (0)

 

Selectief?

In de Volkskrant gn advertentie van LPF om de bevolking voor deelneming te danken en gelijktijdig tot stemmen op LPF op te roepen. Is de advertentie teruggetrokken? Of heeft LPF het zo uitgekiend dat ze alleen potentile stemmers bedanken en de overige bedroefden in de doofpot stoppen?

no 1566, 12:23 uur, daglink (1)

 

Prominenten op de bres voor Vredenburg

Woensdag wordt het uur U voor Utrecht. Zullen burgers tussen twee ontwerpen moeten kiezen waarvan in mijn ogen (als provinciaal die ooit in Utrecht woonde) het al dan niet slopen van muziekcentrum Vredenburg, in de jaren zeventig gebouwd door architect Herzberg, nogal belangrijk is. Het gebouw is niet alleen architectonisch bijzonder (als het eens goed wordt opgeknapt zelfs een juweel), maar ook de acoustiek en de sfeer in het gebouw mogen worden geroemd.

Ruim 70 prominenten onder wie Jaap van Zweden, concertgebouwdirecteur Sanders, Jan Wolkers, Remco Campert en architect Ben van Berkel maken zich sterk het gebouw te redden, evenals bijna alle Utrechtse wethouders uit het vorige college.

Utrecht is overigens al vijftien jaar bezig met plannen voor vernieuwing van het stadshart. Uitvoering van het gekozen plan zullen nog minimaal vijftien twintig jaar vragen. Een simpel sommetje leert dat vele kiezers er nauwelijks op mogen hopen zelf nog van de nieuwe stad te genieten. Men kiest dus minder voor zichzelf dan voor het nageslacht. Des te vreemder dat dit een volksreferendum is. Is dit op voorlichtingsavonden wel eens aan de orde gekomen?

no 1565, 12:11 uur, daglink (1)

 

Wuifdoekje aan de wilgen

Misschien, zo staat te lezen dus het kan nog alle kanten op, hangt Pavarotti zijn witte wuifdoekje aan de wilgen. Hij gaat overdenken of hij zijn carrire niet beter kan beindigen. Dat misschien doet mij denken aan Heintje Davids en ik zou zeggen: hoogste tijd!

Pavarotti had, en ik zeg hd, zonder twijfel een schitterende stem, maar wat mij minder beviel was dat hij wel stem, maar geen geen gevoel voor theater bezat. Hij zong en zingt ogenschijnlijk zo soepeltjes dat hij er niet bij na hoeft te denken. Als een lyrische kanarie produceert hij de hoogste trillers. Waar een Jos Carreras pijnlijk zichtbaar voor op zijn tenen moet gaan, hoeft hij alleen maar lucht uit zijn brede borstkas te stoten of daar buitelen de ingewikkeldste rollers het publiek in. Toch houd ik meer van Carreras voor wie ieder woord weegt en zeggingskracht moet hebben.

De grote verdienste van Pavarotti is dat hij de opera onder de mensen heeft gebracht. Je moet erkennen dat hij zijn stem in dit opzicht bewonderenswaardig heeft benut. En verder, vind ik, moet je hem horen zingen en vooral niet zien met die naar binnen gerichte blik in zijn ogen als hij zingt. Televisie maakt meer kapot dan je lief is.

no 1563, 11:38 uur, daglink (2)

 

13 May, 2002

Vuur op z'n buikje?

salamander (47k image)

Een straaltje zon doet wonderen in combinatie met een salamander die vlak onder de waterspiegel een momentje stil wil blijven hangen. Er zijn er opmerkelijk meer dan vorig jaar. Ik neem aan dat die met brede flanken de vrouwtjes zijn die nog eieren moeten leggen. Dit exemplaar lijkt wel vuur op z'n buikje te hebben, maar ik durf er niets over te zeggen.

(veel stuifmeel van de dennen op het water)

no 1562, 21:01 uur, daglink (1)

 

Kinderkamer

kopjes (30k image)

Veel stuifmeel op het water dat nog niet helder is. Niettemin, tada tada, hierbij tien vierkante centimeter vijver met gezonde, spartelende kindertjes die voorspoedig groeien.

no 1561, 20:52 uur, daglink (0)

 

Strategie?

ROTTERDAM (ANP) - De advocaten van Pim Fortuyn hebben maandag bij het Openbaar Ministerie in Rotterdam aangifte gedaan tegen D66-lijsttrekker Thom de Graaf, VVD-voorzitter Bas Eenhoorn en PvdA'er Rob Oudkerk.

Huh? Geef mijn portie maar aan Fikkie. Dacht ik met stelligheid te hebben begrepen dat Melkert, Kok en Rosenmller de kwade geniussen waren. Welke strategie zit hier nou weer achter?

Marcel van Dam (Vara), Peter Storm (De Socialist) en Matty Verkamman (Trouw) zijn ook het haasje. Hmm, ik ken er anders wel meer die zich niet direct lovend over Pim Fortuyn's dadendrang hebben uitgelaten.

no 1560, 19:11 uur, daglink (3)

 

Drie zuchten

Als je de uitslagen van de NIPO-enqute mag geloven (wat zijn enqutes waard?), dan worden behalve LPF en CDA alle partijen weggevaagd, zag ik zojuist op het nieuws. Van VVD en D66 blijft nog maar een schijntje over. Hierop stemmen zet onder de huidige omstandigheden te weinig zoden aan de dijk.

Dan wordt het dus stemmen met mijn hersens in plaats van met mijn hart. Zucht.

Het is een beetje te vergelijken met de situatie onlangs in Frankrijk. Als ik niet wil dat LPF de grootste partij wordt, dan zal ik moeten stemmen op de enige andere grote partij die ons nog rest. Dan moet het CDA liefst duidelijk groter worden dan LPF, zegt mijn verstand.

Persoonlijk zie ik liever Balkenende als minister-president dan een nog onbekend konijn dat LPF uit een van zijn hoge hoeden tovert. Ik moet er niet aan denken dat 'n van Nieuwenhuizen of Spong met hun sceptertje gaan zwaaien. Zucht.

Dus vrees ik treurig maar kordaat dat ik ditmaal mijn eigen keuze laat varen in 's lands belang. Zucht.

no 1559, 17:50 uur, daglink (0)

 

De haat regeert

Heren als Spong (andere namen noemen we niet voordat de verkiezingen achter ons liggen) dragen er niet bepaald toe bij een haatloze maatschappij te bewerkstelligen.

Als het aan mij lag zou ik de heer Spong & consorten graag aanklagen voor aanzet tot haat en uitlokken van revolutie die ongetwijfeld slachtoffers zal vragen.

De voorzitter van LPF is een opportunistische draaikont, gezien zijn verklaring in het Parool, nadat de lijst zich gisteren unaniem had gedistancieerd.

Ik heb horen zeggen maar men zegt zo veel tegenwoordig dat de heer Spong in is voor een ministerspost.

no 1558, 14:16 uur, daglink (2)

 

Gedoogcultuur

Nou loop ik al wat langer mee in de maatschappij dan de meesten van mijn medeloggers. Durf ik te twijfelen aan de gangbare opvatting dat de ontaarde maatschappelijke toestanden van nu vooral te wijten zouden zijn aan bepaalde groepen allochtonen.

Neem nou de jaren zestig met opstand tegen het gezag, ontkerkelijking, lieflijke flowerpower waar voor het eerst openlijk drugs werden gebruikt en gedoogd. Eerste gastarbeiders in Nederland, zeker van een baan en werkend bij grote bedrijven. Geen gezinshereniging nog van islamitische werknemers waardoor geen sprake van tweede generatie.

Het eerste jatten van fietsen en openbreken van auto's was dus bepaald niet het werk van allochtonen, maar van onze eigen medelanders die om centen verlegen zaten voor drugs. Hier al begon de gedoogcultuur want gezag lag ondertussen op zijn gat.

Vervolgens ontvluchtten stromen Surinamers hun land. Jongens waarvoor we geen baantjes hadden, die op straat rondhingen zonder de sociale controle die ze thuis gewend waren geweest, die zagen wat je hier kon flikken zonder opgepakt te worden.

Pas daarna kwam, bij mijn weten, de grote stroom niet-koninkrijklanders binnen. Thuis voor het minste vergrijp tegen mijn-en-dijn jarenlang mensonterend weggesloten, bleek men het hier niet zo nauw met de normen te nemen.

Het gladde pad was naar mijn gevoel al jaren door gemakzuchtig gedogen geplaveid. Het is dan ook niet terecht om de allochtonen van nu voor de boosdoeners aan te zien.

no 1557, 14:02 uur, daglink (3)

 

Vierde tros konijnen los

Dagjewat op deze zwoele maandagmorgen? De vierde tros konijnen los! Maat houtduif met pluizig vachtje en oogverblindend witte wipstaart. Vertederend. Vraatzuchtig. Er moet een meterslange gang zijn. Verjaag ik ze uit de voortuin waar ze hun pijp inschieten, dan zie ik ze achter weer terug. En andersom natuurlijk. De anjers zijn allemaal op, de winterhei is tot in het hart afgeknaagd en alle campanulasoorten groeien zich kapot want worden telkens weer tot op het bot afgekloven.

Over de neuzen van de meest interessante hostasoorten had ik bloempotten zonder bodem gezet. Nu de bladeren zich breed hebben ontvouwd kunnen de taps toelopende manchetten er niet meer vanaf zonder dat de bladeren breken. Leven met konijnen gaat niet over rozen! Maar als je dan tegen zonsondergang ziet hoe ze krijgertje spelen dan krijg je voor de geleden ellende ook vertier terug.

no 1556, 11:57 uur, daglink (0)

 

Souvenirs

Het ligt me al dagen op de tong maar omdat mensen zo slecht lezen heb ik het ingeslikt. Ik bedoel niks lelijks over Pim, lach ook degenen niet uit die oprecht verdrietig zijn, maar krijg het wel met de dag benauwder met de zwaarbesmettelijke hype. Om vrij met Buch te spreken voor het eerst dat ik die serieus nam rouwen doe je in stilte, vanbinnen.

