Bultrug

Waar is de spreekwoordelijke Hollandse nuchterheid gebleven? Ganse land in krokodillentranen wegens drooggespoelde Bultrug. Ik weiger hem trouwens Johannes te noemen. Welke Johannes? Johannes de Doper of Johannes van Dam? Volkshysterie ten top.

Gisteravond waagde ik op Twitter enig tegengas te geven. Hate mail in mijn brievenbusje. Hoe wreed ik wel was, en hoe achtelijk om te stellen dat een gestrande bultrug al ziek of zwak kan zijn geweest. En dat een gestrande bultrug die al zoveel uren, geplet onder zijn eigen gewicht, in het zand lag weggezakt, nooit meer vrolijk zwemmend het ruime sop zou kiezen. Ook nog gehavend door de mislukte reddingsoperaties en afgedwaald van zijn vertrouwde leefgroep.

Tieme riep om een platform. Liet zich impulsief doch ondoordacht naar de bultrug varen om het dier persoonlijk in ogenschouw te nemen. Stoere symboolpolitiek. Ze heeft de stervende kolos nooit bereikt want het was te gevaarlijk. Ik zag het helemaal voor me: bultrug met roos in zijn spuitgat op Tiemes getimmerde platform. Dierenactivisten eisen nu stille tocht. Ze lijken zo zacht he, die tot tranen geroerde dierenvrienden, maar er zitten er tussen die je als mens maar beter kunt mijden.

De enige die bewonderenswaardig nuchter en stevig met twee pootjes op de grond bleef was de burgemeester van Texel. Deze standvastige dame verdient een platform en een roos achter haar oor.

Één reactie op “Bultrug

 1. Zag laatst bij Comedy Central een standup over ‘beached whales’.
  De ‘punchline’ was: “Did it ever occur to you that the whales that beach themselves are the retards of the whale community?”
  Dat gaat me ook wat ver, maar ik weet niet zeker of ik deze hysterie en dramatiek prefereer…

  Mijn moeder wil nog weleens de, ook nogal boude, uitspraak gebruiken: ‘hoedt u voor dierenliefhebbers, want het zijn mensenháters’.
  Cru. Maar helaas vaak wel waar…

  (de standup-routine in kwestie is hier te zien: http://www.comedycentral.com/video-clips/y5slz3/live-at-gotham-beached-whales)

Reacties zijn gesloten.