Kl°tetoompje

1 ei van 30 gram. Het begint erop te lijken. In totaal deze week 8 eitjes gescoord, vermoedelijk van mijn twee grootste hennen. Dit is voor mijn boekhouding bestemd. Ik steek er per slot voer genoeg in om enig rendement te vangen.

Ik wil niet beweren dat ze het expres doen, maar impres is het zeker! Tjonge wat een kl•tetoompje heb ik getroffen. Dat vorige week de voerbak al uit het gaas was gewipt, kon nog een ongelukje lijken. Maar toen hij vanmorgen, net gevuld, weer op de grond lag rees mijn verdenking. Ons begint ons vrij goed te kennen.

Ik heb ze verpest in hun jeugd. Geen opfokmeel maar lekker kuikentjesvoer met stukjes graan en zonnepit erin. Toen ze kuiken af raakten, mixte ik het restant met een eersteklas legbrok voor volwassen krielen waarin alle vitamientjes en elementen zitten voor de gezonde buitenkip. Mooi van niet dus. Ze pikken alleen de graantjes van hun kindervoer eruit en laten de geperste volwassen staafjes liggen. Nou zien die er ook saai uit, moet ik zeggen. Ik zou ze ook niet blieven, maar ik ben ook geen kip.

Allez… iemand van het stel, en ik vrees dat het Puk is, heeft bedacht dat als je je rug onder de voerbak duwt, je de hele bak uit het gaas kunt tillen. De eerste keer was ongetwijfeld een ongelukje, maar tweemaal binnen drie dagen is verdacht. Verspreid over de grond kan je er lekker met je poten in schrapen. En dan pik je er zoveel gemakkelijker de lekkerertjes uit terwijl je de rest voor de muizen laat liggen. Ik ben op mijn hoede want de fokker heeft me gewaarschuwd: graan vinden ze onweerstaanbaar, maar van graan worden ze lui en vet.