India

Kijk mij nou
Achtergrond
Eerdere Misdruk
Oudste Misdruk
Indiasite
Indiafoto's
Marokko foto's
Moskou foto's


Opties


Recent
Als ratten
Eerder dan de chocoladeletter
Plof
Uitsmijter
Pro Memorie
Nachtkaars
LEGO
Conditie
Busje komt zo
Kattenkwaad
Liefhebbershapje
Alle kanten uit
Spierpijn?
Raar land
Beton


Zomert het al?
The WeatherPixieToptwenty

Archieven
augustus 2005
juli 2005
juni 2005
mei 2005
april 2005
maart 2005
februari 2005
januari 2005
december 2004
november 2004
oktober 2004
september 2004
augustus 2004
juli 2004
juni 2004
mei 2004
april 2004
maart 2004
februari 2004
januari 2004
december 2003
november 2003
oktober 2003
september 2003
augustus 2003
juli 2003
juni 2003
mei 2003
april 2003
maart 2003
februari 2003
januari 2003
december 2002
november 2002
oktober 2002
september 2002
augustus 2002
juli 2002
juni 2002
mei 2002
oktober 2000
september 2000


Hele Ouwetjes
(ooit weblogs.com)
(plaatjes foetsie)
2000-9/2001-5

(Greymatter)
Greymatter I
Greymatter II


MT-stuff

Powered by MovableTypeHoofddoek en klompen

Volkskrant toont op zijn voorpagina een bloedmooie foto van moslimmeisje met hoofddoek, en op voorblad van tweede katern nog een serie prachtige platen. Over de bijbehorende teksten ben ik minder te spreken vanwege de neerbuigende toon.
Dan denk ik beetje schamper dat onze bleke teint met geëpileerde wenkbrouwen alleen tot z'n recht komt onder een bos warrig hondenboerenmelkhaar dat, al dan niet kunstmatig gegolfd, alle kanten uitpiekt. Slaat als een tang op een varken, maar laat mij ook eens slaan.

De hoofddoek, geuzenvlag van moslima, stamt zoals veel islamitische gebruiken rechtstreeks uit de woestijncultuur en heeft pas veel later symbolische waarde gekregen. Let u maar eens op: waar vrouwen hoofddoeken dragen, tooien mannen zich met een imposante tulband. Dit om de simpele reden dat woestijnzon te verzengend is om door een onbedekt hoofd verdragen te worden. De kunstig gevlochten tulband die mannen zo overheersend doet lijken, is een meterslange dunne lap katoen die losjes ingerold, dus met veel lucht ertussen, om het hoofd gewikkeld wordt om verkoeling te geven. Wel eens tien minuten in de woestijnzon gestaan? Dan weet u dat eggen, ploegen, oogsten of kuddes hoeden met bloot hoofd dodelijk kan zijn.

De islam is van oorsprong een woestijngodsdienst van nomadenvolken. Om streng en onverbiddelijk een eind te maken aan roof, moord en verkrachting op zwerftochten door gebieden die niet gezegend zijn met regen. Wij denken vaak in onze onvolprezen wijsheid dat àlle weilanden ter wereld er even gifgroen bijliggen als de onze, maar onze sappigheid is een speldenprik op de wereldkaart. Wel eens bij stilgestaan dat wij onze overdaad danken aan een vochtig klimaat onder een milde zon?

Andere culturen achterlijk noemen is tamelijk arrogant voor een volk dat zelf niet aan tradities hecht. Zelfs op onze nationale klompen, een slimme uitvinding om over drassigheid te lopen, wordt neergekeken. Met name door de stedeling die er geen weet van heeft hoe diep je kunt wegzakken in het slib. Wat de Hollander niet kent daar moet hij niks van hebben. Moet kunnen, toch?

elisa op 22 oktober 2002 om 12:26 uur

Dit is gezegd

keltoum idrissi zei op 11 december 2002 12:03

hallo,
ik vind het raar dat de meeste mensen denken dat het dragen van een hoofddoek, onderdrukking is.
Ik draag zelf nooit een hoofddoek, maar sind een paar dagen wel. Ik zit nog op school en krijg verschillende reacties. mensen die me raar aan kijken en dan vragen: Ga je voortaan altijd een hoofddoek dragen?, Waarom draag je een hoofddoek?
ik kan dit eigenlijk niet begrijpen. als iemand opeens een andere jas aan heeft, ga ik toch ook niet vragen waarom hij dat doet?
een hoofddoek dragen betekent niet meteen onderdrukking! er zijn meisjes die het dragen omdat ze het lekker warm vinden, of omdat het mooi staat. Andere doen het weer omdat ze er veiliger mee voelen. Dus...kortom, een hoofddoek zegtt niets over iemand.

