logo

november 2001
Z M D W D V Z
    
woman

Egodump

Logtitels
Zoeken
Antecedenten
India Site
India foto's

rozet

Voor geest en gemoed

Actiereactie Bieslog BoekLog Cioran Cockie Cornille Dode Zielen Druppels Ecritures Elrado Hinke Inkt Jeronimo Kiekens Kunstlog Leeskamer Ludo Linda Linke soep Mariska Merel nakedself Onnoot Polskaya Prolific Puck Reutellog Snotverjeppie Suffie Tessa Tonie Tsja Tsjonge Website4all Zidouta

halvepoort

Superlijsten

Blogtracker  Loglijst  Weblogger  Weblogs Recently Changed  Wie logt?  Zidouta/start 

button Ludo
« ? NL(ogs)Women # »

Oudjes elders

2000: september
2000: oktober
2000: november
2000: december

2001: januari
2001: februari
2001: maart
2001: (april)
2001: mei
button Noah Site Meter TopStat

Misdrukjes in archief

2002 februari
2002 januari
2001 december
2001 november
2001 oktober
2001 september
2001 augustus
2001 juli
2001 juni

foto
logo

Misdruk november 2001

 

Archief Index Log

 

30 november, 2001

Vooravond

Vooravond van de voltrekking van een beslissing op 8 mei genomen, toen ik na mijn India-reis voldoende afstand had genomen. Uit gewoonte blijven doorsudderen in een functie is niks, ook niet als hij eervol is. Fantastische tijd gehad in de opbouwfase. Nu de boel floreert wordt het te vaak een herhaling van zetten. Kan ik niet goed tegen. Te weinig uitdagend en crea, weet je wel.

Wiebel je een tijdje tussen blijven en weggaan in. Weeg je voor- en nadelen af. Voordelen betreffen vooral vrijheid van tijd en handelen; nadelen het mogelijk verliezen van status en materie. Geen twijfel dat de voordelen wonnen.

Morgen laatste dag in functie. Afscheid bij een bitterbal. Twaalf jaar lijkt me objectief bezien ook best voldoende om het estafettestokje door te geven. En iedereen maar vragen wat ik met m'n vrije tijd ga doen. Welke vrije tijd bedoel u? Die is al maanden weggewapperd. Met de muziek mee en opgegaan in sigarettenrook die ik heb afgezworen.

Morgen vast een superzware dag met m'n nog jonge cleane gewoonte. Als die me mooi afgaat zal de rest ook wel lukken. Vandaag legden we dag zeventien met goed gevolg af.

no 629, 22:01 uur, daglink

 

Brul

Onstuitbare woede is in mij gevaren op de zeventiende dag van tabaksonthouding. Schilder in een kapotje geschoten. Zeker toen hij zei dat onze chaos hem nog best meeviel. Toen heb ik gebruld of hij van zijn hoofd, of misschien van god zelve los was. Ineens kon hij maandag beginnen.
Eerst zien, dan geloven. Maar dat brullen luchtte lekker op.

no 628, 21:21 uur, daglink

 

Creatief bewijs

Om een heleboel nieuwtjes kun je grappen maken maar het volgende vind ik verre van leuk. Politie Göteborg manipuleerden video. De beelden zouden zijn gemonteerd om een 19-jarige stenenwerper veroordeeld te krijgen en de politie zelf vrij te pleiten. Dit kwam aan het licht toen televisiezenders hun filmbeelden lieten vergelijken met de politievideo's en concludeerden dat de politie ermee had geknoeid.
Mooie boel als de politie op creatieve wijze hun zaken kracht gaat bijzetten.

no 627, 16:04 uur, daglink

 

Zegeltjes

Zegelactie bij de Hema gestrand. Hier moet iets niet kloppen. Als je voor elke vijftien gulden die de klant besteedt een zegeltje geeft, en bij twaalf zegeltjes vijf gulden korting dan kan je vrij nauwkeurig berekenen hoeveel korting je geeft. Dit zullen ze bij de Hema ook wel hebben gedaan.
Als de zegelactie de Hema al ruim tien miljoen heeft gekost, dan hebben ze een bloedmooie omzet gehad en kunnen ze die anderhalf procent vast wel lijden, niet dan? Tenzij, en hier zit de adder, ze de kosten voor het aanmaken, distribueren, controleren, administreren, innen en kwijtraken van zegels te luchthartig hebben ingeschat. Vooral dit laatste. Zegels zijn geld. Hoeveel gaan er op een rolletje? Zeg voor het gemak twaalfhonderd, dan vertegenwoordigt elke rolletje vijfhonderd piek. Plateautje rolletjes verdwenen? Tjoepla... tikt dat even lekker aan.

no 626, 15:42 uur, daglink

 

Van Gaal

Hoogtepunt gemist want bij kapper. Bij ontwaken geattendeerd dat in gezamenlijke uitzending over radio, tv en internet. Van Gaal ja. Alsof het majesteit betreft of eentje uit haar koninklijke stal. Van Gaal is toch al de zoveelste van Ajax? Sinds wanneer zo gewichtig? Als de club lollig had gepresteerd was het iets anders maar ze doen alleen nog trainertjes pesten.

Zet nou's frisse gozers op het gras die nog met plezier balletjes trappen in plaats van schenen. Donder de oude hap eruit die staat te suffen, schelden, saboteren. Over het paard getilde voetbalschoenen krijg je nooit meer in de goede pas. Zou heel wat trainers kunnen sparen.
Zijn er nog wel trainers die daar willen?

no 625, 15:01 uur, daglink

 

29 november, 2001

Belangrijkste

Dag 16 zeer tevreden over roken. Ondanks dat er aan de koffie vanmorgen lustig op los werd gepaft. Ik had alleen die chocoladeletter niet moeten eten, die moddervette Vietnamese loempiaatjes, een stuk of acht rose spekkies plus een afgeprijsde liter boerenjongensroomijs. De kilo's die ik was kwijtgeraakt zitten er nu wel weer aan. Geduld! Het belangrijkste eerst en niet twee belangrijksten tegelijk.

no 624, 22:55 uur, daglink

 

Ruwe pit

Dieren en klokkies:Ruwe bolster, blanke pit.

no 623, 22:25 uur, daglink

 

Loopje

Een loopje genomen met een Brusselse Atletiek Vereniging?

no 622, 22:21 uur, daglink

 

Droefgeestig

Jouw. Wat het dan ook worden mag.

no 621, 22:18 uur, daglink

 

Wetenschappers

Wat -tussen ons gezegd en gezwegen- wij dommeriken natuurlijk al eeuwen wisten maar waarnaar knappere koppen op last van het ministerie van onderwijs eerst studie moesten verrichten: Prestaties van leerlingen in het voortgezet onderwijs zijn niet af te lezen aan het centraal schriftelijk eindexamen van het Cito. Hoe lang zouden ze erover hebben gedaan om tot deze schokkende conclusie te komen? Hebben ze niks beters te doen?

