logo

juni 2001
Z M D W D V Z
     
      
waterlelie

Egodump

Logtitels
Zoeken
Antecedenten
India Site
India foto's

Voor geest en gemoed

Bieslog Caroline Cockie Cornille Ecritures Elrado Hinke Kunstlog Leeskamer l-rs Ludo Linda Mariska Merel Orfelio Prolific Puck Ramon Reutellog Snotverjeppie Tonie Tsja Tsjonge VdB1 VdB2 Vdhagen Zidouta Zlavanaph

Volledige lijsten

Tonie-weblogs  Weblogger Wie logt?

« ? NL(ogs)Women # »

Oude misdruk elders

2000: september
2000: oktober
2000: november
2000: december

2001: januari
2001: februari
2001: maart
2001: (april)
2001: mei
button Ludo  button Noah  Site Meter   TopStat

Misdrukjes in archief

2001 september
2001 augustus
2001 juli
2001 juni

me
logo

Misdruk juni 2001

 

 

Archief Index Log

 

30 juni, 2001

Ondermaats

Met al dat gecomputer was ik mijn vijvers een paar dagen uit het oog verloren. De grote vijvers redden zich wel maar de bak van ongeveer een meter doorsnee die we als kweekbak hebben ingegraven maar die verworden is tot mini-vijver zit na de zonnige dagen vol draadalg en er is behoorlijk wat water uit verdampt.

Ook daarin ontwikkelen zich dikkopjes. Die waren daar zelfs eerder dan in de andere vijvers. We hebben geprobeerd om ze daarheen over te brengen maar zijn daar op zeker moment mee gestopt want er was geen beginnen aan. Het waren er teveel en we wisten ook niet of we er wel goed aan deden.

Ze hebben het slecht gehad. Overdag warmt zich dat metertje water veel te snel op, terwijl het in de vele koude nachten die we hadden ernstig afkoelde. Maar dat is naar mijn gevoel niet het enige wat hun groei heeft geremd. Waarschijnlijk was er ook te weinig voedsel voor zoveel mondjes en zeker hadden ze te weinig ruimte voor oefening en spel om zich gezond te ontwikkelen.

Wat hun uiterlijk betreft liggen ze royaal voor op hun soortgenoten in de andere vijvers. Ze hebben zowel beentjes als armpjes en ze beginnen eruit te zien als echte padjes. Ze lopen op vier voetjes over de stenen. Tot zover niks mis. Het zijn alleen miniatuurtjes. Ze zijn niet groter geworden dan een bromvlieg.

Maar er was nog een verrassing toen ik zojuist op mijn hurken naar alg zat te vissen, of liever: een anti-verrassing. Ik durfde mijn ogen niet geloven maar toen ik met het stokje dichtbij kwam wipte het weg. Het was levend en echt. Op de miniatuurbladeren van de miniatuurwaterlelies in dat miniatuurkuipje zaten minikikkertjes in de zon. Zoiets doet pijn aan je hart want dit is niet normaal meer.

Ik ben naar binnen gerend om een camera te halen en toen ik terugkwam zat er nog eentje en kijk: naast hem staat een mug op het water wat het schatten van zijn maat gemakkelijker maakt. Ook de kikkertjes zijn niet verder gekomen dan bromvliegformaat. Bij dit bakje zal ik straks ook maar een mini-burchtje bouwen, want waar moeten deze zielepieten heen?

Komt dit formaat in de vrije natuur ook wel voor, of heb ik hier een heel bizarre speling van het lot?

no 27, 11:48 uur, daglink

 

Epson Stylus Color 980 (USB)

Niks fleurigs te melden vandaag? Zeker wel. Dat ik na lang overwegen een Epson Stylus Color 980 (USB) heb aangeschaft die prachtig snel blijkt te werken. Ook op gewoon papier, mits gecoat, is het resultaat fraai. Ik nam een 90 grams vel van een Atlanta excellent blancoblok. Kost nog geen tientje voor honderd vel en is dus een stuk goedkoper dan Epson fotopapier.

