Andere H. is teruggekomen uit Birma, het verboden te bereizen land dat hij per se wilde zien. Hij heeft ongelooflijk mooie foto's gemaakt en stond vaak om vijf uur 's morgens op om het ochtendlicht te vangen. We hebben zijn zeventien rolletjes dan ook ademloos bekeken terwijl hij vertelde over het regime.
Bezichtiging alleen via de geijkte paden. Wijk je daarvan af dan krijg je meteen een gids aan je broek die bepaalt waar jij je mag begeven. Communicatie met buitenland is nul komma nul. Internet verboden evenal GSM naar het buitenland. Telefoneren, faxen, idem. Auto's zijn er niet te koop, wegen worden niet onderhouden zodat de bevolking niets anders rest dan in het eigen dorp te blijven.
Duizenden stenen pagodes in het landschap die bekleed zijn met bladgoud. Stenen gebouwen zijn er zeldzaam. Vrijwel alles wordt opgetrokken uit bamboe of teakhout dat na zekere tijd vergaat. Verregaande ontbossing, ook daar. Kinderarbeid natuurlijk. En tòch, zei hij, kreeg hij niet de indruk dat de bevolking somber was of ondervoed.
Ze leven in communes bijeen, zijn zeer sociaal en weten niet beter. Door gebrek aan wegen en vervoer kan de jeugd niet wegtrekken naar de grote steden zodat de dorpen levendig blijven en de oudjes verzorgd. Alles staat in het teken van het Buddhisme, is ervan doordrongen. Birma schijnt rijk te zijn. Heeft vele mijnen waar robijnen en andere edelstenen worden gevonden.
Ik vroeg of hij in de tempels Heilige Birmanen had gezien. Had hij niet.
elisa op 20 oktober 2002 om 01:11 uurIk vrees dat journalisten geen kans krijgen om nieuws te garen in dit totaal van de wereld geisoleerde land.
H. had zich wel doorlopend afgevraagd (deed ik ook als ik in Azië was) op welke hoogmoedige gronden het Westen meent de contemplatieve Aziaat de westerse leefvorm als enig juiste op te dringen.
Het 'ontsluiten' van gebieden betekent in feite: het leren consumeren aan mensen die gewend zijn met weinig te kunnen rondkomen, alles spontaan met elkaar te delen en zorg voor hun medemens te hebben.
Benul bijbrengen van mensenrechten oke, maar dit wordt ook vaak als vrome dekmantel gebruikt voor economisch gewin. Terreur valt nooit goed te praten, maar dat er groepen bestaan die onze arrogante overheersing meer dan zat zijn is niet moeilijk te begrijpen.
Mooie site. ik zocht op google naar 'nieuws uit Januari dit jaar' voor een artikel voor de krant. Ik ben dagbladjournalist. Heb sinds twee weken een eigen weblog. Als er mensen zijn die zich niet kunnen inhouden en de wereld kond willen doen van iets dat vergeten werd in januari 2003, roep het dan. Dan neem ik het wellicht mee in m'n verhaal. Hartelijks. H.
Toch altijd knap irritant dat zo'n dictatuur als Birma dan weer volledig uit beeld verdwijnt omdat de internationale persbureaus meer nieuws zien in Pakistan en het Midden-Oosten.