Terug naar Log

07-17-2001: "Tafelmanieren"

'Het nut van tafelmanieren is dat je daar je hele leven plezier van houdt', kon mijn vader zeggen als hij mij een pets verkocht. Dit deed hij met name als ik mijn spagetti in hapklare brokken verdeelde of de slierten luidruchtig naar binnen zoog. Het kon ook gebeuren als ik mijn vork zo onhandig vol gladde veters had gedraaid dat de bal te groot was om helemaal in mijn mond te stoppen. Als ik de helft er afbeet kledderde de rest terug op mijn bord en zat het tafelkleed vol rode spetjes. Dan volgde meestal wel een draai om mijn oren.

Ze hadden zich deze moeite kunnen besparen en mij de vernedering. Op mijn eerste reis door ItaliŽ deed een Italiaan even voor hoe het moest (met een sliert of vier beginnen, vooral niet meer) en sindsdien rol ik sneller en netter dan ik van mijn vader had kunnen leren want die smokkelde ook.

Van tafelmanieren heb ik nog altijd veel plezier. Vooral als ik de tobbe van draadalg ontdoe. Met twee stokjes - vork en lepel - rol ik elegant en losjes uit de pols, beginnend met een paar subtiele draadjes, flinke happen in elkaar.

 

 

 

 

Site Meter