Dat je niet perse bent aangewezen op fotopapier gaf dan ook de doorslag dit type te kiezen in plaats van een echte Photo Stylus waarmee ik vroeger (SCSI) wel heb gewerkt. Vijf- of zeskleurencartridges geven wel een iets mooiere afdruk, maar de ellende is dat als »»n kleur leeg is - en dit kan makkelijk als je een reeks foto's afdrukt met dezelfde hoofdkleur - de verdere cartridge onbruikbaar is. De inktpotjes zijn ook een stuk kleiner dan die van de 980, die alleen met zwart, rood, geel en blauw werkt.

Ik heb hem om 00:30 uur nog uitgepakt en aangesloten. Software was in een mum ge‘nstalleerd en alles werkte meteen als een fluitje. Iets wat zomaar vanzelf gaat had ik even nodig na vandaag.

De software voor de Mac (Windows nog niet gezien) werkt voortreffelijk. Zo kon ik zonder verder gehannes een plaatje van 9 x 13 vanuit Photoshop op een A4 afdrukken in de rechterbenedenhoek. Toen ik het vel in vieren had gevouwen had ik een smaakvolle verjaardagswens voor mijn jarige schoonzus.

no 26, 01:39 uur, daglink

 

29 juni, 2001

Frustratie

Na een voorspoedige morgen vol goede keuzes mocht de rest van de dag niet meer lukken. Het was weer hardware gepuzzel. Deksel erop, schroeven dicht, stekkers erin, opstarten, foutmeldingen, stekkers eruit, schroeven open en deksel er af. Ik heb de keren niet geteld.

We werden er gestoord van. Nieuwe systemen erop gezet, nieuwe drivers op de harddisks, PRAM gezapt, niets mocht baten. Anson gebeld die meteen riep 'het zittum in de termination', iets wat wij dus ook al vreesden, al hadden we de dealer de harddisks erin laten zetten omdat wij de plaats van de jumpertjes niet wisten.

Bak weer open, sleetjes eruit, harddisks van de sleetjes geschroefd, jumpertjes verzet, en dezelfde weg weer terug. Niente. Eerst nog met engelengeduld maar gaandeweg vermoeider de eerste harddisk er op zijn eentje ingezet maar die bleef de gevreesde error geven; de tweede harddisk op zijn eentje bracht evenmin verbetering. Jumpertjes verzet. Opnieuw. Zelfde ellenderesultaat. Paf! Gooi uit het raam, dat ding.

Ik was uit frustratie maar vast aan mijn weblog gaan tikken maar ook dit mocht niet lukken. In de veronderstelling dat hij zijn eigen snoer uit het stekkerblok trok had hij mijn touwtje te pakken en weg was mijn geschreven woord. Nou ja, er zijn ergere dingen en ik heb na zo'n trits computerdagen ook weinig anders te melden dat dat ik geen computer meer kan zien.

De groeten van Tsja. Ik geef maar door dat hij vanwege deze ellende nog even onder water is en dat hij door dit alles voor onbepaalde tijd wat later is.

no 25, 22:49 uur, daglink

 

28 juni, 2001

Lange tanden

We hebben de konijnen reuze plezier gedaan met de winterhei te snoeien. Niet dat ze de afgeknipte lootjes eten, o nee, die laten ze liggen. Ze knabbelen liever aan de toch al kortgewiekte takjes om ze tot de grond toe af te knagen. Waar komt de uitdrukking met lange tanden eten vandaan? Want juist die langtanders kunnen er wat van.

no 24, 21:11 uur, daglink

 

Whoehoedend

Woon ik in een achterhoek, een soort land achter god's rug, waar geen kabel ligt noch een andere vernuftige verbinding waar je snel overheen kunt surfen. Moderniteiten komen er ook niet de eerste twintig jaar want hier is voor investeerders geen lol te beleven. Dank je de koekoek.

