Terug naar Log

12-08-2001: "Vooroordelen"

Dacht ik een saaie avond te krijgen bij formele mensen in een nog formeler gezelschap. Zag ik bij het binnenkomen een volmaakt gedekte tafel staan. Om als hap-snap huisvrouw schuldcomplexen van te krijgen. Je kent dat wel: gestreken en gesteven tafellaken, prachtig servies, kristal en gepoetst zilveren bestek. Pfoe, dacht ik, terwijl ik van onbehagen even moest zuchten tijdens de nogal stijve borrel.

Er stonden op de computer gemaakte menu'tjes bij de borden. Pas toen we volgens de enig juiste schikking aan tafel zaten kon ik lezen wat er stond. Het hoofdgerecht was boerenkool met diverse soorten worst en uitgebakken spekkies. Hier moest ik erg om grinniken.

Kwamen de schotels met dampende worsten op tafel, stonden er spontaan twee gasten op om ze te snijden en iedereen een paar stukken op het bord te schuiven. Gastvrouw die met de hete kool kwam was blij verrast. Stamppot midden op tafel. De borden werden bijgeschoven en centraal opgeschept. Ineens ontstond een jeugdherberggevoel wat de conversatie zeer ten goede kwam.

Fijne avond geworden met pittige gesprekken over gevarieerde onderwerpen waarbij ook het nodige te lachen viel. Ik mocht een handgemaakte grote rose pudding over de borden te verdelen wat zonder knoeien lukte omdat ik me heel prima voelde. Ik dacht verbaasd hoe stomme vooroordelen de realiteit altijd weer vervormen. En dat je als kind niet leert met blanco verwachtingen het leven tegemoet te treden.

Dit was dag 24, met goed gevolg luchtschoon doorleefd. Terwijl mijn hus op de terugweg ongegeneerd zijn sjekkie rookte, stopte ik een blokje kauwgom in mijn mond.

 

 

 

 

Site Meter