logo

October 2002
Z M D W D V Z
      
     
The WeatherPixie

Egodump


Logtitels oude misdruk
Logtitels nwe misdruk
Antecedenten
India Site
India foto's

Voor geest en gemoed

Actiereactie Bieslog BoekLog Cioran Cockie Cornille Druppels Ecritures Elrado Inkt Jeronimo Kiekens Kunstlog Leeskamer Linke soep Maar wat is het Mariska Merel Onnoot Polskaya Prolific Puck Snotverjeppie Suffie Tonie Tsja Tsjonge VerbalJam Walter Website4all Zidouta

Superlijsten

Blogtracker  Loglijst  Weblogger  Weblogs Recently Changed  Wie logt?  Zidouta/start 

button Ludo

Oudjes elders

2000: september
2000: oktober
2000: november
2000: december

2001: januari
2001: februari
2001: maart
2001: (april)
2001: mei
button Noah Site Meter TopStat

Misdruk in archief

2002 September
2002 August
2002 July
2002 June
2002 May

foto
logo

16 September, 2002

Moderniseren

Aan het begin van de avond was ik nog zielig want vanwege de schilders moesten diverse ramen en deuren op een kiertje blijven. Rillerig sokken gezocht die ik na de lange zomer niet kon vinden en een winterfleece aangetrokken. Ik was alleen thuis maar gelukkig stond er nog een bak ijs in de vriezer om weer op temperatuur te komen. Er waren ook gembersiroop en pindakaas.

Zojuist is mijn weblog weer gangbaar geworden, jawohl, en dit fleurt op. Niet het oude helaas, want de database liet zich niet vertalen. Er zat niets anders op dan (alweer!) een nieuw MT scratch te installeren en daarna via de nieuwe server een frisse database te genereren. 't Is wel de manier om MT in al zijn onderdelen goed te leren kennen. Nu moet ik er nog templates in zetten en het oude materiaal, maar morgen is weer een dag.

Helpdesk van provider heeft na aanvankelijke tegenslag het moreel hoog gehouden en ook nogal wat tijd ge�nvesteerd. De operatie was al-met-al niet eens onplezierig. Ooit zullen ze de server cgi-test wel een andere naam geven waardoor mijn boel misschien weer plat gaat, maar ze moderniseren tenminste.

no 185, 22:28 uur, daglink

 

Waakmiep

Spamfilter wordt steeds langer en dropt ongewenst post prima in spammap. Elke dag gaat de hele zwik naar SpamCop. Vanaf de elfde al 53 stuks doorgegeven, virussen niet meegerekend. Alsof ik niks beters heb te doen! Bij die 53 waren er vier met adressen die SpamCop nog niet kende. Dames en heren, ik waak dus indirect ook over uw postbus. Hier zit uw waakmiep!

no 184, 10:56 uur, daglink

 

Spontaan

Greymatter werkt wel, maar ook niet spontaan. Ik moet eerst 'met de hand' rebuilden voordat nieuwe postjes zichtbaar zijn. Hm... waar zal ik de fout eens gaan zoeken?

Yep, Gevonden!

no 183, 10:46 uur, daglink

 

Zwaar weekeind

Nieuwe week, nieuwe kansen. Bij MT het antwoord gekregen dat de database moet worden omgezet en de richtlijnen hiervoor naar provider gestuurd. Geen idee hoeveel sputterende klanten ze hebben en hoe snel ik aan de beurt zal zijn. Nee, ik verhuis voorlopig niet. Het feit dat provider in hoger beroep is gegaan tegen de uitspraak van de rechter dat spam geoorloofd moet zijn, doet mijn lippen krullen in een brede glimlach. Oke er valt wel eens een steek, maar er zijn daar ook plezierige kanten.

Het moet koud zijn geweest vannacht want de verwarming stond vanmorgen voor het eerst te branden met die droge verdorven geur, terwijl het gisteren nog zomers was. Vrijwel de hele dag buiten gezeten in gezelschap van een bruin kikkertje met waakzame ogen. Eerst hield het zich schuil onder een plompebled maar na verloop van tijd werd hij brutaler en sprong hij erop.

