« Soppige verjaardagstaart | Main | Bijapur, een ontspannen oase »

De Qutb Shahi tomben in Golconda

Reisroute

Hyderabad vormde het begin van ons laatste kwart vakantie. Het klimaat was zuidelijk geworden. De dekens waren weggegeven. Winterjassen, fleeces, ijslandse vestjes, wollen truitjes lagen voorlopig onder in de tassen. Ineens was er volop zon en zomer maar zonder dat we na elke excursie amechtig door onze hoeven zakten. December / januari is een ideale tijd om door India te reizen, koude nachten ten spijt. Maar dit even terzijde.

Na de verjaardagstaart reed de bus noordwaarts naar de tombes van de vorsten van de Qutb Shahi-dynastie, uit de eerste helft zeventiende eeuw.

golcondabomen.jpg

Binnen de muren van een prachtig park met eeuwenoude bomen en bassins met fonteinen liggen zeven zeer goed bewaard gebleven koningsgraven en tombes. Hoewel ik onderweg stiekem dacht dat ik dat type bouwsels onderhand wel kende, stokte me de adem. Alweer een hoogtepunt. Het hield niet op. Enorme koepels waren er, met perzische bogen, turkse zuilen en hindoeistische motieven. Weer werd ik overweldigd door die voorname soberheid van de herhaalde motieven.


golcondaminaret.jpg

Minaretten staken, met hun fijne kragen van bloembladeren, roerend blank af tegen de blauwe lucht en straalden een onverstoorbare rust uit. Ronduit prachtig.

Hiermee vergeleken vond ik de Taj Mahal uit Agra, een van de mooiste gebouwen ooit gezien, minder stoer en imposant dan de Qutb Shahi tomben uit Golconda.