logo

April 2002
Z M D W D V Z
 
    
blwklokje

Egodump

Logtitels
Zoeken
Antecedenten
India Site
India foto's

akelei

Voor geest en gemoed

Actiereactie Bieslog BoekLog Cioran Cockie Cornille Druppels Ecritures Elrado Hinke Inkt Jeronimo Kiekens Kunstlog Leeskamer Ludo Linda Linke soep Maar wat is het Mariska Merel Onnoot Polskaya Prolific Puck Reutellog Snotverjeppie Suffie Tessa Tonie Tsja Tsjonge Website4all Zidouta

rhodo

Superlijsten

Blogtracker  Loglijst  Weblogger  Weblogs Recently Changed  Wie logt?  Zidouta/start 

button Ludo

Oudjes elders

2000: september
2000: oktober
2000: november
2000: december

2001: januari
2001: februari
2001: maart
2001: (april)
2001: mei
button Noah Site Meter TopStat

Misdrukjes in archief

2002 May
2002 April
2002 March
2002 February
2002 January
2001 December
2001 November
2001 October
2001 September
2001 August
2001 July
2001 June

foto
logo

Misdruk April 2002

 

Archief Index Log

 

30 April, 2002

Geschikt

Het mag een tandje minder, het mag een tandje meer. Lust u soms mijn peultjes? Ik blief ze niet meer.

Je kunt iets voor je kiezen krijgen of achter de elleboog, onder de knie of op je lever, het ene oor in en het andere uit, op je billen, op je kop en in de vingers. Of het kan je oren uitkomen, je strot en je neus.

Waar dit over gaat? Als u dat niet snapt bent u nog niet geschikt voor een kamerzetel.

no 1484, 23:00 uur, daglink

 

Kaukasische witte

witteregen (39k image)

Toevallig staat hij al knap op een kiekje. Moet hem toch even showen. Nu dus minstens even dik in knop als hij toen bloeide. Het mag alleen niet te lang blijven regenen want dan krijgen de bloemen bruine randjes.

no 1483, 21:46 uur, daglink

 

Te jong?

Balkenende te jong? Moest ik even nazoeken. Zie je wel, de man is 46, zoiets had ik vaag onthouden. Maar goed geconserveerd is hij wel. Pim mocht willen dat hij nog zo'n jongenssnuitje had. 't Kan niet anders dan de kif zijn.

Volkskrant had vanmorgen op pagina 3 een geweldig humoristische foto. Verkiezingsbord van het CDA in een weiland bij 's Graveland. Een strook water waarachter wei in hetzelfde groen als het CDA-verkiezingsbord. Op een kluit schurken zich schapen lekker de rug door, met hun bekakte konten naar de fotograaf gekeerd, onder het bord door te kruipen. Humor op z'n best. De jongensachtige grimas van Balkenende op de rechterzijde van het bord lijkt geknipt voor deze situatie.

Je moet er alleen niet aan denken om samen met Balkenende het hele CDA op je kiesbord te krijgen! Dat is het grote gevaar van op mannetjes stemmen. Zelf kunnen ze nog zo bruikbaar lijken, ze sleuren een verknipte achterban vol gefrustreerde intriganten met zich mee. Of bent u de vuile was al vergeten die onlangs met veel vuile streken werd buitengehangen? Ik niet.

no 1482, 15:42 uur, daglink

 

Ziek van politiek

Ziek van politiek. Ik. Nog niet zo erg dat ik niet zal gaan stemmen al weet ik nog steeds niet op wie. Maar ik ken mijn plicht. 't Is het enige wat ik nog kan bijdragen aan al het ridicule dat de laatste maanden de revu is gepasseerd.

Neem oud-topambtenaar Blabla Geelhoed die pleit voor frisse geesten van buiten. Briljant bedacht, denkt hijzelf, alsof u en ik dit niet al honderden malen hadden verzucht. Begaafde amateurs moeten zich aanbieden, zegt hij.

Zal ik? Als flink begaafde die daarbij een weerbarstig gezin heeft gerund en op grond hiervan gerust manager optima forma genoemd mag worden? Helaas, ik ben niet ijdel genoeg, sociaal niet voldoende gepekeld en niet geduldig tegen journalisten.

Welke idioot wil zijn goedlopende baan waarin hij plezier heeft verruilen voor Haagse Bluf? Heer Geelgoed himself - voormalig topambtenaar tijdens paars 1 en 2 - al helemaal niet. Zit gebeiteld als advocaat-generaal bij het Europese Hof van Justitie. Vanuit zo'n positie is het gemakkelijk zorgen maken.

no 1481, 15:19 uur, daglink

 

Mwa...

Buiten heb ik mijn handen tot kommetje aaneengesloten. De heersende lucht erin gevangen. Aandachtig gewogen of oranjezin de vochtigheidsgraad overtrof. Mwa... 't Waait hard langs mistroostig zwerk. Egale laag donker heeft zon ingepakt. Waait met absolute plannen om sluizdeuren open te zetten en ergens een zondvloed teweeg te brengen. Après moi le déluge!

no 1480, 13:06 uur, daglink

 

Vroeg

Voor m'n eigen tuinhouding: de lelietjes van dalen zijn rijp. Jarenlang ging het eerste bosje op moederdag mee naar mijn moesje, maar moederdag valt bij mijn weten pas ergens in mei.

Vijverwater laten controleren bij tuincentrum. Nemen ze drie buisjes van mijn water en storten daar druppeltjes bij. Moeten bepaalde kleurtjes uitkomen voor zuur, hard en nog wat. M'n water was prima, daar zal het niet aan liggen dat het nog niet helemaal helder is. Alle waterlelies hebben al een blad of vier gemaakt.

LIchtpaarse sering staat in volle bloei, maar de witte zit nog dik in knop.

De blauwe regen bloeit voor het twintigste jaar weer niet ene donder, terwijl de kaukasische witte wel honderd knoppen heeft. Let wel: dit is geen witte variëteit van de blauwe die ik te koop zag voor de waanzinnige prijs van 102 euro. De kaukasische is een ander type.

no 1479, 01:25 uur, daglink

 

29 April, 2002

De trigger

Er was een periode dat jongetjes niet werden geacht pief-paf-poef met geweer of pistool te spelen. Het was de begintijd zo ongeveer van Mient Jan Faber. Bij ons was aanvankelijk dan ook geen wapentuig in huis, wat de fantasie alleen maar prikkelde. H. was inventief genoeg om van kartonnen tekenkokers met plakband en elastiek schiettuig te maken en een hamer lag als pistool plezierig in de hand.

D'r werd op gezette tijden dus heel wat afgepieft terwijl we strikt genomen geen gelegenheid gaven. Er bleek behoefte aan oorlogje spelen om lekker agressie af te reageren. Moest ik aan denken nu schuld van de tragedie in Erfurt wordt gelegd bij wreed computerspel, wrede tv en wapenspul. De tragiek is natuurlijk dat het om die éne druppel gaat die een emmer doet overlopen en stoppen laat doorslaan. Kan je dit voorkomen door tv of computer weg te halen?

no 1478, 23:44 uur, daglink

 

Stemmen met zestien

Niet alles kan ik meer van vroeger herinneren. Wel weet ik zeker dat een partijprogram me met 16 of 17 gestolen had kunnen worden ook al was ik er op school tot vervelens toe over doorgezaagd.

Had ik moeten kiezen tussen programma of knappe kop, dan had ik beslist op een Thommie of Rozenwater gestemd. Pim is te kaal, Balkeindje 'n brillenmiep, Melkurt een valsegrijns en hoe heet die van de VVV ook weer? Laat maar, mij te ouwe zak.

't Zou geen onwil zijn, geen domheid of dwarsliggerij. Het gevoel voor knappe smoelen en sex-appeal zit op die leeftijd in de hormonen. Je kan nog niet anders dan dwepen en dromen omdat dit in je groeigiechels zit gebakken. Wat ik je brom, de mooiste smoeltjes en soepelste heupen gaan winnen.

no 1477, 20:33 uur, daglink

 

Klikover?

Bieslog presenteert een nieuw woord waarmee ik geruime tijd overhoop lag.

Het stond naast een krantenknipsel over verzetten van kliko en boven twee vrouwelijke undercoverkliko's.

Kliklijn, denk je in je argeloosheid, ook al voor kliko's?

no 1476, 16:48 uur, daglink

 

Vijftien seconden

Ene Johan Snel uit Utrecht schrijft lezenswaardige reactie op Tonie's "Vijftien seconden, de tijd gaat nu in".

no 1475, 12:17 uur, daglink

 

Geheel weggewapperd

't Weer is zo diep van z'n voetstuk getuimeld dat ik geen hoop heb dat het zich voor morgen heeft hersteld. Ik was vergeten hoe ijzige wind met hagel kon voelen. De kleine konijntjes hupsen rond met lange tanden want eten ho maar. Ze weten niet hoe snel ze weer in hun pijp moeten komen. De duiven waaien uit de boom en eekhoorn, vaste klant mag ik wel zeggen, blijft op bed. Hem en haar van Winterkoning schuilen in plaats van luidruchtige nestbouw plegen.

De aspergedoek die ik gisteren aan de lijn te drogen heb gehangen is geheel weggewapperd. Half weggewapperd kan niet, dat weet ik ook wel, zoals hij ook niet in principe kan zijn weggewaaid maar gewoon pleitte is. Ik bedoel dat hij zo verschrikkelijk weg is dat ik hem nergens meer zie. Niet op ons erf en niet bij een van de buren, waarvan we er meerdere hebben. Nee mijnheer, de rose doek hangt ook niet in de bomen.

Dit mens zit met ziel onder arm naar buiten te staren terwijl de blik beter 'n dag binnen kan blijven. Sinds werkkamer geen vergaderkamer meer is, worden bureau's nooit meer van overtolligs ontdaan om schijn van orde op te houden. Veel, teveel knipsels of kladjes die, zodra geknipt of beklad, toch niet terug te vinden zijn. Een voor een ontrafelen of zal ik de wind vragen ze tot op de laatste snipper met de roze doek mee te blazen?

Ondertussen zal ik mij baden in muziek en de computer langdurig aan backuppen en hotlinen zetten. Grof, grover, grofst. Luizendagje voor de boeg! See you later.

no 1474, 11:39 uur, daglink

 

28 April, 2002

Ambon

Weer ellende op Ambon, het mooiste plekje van de Indonesische archipel. Vroeger zo vriendelijk en vredig, groen en ongerept. Wat kan in een paar jaar tijd de wereld toch grondig van aanzien veranderen.

no 1473, 23:19 uur, daglink

 

Kinderhand

Mijn kinderhand is snel gevuld. Kleine reepjes van de Aldi zitten nog verpakt in echt zilverpapier! Jaren niet meer gezien. Krakend, knisperend en glimmend. Met je duimnagel helemaal gladwrijven en om potloodje wikkelen. Het enige wat nog aan mijn geluk ontbrak was een mooi zwaar fietskogeltje...

no 1472, 23:14 uur, daglink

 

Zondagmiddaggedachte

Haal het hoesje van de VN en blader hem door. Aha-Erlebnis. Ons land houdt zich meer dan ooit bezig met het verleden, terwijl politiek de opdracht heeft een land hier & nu èn in de toekomst zo leefbaar mogelijk te houden. Maar aan toekomst durft niemand zich meer wagen, lijkt het.

In willekeurige volgorde wat ik zo tegenkom in de VN en wat me verder nog lukraak te binnen schiet: Srebrenica, Freek de Jonge + Argentinië, Davidsster, Anti-semitisme, VOC plus slavenhandel, Indonesië. Veelal met excuses als toefje slagroom, maar gedane zaken nemen geen keer. 't Kweekt onrechtvaardigheid en onvrede want waar trek je grenzen? Wie krijgt vergoeding voor aangedaan leed en wie niet? Hoe zit het met homo's onder de oorlog of zigeuners? Ik noem maar wat.

Voor een vreedzaam en vredig coëxisteren in het heden is dit wroeten in vroeger niet altijd nuttig. "Wegvluchten in het verleden", zou je tegen een mens in psychotherapie zeggen, "is het ontlopen van verantwoordelijkheden nu". Natuurlijk heeft het zin om bij gemaakte fouten stil te staan en ervan te leren voor de toekomst (hoewel dit in de historie maar zelden is gebeurd), maar blijven treuren om gedane zaken maakt de toekomst er niet beter op.

no 1471, 15:49 uur, daglink

 

Van onweerstaanbaar naar onuitstaanbaar

Nu Luna het er toch over heeft mogen ze van mij Jan Mulder onderhand ook afvoeren. Hij was een tijdje nuttig en grappig om te preutse gasten uit hun tent te lokken, maar is verworden tot een karikatuur van zichzelf. Een over het paard getild, door-en-door verwend kind dat ik graag een draai om zijn oren zou verkopen om zijn aandachttrekkerij. Menig interview weet hij geheel onnodig met egogerichte interrupties te onderbreken.

no 1469, 13:14 uur, daglink

 

Ongeacht vriend of vijand

Electric Luna schreef een zeer goed stuk over de vercommercialisering van de politiek. Heb ik niks meer aan toe te voegen, al zinder ik nog na van verontwaardiging dat politici zich zo laten gebruiken en hun partijen zulke slechte diensten bewijzen.

Moet je eens op Melkert letten, de man die niemand laat uitpraten ongeacht vriend of vijand. Wie het hardste schreeuwt heeft het grootste gelijk? Ideale showbink om je van vuurwerk verzekerd te weten.

no 1468, 12:54 uur, daglink

 

Dom nest

Hem en haar van Winterkoning bouwen, zoals vaker, nest op erg domme plek. Wel lekker droog onder de overkapping van tuinhuis —dat zit wel goed— maar precies boven de deur die talloze keren per dag wordt gebruikt. Deur klemt en gaat alleen met veel geschud en gerammel open. Maar misschien vinden ze dit juist prettig en wordt het een speelnest. Sommige winterkoningen maken er wel zes. Geliefd bouwmateriaal is blad dat alleen nog uit nerven bestaat. Favoriet bij alle vogels is de uitgekamde onderwol van Beer die ik in plukken door de tuin laat waaien.

no 1467, 11:54 uur, daglink

 

Maat speldenknop met staartje

De staartjes van de peperkorrels —maat speldenknop nog steeds— zijn lang, soepel en beweeglijk geworden. De brutaalsten zwemmen al stukjes rond, komen even aan de oppervlakte om zich daarna weer snel richting dril te wiebelen dat hen, zo te zien, nog tot voedsel dient. Ze kunnen al een behoorlijke snelheid ontwikkelen.

no 1466, 11:41 uur, daglink

 

27 April, 2002

Stapelen of verticaal

Navrant stuk in NRC over het hoge dodental door aids in Zuid Afrika: Dood wordt onbetaalbaar ofwel hoe in dood aardige handel zit.

no 1465, 21:24 uur, daglink

 

Boekenmarkt

Gaat er nog iemand op koninginnedag naar de boekenmarkt in Utrecht van de Lions? Vaag staat me bij dat Hippo er wel eens een geweldige slag heeft geslagen?

En, waar zou Uniquehorn d'r verkoopstoepje liggen?

Hoewel, als het zo'n stortbuienweer is als vandaag blijf ik met dikke sokken aan toch liever achter de kachel.

Laf, mevrouwtje! Wat u zegt. Maar ik ben van suiker.

no 1464, 13:47 uur, daglink

 

Libelle

Eerlijkgezegd moet ik toch altijd zo om die droge humor van Cockie lachen! Ik ben bepaald geen Libelle-mens, maar als zij de wedstrijd wint zal ik hem kopen!

no 1463, 13:40 uur, daglink

 

Aspergefestijn

In de Janskerk te Utrecht ook vandaag nog van 14:00 - 22:00 uur: Aspergefestijn. Holt dat voort. We waren er gisteravond en niets dan lof. Etablissementen als Karel V, Polmanshuis en Oud Londen (maar in totaal een stuk of zes, zeven) staan er met hun kookstand en bieden elk drie verschillende gerechten in de vorm van mini-hapjes, te koop voor twee, drie of vier Janskerkpenningen die je voor een euro'tje per stuk aan de ingang kunt kopen.

Verder stands met schitterende (kook)boeken, sigaren in cederhouten mini-kistjes, proefplekken voor azijn en wijn. De sfeer was plezierig, niet in het minst omdat je elkaar prettig kon verstaan. Eindelijk een evenement zonder sfeermuziek waar je in gedempt geroezemoes kunt praten en proeven dat het lieve lust is. Gezellige drukte zonder onder de voet te worden gelopen. Gelukkig houdt niet iedereen van asperges.

