Hoge stokken? No way!

H. die beloofd heeft me te helpen met zitstokken schaven zei al een paar keer: jouw kippen kunnen goed vliegen. Je moet ook hoge stokken aanbrengen. Vinden ze heerlijk.

De hoogste stok die er nu is hangt precies boven het deurtje van de lage ren dat vrijwel altijd open staat. Ze hadden de gewoonte op het gaas te gaan zitten wat slecht is voor hun voeten. Als het deurtje toevallig dicht was, smakten ze op de grond omdat ze niet verwachtten dat hun zitje was verdwenen. Ik maakte net boven het open deurtje een stok. Als de deur dicht is, is de stok er nog.

Gisteravond ga ik als gewoonlijk op het lage bankje zitten bij de ingang van het nachthok voor de avondbabbel. Daan had zich nog nooit op de hoge stok gewaagd, maar ineens zat hij daar. Hij stak zijn borst vooruit en keek uit de hoogte op mij neer. Hallo, zei ik, dit is niet de bedoeling!, en ging staan zodat ik op hem neerzag. Meteen veranderde zijn houding van hautain naar vertrouwelijk.

Uit de hondenwereld is bekend (mogen we hopen) dat een dominante hond nooit hoger mag zitten dan jij. Grote honden niet op de bank want als ze staan kijken ze op je neer en versterk je ongewild hun dominantie. Gisteren merkte ik dat voor een haan (heerser van nature) hetzelfde geldt. Toen hij boven me troonde werd ik in plaats van zijn opperkip ineens zijn ondergeschikte.