Terug naar Log

04-24-2002: "Schapenkaas"

Terwijl we Floris bij de vreemde vrouwen achterlieten voor behandeling zijn wij doorgereden naar Lemmer. Ontbeten bij "De Wildeman" waar nog niets is veranderd. Pluche op tafel en gezellige bediening. Lemmer is vrijwel geheel restaurant, bistro, vishal en kroeg geworden. Met de grootste moeite nog een bakker gevonden om een suikerbrood te kopen.

De bakker in Lemmer was ooit een begrip! Die bakte waanzinnig heerlijke, hele grote broden zwart van de krenten. Je wees aan hoeveel centimeter je nodig had, en dan wogen ze het gewicht.
De bakker die we vanmorgen na lang zoeken vonden was kennelijk de laatste. Klein winkeltje waar op de planken suikerbrood, broodjes en bruine broden lagen. Verder stond de hele winkel vol met transparant verpakkingen snoep. Talloze soorten toverballen, dropslierten, schuimen en zwart-op-witten werden er nog per stuk verkocht. De bakker zelf, hoogbejaard, zag eruit of hij in het harnas wilde sterven.

Een straat verder was een kaashandel met op de ruit geschreven verse schapenkaas. Hadden we niet op durven hopen. Hij mag nog maar op één bepaalde manier worden bereid en schijnt zwaar gecontroleerd te worden. Die wij kochten was afkomstig van een fabriek uit Kollum. De tijd dat je bij vrijwel elke boerderij in het voorjaar een bord zag met "schapenkaas" is voorbij. 't Is dan ook niet meer naturel want het vocht dat uit de kaas lekt is niet zuur meer.

 

 

 

 

Site Meter