De bloemen van de klimop werden bevolkt door honderden wespen waardoor het geen pretje was buiten te eten. Sommige voerden een verkenningsrondje boven de vijver uit waar ze door grote libelles werden weggejaagd. De kikker bleek heilig respect voor de wespen te hebben en dook schielijk onder als hij door een van hen werd benaderd.

De zondag doorgebracht met Arubaanse man van mijn begin dit jaar overleden Arubaanse zusje om zaken af te wikkelen die nog waren blijven liggen. Hij was vorige week al een keer geweest dus de grootste emoties lagen achter ons, hoewel hij alweer door een calamiteit was getroffen. Hij had net gehoord dat de watersportwinkel aan het Arubaanse strand, waaraan het hele gezin jaren had geploeterd om hem bloeiend te krijgen, tot de grond was afgebrand. Al voor de tweede keer moedwillig door iemand in de fik gestoken. Boten, kleding, voorraad, alles verbrand maar niet alles verzekerd. Zoon met gezin, die van de opbrengst leefde, brodeloos geworden.

En dan de verhalen over de behandeling van mijn zus. Prognose: nog een half jaar die zeven weken werden. Zes weken heel goed, de zevende week ineens reddeloos. De laatste dag werd zij naar het ziekenhuis getransporteerd voor betere pijnmedicatie. Na de morfine-injectie heeft ze een opleving gehad van een minuut of vijf, waarna ze is overleden. Beoordelingsfout of door het ziekenhuis besliste euthanasie, wie zal het zeggen?

Foute keuze gemaakt door haar niet in Holland of in de USA te laten behandelen? Dat is praten achteraf. Artsen op Cura�ao en Aruba hadden volgehouden dat ze beter waren dan de dokters in Holland, waar lange wachtlijsten waren. Daarbij wilde mijn zus niet van het eiland af want niemand mocht weten hoe ziek ze was, zelfs haar beste vrienden niet. Trots! Verkeerde trots, naar mijn gevoel, precies als mijn moeder. Ik ben er ondertussen mee verzoend. Het was haar keuze, niet de mijne, om afstand te houden.

no 182, 09:52 uur, daglink

 

14 September, 2002

Verandering verbetering?

Op aanraden serieus overwogen van provider te wisselen. Binnen vier maanden is het tweemaal misgegaan omdat ze nieuwe hardware installeerden. Weblogs gebaseerd op scripts zijn kwetsbaarder dan home pages, en leuk is het bepaald niet.

Anderzijds investeert de provider geregeld in nieuwe hardware, wat ik ook te prijzen vind. Over snelheid, toegang of mail heb ik nooit te klagen gehad en er is zelden storing. Ik zie nog even aan hoe mijn probleem wordt opgelost voordat ik overhaast (en kwaad) beslis.

no 181, 23:15 uur, daglink

 

Prikkel

Provider heeft BSD/OS 4.0.1 op i386 omgezet naar FreeBSD 4.5-RELEASE op i386 en nu moet de database van Movable Type worden omgebouwd. Dat mijn bestanden gecorrumpeerd zouden zijn is niet waar. De hele boel frisjes opnieuw ge�nstalleerd, maar dezelfde fout blijft. Greymatter loopt nog goed, dus maar even stapje terug tot MT weer operabel is.

Tijdje logmoe geweest en weinig gedaan, ook al door het mooie weer. Maar niet meer kunnen loggen is een ontmoedigende zaak en een goede prikkel om weer te beginnen. Waarom wil een mens loggen, h�? Hele studies zijn er ondertussen aan gewijd waarin ik mijzelf niet herken. Ik log omdat het leuk is, net zoals ik surfen leuk vind, en trouwens mijn hele computer.

no 180, 23:03 uur, daglink

 

Aha!

