« Verrassend dagje | Main | Test »

Slagveld

Wegens griep een week niet met Yoeko in ons bosje gewandeld, blijkt vanmiddag het halve bomenbestand te zijn omgehaald. Er was wel gewaarschuwd dat er zou worden uitgedund om hagedissen en ander zandgespuis een zonnigere doorgang te verlenen, maar niet dat heel die gekapte ellende (ter voeding van wat? ter voeding van het zand misschien waarop alleen nog hei mag groeien?) fijn buiten de paden blijft liggen. Ik weet niet wie er onthutster keek, Yoeko of ik.

Feit is dat je nu vanuit alle richtingen op die 9 hectaren dat het bos groot is de huizen rondom ziet liggen. De grillige vliegden komt zeker beter tot zijn recht, maar de vogels zijn er niet gelukkig mee. De specht weet niet meer waar hij roffelen moet en schiet nerveus met een schel 'tjiep, tjiep' voorbij. Uilen en eekhoorns zijn weggevlucht.

Het meest om te janken: uit alle richtingen klinkt ineens verkeerslawaai dat vroeger door het groen gedempt werd. En ja, vooruitgang valt natuurlijk niet te stuiten, maar als Het Utrechts Landschap zelf de bijl hanteert, hoe wil je dan aan burgers leren om zuinig met bomen te zijn?