Leerzaam dagje

Daar was dan de begeerde regen! Gisteren ook Jurjen, de ecologische hovenier, die zich weinig van de buien aantrok. Inge mocht glimmen van trots want hij vond dat we de woesternij uitstekend hadden bijgehouden. Doorgaan zoals jullie bezig zijn.

De voortuin is één bloemenzee van digitalis. De vijvers zien er prachtig uit. Voor barsten de waterlerlelies uit hun knoppen, en achter steekt de krabbescheer, overgezet uit de andere vijver, zijn tentakels boven water hoewel daar de waterlelies weer kleiner zijn.

Voorlopig met de hand maaien rond de vijver, want de (riet- of veen-) orchis blijkt al op zeven plekken langs de rand te staan en is behoorlijk zeldzaam. Niet waarschijnlijk dat hij is komen aanwaaien. Misschien ooit door een reiger meegebracht?

Jurjen wees trefzeker aan welke winter- en zomereikjes mogen doorgroeien. De rest spitte hij eruit. De heuphoge tamme kastanjes blijven tot de de herfst. Dan neemt hij ze graag mee. Ze zien er gezond en goedgevormd uit. Neem eekhoorns in je tuin en je krijgt vanzelf een kwekerij.

Er blijken wel degelijk walnootjes in de boom te zitten, maar de kwee heeft zijn peertjes door de droogte verloren. De bomen schreeuwen om voeding. Is kippenpoep vermengd met stro soms iets?, vroeg ik aarzelend, we hebben er een hele mesthoop van. Zo leer je weer wat. Kippenpoep is ideaal voor alles wat vrucht draagt! Prachtig hergebruik van materiaal. Inge riep vrolijk dat ze ook nog boerin werd, toen ze met kruiwagens vol strontstro naar de vruchtbomen liep. Jurjen snoeide de middellandse kwee (ook al wild komen aanwaaien) subliem in model om de groei te stimuleren.

En toen kwam de dode zijarm van de eik aan bod boven de kippenren. Als die bij storm was neergekomen had hij zowel de ren als de theetent vernield. Onze trap was net lang genoeg en in de garage lag nog een oude sisal landvast. Inge en ik gingen op een stoeltje zitten kijken hoe hij een touwconstructie maakte om de arm daaraan te laten zakken. Hij had geen motorzaag en zaagde zich de blaren met de hand. De tak bleek loodzwaar en we waren alledrie blij dat hij nu eindelijk weg was.