Verrassing, want Greymatter blijkt het nog wel te doen! Dit brengt mij op een ander chapiter: dat ik provider misschien wel ten onrechte boze klachten voor de voeten heb geworpen. Mogelijk dat er iets is beschadigd aan de MT-bestanden en dat dit niet te maken heeft met de verhuizing. Ik heb namelijk twee blogs in MT en beiden doen het niet meer maar ze maken dan ook gebruik van dezelfde cgi-scripts terwijl Greymatter voor elk blog een eigen map met cgi-bestanden heeft.
Maar nu. Hoe moet je MT restaureren zonder archieven en tellers te verzieken?

no 179, 10:11 uur, daglink

 

Experimentje

Donkerbruin vermoeden dat Greymatter ook niet meer werkt na het 'verhuizen' van de cgi-scripts naar cgi-test.

no 178, 09:57 uur, daglink

 

06 August, 2002

Geheel gehuld in Druppels

Het moet maar gebeurd zijn al ben ik op details nog lang niet klaar. Fr�d�ric van Druppels deed mij zijn vorige lay cadeau. Ben ik dolblij mee. Niet alleen omdat ik hem te mooi vind om weg te doen, maar het dwong me om me te verdiepen in Movable Type.

Nog lang niet klaar, maar wat lopen moet loopt. Dit Greymatter-log liet zich voorbeeldig importeren dus we kunnen verhuizen naar Misdruk in Druppels jasje. De URL blijft hetzelfde.

no 177, 00:17 uur, daglink

 

05 August, 2002

Intelligent zijn

"Een van de grootste zonden is intelligent zijn en toch rechts", hoor ik schrijver/journalist Glastra van Loon net zeggen in een interview. Doordenkertje.

no 176, 10:03 uur, daglink

 

04 August, 2002

Schneebaum, Tobias-

Voor het eerst sinds maanden aan de buis gekluisterd. Ondanks de wat cynische toelichting in de vpro-gids. Ik begon met een half oog en raakte allengs verslaafd aan Tobias Schneebaum: tekenaar, schrijver, antropoloog en artiest met zijn fascinerende reizen naar de Asmat in Nieuw Guinea en naar een Indianenstam in Peru. Hij dook op beide plekken maanden onder. Bij de Asmat had hij sex/liefde met een inboorling en met de Indianen ging hij onwetend mee op krijgstocht om een dorp uit te moorden, waarbij mensenvlees gegeten werd. Het smaakte naar varken, zei hij, maar hij had er zijn verdere leven maagpijn van gehouden. Hij had er nooit meer over willen praten.
Maar uitgerekend dat kannibalisme staat natuurlijk in de kop van de toelichting. Daar krijg ik dan maagpijn van.

Nootje: Zoek met google naar "Keep the river on your right"

no 175, 23:27 uur, daglink

 

In memoriam

God hebbe zijn ziel. Zijn leven had waarde omdat ik van hem heb genoten. Vaak gedacht dat hij een smakelijke hap zou zijn en nu is hij op. Tenzij hij zich verschanst heeft in de algendrab wat ik niet geloof omdat hij hield van zonnen in de vrije ruimte.'t Was vriendelijker geweest als de reiger tenminste zijn huis als aandenken had achtergelaten. Maar hij heeft nog gejongd zo te zien. De slakjes in de rietpoel lijken een slag groter dan die in de vijver.

Soms stuiten we op kleine padjes van vorig jaar. Van formaat rode bes uitgegroeid tot de maat van een kers. Ze zien er nog steeds knap kwetsbaar en onhandig uit en hebben drie jaar nodig volwassen te worden. Hier en daar toch ook een minihummeltje van deze zomer. Da's driemaal niks. Past op de nagel van een pink.