Wat ik wilde zeggen was: Het enige wat nog ontbreekt zijn souvenirs. Mokken met foto en een witgelakte koekjestrommel met gebold deksel.

no 1555, 11:09 uur, daglink (1)

 

12 May, 2002

Een postmoderne moord

Hier speelt zich de ware brutaliteit van de postmoderne politiek af: niet de waarden maar de woorden, niet de denkbeelden maar de beelden, niet het gemeenschappelijke verdedigen maar het radicaal egocentrisme tot een collectieve heldendaad uitroepen.

Boeiend artikel in de De Standaard Online, via De Leeskamer waar meer links te vinden zijn naar lezenswaardige commentaren.

no 1554, 22:44 uur, daglink (0)

 

Gekozen minister-president?

De hoe je het ook keert of wendt mede door de media aangewakkerde emoties bij het bedrijven van politiek maken dat ik huiverig ben voor een gekozen minister-president. Terecht kan iedereen aanvoeren dat zo'n man dan tenminste het gehele volk zou vertegenwoordigen, maar dit zou alleen heilzaam voor het land zijn als men hem op rationele gronden zou kiezen. Niet onder heftige emoties waaronder het land nu gebukt gaat. Emotiedemocratie, las ik ergens, kan verschrikkelijk gevaarlijk zijn en hiermee ben ik het grondig eens.

De arrogantie te denken ons overkomt dit niet ben ik voorgoed verloren. Misschien is dit wel de grootste waarde van Fortuyn geweest: dat hij heeft laten zien dat lles mogelijk is, ook hier in ons zo verstandig gewaande landje. Er hoeft zich maar iemand naar voren te schuiven met even fascinerende ogen en goedgebekte beloften als Fortuyn die gelukkig voor ons niet uit was op verderf, of je moet er niet aan denken dat zo iemand zonder slag of stoot door een opgezweepte massa op zuiver emotionele gronden gekozen kan worden tot minister-president.

no 1553, 21:55 uur, daglink (0)

 

De orakels

Voor mij uit turend over het wateroppervlak, door muggen en toehappende salamanders licht in beweging gehouden, ontspande mijn geest zich om plaats te maken voor het probleem. Wat zal ik woensdag stemmen? Nog altijd geen uitgemaakte zaak hoewel er al heel wat mogelijkheden zijn afgevallen.

Duidelijk is dat op een mannetje stemmen niet slim is. Zoals een bruid niet alleen aan haar man maar ook aan een schoonfamilie zit gebakken, krijg je bij de keuze van een politieke held meteen zijn achterban cadeau. Balkenende, in mijn ogen een slim moppie, brengt strenge soortgenoten mee waarvan ik het benauwd krijg; Dijkstal, die ik graag als buurman zou hebben om over de heg mee te ouwehoeren, heeft Jorritsma en Terpstra al in zijn harem en daar ben ik niet zo stuk van.

De orakels al eens op de hand gewogen?, vroeg ik mijzelf. Die zogenaamde wijze grijze mannen die bij calamiteiten nogal eens van stal worden gehaald om wijze grijze raad te geven? Had ik niet. Groen Links en SP zijn nog te jong om veel eerbiedwaardigs te hebben. Op geen van beide zal ik trouwens stemmen.

Voor de vuist weg:

CDA: Van Agt, Lubbers, Aentjes

PVDA: Van Thijn, Peper

VVD: Wiegel, Bolkenstein

D66: Van Mierlo, Terlouw

Eerlijkgezegd wist ik mijn favoriete koppeltje meteen te noemen.

Stap verder: stem ik verstand of hart? In het eerste geval stem ik op een partij die van zichzelf al kans maakt groot te worden (en dan bedoel ik niet LPF) in de hoop dat hij door mijn bescheiden stem nog een beetje groeit. In het tweede geval kies ik wat ik al jaren heb gekozen. Toevallig de partij waarvan de orakels mij het beste bevallen.

Het voelt of ik al een eind ben opgeschoten.

no 1552, 17:46 uur, daglink (2)

 

Speelterrein

kik (2k image)

Het worden al echte wezentjes met onafhankelijk gedrag, zo klein ze ook zijn. Schelpen in ondiep gedeelte van de vijver gelegd, en ja, daar kwamen ze aan terwijl ik er nog mee bezig was. Nieuwsgierig en onbevangen zich van geen gevaar nog bewust.

Nu ligt er een speelterrein waaronder ze zich mogen verstoppen. De salamanders, die dol op schuilhoekjes zijn, kunnen zich nu ook zonder gevaar verbergen. Vorig jaar hadden we een bloempotje in het water gelegd dat zeer in trek bleek maar we konden niet vermoeden dat twee salamanders zich klem zouden zwemmen in de gaten en een wrede dood stierven. Ze hadden kennelijk geen benul hoe zich te bevrijden. Ik denk dat ze niet eens achteruit kunnen zwemmen. Ze zijn zich waarschijnlijk ook niet bewust van hun snelle groei. Planten wijken als je er doorheen zwemt, bloempotgaatjes niet.no 1551, 16:14 uur, daglink (0)

 

Troostend en verkwikkend

Uren.Dagen.Nachten. bestaat twee jaar en zal voorlopig nog niet stoppen. Ben ik blij om. Zijn leukste postje vind ik altijd op zondagmorgen, als hij meldt welke muziek hij heeft beluisterd.

Met schaamte neem ik me voor ook meer muziek te gaan draaien in plaats van radio/tv te luisteren. Muziek is troostend en verkwikkend voor de ziel. De meest inspirerende en subtiele van alle kunsten, zoals ik ook Martin van Amerongen zojuist hoorde zeggen. Wat had deze man een verfijnde humor ook, waarmee hij zichzelf en omstandigheden kon relativeren.

Wagner is de beste van de tweederangscomponisten. Zo had ik het nog nooit bekeken. Hoe raak getypeerd! Ook ik houd van Wagner en - weinig origineel - bijzonder veel van Schubert. n van de theatrale stem van Maria Callas, waarvan Pim Fortuyn zei dat die vooral gewaardeerd werd door homo's. n van Youri Egorov die Bach speelt. Enne... enne... van nog heel veel meer.

De dood leek even geweken, maar is in alle heftigheid terug. Behalve PF en MvA die mij raken, wachten wij vandaag op het doodsbericht van een van onze liefste vrienden. Niet bepaald iets om vrolijk van te worden.

De uigekookte oesterschelpen zijn bruikbaar geworden. Dadelijk maar weer eens naar de vijverrand om als een kind met water te spelen. Terwijl banale gedachten dan wegkabbelen op de golfjes komt er ruimte om de geest beter in te richten.

no 1550, 14:15 uur, daglink (2)

 

Simek in gesprek met Pim Fortuyn

Herhaling van een prachtig interview dat Simek had met Pim Fortuyn op 17 februari 98, bij gelegenheid van diens vijftigste verjaardag. Te beluisteren bij de RVU. Beeld van de erudiete, eenzame, en nog pre-politieke Fortuyn.

no 1549, 01:07 uur, daglink (2)

 

11 May, 2002

Kringloop

Doet me denken aan ons schelpenpad.

We woonden hier net. Naast ons hek lag een grintpad dat nodig aan nieuw grint toe was. Omdat we veel mosselen aten besloten we er een schelpenpad van te maken. We spaarden een flinke voorraad mosseldoppen en strooiden die op zekere dag uit. Het stond prachtig!

Via een of andere tamtam hoorden alle kraaien, eksters en vlaamse gaaien uit de provincie dat er bij ons iets te halen viel. Ze doken krijsend op de schelpen af en vlogen met hun buit naar de toppen van de bomen binnen het hek, waar ze er waarschijnlijk het lekkere nog uit wisten te likken. Uit dank voor het aangenaam verpozen lieten zij de schelpen vallen. Deze werden dan verlekkerd door onze tekkels naar binnen gebracht.

De eerste schelp was grappig, de tweede nog leuk maar bij nummer 782 had ik er meer dan genoeg van.

no 1548, 21:26 uur, daglink

 

Moederdageten

Moederdageten gegeten en dat kan maar vast gebeurd zijn. Vanmorgen op de markt mijn handjes niet op de rug kunnen houden en enorme oesters gekocht. Ow! Geen risico genomen en ze vanavond meteen geopend en weggehapt. Het eerste was een reuze werk, het tweede zo gebeurd. Met een slokje sjampanje om het feestelijk te maken. Nu ruikt alles naar vis: tafellaken, theedoeken, servetten, kleren, keuken en de rest van het huis. Ik zou zeggen: volg m'n voorbeeld niet na want het ruikt niet lekker.

De schelpen waren namelijk veel te mooi om weg te gooien. Ze staan zichzelf op dit moment in een grote pan uit te koken waarna we ze plechtig een plekje in de vijver geven. Ach ja, zo werd het toch nog een vrolijke dag.

no 1547, 20:59 uur, daglink

 

Kromme redenatie

M'n archieven liggen in de soep. Hartgrondige verzuchting. Wanneer dit is gekomen? Kan ik precies vertellen, en website4all.NL is mijn getuige want we hebben er nog mail over gevoerd.

Wat is het geval. Na de moord op Pim Fortuyn had ik mijn weblog tijdelijk in de rouwstand willen zetten. Ik had nog een stylesheet van 11 september, maar was vergeten dat ik daarin later nog had zitten knoeien. Het resultaat bleek dan ook eerder onleesbaar dan rouwig.

Terug dus naar mijn gebruikelijke stylesheet, waarna ik alle pagina's weer moest herbouwen. Op het moment dat internet, inclusief provider natuurlijk, overbelast was. Had ik beter niet kunnen doen want ergens liepen de archieven een onverdiende spetter op en nu zit ik met de gebakken peren. Opnieuw hartgrondige verzuchting, want tot op heden mag geen enkele restauratie baten.

En, krom redenerend zoals menigeen dit tegenwoordig mag,

wie z'n schuld is dit?

no 1546, 17:54 uur, daglink

 

Oververzadigd

Er ligt een halve meter aan krant en opinieblad op de keukentafel. Ik sta erbij en kijk ernaar. Het is werkelijk teveel van het goede. Ik voel me oververzadigd en laat verdere blijken van verheerlijking vandaag aan mij voorbij gaan. Radio het zwijgen opgelegd, tv is nog niet aangeweest. Op dorp de Groene in krantvorm gehaald. Het laatste artikel van Martin van Amerongen vormt de opening.

