Terug naar Log

10-22-2001: "Absurditeiten"

Twaalf verkeersdoden dit weekend en we doen niet meer dan het registreren. Eerloos en naamloos verdwenen want niet betrokken bij noodlot dat sensationeel behandeld kan worden. Toch zijn ze even hardstikke dood dan de opwindende slachtoffers die we betreuren.

In Amsterdam schiet een geŽrgerde blaaskaak(21) een voorligger(23) dodelijk van de sokken omdat deze laatste stopt om met een bekende te babbelen. Hij blokkeert de doorgang. Ik zou hier ook witheet van worden maar liever m'n grote bek gebruiken, maar dit terzijde.
Komt er een stille tocht tegen zinloos geweld of is daar het nieuwe vanaf?
Is dit een vorm van terreur of niet?

Wie bepaalt wat belangrijk nieuws is? Nieuws lijkt alleen nog nieuws als er een opwindende reportage aan kan worden vastgeknoopt. Is nieuws nog objectief - voor zover dit ooit mogelijk was - of wordt het alleen op kijk- en luisterwaarde beoordeeld? Nieuws kan in een vrij en democratisch land worden gebruikt om de massa te manipuleren. Samen met een handje poeder strooi je zo een angstpsychose rond.

We hebben er recht op te weten wat zich voordoet, zeggen journalisten. Maar het zou in vele gevallen nuttiger zijn even af te wachten hoe zaken zich ontwikkelen in plaats van te anticiperen. Tien tegen een houden voorspellingen geen steek. Daarbij, als we alles tevoren wisten zou het leven niet meer leefbaar zijn.

 

 

 

 

Site Meter