Terug naar Log

07-13-2001: "Enquist"

'Voorbeeldige historische roman', schrijft Willem Kuipers vanmorgen in de Volkskarant over Het bezoek van de lijfarts van de Zweedse schrijver Per-Olov Enquist in het Cicero katern. Ik heb nooit iets van Enquist gelezen maar de recensie maakt me nieuwsgierig.
Een gekke koning, kind nog, en een koninginnetje dat het met de lijfarts deed zijn de feiten waarvan Enquist gebruik maakt om een stuk Deense geschiedenis anno 1770 uit de doeken te doen. Interessant is dat die lijfarts de denkbeelden aanhangt van Diderot, Voltaire en Rousseau. Gedurende zijn twee jaar durende relatie met de koningin grijpt hij zijn kans deze gevreesde denkbeelden uit te dragen.
Kuipers zegt: [...] en het pleit voor het vakmanschap (en de humor) van Enquist dat hij in deze tornure zoveel system aanbrengt dat je de madness ervan voor zoete koek slikt. [...]
Een dergelijke zin overrompelt mij. Ook het begin van zijn recensie was intrigerend. Hij schrijft: Hoe goed kan een roman zijn? Je kunt daar over piekeren tot je een ons weegt, maar de vraag dient zich pas echt aan, als je een boek hebt gelezen waarvan je met zekerheid weet dat het briljant is, maar toch niet goed weet waar 'm dat in zit.

 

 

 

 

Site Meter