Terug naar Log

09-11-2001: "Goede jus"

Uit mijn tondeldoos kwam eveneens een redelijk nette eindexamenlijst waarop niet te zien is hoe ik mij door drie herexamens worstelde. Mijn falen lag, zeiden ze, uitsluitend aan het stomme feit dat ik geen woordjes had willen leren. Ik kreeg een maand voor de herkansing. Waaraan ik dit verdiende heb ik nooit begrepen.

Het leven was te goed in die dagen want de leraar klassieke talen die ik in de vierde had gehad, weduwnaar geworden, garandeerde dat hij er twee woordenlijsten in zou krijgen mits ik elke morgen voor dag en dauw zijn ontbijt kwam maken. Deal natuurlijk!

Terwijl hij met smaak mijn eitjes at en toast wegspoelde met mijn thee, stuiterden de woorden bladzij na bladzij over tafel, tegen de kopjes, over de borden, tussen de hagelslagjes door tot ze met het afwaswater werden weggespoeld. Daarna scheurden we haastig in de kever schoolwaarts waar ik een blok eerder uit de wagen werd gegooid om geroddel te voorkomen.

Thuis nooit verteld natuurlijk, stel je voor. Daar hing ik het verhaal op dat ik op de hei ging zitten leren. De herexamens bleken fluitjes van een cent. Moraal van dit verhaal: met een goede jus worden zelfs woordjes lekker.

 

 

 

 

Site Meter