« Een zindelijke hond | Main | Ergernis op vroege morgen »

Speelgoed met piepertjes? Nevernooit alsteblief

Over piepen gesproken: geef een pup nooit speelgoed met een piepertje erin. Met piepen geven pups elkaar hun pijngrens aan: Stop, je bijt me te hard! . Speelgoed met piepertjes werken verwarrend op een jonge hond. Enerzijds krijgt hij het signaal Niet harder bijten! en anderzijds wordt hij door zijn baas aangemoedigd om dóór te bijten omdat het piepertje zo grappig is.

Niet doen, geen piepspeelgoed geven!

Waarom niet, zal ik vertellen. Omdat het honden kweekt die de pijnpiep van puppies niet meer respecteren! Zo'n hond blijft doorbijten in een pup die aangeeft dat het bijten pijn doet. Bij elke piep van de pup gaat zo'n hond zelfs harder bijten omdat hij geleerd heeft dat piepen leuk is. Er zijn pups doodgebeten door zeer goedmoedige honden die de betekenis van de puppy-piep waren verleerd.

Yoeko trof laatst zo'n hond die overspannen bleef dóórbijten. Zijn dikke vacht voorkwam erger maar het was echt niet leuk.

Ik heb een lage stem. Het lukt mij niet om te piepen als Yoeko te hard in mijn handen bijt. Edith zei: knip eens een piepertje uit speelgoed en blaas erop als hij je pijn doet.
En of dat wilde helpen!
Yoeko liet ogenblikkelijk los toen ik op het piepertje blies en keek mij geschrokken aan. Het erge is wel dat die speelgoedpiepertjes zo vies naar rubber smaken, dat het geen pretje is om ze tussen je lippen te steken.

Sinds enige dagen probeer ik gewoon kort te fluiten als hij hardbijterig wordt. Yoeko reageert op dezelfde manier als bij het piepertje en laat geschrokken los.
Mooi zo!
Mijn mond heb ik altijd bij me, dat piepertje niet.