Houd me ten goede. De moord op Fortuyn blijft iets gruwelijks ook al vanwege het moment, maar we moeten elkaar ook geen mietje noemen. Liquidaties zijn aan de orde van de dag. Omdat ze zich gewoonlijk in de buik van de onderwereld voordoen worden de meeste voor kennisgeving aangenomen. De mrd op Fortuyn heeft mij geraakt, maar hiermee is hij voor mij nog geen heilige geworden, of martelaar, of voorwerp van aanbidding.

Dat dit land naar de klote dreigt te gaan omdat naast de goede ook slechte emoties zich uitwegen zoeken n dat ik nog niet precies weet wie mijn stem krijgt, houden mij bezig. Ongepast om te zeggen? Ik dacht toch van niet.

no 1545, 15:37 uur, daglink

 

Ongepast

Martin van Amerongen overleden. De man die zo spits en flitsend kon denken dat hij razendsnel moest praten om zijn gedachten bij te houden.

Ik zal hem meer missen dan PF, reageerde ik bij Tonie. Waarop ik ogenblikkelijk door iemand werd afgestraft dat dit een ongepaste opmerking was. Huh?

no 1544, 15:01 uur, daglink

 

Nog vijf dagen te gaan

Het eerste nieuwtje vanmorgen: dat LPF zichzelf al de kop afbijt nog voordat de verkiezingen zijn geweest. Er lopen mensen uit, er melden zich nieuwe mensen aan. Laat maar goed rommelen. Nog vijf dagen te gaan waarin aangeslagen burgers hun mind kunnen scherpen. Laten we hopen dat alle moeders die van PF dromen en in hem het volmaakte substituut zien voor hun uitgebluste partner morgen op moederdag een dosis realiteit bij hun ontbijtje krijgen aangeboden.

Pim is dood. Pim ligt onder de zoden voor de komende zes weken. Daarna wellen de tranen weer even op als hij zal worden opgegraven om ver van het land waarvan hij permier wilde worden opnieuw met pracht en praal te worden begraven. Het vaderland was hem toch niet zo lief dat hij in Hollandse grond begraven wilde worden.

Bij mij borrelt het vreemde idee op dat we, had hij nog geleefd, geregeerd zouden zijn door een Italiaan en eerlijkgezegd vind ik Berlusconi ook niet zo'n frisse jongen om model te staan voor een Hollandse regent. Ach ja, verleden tijd en over de doden niets dan goed. Zeker als ze z wreed van hun sokkeltje zijn geschoten.

no 1543, 11:45 uur, daglink

 

10 May, 2002

Zondebokzoekers

Twee dagen terug dacht ik nog: kom op heren, doorgaan met waarvoor je staat, maar toen ik die gebroken mannen vanmorgen in de kerk zag was duidelijk dat ze niet meer knnen. Van de ene dag op de andere vogelvrij geworden. Bedreigd en bewaakt, vrouw en kinderen veilig moeten onderbrengen.

De ellende van ongebreidelde emotie is het zoeken naar zondebokken waarop woede gekoeld kan worden. Geeft niet wie het is, als er maar iemand valt te lynchen. Hier word ik onderhand doodziek van. Het schept een klimaat waarin alle gestoorden en grappenmakers (beter gezegd: gestoorde grappenmakers) zich met een brede variatie aan bedreigende middelen straffeloos kunnen uitleven. Voor mijn gevoel is dit minstens even erg dan de ellende veroorzaakt door kleine kut-marokkaantjes waarvan mrgreen een naar verhaal vertelt.

Zondebokzoekers kunnen gerust zijn. We hebben nu dus onderzoeksteams van de politie die niet meer worden vertrouwd, advocaat Spong die naar zijn zeggen de onderste steen boven zal krijgen en Peter R. de Vries die er eens fijn zijn tanden op gaat stukbijten. Persoonlijk ben ik niet zo stuk van de motieven van deze laatste twee, maar dit doet niet terzake.

Liever zou het mij zijn dat de dreigbrievenschrijvers werden opgepakt zodat ASAP met opbouw kan worden begonnen. Toekomstige regeerders in de greep van angst, 't is om je kapot te schamen.

no 1542, 22:21 uur, daglink

 

Met duizend poten

kik (2k image)

Denk ik nog: wat een vreemde salamander! Het water is pas gekalkt en nog niet helemaal helder dus het zich kan wat vertekend zijn. Alleen, de kleur heb ik ook nog niet gezien. Ik blijf turen als hij langs de steentjesglooiing dichter naar de oppervlakte kruipt. Eekhoornbruin en harig. Een centimeter of tien lang, van kop tot staart vol harige poten.

En wie mag jij wel wezen, vraag ik, maar hij zegt niets terug. In plaats daarvan schiet hij als een schicht de diepte weer in. Geen nood want ik heb een boekje om waterinsecten op te zoeken. Nouja, ik hd een boekje want ik kan het nergens meer vinden.

De dikkopjes hebben hun ondiepe geboorteplek definitief verlaten en het hele bad in beslag genomen. Er valt geen blad of tak meer uit het water te scheppen zonder dat er kwispelstaart bij zit want het kleingrut zit overal aan en onder.

Van de man die peperkorreldril heeft meegenomen niets meer gehoord. Of hij heeft een oogafwijking of zijn vijvertje heeft geen gezond klimaat.

no 1541, 18:28 uur, daglink

 

De vogeltjes winnen

Na alle emoties uurtje buiten rondgerommeld om het hoofd weer lucht te geven. Laatste rest kleine uitjes geplant. Terwijl Beer vanaf een heuvel zijn landgoed overziet, misschien een beetje veel tegen de boom met klimop leunt, breekt daar ineens de pleuris los.

Tjee zeg, wat kunnen die vogeltjes vloeken! Ik kijk met open mond toe hoe twee roodborstjes schetterend de aanval inzetten met dreigvluchten naar de hond zijn kop. Beer staat als aan de grond genageld want zo pittig heeft hij het nog nooit gegeten. Nieuwsgierig naar het verdere verloop houd ik me er wijslijk buiten.

De vogeltjes winnen. De hond neemt met staart tussen benen de kuierlatten.

no 1540, 18:09 uur, daglink

 

Ambtenarenapparaat

Wat bijvoorbeeld wordt vergeten is dat menige minister die het niet goed heeft gedaan, is stukgelopen op zijn ambtenarenapparaat. Zelfs als de samenstelling van de kamers totaal zou veranderen, alle ministers inclusief minister president vervangen worden, blijven ambtenaren zitten op hun post. En omdat die dus langer zitten dan een nieuwbakken minister, hebben zij de wijsheid in pacht, bepalen zij voor een groot deel de gang van zaken, zijn zij de meest traditionelen van het hele besturingsapparaat. En wee de man of vrouw die schoon schip probeert te maken. Is iedereen de smadelijke pogingen van Sorgdrager al vergeten?

[Dit is de neerslag van discussies gisteravond, onder meer in gezelschap van Tsja]

no 1539, 14:39 uur, daglink

 

In Memoriam

Toen de twee hondjes de kerk inschreden, brak zelfs de onbewogen stem van ons aller royality-miep Maartje van Weegen. En ja, er is weer een nieuwe trend gezet: uw huisdier heeft er recht op afscheid te nemen.

Het moet gezegd: even elegant als Pim zelf zijn zijn hondjes. Erudiet, beminnelijk en wetend wanneer ze moeten zwijgen. Mijn Beer zou woedend elke zwarte broek van zijn aanwezigheid kennis laten nemen.

Pim heeft zelfs bij zijn uitvaartdienst zijn professorale kwartiertje genomen. Vergeef mij mijn glimlach.

Verkiezingscampagne hervatten? Tjezzus hoe aangeslagen zien de lijsttrekkers eruit. Op Marijnissen na, voor zover ik kan zien, finaal kapot. Dijkstal en Kok zeer zwaar aangeslagen. Zelfs de goedogende en scherpgebekte Rosenmller staat het janken nader dan het lachen.

Was Pim Fortuyn een goed mens? Nu hebben we het even niet over pro/contra zijn politieke ideen, maar om zijn eigenste binnenste persoonlijkheid. Mijn gevoel zegt ja; dat hij geen grein kwaadaardigheid in zich had ondanks zijn scherpe tong.

Sceptisch als ik ben - mede door een t strenge opvoeding vol blindelings geloof heb ik de afgelopen dagen wel verbijsterd zitten luisteren en kijken. Het is ook wel een schouwspel wat ervan is gemaakt. Anderzijds, om de gevoelens van verdriet te kanaliseren, besef ik nu, misschien de beste keuze.

En toch bonkt mijn hart van angst. Als iemand in staat is om binnen pakweg acht maanden het ganse volk tot deze emoties op te zwepen, hoe makkelijk moet dit dan zijn voor een Fluiter van Hamelen met vernietigende bedoelingen? Mensen, dit vind ik zo allemachtig beklemmend dat het me soms de adem ontneemt. Het volk is wel mondig geworden, maar drijft nog teveel op emoties. Het moet nu nog leren zijn verstand te gebruiken.

Ik ben geen bidder meer, maar God zegene dit land, zijn volk en zijn arme bestuurders, wie dit ook mogen worden.

Ik behoor tot de generatie die de na-oorlogse wederopbouw heeft meegemaakt, de groei van berooid naar welgesteld, de turbulentie van de jaren zestig, het wegvallen van kerken, rangen/standen en idealen, het mondig worden van een hele bevolking, het binnenhalen van de eerste gastarbeiders omdat wijzelf te sjiek waren geworden zelf ons klootjeswerk te doen, de verloedering van de hooligans, het gedogen waardoor geweld kon binnensluipen, het afschaffen van de zorg voor ouders, het op zichzelf gericht raken van mensen, de vereenzaming, het zelf als enige en hoogste goed met diepe onmacht als gevolg.Alsmede de compassie met de huidige bestuurders die - evengoed gedreven door idealen vanuit hun optiek gedaan hebben wat zij dachten dat goed was. Afpissen is geen kunst. Afschieten nog minder. Daarom ben ik het niet eens met de brullers dat Paars niets heeft gedaan. Dit is al te makkelijk. De mondigheid van het volk is mede te danken aan een man als Kok, en dat moet de oude generatie weten.

