Terug naar Log

07-24-2001: "Jacht(2)"

Er was een luchtbuks in huis maar ik wist waar hij verstopt was en ook waar de kogeltjes lagen. Erfenis van een oom; het ding werd nooit gebruikt. Twaalf moet ik zijn geweest want we waren al verhuisd naar de grote tuin met de antieke tuinbank aan het einde van een lang gazon.

Zodra mijn ouders zo onverstandig waren mij alleen te laten greep ik die buks. Ik tekende het medaillon in de rug van de bank op een papier en plakte dat op de goede plek. Doel was om het loodje door het nogal kleine gat van dat medaillon te krijgen. Mijn moeder merkte die zomer op dat die dure bank wel veel te lijden had buiten en twijfelde aan de kwaliteit van de verf. Mijn vader bracht zijn oog dicht bij de beschadigingen maar zei niets en ik wist met een bonkend hart natuurlijk van de prins geen kwaad.

Toen ik elk loodje door het gat kreeg werd het tijd voor bewegende doelen. Ik zal nooit de opwinding vergeten toen ik de eerste vogel van zijn tak schoot. Pats, en daar kukelde hij naar beneden. Meteen voelde ik me vreselijk schuldig want zittende vogels schieten is te min voor woorden zou mijn opa zeggen en dat was ik met hem eens.

Vliegende vogels waren schaars want als ze me zagen weken ze uit. Ik verschool me tussen de hoge bloemen maar de vele geknakte stengels werden al snel ontdekt. Ze wilden natuurlijk weten wat ik daar te zoeken had maar ik hield mijn kaken op elkaar en bouwde een schuilhut bij de composthoop waar ik meteen mijn afkeer overwon van laag dierlijk gekrioel.

Op zekere dag merkte mijn vader op dat hij verdacht veel dode vogels in de tuin begon te vinden met gaatjes in hun buik en dat we op deze manier geen zanger meer overhielden. Ik kreeg een kop als een boei toen hij een loodje op tafel legde dat hij uit een vogel had gepeuterd. Hij vroeg of die beesten ons som schade deden en ik knikte natuurlijk van nee. Dan, vond hij, was er ook geen reden om ze uit de boom te schieten.

Ik heb ze vliegend geschoten, bracht ik nog voor mijn verdediging in, maar ik had ook al gemerkt dat er bijna geen vogels meer waren.

 

 

 

 

Site Meter