Hapjes ongelooflijk heerlijk. Rondlopen en goed kijken in welke volgorde je diverse zaken naar binnen werkt. Overal hebben ze weer andere gerechten. Kan verklappen dat alle happen van Oud Londen de tong zeer aangenaam streelden, maar dat afsluiten met de Tarte Tartin van Karel V een must is. Ongekend heerlijk taartje van asperges met honing.

no 1462, 11:45 uur, daglink

 

26 April, 2002

Plukkers

Als ik de radio beluister en hoor dat de vakantieuittocht goed op gang is gekomen denk ik: uh? Zijn ze nou alweer met z'n allen op vakantie, die Ollanders die altijd klagen dat ze te weinig verdienen? 't Is me een raar landje hoor. Geen legaal te strikken voor asperges steken of fruit plukken terwijl zigeuners niet meer mogen, laat staan dat illegalen handen uit de mouwen mogen steken. Omonsnooitniet!

Let wel dat zigeuners bepaald niet denigrerend is bedoeld en dat ik met heimwee terugdenk aan Frankrijk waar woonwagens met hele families plus ladders de velden afschuimen naar werk. Kersenpluk, abrikozen, olijven, druiven en meer. Naar gelang de weken en het weer steeds in andere gebieden. Loonwerkers, dagloners, hoe noem je degenen die hun rappe handjes op deze manier verhuren?

Over personeel gesproken: hangt er bij de apotheek op dorp ineens een wervend pamflet om te komen werken bij apotheken. Ook daar al geen mens meer te krijgen? Vreemd vreemd. Moeten daar ook dagloners komen? Las net bij het ANP dat jaarlijks 87.000 mensen in ziekenhuis worden opgenomen wegens verkeerd gebruik van medicijnen. Om rare gedachtenassociaties te krijgen.

no 1461, 18:19 uur, daglink

 

Later

Wegens omstandigheden even buitengaats. Later op de dag misschien. Misschien wel heel veel later.

no 1460, 14:06 uur, daglink

 

25 April, 2002

Stokpaard

Nog een mooi citaatje uit de Volkskrant dat ik wil bewaren:

Tussendoor zit Nederland steeds meer te vergaderen, signaleert VN vol afschuw. Slappe bazen durven nog maar zelden zelf te beslissen. "Ze sturen liever aan op het compromis, zodat ze zeker weten dat iedereen meedoet. Natuurlijk belemmert die aanpak het snel en efficiënt inspelen op de actualiteit."

Mijn idee. Wat heet. Mijn stokpaard kan ik beter zeggen.

Heeft iets van Netelenbos misschien, maar we kunnen haar misschien wel brede visie, maar geen doortastendheid ontzeggen.

no 1459, 22:56 uur, daglink

 

Gedoe is niet lekker

Wouter Klootwijk in Volkskrant vanmorgen in De Volkskeuken over een simpel radijsje. Man naar mijn hart! Laat aan een radijsje vooral de steeltjes groen zitten tot waar de blaadjes beginnen want dat is lekker. Radijsjes wassen, goed drogen, en dan op een bedje zeezoutkorrels leggen. En dan besluit hij met een prachtige regel: Verder is alles wat met radijzen gedaan wordt alleen maar gedoe. En gedoe is niet lekker. O zo.

no 1458, 22:49 uur, daglink

 

Lakenvelders en zo

En als u er dan toch op uittrekt de komende dagen, vergeet dan niet naar de koeien te kijken! Ze dartelen weer door de weiden. Zo blij omdat ze buiten zijn. Of het komt omdat we ze een jaar moesten missen, of dat het werkelijk zo is weet ik niet, maar het lijkt mij of er meer soorten te zijn. Op onze tocht naar Friesland zag ik tussen het bont nogal wat lakenvelders lopen, ons eigen antieke nationale ras dat terug schijnt te komen van nagenoeg weggeweest. Ze zijn prachtig in deze tijd van het jaar, nu de lakens nog hagelwit zijn.

Begin ik weer over India, maar daar heb ik naar koeien leren kijken en deze diersoort leren waarderen. Zo stom als een koe moet je mij nooit meer zeggen, want als er één dier is dat zich gemakkelijk weet aan te passen aan werkelijk alle omstandigheden dan is het wel zo'n dom rund! In menig gezin gaat koe 'snachts als kacheltje mee naar binnen waar hij zich als brave hond gedraagt en in zijn eigen hoek gaat liggen.

Maar de mooiste koeien leven in Indonesië. De officiële naam ken ik niet, maar wij noemden ze blootbilkoeien. Klein, slank en met een rose cirkel op hun billen als om stieren de weg te wijzen: hier moet je wezen, sufferd! De natuur kan, mits ongerept gelaten, bijzonder vindingrijk zijn.

no 1457, 22:42 uur, daglink

 

Volhouder wint

Meerdere mensen hebben gebeld om te vragen hoe het met poes gaat. Erg goed geloof ik, dank u wel. Vandaag heeft hij zich geruime tijd vermaakt met slapen, maar eten doet hij niet van harte. Als je mij vraagt heeft hij nauwelijks gegeten. Dit houdt hij vol tot aan zijn kabeljouw.

no 1456, 18:42 uur, daglink

 

Gehecht

Buurhond loopt weer met z'n makker in kennel. Schade gelukkig meegevallen en hechtbaar voor het dier. Nu zal benieuwen of iets aan hekwerk wordt verhoogd.

no 1455, 12:32 uur, daglink

 

Brood, chips, friet, cornflakes

Wat mij vreemd voorkomt (zie ook Tonie) bij de ontdekking dat brood, chips, cornflakes en friet door (of na) verhitting acrylamide zouden kunnen bevatten is dat de manier van verhitten bij de diverse etenswaren niet hetzelfde is. Lijkt erop dat het meer in het verhitten zit dan in de wijze van verhitten.

Maar, protesteren mijn gedachten meteen, als kanker typisch een ziekte is van de rijke landen (hier is men toch van overtuigd?) hoe kan het dan zijn dat bewoners van arme landen die hun maaltijden dagelijks op houtvuur bereiden, geen kankers krijgen van bakken, braden of schroeien in of op open vuur of in de (cocos)olie? Of is de medische zorg in landen als India, Indonesië, dermate slecht dat ze nog geen kanker kunnen onderkennen? Van dit laatste geloof ik helemaal niets.

Zouden de slechte elementen die zich bij bakbereiding kunnen vormen niet eerder gezocht moeten worden in toevoegingen waarmee wij zo kwistig mogen zijn ter opstuwing van ons economisch welzijn? Kleur-, geur-, smaakstoffen. Kunstmatige kruiden, zouten, pepers. Conserveringsmiddelen? Of in bestrijdingsmiddelen die voor aardappels en granen gebruikt mogen worden?

Dit lijkt mij aannemelijker dan het verhitten de schuld te geven. We stammen af van jagers en vissers die hun vangsten al eeuwen echt wel op houtskooltjes hebben gelegd. Als het verhitten zo slecht is, hadden we na zoveel eeuwen uitgestorven moeten zijn.

Papoea's eten extreem gezond. Zij smoren hun varkensvlees onder hete keien in de groente. Helaas is in Irian Jaya de gemiddelde leeftijd weer tragisch laag door de alom heersende malaria. Maar dit terzijde.

no 1454, 11:52 uur, daglink

 

Maar geen groene

't Duurt voordat je je realiseert dat gekwaak niet altijd uit radio of tv hoeft te komen. 't Bleek echt te zijn en ik zag een herrieschopper rondhippen bij de tobbe vannacht. Maar voor zover ik kon zien bij het zwakke licht was het geen groene.

no 1453, 09:34 uur, daglink

 

24 April, 2002

Bram Vermeulen

Bram Vermeulen die Cornelis Vreeswijk zingt. Erg mooi. Of logde ik dit al? Dan wordt ik kinds. Of een beetje afgepeigerd na spannende week.

no 1452, 23:39 uur, daglink

 

Schapenkaas

Terwijl we Floris bij de vreemde vrouwen achterlieten voor behandeling zijn wij doorgereden naar Lemmer. Ontbeten bij "De Wildeman" waar nog niets is veranderd. Pluche op tafel en gezellige bediening. Lemmer is vrijwel geheel restaurant, bistro, vishal en kroeg geworden. Met de grootste moeite nog een bakker gevonden om een suikerbrood te kopen.

De bakker in Lemmer was ooit een begrip! Die bakte waanzinnig heerlijke, hele grote broden zwart van de krenten. Je wees aan hoeveel centimeter je nodig had, en dan wogen ze het gewicht.

De bakker die we vanmorgen na lang zoeken vonden was kennelijk de laatste. Klein winkeltje waar op de planken suikerbrood, broodjes en bruine broden lagen. Verder stond de hele winkel vol met transparant verpakkingen snoep. Talloze soorten toverballen, dropslierten, schuimen en zwart-op-witten werden er nog per stuk verkocht. De bakker zelf, hoogbejaard, zag eruit of hij in het harnas wilde sterven.

Een straat verder was een kaashandel met op de ruit geschreven verse schapenkaas. Hadden we niet op durven hopen. Hij mag nog maar op één bepaalde manier worden bereid en schijnt zwaar gecontroleerd te worden. Die wij kochten was afkomstig van een fabriek uit Kollum. De tijd dat je bij vrijwel elke boerderij in het voorjaar een bord zag met "schapenkaas" is voorbij. 't Is dan ook niet meer naturel want het vocht dat uit de kaas lekt is niet zuur meer.

no 1451, 21:19 uur, daglink

 

Gemiste kans

Nog iemand gisteravond het einde gehoord van 'Met het oog op morgen'? Waar Jan Tromp en Harry van den Bergh elkaar in de haren vlogen. Tromp die inderdaad nogal misplaatst de term shoa gebruikte en van den Bergh die hier razend om werd en hem ervan beschuldigde persoonlijk het anti-semitisme aan te wakkeren en excuses wilde horen.

Jammer en zinloos, dit emotionele geruzie voor de microfoon. Hoeveel verhelderender zou het niet zijn geweest en hoeveel beter voor de Israëlische zaak als Harry van den Bergh rustig had kunnen duidelijkmaken waar en waarom Tromp de mist in ging.

no 1450, 20:32 uur, daglink

 

Ziekenkostje

- Floris, je mag eten!

- Een tinnetje vlees, ik? Mjouw. Te vet. Word ik mizzeluk van.

- Wabblief?

===> [springt van tafel - schrijdt weg met staart hoog]

- Toch geen bròkjes nu, met die afgebikte kiezen? vraag ik.

- 't Idee! Mjououououou. Denk nou eens na mens! Wat geef je me anders als ik ziekjes ben?

- Eh... je bent al een hele tijd niet meer ziekjes geweest. Even denken hoor. Aha! Kabeljouw.

===> [in vriesvak ligt nog één overjarig blokje kabeljouw. Gaat in bakje in magnetron]

- Tjoepelepoepie! Daar kom ik aangehold. Koppie koppie. Ruik het eens ruiken! Schiet op. Honger honger lekka lekka!

- Oke, rustig aan. Niet alles tegelijk. Geen kotspartij straks.

===> [Hap snap dit glijdt er lekker in. Heel blok in één keer op.]

no 1449, 19:58 uur, daglink

 

Hondenleed

Weer zo'n vervloekt gevecht geweest tussen de buurhonden (rottweiler + labrador) en onze Beer. Behalve dat ditmaal de rottweiler het haasje is. Gelukkig heb ik het niet zien gebeuren, maar manlief kwam lijkbleek binnen en Beer had een tand door zijn lip maar verder gelukkig niets.

Buurhond kan zo verdraaid hoog springen, dat hij met zijn keel aan het prikkeldraad of een drager is blijven hangen. Yek! Arme hond moest met een groot gat van het hek worden getild. Ik heb medelijden met hem, maar haal verder m'n schouders op. Wij hebben indertijd (nog bij de vorige buren) onze hele tuin op eigen kosten laten omheinen op veilige hoogte voor onze hond.

In de loop der jaren is Beer dikwijls de klos geweest. Dopje van neus er bijna afgebeten, hap uit z'n oor, onlangs nog een krankzinnig diepe wond in zijn poot. Dan natuurlijk het oude zeer dat Floris z'n broertje door die honden is doodgebeten. "Bij ons is er ook wel eens een kip gesneuveld", reageerde buurman. Nooit heeft hij nodig gevonden iets aan zijn kant van het hek te doen terwijl zijn honden een flink stuk groter zijn.

Toen de rottweiler zo uit de klauwen groeide dat hij over het hek kon springen (die periode hebben we ook nog gehad), hebben wij platen laten zetten opdat de honden elkaar in elk geval in de normale doen niet meer zagen en konden opjutten. Alleen... die rottweiler ontdekte al snel dat hij z'n hele kop over het hek kon hangen als hij opsprong. Dit gebeurde dus vanmiddag op een foute plek. Zielig voor het beest, maar het gaat ons te ver het hek te moeten verhogen tegen de maat honden van de buren.

Het onberekenbare is dat hun blaffers 95% van de tijd in een kennel vastzitten. Wij weten nooit wanneer ze vrij door de tuin lopen anders zouden we Beer wel binnenhouden. Het eeuwige geruzie komt altijd op onverhoedse momenten. Vanmiddag notabene toen hun drie kleuters ook in de tuin aan het spelen waren. Pfoe ja, zeg dat wel, maar ik kan er niets aan verhelpen.

no 1448, 18:17 uur, daglink

 

Kanjer!

Floris is een kanjer! Narcose gehad, gebit afgebikt en tegengif gekregen. D'r kwam vanonder de dikke laag tandsteen een puntgaaf gebit tevoorschijn. Geen enkel gaatje, geen enkel los element. Hoe dit mogelijk is bij een suikerkat van twaalf? Ik zou het niet weten, maar hij is nummer drie in de roedel die gebitscomplimenten krijgt. Het zal de liefde dus wel wezen.

De angstigste uren - door schade geleerd - vallen enige tijd na het ontwaken uit de narcose. Als het behandelde kleintje (groten kunnen er beter tegen) in slaap kachelt en afkoelt. Maar ik wist nu ik dat ik zijn voeten moest voelen en hem zo nodig met een dekje warmhouden. Desnoods met een kruik of kersenpitten. Een lekker naar mij ruikende sjaal over hem heengelegd tijdens zijn dutje.

Het verschil met tekkeltje was, dat Floris al driemaal wankelend de trap was afgeschommeld naar Pluis z'n eetbak in het sousterrain (verstopt) en tweemaal de trap op naar zijn eigen bordje boven (verstopt). Hij is behoorlijk ondernemend en beweeglijk, terwijl tekkeltje geen pas kon verzetten. Hij loopt me overal achterna in de hoop op een hapje.

Op de kliniek hadden ze gezegd dat hij voor alle veiligheid pas morgenvroeg mocht eten, maar zijn gedrag weersprak dit grondig. Liefst zet ik hem ook weer snel op zijn normale dosis insuline met bijbehorend voer. Om vier uur de dokter gebeld en verslag uitgebracht. Ik zou willen, zei ze, dat alle katten zonder suiker in zo'n stevige conditie waren. Hij is sterk als een beer en mag vanaf vanavond 8 uur weer gewoon alles eten. Dat was bemoedigend om te horen.

Tussen ons gezegd en gezwegen laten we dat overgewicht voorlopig ook maar zitten. Hij is nu eenmaal groot en nooit van nature echt slank geweest.

no 1447, 17:27 uur, daglink

 

23 April, 2002

Bezwering

Nog even over hem zeuren zolang het nog kan. Zie het maar als bezwering. Iedereen mag voorspellen dat de ingreep prima zal verlopen omdat hij in puike conditie is, maar daarin hadden we bij tekkeltje ook vertrouwen want die was niet stuk te krijgen en nooit ziek geweest.

Floris net nog een laatste berg brokjes naar binnen gepropt en alle etensbakjes weggehaald, ook die van Pluis. Met suikerspecialiste S. overlegd hoeveel insuline te spuiten. Eenderde blijft nodig om zijn systeem op gang te houden, zelfs zonder te eten. Dat wordt morgenvroeg zijn dosis als hij tot in de verre avond niets mag hebben.

Vanavond was moeilijker. Ze had gezegd normale dosis omdat hij nog tot 21 uur mocht happen. Haar vergeten te melden dat zijn zwaartepunt van eten 's nachts rond 'n uur of drie ligt. Het uur waarop zijn suikerspiegel op zijn laagst is en de kans op een hypo het hoogst. Dat voelt en regelt hij zelf. Meestal eet hij dan een smakelijk bergje brokjes weg.