Er valt maar n ding te doen nu: samen de puinhopen herbouwen waarin het land uiteen is gevallen. Traditonelen en hervormingsgezinden hand in hand. Uit beide kampen het beste benuttend. De frisse ideen gekoppeld aan de ervaring van de traditionelen.

Alleen als dit verwezenlijkt kan worden heeft Pim Fortuyn niet vergeefs geleefd, en is hij niet voor niets gestorven. Zo niet, dan zal hij zich schamen in zijn graf.

no 1538, 13:20 uur, daglink

 

Pimpagina

En voor wie er nog geen genoeg van kan krijgen pim-fortuyn.pagina.nl

(Thnx Annelies)

no 1537, 01:09 uur, daglink

 

We wachten rustig af

Met interesse kennisgenomen van het betoog door Reet. Ieder zijn eigen mening, maar wat mij ergert bij de volgelingen van Fortuyn is het gepepagaai dat er niets is gebeurd onder Paars. Ik zie het toch iets genuanceerder: er is onder Paars op bepaalde terreinen best veel gebeurd, maar er is ook veel blijven liggen wat hoognodig aandacht verdient.

Dit wist Fortuyn heel goed met zijn scherpe verstand. Alleen kon hij daarmee natuurlijk geen campagne voeren. Maar allen die minder slim zijn dan hij praten hem nu klakkeloos na dat er niets gebeurd is onder Paars. Da's lekker makkelijk.

Nou, we wachten rustig af hoe lijst Fortuyn het er straks vanaf zal brengen.

no 1536, 00:48 uur, daglink

 

09 May, 2002

Wij zijn er klaar voor

Televisie/radioloze avond, dus verstoken gebleven van nieuwtjes en de draad een beetje kwijt. Heerlijk! Lang buiten gezeten en verrukt geluisterd naar het lied van de leeuwerik. Zweefvliegtuigen zien overglijden, en een hete luchtballon met reuzenmand die rakelings over de toppen van de bomen scheerde. Scheelde niet veel of ze bleven er met z'n allen in hangen.

Lekker asperges gegeten onder het genot van inspirerende discussies over toekomstige politiek, met hier en daar een flinke snuf zout en een gezonde dosis humor. Ons vast een formateur uitgekozen plus diverse ministers van staat om majesteit te adviseren. Laat maar komen wat komt: wij zijn er klaar voor!

no 1535, 23:44 uur, daglink

 

Aanbidding

Wat hoor ik nou net op 't niews? PF ligt opgebaard in kathedraal opdat het publiek afscheid van hem kan nemen. Als Queen Mum. Nou ja, tot nu toe niks mis mee. Maar morgen zullen zijn stoffelijke resten nog door de stad worden gereden. Huh? Nu overstijgt de aanbidding mijn nuchtere hersens.

no 1534, 17:18 uur, daglink

 

Ha, ha, ha

hai,

eigenlijk wilde ik even zeggen ik de india foto's erg mooi vond, en misschien ga ik er nog wat mee doen in photoshop, om op alt.binaries.fonts te posten ofzo (daar doen ze leuke dingen met letters en plaatjes, dat delen ze dan).

Als ik per ongeluk iets fraais flans, stuur ik het op, beloofd.


Dit peuter ik zomaar even uit een reactiedingske. Zo zie je maar weer. Jatten is n ding, maar aankondigen dat je gaat jatten is weer eens iets nieuws onder de zon.

no 1533, 12:05 uur, daglink

 

Nakauwen, herkauwen, uitkauwen.

Dat gekauw, h? Nakauwen, herkauwen, uitkauwen van de vroege morgen tot de late avond door benul en onbenul, gewichtig of verstandig doende geleerde heren, maakt dat je uiteindelijk de media gaat hten.

Draaikonterij. Want interviewers en commentatoren die vroeger schaamteloos tendentieus hun/haar (vlak ook de haren niet uit) smerigste venijn in Pim spoten, ondervragen hun slachtoffers nu als rechters: hoe het heeft kunnen bestaan dat ondervraagde Pim zo heeft kunnen demoniseren. Fraai woord overigens, waarschijnlijk nog uit Pim z'n koker? Wordt ineens veel in de mond genomen.

Over Pim's prachtige dassen? Staakt het zoeken want die prachtige stevige zijde in verfijnde kleurcombinaties kocht hij ongetwijfeld in Itali. bsoluut!

Over de doden niets dan goeds. Hij was me er een, een bijzonder kind en dt was hij! Zo te zien waren zijn broers en zussen heel wat minder stijl- & smaakvol gekleed. Ze zagen er ook niet uit of ze watdanook hadden uitgevonden.

Pim wist Paars op onnavolgbare wijze te demoniseren en haalde op geniale wijze de geest uit de fles. Helaas nam hij in zijn dood ook het trechtertje mee om de spumante weer terug in de fles te krijgen.

no 1532, 11:56 uur, daglink

 

Teveel eer

Archieffilmpje gezien, in 2-vandaag geloof ik, ooit opgenomen van de man die Fortuyn heeft vermoord. Wordt die man door buren, bekenden en collegae aardig genoemd? De (machts)wellust waarmee hij boeren tegemoet trad vond ik weerzinwekkend. Hoe serieus de overtredingen waren kan ik niet beoordelen, maar een ambtenaar vertelde dat hij net zo lang zocht en peuterde tot hij een onjuistheid kon vinden en daarover begon hij dan een procedure. Hoe dan ook, de toon zet de muziek, en deze nogal gefrustreerd ogende figuur sloeg een heel vervelende toon aan.

En zo'n grijskees stort een heel land in ellende. Teveel eer voor mijnheer, teveel macht.

no 1531, 01:31 uur, daglink

 

08 May, 2002

Wriemelstaartjes

kik (2k image) *)

Wat gisteren nog n grote kluwe wriemelende ministaartjes was met halve peperkorrel als lijf, is onder invloed van zon en warmte breed uitgezwermd. In de avondzon had het gros zich een plekje verschaft langs de vijverranden. We spreken al vlug van een meter of tien waar je over de hoofden kon lopen. Waarschijnlijk zit daar ook voedsel tussen de fijne steentjes.

Hadden we vorig jaar enige honderden babies, het kunnen er nu wel duizend zijn. Minstens twaalf dotjes per inch, zal ik maar zeggen, over een afstand van tien meter, plus wat zich dan elders nog op verspreide plekken bevindt. Ondertussen zie ik ook steeds meer salamanders paren.

Vreemd is alleen dat we vorig jaar ook dikkopjes hadden in de voortuinvijver. Die lagen in groei zelfs een slagje vr alsof ze daar meer voeding hadden. Misschien is daar ondertussen door zwerfeenden vis in het water gebracht? Vis vreet kikker- en paddendril, maar ik heb niks vissigs gezien. Afwachten maar. Ook in de kleine tobbe valt nog geen leven te bespeuren.

*) Het kleine kikkertje (van vorig jaar) zal ik voortaan als logo gebruiken boven stukjes die over de vijver gaan.

no 1530, 22:42 uur, daglink

 

Het eeuwig leven

Mocht ik gerencarneerd worden dan wil ik wel graag dat mijn wiegje in Friesland komt te staan. Alweer naar Joure gereden, maar nu het nostalgische tochtje gemaakt van Joure via Broek-Noord naar Gongarijp. Oei wat mooi! Weinig nieuwbouw, niets aan het landschap verpest, veel vervallen hoeven schitterend gerestaureerd. Je kunt er ongehinderd tot de einder kijken en de stilte is er zo intens, dat je vergeten was hoe natuurlijke stilte behoort te klinken.

Minder vogels, dat wel. De weiden die ooit van grutto's en kievieten vergeven waren lagen er wat stilletjes bij en in de Lijkvaart zwom minder waterspul dan ik mij van vroeger kon herinneren. Maar de rij iepen die we ooit met eigen handjes plantten zijn hemelhoog geworden en zien er gezond uit.

Hapje gegeten in Gongarijp en terug naar Joure waar winkels nog sluiten tussen de middag voor warm eten. Bij de uitdrager stond zo'n ouderwets rekje buiten dat je vroeger voor de kachel zette om handdoeken te drogen. Hebbes!

Het Douwe Egberts-winkeltje viel ons vies tegen. Ik had punten willen ruilen tegen porceleinen koffiekopjes met blauwe bloemetjes die ze minstens dertig jaar in de collectie hadden. Shit zeg! Uit het sortiment gedaan. Nu zijn de mijne antiek geworden. Moet ik naar Marktplaats om ze te koop te vragen.

Er zal eens iets het eeuwig leven hebben tegenwoordig.

no 1529, 21:38 uur, daglink

 

Kom op, heren lijsttrekkers!

Kom op, heren lijsttrekkers! Paar vrije dagen gehad om uit te rusten, van emoties te bekomen, je bewaking te organiseren, je geweten aan onderzoek te onderwerpen, je creativiteit aan te boren en je zelf bloedheet op te laden. Het gaat spannen!

Nu besloten is dat de verkiezingen doorgaan moeten jullie weer aan het werk, en hoe. Niet defaitistisch op je gat blijven zitten, maar knokken voor wat je waard bent want elke stem telt. Lijst Fortuyn wordt geschat op 40 zetels, laat alsjeblieft met z'n allen zien dat je daar nog iets vanaf kunt snoepen.

Gooi je ziel in de strijd, vergeet de mediagenieke maniertjes, leg je hart op de tong en je kop in de wind. Doen wij ons best om jullie nog een week te verdragen. Wij willen voor een goede afloop ook best ons steentje bijdragen. Haal die kunstgrijnzen maar van je snuit en wees jezelf. Zuig overlopers terug naar je partij voor zover dit nog mogelijk is. Niet sjaggerijnen mensen, het uur voor knokken is aangebroken!

no 1528, 21:08 uur, daglink

 

Ontremd

De mensheid lijkt 'ontremd'. Gezag, rangen & standen, godsdienst, helden, alles weggevallen zonder dat er (al) iets voor in de plaats is gekomen. Je ziet overigens aan verheerlijking van Fortuyn hoe bloedlink dit is. Er hoeft zich maar een charismatische slechterik naar voren te wringen (Pim was niet extreem rechts, evenmin kwaadwillend) of we huppelen er met z'n allen (bij wijze van spreken) blindelings achteraan.