Een onbevangen scharrelmuisje, maat walnoot, houdt zich al dagen rond de vijver op. Hij kent weinig schroom en buitelt dicht bij mijn voeten tussen het groen rond op zoek naar drupjes dauw en zaden. Als ik een stap doe schiet hij even weg om meteen weer terug te komen. Ik heb hem ook al op het terras gesignaleerd en gezien hoe hij daar met gemak de stenen trappen nam. Nooit geweten dat muizen wel twintig maal hun eigen hoogte konden springen. Beer nam hem bijna te grazen maar kwam braaf terug toen ik hem riep. Muisje is biefstuk voor de uilen.

no 174, 12:12 uur, daglink

 

03 August, 2002

Kattemanieren

En wat flikt mijn suikerkat vanmorgen toen ik nog even lag te soezelen? Ik merkte het pas toen ik opstond anders had ik hem wel tegen het plafond gekwakt. Wil ik mijn bed uit, blijf ik aan het laken plakken. Ruik verschraalde pepermuntlucht. Kijk ontredderd naar de draden die ontstaan als ik mij loswrik. Kat zit � zich wassend met blik op oneindig � een stukje verder van nix te weten. Trekt zich niets aan van wat hij heeft aangericht met het afgekloven kauwgomballetje dat ik voor het slapen aan de lamp had vastgeplakt om later in de prullenbak te gooien. Ik leg hem boos uit wat de gevolgen zijn maar hij geeuwt verveeld en neemt de kuierlatten.

no 173, 22:27 uur, daglink

 

Koffiemolen

Moeizaam op stoom de laatste dagen want de koffiemaler is stuk. Tjezzus wat is gemalen koffie laf! Toegegeven dat je je portie caffe�ne binnenkrijgt maar het genot van koffiegeur van verre al te ruiken door het hele huis ontbreekt. Koffie is geur. Het is vooral geur die koffie onweerstaanbaar maakt. Ik zit nu dus aan die ellendig commerci�le voorgemalen koffie en u, gemakzuchtige consument, neemt daar permanent genoegen mee en slikt voor zoete koek?

Nee, niks met de hand want zo'n geitenwollensok ben ik nou ook niet. Braun elektrisch koffiemalertje voor 50 euro. Maalwerk gaat tien jaar mee voor het de geest geeft. Pak bonen is goedkoper dan pak gemalen koffie dus zo'n molen kost je niks. Let wel op dat je de maalmolen koopt en niet de slagmolen met het mesje want die kneust de bonen en loopt warm. Da's pas echt beroerd.

Spoed mij naar de nette elektrawinkel op dorp. Nee mevrouw, die maalmolen van Braun wordt niet meer gemaakt. Alleen nog maar de slagmolen. Inpakken? Ik zeg dat ik eerst ga rondzoeken of iemand nog een maalmolen heeft staan. Zegt de vlerk: moet u wel alle derderangswinkels af. Ik antwoord minzaam dat dit mij een genoegen zal zijn.

De eerste winkel op groter dorp is al raak, zij het niet op voorraad. Tuurlijk wordt die molen nog gemaakt. 't Is de enige ter wereld. Braun wordt gebeld en besteld. Wegens vakantie veertien dagen levertijd. 't Is afzien maar niet uitzichtloos. En wie me niet gelooft is over veertien dagen welkom op mijn versgemalen koffie.

no 172, 15:33 uur, daglink

 

Dolce far niente

Na jaren computergewerkt te hebben op alle mooie zomerdagen was deze zelfopgelegde break een waarlijk 'dolce far niente'. Heftig van genoten. Beviel zo geweldig dat ik niet meer toekwam aan Movable Type. Wat ik zoal gedaan heb kan ik me niet herinneren. Lummelen in de tuin, babysalamanders observeren, babbelen met mijnheer de poelslak, onkruid opgraven en op een andere plek uitplanten, konijnen verjagen en begraven, me bevriend weten met de zanglijster wiens leven ik heb gered. Hij kent geen schuwheid, strijkt telkens neer in mijn buurt. Veel foto's genomen, libelles uit hun schulp zien kruipen, krijgertje met de roodborsten gespeeld, de vijvers gekalkt, de duif vermanend toegesproken als hij weer in suizelend geklapwiek door de eik kwam aangeschoten en zeer veel waterlelies uit hun knop zien schieten. Ik lijk de heilige Anthonius wel.

no 171, 15:03 uur, daglink

 

