Terug naar Log

04-21-2002: "Gedachtenloze zondag"

Veel zon, warmte, kroeg, opwindende gesprekken over politiek, cultuur en het onzinnige referendum dat Utrecht te wachten staat ten aanzien van plan I of plan A. Hoe kun je bedenken burgers te laten kiezen zonder behoorlijke informatie te verstrekken. En zonder voor ieder duidelijk oorzaken met te verwachten gevolgen te verbinden.

Wat nu, als de niet in details voorgelichte bevolking een keuze maakt die pakwek over tien jaar (steden kunnen veranderen nietwaar, economische omstandigheden evenzeer) niet de beste keuze blijkt te zijn of een niet haalbare? Wie is dan de zondebok en wie is verantwoordelijk? Dit zijn twee verschillende dingen. Zoals vaker gesuggereerd lijkt het erop of Utrecht zelf niet durft kiezen en de verantwoording voor de niet maakbare stad bij de burger wil leggen. Dit heet een democratisch referendum.

Tussen de gesprekken door een verkorte uitvoering bijgewoond van de Orphée et Euridice van CW Glück door Utrechts binnenstadskoor Zangria in de Nicolaikerk wat geest en gemoed even wegvoerde van aardse beslommeringen. Daarna langs de singel onder de eeuwenoude bomen, gehuld in ragfijn frisgroen kant, over de Maliebaan naar Burgemeester Reigerstraat gewandeld. Kroeg met heerlijke wijnen en verrukkelijke kazen tot we naar huis moesten racen om de kat te prikken.
Jaja, het weet wat hoor, zo'n suikerklantje.

 

Reacties: (4)


Dat is mijn nachtmerrie ook. Aan uitslag referendum kan later gefoezeld worden, ben ik bang. Burgerij had het graag zo-en-zo, maar jammer helaas is dit niet langer te verantwoorden. Inspraak is niet verkeerd, maar het referendum is verwantwoording op de verkeerde schouders leggen.
elisa, 22-04-2002 20:03

Mijn nachtmerrie is dat ze voor het goedkope plan stemmen, waarbij kantoren voorrang krijgen en de Catharijnesingel op de schop gaat ('stenen kades, winkels en horeca' - dat is voor mij echt horror!), en dat het dan wat duurder blijkt te worden, zodat de huizenbouw afgeblazen wordt. Of het sociale deel ervan :-(
Hippo, 22-04-2002 19:17 http://linkesoep.blogspot.com

Het gaat erom wie verantwoordelijkheid neemt voor uitvoering miljoenenplannen die 15 of 20 jaar gaan duren. Stad Utrecht straks zeggen: ' Jammer, geld is op of situatie is veranderd. Wij wassen handen in onschuld want burgerij heeft indertijd foute keuze gemaakt?'
elisa, 22-04-2002 12:57

Hmmm, er waren toch echt ontzettend veel voorlichtings- en inspraak (jawel!) avonden te bezoeken over plannen A en 1. Er kwam echter niemand opdraven.
Uniquehorn, 22-04-2002 11:59

 

 

 

Site Meter