Zelfs al zouden Citotoetsen jaar na jaar identiek zijn, dan nog gaven ze geen sluitend beeld van prestaties. Het levend materiaal dat aan de tand wordt gevoeld verschilt namelijk van dag tot dag. Het kan zich toevallig niet lekker voelen, of juist zeer in zijn nopjes omdat het boft met de vragen. Een toets is een kiekje, geen film. Er valt niet te meten of -en in hoeverre- examenkandidaten aanleg en doorzettingsvermogen bezitten hun weetjes ook in de praktijk uit te buiten, en daarmee staat of valt succes.

Toch wordt op grond van deze Cito-toets bepaald of een kind verder kan, en op welk niveau. Voor het gros van de kanditaten zal de uitslag wel kloppen, alleen hadden deze voorspelbare gevallen ook zonder Cito hun weg wel gevonden. Dubieuzer wordt de uitslag voor kinderen die laat tot bloei komen of eenzijdig (hoog)begaafd zijn.

En wat lezen we dan tot slot? ,,Examens zijn minder betrouwbaar dan leken denken. Maar dat is onder wetenschappers allang bekend.''

no 620, 10:25 uur, daglink

 

28 november, 2001

Ziteiland

Vanmogen de installatieschijf gekregen waar ik sinds mei naar uitkeek. Nooit de moed opgeven. De schilders zullen ook ooit wel vertrekken al moeten we de eerste nog zien komen. Nog 25 dagen voor het kertmis is. Don't loose your temper! Als er maar vrede op aarde zal zijn. En iedereen van goede wil gezond.
Maar zo'n ziteiland voor drie-en-half persoontje gaat na drie maanden tegenstaan. Wat beroerd zou zijn met kerst: onder die laadjes achterdoor, daar bij die ribbeltjes ja, daar is de drankkast met lekkere zaken zoals poire william en kornuiten. Kun je niet zien op de kiek, maar deurtjes zijn geblokkeerd door een opgerold kleed dat geen kant uit kan.

no 619, 23:05 uur, daglink

 

Saai?

Dag vijftien oke en zo clean als een pepermuntje. Het begint saai te klinken maar zo voelt het allerminst. Verbaasd onderga ik een allesmeeslepende moeheid. Het kost in 't geniep kennelijk emmers energie. Anders kan ik het ook niet verklaren. Niet verkouden, niks merkbaar anders mis en toch de neiging mijn hoofd op tafel te leggen of m'n hele zelf op de harde vloer om te slapen.
Maar als dit alles is, hoewel niet leuk, valt het te overleven.

no 618, 22:29 uur, daglink

 

Dag veertien oke

Had er tegenopgezien. Meidenavond met z'n vijven waaronder twee verstokte rooksters. Niet dat ik bang was te bezwijken, maar wel dat ik de avond ondraaglijk zou vinden. Viel geweldig mee. Na tafel zat ik als eerste vervangend te draaien van 'komt er nog wat van gerook', maar zelf had ik geen neiging om op te steken. Ik vond hun gedoe lekker ruiken en snoof de geur behaaglijk mee.
Dacht een paar keer bezorgd 'als je ziet hoeveel ze roken wordt het tijd dat ze stoppen'. Nu al vergeten dat ik de ergste was. Zo zie je - en dit is verontrustend - hoe snel een mens van mening kan switchen. Je visie op het verkeer kan ook hemelsbreed verschillen naar gelang je je per auto of per fiets verplaatst.
Zo ging ook dag veertien clean voorbij.

no 617, 01:25 uur, daglink

 

Alleen het nu

Carpe Diem zolang het kan. Tjee wat kan het snel gaan. Morgen gaan we Riet begraven. Nooit gerookt of veel gedronken. Zelden ziek, veel buiten en op de fiets. Benijdenswaardig gezond weet je wel. Om je als roker rot naast te schamen.
Tot drie weken terug ogenschijnlijk niets aan de hand en toen kreeg ze hevige pijn. Van top tot teen uitgezaaid en geen redden meer aan. Amper tijd afscheid te nemen en daar ging ze.
Door haar weer eens op de waarheid gedrukt die iedereen kent en niemand weet. Dat gisteren is geweest, morgen nog niet is, en alleen het nu leven is.

no 616, 01:09 uur, daglink

 

27 november, 2001

Boevenstreken?

Feuilleton, zou je het kunnen noemen. Het begon vanmorgen met een onverwachte nota voor het hosten van twee domeinen. Tjee zeg, bestaan die dan nog? We hadden ze allang afgeschreven. Want eerst had het maanden geduurd voordat ze er waren, en toen ze er eenmaal waren bleken ze niet op onze naam te staan maar op die van de host, wat niet onze bedoeling was.

We kregen opleveringsbrieven met username en password maar gebruikten ze niet. Eerst die domeinen op onze naam. Stel je voor dat je er iets opzet en dat hij dan spatjes gaat maken. Dus eindeloos blijven bellen. Telkens ja, ja, ja maar er veranderde niets. Toen dit ons begon te vervelen een echte provider gevraagd beide domeinen te verhuizen. Lukte niet omdat het onze domeinen niet waren. Zie je wel. Dan maar niet. Voor mijn part stikt hij erin.

De boel vernachelen oke, maar niet over onze rug! Makkelijk praten want zo'n domein zal je handel maar wezen. We keken er niet meer naar om tot vanmorgen die nota dus kwam. Ik was er bijna van gaan roken. Huh? Blijken ze eind augustus alsnog op onze naam gezet. Vreemd alleen dat we hievan nooit melding kregen en dat The specified server(s) could not be found het resultaat van ons surfen was. Ftp gaf evenmin suge. Ze waren er nu wel maar ze werkten niet.

Het kostte een halve middag om contact te krijgen met de inmiddels overgenomen host want opheldering was nu wel vereist. Nòg boffen dat de techneut zo slim was om via zijn privé-account (xs4all) te surfen, want anders was het misschien nog niet ontdekt. Tenzij ze inmiddels ervaring hebben? Wat bleek: De DNS-nummers van onze domeinen werden wel door de host herkend, maar niet door de rest van de wereld, ook niet door xs4all. Kan iemand hier nog peren van bakken? Ik kon het niet. Maar alles schijnt nu goed te komen.

no 615, 17:48 uur, daglink

 

De Tegenpartij

Net op de radio, De Tegenpartij van Jacob en van Es. Begin jaren tachtig. Wat hebben die mannen toch prachtig werk gemaakt. Door Pim Fortuyn is dit malle lied ineens weer actueel. En als je dan ook nog een partij leuke foto's wilt zien van toen ze nog jong waren en prachtig: Simpelsite - Van Kooten & De Bie.

no 614, 01:54 uur, daglink

 

26 november, 2001

Dag dertien

't Gaat nog goed ja, maar ik heb aan Mariska gedacht die na veertien dagen riep dat het moeilijker werd. De opwinding dat het lukt ebt weg (wat natuurlijk onzin is, het blijft een prestatie), en het nooit meer begint concreet te worden. Soms vind ik mij onrustig zoekend terug en als mijn hersens vragen 'wat doe jij hier?' blijken mijn handen een sigaret te willen. Zomaar zonder gedachten; zonder dat ik opdracht heb gegeven. Gelukkig kan ik erom lachen.