Vannacht mag hij niets hebben. Na enig gepuzzel (ik kon S. vandaag niet meer bereiken) besloten om hem 2/3 van zijn normale dosis te spuiten. Waarom ik dit hier minitieus beschrijf, is omdat ik door mailtjes weet dat meer moeders van suikerkatten mijn log wel eens lezen. Misschien heeft iemand hier iets aan. Binnen deze insuline-curve eet hij dus minder dan de helft van wat hij gewend is. Volle dosis durfde ik niet te spuiten. Bij twijfel kan je beter kiezen voor teveel suiker dan teveel insuline. Pfoe.

Katten zijn fijngevoelig. Hij merkt dat er iets te gebeuren staat. Heeft mij de hele dag als een hondje achterna gelopen. Waar ik was, was hij ook en het zijn was niet voldoende want hij had behoefte aan contact. Pootje op mijn arm (moeilijk tikken, moeilijk eten) en veel aaitjes en gebabbel. Opmerkelijker was dat Pluis veel in zijn buurt vertoefde. Ze lagen zelfs samen in één stoel wat nooit eerder is voorgekomen.

Ik moet bekennen dat je bij een suikerkater wel eens denkt hoe lang nog? omdat je geen prik kunt overslaan. Ik leef altijd met de klok en houd hem permanent - tweede natuur onderhand - met een half oog in de gaten. Zeker als hij heeft gekotst of anders eet dan gewoonlijk. Hoe diep hij slaapt, hoeveel hij drinkt signaleer je automatisch. Je raakt als het ware met een suikerkat vergroeid.

Tegelijk met de last is er ook een geweldige binding die je met geen van de andere dieren hebt. Het vertrouwen van een suikerkat is dan ook grenzeloos. De manier waarop hij op zijn uur vóór je komt liggen om de prik te ondergaan is aandoenlijk. Hij weet en voelt dat hij niet zonder kan en schikt zich zonder protest wat voor een kat bijzonder is.

Hij is vrolijk en laat aan alles merken dat hij het leven nog lang niet zat is. Hij flirt met Beer, stoeit met Pluis, jubelt naar de vogels, koestert zich in de zon, en sjouwt me trouw achterna door het huis. De suiker knabbelt langzaam aan zijn conditie. Ogen, nieren en spieren worden geleidelijk minder maar hij blijft zijn waardigheid behouden. Hoe lang? Wie zal het zeggen...

no 1446, 22:01 uur, daglink

 

Respectvol (2)

Over Respectvol gesproken wat meisje van Nulde betreft, de vader van Rowena heeft uit de krant vernomen hoe zijn dochter de maanden voor haar dood werd mishandeld en hoe haar lichaam na haar dood in stukken werd gezaagd. Enkele dagen geleden lekte het proces verbaal over deze zaak uit.

no 1445, 17:56 uur, daglink

 

Gezond

't Was natuurlijk toch even spannend. Dikkere spuit, langere naald, grotere hoeveelheid. Voor de afleiding beetje gesnipperde bief voor z'n neus gezet. Kon ik op m'n gemak z'n vel optillen en de naald erin zetten. Zonder in m'n eigen vingers te prikken, ja. 't Was half een toen ik hem onder handen nam en hij banjert nog luid zingend door het huis. Lijkt me een gezond teken.

no 1444, 15:07 uur, daglink

 

Frans

Monsieur Jos Pinnn et monsieur Le Pain, hahaha. En als de radiotrice er elegant en voorzichtig door een Franssprekende op wordt gewezen dat het Djospain en Lepinnn moet wezen blijft ze volharden in d'r eigen taaltje. Ze maakt zelf wel uit wat Frans is, zoals ze ook zelf uitmaakt wat kunst is, of literatuur of waarheid en leugen.

no 1443, 12:01 uur, daglink

 

22 April, 2002

Cirkeltje rond

F. heeft de penecilline-injecties gebracht. Hij heeft ze door zijn opvolgster van de kliniek laten meebrengen, zoals afgesproken, en die opvolgster is mijn (en dus Floris') oude dierenarts die nu zelf een suikerkat heeft! Cirkeltje rond.

Ze heeft haar privé-adres op het etiketje gezet, en zo maken we ineens weer contact hoewel zij nu alleen nog botten opereert. Niettemin voelt het warm en gezellig met een knipoog. Ons kent ons al zoveel jaren.

De andere volle spuitjes heeft F. hier achtergelaten. Kun je rustig zelf geven, zei hij. Onderhuids, op precies dezelfde manier als insuline. Ik heb Floris zeker 1450 maal geprikt, moet dus lukken. Op de kliniek woensdag vragen of ze voor de resterende dagen ook spuitjes willen vullen. Als ze dit niet willen moeten ze hem (of haar) maar bellen. Tjee zeg, wat een service!

no 1442, 21:37 uur, daglink

 

Zeeman Gouden Ganzenveer

Een kunstpaus gaat naar Rome

no 1441, 20:40 uur, daglink

 

Verrechtsing

Je moet al over een zekere ontwikkeling of politieke intelligentie beschikken wil je onderscheid maken tussen anti-Israël en anti-Jood. Voor veel mensen betekent dit hetzelfde. De slinger van de klok lijkt op de terugweg te zijn. Doodeng.

Europa verrechtst in snel tempo: Heider in Oostenrijk, Vlaams Blok in België, Italië. We hadden al iets in Denemarken, en afgelopen weekend Duitsland en Frankrijk. Slaan wij onszelf nog maar even over, kop in het zand en er het beste van hopend.

Het enige wat je mag concluderen is dat Paars slechts zijdelings een rol speelt. Het onbehagen over links is in vele Europese landen terug te vinden. Waardoor? Teveel buitenlanders binnen de grenzen of democratie te ver doorgeschoten waardoor regeren over teveel schijven, met teveel inspraak steeds logger en trager dus inefficiënt verloopt?

Ik vermoed (en hoop) dit laatste want aan de buitenlanders hebben we ook een enorme culturele verrijking te danken, wat nog wel eens wordt vergeten. De kranten meten de negatieve gevallen graag breed uit, vergetend dat hier ook miljoenen goedwillende, prima geïntegreerde, waardevolle medeburgers wonen van een andere kleur.

no 1440, 20:24 uur, daglink

 

Respectvol

Dames en heren journalisten, wilt u ons alstublieft uit piëteit voor het kleine meisje van Nulde de gruwelijkheden besparen over haar dood? Wat heeft uw smeuiïge story voor een ander nut dan het bevredigen van ordinaire sensatiezucht? De mensen hun portie gruwel verschaffen moest u maar aan de sensatiebladen overlaten.

Niet mijn buik inzepen, mama, want die doet zo'n pijn, biedt het Utrecht Nieuwsblad vanavond als bovenkop waarna breed wordt uitgemeten op welke wijze Rowenta in stukken werd gezaagd, in de diepvries bewaard en beetje bij beetje over boord gegooid.

Vraag ik mij af of dit nieuws is. Of deze wetenschap terzake doet. Of hiermee gelijksoortige misdaden in de toekomst voorkomen kunnen worden? Niet? Houdt dan uw professionele muil alsteblieft, want dit zijn details die mij niet aangaan. Ik wil ze niet weten terwijl u mij dwingt een voyeur te zijn. Zelfs voor dit kleine meisje zou een beetje terughoudendheid respectvol zijn.

no 1439, 18:57 uur, daglink

 

Honing of stroop

De assistente van de kliniek, niet wetend van F.'s snode plannen belde terug: wat ik nog eens zou kunnen proberen was een pil oplossen in honing of stroop en dan Floris z'n voetzolen ermee insmeren. Eh... met vier tabletten, vroeg ik ontdaan? Aarzeling aan de andere zijde. Da's wel wat veel, gaf ze toe. Enne... fluisterde ik heel voorzichtig, honing of stroop voor een suikerkat? Oeps!

no 1438, 15:33 uur, daglink

 

Klotekat!

't Blijft vooralsnog ellende. Wat heet. Vermoedelijk heeft geen kat ooit zoveel artsen gehad die zich met hem bemoeiden. Had ik hem afgelopen dagen danig voorbereid op zijn pillen. Elke morgen echte biefstuk fijngesnipperd en hem een kleine portie gegeven. Hij at er spinnend en kopjes gevend mijn vingers bij op.

Vanmorgen uur U. Zoals gewoonlijk het vlees gesnipperd terwijl hij van ongeduld zingend stond te dansen. Vier pilletjes fijngemalen en door de biefsnippertjes geroerd. Er balletjes van gekneed. Mijn knie is met sprongen vooruit gegaan want zoiets fijns als echte biefstuk kan alleen maar op de hurken worden gevoerd.

Hij schoot op het balletje af in mijn hand toen zijn beweging stokte. Hij rook er nog eens aan, deinsde terug en bezag mij met een blik of ik niet goed bij mijn hoofd was. Dit eten? No way! Wat ik ook met zoete woordjes probeerde, hij liep nuffig met hoge staart van me weg.

Toen kreeg ik het te kwaad. Zal alles tot in de perfectie zijn geregeld om risico's maximaal buiten te sluiten, zullen we twee uur rijden om hem bij een specialist te krijgen, zal de boel nog mislukken omdat ik die verdraaide penicilline niet naar binnen krijg. Het was te voorzien. Hij heeft altijd injecties gehad omdat hij zich sinds zijn suikerziekte wanhopig tegen elke pil verzet.

Kliniek gebeld, maar dokter stond te opereren. Assistente zei: hij móét ze slikken of u moet hierheen komen om injectie te halen. Dokter belt u terug. Toen kreeg ik het te kwaad. Dacht: dan lever ik hem in. Alsjeblieft, doe hem maar het finale spuitje. Ik houd van mijn beesten maar er zijn grenzen aan wat nog op te brengen is. Zeven dagen lang twee uur rijden om een injectie te halen is twee bruggen te ver.

Doe mij voor deze oude mopperende suikerkater een gezond jong exemplaar! Alleen, Floris is geen mopperkater maar een aanhankelijke grapjesmaker die zijn oude dag verdient waarvan hij met volle teugen geniet. Gehoorzaam, gezeglijk, gewillig, behalve dan dat je geen rotzooi door zijn bief moet kneden of dat vreemden hem aan zijn lijf moeten zitten.

Beer komt binnen. Heeft net alle door ons gestrooide konijnenkorrels opgegeten, plus de konijnenkeutels natuurlijk. Hij gaat gemoedelijk liggen. Is er niet op bedacht dat Floris op hem afstapt, hem een geklauwd voetje op de neusbrug legt, even waarschuwend doordrukt, en vervolgens Beer z'n wollige kop flehmend begint af te snuiven. Beer smakt van onbehagen maar ondergaat het lange onderzoek gelaten terwijl Floris niet ophoudt zijn neus spinnend tegen zijn gezicht te drukken. Is het leven mooi of niet?

Heel vervelend, maar er zit niets anders op dan vriend F. maar weer te bellen. Die ziet geen probleem. Zal wel even achterom naar de kliniek bellen en zijn opvolgster vragen om vanavond penecilline-injecties mee te brengen. Komt hij vanavond spuiten en vervolgens de eerstkomende zes dagen. Oef! Soms zijn vrienden werkelijk te goed.

Zit ik peinzend naar mijn boosdoener te kijken. Toch nog een keer biefstuk proberen? Ik snipper een plakje, draai er een balletje van, leg het op mijn vlakke hand en hap, mmm... lekker! Hij blikt mij verwachtingsvol aan: komt er nog wat? Ik draai een balletje van de penecilline-biefstuk, leg het op mijn hand, en hij loopt met hoge staart van mij vandaan om me drie meter verder hooghartig te observeren. Klotekat.

no 1437, 12:45 uur, daglink

 

21 April, 2002

Uitgelopen uien

Goed idee, Linke soep van die uitgelopen uien. Ik heb nog een pondje van die hele kleintjes liggen. Als ik die nou eens ingraaf rond de begeerlijke hosta-neuzen, campanula's en kleine anjers. Grote kans dat die er ineens minder smakelijk van worden.

no 1436, 21:50 uur, daglink

 

Gedachtenloze zondag

Veel zon, warmte, kroeg, opwindende gesprekken over politiek, cultuur en het onzinnige referendum dat Utrecht te wachten staat ten aanzien van plan I of plan A. Hoe kun je bedenken burgers te laten kiezen zonder behoorlijke informatie te verstrekken. En zonder voor ieder duidelijk oorzaken met te verwachten gevolgen te verbinden.

Wat nu, als de niet in details voorgelichte bevolking een keuze maakt die pakwek over tien jaar (steden kunnen veranderen nietwaar, economische omstandigheden evenzeer) niet de beste keuze blijkt te zijn of een niet haalbare? Wie is dan de zondebok en wie is verantwoordelijk? Dit zijn twee verschillende dingen. Zoals vaker gesuggereerd lijkt het erop of Utrecht zelf niet durft kiezen en de verantwoording voor de niet maakbare stad bij de burger wil leggen. Dit heet een democratisch referendum.

Tussen de gesprekken door een verkorte uitvoering bijgewoond van de Orphée et Euridice van CW Glück door Utrechts binnenstadskoor Zangria in de Nicolaikerk wat geest en gemoed even wegvoerde van aardse beslommeringen. Daarna langs de singel onder de eeuwenoude bomen, gehuld in ragfijn frisgroen kant, over de Maliebaan naar Burgemeester Reigerstraat gewandeld. Kroeg met heerlijke wijnen en verrukkelijke kazen tot we naar huis moesten racen om de kat te prikken.

Jaja, het weet wat hoor, zo'n suikerklantje.

no 1435, 21:31 uur, daglink

 

De deksel van de computer maar even dicht

Ha, hierop hebben we gewacht! Deze zon bij deze temperatuur maakt van de computer treurnis. Geen behoefte om per tikplank hoge of lage gedachten vast te leggen. We doen de deksel even dicht. Verkiezingen in Frankrijk? Laat maar waaien. Oorlog tussen Israël en Palestina zal zich een dag moeten voortslepen zonder mij. Journalistiek kan zijn gang gaan zonder dat ik mijn commentaar geef.Nog drie onbezorgde dagen voor Floris. Ook bij hem kan ondanks goede zorgen gebitssanering misgaan. Geen andere keuze dan de gok te wagen. Toen hij mij vanmorgen met zijn fluwelen voetje op de wang tikte om me uit een diepe slaap te halen voor zijn prik besefte ik hoe bijzonder hij is. Tweemaal daags injecteren betekent dat je hem twee keer per dag met een diepzinnig gesprek in handen neemt. Liever gezegd: dat hij op jou afstapt omdat het zijn tijd is. 's Morgens in stilte, want niet ouwehoeren voor de koffie heeft hij wel geleerd, en 's avonds met een jubelende grote bek die geen tegenspraak duldt. Niets is wijzer dan een oude kater die jouw leven kent.

no 1434, 11:55 uur, daglink

 

20 April, 2002

Als een dikke lavastroom

Meer gekocht dan we dit weekend kunnen verwerken. Da's tegen onze principes. Wat je koopt moet meteen de volle grond in en niet tijden in de pot staan verpieteren. Twee prachtig compacte rhodo's met ouderwets aandoende zalmrose bloemen zijn door echtvriend gelukkig al gepoot. Ik heb woedend drie vliegenstolpen gekocht en over de campanula's gelegd tegen konijnenvraat. Liefst was ik erbij blijven zitten om hun teleurgestelde snuiten te filmen.

Op weg naar 't Goy nog enige oude boomgaarden gezien met hoge kersen. Ai, hoe prachtig. Niet alleen dat die bejaarde bomen karakteristiek van vorm zijn maar de roomwitte bloesems staan in trosjes op de takken waardoor de bloei vol en fluwelig is. Vrijwel alle hoge kersen zijn in de loop der jagen gerooid en door lage stammetjes vervangen. Pluk uit de hoge bomen is levensgevaarlijk en zeer arbeidsintensief.

Om Houten is tot m'n schrik nòg weer een cirkel nieuwbouwhuizen gezet. Er is geen land meer over tussen de moderne schoenendozen en de oude boerenhoven met boomgaard. Nog nooit zoiets dreigends gezien als deze oprukkende blokkendozen. Houten stulpt zich als een eruptie lava om zichzelf heen. Het verzwelgt alles wat toevallig op z'n pad ligt en er lijkt geen einde aan te komen.

no 1433, 23:04 uur, daglink

 

Westbroek yek

Nog erger dan Fortuin vind Westbroek. Jep, het mag in de krant ik zit tv te kijken. Westbroek heel vervelende domme draaikont. Onvergeeflijk trouwens wat hij stad Utrecht aandoet.

Had ik me voorgenomen niet te loggen, kan ik m'n mond weer niet houden.

no 1432, 22:38 uur, daglink

 

Unix boppe!

Moet er toch elke keer weer om lachen, om die foeioude trage afgeleefde Mac Performa 5400 die door Tsja met behulp van Unix als server is ingericht. Zelfs spreek ik geen woord Unix maar ik hoef er ook niet met mijn tengels aan te zitten. De machine staat nog op een tafel maar kan net zo goed onder tafel worden gezet, of in een willekeurige hoek op de grond want deze server gedraagt zich ongelooflijk stabiel.

