Terug naar Log

09-21-2001: "Zon"

Voor het eerst sinds dagen schijnt de zon weer. Niet heftig of doorlopend maar wel voldoende om aarde en lucht een betere kleur te geven. Da's niet helemaal waar want hij kwam al een paar keer tevoorschijn na 11 september, de dag waarop hij de grootste ramp aller tijden genadeloos belichtte, maar ik kon er niet van genieten.
Ze zouden niet gevlogen hebben als het rotweer was geweest, las ik vanmorgen.

De zon is even onrechtvaardig over de wereld verdeeld als de welvaart. Ik denk wel eens dat de zon voor een groot deel met rijkdom samenhangt. Opmerkelijk dat de meest welvarende landen in gematigde klimaatzones liggen waar men zo nodig onafgebroken aan het werk kan blijven en waar milde regens gratis voor niks het land besproeien, al blijft de kraan soms langer openstaan dan goed is.

De zon is tegelijk de grootste bron van vreugde en de grootste vijand die de mensheid kent. Woestijn wel eens gevoeld waar boeren alleen in de vroege morgen hun land kunnen bewerken? Rond tien uur kan de temperatuur tot vijftig graden zijn opgelopen en dan moeten zelfs de boeren naar binnen. Als de lucht is afgekoeld zo rond zes uur, wanneer wij nog uren buiten zitten, zie je daar geen hand meer voor ogen. De wereld kent vele woestijngebieden.
"Ze zitten de hele dag op hun gat", zegt het welvarende westen. Ze zouden een voorbeeld aan ons moeten nemen.

In de harde strijd om water gelden harde wetten en ontstaan harde godsdiensten. De Islam is van oorsprong een woestijngodsdienst. Er moest voorkomen worden dat nomaden, op zoek naar een paar sprieten gras, elkaar de hersens insloegen bij de waterputten, beroofden of elkaars vrouwen grepen. Hierop kwamen door de Islam zware straffen. Zowel de extreme bewaking van de vrouw als de veelwijverij hadden een functie: onder alle omstandigheden nageslacht te hebben en goed verzorgd te weten. De Islam bracht 'veel' trouwens terug tot 'vier'. Vrouwen waren kostbaar; de kraambed- en kindersterfte enorm, en het leven was door rondtrekken zeer zwaar en ongewis.

 

 

 

 

Site Meter