Mijn geest voelt onwrikbaar. Neen is neen. Van redenaties of compromissen kan geen sprake zijn. Ook niet als ik onverwacht in de zak van een weinig gedragen jasje of tasje nog een vergeten pakje tegenkom. Aanstekers heb ik met handenvol weggegeven en overal kom ik er nog tegen.

Moeilijkste moment: 's morgens op m'n nuchtere maag bij de eerste kop koffie en de krant. Niet dat er sprake van verleiding zou zijn, maar het blijft een rotmoment. Een soort luchtledig waaraan ik nog geen handvat kan ontdekken. Een fiets zonder stuur terwijl de slaap nog door m'n kop suist en maar langzaam optrekt. Ik heb de krant maar even afgezworen.

Het wordt allemaal beter, zeggen vrienden die het kunnen weten. Dat denk ik ook. Ik kan ook erg genieten van oneigenlijke zaken. Een frissere teint, witte tanden en die lipstick die eindelijk blijft zitten. Beetje laat, maar niettemin.

no 613, 22:49 uur, daglink

 

Ongeregeld

° Vanmiddag is er rond vliegveld Soesterberg opmerkelijk veel gevlogen. Dit duidt op bijzondere activiteit. Zou de oorlog nu menens worden?

° De HCC heeft honderdduizend bezoekers getrokken. Geen wonder dat het vrijdagmiddag rustig was. Tussen 13-16 uur was Utrecht per trein vrijwel onbereikbaar. Heb ik nog mazzel gehad.

° Gorbatsjov(70) is met uitputtingsverschijnselen in het ziekenhuis opgenomen. Na de dood van zijn vrouw heeft hij veel te hard gewerkt, zegt men. Die man heeft mij altijd vertederd.

° Decemberzegels zijn van 27 november t/m 6 januari te koop. Ze blijven ook daarna geldig mits er een zegel van 12 eurocent wordt bijgeplakt die vanaf begin januari wordt uitgegeven. Allemaal hollen naar het loket want het zijn de laatste postzegels waarop de waarde in guldens wordt vermeld.

no 612, 17:13 uur, daglink

 

Rayfilm Benelux

Afhandeling per mail met de papieman verloopt meer dan prettig. Daarom ga ik zijn url hier vereeuwigen. Rayfilm Benelux. Voor zelfklevende etiketten en inkjetbedrukkingsmaterialen.

no 611, 16:14 uur, daglink

 

Rayfilm Benelux

Afhandeling per mail met de papieman verloopt meer dan prettig. Daarom ga ik zijn url hier vereeuwigen. Rayfilm Benelux. Voor zelfklevende etiketten en inkjetbedrukkingsmaterialen.

no 610, 16:09 uur, daglink

 

Beschaamd

Toen was ik beschaamd omdat er ook nog goede mensen bestaan, zelfs in het in het circuit van de HCC. Op mijn boze e-mail naar het stickertje op de doos waarin ik geen vertrouwen had kwam de belofte dat de goede hoesjes zonder verdere kosten naar mij zouden worden opgezonden.
Drie dagen HCC en het lijkt of ik een week vakantie had. Geen radio gehoord, krant gelezen of site gezien.

no 609, 10:18 uur, daglink

 

Kick

Nicotinepleister 30, gisteren weer voor één keer opgeplakt tegen te grote verleiding, is niet goed bevallen. Werd vanmorgen wakker met een smaak in m'n mond van dooie ratten die ik als nicotine herkende. Duidelijk dat dit geen navolging verdient en dat ik op m'n knietjes terugkroop naar nummertje 20 van de afgelopen dagen. Mooi nieuws. Niet alleen voor mij, maar ook voor wie sceptisch tegenover pleisters staat en zegt dat auteur huppeldepup (ik heb hem nooit willen lezen, laat staan dat ik zijn naam kan onthouden) zegt dat afkicken beter gaat zonder. Kan er niet over oordelen, maar bij mij helpen de pleisters prachtig.
Ik weet niet meer waarom en op welk moment ik van 30 terugging naar 20, maar het gebeurde spontaan. Vandaag of morgen zal ik ook wel van 20 naar 10 terugstappen. Ik tel geen dagen, lees geen schema's en zal het wel zien. De gevaarlijkste momenten blijken stress en grote vermoeidheid maar de perioden dat ik niet eens meer aan roken denk worden al langer.
Thuiskomen met die moeie voeten en neerploffen op de bank waar man aan een sigaartje zit te knagen, jah... dan knaagt de spijt van nooit meer mogen. Maar clean zijn en niet meer hoeven geeft ook een geweldige kick. Dag twaalf is dus ook voorbeeldig voorbij.

no 608, 00:25 uur, daglink

 

25 november, 2001

Dat was het dan weer

Takketante niet meer te vinden. Op haar plek stond een firma die keek of mijn bovenkamer niet op orde was. Ik liep naar zijn buurman en vroeg of er gisteren soms iemand anders had gestaan. Inderdaad. Aha, dacht ik. Als drie kornuiten stands huren in drie verschillende hallen, dan kunnen ze elke dag ergens anders hun vuile handeltjes drijven.

Het was drie uur en stikbenauwd druk. De echte maniakken kwamen met scheepsladingen binnen want het uur van de prijsdump brak aan. Standhouders laten hun winst liever schieten dan dat ze de zooi weer terug moeten slepen. Mijn idee, als je de troep zo zag. Het is nu eenmaal een hype, die hele HCC, maar wel een leuke.

Allemachtig in hal 11, wat een drukte en een klereherrie. Ik was weer vergeten hoe het klonk met tombola's, loterijen, demonstraties, muziekinstallaties en megafoons door elkaar. Vier uur geworden ondertussen. Duivelsuur noemden we dit want ongeveer een uur voor sluiting wordt het link. Dan worden vermoeide standhouders wiens aandacht is verslapt door kwaadwillenden in de gaten houden.

Ondanks m'n driedaagse training van racen door de jaarbeurshallen heb ik takketante niet meer kunnen vinden. Ze kan me trouwens verder de boom in. Van die doos foute cd-etiketten ga ik maar kerstkransjes printen. Met m'n voeten in allerlei knopen nog net naar de trein kunnen strompelen waar ik mij op een bank neer kon vlijen. Hoe ik ben thuisgekomen heb ik vergeten.