Zo kunnen we vanalles over en weer sturen. Heb je voor mij soms dit? Kun jij mij dan helpen aan dat? Als harddisk gemount op de desktop kunnen we er alles heen- of afslepen zonder op elkaars computer te hoeven rondrommelen. Ideaal.

no 1431, 22:34 uur, daglink

 

Teveel

Nu zijn er een stuk of tien van die hele kleine pluizige bolle konijntjes van hun mama los. Besloten om vogelverschikkers te maken van kleren waarin ik toch niet meer pas. Kan toch moeilijk de hele dag achter het raam blijven zitten zwaaien om ze weg te jagen. De buren zouden er nog iets van denken.

Heb trouwens sterk de indruk dat ze een pijp hebben vanaf de rhodo's in de voortuin naar die in de achtertuin. Jaag je ze voor weg, dan komen ze achter tevoorschijn. Ik weet niet waar ik ze liever rijk (of kwijt) ben. Ze mogen best een beetje delen in onze overvloed maar àlles tot in de grond snoeien is teveel gevraagd.

Tekkelwerk aan de winkel. Die zou er wel kluifje aan lusten.

no 1430, 14:13 uur, daglink

 

Dikkopjes

Alle peperkorrels, tot onordelelijke slierten rommeldril weggezakt, hebben een staartje gekregen en daarmee als dikkopje een eigen leven. Het avontuur is begonnen. Het gros zit, wel al ovaal van model, nog binnen de dril-beschutting maar er zijn er die hun actieradius hebben vergroot en op de stengel van de waterlelie zijn gaan zitten. Groeizaam weertje voorspeld.

no 1429, 14:00 uur, daglink

 

19 April, 2002

Ouderwets aardig

Bij suikerspecialiste vorige week 'n testzakje niervoeding van Royal Canin meegekregen en wat blikjes vleesachtige substantie. De blikjes vlees werden meteen als niet te pruimen onder het kleed gekrabd maar de Royal Canin vlot gegeten. Z'n hele leven at hij al brokjes van Royal Canin in alle varianten. Misschien heeft RC één smaakthema voor de vele variaties?

Zakje RC ging dus vlot leeg, maar bij de twee dierenartsen waar ik deze week kwam was het niet te krijgen. Op verpakking van RC telefoonnummer gevonden en om dichtstbijzijnde dierenarts gevraagd die niervoeding in sortiment had. Ze wisten het niet en moesten het zoeken. Ik zou teruggebeld worden. Binnen een uur al reactie. Dierenkliniek hier op dorp had voldoende voorraad.

Dorpskliniek gebeld waar we al jaren niet meer komen. Ze reageerden aardig. Logisch dat ik niet naar Rotterdam wil rijden voor twee kilo voer. Tuurlijk mocht ik komen halen. Kwam ik daar zonder geld en ze hadden geen pin. Ze maakten zelfs een kaartje voor Floris opdat hij voortaan met de voorraad kon meelopen. Niet betalen was geen probleem. Ze zouden wel een nota sturen of ik kon volgende keer betalen. Nou moe, zoiets ben je niet meer gewend.no 1428, 17:24 uur, daglink

 

Puinzooi

Bij Verbal Jam een terecht wat cynisch stukje over de Palestijnse puinhoop. Hoe Bush zijn 'schone' oorlog voert door precisiebombardementen vanuit de lucht door CNN wereldkundig te laten maken, terwijl de Israëli's er letterlijk een puinzooi van maken. Ja, dat is voor een groot deel waar. Maar wat Amerika doet onder het mom van 'terreurbestrijding' kan ook niet door de beugel.

Arie Kuiper merkte vanmorgen in de Volkskrant op, en ik denk dat hij dicht bij de wrange waarheid zit: [...] en de PLO duidelijk maken dat zij, als zij een Palestijnse staat wilde stichten, dat maar in Jordanië moest doen. Ook nu gaat hij (Sharon) veel verder dan alleen het bestrijden van de terreur - het voorlopige raamwerk van de toekomstige Palestijnse staat moet kapot worden gemaakt.

Ik vrees dat hij gelijk heeft. Alles, maar dan ook alles wat moeizaam was opgebouwd is opzettelijk vernield. Dit gaat verder dan terreurbestrijding. Dit roept juist terreur op bij Palestijnen en andere arabieren en maakt de vriendschap kapot die er van oudsher vanuit de hele wereld voor Israël was. Tragisch.

no 1427, 14:49 uur, daglink

 

Bakerpraat of waarheid

Zei ik tegen haar: hoe raak ik nou ooit die aangekomen kilo's kwijt van niet-roken? 't Wordt bijna een reden om weer te beginnen. Dag 157 vandaag, voor wie mij uit het oog was verloren. Soms rook ik een enkel keer eentje, om naarstig te besluiten door te gaan met stoppen want niet-roken geeft mij meer plezier dan paffen. Soms moet ik dit weer even goed aan het lijf voelen.

Was gisteren ook al zo leuk bij de tandarts waar ik mijn score trots vermeldde. Keek mijn schootkind mij over zijn brillenglazen heen peinzend aan, de wijze woorden sprekend: Mooi hoor, maar de volgende score die ik wil horen is dag 1000. Oei! Ik moet ook bekennen dat het nog altijd zwaar valt.

Orthopeet zei dinsdag ook al: kan je mijn vader niet weer eens motiveren? Ik verbaasd: die rookt toch niet meer? Drie jaar niet, zei hij, maar hij is er ineens weer mee begonnen.

Die 1000 dagen zeggen dus ook niks.

Ben even afgedwaald van m'n aangekomen kilo's en die zijn imposant. Zegt zij: volhouden want het zit zo: nicotine geeft een enorme douw aan de spijsvertering en jij hebt lang gerookt. Kan je wel zeggen ja. Welnu, het duurt een paar maanden voordat de laatste sporen van nicotine je lijf uit zijn en ondertussen is je spijsvertering - nooit meer gewend om zelf een donder uit te voeren - zo lui als wat geworden. Het lichaam moet weer langzaam leren z'n eigen spijsvertering te verzorgen en samen met het ontgiften kan dit wel een jaar duren. Voeg hierbij nog de minieme beweeglijkheid afgelopen 6 maanden door knie en ooit komt alles vanzelf weer goed zonder forceren of lijnen. Probleem is alleen dat je niet weet wanneer.

Tja. Bakerpraat of waarheid?

no 1426, 14:17 uur, daglink

 

Verslaggeving

Op Bieslog staat een opmerkelijk krantenknipsel "Dierenvriend aangehouden". Ik heb het meerdere malen doorgelezen maar kreeg steeds meer vragen. De man uit Wognum die door voorbijgaande automobilist min of meer werd betrapt op vermeend viezikken met pony was al weggereden voordat hij door politie in Slootdorp werd ingerekend. Hoe kan hij nou door politie zijn ingerekend zonder op heterdaad betrapt te zijn met die pony? Die automobilist die hem telefonisch aangaf kan wel zoveel vertellen.

Dan volgt de mededeling waarvan ik al helemáál niets meer begrijp. Namelijk dat de man uit Wognum weigerde mee te werken aan een ademtest. Ademtest? Voor met de broek op je schoenen achter een pony staan hupsen? Huh?

Misschien was de aangehouden man uit Wognum ladderzat. Kan gebeuren. In dat geval werd hij aangehouden omdat hij zich in zijn bolide misschien wel schommelend voortbewoog. In dit verband is een ademtest goed te verklaren en het weigeren ervan van een vermeldenswaardige kortzichtigheid.

Maar wat heeft hiermee de broek-op-schoenen-achter-pony story nog te maken?

no 1425, 12:23 uur, daglink

 

18 April, 2002

De zoete inval

Behalve smeerkaas, roomkaas, leverworst en biefstukworst had ik op aanraden van dierenarts ook slagroom, vanillevla, vanillepudding en roomijs ingeslagen. Vanmiddag een bordje met zoet aangeboden. Van elk hoopje werd na lang ruiken voorzichtig een likje genomen, maar de lekkere trek zette niet door. Het was bepaald niet het materiaal om vier verpulverde pillen door te roeren en die dan lekker te laten weghappen. Het hoeft maar eenmaal per dag, sprak de dierenarts liefjes, maar het zijn wel vier tabletten. Wat ik nog niet heb geprobeerd is een eierdopje advocaat. Je weet maar nooit.

Zo zaten we vanavond omwille van de kat dus met een hele voorraad ongebruikelijke etenswaren die we dan zelf maar in een rare volgorde soldaat hebben gemaakt. Ach, wat zijn honden makkelijk. Die douw je alles in hun muil.

no 1424, 23:55 uur, daglink

 

Toontje lager

Hoe lang zal het nog duren voordat ze in de USA doorkrijgen dat Bush niet de onberispelijke superman is waarvoor hij werd gehouden. Dat hij misschien zelfs een toontje lager moet zingen. Osama Bin Laden z'n afgehouwen hoofd kan nog niet op een zilveren presenteerblad den volke worden aangeboden en Israël noch Palestina stellen hun plannen bij omwille van zijn mooie ogen.

no 1423, 23:03 uur, daglink

 

't Eerste kleine knijn

En ja, daar hebben we de eerste. Nog net voor donker binnen. Bolletje wolstaart nieuwe lichting. Over drie maanden zal hij pappie zijn en voordat je het beseft is hij opa. En als je dat kleine wippekontje nu vertederend ziet hupsen dat van de prins geen kwaad weet, behalve dat hij in groengroen knollenland geboren is, dan zou je hart toch smelten?

no 1422, 20:53 uur, daglink

 

Voortaan heerst het getal

P.F. Thomése: De narcistische samenzwering, een interessant artikel. In de nieuwe economische orde wordt alleen nog naar de massa geluisterd. Voortaan heerst het getal.

Een boek is een boek - en wie bepaalt of het literatuur is? Dat mag iedereen toch gewoon zelf bepalen? Zou iemand er minder verstand van hebben omdat hij 'toevallig' haast nooit iets gelezen heeft? Kom nou!

Via

no 1421, 20:32 uur, daglink

 

Ongeloof

Neem mij alsteblief niet kwalijk dat ik het uitschater temidden van alle droefenissen des levens. Ik kom werkelijk niet meer bij. Voedingscentrum Actueel meldt dat kaneel mogelijk schadelijk is tijdens de zwangerschap.

Het Voedingscentrum adviseert zwangere vrouwen uit voorzorg zo min mogelijk kaneelhoudende producten te eten (appeltaart, ontbijtkoek, speculaas en kaneelthee). Dit is te lezen in het vakblad Voeding Nu dat deze week verschijnt. Een belangrijk bestanddeel van kaneel is coumarine. Indirect zijn er aanwijzingen dat coumarine schadelijk is voor ongeboren baby’s. Coumarine zelf is echter nooit op dit effect onderzocht.

Kan iemand mij misschien vertellen wat indirecte aanwijzingen zijn als iets nooit onderzocht is? Het klinkt vreselijk ernstig, maar bij mij gaat het knipperbollen als ik verderop lees dat er ook een synthetische variant wordt gemaakt voor in cosmetische producten. En nu komt het: Gemiddeld neemt de Nederlander vier milligram coumarine per dag op: de helft via eten, de andere helft via producten als parfum, deodorant en bodymilk. Wazzeggu? Hoeveel appelbollen en speculaasjes happen we dan weg? En bevat de synthetische vorm ook coumarine? Maar synthetisch is toch namaak?

Kaneel is sinds 1650 een van de meest kostbare en prachtige produkten die door de VOC werden binnengebracht. We eten al eeuwen ontbijtkoek, strooien snufjes over appelgerechten en trekken stokjes uit in onze bisschopswijn. En nu, na 350 jaar welbevinden, zal het dit spul — ook als medicijn gebruikt tegen insectenbeten, blauwe plekken, nierontstopping, verkoudheid en moeilijke spijsvertering — onze zwangerschappen verpesten.

Hier geloof ik nou helemaal niets van.no 1420, 18:58 uur, daglink

 

Jeugdherinnering

Floris eerst laten hongeren en toen feestbordje aangeboden van hartige zaken: smeerkaas, roomkaas, leverworst en biefstukworst. De geuren werden wat hooghartig ingenomen met zo'n blik van hoe kan je dit voor mij bedenken? De dierenartsen hadden alleen maar opgenoemd wat bij katten favoriet is. Uiteindelijk - hij had honger per slot - viel de keuze op de biefstukworst. Die had ik er zelf nog bij verzonnen want ik ken mijn pappenheimer. Maar ik had kunnen weten van die toch nog beetje lange tanden, want deze biefworst is te zout en peperachtig.

Kwam door de herinnering aan hoe hij en zijn broertje hier met zes weken kwamen op een voederschema waarin 's middags een balletje rauwe biefstuk voorkwam. Geen tartaar met toegevoegde conserveer en kleur, maar vers te snijden mals rund, jaja. Zaten ze met z'n tweeën op het aanrecht te joelen en jodelen als ik stond te snijden. Deden ze compleet een moord voor. D'r zijn in de loop der jaren dan ook wel voor mensen bedoelde biefstukken op onverklaarbare wijze verdwenen.

Dat katten jeugdherinneringen hebben is duidelijk. Zo is Pluis voor alles te lijmen met een MacDonnalds milkshake. Een van de eerste dagen dat hij hier woonden haalden we junkfood en mocht hij het rietje van de aardbeienshake aflikken. Het mag dus geen bananensmaak zijn of vanille, geen ander merk dan MacDonnalds. Bij aardbeienshake is hij niet te houden, springt op tafel, staat te stampvoeten van ongeduld, is in staat mij het rietje uit de mond te meppen, neemt geen genoegen met een dikke drup op een bordje want de grote pret is nou net rietje likken.

no 1419, 10:04 uur, daglink

 

17 April, 2002

Kan het even niet meer zien

Morgen weer met mezelf op stap voor gebitssanering. Ik kan onderhand geen kaken en kiezen meer zien. En knieën. En fysiotherapeuten. Maar die hoeven voorlopig niet meer.

no 1418, 23:36 uur, daglink

 

Polders

Vanmorgen voerde de tocht naar Emmeloord, een route die we vroeger vaak maar nu lang niet meer hadden gereden. Grouw weertje aan deze kant van de randmeren, maar eenmaal over de brug oogde alles een toontje lichter. Het jonge land, ooit uit plassen zien ontstaan en in gele koolzaadvelden zien drogen, is volwassen geworden. De struiken zijn vol en de bomen hoog. Alleen de grote weg is nog altijd even saai gebleven.

Tussen Almere en Leliestad liggen geploegde akkers waaraan violette schaduwen diepgang geven. De sky line van de steden is verbazend lelijk, de natuur indrukwekkend. Bollenvelden bloeien. Groen loopt in alle tinten uit en vormt voorzichtige coulissen. Mist aan de grond verbergt de stammen waarop windmolens staan. Het landschap glooit zich vol mensenhandenwerk ten behoeve van elektrisch naar Ketelbrug en 't oude land.

Het is overal veranderd en toch hetzelfde gebleven. Ketelbrug over en daar is de zon. Precies zoals het weer vroeger kon verspringen. We doorkruisen nu het oude land dat altijd vóór lag op de Flevo. Rijpe boerenhoeven beschut door zwaar groen. Kaarsrechte boerenwegen afgezet met scheefgewaaide bomen omdat de gesel van wind niet aflaat hun schouders te beuken. Noord-Oost Polder ziet eruit of hij er altijd is geweest en nooit nieuw ontrukt aan het zilt van de zee. Bloembollen ook hier, vroeger al. Mooi.

no 1417, 17:57 uur, daglink

 

Mascapone Viennois Extrème en levenskwaliteit

Mascapone, Nestlé Viennois Extrème, biefstukworst, goudkuipje rookvlees, saksische leverworst, vanillevla, Ehrmans vanille dessert en een pot geklopte slagroom. Niet voor ons nee, maar voor suikerkater. In de hoop dat er iets bijzit dat hij zo heerlijk vindt dat hij er gemalen pil doorheen wil eten. Maandag moet hij met een kuur beginnen. Tot dan hebben we tijd iets te zoeken waarvan hij uit z'n bol gaat.

7,4 Kilo, gaat zitten zeg. Of we hem maar op diëet willen zetten want hij groeit dicht. Als hij niet heeft gegeten, rest weghalen zeggen ze. Afgepast eten geven. Leuk bedacht, maar hij is suikerkater die zichzelf reguleert. Betekent dat ik niet alleen tweemaal daags thuis moet zijn om hem te prikken, maar ook nog tweemaal extra om hem voer te verstrekken waaronder 's nachts om drie uur. En dat Pluis niet meer bij hem mag komen snaaien en hij niet meer naar Pluis z'n bak mag rennen. Terwijl wij allen weten dat buurmans gras veel groener is.

