Als een euro in mijn open hand…

HEGGENSCHAAR OP STEEL

De eerste week augustus is verdwenen als een euro in mijn open hand. Nu ik mijn Klokhuisblad eraan heb gegeven kan ik volop genieten van de zomerse dagen. De eerste augustus sinds jaren dat ik geen acht-urige werkdag achter mijn bureau maak, weekends inbegrepen.

Denk niet dat ik stil zit. Toen Esfahan niet doorging stapte ik meteen naar Kok in Soest, met de oude benzine-maaimachine die we nooit meer gebruiken. Na elke zoveel meter loopt hij vast omdat de opvangbak vol is, mede door alle varens die we van het pad wegmaaien. Als we geen verse benzine gebruiken slaat hij trouwens af. Telkens leeghevelen en weer verse benzine halen vond ik stomvervelend. Als niet gebruikte erfenis nam hij behoorlijk veel plaats in.

Kok in Soest is een topzaak. Ik heb al eerder reclame gemaakt toen ik de accu-bosmaaier kocht. Die nam ik ook naar ze mee, want zij zijn handig in draad inzetten, terwijl ik daar een uur op zit te prutsen. Ik kreeg een zinnig bedrag terug voor de oude maaier, en kocht een accu-heggenschaar op steel van Stihl. Werkt voor mijn pols tamelijk zwaar, maar Inge is er verrukt van en heeft er al heel wat mee gedaan. Werkt op dezelfde accu als de bosmaaier die we overal voor gebruiken. Tweede accu bijgekocht. Tweede lader was niet nodig.

BLAUWE BESSEN

De blauwe bessen hangen in dikke trossen te rijpen. Ik ben niet de enige die ze in de gaten houd. Mijn aandoenlijk tamme merel hipt de halve dag rond de struik, bestudeert de trossen, vliegt op en pikt dan feilloos die éne blauwe uit de groene tros. Als ik langs de struik loop en er eentje pik, dan zit hij op twee meter afstand naar me te schelden. Keer ik mijn schreden, dan is hij weer aan de beurt. De vogels hebben het slecht want er zijn geen regenwormen en maar weinig slakken. Ondanks de hevige buien die we laatst hadden, en waarvan het water als beekjes over de paden wegstroomt, is de grond uitgedroogd.

STANK?

Ik hoorde het al van verschillende mensen. Waarom stinkt jouw kippenren niet? Misschien omdat hij behoorlijk ruim is en lekker doortocht, waardoor de poepjes snel drogen? Misschien omdat de bodem niet van beton is met een laag strooisel erover, maar uit eeuwenoude pure bladaarde bestaat? Het nachthok ruikt ook niet vies. Ze krijgen elke week schoon stro onder hun slaapplek. Met het vuile bemest ik fruit- en notenbomen.

Ik heb de Engelse ‘eglu cube’ van Omlet nu anderhalf jaar in gebruik. De kipjes zijn als kuikens gekomen en lijken er dik tevreden mee. Ze gebruiken het hok alleen voor leggen en slapen. Ze sjouwen door weer en wind de hele dag buiten en schuilen onder het hok voor gevaar en regen.

Door de losse zitbodems en mestladen, die ik dubbel heb, is schoonmaken een fluitje van een cent. Ik ben enorm gelukkig met dit hok.

LIBELLEN

De blauwe glazenmakers maken dankbaar gebruik van de punten van de krabbescheer die boven water staan. De monsterachtige insecten klimmen tegen de stengels op en ontdoen zich van hun jasje, hangen geruime tijd te drogen, om tegen de laten middag op de wiek te gaan. Eerst maken ze enige verkenningsrondjes boven- en rond hun geboortevijver om vervolgens weg te trekken. Ik vind het een wonder van de natuur, hoe op een warme zomerdag een prachtige grote libelle uit zo’n lelijke kleine pop sluipt, die twee of drie jaar onder water heeft geleefd. Een wonder hoe zijn lijf en vleugels zitten opgevouwen en zich, na het barsten van zijn korseltje, heel langzaam ontvouwen tot iets van absolute schoonheid.