IJs is vies

Net de was opgehangen. Volgens de app ‘Regenmelding’ stevent er in volle vaart een fikse onweersbui op ons af. Altijd hetzelfde met mijn was.

Dat een mens zo vrolijk kan worden van 2 eitjes. Van respectievelijk 23 en 26 gram. Je kunt er nog geen holle kies mee vullen.

IJs is vies tegenwoordig. Waar kun je nog een ijsje kopen dat gewoon kan smelten? Wat was er nou leuker aan een ijsje dan van het hoorntje de zakkende druppels aflebberen? Of de hoorn uitzuigen nadat je er eerst het puntje vanaf had gebeten? Of de nijd van je moeder als je van top tot teen plakkend en lekkend stond te genieten? Kinderen van tegenwoordig kennen dit niet meer. Allemaal commercie. De omzet is groter nu zelfs een baby van 1 knoeiloos een ijsje kan eten.

En dan die bakken prefab van Hertog of eigen merk. Alles vol stijfsel of gelatine zodat het wel zacht blijft maar niet smelt. Wel eens een bak vergeten in de diepvries terug te zetten? Het gore schuimende stijfsel dat dan overblijft? En dan de fabrikanten ook nog denken dat je het conservaat niet proeft door het ons als ‘room’ te slijten. Gelatine is niet smaak- of reukloos. In geleien is het lekker, maar echt niet in ijs.

Bij de kersenboer een kersen-likijsje gekocht. Hoorntje werd niet zacht. IJs wilde niet over de randen druppen. IJs was hapbaar zacht en weigerde te smelten, ook al hield ik het in de zon. Het smaakte naar kersen met gelatine en smolt niet op de tong. Ik zat achter het stuur en knoeide niet. Ik kreeg er geen plakhanden van. Tijd om weer eens naar de Italiaan te gaan of mijn eigen sorbets te maken en dan met handen en voeten te smullen.

We happen alles weg voor zoete troep zonder nog te proeven wat we eten.