Om met S. te spreken: behandelen wij de kater of de suiker? Ofwel: geven we hem nog een lollig leven of een zo lang mogelijk leven waar we zijn lievelingsbezigheden hebben uitgehaald?

Moet ik nog eens over denken.

no 1416, 17:01 uur, daglink

 

Gebitsverzorging hond

Interessante vraag blijft blijkbaar hoe een ruim 15-jarig tekkeltje, een ras dat berucht staat vanwege slecht gebit, nog alle elementen in z'n kaken had staan. Tegenwoordig schijnen dieren van gemiddeld vier jaar gesaneerd te moeten worden, hoorde ik vanmorgen.Wat we hem te eten gaven? 's-Morgens brokjes,'s-avonds dinner, voor het slapen gaan vier Vetzyme-snoepjes. Tussendoor nooit niks niente. Geen mensen- of hondenkoekjes, geen andere verwennerij dan een aai en sporadisch een brokje kaas. Op hoogtijdagen misschien een nootje als iemand morste en hij voor stofzuiger mocht spelen. 'n Enkele keer zijn portie gejatte chocola.

Beer oogstte gisteren ook lof met z'n elf jaar. Gebit moet nu schoongemaakt, maar vertoont nog geen ontstekingen. Zelfde spartaanse behandeling gehad. Krijgt buiten zijn maaltijden zelden iets. Hoogstens een brokje kaas als beloning maar nooit en nooit mensen- of hondensnoep.

De lekkertjes bederven denkt (of weet) men nu de reinigende werking van speeksel dat een paar aaneengesloten uren nodig heeft om effectief te kunnen zijn. Belonen met koekjes of snoep kan wel zonder nadelige werking kort voor- of na de maaltijd, maar niet tussendoor.

no 1415, 16:40 uur, daglink

 

16 April, 2002

Hebben we ook nog buitenland vandaag?

Ineens is NL de enige plek die er nog toe doet. Buitenland kan wat ons betreft vandaag in de zijk zakken, en als we pech hebben nog een paar dagen. Toch was er toevallig iets aardigs te melden:

 

VN presenteren herstelprogramma voor Srebrenica

SARAJEVO (ANP) - De Verenigde Naties hebben dinsdag een programma bekendgemaakt gericht op herstel van de regio Srebrenica in Bosnië. De VN hebben hiervoor 14 miljoen euro uitgetrokken.

no 1414, 22:27 uur, daglink

 

Het paarse einde

Paars, de kleur van rouw, doet z'n symboliek vandaag eer aan. Kok heeft op onberispelijke wijze verantwoording genomen en zijn paars II ten grave gedragen. Criticasters hebben wat te roeren, gisten en gissen; opportunisten stemmen te winnen misschien, maar het was onvermijdelijk.

Pronk kwam er niet meer aan te pas; De Grave kreeg zijn eigen deel en de boys van Dutchbat werden van schuld gezuiverd.

no 1413, 21:32 uur, daglink

 

Geduld alweer

Prachtknie, zei ik, behalve dat op m'n hurken zitten. Dat lukt niet meer zo door die cyste. Kan onder zekere omstandigheden in de rimboe errug lastig zijn.

Laat eens zien hoever u komt?

Ging ik lekker Indisch hangen, zal ik maar zeggen, zoals ik altijd uren onkruid kon wieden.

Jonge vent nog hij, keek hij reuze van op. Ik dacht dat hij ging zeggen 'voor uw leeftijd is dit ver genoeg', maar hij zei 'zo ver kom ik niet eens!'

Eerlijk, daar moest ik nou weer om lachen. Hij woont niet ver bij ons vandaan. 'Meer onkruid wieden', zei ik.

Hurken was trouwens maar bijzaak. Verhoogde kans op trombose werd serieuzer genomen. Operatie toch wel beter en pas vliegen en reizen na de operatie. Wachttijd in principe tussen half- en driekwart jaar. Zou ik nog in India komen?

no 1412, 21:10 uur, daglink

 

Kabinet

Het valt het valt als een perzik op bazalt

Of het blijft nog een dagje bungelen aan een spinnenragje

no 1411, 12:16 uur, daglink

 

Rondgezongen

Kennismaking was aardig. Nieuwe kliniek ligt niet verder rijden dan de oude. Beer liet zich prachtig paaien, in de bek schouwen, injectie geven. Kreeg veel lieve woordjes en een koekje toe. Hij gedroeg zich op z'n eigen wijze onbehouwen maar coöperatief. Weer opgeflakkerde kennelhoest mag bestreden met Nattermann. Mmmm, daar lusttie wel pap van!

Het verhaal over tekkeltje was al rondgezongen. Ook Beer z'n bek moet gesaneerd maar kan nog wel een maand wachten tot bij ons het leed wat verder is gesleten. Beter voor onze zenuwen, vond ze.

no 1410, 12:00 uur, daglink

 

Ringen en met camera's bewaken

Als padden, kikkers, ook salamanders trouwens, altijd teruggaan naar de plek van hun geboorte, en onze nieuw aangelegde vijver blijkt reuze in trek, vangen we dan schepsels op die hun eigen geboortewater kwijt zijn? Zou kunnen.

We hebben hier altijd padden gehad. Die paarden dus ergens anders. Waar komen de padden vandaan die hier nu in de vijvers paren? En waar gaan onze padden paren? Je zou ze moeten kunnen ringen en met camera's bewaken.

no 1409, 11:37 uur, daglink

 

Pronkende Pronk

Naar mijn gevoel is het fijngevoelige geweten van Pronk waarmee hij zo pronkt knap egocentrisch. Het zal je maat maar wezen.

no 1408, 00:18 uur, daglink

 

15 April, 2002

Van den Ende: schenking voor gehandicapten

In het Utrechts Nieuwsblad van vanavond staat een stukje dat ik nog nergens op internet heb teruggevonden. Joop van den Ende en zijn vrouw schenken miljoenen euro's van hun privé-vermogen voor een luxehotel voor gehandicapten in Beekbergen. Het gaat Joop van den Endehuis heten en komt in het voormalige laboratorium van het pluimveeonderzoeksinstituut Spelderholt dat naar Leliestad verhuist.

Het zal naar verwachting in 2004 klaar zijn en theater, bioscoop, grand-café, zwembad, sauna, zonne-eiland, dakterras, snoezelruimte, fitness, gymnastieklokaal, restaurant, lounge en winkel bevatten. Er komen 27 aangepaste kamers voorzien van tal van elektrische en elektronische snufjes.

no 1407, 21:49 uur, daglink

 

Twee dagen spannend

Morgen èn overmorgen gaat het even spannen!

Want morgen in alle vroegte met Beer naar nieuwe dierenartskliniek, speciaal door F. en A. voor ons uitgezocht. Alweer niet naast de deur helaas, maar wel bemand door vrouwen. Met al die reuen (nouja, op dit moment nog eentje) en katers kan je beter vrouwen hebben. Ik denk dat dit waar is. Vooral Floris gedraagt zich als tijger tegen mannen, terwijl dames met een beetje vlijen alles bij hem kunnen maken.

Zelf morgenmiddag naar orthopeed. Fysio dik tevreden en ik ook want nergens meer last behalve dat ik door groter geworden Bakers cyste in knieholte niet kan hurken. Tuin, vijvers en beesten bespelen gaat moeizaam als dit staande moet of gebukt, maar othopeed moet maar afwegen wat wijsheid is.

Woensdagmorgen grote apotheose. Floris is in de eerste ronde door F. levenskrachtig genoeg bevonden om op te gaan voor verder onderzoek. Ook al omdat ontstoken gebit een slechte invloed op nieren kan hebben. Speciale VIP-behandeling op de oude kliniek van F. en A. door hun eigen voormalige assistenten die goed zijn ingepraat. Uur rijden heen, uur onderzoek, indien alles oke dan afspraak voor de operatie, rur rijden terug.

no 1406, 21:05 uur, daglink

 

Bijna de beste

Help! Net bij iemand langsgeweest die Trouw een gereformeerd krantje noemt en in de Telegraaf een heuse krant ziet. Errug hoor. Trouw is gereformeerd indeed, maar alle zichzelf respecterenden kranten beamen al jaren dat Trouw bijna de beste krant van Nederland is.

no 1405, 16:43 uur, daglink

 

Optimaal genieten

Over broodjes gaat het, vanmorgen in de Volkskrant, die langs de snelweg worden verkocht. De ANWB heeft een onderzoek ingesteld en vraagt zich af waarom die kleffe in plastic verstikte broodjes niet door vers vervangen kunnen worden.

Wat blijkt, maar u vermoedde al zoiets?

Wie het voorverpakte brood direct naar binnen propt loopt inderdaad het risico dat de sandwich, die vaak al dagen in de koeling ligt, naar niets smaakt. Om optimaal te genieten van voorverpakte broodjes moet je ze na aankoop even in de verpakking laten rusten, vertelt de man wiens brood bij het onderzoek het slechtste scoorde.

Ik krijg hierbij ogenblikkelijk visioenen van legers microben die zich eerst vrij moeten broeden om de sandwich op te malsen, waarna het optimaal genieten — al kruimelend aan elkaar geplakt — een aanvang kan nemen. Teiltje!

no 1404, 14:30 uur, daglink

 

Peperkorrels in gelei

Hoe de padden hebben huisgehouden wil je niet weten. Vorige week met genieten begonnen hebben ze m'n hele grote, prachtige dichte sluierplant vermolesteerd. De eens zo ferm gesloten bol waarin graag salamanders stonden drijft in duizend slierten door de vijver. Terwijl ik nog niet kan zien of die witte draden aan al die losse, verweekte asperagusachtige einden soms bleke wortels zijn.

Waar de takken hoorden zitten hangen nu spoorrails. Dubbele slierten slijm vol zwarte peperkorrels die na een dag of wat rafelig en troebel worden en dan naar beneden zakken. Geregeld liggen daar 's morgens weer verse slierten bovenop. We hebben meer grote planten in de vijver, maar zo te zien zijn die niet erg in trek.

Gisteren vriend gebeld die mij laatst aan de jas trok of ik nog wist dat ik hem padjes had beloofd. Wist ik nog. Dus zei ik dat het tijd werd met jampot en schepnet langs te komen. Geen notie hoe lang eieren nodig hebben om dikkopjes te worden. Eieren, zei hij, mag je vervoeren terwijl het verhuizen van dikkopjes strafbaar is. Huh? 't Zal wel. Er zit wel meer regelgeving beetje bizar in elkaar.

We peurden met een stokje voorzichtig in de taaie dubbelsnoeren om ergens een decent stuk af te breken. Man man, hoe krijgt de natuur het voor elkaar. Eén dikke plakkende kluwe waaraan kop noch staart te vinden was. Toen ik uiteindelijk met veel behendigheid een flinke sliert te pakken had, wilde hij meer omdat hij ook de vijvers van zijn buren beloofd had van pad te voorzien. Vooruit dan maar! Kans op slagen en verspreiden groter. Hij zal persoonlijk als broedmeester op ontwikkelingen blijven toezien.

no 1403, 11:43 uur, daglink

 

Regen, ha!

Heerlijk het regent! Dit is precies de zoetgevooisde, donkerogige, luchthartige regen waarnaar je vanuit de tropen zo heftig kunt verlangen als het bloed ondanks de airco in je aderen bonkt. Daarbij de mooiste regen als je jong spul hebt geplant. Het nieuwe groen dat gisteren de grond in ging staat er dan ook heel frivool bij.

no 1402, 10:57 uur, daglink

 

14 April, 2002

Inhaligheid

Nog 106.3M binnen te slepen bij een snelheid van 437/sec. Inhaligheid kan dus nog dagen duren maar het houdt me van de straat en daarna heb ik wat. Absoluut niet interessant voor lezers, hoogstens troostend voor u te weten dat er meer idioten zijn.

Nuttigere tip: kersenbonbons van Aldi zijn uitstekend. Afdronk plezant, nasmaak zeer goed. Prijs voor zak 250 gram slechts Euro 1,09. Verpakking in rode transparantpapiertjes zoals Baronie zonder dat merk te traceren is.

no 1401, 20:58 uur, daglink

 

Middle East Peace

Bij Tussenhaakjes een mogelijkheid om te tekenen voor vrede in het Midden Oosten:MEP Middle East Peace.

no 1400, 19:59 uur, daglink

 

Pers bakt ze weer krokant

Roep om politieke gevolgen Srebrenica steeds luider, is de kop bij het ANP. En waar halen ze dit vandaan? Haagse bluf mogen we wel zeggen want PvdA'er Ed van Thijn kan zich niet voorstellen dat zijn partijgenoot minister Pronk van VROM aanblijft na de publicatie van het NIOD-rapport over Srebrenica. Ook het aftreden van premier Kok sluit Van Thijn niet uit. Hij zei dit zondag in tv-programma Buitenhof.

Wel, wel, wel, 't is best een lieverd hoor, die Ed. Man om over de bol te aaien. Maar of hij de wijsheid in pacht heeft en of zijn eigen ministerschappen wel zo succesvol waren, daar wagen we toch een knipoogje aan. Als dit moet doorgaan voor de luide roep om politieke gevolgen Srebrenica, dan breekt mijn klomp.

Zaterdag had een andere PvdA-prominent, oud-minister van Binnenlandse Zaken Peper, in Nova al gezegd rekening te houden met het aftreden van Kok. Heerlijk voor de pers, al die ijdele heren die — zelf voortijdig afgenokt — hun grammetjes mogen halen en hun zegje doen. 't Is naar mijn gevoel nog maar kort geleden dat diezelfde pers vriend Peper niet bepaald als prominent zag.

no 1399, 15:47 uur, daglink

 

Explosief

Nu zitten ze bij elkaar, Powell en Arafat. Hoeveel tijd hebben ze? Half uurt, heel uur? Hoeveel woorden passen in een uur, inclusief gebaren, denkpauzes, dreigende en betekenisvolle stiltes? Hoeveel inches kan Powell afwijken van de uitgezette Bush-koers? Hoeveel zin heeft deze ontmoeting anders dan pappen en nathouden? Hoeveel concessies kan Arafat doen zonder door eigen mensen geliquideerd te worden? Kan evengoed gebeuren. Het blijft een mistroostige situatie, even explosief als onze eigen Balkan. Waar mensenhanden zich ooit bemoeiden met natuurlijk gevormde grenzen komt het nooit meer goed.

no 1398, 10:27 uur, daglink

 

13 April, 2002

Vakantiedag

Dit was vakantiedag. Op aspergeboerderij lekker maaltje gehaald. Op de markt dikke, zoete, Hollandse aardbeien en nieuwe piepertjes. Toen naar de Aldi, jawohl! Dorp heeft er een Aldi bij. Je moet wel weten waar hij zit want anders kan je hem niet vinden.

Gerookte zalm voor bij de asperges en kersenbonbons. Ingevroren lams- en runderbiefstukjes en ijs. Tjoepie. De komende tijd hun wijnen proeven. Naast die ene AH die we hier hebben een verademing.

'k Had het zo druk als een baasje want vanmiddag nog op een holletje naar de kwekerij waar ik onder meer vier jonge rabarberplanten kocht. Voor in het bos? Hm, ze kunnen beter op de klei maar die hebben we hier niet. Gewoon ergens in een border proberen. Kan ons het schelen.

no 1397, 22:47 uur, daglink

 

Te Pimmig?

Nah truttebol, niet jammeren over die paar chatterdingussen. Da's lol weet je wel. Jij ben te serieus met je wereldleed. Srebrenica, Palestina, Israël en sinds vanmiddag onze bloedeigen Dam. Te paars hier in Holland? Te Pimmig zei je? Liever Duitsland gehad met een Schröder wiens enige zorg de kleur van zijn haar is? Goddogod. Doe mij dan toch maar een paar pondjes Pim zonder haar.

no 1396, 22:10 uur, daglink

 

Chatterdingussen

Grootste voordeel van snoeptijdje weg is dat de zich als pokken verspreid hebbende chatterdingussen dan ook wel weer verdwenen zullen zijn. Veel gebabbel over niks. Is ook niet de bedoeling. Zien en gezien worden zoals op recepties. Haai, Rambo the big one was here... kiss my bliss

no 1395, 21:55 uur, daglink

 

Slijtage

Leesslijtage. Steeds meer logs van hetzelfde, steeds minder whoehoe!. Geloof dat ik een beetje blasé begin te worden of aan vakantie toe. 't Is m'n tijd om afwezig te zijn. Misschien moet ik de toko hier een maandje sluiten en dan straks fris weerom komen met een bol vol ideeën.

no 1394, 21:37 uur, daglink

 

Evenwichtig

Ongeacht met wie ik het eens was of oneens, prima debat tussen Fortuyn en Balkenende. Bij Knevel nogwel die helemaal m'n vriend niet is, maar die kwam er ook niet veel aan te pas. Het debat was evenwichtig, gelijkwaardig, rustig. Onder professoren hè. Zo'n gesprek verloopt duidelijk anders dan met een hakketakkende Melkert.

no 1393, 21:14 uur, daglink

 

12 April, 2002

Onsamenhang

Soms slaan de dingen nergens op.

