Op de bank laten staan

Nieuwe maand, nieuwe kansen. Gistermiddag kwamen de rechercheurs langs om mijn spullen terug te brengen: autosleutel, huissleutel, fleece en de ballpoint van JW waaraan ik gehecht ben. Ze hebben twee mannen opgepakt. Het onderzoek loopt nog, maar zal binnenkort worden afgerond. Een van de twee gepakten heeft het over mijn huis gehad, maar niet bekend. De rechercheurs zullen me op de hoogte houden. Geen tijd voor een kop koffie want ze zijn bezig een vermist meisje op te sporen. Als mijn zaak is afgerond komen ze de biertjes drinken die buiten nog steeds op dezelfde plek staan. Of ik eventueel wil getuigen, mocht dit nodig zijn? Ja, ik wil.

Alle negatieve publiciteit over politie en rechercheurs ten spijt, voel ik mij zeer goed behandeld. Ze vertelden, toen ik hen hiervoor bedankte, dat een blinde mevrouw de banden van de verhoren had uitgetikt. Ze had zich vermaakt met alle grappen en lachsalvo’s die erop te horen waren. Dit was kennelijk mijn manier geweest om spanning af te reageren. Heeft me uitstekend geholpen. De mevrouw van slachtofferhulp had ik meteen al vriendelijk voor haar diensten bedankt. Ze had me een formulier gestuurd om smartegeld te vragen, maar ik had geen smart en verwondingen had ik ook niet.

Kostbare grap was wel dat ik verlichting rond het huis moest laten aanbrengen en draadloos alarm door de hele tuin. Geweldig. Hierbij hoort een overvalknop zonder aanduiding of ik het ding per ongeluk heb ingedrukt. Ik moet hem over mijn jas heen dragen, en dan vooral niet bukken of hem ergens tegenaan stoten. Dit is een knop voor bejaarden die rechtstandig door hun tuin heensloffen. Ik ben altijd bezig. Zelfs al doe ik niks, dan buk ik me minstens twaalf keer om zaailingen uit te rukken, of eieren uit het kippenhok te halen. De elektricien zei liefjes: leg hem maar naast je bed dan kun je waarschuwen als je een beroerte krijgt.

De rechercheurs wisten te vertellen dat door de lage rentestand menige linnenkast of sok rijkgevuld is waardoor overvallen schrikbarend toenemen. De boeven laten geen sporen na als ze contanten stelen en als eigenaar kun je nooit bewijzen hoeveel er door de boeven is meegenomen. Gewoon op de bank laten staan, ook al betaal je meer belasting. Ik geef de tip maar even door.