Amrock krielen

kipjesrenBarbara is gisteren komen helpen met het opzetten van de ren. Hier staat hij dan, met drie keesjes erin opgesloten. Het was nog een hele klus, maar hij is klaar.
Ze had ook een doosje kakelverse eitjes meegebracht van haar eigen Bassettes. Ik mocht kiezen: of ze opeten of ze met haar mee teruggeven om uit te laten broeden. Moeilijke keuze. Behalve dat haar kipjes zeer levendig zijn en goed kunnen vliegen. Maar zij houdt ze meestal in de ren.
Ik heb hier liever ‘loslopertjes’ die niet makkelijk op de wiek gaan. Had daarom New Hampshire krielen in gedachten, maar daar blijkt niet zo makkelijk aan te komen. Via de kippenforums wordt je wijzer. Niet lukraak op marktplaats kippen kopen, maar een integere hobbyfokker zoeken.

Amrock4weeksVoordat de New Hampshires op mijn wensenlijst belandden, had ik Amrock krieltjes in gedachten. Zebra’tjes in kippenveren, van die grijs gestreepte bolletjes wol. Maar die wens had ik al laten varen omdat die nog moeilijker te vinden zijn. Barbara mailde vanmorgen het adres van een hobbyfokker die Amrock krieltjes fokt. Woensdag kruipen de donsjes uit hun ei, en daarna moeten ze nog 6 weken onder de warme lamp.

amrock-5095mWant dit leerde ik ook van haar: Niet zomaar volwassen kippen kopen maar babydonsjes zien te krijgen die je de eerste weken tam maakt door ze vaak in handen te nemen en op te voeden of het jonge hondjes zijn. Er komen vier kleine meisjes en een jochie, want haantjes schijnen hun dames ook tegen gevaar te beschermen. Kipjes houden blijkt nog een hele kunst. Als het jochie mag uitgroeien tot het haantje hierboven krijgen we een mooie scharrel om naar te kijken.

In het begin weet je er niets van. Een hobbiefokker die bij een vereniging is aangesloten broedt een partijtje eieren uit in de hoop dat daar ‘topkipjes’ tussen zitten voor de shows. Hij fokt meer kuikentjes dan hij zelf zal houden, zoekt zelf de mooiste exemplaren uit en verkoopt de rest. Hij fokt dus met zijn beste dieren en verzorgt de kuikens goed.