01 August, 2002

Democratie

Verloedering van ons vermeende hoogste goed: Democratie (met hoofdletter).
Zelfverrijking, corruptie, list en bedrog, rassenhaat, oorlogszucht, machtshonger, geldhonger, omkoperij, dwingelandij, bedreiging, moord en doodslag. Niet ver van ons bed maar hier en nu en wij blijven vriendelijk glimlachend gedogen omdat democratie heel wat minder democratisch is dan wij geloven.

no 170, 13:22 uur, daglink

 

28 July, 2002

Houtduif

Al komkommer ik er nog lustig op los, 'k moet voor mijn goede orde melden dat een van de houtduiven kolder heeft gekregen. Of het de oude weduwnaar is (houtduiven zijn monogaam) of een van zijn nazaten is niet vast te stellen. Mij lijkt het laatste, gezien zijn onbesuisde manier van aanvliegen, dwars tussen eikentakken door waar hij er soms een van raakt.
Pal daarachter staat de hoge conifeer waarin wij de kaukasische witte regen hebben laten klimmen, hopend dat de conifeer het loodje zou leggen wat niet gebeurde. Daar strijkt houtduif elk kwartier in volle vaart met veel geklapwiek neer, waarna het rukken en trekken aan takken begint.
'Waarom rukt hij onrijpe peulen uit de witte regen?' vroegen we ons eerst af maar het antwoord was nogal simpel want hij komt niks halen, maar brengen. Hij komt met een bek vol en bouwt een nest. Op twee meter van onze keukendeur notabene. In gebladerte dat van de winter kaal zal zijn. Met een onhandigheid dat alle takken ervan schudden, en helemaal op z'n eentje want zo te zien heeft hij geen vrouw.

no 169, 11:25 uur, daglink

 

27 July, 2002

Poelslak

poelslak (54k image)

Aangenaam, m'n nieuwe vriend. Pas een week terug in de smiezen gekregen. Hij heeft blauw bloed dat minder zuurstof kan binden dan het rode van de posthoornslakjes en is regelmatig aan de oppervlakte, of half boven water, in de rietpoel te vinden.
Maar dat slakken ogen hebben, daar had ik nooit bij stilgestaan. En dan die blik h�, daar zouden hardere types dan ik toch van smelten?

no 168, 16:05 uur, daglink

 

Opzichtig

opzichtig (39k image)

Hallo! Kan je er nog opzichtiger bij gaan hangen? Waarom aan de brug als er zoveel verhullende stengels voor het grijpen staan? Waarom heb je die schutkleur dan gekregen, sufferd? Besef je wel dat je hier enige uren als wapperende vlag hangt tot je droog achter je oren bent en dat daarna je vleugels nog opgepompt moeten worden? Jullie denken wel erg gemakkelijk met z'n allen dat vrouwtje blijft zitten om op je te passen.

no 167, 15:59 uur, daglink

 

23 July, 2002

Philomeentje

Het gaat er toch niet om of screenende instanties haar antecedenten hebben ontdekt, maar of de dame in kwestie wel te vertrouwen is. Dat �ne domme zinnetje uit haar verder goedgebekte mondje spreekt boekdelen: Ik wist niet dat er een foto bestond!. Triest & Zielig? Welnee. Dom jokkebrokje dat chantabel had kunnen worden.

Herben met gezin huis ontvlucht wegens ernstige bedreiging omdat hij zou hebben ingestemd met wereldbaan voor bedreigde Melkert. 't Moet toch niet gekker worden. Anarchie is een geplaveide weg voor dictatuur, maar impulsieve daders blinken zelden uit in bedachtzaamheid.

no 166, 11:03 uur, daglink

 

22 July, 2002

Choreografie

Teen voor teen en streek voor streek concipieer ik een choreografie in de oude vitrage van { druppels } die nog veel te goed is om weg te doen. De vitrage bedoel ik.

Wat u zegt, ik ben geen snelle werker. Wel zojuist mijn zuinig gespaarde elegante nagels geknipt om fijner te kunnen tjoenen. Opdat ik niet mistik of valse accoorden sla, iets wat mij met gelakt buitenmaats afgaat.

