Ik heb een suikerkater. Nee, geen kater van de suiker, maar een kat met suikerziekte. Sinds februari j.l. spuit ik hem elke morgen om 8 uur; vanaf april ook nog eens om 20.00 uur. Nu hij behoorlijk is gereguleerd valt de verzorging wel mee, maar het heeft maanden geduurd voordat we een pijl op hem konden trekken.
Ook nu moeten ik hem in de smiezen houden want het evenwicht kan ineens worden verstoord waardoor meer of minder insuline nodig is. Kotst hij bijvoorbeeld kort na de injectie zijn ontbijt naar buiten, dan moet ik hem korte tijd later wat eten geven om een 'hypo' te voorkomen. Een hypo betekent dat zijn cellen schreeuwen om brandstof (suiker), maar dat er niets in zijn maag zit om suiker van te maken. Hypo's kunnen variëren van licht tot zeer zwaar. De kat raakt verward, kan in coma raken, stuipen krijgen of er zelfs aan overlijden.
Het tegenovergestelde van de Hypo is de 'Hyper'. Dit betekent dat de kat teveel suiker in zijn body heeft. Omdat de Eilandjes van Langerhand geen hormoon meer produceren om die suiker door de cellen te laten opnemen (een taak die wordt overgenomen door insuline) drinkt hij overmatig om de suiker uit te plassen. Hoewel de kat als het ware één suikerbom is, kan hij zijn eigen cellen niet voeden. Krijgt hij te weinig insuline, dan houdt hij suiker over in zijn lijf. Hij drinkt en plast meer, wordt lusteloos en slaapt als bewusteloos. Als de situatie lang zou aanhouden worden zijn spieren en gezichtsvermogen aangetast.
Krijgt een kat met suiker helemaal geen insuline, dan ontstaat er een dodelijke kringloop. Hij gaat steeds meer eten vanwege behoefte aan suiker, krijgt steeds meer suiker die hij niet kan verwerken, drinkt en plast doorlopend om de suiker kwijt te raken. Maar de cellen houden suikerhonger en nu begint de kat uit nood zijn eigen vet te verteren. Ondanks het vele eten vermagert hij snel. Hij wordt misselijk door het snelle verteren van zijn eigen vet, slap in al zijn spieren en eet uiteindelijk helemaal niets meer. In deze fase begint zijn adem naar aceton te ruiken.
Een leerzame site is te vinden op Diabetes in Cats.
elisa op 16 september 2000 om 16:03 uur