Verder een voldaan gevoel. Mijn lief bezit nu een magistrale harddisk in luxeformaat die ik er morgen ga inzetten en ik kocht vanmiddag als troost het allermooiste, liefste, kleinste, meest onzinnige, optische Logitech reismuisje, in een zeer chique onzinnig zwartlederen etuitje. Maar nu kan ik even geen pap meer zeggen.

no 607, 20:36 uur, daglink

 

Takketante

Hijs ik me weer in m'n schoenen, in de trein, door de stationstraverse, laat ik mijn laatste toeangskaartje scheuren, wrik ik mij tussen duwenden lijven van twee kop groter door de klereherrie naar pad 7D alwaar op het einde ervan zij zal staan die mij dacht te kunnen vernachelen voor een handvol tientjes.
Alleen om haar gezicht te zien put ik de moed want verder heb ik geen illusie. Die cd-envelopjes zullen zijn uitverkocht. Had de laatste pakjes gisteren willen kopen toen ze zei dat een hele doos voordeliger was. Voordeliger voor haar dus, met die verouderde rommel erin.
En avant! Even m'n botten bij elkaar rapen. Ga ik die takketante eens fijn verrassen. Als ik de missie doorsta zal ik me straks weer melden.

no 606, 12:49 uur, daglink

 

Meer slaap

Elf dagen clean. Vanmiddag rokers voor het eerst verwenst omdat ik in de Jaarbeurs geen plek zonder tabaksgeur kon vinden toen ik even wilde zitten. Zeker weten dat dit pure jaloezie was samen met de angst om terug te vallen. Stel je voor dat alle inspanning voor niets zou zijn. Ik hoop deze kuur nooit meer te hoeven herhalen.

Het troost dat niet alles kommer en kwel is. Het voelt bijvoorbeeld erg vrij om in de trein te stappen zonder naar de rookcoupe te hoeven zoeken. Heb er notabene wel eens treinen door gemist. Voel nu hoe gemakkelijk niet-rokers leven. Mijn dagen duren ook langer. Reken maar uit hoeveel 45 maal 5 minuten is. Niet dat je ondertussen niets doet maar het houdt toch op want vaak dient roken als het uitstel van executie. Over asbak legen en toetsenbord uitschudden nog maar niet te spreken.

Stapte ik in Utrecht uit het station, stond daar een kleumende vrouw in die rotkou te roken. Honderden malen op dezelfde wijze staan blauwbekken en blij dat ik eraf ben. Niet voorbarig juichen of overmoedig worden want er zijn ook rottige kanten. Slaperigheid bijvoorbeeld. Ik was 's morgens meteen bij de pinken na een trek nicotine en doe er nu veel langer over. Had ik aan een uur of zeven slaap genoeg, nu zijn het er toch minstens acht geworden. Of dit blijvend is zal nog moeten blijken.

no 605, 02:28 uur, daglink

 

24 november, 2001

Sinterklaasboléro

Overigens was de HCC vandaag veel leuker. Het was gisteren te rustig. Het moet er dampen zodat de ruiten beslagen raken. In de paden moet het dringen zijn en het begon er vanmiddag wat op te lijken.
Er kwam een Sint met hoempa binnen. Het gevolg bestond naar mijn gevoel voornamelijk uit zwarte pieten die van zichzelf al donker waren. Ze hadden nog maar kortgeleden leren trommelen en blazen. Ik dacht eerst dat ze de boléro van Ravel speelden maar het was 'O kom er eens kijken'.

no 604, 20:46 uur, daglink

 

Geluk en ongeluk

Die harddisk die ik gisteren had laten lopen, daar konden we toch niet goed van slapen. Internet afgeschuimd waar hij voor die prijs niet eens ex btw werd aangeboden. Nam ik zodoende de moed om opnieuw naar de HCC te sporen terwijl manlief het huishouden ondertussen bij elkaar zou kopen.

Blindelings en rechtstreeks naar de stand waar ik moest zijn. Zie ik nieuwe prijslijsten hangen. Alles is zo'n vijf tientjes duurder geworden. Ik zeg er iets van en ze lachen dat morgen alles nog duurder wordt. De IBM die ik wil hebben is trouwens al uitverkocht.

Had dezelfde IBM gisteren gelukkig ook nog ergens anders gezien, maar die vroeg er vijf tientjes meer voor. Maakt nu dus niet meer uit. Toch maar even langsgelopen en wat blijkt? Vandaag heeft hij zijn IBM's vier tientjes laten zakken. Mijn dag is weer helemaal goed.

Tot thuis tennminste, waar ik de doos self-adhesive-labels openmaak. Er hadden vierkant te vouwen hoesjes in moeten zitten om CD's in te stoppen, geen ronde labels om op CD's te plakken. Honderd stuks verdorie en best prijzig. Kan ik toch niet op me laten zitten? Gelukkig dat een HCC-lid drie dagen gratis binnen kan want wat ik morgen doe laat zich wel raden.

no 603, 20:23 uur, daglink

 

Zwart gespoord

De gotspe van de dag was de NS-omroeper: Goedemiddag dames en heren, u zit behaaglijk en hier ben ik blij om. U heeft tenminste al een trein maar nu moeten we er nog een machinist bij zoeken. Kan even duren, waarvoor onze oprechte excuses. Hartelijk dank voor uw geduld en medeleven.

Op mijn station komen we aan de verkeerde kant aan. Langs het perron waar de trein stopt die naar Utrecht toe gaat. De trein die vanuit Utrecht komt stopt langs de andere zijde. Zo niet rond haf vijf vanmiddag. Had dit nog nooit zien gebeuren. Hoop dat de man achter de schakelborden de wissels weer heeft omgezet.

Tweemaal zwart gereden vandaag. Bij vertekt was de trein er eerder dan de treuzelende dame klaar was bij de automaat. Omdat je tegenwoordig bij treinen denkt 'hebben is hebben' heb ik mij zonder kaartje de tein in gespoed. Geen controleur of conducteur gezien.

Terug had ik een kaartje op station Utrecht moeten kopen. Geen idee of daar automaten staan. Ik zag ze niet. In de hal voor de kaartjesverkoop was de helft van de kassa's gesloten zodat er rijen tot aan Rome stonden. Ik wil eerst een trein, dacht ik bokkig, en pas daarna betalen.

no 602, 19:56 uur, daglink

 

23 november, 2001

Morgen opnieuw

De HCC leek wat rustiger dan we de laatste jaren gewend zijn. Dikke Ton (twintig kilo afgevallen) zei dat er ook minder handelaren waren. De paden zijn in elk geval behaaglijk breed en er werd niet over hoofden gelopen.

Nu was ik er pas rond half drie toen de ochtendmeute al liep te vertrekken. Alles zoals voorspeld en gehoopt. Vloekende mannen met lamme armen en tuimelende dozen monitor of printer, klemlopende karretjes en moeder de vrouw er humeurig naast zonder dat ze mocht duwen. Dom natuurlijk want juist vrouwen zijn door de kinderwagen behendig geworden. Stel dat ze haar babies zo nonchalant zou transporteren, dan bleven er weinig in leven.

Er stonden geen Iglo-karretjes meer met ijsjes verdorie. Alleen nog lange bufetten waar tamelijk onsmakelijke broodjes lagen en nog onsmakelijkere taartjes. Koffie uit een kartonnen bekertje kost drie-vijf-en-twintig. Zelf een reep meebrengen is dus aan te raden.

Naarmate mijn voeten vermoeider raakten - want je sjouwt wat af - begon de hunkering naar roken. Zoveel jaren gewend geweest om met een sigaretje tussendoor op adem te komen. Die nicotinepleister van 20 was voor deze onderneming bepaald aan de magere kant. Ik snoof als een arm kind de begeerlijke flarden rook op van pauzerende mannen maar bleef sterk. Dat ik niets te roken had was geen beletsel want ik had een vreemde best om een sigaret durven vragen.