Maar moet dat dan?

Of is onsamenhang misschien remedie tegen overspan?

Kan men de wereld beter vatten in chaotisch onbenul

dan in de wetenschap dat paars in z'n geheel zal vallen?

Fraaie vertoning. Hoeft niemand beterschap te maken met eigen handen.

Orde op zaken stellen? Bezemvegen?

Is er voor't gemak niet bij.

no 1392, 23:06 uur, daglink

 

Bekentenissen van stamhouder

Gelderlander: Meulenhoff twijfelt aan identiteit van debutant Aristide.

no 1391, 22:02 uur, daglink

 

Pro of anti (2)

Suicide blast rocks central Jerusalem.

Wie kan nog pro-Palestina zijn? Wie nog pro-Israël?

Oog om oog tand om tand, tot de laatste van de aardbodem zal zijn verdwenen?

Kleine extreme groepen over en weer die het recht in eigen hand nemen ten koste van een goedwillende meerderheid.

no 1389, 17:19 uur, daglink

 

Jouw baan?

Linke soep vond hem in de hal van het arbeidsbureau te Heerlen. Onregelmatige wektijden en bed van de zaak.

no 1388, 17:01 uur, daglink

 

Pro of anti?

Powell ziet er geen gat in, al wordt dit verhullender gezegd. Wie speelt welk spel? Wie durft wie nog geloven? Gebaseerd op welke gegevens kun je een mening vormen?

Pro Israël? Pro Palestina? Liggen de zaken wel zo helder als ze lijken of levert het voordeel op om meer voor de een dan voor de ander te zijn? Welke overredingstrucs worden uitgehaald? Welke propaganda, en door wie?

En wat journalistiek of politiek betreft: Wat wil het volk graag horen? Wat levert de meeste kiezers op? De meeste lezers, kijk- en luistercijfers? Waar baseren we ons oordeel op? Emoties? Beelden? Geluiden? Woorden?

Is het bij iedereen bekend dat Arabieren dikwijls overdrijven? Evenals Indiërs trouwens, maar dit terzijde. Geen kwade wil maar grote groepen kunnen niet tellen. Dan gaat het van één, twee, veel waarbij veel evengoed zes als twintig kan zijn. Ze moeten iets noemen voor veel en ieder noemt willekeurig wat hem toevallig veel lijkt. Zeker bij straatinterviews oppassen geblazen en getallen niet al te letterlijk nemen.

Wat dan wel? Ten onrechte stenigen is kwalijker dan niet zeker weten.

no 1387, 14:38 uur, daglink

 

Achteraf

Keuzes maken als je geen afloop weet of nog niet alle omstandigheden in hun geheel kunt overzien is anders dan achteraf redeneren.

Stel nou dat de Dutchbatters op eigen houtje zichzelf hadden doodgevochten, wat ik mensen heroïsch heb horen wensen, dan was leiden pas goed in last geweest. Ben ik cynisch als ik zeg dat ik eerst nog had moeten zien of men hier duizend gesneuvelde moslimmannen dramatischer had gevonden dan honderd omgekomen eigen jongens?

Hoe kan iemand beweren dat de gewone jan soldaat op eigen houtje weerstand had moeten bieden, zoals vanmorgen weer in een ingezonden brief stond? Wat had zo'n knul meer kunnen weten dan zijn eigen blikveld wijd was; dan hem als bevel werd toegeschreeuwd?

Hoed u voor de zelfdenkende soldaat, want die deugt niet voor zijn job maar hoort voor de tuchtraad.

no 1386, 11:27 uur, daglink

 

Hollanders

Het vervelende van Hollanders is dat ze tegen beter weten in blijven doorzeuren om gelijk te krijgen als er geen eer meer aan gelijk te behalen valt.

no 1385, 00:01 uur, daglink

 

11 April, 2002

Monumenten

Monumenten zijn niet per se heilig. Nieuwe visies bij monumentenzorg.

no 1384, 23:16 uur, daglink

 

Rhodo's kweken

Het moet gezegd dat buurman — ik blijf nog lekker even bezig — al jaren zijn best doet rhodo's te kweken. Hiertoe ontbiedt hij elk voorjaar een echte tuinman met een vrachtwagen vol jonge planten. Rhodo's zijn duur. Vijfentwintig piek per stuk voor kleine planten is niks en ze groeien de eerste jaren maar langzaam, àls ze al willen groeien. Staan ze niet lekker, dan miezeren ze tergend langzaam dood. Buurman begint natuurlijk meteen met een grote maat. Dom, want kleine planten kun je beter aan minder goede omstandigheden laten wennen.

Hij heeft zich in vriendelijkere dagen wel eens laten ontvallen dat wij zijn lichtend voorbeeld zijn. Het moet gezegd dat onze rhodohagen er glorieus bijstaan. Door elk jaar met eigen handen vier jonge struiken in dikke humus toe te voegen is er een ondoordringbaar oerwoud ontstaan dat uitbundig groeit en bloeit, ook al omdat we bij de jonge planten uitgebloeide bloemen altijd hebben weggebroken.

Rhodo's willen schaduw, staat er in de boeken, maar da's niet helemaal correct. Rhodo's willen graag gefilterd licht ontdekten wij met schade en schande. Ze groeien goed onder hoge, luchtige dennen maar niet onder dichte druilerige sparren. Ze houden van vocht. Je moet ze dus niet op de hellingen planten maar in de dalletjes er tussen in, en ze willen schaduw en humus op hun voeten: tuinafval bijvoorbeeld en dor blad. Kan je begrijpen. Mensen waar geen blaadje scheef mag liggen gruwen hiervan.

De tuinman hiernaast verdient goed want elk jaar gaat weer een halve aanplant dood terwijl de rest er armtierig bijstaat. Dacht je wat? Laat hij opnieuw een vrachtwagen aanrukken en plant hij stomweg op dezelfde plekken. Ach ja, wie veel kan betalen is toch niet in staat om àlles te kopen. Bepaalde fraaie effecten bereik je alleen met veel liefde en je eigen roetzwarte handen.

no 1383, 15:49 uur, daglink

 

Voor humus en humeur

We klokken enige uren later. Nu is alles wat blaadjes kan krijgen opgeschoond hiernaast. Lijsterbessen, krenteboompjes, jonge zomereiken, berken, zonder aanziens des blads roetsj foetsjie afgezaagd en door de versnipperaar gemalen. Nu staan er alleen nog de hoge sparren en vliegdennen die niet gekapt mogen worden.

Afgewaaide blaadjes zullen wel vlekjes en mossigheid geven op de gazonnen. Niemand behalve buurvrouw heeft hier meer gazon want de buurtvereniging beijvert zich al jaren om het gebied in zijn oerstaat te houden of terug te brengen en geeft hiertoe aardige drukwerkjes uit met info en plantadviezen over bosgrassen, mossen en heidesoorten.

Wij wonen aan buurmans hoge kant, zowel wat wind als zon betreft. Naarmate de uren verstreken hebben we ons heftig voorgenomen langs de erfscheiding veel snelgroeiende boomsels aan te planten met kleine, zich goed verspreidende, licht door de wind te dragen blaadjes. Da's goed voor de humus en ons humeur.

no 1382, 15:01 uur, daglink

 

Journalistiek kritisch bekeken

Het imago van Karremans werd verder onderuit gehaald door videobeelden van het Bosnisch-Servische leger waarin de Nederlandse commandant met een glas in de hand praat met de Servische generaal Mladic. Het NIOD constateert dat hier een manipulatief spel met Karremans is gespeeld. De uitgezonden beelden zijn niet representatief voor wat er zich tijdens die bijeenkomst heeft afgespeeld, meent het instituut.

Niet dat Karremans mij ene biet kan schelen, maar kunnen journalisten niet alle feiten in elke kleur licht zetten als zij dit nodig, nuttig, opportuun of lollig achten?

Ofwel, is een volkomen vrije journalistiek waarbij elke manipulatie van publiek geoorloofd is niet even verwerpelijk als gecontroleerde journalistiek?

De scherp-kritische houding van de media heeft er toe geleid dat Srebrenica van een tragedie op de Balkan opschoof naar een affaire in Nederland, stelde prof.dr. Blom, leider van het onderzoeksteam van het NIOD, in een toelichting.

Waarbij je 'scherp-kritisch' naar mijn mening op meerdere manieren kunt opvatten. Zou je ook voorzichtig mogen stellen dat waar geen affaire is, men er vrij gemakkelijk een kan maken? Dat niet elke journalist de waarheid boven kijk- of luistercijfers verkiest, als men al over de waarheid kan spreken?

no 1381, 12:12 uur, daglink

 

Opschonen

Buurman, die voorlopig nog geen vergunning kreeg om ten behoeve van gewenste tennisbaan zijn oude bomen te kappen, heeft voor vandaag vier zaagmachines en versnipperaars ingehuurd. Op de oude bomen na wordt nu alles gerooid en geschoond wat er verder maar staat: berken, jonge eiken, tamme kastanjes, hulsten, struiken, onderbegroeiing. Prima geregeld nu de vogels net klaar zijn met nestelen.

Ze wonen hier nu een jaar of zes. Nog geen voorjaar geweest dat hij niet met herriemachines het voorjaar kwam verzieken. Kappen, gazonnen aanleggen en enorme delen bestraten. Die laatste twee dingen moet hij natuurlijk zelf weten al is het gevolg dat er elke week kerels rondlopen met geweldige machines om zijn gazons en bestrating te blowen. De wekelijkse poetsbeurt duurt wel een paar uren.

Tot nu toe waren we elk jaar om deze tijd op reis; ontdekten we bij thuiskomst pas hoeveel bomen er toevallig weer waren verdwenen. Elk jaar een stuk of wat is in totaal toch lekker opgelopen. Er zijn er nu meer weg dan er nog over zijn, schatten we zo. Met klagen achteraf krijg je ze niet terug en bewijzen kan je ook niks. Als je bomen zo haat heb je er boete waarschijnlijk voor over?

Toevallig zijn we thuis vandaag. Stoelen voor het raam gezet.

no 1380, 10:22 uur, daglink

 

10 April, 2002

Tochtje buitengaats

Dacht ik: kom, laat ik niet flauw doen. Als weblogs buiten m'n min-of-meer vaste rijtje wat saai beginnen te worden (m'n eigen incluis) moet ik eens verder kijken dan mijn benauwde blik reikt. Er lijken er genoeg te zijn.

Ik dacht: laat ik de jeeweelijst maar eens op overzicht zetten en lukraak een verzameling nieuwe proberen. Dat dacht ik dus.

Zal ik maar meteen bekennen dat ik mijn gewone dagelijkse reeks adressen na deze excursie bijzonder waardeer en dat ik zelfs m'n eigen weblog weer een tikkeltje kan pruimen.

Het was dus nuttig. En leerzaam.

no 1379, 21:45 uur, daglink

 

Vroegillusie

Sommigs bloeit werkelijk vroeger dan vroeger, maar sommigs lijkt alleen eerder te zijn. Neem nou de tulpenbollen. Van de honderden die waren geplant voordat we dit huis kochten zijn er nu nog zes over. Zoals alle jaren zijn ze op 17 april rijp. Op H. z'n verjaardag heb ik ze altijd kunnen plukken. Nooit eerder nooit later. Ook nu niet.

no 1378, 20:21 uur, daglink

 

Verfrissende gedachten

Terwijl Jeronimo oefent op hooghouden, Charis boodschapjes en wasjes draait voor haar Cam, Puck de tent al een tijd op zwart heeft gegooid, Israël van geen wijken weet uit Palestijnse gebieden, Srebrenica zo makkelijk achteraf beredeneerd kan worden en om een zondenbok blijft schreeuwen, Nederlandse gemeenten het verdassen om toegelaten asyslzoekers aan een een woning te helpen, weet ik bij god niet waarover ik met goed fatsoen zal loggen.

Teveel grote zaken die aandacht vragen. Ouwehoeren over nix gaat even niet blijmoedig zolang er geen schot zit in de zaken die het wereldbeeld bepalen. Niet dat ik alle leed ter wereld op m'n schouders tors, maar het spookt wel door m'n hoofd en maakt me kwaad of ongelukkig.

De wereld gaat eraan kapot en daar is hij waarempel toch te prachtig voor. Da's één ding. Verder moet hij als het even kan nog een paar generaties langer mee dan wij vanachter ons bureau aan het plannen zijn. Het wordt in Holland al een probleem om de steeds ouder wordende ouden van dagen netjes aan hun uitgestelde eind te helpen.

Wat dacht je van minder bedeelde landen zonder sociale voorziening waar de gemiddelde leeftijden eveneens wat hoger zijn geworden, de kindertallen afgenomen en de trek van platteland naar stad — met achterlating van ouders — een feit. Landen als Indonesië of India, om willekeurig twee dichtbevolkte te noemen, zul je nog eens op hun grondvesten zien schudden als graan- en rijstsvoorraden niet meer toereikend zijn omdat niemand meer op het land wil werken.

Misschien gaan dat soort landen dan kut-Europeaantjes importeren om voor hen het klootjeswerk te doen: tien uur met de enkels in het water om met gebogen rug jonge rijst uit te planten bijvoorbeeld. Ha ha, verfrissende gedachten aan de rand van nieuwe optieken. Of denken makkelijk aangelegde bleekscheten werkelijk dat ze een leven lang brood kunnen beleggen van niksdoen? Voor niks gaat de zon op, daar mooier dan hier.

Tot welk lijden vrije associatie en een gekraakte rug al niet kunnen leiden. Heb ik toevallig geen cam voor nodig. Huh? Waar slaat dit nou weer op?

no 1377, 16:31 uur, daglink

 

09 April, 2002

Konijnenplanten

Nog een leuke voor/tegen konijnen voor mijn eigen gemak. Zoogdieren.

no 1376, 22:35 uur, daglink

 

Het konijn

Het Konijn. Vul guest en guest in als om wacht- en password wordt gevraagd.

Voordat ik boze reacties krijg omdat ik hier een site voor jagers link, 't is wel een plek waar iets meer over diverse dieren wordt verteld dan dat ze fors jongen en de boel kaalvreten.

no 1375, 22:08 uur, daglink

 

Afscheid van Europa

Het afscheid van een Queen Mum was niet alleen het afscheid van een eeuw of tijdperk maar meer nog, naar mijn gevoel, het afscheid van Europa als wereldmacht. Als geen ander hebben de Britten de wereld geregeerd en een zekere Europese beschaving uitgedragen, hoeveel je ook kunt aanmerken op de wijze waarop.

De Britse pracht, discipline en hautaine allure versus de schreeuwende nieuw rijkgeworden olieboeren uit Texas of krantenmagnaten met buidels vol klinkende munt. Alle waarden die ooit golden zijn door die van het dikke geld vervangen. Van een ingetogen, vanzelfsprekende eerbetoon aan een voorbije époque vol offers en strijd kunnen Amerikanen alleen maar dromen. Nooit zal dit hun deel kunnen worden.

Het Britse rijk lijkt nu op de nadagen van het Romeinse: op stervens na dood. Hoe graag ze ook willen, geen Tatchers of Tony Blairs zullen in vorstelijke voetsporen kunnen treden en dit is maar goed ook. Ze hebben er domweg de volharding en het gezicht niet voor. De laatste nog heersende Britse vorsten zullen zich moeizaam door de jaren slepen. Hoeveel begeesterende correctie heeft Elisabeth II nog zonder Queen Mum? Wat valt er trouwens binnen een verenigd en verarmd Europa nog te heersen?

Rest me alleen nog een zucht over het kwaliteitsverschil tussen de Hollandse Miep van Weegen versus de heel wat meer inlevende en Britsbegrijpende Tine van Hout. M'n schoenen zijn gebarsten van de kromme tenen. Onze koninklijke keukenprinses wist er weer een beste hutspot van stampen met veel onverteerbare klonten. Yek!

no 1374, 15:54 uur, daglink

 

De heren- en jongensliefde van moeder de kerk

BBC News | AMERICAS | Abuse claims dog US priests.