keltoumesma Ldrissi zei op 02 februari 2003 15:36

Hallo Allemaal,
Ik las net dat Keltoum vond dat een hoofddoek niets over jou als persoon zegt. Daar ben ik het helemaal niet mee eens. Het zegt juist heel veel over je. Met nadruk op waar je voor gezkozen hebt. Of wat jij als moslim het belangrijkste vind: de islam (God). ALs moslima draag je een hoofddoek vanwege het feit dat God het je gevraagt heeft. Als dank dat je bestaat hoor je god ook te gehoorzamen. Maar omdat veel mensen altijd zeggen: je kunt toch niet van de brug springen als iemand je het vraagt, laat staan voor een iemand die je helemaal niet ziet (God). Maar de meeste mensen begrijpen niet dat god alleen het beste met je over heeft dus ook bij het dragen van een hoofddoek. Het is ter bescherming van je zelf, tegen de lusten van een man en veel meer. Jammer genoeg is dit weer zo'n onderwerpen waar je niet zo makkelijk iets over kunt uitleggen dus ik vraag de mensen die dit lezen. Doe eerst research en vorm dan pas een mening over een bepaald onderwerp.

Ik weet een paar pagina's waar info kunt vinden over dit onderwerp:
www.nrc.nl/W2/Lab/Profiel/Islam/hoofddoek.html
www.moslima.nl
http://moslimjongeren.tripod.com/vrouwen/id1.html

Veel groeten, en tot ooit
maha salama
Esma ldrissiAnissa zei op 29 oktober 2003 13:24

hallo iedereen,
Ik wil duidelijk maken aan iedereen dat hoofddoek dragen mij een heel goed en veilig gevoel geeft.
En al de rest die het niet draagt moet daarvoor respect tonen. Het is niet omdat ik het draag dat ik anders ben. Ik heb vriendeinnen die het niet dragen en toch denken wij hetzelfde.Anissa zei op 29 oktober 2003 13:24

hallo iedereen,
Ik wil duidelijk maken aan iedereen dat hoofddoek dragen mij een heel goed en veilig gevoel geeft.
En al de rest die het niet draagt moet daarvoor respect tonen. Het is niet omdat ik het draag dat ik anders ben. Ik heb vriendeinnen die het niet dragen en toch denken wij hetzelfde.saloua zei op 09 december 2003 16:01

slm
kwil ff zegge dat ik een hoofddoek draag om dat ik me dan veiliger voel en esma eeft gelyk je draagt een hoofddoek omdat god et eeft gevraagt en uit respect voor de vrouwen van mohammed(sws)die zelfs de boerke droegen!! Wij die "moslim" zyn moette da respectere vindt ik ander moet je ns na zien wat moslim zyn betekent!! (dat is niet alleen maar zegge ik ben moslim omda ik mee doe aan de ramadan of ik ben moslim omdat ik marokkaans ben...)
Asalaam ou halaykoumsakina zei op 02 januari 2004 10:25

slm,
Ik wou even zeggen dat ik het helemaal niet mee eens ben met keltoum. Hoofddoek dragen zegt juist wel iets over die persoon zelf. De reden dat je een hoofddoek draagt moet zijn om dat allah dat van je vraagt. Je geeft er mee aan dat je niet lastig gevallen wilt worden door mannen (betekent niet dat meisjes zonder hoofddoek wel lastig gevallen willen worden door mannen!) En niet dat je het mooi vindt staan of je het koud hebt.Murat zei op 08 februari 2004 21:29

halootjes,
ik vind dat jonge moslima in Nederland geen hoofddoekje moeten dragen op school, omdat het er ten eerste al helemaal niet uitziet, ten tweede belemmer je hiermee je eigen integratie in Nederland, ten derde: het maakt echt geen reet uit of je een hoofddoekje draagt of niet volgens het argument dat de jongens anders sexueel aangetrokken worden, want die aantrekkingskracht werkt echt niet alleen op uiterlijk hoor dames en iig dan echt niet alleen op het haar dat jullie bedekken. En ten vierde vind ik het raar dat iemand zich veiliger voelt met een hoofddoekje om terwijl het mij juist gevaarlijker lijkt om daarmee over straat te lopen als je de jeugd bekijkt. Owja ooknog is een hijab gevaarlijk man je kan je er volgens mij zo mee bezeren maar oke neem dat risico maar je moet het zelf weten.
Zegt u maar

Naam:


E-mail:


URL:


Uw zegje:elisa

Misdruk schaatst d'r eigen baan

Powered by MovableType       

Dank aan Frédéric van Druppels die mij zijn oude vitrage vermaakte