Wie een glimmende digitale camera bezit kan zich hiermee niet meer vertonen, wil hij voor vol worden aangezien. De nieuwe trend is namelijk zwart en de bodies zijn forser geworden. Sommige lijken op de ouderwetse fototoestellen die we nou net hadden afgezworen. Wat een boerenbedrog! Wat laten wij ons toch aandoen door de commercie.

Mijn kooplust was zo minimaal dat ik morgen verdorie weer terug moet. Er worden IBM ATA harddisks 80 GB 7200 RPM aangeboden voor fl.399. Op de terugreis sloeg ik mij voor de kop. Mijn hebzucht was niet verder gekomen dan een partijtje DC4-tapes voor de oude streamer die het [afkloppen] nog altijd doet. En een stinkduur bloedmooi photoshopboek waarop ik korting kreeg omdat de man me kende.

no 601, 21:07 uur, daglink

 

HCC-dagen

Na uren dubben wel-niet-wel-niet spoed ik mij toch naar de HCC. Wat ik op die dagen heb te zoeken weet ik niet want ik heb geen pc en onze eigen Appledagen zijn beter gesorteerd. Elk jaar hetzelfde. Ze zijn onweerstaanbaar.
Zweetlucht opsnuiven. Indiase drukte voelen. Me vergapen aan sukkels die meer kopen dan ze kunnen dragen. Haastig gekochte karretjes die bij elke hobbel omvallen. Ruzies omdat het háár schuld is dat de boel voor de zesde keer van het wagentje flikkert. Jankende kinderen die een lel om de oren krijgen. Kinderwagens die in het gedrang hardstikke vergeten worden. Lachhhhu! Leedvermaak.
Zeven/achtste van de tijd zelf luchtig met lege handen in de zakken om dan het laatste uur ook overstag te gaan. Dan zuchtend met een zware tas de trein weer in om me thuis verbijsterd af te vragen wat me heeft gedreven. Ik heb mezelf al jaren horen zeggen: hier ga ik nooit meer heen!
Ben dus even weg. Zwaai-zwaai.

no 600, 12:25 uur, daglink

 

22 november, 2001

Uitgespat

Opzet gelukt. Dorp was ondanks marktdag schaars bevolkt en er waren parkeerplaatsen teveel. Winkels vrijwel leeg. Stormy weather maar op mijn voeten na niet al te nat geworden.

Het was de middag bij uitstek om de gesneuvelde koelkast te vervangen en mijn bejaarde lekkende Clarks. Stoere stappers bleken uit de mode. Alles had kleine gaatjes, dunne zolen en dunne veters. Toch vond ik in de vierde winkel een paar hoge kissies waarvan ik meteen uit mijn dak ging. De gaten versterkt met ringetjes, dikke touwen en een machtig profiel in de zolen. Ik heb de Clarks nog stiekem even geaaid en toen bij de verkoopster achtergelaten. Kreeg in het nieuwe leer meteen behaaglijk warme voeten, of komt dit door stoppen met roken...

De klassieke platenwinkel waar ik graag kwam bleek om te janken. Overgenomen door van Leer of zoiets. De vertrouwde mannen weg evenals hun met zorg gekozen sortiment. Sfeer naar de klote. Hoe krijg ik de massa naar de kassa. Alles popiejopie knuffelklassiek. Met permissie zum kotzen. Wereldmuziek waarin ze zo goed waren is ook al niks meer. Ik geloof dat Imca Marina bij 'Caribbian' ligt. Ben er bijna jankend uitgelopen.

Een ouderwets hart gekocht van chocolade-borstplaat bij de lekkerste patissier en ongeschonden thuis gekregen al kostte het moeite niet even te proeven. Goed dat ik me had beheerst want het was zo vers en zacht dat het bijna smolt bij het breken. Het was trouwens veel te lekker en te groot om op m'n eentje weg te happen. Soms ken ik mijn grenzen, maar gerookt heb ik niet.

no 599, 22:12 uur, daglink

 

Repelsteeltje

Is het bij jullie ook al zo zwart? Naarmate hiet hier harder begint te stormen & gieten verheug ik mij meer op de middag. Verheug ik me dol op een leeggevlucht dorp met parkeerplaats voldoende. Op aardige winkels waar de mevrouwen blij zijn nog een klant te krijgen. Prima weertje om eens ontspannen te sjoppen.

Lekker ingepakt in termopeengoed van het boerenland waar de hemden nog lang zijn en de boorden hoog kan mij weinig gebeuren. Hoge stappers aan en een Turks doekje om de kop om de hersens droog te houden want de plu flapt al dubbel als je er naar kijkt.

Ik heb een hekel aan winter maar van dit soort dagen lust ik pap. Laat iedereen maar vlug achter z'n warme kachel kruipen. Zeist, here I come! Waarbij 'I' de niet-rokende tornado is die op zevenmijlslaarzen eens flink zal uitspatten.

Boodschappenlijst vermeldt wel: vier vergeelde begrafenis-, rok- en smokingoverhemden bij de wasserij afgeven (voor je weet maar nooit) maar niemand weet - niemand weet dat ik Repelsteeltje heet.

Stemming uitstekend. Gerookt? Neen. Pleister: middelmaatje van 20.

no 598, 14:17 uur, daglink

 

Veertig

Herinneringen vervagen en vervormen op den duur. Reden om over de nicotinestop te blijven loggen. Ergens moet het verloop worden vastgelegd wil ik het later niet overdrijven of onderschatten. Voor velen is het onderwerp niet interessant, maar voor mij wel want ik had elke moed opgegeven ooit nog te stoppen.

Zo'n veertig jaar continu afhankelijk van tabak met bijna twee pakjes per dag. Stevig roken begon in het pre-computertijdperk als leerling op de redactie van een provinciale krant. Met twintig man in één ruimte aan evenzovele telefoons en ratelende typemachines temidden van rammelende telexen waar je niet overheen kon schreeuwen.

Aan 40-uursbeperking werd ook nog niet gedaan. Als je bezwaar had tegen de vele weekend- en avonddiensten kon je op staande voet vertrekken want voor jou stonden twaalf anderen te trappelen om bij de krant te werken. De school voor journalistiek bestond nog niet. Wie het vak wilde leren liep mee met de oude rotten die geen tijd hadden om je in te werken wat leerzaam was maar hard.

Gewend aan je dagelijkse dosis nicotine kwam je daar niet meer vanaf. Dat het moordend was werd vermoed maar was nog niet bewezen. Sigaretten dienden als stressdemper, oppepper of concentratiemiddel. Roken had niets te maken met gezelligheid of sociale status. Er werd ook behoorlijk gezopen om de kop boven water te houden. Het waren boeiende maar geen gezonde jaren. En wat verdiende je helemaal in je eerste jaar? Tweehonderd gulden per maand.

no 597, 09:28 uur, daglink

 

21 november, 2001

Koksmuts

Die biologischdynamische roomboteramandelstaaf uit de reformwinkel was niet lekker, smaakte indringender naar honing dan naar amandelspijs en de vulling had niet de goede rulle structuur terwijl hij aardig aan de prijs was. Ik ben een muts op gebied van eten al laat ik dit achter mijn servet niet openlijk merken.