De radioreportage vanmorgen over die man die tijdens een zomervakantie éénmaal de broek had moeten laten zakken om voor de ogen van zijn priesterlijke vakantieleraar te moeten masturberen vond ik wat minder overtuigend. Zonder dat zou — zo te horen — zijn zelfvertrouwen in het leven ook niet alles zijn geweest. De bekentenis dat hij hoopte wat geld in de wacht te slepen omdat hij dit goed kon gebruiken maakte de reportage niet overtuigender, ook al bleef hij ook shame! shame! schreeuwen door z'n megafoon.

Dat heren- en jongensliefde voor de Heilige Kerk van een andere orde waren dan sex met vrouwen en bepaald niet om wakker van te liggen, is op menig oud kerkelijke schilderij duidelijk. Een bezoekje aan het Utrechtse Museum Catharijneconvent kan verhelderend zijn.

no 1373, 13:10 uur, daglink

 

Konijnenvraat

Nu was het op ons eigen kleine zanderige Midden-Oosten ook niet alles. Zeker weten dat we vorig jaar achter de vijver blauwbladige, grote hosta's hadden uitgeplant. Waarom geen neuzen boven de grond terwijl de hosta's op andere plekken er wel al reuze goed bijstaan? Ik hield de plekken al dagen in de gaten, maar er gebeurde niets. Totdat ik vanmorgen groene ringen zag glanzen in de zon.Groene ringen? Huh? Met de grond gelijkgeknaagde jonge groene sappige neuzen bedoel ik. Simpeler kan ik het niet zeggen: konijnenvoer optima forma. Smullen geblazen. Lekkerder misschien nog wel dan worteltjes terwijl er nog geeneens jonge konijntjes zijn. Wel ontzettend veel pijpen die allemaal uitkomen in de rhodo's. Volgens mij hebben we alle konijnen uit de hele buurt in de kost terwijl we nu geen tekkeltjes meer hebben om ze weg te jagen.

Jarenlang leken ze verdwenen door mixamatose en konden we planten wat we wilden. Nu moeten we stokken met geurstof steken of korrels strooien waarvan ze niet houden. Luxeprobleem, maar eerlijk ze vreten alles kaal zodra je een halve meter je hielen hebt gelicht. Natuurlijke snoei kan je het ook noemen, maar dan zo grondig dat er nooit meer bloemen komen.

no 1372, 00:44 uur, daglink

 

08 April, 2002

Treurigheid

Vandaag kom ik niet verder dan een gevoel van treurigheid. In Midden-Oosten zit geen schot. Bethlehem lijkt beroerder dan het vanmorgen begon; Powell's bezoek bij voorbaat zinloos. Bush brult als getergde leeuw maar heeft de wond laten veretteren. Margalit, Israëls ambassadeur in Nederland, beweert dat de staat Israël "het eeuwigdurende antwoord van het joodse volk op Auschwitz" belichaamt, maar heeft nog niet door dat de Palestijnen hieraan part noch deel hadden. Melkert, de gladjanus, zal er nog een campagneslagje uit slaan met zijn voorstel

dat de lidstaten van de Europese Unie hun ambassadeurs terugtrekken uit Israël en Saddam Hoessein lacht in zijn vuistje.

Hallo, heeft iemand nog door waarmee we bezig zijn?

Alleen Queen Mom heeft in de zalige onschuld van al haar schulden eeuwige rust verdiend. Haar wereld leek opgebouwd uit soepel vallende mousselines. Ongetwijfeld made in India aan kleur en weefsels te zien, waarvan zij de laatste keizerin was. En de grote Koh-i-Noor in haar kroon die haar deze dagen vergezelt. Die ondanks slijpen maar niet glimmen wilde en nog altijd door India wordt teruggevraagd.

no 1371, 21:35 uur, daglink

 

Gescalpeerde eend

Fijn, die foto van gescalpeerde eend op pagina 3 van de Volkskrant. Zo weten we tenminste zeker dat zieke geesten op inspirerende ideeën worden gebracht. Het wreedste is nog niet wreed genoeg. Beesten zouden dit niet bedenken.

Noodzakelijke voorlichting aan het publiek of ordinaire sensatiezucht? Toonbeeld van journalistiek zo rot als een mispel.

no 1370, 12:58 uur, daglink

 

Logzwaarte

Met dit mooie weer — voor de zoveelste dag zon — voel ik mij minder gegrepen door toetsenbord. Nou ja, afhankelijk natuurlijk wat gebeurt of wat ik laat gebeuren.

no 1369, 09:48 uur, daglink

 

Klikken

Wordt u ook zo doodziek van die schijnheilige kliklijn uit economische motieven?

Helaas moet ik mijn goede vriend hupplepup aangegeven omdat hij illegale software gebruikt? Ik zou me rotschamen om zo'n reclame te bedenken. Vooral dat "goede vriend" doet hier de deur dicht. Woedend word ik, telkens als ik het hoor. Shame om mensen aan te zetten tot verraad, zeker waar het gaat om geldelijk gewin.

no 1368, 09:37 uur, daglink

 

07 April, 2002

Dierenbesoignes

Tien minuten later toch inene geheel weer bij positieven als vriend F. dierenarts belt die zo links & rechts zou informeren naar vervangende kliniek. En een mogelijke kattentandarts om suikerkater eventueel te laten saneren. Hij heeft overlegd met katteninterniste A., semi-vriendin in wie ik blind vertrouwen heb. Zij heeft ons ooit in contact gebracht met de suikerspecialiste.

Er komt maar één vakman in aanmerking, zegt ze, en dan nog is het de vraag of je deze ingreep wel moet doen. Hoe is kater z'n verdere conditie? A. heeft, bekent F., hem afgevaardigd om voorinspectie te houden dus een dezer dagen komt hij suikerkater's gebit persoonlijk schouwen. Ik denk dat er zelden zoveel zwaar geschut naar een kater heeft gekeken.

A. zou zelf vertrouwen in kliniek na tekkeltjes dood kwijt zijn. Ze had het verhaal langs andere weg al gehoord. Wegwezen daar want het wordt er niet beter op. Ga naar E. te N. Ligt ook weer niet naast de deur maar ze kan ervoor instaan dat ook oudere dieren een goede behandeling krijgen. En Pluis, kleine Pluis notabene, komt uit N. en heeft bij haar z'n eerste entingen gekregen.

no 1367, 22:21 uur, daglink

 

Grohote schhhggoonmaak!

Keldertje he, met kistjes en flessen met en zonder etiketten. Altijd in de hoek geduwd voor andere keer. Laatst een paar geproefd met Tj+Tj geloof ik waar al niks behoorlijks meer bijzat. Ook eens met bezoek wat nogal genant was bij fles vier zwaar verzuurd. Vanavond een voorraad met H. onder de tongriem genomen. Affffoe, boahh, pfffoi, zuur, zuur&muf, azijn&aceton. Kurk. Volgende glas hik. Maagzuur hik. Nee, niet nog een alsjeblieft. Gossie, wat smaken die aardappels zoet. Hoeveelste fles is dit? Veertien?

Heb je hik wel aangetekend uit welke doos hik of kist? Of moeten we volgende hik de hele zwik weer overnieuw hik? Komt hier ooit een einde aan? Heb je nou ook nog gewoon een fles van de Hema om die rotsmaak kwijt te raken of blijven we aardappels eten. Hik.

no 1366, 21:36 uur, daglink

 

Sunloggen

Sunloggen gaat op dit moment nog even boven webloggen.

Zeg nou zelf, deze verwennerij van de zoveelste dag zon in successie kan niet gedachtenloos worden weggehapt.

no 1365, 14:38 uur, daglink

 

06 April, 2002

Lekker in Zeist

Uitgenodigd door m'n oude bestuur erg lekker gegeten in Hermitage in Zeist. Was hier in geen jaren geweest maar het zag er erg aardig uit. Bistro-achtig, niet te opgeprikt maar ook niet benauwd. Het eten was lekker. Een voorgerecht bestaande uit salade met allerlei fijne hapjes zoals gerookte zalm, een gamba en coquille, garnalen, stukje eendenborst, ganzenleverkrulletjes, zeer fijn gesneden rund en zo. Bij het hoofdgerecht viel te kiezen uit zeeduivel of tournedos op goed klaargemaakte spinazie, en het dessert bestond uit een samenstelling van ijs, fruit, gebak en mousses.

Hermitage (schuin tegenover Figi gelegen) heeft een mooi ruim terras met gloednieuwe rieten stoelen.

Maar het aardigste van de avond was dat ik tot erelid werd benoemd, en dit had ik werkelijk niet verwacht.

no 1364, 23:33 uur, daglink

 

Mannetje meer of minder

AMERSFOORT (ANP) - Tussen de vijf en de tien Nederlandse militairen die de val van de Bosnische enclave Srebrenica meemaakten, hebben zelfmoord gepleegd. Dat zegt voorzitter W. van der Linden van de CNV-bond voor militairen (ACOM) zaterdag.

Drie gevallen weet hij zeker en voor de rest heeft hij signalen ontvangen van contacten die opeens iemand kwijt zijn.

Niet dat ik de ernst in twijfel trek, maar over het telwerk heb ik mijn twijfels.

no 1363, 13:09 uur, daglink

 

Zero-gravity

Oeh! Al buiten gevoeld vandaag? Zon oke maar de extremiteiten willen wel kleumen bij deze verschralende oostenwind. Handschoenen aan, neuswarmer op, lippen goed in het vet en dan genieten van de supersonische zero-gravity die we, onlangs besteld, zo dadelijk kunnen ophalen.

Dit is de houding, zeggen ze, waarbij de zwaartekracht het menselijk lichaam het minste belast, gebruikt door astronauten bij lancering. De druk op de wervelkolom verdwijnt, beknelde zenuwen worden ontlast. De hartslag daalt tussen de 10 en 30 procent en de longcapaciteit neemt toe.

Plastischer geschilderd, de mens in meest hulpeloze houding met benen machteloos omhoog balancerend in zo te voelen luchtledig evenwicht. Alleen de ogen vallen van zwaartekracht nog toe en de dramatisch toegenomen longcapaciteit maakt dat het liggend schepsel ze ziet vliegen.

Maar lekker ja, wil je niet weten. Mijn moeder had een soortgelijk mechaniek al half jaren vijftig. Zo nieuw als ze je willen doen geloven is het dus ook weer niet.

no 1356, 11:42 uur, daglink

 

Ecritures terug

Ha! Ecritures, lifelog met dagelijkse beslommeringen doet het weer na omkat en kleine adreswijziging.

no 1355, 10:49 uur, daglink

 

05 April, 2002

Reijseger, Sylla, Purves

Voor ons hoogtepunt van de avond, onderdeel in Cross Linx vanavond van 19:30 tot 02:30 uur in Vredenburg Utrecht: van 21:55 tot 22:40 in de kleine zaal Trio Reijseger, Sylla, Purves.

Cellist Ernst Reijseger bereisde de wereld met onder andere Trio Clusone, het ICP Orchestra, het Gerry Hemingway Quintet, Louis Sclavis en Yo-Yo Ma.

Met Alan Purves speelt hij al samen vanaf het begin van zijn carrièrre. Deze Schotste Amsterdammer lijkt als slagwerker alleen maar op zichzelf. Met de Senegalese vocalist Mola Sylla vormen Reijseger en Purves een trio-buiten-categorie.

Zo staat het in 't programma. Wat er niet staat is dat Reijseger zijn cello veelvuldig bespeelt als een guitaar, dat Purves het vermakelijkste slagwerk van de wereld heeft, dat de stem van Sylla compleet van elastiek is en dat dit trio de sterren van de hemel musiceert. Geweldig!

no 1354, 23:48 uur, daglink

 

Over mijn vensterbank

Elke dag handiger en brutaler. 't Is gevaarlijk in een leven vol bedreiging maar ik ben hem al als 'de onze' gaan beschouwen. De klein eekhoorn die voor de variatie eens niet kastanjerood is maar chocoladebruin. Ik kan hem gemakkelijk van de anderen onderscheiden.

Een paar maal per dag waagt hij de oversteek via onze tuin. Over de flagstones bij de achtervijver, de trappen van betontegel op, over het terras, daar de hoek om en dan roetsj over mijn vensterbank de heide in, via de heide naar de vijver voor, waar hij in de beschutting van bamboe kan drinken. Dan een van de vliegdennen in, hoop ik maar, om bovengronds over te steken.

Ze worden bij bosjes overreden, elk jaar weer. Zonde want zoveel zijn er niet meer.

no 1353, 13:02 uur, daglink

 

Ze zeggen dat het goed komt

Zelfs. Stel dat. Mocht het ongelooflijke gebeuren dat er vrede geforceerd kan worden tussen Israel en Palestina, dan nog. Altijd zal het een gewapende vrede blijven die bij het minste zal kunnen opvlammen. Als beide volkeren elkaar ooit al in vriendschap zullen kunnen omhelzen na alle leed dat over en weer is aangericht.Kijk naar onszelf. Kunnen wij Duitsers na vijftig jaar vrede spontaan accepteren? Terwijl we toch gemeenschappelijke historiën, bloedlijnen en stamvaders hebben? Half Nederland toch op z'n achterste benen als er een Duitser in zicht dreigt te komen?

En wij verwachten vergevingsgezinde vrede tussen Israel en Palestina? Zij moeten hun strijdbijlen begraven? Het kan hoogstens een tot de tanden gewapende afgedwongen vrede opleveren. Ongeacht Sharon of Arafat want die mannen doen er niet toe.

Wie de illusie heeft dat de extreme groeperingen elkaar het licht in de ogen niet zullen blijven betwisten en in geen honderd jaar kunnen vergeven wat is gebeurd, strooit zich zand in de ogen.

no 1352, 12:14 uur, daglink

 

04 April, 2002

Zelfmoordacties

Via

Mooi artikel in de Standaard. Zelfmoordacties, het wapen van de wanhoop.

no 1351, 22:48 uur, daglink

 

Vuistje gemaakt

Bush heeft een vuistje gemaakt en enige ogenschijnlijk diepzinnige woorden gesproken.

Hoe komt het toch dat oude zakken als Sharon en Arafat ondanks hun schurkenstreken kerels blijven en Bush een lulletje rozenwater in te grote broek?

no 1350, 22:11 uur, daglink

 

Meer van hetzelfde

I-Mode, laat me niet lachen. Tssss... Meer van hetzelfde en bovendien prematuur gepresenteert. Wanneer worden ze eindelijk zo wijs nieuwigheden pas aan te prijzen als alles klaar is en werkt? Die-en-die hebben toegezegd... sommige diensten gratis, anderen niet. De boel is in ontwikkeling maar nog verre van af.

Als de dag van gisteren herinner ik mij WAP. Nog bij xs4all voor in een panel gezeten. Moesten we uittesten en van commentaar voorzien terwijl nog bijna niks het deed. 't Was driemaal niks, maar dat mocht je amper hardop zeggen. Ik bel nog steeds met hetzelfde toestel. Zonodig kan ik er nog e-mail mee ophalen ook, en anders wel met de Palm want dat is ook nog een optie.

En heb je die klereherrie gehoord waarmee gemeld wordt dat er iemand aan de lijn is? Dat wordt pas echt fijn in de trein, in restaurant of concertzaal.

no 1349, 22:00 uur, daglink

 

Vroeger beter...

Vanmorgen hadden de berken nog een groen waasje, maar vanmiddag was het prille groen toch uit de knoppen gebarsten. Op de A12 richting Arnhem was deze ontwikkeling goed te volgen. Zoals meer ontwikkelingen trouwens. Als ik daar rijd roep ik uit alle macht dat alles vroeger beter was. De commercie eist zijn meest onherstelbare tol langs Veenendaal en Wageningen. Hoe kunnen bestuurders het daar zo lelijk maken.

Jonge generaties hebben er geen weet van hoe godvergeten vol het platteland raakt, hoe smakeloos de inrichting aan het worden is door architectonische wangedrochten die vooral opzichtig en groot moeten zijn. Over vijf jaar zijn deze handelsburchten achterhaald, onderkomen, uit de mode en neigen we vanwege vervoersproblemen toch weer naar kleine handelskantoren in de stad. Ik fantaseer maar wat.

Teruggereden binnendoor over de Veluwe langs de prachtige linten met boerenhoeven. Keuterboertjes waar nog koeien grazen. Bij elk naderend dorp wordt aan de agrarische bebouwing een halt toegeroepen door massaal opdringende uniforme nieuwbouwprojecten. Boerderijen met uitzicht tot de horizon? Vergeet het want velden worden door autowegen doorsneden of ingesloten door industriegebieden of door would-be vrolijk nieuwe wijken van dertien per dozijn. De bloesembomen bloeien er hun laatste vruchten.

