Volbracht!

Voor het eerst sinds weken weer tijd genomen om sinaasappels uit te persen. Kliko op straat gezet, kattenbak verschoond, afwas gedaan. Om kwart voor acht zat ik in de ochtendzon op een stoeltje bij de kippen. Die merken in hun nachthok al wat voor een weer het is. Ze waren uitgelaten, vrolijk. Ik trouwens ook. Ik heb weer tijd om te genieten.

Mijn taak is volbracht. Net toen ik 4 pagina’s had verwijderd, kwam er nog een goed stuk kopij waarvan ik vond dat het geplaatst moest worden. Hele blad weer omgebouwd, nog een stukje bijgeschreven om een lege pagina te vullen, een ‘stoplapje’ verzonnen om het laatste gat te dichten, en toen was ik tevreden. De nagestreefde 72 blaadjes gehaald en het ziet er heel goed uit. De champagne kan open! Straks uitdraaien maken en dan zoeft het spul naar de drukker.

Het was een pittige maand. Toen ze vroegen: Háál je dat wel, alles op je eentje redigeren en opmaken, zei ik natuurlijk: ja! Beide vind ik heerlijk werk, maar er was tijdsdruk en nogal wat afleiding die ik niet had voorzien. De laatste dagen dook ik onder als een kluizenaar, hunkerend naar het einde. Maar nu het af is – zonder iets af te raffelen – heb ik een stralend gevoel. Je waardeert vrijheid pas, als je hebt vastgezeten! Aan het volgende nummer begin ik pas 13 oktober.