Geleerd om zonder klagen mijn bord leeg te eten want 'de negertjes mochten willen dat ze zoveel voedzaams kregen' en 'onder de oorlog was er honger'. Alles goed en wel. Met respect. Het hoeft niet alle dagen feest te zijn. Neemt niet weg dat ik echt lekker verbazend goed van namaak lekker kan onderscheiden en dat het geen liflaffen zijn die kunst van eten maken, maar de prachtige smaak van pure ingrediënten.

Amandelen dus en roomboter, in het geval van de afgekeurde amandelstaaf

no 596, 23:57 uur, daglink

 

Voordeel of nadeel

Mijn geliefde, zelfstandig denkende stofzuiger heeft zich omwille van spit moeten afmelden. Voordeel: hoef morgen niet voor dag en dauw op = minder hunkeruren want zij rookt. Nadeel: stofzuigen vraagt na afloop om een beloning (wat zal ik eens bedenken?) en is de pest voor geblesseerde meniscus die nog behandeld moet worden. Jawohl! Zodra het huis weer op z'n poten staat.

Normally, if a meniscal tear is present the arthroscopist will remove the
torn portion that is causing the problem and smooth out the remaining part of the meniscus. If there are no other problems in that knee the results of doing this are excellent and the recuperation is just a matter of days.

no 595, 22:50 uur, daglink

 

Motivatie?

Fluisterend moet ik bekennen dat het vandaag niet van een leien dakje wilde. Nicotinepleister van 20 geplakt in plaats van 30. Wilde proberen of ik kon overstappen maar een hele derde minder is veel. De pret hield dus bepaald niet over. Het was dat ik vanwege een afspraak met Meinie langs beukenbossen reed die nu op hun mooist zijn. Het gefilterde licht streek over herfstkleurig blad en leidde de aandacht een tijdje af. Wel dacht ik een paar keer dat als ik het niet zou houden, ik mij liever voor de trein zou werpen dan de winst van afgelopen dagen verpesten.
Zou dit zijn wat ze motivatie noemen?

no 594, 19:14 uur, daglink

 

Koninklijk nekkie

vorstelijknekkie (5k image)

De officiële foto's van het koninklijk aanstaand bruidpaar haalden vanmorgen de nieuwsberichten. Romaniek en glamour hoor. Alleen aan dat kale mannennekkie in een zwart t-shirt moest ik nogal wennen. Ook bij blauwbloedigen vind ik dit een armoeiig gezicht. Je moet wel sierlijk gevormd zijn om zonder bloessie te kunnen lopen. Valse moderniteit, want de daskeuze verraadt een muisgrijze traditionaliteit.
Twee sproetenkoppen op één kussen, daar komt de duivel vast niet tussen. En wat lijkt die WA in statiehouding op zijn opa.
Koninklijk Huwelijk 02-02-2002. Als je die cijfers zo ziet hebben ze toch nog een foutje gemaakt want 20-02-2002 zou pas mooi zijn geweest.

no 591, 10:04 uur, daglink

 

Met een beetje mazzel

Wij blij dat er weer iets aan het huis ging gebeuren maar het was alleen de schildersbaas die voor de zoveelste maal kwam kijken hoe de stand van zaken was. We leven al tien weken in chaos dus bij ons hangt de vlag er niet vrolijk meer bij.
Nee, gewerkt kan er nog niet worden want er ontbreken nog latten maar volgende week kan hij overzien wanneer zijn mannen beginnen. Als we een beetje mazzel hebben kunnen met kerst de gordijnen weer hangen.

no 590, 09:59 uur, daglink

 

20 november, 2001

Poppenhuis

Stel dat ik nog kind was en zelf een moeder had mogen kiezen, dan nam ik er een die zulke poppenhuizen kon maken. Ik heb altijd zo iets willen hebben maar er nooit een gekregen want mijn moeder had twee linkerhanden.
Toen ik groot was gegroeid heb ik nooit bedacht er een voor mezelf te maken. Tegenwoordig ben ik redelijk volwassen en hoeft het niet meer. Het lijkt anders in de mode want er bestaat een webring van kleine huizenbouwers.

no 589, 23:10 uur, daglink

 

Tiramisu

Niet dat ik speciaal op jacht was naar iets lekkers, maar als ik toevallig Basic Tiramisu Recipes tegenkom wil ik ze wel vastloggen. Ik heb ze al met dichtgeknepen ogen gewogen op de tong en er zitten hele mooie bij. Ahhh!

no 588, 21:57 uur, daglink

 

Oude foto's

Een verrukkelijke verzameling antieke foto's uit Zeeland en de rest van de wereld, te beginnen met Sinterklaassurprise voor de poesjes

no 587, 21:20 uur, daglink

 

Smakelijk

Inspiratie genoeg voor een lekkere Hollandse Pot met sinterklaas. Wat te denken van Pronkjewail, Elfstedenbliksem, Sippelpomp of Stoemp?

no 586, 21:18 uur, daglink

 

De zevende

God schiep de zevende dag en zag dat het goed was. Ik leefde mijn zevende zonder dope en zag in mijn dromen mijn longen verbleken tot licht dooraderde zwezerikken die ik zachtgebakken in boter, veelvuldig bedropen op hun bedje van ui met wortel, zo heerlijk vind.
Toen me een schilder vanmorgen voor dag en dauw het bed uitbelde had ik de pest in bij m'n eerste bakje koffie, maar een sigaret zou hieraan niets verholpen hebben.

no 585, 16:08 uur, daglink

 

Cruijffie boppe!

Johan Cruijff zal nooit bondscoach van Oranje worden. Hij benadrukte dat gisteren bij de officiële opening van zijn website. Eindelijk iemand die het nog als iets feestelijks ervaart om een website in gebruik te nemen. Man naar m'n hart.

Lees ik: Het Nederlands elftal is uitgeschakeld voor de wereldtitelstrijd. 'Heel dom', zegt Cruijff.'Dan hoor ik dat het aan de mentale weerbaarheid ligt. Laten we eerst eens beginnen over voetbal. Laten we eens proberen een bal goed aan te nemen en goed te spelen. Daarna kunnen we altijd nog zien hoe het met de rest zit.'