Tussen de bomen gaat alles nog met de duizendtikkentelefoon. Op deze stek zorgen we voor de enige winst die ze nog boeken. Astronomische bedragen dampen het isdn-kastje uit, en wat lees ik in het NRC: dat de langdurige locale gesprekken in prijs worden verhoogd.

Het is niet eerlijk. Zij zijn groot en ik ben klein.

no 23, 21:03 uur, daglink

 

Slaperige kop

Vannacht was het kwart-over-twee toen H. in het nachtelijk duister verdween en nog net riep: ik laat alles staan en kom morgen wel terug. De kamer staat dus nog vol computers die mij niet toebehoren en hij is hier rond een uur of zes komen binnenstappen om verder te frutselen aan zijn machine.

Na een paar van die late nachten kwam ik mijn bed vanmorgen met de grootste moeite uit. Donderdag is hulpdag en ze komt al om kwart voor negen terwijl ik daarvoor meestal de grootste ravage heb opgeruimd. We drinken eerst koffie om bij te praten maar aan mij had ze niks vandaag, wat het huis zeer ten goede kwam.

Twee uur later, languit op de tandartsstoel, liet ik het maar gebeuren. Terwijl mijn mond ruw wakker werd gehouden vielen mijn harses in slaap. Wel vroeg ik mij nog even kribbig af waarom de vrouwelijke mondhygiőnist aan wie ik ben uitbesteed zoveel hardhandiger is dan de mannelijke tandarts. Het antwoord kon ik niet meer bedenken.

Ik bofte nog dat we een dubbelafspraak hadden en dat mijn vent ook op de pijnbank moest. Zo kon ik weer even studeren in mijn onafscheidelijke CSS-boek van Eric Meyer dat ik natuurlijk had meegenomen. Bij deze mondgezondpraktijk ligt geen story of weekend, libelle of viva, maar van die enge glossy bladen waarop mooie slanke duurgeklede rijkbehangen dames altijd ontevreden kijken op hun design meubilair. Daar had ik met een slaapkop al helemaal geen zin in.

no 22, 20:51 uur, daglink

 

27 juni, 2001

Knutselwerk

We gingen van twee computers eentje maken. Uit de traagste zouden we geheugen, harddisk en grafische kaarten halen en overzetten naar een snellere machine. Slopen ging vrij snel maar toen er twee machines in losse onderdelen verspreid over de vloer lagen ontstond er een probleempje omdat we nergens konden vinden hoe de jumpers op de tweede harddisk moesten staan.

Bovendien begon Tsja benauwd te piepen dat hij geen twee dagen zonder computer kon, en zijn broer bedacht verschrikt dat hij zijn data nog niet gebackupped had. Er zat niets anders op dan van de gesloopte onderdelen weer twee volwaardige Mac's te bouwen en te hopen dat ze het nog deden. Waarempel ze deden het nog. De winst van de avond was dat de bakken eens grondig werden schoongezogen.

no 21, 14:39 uur, daglink

 

Linken en importeren

Dat kapperverhaal van gisteren was een beetje overdreven want ik had wel een kwartiertje om te lezen. Omdat ik het CSS-boek van O'Reilly had meegenomen liet ik de Story & Prive voor wat ze waren.
Ik diepte nuttige info op: dat je stylesheets niet alleen kunt linken, maar ook importeren en dat Netscape dit importeren weigert, maar Explorer niet. Aha, dit opent perspectieven.

no 20, 14:38 uur, daglink

 

Tevreden

Compliment richting Greymatter omdat ik in het forum hulp vroeg en per kerende post antwoord kreeg. Reparatie van cm.gci-files derhalve geslaagd en editten, openen en sluiten van entries is weer mogelijk. Veel nuttige info op hun site gevonden die ik al eerder las, maar toen begreep ik nog niet waarover het ging. Nu wel. Geeft een tevreden gevoel.