Of het intomen van nagels nieuws is, vraagt u? Mwa, voor een lijflogger zou ik wel denken, maar tot welke categorie men mij heeft veroordeeld laten we wazig in blauwe mist, of op glad ijs zo dit u liever is.

no 165, 15:33 uur, daglink

 

21 July, 2002

Inruil

Laatste interview met Wim Kok als minister-president. Morgen hebben we een nieuwe. Glimmend gepoetst, nog ongebutst en een beetje eng rijden tot hij zijn eerste krasjes heeft opgelopen. Net als bij het inruilen van een auto voel ik weemoed. Hoewel de nieuwe over modernere snufjes beschikt sluit ik met het afdanken van de oude een periode af.
Evenmin als met auto's heb ik veel met minister-presidenten. Hun accu moet opgeladen zijn en ze moeten zonder veel panne langdurig en route kunnen zijn.

no 164, 23:28 uur, daglink

 

20 July, 2002

De geest

Elk normaal denkend mens moet onderhand doodziek worden van het gesol met ons Pim. Of hij al minister president w�s met een staat van dienst tot in het oneindig! Maar als niet tot iet gekomen, waarbij allerminst vaststaat of zijn behendig gebekte kale bol de duizend beloften had kunnen effectueren, is het pompeuze respectvertoon � la staatshoofd met wapperend vaan en slaande trom op z'n minst ridicuul. Pim wordt niet vereerd, hij wordt gebruikt.

De moord blijft tragisch maar de herinnering aan de opstormende, deels innemende deels sluwe dandy die luchtbelletjes voor zwijnen strooide die parels hadden moeten worden, worden bij mij knap vertroebeld omdat zijn familie plus aanhang geen maat weet te houden. De spectaculairste begrafenis aller tijden, het monsterlijke praalgraf dat een lieflijk hofje in Itali� voorgoed mag ontsieren, het riekt naar ijdelheid en getuigt allerminst van de goede smaak die Pim zelf eigen was. Demonisering, laat me niet lachen. Adonisering zou ik zeggen.

Komen we bij zijn moordenaar voor wie ik geen begrip heb. Maar dat wetten gewijzigd worden om hem permanent te bewaken getuigt van justiti�le willekeur. Alleen omdat het volk zijn spelen moet krijgen en de zondebok voor geen prijs voortijdig uit het circus mag verdwijnen? Hongerstaking lijkt mij dan ook een passende manier in dit geval. Voor mijn part hongert hij zich dood.

Nog altijd heerst bloeddorst binnen zekere gelederen van de aanbidders des Fortuyns. Niet alleen bijten avonturiers en goudzoekers elkaar tot bloedens toe de strot af en rollen zij in naam van de geest van Pim vechtend over straat, maar een zich onweerstaanbaar achtende hysterica tilt ondertussen haar rokken hoog op voor de media om te tonen hoe capabel zij was en hoe gepasseerd.

De media, zwaar aangetijgd, voelt hete adem in nek en durft nog steeds geen lange neus te trekken tegen de geest van Pim. De geest van Pim is grimmig en boosaardig, snoert kamerleden de mond, breekt loopbanen af, verwoest goede namen, maakt permanente bewaking nodig en doet gezinnen vluchten naar het buitenland. Diezelfde misbruikte geest van Pim maakt het land onbestuurbaar, hysterisch en haatdragend. Zou Pim dit hebben gewild?

no 163, 10:23 uur, daglink

 

17 July, 2002

Potloodtekening

opa (19k image)

Mijn vader als elfjarige. Uiterst fijne potloodtekening van hem en vijf zusjes in 1922. Was in het bezit van een overleden tante. Hem heb ik eruit gefotografeerd. Als tachtigjarige had hij nog diezelfde blik als hem iets niet aanstond.

no 162, 22:58 uur, daglink

 

Vrije komkommerdag

braam (57k image)

no 161, 11:06 uur, daglink