Mijn idee. Is hij geen droppie?

no 584, 15:53 uur, daglink

 

Bollenvelden weg

Het zal toch niet waar zijn? Heb je het al gehoord? Het ANP meldt dat de bollenteelt uit de kuststreek weg moet. Nou dat weer. Er moet huizenbouw komen met groen. Alsof bollenvelden geen natuur zijn. Vervuilende natuur, zeggen ze. Daar komen ze dan ook laat achter. Als je mij vraagt brengen huizen meer op. Het zal wel weer economisch wezen.
We reden vorige week naar Arnhem en binnendoor terug. De autobaan naar Arnhem is een van de weinig wegen, vind ik, die op sommige plaatsen nog iets ongerepts heeft. Had, moet ik zeggen want bij Wageningen kunnen ze het niet laten een industriepark aan te leggen. Terug over Barneveld, ooit toch wel lekker buiten, nemen ze met de landelijkheid ook al een loopje.

no 583, 15:24 uur, daglink

 

19 november, 2001

Dag zes

Tenzij ik de tel al kwijt ben was dit dag zes van de grote onthouding.
Ik moest veel aan mijn oma denken en aan haar naamdag-chocoladeletter want het is 19 november. Reden om de nog overgehouden helften op te eten. Nieuwe Drosteletters gekocht, maar ze hadden geen E meer.
Niet vaak aan roken gedacht, maar ik plak nog altijd pleisters 30 en knaag kauwgom. Niettemin doe ik mij een schouderklopje.

no 582, 22:52 uur, daglink

 

De zin ervan / de zin erin

Nieuwe Mac OS X ziet er oogverblindend uit, da's zeker. Prachtige kleuren, schitterende foto's voor desktop of screensaver en aardige grafische grapjes in en om het doc. Alleen, nog niet alle software is beschikbaar. Van wat er wel is schrik je je te barsten zoveel ruimte als het inneemt op de harde schijf.

Vervelender nog vind ik het switchen tussen oud en nieuw OS, afhankelijk van het op te starten programma. Knap bedacht om de overgang naar nieuwe software vloeiend te laten verlopen maar het is wel tijdrovend. Op zeker moment wil je toch van dat geschakel af.

Heb ik Mac OS X al nodig? Absoluut niet. Ik gebruik geen Linux, hoef geen server draaiend te houden, heb genoeg aan m'n kleine locale netwerk en bezit aan software meer dan mijn hart kan begeren. Moet er niet aan denken om voor de zoveelste keer de hele verzameling te upgraden.

Ik heb het nu gezien, bewonderd, gevoeld en onderzocht. Keer terug naar het oude totdat alle bugs verwijderd zijn en alle nieuwe versies van paketten gemeengoed geworden. En dan nog. Steeds mooier, nieuwer, groter, sneller. Ik heb het eigenlijk wel even helemaal gehad met de commercie want ze zijn onverzadigbaar en blijven bezig.

no 581, 22:34 uur, daglink

 

Hond kan de was doen

In het Utrechts Nieuwsblad stond een stukje over Henny en Tonny. Je leest wel vaker hoeveel hulphonden voor gehandicapten kunnen betekenen. Een hond zonder speciale vaardigheden is vaak al troostend gezelschap, laat staan dat hij je rits kan losmaken, je telefoon aannemen, je sokken uittrekken of de was doen. Er komen gelukkig meer opleidingsmogelijkheden.Hulphond, SAM en Hond kan de was doen zijn enkele voorbeelden.

no 580, 20:31 uur, daglink

 

Boomerangkid

Eh... wat is een boomerangkid? Uit de context maakt ik op dat het een studerend geval b.b.h.h. moet zijn dat bij mislukking weer inpandig komt wonen? En dat het tezamen met het buitenechterlijke kind reuze trendy is.
Vraag ik mij af wat er trendy is aan een dombo, en waarom een kind een kid is, en waarom een dombo een boomerang en waarom deze ongein in deze woordkeus deel uitmaakt van de ANP-berichten.

Het moet een raar boek zijn over vreemde onderzoeken, want het meldt ook dat bewust ongehuwde moeders - in de jaren 70 en 80 een maatschappelijk fenomeen - vrijwel zijn uitgestorven. Dit is knap tragisch op zo jonge leeftijd. Zouden ze massaal zijn omgebracht?

Uit hetzelfde boek blijkt dan ook nog dat tweede huwelijken bijna tweemaal zo vaak stranden als eerste. Mocht u trouwplannen hebben voor de tweede echt, zou ik dit boek niet lezen.

no 579, 18:39 uur, daglink

 

Opgewekt

Terwijl de termostaat het vanmorgen weer niet goed deed en het beneden onplezierig koud bleef heb ik mijn temper niet geloosed. Zowaar niet gemopperd, niks lelijks gezegd. Niet in blinde stress mijn zakken afgezocht, geen nagels gebeten en zelfs geen kauwgom geknaagd.

Integendeel. Heb mij gezet aan de telefoon en drie afspraken gemaakt waar ik al tijden met smoesjes omheen liep. Was zo voor elkaar. Een mens lijdt het meest aan waanideeën die nooit werkelijkheid zullen worden. Ik lijk danig bij de pinken vanmorgen. Vervolgens een hele ris mail beantwoord die ik voor het gemak maar in de prullenmand had laten glijden.

Floris moest vannacht zo heftig kotsen dat ik er wakker van werd. Hij spuwde verdacht rose slijm waarvan ik schrok. Gelukkig dat ik S. toch al moest bellen over zijn suiker. Komt vaker voor, zei ze. Waarschijnlijk een adertje gesprongen dat vanzelf geneest. Het mag alleen geen dagen duren.

Mac OS X geïnstalleerd. 't Is dat Tsja zegt dat het wel de moeite loont, anders had ik na het bestuderen van de resources de moed tot nader order in een lade ondergeploegd. Ik kreeg zelfs het netwerk meteen op gang. Het gaat wel goed met mij, geloof ik.

no 578, 13:18 uur, daglink

 

18 november, 2001

Tjakka!

Alweer een dag met goed gevolg afgelegd. 't Is net een cursus: van jojo tot zoutzak. Ik heb achtmaal Tjakka! geroepen maar dat woord is zo te voelen uit de mode. Helaas ben ik nog niet uitgeblust genoeg om over kooltjes te lopen.

Denk niet dat ik lijd, want het overwegende gevoel is geluk. Zoiets van hè hè, eindelijk gebeurd! Het moest er ooit van komen. Geen gezicht om als waardige dame met een saf aan de lip te blijven lopen. Jammer, want ik was behendig met die dingen en kon gouden luchtkastelen blazen als ik wilde.

Maar onder het geluk sluimert nog onhandigheid hoe mijn herwonnen levenskracht te bundelen tot één vloeiende beweging. Het is of ik in nette kleren loop die niet bij me passen. Mijn onderdelen willen als het ware nog niet sporen.

Gedachten hangen als ongekamde haren om me heen, m'n ogen liggen op m'n knieën en handen lijk ik niet te hebben. Ik ben alleen nog maar neus en dat is ook niet alles want m'n ingewanden protesteren met geurige concerten.

Het moet vermakelijker zijn naar mij te kijken dan me te lezen. Naja, slaap zacht. Er komen vast wel betere tijden.

no 577, 23:24 uur, daglink

 

Sluitingen edelmetaal

Met excuus want deze link is geheel voor mezelf. Fournituren van edelmetaal.

no 576, 21:16 uur, daglink

 

Afrikaense Thalia

Da's nou ook sterk. Geschrift uit 1678.
Die nonnen moeten van naaien hebben geweten want de uitdrukking is ouder dan zij.

