Main

July 13, 2008

Luistert en smelt!

Hoe de typische uithalen van de Indiase gitaar (oneerbiedig gezegd: het jankende geluid dat ontstaat omdat men de metalen snaren niet met de vingers bespeelt, maar er iets overheen laat glijden) wonderschoon samengaat met het getokkel op de westerse snaren van Cooder. Ik kan er nog geen genoeg van krijgen. Zo te meer werk ik van Cooder hoor, des te groter wordt mijn bewondering voor deze cd.

Bij wie ooit in India is geweest moet het hart smelten als hij dit hoort. Een fragmentje van A Meeting bij the river, voortspruitend uit een kortstondig treffen tussen Ry Cooder en Vishwa Mohan Bhatt.

Volgens het bijbehorende boekje zijn ze rond middernacht gaan zitten in een kloosterkerk in het gezelschap van enige katholieke monniken in grove pij. Er zijn een paar primitieve microfoon bij gezet die de muziek analoog registreerden en ze hebben, zonder repetities vooraf, de sterren van de hemel gespeeld.

Als je deze improvisaties vergelijkt met ander werk van Cooder en ander werk van Bhatt (beiden zijn enorm produktief geweest) dan hoor je hoeveel twinkeling Cooder geeft aan de Hindustaanse wijze van spelen, en hoeveel diepgang Bhatt bijdraagt aan het spel van Cooder.

July 12, 2008

A meeting by the River

Verrassing van de dag was een bloedmooie CD die uren in de speler heeft gelegen. Een opname uit 1992 van guitarist Ry Cooder met Vishwa Mohan Bhatt: "A meeting by the River".

MeetingRiver.jpg

Bhatt stamt uit Jaipur en werd door zijn vader Pandit Manmohan Bhatt en door de beroemde Pandit Ravi Shankar opgeleid in Hindustaanse (Noord Indiase klassieke) muziek. Hier speelt hij op een soort akoestische guitaar die hij zelf heeft ontworpen. Het samenspel met Ry Cooder is ongelooflijk, en de begeleiding door tabla en dumbek magnifiek. De dumbek wordt bespeeld door Ry's toen 14-jarige zoon.

Deze opname was niet gepland en niet gerepeteerd. Ry nam een gedicht als uitgangspunt. Hij koos de Mathnawi, een meesterwerk van Rumi. Een parabel die verhaalt van een kikker en een muis die met elkaar babbelen aan de oever van een rivier en niet worden gehinderd door grammaticale regels.

Hier ontmoeten California en Rajasthan elkaar in een puur spontaan samenspel. Zeldzaam prachtig.