Eierstop

Te luchthartig eitjes weggegeven. Ineens is het gebeurd. Het hele hok ligt vol dons en veren. Op Stippel en Daantje na is alles in de rui. De drie gezusters zijn gestopt met leggen. Stippel komt van een andere stam en trakteert me nog eens per vier dagen op een ei, terwijl ik de hele zomer een overdaad had. Vanmiddag vond ik eitje 601 in het leghok. Geen slechte oogst, zou ik zeggen.

Vanmorgen (gewoontegetrouw zondagmorgen-ontbijt) lepelde ik een biologisch gekocht ei leeg. Lieve hemel, hier zit geen kraak of smaak aan. Was me trouwens al eerder opgevallen. Zouden niet-biologische eieren wel naar ei smaken? Nodig uitproberen.

Je eigen eitjes blijven acht weken in ijskast goed, zei Annalie. Had ik dit maar eerder beseft, maar alles moet je leren. Wist ik dat mijn kippen van de ene dag op de andere zouden stoppen? Het is een heel gemis om tot half januari geen eitjes meer te hebben en het feest van eitjes rapen te moeten missen.

Kipjes zijn hartstikke leuk. Tenzij het noodzakelijk is, krijg je mij niet naar een flat.