Terug naar Log

09-02-2001: "Soeplepel"

Neus voorzichtig tussen buien buitengestoken. Vijver ligt er nog bij als koffie met wolken melk. Gisteren nog zonbeschenen gekalkt omdat de omgeving hier puur zuur is. Kilo marmerslijpsel aangelengd en zoals voorgeschreven gelijkmatig over het oppervlak verspreid. Hierin was ik wel handig geworden hoewel het ingewikkelder werd naarmate er meer bladeren kwamen.

Ik had in het voorjaar al ontdekt dat de soeplepel een geweldig instrument is. Al doende leer je mikken met effect. Dan trek je mooie strepen op het water die langzaam vervloeien. Ze lijken op banen waterdamp die door door straaljagers worden achtergelaten in een strakblauwe lucht. De sport is om veel strepen naast elkaar te krijgen.

Ondertussen ook ervaren dat kalk lelijke vlekken geeft op alles wat geen water is. Zelfs als je vakkundig mikt spettert nat-op-nat zo enthousiast dat je de bladeren af moet spoelen. Er is hier behoorlijk wat blad bijgekomen. Van bamboe, spons en lap een schildersstok gefröbeld waarmee ik de bladen op afstand een schoonmaakbeurt kan geven. Niettemin extra werk, dus gisteren lepeltjes soep tussen de bladeren in gegoten die ik eerst met een stok opzij had geduwd. Voorzover ik erbij kon natuurlijk.

Onhandig was dat ik mijn ronde moest maken met emmer, roerhout, soeplepel, duw- en schildersstok. Door al dat gewissel van gereedschap was ik op de planken bruggetjes benauwd de soeplepel na te moeten duiken. Niet dat hij ooit nog binnen hangt als we hem nodig hebben, maar het is nog een ouderwetse die tegen mishandeling kan. Wat heet: 't is de antieke van oma.

 

 

 

 

Site Meter