« Griepprik | Main | De dubbele boodschap »

Haitink is geen Hazes, nee

Picture 8.png

In Trouw mocht ik vandaag lezen dat Haitink de beste dirigent was van Nederland. Ik verslikte mij even over zoveel Hollandse onverschilligheid en onbenul. Haitink is inderdaad geen André Hazes, zelfs geen Bauer of Borsato, dus zijn roem zal de landsgrenzen dan ook wel niet kunnen overschrijden.

Moet je die vierde van Mahler horen die hij momenteel neerzet op zijn jubileumconcert. Zo doorleefd en schrijnend, zo tot de essentie uitgepeld dat het vlijmscherp kristal op fluweel is geworden. Wat een vreemde typering voor muziek, maar zo heb ik Mahler niet eerder gehoord.

Laat u maar. Ik denk dat Haitink mondiaal bezien een van de hele groten is. Maar dat wordt hij natuurlijk pas na zijn dood want die vierkante onbehouwen oude aso moet niet naast zijn schoenen gaan lopen. Stel je voor zeg.


Een paar oude interviews die ik leuk vond NU te lezen.

Bernard Haitink: verbonden met Gustav Mahler

Bernard Haitink: een gestage, glanzende carrière

Bernard Haitink: in de ban van Wagner

Bernard Haitink:'Ik wil geen chef-dirigent meer zijn'

Comments

Hazes, wie is dat?

Post a comment

(If you haven't left a comment here before, you may need to be approved by the site owner before your comment will appear. Until then, it won't appear on the entry. Thanks for waiting.)