Bah, dit antwoord schoot uit m'n toetsen tegen Alitte in het reactieding bij Misdruk 05-07-2002 over Nertsen. Maar het is wl waar. Rechts ligt op de loer in vrijwel alle landen om ons heen dus ook hier.

Laten wij nooit meer arrogant zeggen: 'Dit zal ons niet gebeuren!' want als de geest uit de fles komt krijg je hem er nooit meer in. Of ik cultuurpessimist ben? Nee, ik denk dat we in een overgangsfase zitten. Als er met lijst Fortuyn wl valt te werken en men zich bewust wordt van de noodzaak zijn we met onze democratie een hele stap verder. Zo niet, dan lijkt de toekomst me niet rooskleurig.

no 1527, 20:40 uur, daglink

 

Zucht

Voor mij zou Mens best gelijk kunnen hebben dat Pim niet tevreden was over zijn lijstmedewerkers. Bij een hoogbegaafd iemand als Pim Fortuyn steken ze ook schamel af. Er is geen ideologie die hen bindt, en Pim is er niet meer om zijn schapen bijeen te houden, evenmin om intellect te recruteren voor ministerschappen.

Solitairen die waarschijnlijk vroeg of laat een eigen koers gaan varen of elkaar eerbelust voor de voeten gaan lopen. Volgens mij kan dit geen vernieuwende politiek opleveren. Valt de boel uit elkaar, krijgen we nieuwe verkiezingen, voelt het volk zich terecht gefopt. Is dit wat Mens voorziet? Zucht.

no 1526, 01:59 uur, daglink

 

Naar voorbeeld van Fortuyn

Creatief denkend naar voorbeeld van Fortuyn mijmerde ik zojuist, confortabel gezeten op de pleepot, dat we morgenavond weer gesodemieter krijgen met hooligans. Woedend omdat ze hun feestje niet krijgen zullen ze alles binnen handbereik weer kort en klein proberen te slaan. ME op scherp met waterkanonnen en de hele santekraam. Enfin, we kennen onderhand de beelden.

Mijmerde ik dat je heel die troep zielige randfiguren met hun grote bek en losse handjes te werk moest kunnen stellen in bejaardenhuizen. Zou het mes mooi aan twee kanten snijden. Oudjes kregen een vaste verzorger en die zielige kankerknullen kregen een opa of oma die wel eens oprecht in ze genteresseerd kon raken. Voor het eerst dat zo'n grote bek zich gewenst, geliefd en van nut kon voelen.

Mijmerde ik wat je niet allemaal zou kunnen doen voor de bedragen die niet verkwist behoefden te worden aan het repareren van ME, politievoertuigen, bushokjes, treinen en winkelruiten. Kon een fors bedrag naar de politie voor behoorlijke computers met gekoppelde databases en computerpersoneel zodat alle blauw met ingang van meteen de straat op kon.

Nah, liefdevol opgelost, iedereen blij en financieel goed onderbouwd toch?

no 1525, 01:33 uur, daglink

 

07 May, 2002

Nertsen?

Niks politieke moord. Dat zou nog iets eervols hebben gehad. Waarschijnlijk moord door een doorgedraaide dierenvriend die meer van nertsen dan van mensen houdt. Wel opvallend hoe raak en trefzeker hij heeft kunnen schieten onder de spanning van het moment. Hoe kwam hij trouwens aan zijn wapen? Ook op de schietclub gezeten?

no 1524, 20:06 uur, daglink

 

Minister-president

Ongetwijfeld heeft Pim krachten losgemaakt die hij niet had overzien. Hem is de smadelijke afgang als minister-president bespaard gebleven. Houd me ten goede als ik vind dat hij ook enkele verfrissende ideen had die hopenlijk door de gevestigde partijen financieel goed onderbouwd worden uitgebuit. In meerdere opzichten was hij opmerkelijk praktisch en to the point.

Voor minister-president zijn echter andere eigenschappen nodig dan creativiteit. Zijn eigen creativiteit zou tegen hem gewerkt hebben. Ongeduld, drift, lichtgeraaktheid en zich snel verveeld voelen zijn geen eigenschappen om een gevarieerde groep mensen duurzaam leiding te geven. Een minister-president moet een lange adem hebben, bedachtzaam zijn en stressbestendig. Een ontvlambaar type als Pronk zou je ook het roer van de natie niet makkelijk in handen geven, zeg nou zelf.

Pim als grote inspirator van een groep los zand zou hebben gekund. Maar wat, bij calamiteiten? Bij moord op een politicus bijvoorbeeld? Of bij het verantwoording afleggen voor fouten door vorige kabinetten begaan? Hij had onze grondwet toch moeilijk naar eigen inzicht kunnen veranderen. Daarbij zou hij ook nog met Europese regels te maken hebben gekregen. Had hij dit zes maanden zonder kleerscheuren volgehouden?

Een Kok daarentegen, hoe grijs en passief ook, blijkt wl op momenten van grote beroering stabiel en zo hoort het. Wel jammer dat hij pas na zijn aftreden emoties durft tonen. Of breken die door omdat hij uitgeput en murw is. Wie het weet mag het zeggen.

no 1523, 15:50 uur, daglink

 

Zinvol of zinloos

Loop ik met m'n verdrietige ziel naar buiten de zon in. Betrap ik bij de kikkertobbe twee versgebakken konijntjes die samen de blauwe bloemetjes wegknagen die ik gisteren heb geplant. Waar komen die in hemelsnaam vandaan? Reiken de konijnenpijpen al tot in de bamboe soms?

Scheer je weg!, brul ik. Nou dat doen ze. Ik hoop dat ze mij hun pijp verraden zodat ik die kan blokkeren, maar ze schieten onder de weelderige akeleien waar ze verder onzichtbaar zijn. Ik heb het hart niet hier met een bamboestok op te meppen. Mijn tijd komt nog wel.

Dan maar paddenkindjes kijken in de vijver. De brutaalsten zwermen al metersver uit, maar de meesten hangen nog rond bij de grote kluit waar ze hun staartje hebben gekregen. De zwaargehavende plant vol zwart gekwispel heeft nu ook bewoning gekregen van salamanders, zie ik.

Al kijkend naar dit kleine leven waaraan ik part nog deel heb, dat zich buiten mijn handelen voltrekt en verder ontwikkelt besef ik hoe misbaar de mens is. Hoe betrekkelijk alles is. Later zal pas blijken of de dood van Pim zinvol of zinloos is geweest.

Weer binnen, dringt opnieuw de angst zich op geregeerd te gaan worden door een agressief schreeuwende massa die onder bedreiging beslissingen afdwingt. Hollandse Revolutie der moderniteiten anno 2002. Heeft niets meer met Fortuyn te maken, bezoedelt zelfs zijn naam.

Of de cupfinale morgen doorgaat? hoor ik. Ook dt nog. Welja, de rotzooi in Den Haag is nog niet opgetrokken of we krijgen weer voetbalgedoe in Rotterdam onder druk van de commercile belangen. Tranen om Pim even opgeschort. Krokodillenverdriet dat maar even moet wachten.

Toch waanden wij ons als geen ander ooit het lichtend voorbeeld in de wereld. Het belrende vingertje eeuwig geheven omdat wij wisten hoe het moest. Hoogmoed is tot val gekomen. Shame on us.

no 1522, 13:22 uur, daglink

 

Razend

Gisteravond is er iets in mij geknapt. Radeloze haat gevoeld toen ik een uitzinnige menigte, die zich uitgaf als aanhanger Fortuyn, de bastille zag bestormen. Als vliegen op de stroop van rotzooi afgekomen. Ondergedompeld in de veiligheid van massa durven ze wel, de minkukels die thuis nog geen scheet durven laten uit angst voor moeder of moeder de vrouw. Voetbal of ander gesodemieter, ze zijn er als de kippen bij om hun door drank overgoten lefpartijtjes te blazen. In dit soort groepen zitten toevallig meer medelanders dan kleurige import.

Auto's in brand steken in een parkeergarage, hoe hlt iemand het in zijn bolle hersens? Zeker gehoopt dat de hele garage de lucht in zou gaan? Domme geest of zieke geest? Ruiten vernielen van winkeliers die niets met politiek te maken hebben. Straatklinkers gooien, auto's beschadingen, wachthokjes vernielen, anderen opzettelijk verwonden? In de naam van Pim Fortuyn? Laat me niet lachen, want Pim was zo vreedzaam als wat.

Ik ben die vernielingen vanwege de keet om de keet zowel eergisteren bij voetbal als gisteren bij Fortuyn's dood zo verschrikkelijk zt dat ik hoop dat die hele meute lallende, brallende, schorschreeuwende, redeloos uit zichzelf getrede brave borsten een pak slaag krijgt of erger die ze tijden lang zal heugen. Gisteravond ben ik schrikwekkend rechts geworden.

no 1521, 12:05 uur, daglink

 

Sensatiejournalistiek

Voorpagina Volkskrant, en die niet alleen naar ik hoorde: levensgrote foto van Pim. Ik mocht weer ongewild voyeur zijn. Moest meegenieten van een dode Pim uitgestrekt op asfalt, mond open, bloedende lap op zijn hoofd, hand in plastic zakje, verplegersbenen naast zijn levenloze gestalte die het redden hadden opgegeven.

Kan er dan verdorie geen greintje respect meer af? Gaat oplage boven ieder fatsoen? Verruwing van moreel en moraal, al roepen journalisten om het hardst dat dit niet door hun toedoen komt. Zeggen ze: de lezers hebben recht op informatie. Ammehoela! Welke informatie?

Welke nieuwswaarde zit dan wel in een foto van dode Pim bloedend op de keien? Huh? Houd toch op sensatieblad te willen zijn. Maar ook bij ooit eerzame kranten hebben ze ontdekt dat sex en geweld goed verkopen.

