Terug naar Log

12-02-2001: "Cyber-schizofreen"

Tienermeisjes het vaakst cyber-schizofreen. Hik!... Neem mij niet kwalijk. Lees ik: SAN FRANCISCO (IPB) Tienermeisjes nemen op het internet vaker verschillende identiteiten aan, dan oudere vrouwen en mannen. Dat blijkt uit onderzoek over het internetgedrag van Amerikanen.

Bijna vier procent van de meisjes tussen zestien en achttien jaar oud zeggen dat ze verschillende online namen gebruiken, ieder met zijn eigen identiteit. Ook vrouwen in de andere leeftijdsklassen nemen op het internet vaker dan mannen een andere identiteit aan.

Vier procent? Is dat veel? Om van wakker te liggen? Pathologisch? Wat hebben we aan deze wetenschap? Wat vier procent betreft: Bedoelen ze soms dat tienermeisjes het vier procent vaker doen dan mannen?

Mannen 2% en tienermeisjes 6%. O jee! Maar als mannen 72% en meisjes 76% dan is het toch niet om wakker van te liggen. Daarbij vermoed ik dat elke vrouw zich wel eens als man presenteert als ze er geen zin in heeft op haar sexe te worden aangesproken of prooi voor stalkers te worden.

 

Reacties: (4)


De vraag is of dit door cyberspace veroorzaakt wordt, of dat behoefte aan verzinsels in de persoon zelf zit en ook zonder cyberspace (in een of andere vorm) tot bloei zou komen. Ik denk: cyber maakt het makkelijker, maar is niet de oorzaak.
elisa, 03-12-2001 12:19

Moeilijk. Het kan heel ver gaan; ik heb van redelijk nabij meegemaakt dat een meisje zich als meer mensen tegelijk voordeed. Die had een heel web opgebouwd; van relaties tussen mensen die niet bestonden; leugens over zichzelf. Maar daar geloofde zij zelf heilig in. Zij was er niet op uit om anderen te kwetsen maar heeft héél veel kapot gemaakt in haar omgeving - vooral omdat de mensen die ze voor de gek hield al redelijk labiel waren.
En of het ongezond voor jezelf is hangt af van de ernst van de gedaantewisseling. Ik denk dat je op den duur nogal gefrustreerd en verward kan worden van je eigen bedenksels. En als de bedenksels zelf heel ernstig zijn ben je bij voorbaat al vrij ongezond, lijkt me..
Puck, 03-12-2001 02:29 http://puckspodium.com

Die voorbeelden zijn er inderdaad, maar evengoed bij mannen.
Maar ik ken IRL ook mensen die zich in gezelschap totaal anders voordoen dan ze in werkelijkheid zijn. Toneelspelen zit velen in het bloed.

Als het niet met de bedoeling is om anderen schade te doen, is het dan erg? Of alleen ongezond voor jezelf? Het kan voor een tijdje ook gezond zijn, denk ik.
elisa, 02-12-2001 22:46

Een cyber-geslachtswisseling is zo ernstig nog niet. Maar er zijn zat voorbeelden, als het gaat om je online anders voor doen dan je bent, waar je haren je te berge van rijzen. En ik kan helaas uit ervaring spreken.
Puck, 02-12-2001 17:17 http://puckspodium.com

 

 

 

Site Meter