Terug naar Log

02-21-2002: "Survival of the fittest(2)"

ROTTERDAM (ANP) - Een psychisch gestoorde man heeft maandag in Rotterdam zijn 2-jarige zoon van het balkon van zijn woning gegooid. [...] Tijdens een handgemeen tussen beide echtelieden wierp de vader zijn zoon vanaf de eerste etage over de reling van het balkon.

Ik kwam tot de vraag Survival of the fittest na het lezen van bovenstaand berichtje. Hoeveel lopen vrij rond die geen grenzen kunnen stellen aan hun agressie. Exploderende agressie lijkt toe te nemen, al zeggen misdaadcijfers weinig. Er kunnen meer misdaden zijn opgelost omdat er meer mankracht was.

Wat onder fittest wordt verstaan zou misschien van omstandigheden afhankelijk kunnen zijn? Als je in de woestijn wordt geboren onder een zinderende zon waar buurman een kilometer verder woont heb je weinig aan sociale vaardigheid maar alles aan vitaliteit, terwijl de behendigheid om je prettig naast elkaar te kunnen handhaven in onze overbevolkte streken van levensbelang kan zijn.

Getheoretiseer natuurlijk, want in de woestijnen zijn geen vroedvrouwen, artsen, vruchtwaterpuncties of couveuses. Daar geldt domweg nog altijd de wet van de sterksten, of je het hardop mag zeggen of niet. Sterven kinderen bij bosjes en blijven alleen de sterksten over waarvan de meesten hun pensioentje niet halen.

Vraag ik me nu mijzelf corrigerend af waarover we het hebben. De delen wereld die wij als gewoon en geciviliseerd beschouwen bestaan uit een groot deel Europa (niet eens helemaal), een klein deel AustraliŽ misschien, en een gedeelte van de USA. Angstwekkend hoe we de rest van de wereld gemakshalve buiten beschouwing laten als we het hebben over "de mens" terwijl de mindere wereld misschien wel driekwart moet bedragen.

Mijn vraag was inderdaad naief want veel te complex. Hoewel je natuurlijk na driekwart eeuw(?) medisch ingrijpen in onze rijke westerse wereld best eens de balans mag opmaken. Niet alles gaat beter waar de mens zijn vingers achter krijgt. Ik kan het niet bewijzen, maar heb de indruk dat de meest onplezierige landen wat individuele misdaad betreft in de welvarende gebieden liggen.

 

Reacties: (3)


Plots denk ik aan lemmingen ... Vervolgens aan een kat in het nauw ... De afstand in 'het westen' tot het ritme van licht en donker ... van de seizoenen. Een vraag: 'Wie vaart wel in welvaart?'

De door jou bedoelde balans mag en moet een keer worden opgemaakt. Als je samen leeft mag je (met respect voor de ander) grenzen stellen aan wat wel en niet kan.

Gedachte: de meeste (misschien alle?) hutten hebben geen balkon. Een andere: het woord 'dorpsgek' bestaat.
JoG, 21-02-2002 21:07 http://www.xs4all.nl/~jognet/

ja, da's misschien weer een punt voor jou. Anderzijds raak je in Holland heel wat makkelijker je fiets kwijt dan bijvoorbeeld in India...
elisa, 21-02-2002 17:48

Athans daar wordt dat het beste gedocumenteerd.
bas, 21-02-2002 13:37

 

 

 

Site Meter