Terug naar Log

05-15-2002: "Sommetjes"

Ver-ruk-ke-luk geslapen in de gelukzalige wetenschap dat ik wist wat ik ging doen. Zelfs grensverkeer gelaten voor wat het was. Glimlachend weggedommeld met Kok op m'n netvlies die aan Jan Mulder vroeg of die wel goed bij zijn hoofd was. De grootste fout die hem aangerekend kan worden is dat hij niet heeft gezien welk fout charisma Melkert heeft. Zal best een goek bestuurder zijn, maar iemand met zo'n houten kop en zielloze praatjes naar televisie sturen vrgt om rotte eieren.

Maar oordelen achteraf is wel makkelijk. De beste stuurlui staan aan de wal. Vernieuwing is nodig, maar Fortuyn liet grotere puinhopen achter dan Paars. Zo simpel zit het. Onwerkbare chaos is pas ontstaan na de moord. Eerder had Pim op ondubbelzinnige wijze duidelijk gemaakt dat wegen verlegd moesten worden, waarvan politiek Den Haag zich begrijpelijkerwijze kapot schrok.

Terug naar het nu. Op basis van de peiling zijn twee coalities van drie partijen mogelijk: een rechtse coalitie van CDA, VVD en LPF (84 zetels) en een brede coalitie van PvdA, VVD en CDA (86 zetels). Een centrum-linkse coalitie van CDA, PvdA en GroenLinks haalt met 74 zetels net geen meerderheid. Dit waren gisteravond de prognoses en nu staat mijn rustgevende zekerheid weer geheel op wiebelpoten want een coalitie rechtsom is mr dan ik verdragen kan.

Het is nu nog een kwestie van sommetjes maken:
coalitie rechts = A + B + Z
de brede coalitie = C + A + B
Om Z onder alle omstandigheden te vermijden, is het billijk, nuttig en heilzaam C een push te geven.
Stel dat SP, GL of D66 meer zetels krijgen dan ingeschat, dan zullen die nooit tot regeren komen zonder een stevige C.

 

Reacties: (2)


Mijn rekenwerk = hardop denken om eigen keuzemogelijkheden op volgorde te krijgen. Kiezen kan je pas als je eerst alles aan onderzoek hebt onderworpen. Ik zou maar stemmen waarin je zin hebt ;-)
elisa, 15-05-2002 12:53

Prachtig rekenwerk. Maar ik twijfel. Stel dat er genoeg voor C gekozen wordt, zou mijn keuze op G dan de derde optie een meerderheid kunnen bezorgen?

Ik moet nog kiezen.
JW, 15-05-2002 12:29 http://jw.is.verweg.com/

 

 

 

Site Meter