We hebben er een mess van gemaakt en het sluipt van kwaad tot erger. De samenhang in ons ooit oogverblindende landschap is wanhopig versnipperd. Elke generatie is bereid een beetje schoonheid te ruilen voor meer renderende moderniteiten die er na enkele jaren bitter tegenvallen. Wie het landschap niet meer van vroeger kent denkt dat het leeg is. Vanmiddag dacht ik voor de zoveelste keer dat ik zoveel bederf niet goed meer kon aanzien.

no 1348, 21:37 uur, daglink

 

Spreken met de geest

Puzzel opgelost en Misdruk 04-01-2002: Droom of werkelijkheid was allerminst gedroomd.

Voor Damokles sprak Michel Walraven uitvoerig met Sandra. En zij heeft direct contact met haar beschermengel: Gamma. Een beschermengel is in de volksmond een bekend verschijnsel. Het is het gevoel dat je hulp krijgt ‘van boven’, steun in hachelijke situaties.In het dagelijks leven is Sandra iemand die een verantwoordelijke functie heeft in de maatschappelijke hulpverlening. Een no nonsense baan. Maar zij kan ook, wanneer zij dat wil, raad vragen aan Gamma. Daarmee kan zij, op verzoek, ook anderen van wijze raad voorzien.

In Damokles vertelt zij over haar leven met Gamma en over de wereld die daarachter ligt.

Dit zou mijn wereld niet zijn, maar dit terzijde.

no 1347, 10:33 uur, daglink

 

Sfeertje

De konijnen zijn terug van paasvakantie en vreten de fris opgeschoten hosta's kaal. Weetje wat die planten kosten?, roep ik uit het raam. Kijken ze me dom aan om vervolgens als scheten weg te schieten met hun witte wipstaart. Een konijn is vertederend, maar straks bennen ze bij bosjes. Er is geen tekkel meer om ze op afstand te houden.

Koppeltje verliefde eenden achter in de vijver. Scheer je weg, wat moeten jullie daar? Je brengt alleen maar ziekten over of ongewenst dril van spulles dat we hier niet willen fokken. D'r is net een maatregel afgekondigd om ongewenste vis een beter leven te bezorgen. Overbevolking mag niet meer dus ingerukt.

Hoewel ik sta te armenzwaaien achter glas, steken ze hun kont nog maar eens hoog boven water terwijl ze het miniplasje aflepelen naar voedsel dat voor ons eigen broed is bestemd. Omdat ze zich niets van ons aantrekken stapt hus met veel kabaal naar buiten. Ze heffen alleen maar de kop om te zien of hij soms brood bij zich heeft. Het is aan alles te merken dat ze van het verwende slag zijn.

Het kan zijn dat buurman paar huizen verder aan andere kant zijn huis te koop heeft gezet. Vrouw lijkt vertrokken want in geen maanden haar of haar wasrek gezien, terwijl we met haar nog wel eens een praatje maakten. Er stoppen steeds auto's of ze rijden langzaam om te kijken. En dan bedoel ik niet minder dan cabriolets van de grote merken met dit weer very, very open.

Niks mis mee maar wat eruit stapt valt soms onder de categorie majestueus opgewerkte suikerspin met kunstig plakwerk, hoge struikelhakken die meteen in 't zand wegzakken en rokjes waarmee je niet makkelijk een dennenappeltje van de tegels raapt die nu bij bosjes vallen. En dan zo'n breedgeschouderde oerman erlangs met zwaaiende armen en veel dik goud op behaarde borst. Ze hebben hun mastiff of rottweiler gelukkig thuisgelaten omdat die niet in het autootje past.

no 1346, 10:08 uur, daglink

 

03 April, 2002

The Jordan Times

Jordan Times op woensdag 3 april 2002 heeft een indringende foto van de bezetting van Bethlehem. Mij boeit de opinie van Jordanië met z'n talrijke Palestijnse vluchtelingenkampen en Westers georiënteerd vorstenhuis.

no 1345, 21:38 uur, daglink

 

Geurtje

Vier aubergines die nodig op moeten, drie grote uien en drie vinnige sjalotten, een nogal verse bol knoflook en een fles olijfolie vièrge. De herinnering dat ik van deze ingrediënten wel eens een hartverkwikkende auberginesalade heb gemaakt, al kan ik me de verhoudingen niet precies meer herinneren. Nog minder in welk kookboek het recept stond. Uit de losse pols dan maar.

Aubergines onder de grill gaar en geblakerd laten worden. Vel eraf en vruchtvlees malen. Hierdoorheen de gemoesde rauwe uien, knoflooktenen, peper, zout en een flinke scheut olijfolie mixen. Weitje van fijngeknipte peterselie er overheen en opdienen met tijmhoningbrood. Allemachtig!

Drank wist de brand niet eens te blussen, integendeel. Gelukkig was er nog magere yoghurt waardoorheen we een restje slagroom konden kloppen. Het is nu twee uur later en al mijn papillen liggen nog steeds onder vuur. Als ik Beer in zijn snufferd asem draait hij zijn snuit grommend van me weg. Met een stukje kauwgom probeer ik mijn bekhygiëne weer op aanvaardbaar niveau te krijgen, maar de gom heeft na luttele seconden smaak en geur van knoflookteen aangenomen.

Hoop dat de tandarts er morgen aan denkt zijn mondlapje voor te doen.

no 1344, 21:16 uur, daglink

 

Van de haan, de haas en de kat

Een haan, een haas en een kat. Dit was mijn gezelschap vannacht waarbij de kat stond voor gerechtigheid, de haas voor list en de haan voor macht. Hoe droomt een mens het bij elkaar maar het ging er pittig aan toe.Toen ik diep in de duisternis een keer ontwaakte trof ik de haas aan met uitgepikte ogen, de kat met doorgeknaagde strot en de haan met opengereten borstvlees. 't Was een bloederige kluwe en ik voelde mij verdrietig.Maar mister Bush blies weer nieuw leven in mijn dieren. Hij amuzeerde zich wel op zijn goddelijke troon. Ik kon niet opbrengen een knieval voor zijn goedertierendheid te maken want nu moest ik gewapend achter mijn eigen dieren aan om te voorkomen dat ze elkaar nogmaals naar het leven stonden.

De opluchting vanmorgen was onbeschrijflijk toen ik zoals gewoonlijk werd gewekt door zachte duwtjes tegen mijn schouder en een fluwelen voetje dat zich nagelloos onder mijn wang groef. Ik blikte een uur voordat de wekker afliep in de verwachtingsvolle kijkers van mijn eigen kater.Wat heb je met de anderen gedaan?, vroeg ik schor en met droge lippen van de spanning.

Hij keek me peinzend aan. Welke anderen?, vroeg hij terwijl bij mij de droom langzaam begon te dagen, evenals het premature uur van ontwaken.Ben jij niet goed bij je hoofd?, vroeg ik terwijl ik hem van het bed gooide. Ingerukt en maffen tot de wekker gaat! Stank voor dank, hoorde ik hem nog mompelen terwijl hij met een bons op de vloer belandde.

no 1343, 11:35 uur, daglink

 

Hoe kom ik bij Inktlog?

Ergerlijk, maar ik krijg Inktlog niet meer te pakken. Vraag ik om http://members.tripodnet.nl/inktlog/index.htm dan krijg ik http://www.tripod.lycos.nl/ waarmee ik niks te schaften heb. Of ik heb slecht opgelet, of er is een rottig geintje uitgehaald om Lycos te promoten.

no 1342, 10:28 uur, daglink

 

02 April, 2002

Snoeren

snoeren2 (25k image)

Duidelijk zie je de snoeren met paddeneieren om de plantenstengels gebonden.

no 1341, 21:20 uur, daglink

 

Kikkertje

Met gesloten ogen in het zonnetje liggen luisteren. Matige hoeveelheid zangvogels. Die waren er vroeger meer. Op behoorlijke afstand het niet aflatende geraas van de A27. Storender is dat sinds Soesterberg niet militair meer wordt bevlogen, het luchtruim boven Midden Nederland is vrijgegeven voor burgerluchtvaart. Hoewel de toestellen hoog overvliegen is het gebrom te horen. Niet direct storend maar vrijwel doorlopend. Maakt dat andere geluiden minder opvallen.

Zo dacht ik vanmiddag met die gesloten ogen in de zon dat ik gekwaak hoorde. Een of tweemaal en toen was het over. Verbeelding? Het geluid herhaalde zich niet. Sta ik twee uur later toevallig aan de telefoon en zie ik een kikker(tje) over de betontegels hupsen. Tjee zeg, wat een sufferd, zeker nieuw hier. Ik meld mijn gesprekspartner hoge nood want moet het een veilige overtocht garanderen. Van de groene kikkers van vorig jaar is niks meer over. Eentje heeft zich in de poel laten doodvriezen en de tweede is de put van het sousterrain ingeduikeld en ligt verdroogd in het grint. Kommer en kwel.

Nog meer kommer en kwel want de kleine tobbe is nog helemaal niet op zomergasten ingericht. Geen pompje, geen planten, vuil water omdat de jongen met de hogedrukspuit er bergen modder in heeft gespoten. Bah! De planten hebben namelijk overwinterd in de grote vijver. Er zit niets anders op dan een paar slierten van een goedgroeiende plant uit de grote vijver te halen.

Whahaha... grijp flinke hand uitlopers, scheur ze van de plant en ontbloot meteen twee vrijende stellen pad. Poeh hee, dat zijn om de drommel geen kleine jongens. Onderop kolossen van steenrode wijfjes en daarop vrij iele mannetjes. Of zit het vrouwtje bovenop? Weet ik veel. Ik weet alleen dat ik haast heb en de kikkerpoel wat stekjes moet geven. Tjee, waar komen al die twijgjes vandaan? Twijgjes? Meterslange dubbele snoeren, lijkt het, die om takken en blad gewikkeld zitten vol met pikzwarte eitjes.

En kapers op de kust want talloze smakkende, smikkelende torren, kevers, en monsterlijke verschijningsvormen van de grote waterlibellen. Ach heden, nu vangt het benarde bezorgde leven weer aan om de broedsels groot te krijgen. Uiteindelijk worden het biefstukjes voor merels en eksters. Hoeveel zijn er over van het broed van vorig jaar? Durf het niet te schatten.

no 1340, 18:03 uur, daglink

 

Z'n hand overspeeld?

Bush is criticized for Mideast role. 't Zou verontrustend zijn als dit niet zo was. Niet dat deze kritiek veel zal uithalen. Zucht. Maar mochten de protesten in het Midden-Oosten uitdijen, mocht er een olie-embargo tegen Amerika komen dan is wel duidelijk wie olie op het vuur goot. Van die Palestijntjes hebben we er genoeg, moet Bush hebben gedacht, economische belangen zijn kostbaarder.

no 1339, 16:21 uur, daglink

 

Alles weer gewoon

Terug naar alles gewoon en in de maand april bij mijn weten verder geen feestelijk dagen meer. Alsof we iets te klagen hadden. We hadden een uitgesproken luizenleven. Om te beginnen hoefden wij niet naar meublelshows. We zijn op antiek en hebben zo langzaam dito geërfd van ouders en verdere familie. Slijt niet en wordt alleen maar beter door gebruik mits af en toe (meer af dan toe) een likje bijenwas. Duurkoop blijkt in dit geval goedkoop en het scheelt een hoop gewinkel.

Geen kleinkinders dus pretparken hoefden ook al niet, evenmin als tuincentra. Uitgebloeide binnenpotten met narcisbolletjes in het wild uitgeplant in de hoop op een duurzaam voortbestaan. Meestal doen bolletjes het goed in de kale zandgrond. Nieuwe aanplant dan? Bestaat hier meestal uit bestaand spul opgraven, delen of scheuren, en op een andere plek weer uitplanten. 't Is anders niet te doen want we kunnen bezig blijven. Alleen in de vijver moet, zo te zien, straks worden bijgeplant.

Eten was informeel en reuze knus. Op de ene dag wielrenners in sporting dress en de andere dag toch nog onverwacht een motorrijder die zijn leer had verruild voor jeans en goed was voor vele restjes. Prima geregeld en erg ontspannen met zulk schitterend weer. Knie maakt dat ik nog niet vanalles in de tuin moet ondernemen. Voor het eerst sinds jaren — werkelijk waar — lui een boekje zitten lezen in de zon. Is zeer goed bevallen. Ik werd altijd opgejaagd door iets dat nog gebeuren moest en was vergeten dat lui zijn een wel zeer behaaglijke optie is in de zon met vogeltjesgefluit.

Belastingtijd. Derdehands notebook met Win 98 van stal gehaald. In de loop van het jaar was het Mac-netwerkje veranderd. Even piekeren hoe alles weer door elkaar te weven. Nou ja, niet te preciesjes alsjeblieft. Als de Mac-printer aan de PC wil werken is het voorlopig wel weer mooi, en dat wil hij.

Ondertussen is echtvriend met Beer naar dokter geweest om de hechtingen uit z'n poot te laten halen. Bij de oude kliniek nog, want die had poot in elkaar genaaid. Zeer diepe wond, maar niet te traceren waardoor. Straks het paadje nog eens langs waar hij de verwonding heeft opgelopen, zijn kop verliezend tegen buurhond rottweiler die los liep toen? En dan lekker buiten onderuit in de ligstoel met m'n boekje. Even de zorgen vergetend over Midden Oosten en verdere politiek.

no 1338, 13:41 uur, daglink

 

01 April, 2002

Droom of werkelijkheid

Afgelopen nacht, na het Oog, was er een Damocles van de KRO. Ik heb hem nog niet kunnen terugvinden hoewel ik er koortsachtig naar heb gezocht. Ik moet weten of ik in droom of werkelijkheid verkeerde. Herinner mij een niet aflatende opdringende indringende vrouwenstem die mij probeerde bij te brengen wat mij na mijn dood te wachten stond. En ik maar denken: mens sodemieter toch op. Na mijn dood wil ik rust en absoluut geen gesodemieter met eertijdse sociale contacten laat staan dat ik direct of indirect nog betrokken wil zijn met vroegere werkzaamheden. Maak het een beetje!Ik hoorde die tante troel met wijsheid in pacht zeggen dat het even wennen zou zijn voor degenen die op een hemel hopen, of voor hen die denken overal vanaf te zijn. Dat het iets wordt van uit je lichaam stappen, dat lichaam als vod langs je af laten glijden, je heel plezierig voelen en dan een nieuwe gewaarwording binnengaan. En dit alles met zo'n dwingende, hypnotiserende, belérende stem waarvan ik op zich al rillingen krijg. Had ze het nou over Gamma? Of over iets anders wat met een G begint? Nachtmerrie of realiteit, hier ben ik wel nieuwsgierig naar.

no 1337, 23:07 uur, daglink

 

Bloeiend op 1 april 2002

Moet worden gelogd: De scharlaken camelia naast de boom vol blanke stermagnolia, de onuitroeibare kwee die elke bloei voller wordt, vlakken vol verdwaalde boshyacint en de inblauwe kleur van de verwilderde anemonen.

no 1336, 17:10 uur, daglink

 

Leuke nieuwtjes

TweedehandsMac.nl of eh... TidBITS: Microsoft Settlement Vows Bug-Free Software

no 1335, 16:27 uur, daglink

 

Superpaas

Oei! Wat een perfecte tweede paasdag. Stalende zon, temperatuur zeer aangenaam, stermagnolia en camelia op hun top zodat ik naar hartelust dame au camélia's kan spelen, vogels zingen hun kelen schor, vijvers bijgevuld, waterlelies beginnen uit te lopen en tongstrelend ontbijtje besloten met Turkish Delight vol rozensmaak. De restjes van —, want Pluis had zich vannacht vol overgave aan de laatste brokken vergrepen, ons lulletje rozenwater. Maar ik had de wat vreemd geboetseerde brokken weer terug op het schoteltje geschikt.

H. meldde zich alsnog voor een maaltje restjes vanavond. Die hebben we in alle categoriën al is er van de grote poularde waarvan W. niet zei te houden niet veel meer over wat ook niet de bedoeling was. Knap als we vanavond honger moeten lijden. We waren gisteren niet eens aan alles toegekomen.

no 1334, 13:05 uur, daglink

 

Gebombardeerd

De loglijst lijkt ook al gebombareerd te zijn. Is er een hond die logt dan met dit fraaie weer?

no 1333, 12:47 uur, daglink

 

YA te R

YA te R is er gelukkig nog. Elke keer als ik mij omdraaide vannacht vroeg ik me af of hij nog zou leven.

Waar ik moedeloos van word is de zinloze jodenhaat. Aanslagen in Frankrijk en Brussel. Geen illusie dat het hier niet zal voorkomen.

Het gaat niet om de schuldvraag maar om de oplossing van de impasse.

no 1332, 12:44 uur, daglink

 

 

Archief Index Log

 

 

 

Site Meter