Terug naar Log

05-07-2002: "Minister-president"

Ongetwijfeld heeft Pim krachten losgemaakt die hij niet had overzien. Hem is de smadelijke afgang als minister-president bespaard gebleven. Houd me ten goede als ik vind dat hij ook enkele verfrissende ideen had die hopenlijk door de gevestigde partijen financieel goed onderbouwd worden uitgebuit. In meerdere opzichten was hij opmerkelijk praktisch en to the point.

Voor minister-president zijn echter andere eigenschappen nodig dan creativiteit. Zijn eigen creativiteit zou tegen hem gewerkt hebben. Ongeduld, drift, lichtgeraaktheid en zich snel verveeld voelen zijn geen eigenschappen om een gevarieerde groep mensen duurzaam leiding te geven. Een minister-president moet een lange adem hebben, bedachtzaam zijn en stressbestendig. Een ontvlambaar type als Pronk zou je ook het roer van de natie niet makkelijk in handen geven, zeg nou zelf.

Pim als grote inspirator van een groep los zand zou hebben gekund. Maar wat, bij calamiteiten? Bij moord op een politicus bijvoorbeeld? Of bij het verantwoording afleggen voor fouten door vorige kabinetten begaan? Hij had onze grondwet toch moeilijk naar eigen inzicht kunnen veranderen. Daarbij zou hij ook nog met Europese regels te maken hebben gekregen. Had hij dit zes maanden zonder kleerscheuren volgehouden?

Een Kok daarentegen, hoe grijs en passief ook, blijkt wl op momenten van grote beroering stabiel en zo hoort het. Wel jammer dat hij pas na zijn aftreden emoties durft tonen. Of breken die door omdat hij uitgeput en murw is. Wie het weet mag het zeggen.

 

 

 

 

Site Meter