no 19, 14:37 uur, daglink

 

26 juni, 2001

Donderjagen

Niet allemaal tegelijk hoor. Terwijl de ene groep zwemoefeningen doet moet de andere pluk zolang maar wat donderjagen bij de bladeren van de waterlelie.

no 18, 18:47 uur, daglink

 

Zwemles

Kom jongens, vandaag doen we met z'n allen zwemles. Wie het hardste kan ÷

no 17, 18:43 uur, daglink

 

Beentjes

De kwastjes naast de staart zijn bij sommige al uitgegroeid tot duidelijk te onderscheiden beentjes. Maf gezicht, terwijl het lijf nog bol is. Ook de kop begint zich duidelijker af te tekenen. Je kunt de ogen zien want die beginnen - zoals bij nette kikkertjes en padden gebruikelijk is - op de kop te liggen in plaats van erin.

no 16, 18:41 uur, daglink

 

Ademhalen

Het is te bijzonder en mal om de dagelijkse update van de balletjes achterwege te laten. Had ik het gisteren over hun oefeningen in ademhalen, vanmiddag had ik de bof dat de lichtval perfect was om hun luchtstoot te fotograferen.

no 15, 18:32 uur, daglink

 

Kapper

Helaas heb ik geen moed genoeg om een tondeuze over mijn kop te halen maar wat haat ik kappers. Je kunt er nooit terecht als je ontdekt dat je nodig moet. Het is altijd van 'mag het een weekje later zijn' zoals de slager zeurt over zijn 'onsje meer'. Noodgedwongen stem je toe en dan tref je het als vandaag. Wie gaat er vandaag nou naar de kapper met dit grandioze weer?

Met de pest in al mijn botten realiseerde ik mij te laat dat de kapper niet langs de gebruikelijke route te bereiken was. Ze zijn al weken met die ene verbindingsweg bezig tussen mij en het nabijgelegen dorp waarop we zijn aangewezen voor postkantoor, schoenreparatie, bankzaken, kapper en meer. Buitenom over de grote weg is ook niet plezierig want de aanrijroute van die kant ligt ook op verschillende plekken open. Het is me een coĖrdinatie hoor.

Puffend van stress nog net op tijd binnen, begint het grote gekluns aan je hoofd onder geanimeerd gebabbel over niks. Voor een boekje lezen krijg je geen kans. Ik vraag of ik zus-en-zo geknipt kan worden, maar zij zegt dat dit-en-dat beter is. Ik blijf bij mijn standpunt dat ik alles op gelijke lengte wil en zij begint, links en rechts kijkend en babbelend, met de schaar door mijn haar te dansen. Gaat dit wel goed?

Na de wasbeurt en het onvermijdelijke drogen met veel handgerommel door het haar (oppervlakkig drogen want op mijn hoofd is het nog nat), pakt ze de spiegel opdat ik het resultaat kan aanschouwen. Het valt dus niet spontaan naar binnen zoals ik wilde voor mijn type haar, maar is vakkundig opgeknipt zodat het van achteren ferm uitstaat. Zo is het resultaat veel voller, zegt ze tevreden over haar modieuze kunststuk.

Ik vlucht mijn stoel uit en betaal gruwend de rekening waarvoor ik vier waterlelies had kunnen kopen. Ik hol naar buiten en zie in de etalageruit een mij volkomen vreemde madam met een hoofd als een papoea die de kroes eruit heeft gestreken. Ik weet niet hoe snel ik thuis moet komen om met plenzen water mijn bekende gezicht terug te krijgen. Wat haat ik kappers.

no 14, 16:38 uur, daglink

 

25 juni, 2001

Antieke voorbehoedsmiddelen?

