Terug naar Log

07-15-2001: "Webdebutanten"

Nog altijd stof zoekend voor kopij beleef ik IRL niet veel loggerigs. Wel een paar leuke sites voor webdebutanten gevonden die ik zelf ook voor je weet maar nooit wil bewaren.

In onvervalst Nederlands geeft de TU Delft de beste informatie die je beginners kunt wensen, zowel over HTML (HyperText Markup Language), de taal waarmee je webdocumenten maakt als CSS (Cascading Style Sheets) de taal waarmee je de presentatie van de documenten kunt vastleggen.

Wel eens wanhopig omdat je op de smalle strookjes van het palet niet kunt beoordelen of een achtergrondkleur deugt? Op HYPE's Color Specifier vind je een compleet overzicht van kleuren met kleurnamen die zowel door Netscape als Explorer worden ondersteund. Klik je op de kleurnaam in de linker kolom, dan zie je deze kleur op je hele scherm.

Op Rich in style gaat de service nog verder. Je kunt een achtergrondkleur kiezen en als je naar beneden scrollt zie je er tekst op in alle denkbare kleuren. Kleurcombinaties en leesbaarheid zijn zeer goed te beoordelen.

Wie een beetje Engels leest heeft veel aan de lessen op de welbekende webmonkey site waar met weinig woorden en veel voorbeelden een reeks CSS toepassingen is te vinden.

Een prima site vind ik w3schools. Wel Engelstalig, maar bij de CSS voorbeelden valt er weinig te lezen. Staat vol voorbeelden die meteen worden gegenereerd zodat je het effect (of het ontbreken ervan) in je browser(s) kunt zien. De schrijfwijze voor de getoonde stijl staat er in een kader naast. Je kunt daar dingen in veranderen en dan het resultaat weer laten genereren.

Specifieke CSS-eigenschappen die door Netscape worden ondersteund zijn te vinden op Projectcool. De lay-out vind ik niet erg duidelijk maar je kunt de pagina als .txt op je harddisk saven en zelf beter formatteren.

Op css.nu kun je gedragingen en misdragingen van de diverse browsers vinden.

 

Reacties: (2)


He... ben je druitgevallen dan? Even zien & restaureren. Ik heb je er niet uitgegooid
elisa, 15-07-2001 23:46

tenx voor de linx, wilde me ook al een tijdje in css gaan verdiepen (en in nog een heleboel andere zaken, sugt...). btw, waar is mijn linkje gebleven? ben ik uit de gratie? ;-))
mariska, 15-07-2001 21:35

 

 

 

Site Meter