Op de radio vanmorgen een professor ik was nog te slaperig om zijn naam te onthouden, maar hij zal vermoedelijk nog wel ergens aan het woord komen horen zeggen dat de journalistiek wel degelijk een slecht klimaat kan scheppen.

no 1520, 11:17 uur, daglink

 

06 May, 2002

Zwarte dag

fortuyn (17k image)

Ook even overwogen de boel op zwart te gooien, maar het leven gaat door. Zwart is geen kleur die bij Pim Fortuyn past. Het NRC had vanavond op pagina 2 welk toeval een mooie levensbeschrijving van hem.

Hij laat een erfenis na om over na te denken. Niet dat ik op hem gestemd zou hebben met die samengeraapte achterban, maar dat hij flink de bezem haalde door een vastgeroeste politiek die nodig op de helling moet is zeker.

Maar nu? Oproer, rellen, nieuwe moorden als iemand iets niet zint? Een volgend heethoofd schiet de volgende politicus overhoop?

6 Mei 2002 is voor Nederland een even zwarte dag als 11 september 2001 voor de Amerikanen.

no 1519, 23:06 uur, daglink

 

Pim neergeschoten

Niet op iemand willen stemmen is iets anders dan hem dood wensen. In wat voor een kloteland leven we? Ik voel me verdrietig, want ondanks alle kabaal die hij maakte was hij een persoonlijkheid die zijn nek durfde uitsteken en de politiek actueler maakte dan ooit.

Niet alleen ramp voor lijst Fortuyn, maar voor alle partijen want geen van zijn concurrenten heeft dit kunnen voorzien, laat staan gewild. Dramatisch.

no 1518, 19:18 uur, daglink

 

Hotstat yes!

Hee, al gezien dat Hotstat het weer doet? Had hem er net af willen gooien. Alleen de telling van 4 en 5 mei is kut met peren, en van vandaag deugt ook al niets maar daar heb ik andere merken voor. Ach ja, een teller wat zegt het? Net zo weinig als stemmen. Alles over kwantiteit maar weinig over kwaliteit.

Je kunt wel zien of je stijgt of zakt, maar dit is zoals alles relatief. Seizoensgebonden, afhankelijk van vakantieperioden, weekend, mooi of lelijk weer. Niettemin, blij dat ik weer rij!

no 1517, 17:35 uur, daglink

 

De Marokkaan

Vergeten via wie ik terechtkwam bij Luna en haar handtastelijke Marokkaan. Met open mond de reacties gelezen. De Marokkaan? De Marokkanen uit de bergen (naam vergeten, schrijft hij) zijn de ergsten?

Atlasgebergte heet dat. Je hebt de Hoge en de Lage Atlas, maar de meeste Marokkanen die uit het gebergte komen, evenals uit de woestijn, zijn Berbers. En Berbers zijn beslist geen Islamieten.

Zijn alle Islamieten wolven en alle Berbers lammeren? Nee. Islamieten zijn Islamiet en Berbers mogen drugs en drank. Berbers waren verdrukt en verbannen onder de oude monarchie, en nog altijd niet helemaal geaccepteerd. Ik wil alleen maar zeggen dat de ene Marokkaan lang de ander nog niet is.

Ik heb eens een reis door Marokko gemaakt en was verrast. Zo'n schitterend land met zoveel vriendelijke mensen. Wel hoorden we dat het 'moeilijke' volk voornamelijk in het Noorden zit. Het Noorden is industriegebied met veel werkeloosheid en onvoorstelbare armoe. Die mensen hebben daar niets te verliezen en zoeken elders een beter bestaan.

Toen ik dat land zag dacht ik: elke mopperaar in Holland zou eens een gesubsidieerde reis naar Marokko moeten kunnen maken om te ervaren dat het geen kloteland is. Die kut-Marokkanen zijn niet anders dan de kut-vandalen van Nederlandse bodem. Kansloze groepen die hun verkapte woede uitleven op de maatschappij.

Ajaxvierders gezien, gehoord? Brallend en lallend om zich heenslaand? Islamieten kunnen achterlijk zijn, maar ze zuipen tenminste niet. Geen landen waar je 's avonds veiliger op straat kunt lopen dan waar niet wordt gedronken. En zo is het overal wat. Is het ook te simpel om la Fortuyn te roepen dat je de klus wel even zult klaren door meer blauw op straat. De kwaal ligt niet op straat maar alleen de symptomen. De kwaal zit in hun ziel en die mep je niet weg: kansloos geboren, van hun laatste geld gemigreerd naar luilekkerland, en luilekkerland bleek helemaal niet lui en lekker.

Of, nog erger, door het emigreren van ouders ongevraagd in Holland terechtgekomen en later pas ontdekt waar hun wortels liggen. Teruggaan kan niet, want ze komen niet meer aan de bak daar. Ze zweven, net als Molukkers, met eeuwig heimwee tussen twee culturen en huwen Marokkaanse meisjes. Wij vinden dit gek?

Rotte appels trekken altijd meer aandacht dan gave. Ook tussen Hollanders, Turken, Surinamers, Antillianen, Afrikanen zit kut-kwaliteit. Die halen het nieuws terwijl je over miljoenen goedwillenden nooit een goed woord hoort. Behalve als kleurlingen beter op school presteren, want dat is ook weer niet onze bedoeling.

no 1516, 15:22 uur, daglink

 

Nog tien dagen

Intomart weet het zeker: LPF wordt de grootste en Pim wordt premier. Boing! Nog tien dagen van onze vrijheid genieten en dan valt het doek. Achteraf janken om wat we hebben verkwanseld is er dan niet meer bij. Trouwens, wat valt er te janken? Democratische beginselen nietwaar? Meerderheid van het volk heeft zijn zegje gedaan.

Je hoeft maar te luisteren naar standpunt.nl of de moed zakt je in de sokken. Mensen weten precies wat er mis is en hoe het wl moet, maar je valt in katzwijm van hun motivaties. Ze blijken de vraag f helemaal niet te hebben begrepen maar leggen hem uit zoals zij hem willen verstaan, of het probleem wordt zo op henzelf betrokken dat je er eng van wordt. Hoed je voor mensen die geen twijfels of aarzelingen kennen!

Anders dan men zou denken gaat het eens niet om buitenlanders. Het gaat om onze eigen in oveermacht aanwezige onvervalst Hollandse klaagkezen en moppermiepen die straks, als Pim regeert, evengoed ontevreden zullen blijven want ze zullen altijd iets te klagen moeten houden.

Ik klets uit mijn nek en het loopt zo'n vaart nog niet? Op 22-4 luidde de stelling: De opkomst van Le Pen is zorgelijk voor Europa.

De uitkomst was, schrik niet: 44% eens, 56% oneens.

no 1515, 12:24 uur, daglink

 

05 May, 2002

Vliegen?

Fly The Copter

no 1514, 22:52 uur, daglink

 

Msalliance in de nestkast

Er moeten jongen in de nestkast zitten. Er wordt door de ouders continu gefourageerd. Ze slepen zich rot, en doen dit slim. De een zie je steeds naar de voortuin vliegen om voedsel te zoeken, de andere naar de achtertuin.

Alleen lijkt er iets niet pluis want ik zou zweren dat de achtertuinzoeker blauw-met-geel was, een echte koolmees dus, en de voortuinzoeker bruin. Hoe kan dit nou? Ze vliegen snel. In volle vaart het vlieggat in. Dat er nooit botsing is als de ene uitvliegt en de ander er in, mag een wonder heten.

Erg moeilijk om de vogeltjes rustig te bekijken want er zit geen rust in die lijfjes. Voorlopig blijf ik bij een msalliance tussen bruin en blauw, tenzij het tegendeel bewezen is. Democratie in de nestkast? We houden u op de hoogte.

no 1513, 18:38 uur, daglink

 

Kale knikker

Overigens heeft Arafat een precies even kale knikker als ons Pim. Alleen zien wij Arafat eeuwig gehuld in zijn zwartwitte Palestijnse blokjesdoek. Zeker weten dat Pim het niet doet in een eenvoudig katoentje. Pim valt op zuiver zijde. Ideetje?

no 1512, 18:28 uur, daglink

 

Vuistje

Gelazer op het Leidseplein. Verdemme, kon natuurlijk niet missen. En wie heeft er geen vuistjes genoeg om in te lachen?

no 1511, 18:22 uur, daglink

 

Je zal er iets mee moeten

Regenjek aan over hansop. Nog geen zin gehad om te douchen. Het weer doet denken aan vroeger op de boot. Druilerig maar niet koud en je zal er toch iets mee moeten. D'r staan nog altijd aangekochte plantjes die de grond in moeten. Godenweertje, want je hoeft niks te modderen, vr te weken of te sproeien achteraf. De grond is behoorlijk vochtig tot op grote diepte. Planten blijkt een fluitje van een cent. Na afloop ben ik even nat als de planten.

De konijnenschade aan de hosta's is om te janken. Ze hebben alle punten van de neuzen afgeknabbeld. De bladen die zich ontvouwen zijn zwaar gehavend. Hekjes er omheen? Heel gedoe en lelijk. Mijn oog valt op een grote maat plantpot. Even later hebben we een hele partij verzameld en zitten we er bodems uit te knippen. We zetten de bodemloze potten over kwetsbare planten heen.

Konijnenkorrels strooien zou reuze helpen als Beer ze niet at. Waar zijn die korrels van gemaakt? Vossen- of uilenpoep? Voor een meter bescherming betalen we bijna vijf euro en korrels moeten elke drie maanden opnieuw gestrooid. Beer zou wel willen! Lukken de bloempotten niet, dan planten we overal uien, rabarber, tijm en geranium. Kan ons het schelen. Vinden ze niet lekker.