In Zwolle zijn voorbehoedsmiddelen uit de 17de eeuw gevonden, meldt diezelfde Volkskrant. Archeologen hebben twee houten vrouwenspuiten opgegraven. De nauwkeurig vormgegeven voorwerpen, zo gaat het stukje verder, in de vorm van het mannelijk geslachtsorgaan werden gebruikt als voorbehoedsmiddel. En hier nu geloof ik geen ene bal van. Het stukje besluit met de zinsnede dat volgens de stadsarcheoloog H. Clevis de vondst uniek is voor West-Europa.
Ik zou zeggen dat dit te denken geeft.

Hoe komen ze erbij dat de houten vrouwenspuiten als voorbehoedsmiddel werden gebruikt? Ze kunnen evengoed als kunstpenis hebben gediend, al dan niet voor bepaalde rituelen. Niets nieuws onder de zon want Griekse priesteressen gebruikten die al tijdens hun (besloten) tempeldiensten.

Het feit dat deze vondst uniek is voor West-Europa betekent dat het apparaat, naar mijn mening, weinig met anti-conceptie te maken kan hebben gehad want dan was het vast wel wijder verspreid geweest. Maar wie ben ik?

no 13, 23:33 uur, daglink

 

Penicilline

Klein maar ontnuchterend berichtje vanmorgen in de Volkskrant. Dat in ongeveer 150-duizend pakken melk van de Melkunie teveel penicilline zit. Dit is gebleken uit een kwaliteitscontrole. Consumptie van de melk levert geen gevaar op. Wel kunnen mensen die overgevoelig zijn voor penicilline last krijgen van huiduitslag.

Dank je de koekoek. Teveel penicilline betekent dat er altijd penicilline in de melk zit. Verontrustend. Als een kleine melkdrinker later ernstig ziek wordt en antibioticum nodig heeft is hij er of ongevoelig of overgevoelig voor geworden.

Wat doen we toch steeds met ons eten?

no 12, 23:32 uur, daglink

 

Luchthappen

Ik zou bijna kunnen toedreden tot de wetenschappelijke staf die de groei van kleine padjes bestudeert. Er zijn ontwikkelingen gaande. Sinds vanmorgen scholen ze samen in enorme groepen en wat doen ze? Ze zijn uren bezig met luchthappen.

Dit moet de ontwikkeling zijn van visje naar amfibie. Ik heb het sommige bolletjes eerder zien doen maar nu is de hele goegemeente er druk mee bezig. Ze hangen rechtstandig aan het wateroppervlak en je ziet de mondjes open en dicht gaan. Hun hele gedrag brengt mij tot de conclusie dat het 1) kuddedieren zijn en 2) dat ze van elkaar leren en met elkaar oefenen.

Dit lijken me ook minimale voorwaarden om ouderloos op te groeien. Er is geen enkele volwassen salamander - en die zitten er ook genoeg in de tobbe - die ooit naar de jonkies omkijkt.

no 10, 23:17 uur, daglink

 

Anderhalve dikkop?

Wie denkt dat ik opgewonden raak van anderhalve dikkop een fragmentje van een van de drie planken die tijdelijk over onze poelen liggen. Vanwege de spiegeling kon ik niet eens de drukste plek kieken. Scherpstellen op iets onder water doe je gewoonlijk met de hand, maar dan moet het minder vlot dan kwikzilver bewegen. Wat ik al eerder zei, ze krijgen op dit moment het figuur van een walvis.
Bij sommige exemplaren zie je al de pluimpjes aan weerszijde van de staart waaruit de voetjes zich gaan ontwikkelen.

no 6, 01:01 uur, daglink

 

24 juni, 2001

Het is zover

Onder dank voor de genoten gastvrijheid ga ik de eerste misdruk sluiten. Met ingang van nu is hier mijn vaste stek.
Ik heb lang over het omkatten gedaan maar loop eigenlijk maar 24 dagen achter op de nationale omkatdag van de profi's, wat ik zo slecht nog niet vind.

