« Reageren niet meer mogelijk vanwege overdaad aan spam | Main | Stoere Pluis »

Muzikaal?

Gister was Isabel er weer, druk als een kaboutertje want uit de gang moest ze haar karretje halen, de wip, de krat met blokken en beesten, de beren en de ballen. Terwijl ze ondertussen Yoeko van zich af moest zien te houden en Floris zijn portie aandacht gaf. Floojs! Floojs! Oekjo!

Eenmaal naar haar smaak de boel op orde en zij verdiept in sport en spel, bedacht ik dat het eindelijk tijd werd om de docu over Haitink te bekijken die ik weken geleden had opgenomen maar nog niet gezien.

Bel zat met de rug naar tv zoet te spelen en liet Haitink ongeinteresseerd kletsen tot hij zijn dirigeerstok nam. Toen ging ze staan, draaide zich om, sloeg haar handjes ineen onder haar kin, stak haar kontje naar achteren, zette haar ogen op steeltjes terwijl haar mond letterlijk open viel en open bleef staan van verrukking.

Haar handjes verhuisden soms van onder haar kin naar haar rug. Dan weer sloeg ze met Haitink mee. Het maakte haar niet uit of ze Mahler, Brückner of Mozart hoorde, of er gezongen werd, gestreken of geblazen. Ze zoog de noten in en genoot ongelooflijk.

Muziek afgelopen en Haitink weer aan de praat, of ze ging met de rug naar tv iets voor zichzelf zitten doen met de beren of de blokken. Maar zodra de muziek begon sprong ze overeeind om geen noot of beweging te hoeven missen.

Ze is altijd op muziek geweest. De liedjes van Annie M.G. hoort ze met stralende ogen vanaf haar babytijd. Ze kan daar geen genoeg van krijgen. Maar Mahler, Brückner en Mozart gaven een volslagen andere sensatie. Ze onderging - met haar 23 maanden - deze muziek als een complete verrassing en, aan haar houding te zien, als een hoogtepunt van schoonheid.