Gisteravond toevallig zitten staren naar een transparante pepermolen. Beken dat ik mij goed heb verkeken op de maat van peperkorrels. Het kleinspul met staartje in de vijver dat vrolijk rondkwispelt om de restanten dril, is nog geen kwart korrel groot terwijl ik het al heb zien groeien. Over zes weken zullen ze rijp zijn om het water te verlaten. Vorig jaar gingen ze er allemaal ineens bij volle maan vantussen, hun dood tegemoet. De pijnlijke waarheid die ik heb onthouden is dat ik geen padjes kweek, maar eersteklas biefstuk om jonge merels mee te voeden, maar ik loop op de zaken vooruit.

no 1510, 16:26 uur, daglink

 

Radiodebat

Wat is radio toch een prachtig medium! Geeft een heel andere plaatje van mensen. Rosenmller blijkt een nogal monotone kijfstem te hebben als je zijn mooie krullen er niet bijkrijgt. Fortuyn solliciteert met zijn zogenaamd geestige interrupties naar een oorvijg en blijft een prikkelbaar tiepje bij wie het snel kan vriezen. "Mag ik nou ook eens iets zeggen", jankt hij herhaaldelijk. Melkert al eerder geconstateerd blijkt een stuk flatteuzer op radio dan tv omdat je dan geen aangeleerde grijns hoeft in te schatten. Balkenende, niet meer gesteund door zijn jeugdige kop, is een even belerend mannetje als zijn strenge achterban. Dijkstal heeft de interessantste stem. Melodieus, doorgerookt, veel klank en zangerigheid, maar de held klinkt vermoeid en moedeloos. Thom is te beschaafd, bescheiden. Geen gave om voor te dringen.

no 1509, 11:50 uur, daglink

 

04 May, 2002

Bitter

Dodenherdenking. Vond het wat bitter dit jaar. We hebben er met z'n allen niet veel van geleerd. Laten ons de lont in het kruitvat steken. Ons de pest opdringen aan Marokkanen, Turken, andere Islamieten, Joden, Palestijnen, Surinamers, Antillianen, Afrikanen en wat al niet meer. D'r moet hier ook altijd wat te katten zijn, te kakken, te schelden en te klagen.

Politiek zijn we belachelijk bezig met onze versnipperde lijsten. Geen land ter wereld waar zoveel partijspaanders deelnemen aan wervende rondedansen om kiezers. We doen onszelf op een belachelijke manier de das om want coalities zullen steeds ingewikkelder worden en steeds minder kunnen presteren. Regeren is vooruitzien en grote lijnen durven trekken. Geen gekruidenier in de marge waarbij ieder voor zich langs elkaar werkt. Het eeuwige geschipper en gepolder zal echt niet beter worden als paars door rose of groen vervangen wordt. Of had iemand soms die illusie?

Ons meer-partijenstelsel is een restant uit godsdienstige tijden toen katholieken, hervormden, gereformeerden en wie al niet meer onverzoenlijk en onverdraagzaam waren. Die tijden lijken gelukkig achter ons te liggen, en toch hebben we nu 16 lijsten, Pim dus meegerekend. Niet gebaseerd op geloofsovertuiging, maar op veel van hetzelfde maar nt een scheetje anders. Stevig regeren en spijkers met koppen slaan moet straks weer via zoveel consensus dat iedere regeerder tempo en lol zal vergaan.

no 1508, 23:02 uur, daglink

 

Wat te melden?

Ineens is er zo'n dag dat je niet ziet wat er te melden valt. Het weer is uiterst saai, de kat heeft ongebreideld zitten kotsen, geen teckeltje meer die de kots opruimt, we hebben fruit op de markt gehaald en ik heb m'n neus opgetrokken voor de kranten. Even geen zin in vermoedelijk nieuws, prognoses die toch niet kloppen, opgehemel van de spelcomputer en vooral geen verlangen naar de game experience die ik niet schijn te kunnen missen. Gedverdemme.

Heertje, ow ow, of all mannetjes op tv. Hij draait net het beeld in. Alleen al dat pruimige smoeltje, h. Nee, ik luister niet naar de woorden van deze heer letterlijke kontedraaier. Maandag weer. Ik neem een weekendje vrij van politiek, modder, blauwe ogen, moeders slimste boys, hi ha pim, pimpelpaars, spijt na zonde, gewetensnood en kabbelwoorden. Doorgezaagd en uitgepolitiekt. That's me.

Iet wiet waai weg, iedereen m'n hoofd uit, huis uit, kamer uit, beeldscherm uit, krant uit. Zo, dat ruimt lekker op. Even drastisch als die dikke winterpenen. Had ik nog niet verteld. Twee dikke wortels gekocht op de markt en neergelegd voor de konijnen. Zo geschift ben ik onderhand geraakt. Pret was van korte duur want nog geen vier minuten later zie ik Beer smakkend binnenkomen. Nou dt weer.

En? vraag ik, ben je nu je tandsteen kwijt?

Hij kijkt me aan of ik gek ben. Ik vrees dat hij gelijk heeft.

no 1507, 18:33 uur, daglink

 

Viewstat?

Wat is er gaande met viewstat.hotstat.nl? Vanaf gisteravond komen er alleen maar meldingen No web site is configured at this address. Vooraf geen melding gehad dat er iets loos was of dat hij uit de lucht zou gaan. Eerst denk je nog naief dat het wel klein onderhoud zal zijn, maar nu begin ik me toch ongerust te maken.

Een rondje weblogs deed mij de conclusie trekken dat-ie het bij niemand meer doet, poor you & me! Het gaat niet om de hits, maar de herkomst ervan. En soms vermakelijk te weten waarnaar wordt gezocht. Elk tellertype springt weer anders met de gegevens om (ook met de getalletjes trouwens) vandaar dat ik ze tegenwoordig maar spaar. Alleen de sitemeter heeft vanaf het begin mijn sporen hier gevolgd, nadat ik al een maand of negen op weblogs.com vingeroefeningen had gedaan.

Net een Topstat XL toegevoegd. Bij anderen gezien hoeveel gegevens die genereert. Kan ik m'n lol niet op want ik ben dol op vergelijken.

no 1506, 10:39 uur, daglink

 

03 May, 2002

Jorritsma

Jorritsma. Ze is bepaald niet mijn favoriete minister van economische zaken, om het maar zacht uit te drukken, maar ls dit onterechte aantijgingen zouden zijn die morgen in het AD worden geopenbaard, dan begin ik me te schamen dat ik Hollander ben, wil ik voorlopig geen krant meer lezen, geen interview meer horen, geen tv meer zien en maak ik voodoo-poppen voor elke journalist die uit sensatiezucht zijn boek ver te buiten gaat.

Fraude of storm in een glas water, het zal wel blijken. Tenzij het tegendeel wordt bewezen zijn verdachten nog altijd onschuldig.

Ik moet bekennen dat Ad zich sympathiek gedroeg tegenover de gekwelde Jorritsma, en zelfs op zijn manier spontaan. Stond hem veel beter dan het opzeggen van ingestudeerde lesjes. Ineens bleek hij ook mens te kunnen zijn. Zag ik zowaar dat hij blauwe ogen had.

no 1505, 23:26 uur, daglink

 

Revolutionary Woman

Nou Juul, ik heb zo lang geen testjes meer gedaan dat het vanavond weer een keer mag. En ja, had ik het niet gedacht: misdruk schaatst gewoon d'r eigen baan. Kijk nou:

You are a Revolutionary Woman!

You could care less about the monarchy!

You live for yourself!

You're beautiful and kick-ass! And like a female-warrior. You're resourceful, smart, tough, street-smart. You live life for yourself and not as others dictate and refuse to be branded into a category. You live apart from world and society.

Which Royalty Are You? Find out! By Nishi.no 1504, 22:21 uur, daglink

 

Infraroodreflectogrammen

Van Gogh zou schrikken van onderzoek schilderijen.

Infraroodreflectogrammen, macrofilms van krimpscheuren, en back scattered electron images (BEI): Vincent van Gogh zou zich in zijn graf omdraaien als hij wist wat zijn schilderijen allemaal te verduren hebben als gevolg van menselijke nieuwsgierigheid., meldt het ANP.

Zouden die schilderijen er mooier van worden, begeerlijker, waardevoller? Voor wie hebben deze onderzoeken zin?

no 1503, 21:46 uur, daglink

 

Kikkertobbe

kikkertobbe

De kleine kikkertobbe. Het is raar, maar terwijl er plenty plek is in de vijvers waar padden en salamanders hun kinderkamers maken, willen de kikkertjes op sjiek in hun eigen plasje. Er liet zich afgelopen winter die ene keer dat we vorst hadden alleen 'n stommerd bevriezen in dit te kleine water voor de winter. Het was verdorie nog een groene ook!

no 1502, 13:26 uur, daglink

 

Wiltonii

grhodozalm (39k image)

De rhodo wiltonii, ook voor kleine tuinen, wordt niet hoger dan 125 cm en heeft een overdaad aan bloemen die van felroze naar licht zalm verkleuren. Zure grond!

no 1501, 13:16 uur, daglink

 

Vijf stuks

vijfrhodos (14k image)

Vijf stuks. De voorste twee moeten nog de grond in. Investering in te toekomst.

no 1500, 13:08 uur, daglink

 

Het leven begint

padden1 (39k image)

Terwijl de eerste shift al lekker in het pierbadje ploetert is er weer een snoertje peperkorrels bijgekomen. Moeilijk fotograferen vanwege spiegelingen en daarbij is het spul nog zo vreselijk klein. Bovendien maken ze er met z'n allen, samen met de wind van de afgelopen dagen, een grote troep van die ik niet kan wegscheppen zonder kindjes met badwater weg te gooien.

no 1499, 12:54 uur, daglink

 

Onvoorzichtig

dodevogel (16k image)

O jee, daar gaan de onvoorzichtigen want dit was geen kind meer. Uit de vijver gaan drinken en niet goed opgelet. Tot het bot toe kaalgevroten. Heeft dus als kip gediend voor een machtigere heer. Niets menselijks is dieren vreemd.

no 1498, 12:34 uur, daglink

 

Bezonken rood

Alsnog in de herhaling van Bie's optreden genoten. Ik moet bekennen dat hij als serieuze gesprekspartner zeker zo boeiend is dan als woordkunstenaar.

Het viel me nu ook op dat de kleur van z'n hemd (bezonken rood) uitstekend harmonieerde met de streepjes in de overhemden van Barend en Van Dorp. Dacht ik meteen: toeval of afgesproken werk?

no 1497, 01:24 uur, daglink

 

02 May, 2002

Subliem

Wat een subliem idee van Verbal Jam. Dat niemand hieraan gedacht heeft. Helaas is het nu te laat.

