« Timeline of India | Main | Nachttrein Aurangabad - Heyderabad »

Ellora wezenlijk anders dan Ajanta

Na de Boeddhistische grotten van Ajanta konden de grotten van Ellora alleen maar tegenvallen, dachten wij. Niets was minder waar. Ajanta vergelijken met Ellora sloeg nergens op. Behalve dat Ajanta geheel boeddhistisch is met prachtig traditioneel religieus beeldhouwwerk (Ellora's beelden zijn aardser, groter en joyeuzer) is er ook architectonisch een geweldig verschil.
Zijn de tempels in Ajanta donkere grotten die uit de rots zijn gehakt, in Ellora is men van bovenaf met het hakwerk begonnen. De tempels - sommige zijn wel drie verdiepingen hoog - staan dus onder de blote hemel.

ellora2.jpg

ellora3.jpg

Hoewel de Ellora-verzameling bestaat uit 12 boeddistische, 17 brahmaans-hindoeistische en 5 Jainistische tempels bezochten we eerst de Kailasa Tempel (no 16), die verreweg de mooiste is. Dit is het grootste gebouw ter wereld dat uit een rots is gehouwen. Het is een adembenemend wonder van bouwkunst.

elloragallerijen.jpg

Twee gallerijen van 90 meter lang, aan het einde verbonden door een dwarsgallerij van 50 meter, zijn het eerst uitgehouwen. Daarbinnen bleef een blok staan van pakweg 30 meter hoog waaruit een soort klooster van drie verdiepingen werd gemaakt. Bovenaan beginnend werd de overtollige steen steeds weggeslagen. In hetgeen overbleef werden meteen versieringen aangebracht. Pas als een verdieping helemaal klaar was begon men aan de verdieping eronder. Op deze manier had men geen steigers nodig.

Als iemand al dacht dat het tapijt van Bayeux geheel uit Franse fantasie ontsproten was...

ellorabayeux.jpg