Terug naar Log

05-01-2002: "Op turf gerookte zachte worst..."

Op turf gerookte zachte worst, verse natte schapekaas, een blok ongesneden gestoomd zwart roggebrood dat smelt op de tong, plakbrood met dikke suikerklonten en kaneel. Dit waren zo de heerlijkheden van de dag.

Terwijl we er vroeger via enkelbaansweg langs het IJsselmeer (hoe heette die dijk ook alweer?) bijna anderhalf uur over reden, gaat het nu via A27 en A6 in een uurtje. Blik op oneindig, voor zover mogelijk tenminste, want er is geen plek meer in de Flevopolder waar je oog niet stuitert op de wentelwieken.

Die oude weg langs het water was ontegenzeglijk mooier, hoewel ik niet durf te hopen dat hij nog ongerept is. Overal wordt grond bouwrijp gemaakt voor woningbouw, industrie en wegen. 't Aardige van herhaaldelijk de A6 berijden (twee voorgaande weken naar Emmeloord) is dat we groei en bloei goed konden volgen. Groei van de ontbottende bomen en bloei van de schitterende bollenvelden waarvan de eerste al worden gekopt.

De NOP blijft het mooiste land. Het groen is er bejaard en de bollenvelden strekken zich wijds in stralende kleuren uit, vooral in het gedeelte net onder Lemmer. Tjeukemeer lag er in de harde wind onheilspellend bij. Zoveel water en maar zo'n smalle vaargeul. Kom je daarbuiten dan zul je dat weten! Wij zijn er in de vaargeul al bijna een keer vergaan.

Vanmorgen kort geaarzeld of we wel zouden gaan maar de zon scheen uitnodigend ondanks de slechte voorspelling. We troffen dan ook wijdse Friese wolkenluchten die nergens magistraler zijn dan daar terwijl warme zonnestralen het nog dode riet in cameltinten zette. Enkel buitje gehad, maar de harde wind deed het soepeljonge wilgengroen zwaaien. Fototoestel meegenomen, maar geen tijd gehad om plaatjes te maken.

Ooit tien jaar in Broek bij de Joure geleefd. Joure van 'Vlekke' zien groeien tot uitgestrekte gemeente. De zeer locale Midstraat van weleer vol typisch Friese winkels geslachten lang van vader op zoon overgegaan Hollands zien worden met zaken als Hema, Etos, AH en Blokker. Toch is de sfeer nog altijd Fries. Friezen stug? Niet in de Zuid-Westhoek. We voelen ons er nog altijd thuis.

Geen krant gezien, radio gehoord of tv gekeken en ik heb het (voor een dagje) niet gemist.

 

Reacties: (3)


Prachtige verstilde foto's bij jou van Tjeukemeer. Vandaag spiegelde het water niet. Schuimkopjes op grauw water, maar wel die mooie camelkleur van het nog dode riet.
elisa, 01-05-2002 22:52

Oeps ja, foutje bedankt!

Inderdaad relaxed, en altijd hartelijk weerzien.
elisa, 01-05-2002 22:37

Even flauwe correctie: Tjeukemeer zonder 'r'. ;-) Maar voor de rest kan ik het er zeer mee eens zijn! De schoonheid van het Tjeukemeer is zowel in foto's als in gedicht bezongen op VJ ;-)
Als ik lekker relaxed wil winkelen doe ik dat in Friesland. Daar doen mensen nog normaal tegen je.
verbaljam, 01-05-2002 21:51 http://www.verbaljam.nl

 

 

 

Site Meter