Arafat en Sharon hadden samen als vechtende katten in een hok opgesloten moeten zitten tot de strijd beslecht was zonder tussenkomst van mensenhanden.Idee voor Bush en Saddam? Wel tijdig dan, voordat burgers elkaar de strot afschieten.

no 1496, 23:36 uur, daglink

 

Bie met glimlach

Gelukkig nog net op tijd een staartje kunnen meekijken van Barend en Van Dorp waar ook Bie aanzat, zich prachtig onderscheidend door goed gebekt met glimlach in mooi rood hemd. Camera onder tafel, haha. Zien we morgen resultaat van.

no 1495, 23:29 uur, daglink

 

Groen links gedrag

Groen links gedrag vertoond. Getimmerd aan het millieu. Vorige week n dure rhododendron geplant, de wiltonii, laagblijvend met dikke bloemtrossen. Bloemen fel roserood als knop en eenmaal open verkleurend naar zalmrose. De kleur is bijzonder bijzonder.

Toen die ene er stond zeiden we tegen elkaar dat drie op die plek nog mooier zou zijn. Op een holletje terug naar de kwekerij van angst dat iemand anders de hele rest had opgekocht. Drie rhodo's stonden prachtig, maar nog mooier zouden vijf zijn op die plek.

Twee bijgehaald en nu een klein vermogen kwijt. Je plant voor je eigen lol, maar rhodo's plant je meteen voor het nageslacht. We hebben hier al een oerwoud waarvan de ouderdom geschat wordt op een jaar of tachtig. Een kolossale mop van drie meter hoog die elf maanden somberheid uitstraalt. Maar n maand per jaar is het de hemel op aarde.no 1494, 23:02 uur, daglink

 

Biechten en ongelofelijk grove fouten

Biechten? Ik? Wat moet ik in hemelsnaam vertellen in dat duistere fluisterhok waar een verborgen gezicht hoopt zich te verlustigen in grote zonden die ik niet heb begaan? Ik voelde me als kind al belachelijk als ik gedwongen door de nonnen elke week de biechtstoel werd ingeduwd ter kneding van mijn zieltje. Zat ik wanhopig en nagelbijtend erge dingen te verzinnen. Kon toch moeilijk zeggen dat ik voor nop dat hok inschoof?

Mijn grootste zonde is ongeduld tegen f-zondaren, zoals ik vanmorgen weer zag: ongelovelijk. Yek! Daarvan kan ik gaan meppen als ik de schrijver in handen had. Groffe fout natuurlijk. Grof blijft voor velen het woord waarmee ze ongenadig door de mand gaan.Hoe ongelofelijk het klinkt zelfs journalisten maken grove spellingsfouten.

En deze zin was goed

no 1493, 22:27 uur, daglink

 

Onderwijs

Mijn oor vangt weer iets op over onderwijs. Hoe raar is daar vaak niet gesjffeld. Ik kende een jonge historicus die door mijn vriendin toen conrectrice op een lyceum werd gevraagd drie maanden in te vallen voor een zieke leraar. De jonge historicus beviel uitstekend. Zou zowel bij haar als ook nog bij iemand anders zo een vaste aanstelling kunnen krijgen mits hij even zijn onderwijsbevoegdheidspapiertje zou halen. Jawel, maar dr lag het probleem. Er waren maar enkele plaatsen en toen hij een paar keer was uitgeloot gaf hij er de brui aan. Ging hij iets anders doen en was hij verder voor het onderwijs verloren.

Ik vrees dat iedereen wel iemand kent die het zo is vergaan.

Gebrek aan artsen zelfde laken een pak. Hoeveel jonge mensen zijn er niet jarenlang uitgeloot en van armoe iets anders gaan studeren? Toch kon men tevoren bij benadering de toename van de vergrijzing berekenen en de aanwas van de bevolking. Zijn er misschien voldoende leraren en artsen die hun tijd verdoen aan zaken waarvoor ze niet zijn opgeleid? Heeft men zich bewust of onbewust misschien misrekend?

no 1492, 22:10 uur, daglink

 

The Economist

Hoor je het ook eens van een ander. Waar klaagt Holland over? Vleiend is het niet: 16 miljoen verwende krengen die niet weten wat ze op 15 mei voor hun verjaardag moeten vragen. O zo.

no 1491, 19:00 uur, daglink

 

Nut

Verbal Jam vraagt zich zielig af wat het nut is van ons, waarbij hij valt uit de context op te maken zijn weblog bedoelt.

Tja, da's wel een oervraag die verder reikt dan weblogs of Verbal Jam's eigen ikheid. "Wat is het nut van ons", zou menig politicus zich mogen afvragen, menig journalist en menig criticaster, maar dit spreekt voor zichzelf.

Weblog gaat het om. Wat is het nut van ons? Om hier en hiernamaals gelukkig te zijn? Of simpel alleen maar om er te zijn? Dagelijks de pen te scherpen of als degen te kruisen. Wat is het nut? Is er nut? Moet er nut zijn? Ander nut dan Doe goed en zie niet om?

no 1490, 15:33 uur, daglink

 

Treurdicht

Pompompom tralala

tussen nu en veertien dagen

zijn wij verdronken, verzonken

in stemmen die stemden.

Dan valt de grote spijt

met nabeschouw vol tranen

Gekozen blijft verpozen

op pluche. En drinkt zijn macht.

no 1489, 15:13 uur, daglink

 

Radio versus tv

Ad kan je beter op radio horen dan zien op tv, hoewel zijn 'Ik ben het zat! Ik ben het zat!' niet erg overtuigend klonk. Meer als opgelezen lesje dattie ook iets ferms moest zeggen.

Pim (vanmorgen bij EO) moet je niet horen maar zien. Gewogen op zijn hakkelende, vaak herhaalde woorden blijft er al minder van zijn charisma over. Die kale bol moet erbij, zijn donkerpriemende ogen, overhemdruitje met wonderbaarlijk opzichtig geknoopte das. Zonder deze attributen scoort hij niet lekker hoor.

Of hij van plan was een kruiwagen met kikkers de tweede kamer in te rijden?

Nee, van plan wat hij dat niet.

Ad your service!

Jawel, groot nieuws op het nieuws.

De doodssteek, een dolksteek! Deining. Gejeremieer.

Had men de domme mond gehouden was het ongezien weggebd.

Zat stemmers op de been wie niets was opgevallen.

Politiek is zwijgen als er niets te zeggen valt.

Nog dertiend dagen en nu gaat het spammen! Liefst met modder.

Die politiek correcte EuroBolk toch! Kan ons de zaken zo plastisch onder ogen zetten. Pim in gesprek met Sjierak, toedeloe. Pleefiguur? Mais oui, que sera, sera.no 1488, 12:10 uur, daglink

 

01 May, 2002

Nijdig

Fijn fijn, een nijdige Kok. Ik wist wel dat hij kwaad kon zijn, maar had het nooit in beeld gezien. Misschien had hij eerder publiekelijk moeten bijten en blaffen. Naja, gewens achteraf bouwt geen nieuwe politiek.

Arme foute Adje! Weet je wat het met die jongen is? Je leest weerzin en geforceerdheid van zijn wangen af. 't Is geen televisieheld. Vanmorgen hoorde ik hem in een interview op radio. Wassie veel beter te pruimen.

no 1487, 22:29 uur, daglink

 

Op turf gerookte zachte worst...

Op turf gerookte zachte worst, verse natte schapekaas, een blok ongesneden gestoomd zwart roggebrood dat smelt op de tong, plakbrood met dikke suikerklonten en kaneel. Dit waren zo de heerlijkheden van de dag.

Terwijl we er vroeger via enkelbaansweg langs het IJsselmeer (hoe heette die dijk ook alweer?) bijna anderhalf uur over reden, gaat het nu via A27 en A6 in een uurtje. Blik op oneindig, voor zover mogelijk tenminste, want er is geen plek meer in de Flevopolder waar je oog niet stuitert op de wentelwieken.

Die oude weg langs het water was ontegenzeglijk mooier, hoewel ik niet durf te hopen dat hij nog ongerept is. Overal wordt grond bouwrijp gemaakt voor woningbouw, industrie en wegen. 't Aardige van herhaaldelijk de A6 berijden (twee voorgaande weken naar Emmeloord) is dat we groei en bloei goed konden volgen. Groei van de ontbottende bomen en bloei van de schitterende bollenvelden waarvan de eerste al worden gekopt.

De NOP blijft het mooiste land. Het groen is er bejaard en de bollenvelden strekken zich wijds in stralende kleuren uit, vooral in het gedeelte net onder Lemmer. Tjeukemeer lag er in de harde wind onheilspellend bij. Zoveel water en maar zo'n smalle vaargeul. Kom je daarbuiten dan zul je dat weten! Wij zijn er in de vaargeul al bijna een keer vergaan.

Vanmorgen kort geaarzeld of we wel zouden gaan maar de zon scheen uitnodigend ondanks de slechte voorspelling. We troffen dan ook wijdse Friese wolkenluchten die nergens magistraler zijn dan daar terwijl warme zonnestralen het nog dode riet in cameltinten zette. Enkel buitje gehad, maar de harde wind deed het soepeljonge wilgengroen zwaaien. Fototoestel meegenomen, maar geen tijd gehad om plaatjes te maken.

Ooit tien jaar in Broek bij de Joure geleefd. Joure van 'Vlekke' zien groeien tot uitgestrekte gemeente. De zeer locale Midstraat van weleer vol typisch Friese winkels geslachten lang van vader op zoon overgegaan Hollands zien worden met zaken als Hema, Etos, AH en Blokker. Toch is de sfeer nog altijd Fries. Friezen stug? Niet in de Zuid-Westhoek. We voelen ons er nog altijd thuis.

Geen krant gezien, radio gehoord of tv gekeken en ik heb het (voor een dagje) niet gemist.

no 1486, 20:39 uur, daglink

 

De Jouwer

Vrijmarkten laten schieten. In plaats daarvan vroeg op om een wandeling door De Jouwer te maken. Verse schapenkaas te zoeken en zwart plakkend zoet roggebrood. Te zien wat er van Broek is geworden, het gehucht langs de lijkvaart en DE spaarpunten te verbrassen in het winkeltje.

no 1485, 01:44 uur, daglink

 

 

Archief Index Log

 

 

 

Site Meter