Het CSS-boek van O'Reilly dat Tsja meebracht heb ik nog niet gelezen, maar als ik het heb doorgenomen volgt er ongetwijfeld weer een omkat.

Netscape ligt nog dwars. De archieven lopen goed maar de voorpagina ziet nog niet uit. Wordt aan gewerkt. Als je op het rode knopje klikt in de datumbalk (wat in Netscape nog de datumbalk moet worden) dan is dezelfde tekst in het archief een stuk prettiger te lezen.

no 5, 22:17 uur, daglink

 

De paddenburcht

Ik had het al gehoord en gelezen dat je voor salamanders, kikkers en padden een soort burcht moet bouwen, zoals ik de steenhoop maar noem. Gisteren was hier iemand die ons vertelde hoe je dit moet doen. Je begint met wat dakpannen aan de waterrand te leggen, dan heb je vanzelf al gangetjes waar ze kunnen schuilen. Op en aan het eind van de pannen stapel je grote stenen met voldoende kieren ertussen. Zo ga je verder tot je een berg hebt met tal van gangen.

Als onderlaag moet je steenbrokken nemen die goed vocht vasthouden zoals flagstones of baksteen. Het geheel kun je afdekken met keien die na verloop van tijd bemost zullen raken.

We hadden materiaal genoeg. Ik heb me steen voor steen rotgesjouwd want alles lag verspreid. Toen ik met de constructie van gaten en gangetjes begon voelde ik me architect en Indiaan tegelijk want Indianen konden ook bouwsels zonder specie maken.

Zo'n berg stenen aan de vijverrand ziet er trouwens spannend uit.

Vanmorgen mijn paddenburcht vervolmaakt met een voorraad gevarieerde keien die we jaren terug in de droge bedding van de Durance hebben gevonden. We hebben ze in kratten mee naar huis gesleept. Als ze nat worden krijgen ze de prachtigste kleuren.

Voor ik met de afwerken begon moest ik een grote steen van de bovenkant weghalen. Tot mijn schrik en verbazing sprongen er twee padjes weg. Schrik omdat ik niet had voorzien dat de burcht al binnen 20 uur bewoond zou worden. Het is dus een succes.

no 4, 14:57 uur, daglink

 

18 juni, 2001

Maar nu

Het werkt al gemakkelijker nu ik weet waar ik de sjablones moet zoeken. In het begin zocht ik me een ongeluk. Zes keuzes om een reeks templates te editen waarvan de samenhang me nog duister was. Nu ik weet hoe het programma werkt, kan ik er beter mee overweg.
Goed. Explorer loopt prima, al zijn de letters wat klein maar misschien niet voor Windows. Bij de Mac moet ik een keer op het plusje drukken om de zijkolommen goed te kunnen lezen. iCab toont de pagina tot in details perfect, zelfs de maat van de letters is goed.
Bij Netscape blijft het donderen. De pagina ziet er goed uit al zijn de letters nogal groot, maar wat vervelend is, is dat Netscape een tweede paragraaf binnen een enkel bericht niet de goede stijl meegeeft.

no 3, 23:00 uur, daglink

 

Niet mopperen

Al centreert Netscape de hoofdtabel nog niet, iCab doet dit wel en ziet er prima uit. iCab geeft nog twee fouten aan. De opgegeven breedten voor de tabelcellen is niet consistent en er zweeft nog ergens een eindtag van een alinea die niets te sluiten heeft.
Ik mag niet mopperen met dit resultaat.

no 2, 12:53 uur, daglink

 

Kicken

Alle 160 entries weggegooid en Greymatter opnieuw ge‘nstalleerd. Het voelde een tikkeltje tragisch maar het is wel kicken hoe snel bestanden nu worden opgebouwd.
Wie mooi wil zijn moet pijn lijden.En nu de controle van fouten. Zal hij een nieuwe paragraaf in het goede lettertype pakken?

no 1, 00:53 uur, daglink

 

 

Site Meter  Archief Index Log