"Ist dan om je vinger-hoedt,
En om datje niet kunt naejen,
Datje soo moet leggen grayen,
En my staedigh quellen moet?"

[uit: 8. Op het vereeren van een Kermis-Haentje aen Juffr. N.B.]

Verder...

no 575, 20:35 uur, daglink

 

Leuke dingen

Na die groteske start vanmorgen besloten de dag geheel met leuke dingen te vullen. Omdat ik zonder stimulansje niet wist wat te kiezen heb ik de uren in een dolce far niente verbeuzeld waarvan ik nu razende spijt heb. Verloren tijd komt nooit weer.

"Ledigheid is des duivels oorkussen", was een door opvoednonnen graag verkondigde vromiteit. Met lege handjes zitten moest tegen elke prijs worden voorkomen want anders groeiden ze de foute kant op. Zorg dat je altijd iets omhanden hebt, elisa! Onder keurige reverence: "Ja Soeur Bain Marie" waarna ik weer de hoek in kon.

Breien, haken, naaien. Zouden nonnen nog altijd "naaien" zeggen? We hadden trouwens een naaikamertje thuis met naaimevrouw. Mijn moeder riep om de naaidoos als ik met een scheur in mijn broek thuiskwam. Ho! Niet zo afdwalen. Ik wil maar zeggen dat roken voorkomt dat je met lege handen zit te suffen, nietwaar?

Leuke dingen doen vandaag. Leuke Dingen? Whoehoehoe

no 574, 17:55 uur, daglink

 

Kloothommel

Nu breken er zwaardere tijden aan. Voel me moe, labiel, treurig en vooral koud. Als ineens blijkt dat de verwarming op andere uren staat afgesteld zodat de badkamer 's morgens en 's avonds ijzig is, ontplof ik.

Het mag bij nader inzien een vergissing zijn, maar de vonken schieten uit mijn mond en de stoom uit m'n oren. Hoe bedenkt hij het om juist nu met de termostaat te gaan stunten? Ben verdorie snotverkouden van die onaangekondigde verrassing. Geen argument wil ik horen. Iedere redelijkheid stroomt uit me weg. Ik heb het koud en nu nog kouder.

Behoeftig van kwaadheid ren ik naar mijn bureau. Dit is een groots en meeslepend moment. Even vergeten dat ik mijn leefwijze heb veranderd. Er is geen asbak. De strip kauwgom op as- en kruimelloze tafel brengt mij tot bezinning. Stomme kloothommel, denk ik nog even. Maar sigaret om te kalmeren? Nee, dank u. Ik rook niet. Vandaag om die rotkou al helemáál niet. Bah!

no 573, 13:07 uur, daglink

 

17 november, 2001

Druk

En omdat het ook gezellig was vandaag en er ook wel iets bij elkaar te grabbelen viel, ben ik nu vreselijk druk met alles over het netwerkje naar goede bestemmingen te brengen, op te ruimen en weg te branden. Hieruit vloeit de vraag voort of twee computers hebben wel handig is als door omstandigheden de boel op de foute bak terecht komt en of het nuttig is om meer te hebben dan je eigenlijk gebruikt.
De rede zegt 'neen' de avontuurlijkheid 'ja'.

no 572, 22:06 uur, daglink

 

Onwennig

Vanmorgen gehaast weggereden. De asbak in de auto puilde nog uit van de peuken en in het deurvak dat ik als afvalbak gebruik lagen diverse lege pakjes en aanstekers. Het deed me niet veel.
Ter plekke werd het gecompliceerder want voelde me nog niet thuis bij de niet-rokers, maar paste ook niet meer in het vertrouwde clubje ganghangers. Vervreemdend gevoel, onwennig, onhandig, beetje verdrietig ook. Twee krentenbollen meer gegeten dan ik me had voorgenomen plus twee grote brokken speculaas, maar rookneigingen vanwege het roken zelf had ik nauwelijks.

Troost gezocht bij Dick, jarenlang m'n pafmaat, die vorig jaar na een hartinfarct abrupt was gestopt. Ondertussen zorgde Paul voor de nodige afleiding. Hij schroefde mijn iBook open om er de grotere harddisk in te zetten. Het ding moest in wel vijftig onderdelen uit elkaar en hij had het nooit eerder gedaan. Hij heeft een gereedschapskoffer met alle torxen, haakjes en pincetten die je maar kunt wensen en het ging goed want hij hield maar 1 schroefje over. Bij het tweede iBook dat hij onderhanden nam bleef trouwens eenzelfde schroefje over.

Rond half vier weer bij de auto dacht ik begerig en nu een sigaret maar dit was meer uit jarenlange gewoonte. De lange peuk in de asbak die ik nog makkelijk had kunnen aansteken heb ik gelaten voor wat hij was maar een rol pepermunt uit het dashboardkastje, zacht geworden door condens, heb ik wel half weggesabbeld met als gevolg dat ik irritant aan het stuur bleef kleven.

Prima dag gehad. Allereerst om die harddisk waarmee ik blij ben, en verder om het bewijs dat ik mezelf serieus begin te nemen. Het wordt nog wel wat. Beter laat dan nooit!

no 571, 17:20 uur, daglink

 

Enhanced

At 48 hours quitting:

* nerve endings start regrowing
* ability to smell and taste is enhanced

Bovendien - ook nooit weg - kan er weer lippenstift worden gebruikt.

Vandaag een gevaarlijk dagje. Als ik het redt dan mag het straks worden gelogd.
Natuurlijk red ik het.

no 570, 09:21 uur, daglink

 

Reve op z'n best

Via De Leeskamer, maar het is zo'n gruwelijk mooi en vertederend interview met Reve dat ik het niet kan laten: Vrolijke mensen zijn eng

no 569, 00:02 uur, daglink

 

16 november, 2001

Bitterzoet

Het wordt bijna eentonig, maar ook vandaag ging het goed. Op die twee Droste-letters na dan. Die had ik vorige week gekocht omdat de lekkere meestal met Sinterklaas zijn uitverkocht.
Omdat ik een rotsmaak had van de onthouding, me wilde vergewissen dat Droste nog altijd 'je van het' is, ik wel een beloning verdiende, mijn oma mij op 19 november altijd een grote Droste-E stuurde voor mijn naamdag (de heilige Elisabeth), begon ik de bitterzoete uit te pakken. De geur was perfect.

Helaas, ook je smaak worden scherper van niet-roken. De bitterzoete - nog altijd door wit ribbeltjeskarton omhuld en in zilverfolie geseald maar geen zilverpapier zoals vroeger - had een bijsmaak. Het deed even tik op de tong. Eenzelfde zurige, venijnige verrassing als appel geschild door een ijzeren mes. De oorlogskindjes weten waarover ik praat.

Er zat niets anders op dan ook de melkletter uit te pakken. Die lag onder een gelaagd dekentje bloot in een verguld plastic bedje. Geur perfect, evenals smaak. Vol maar laf want niet bitter. Echter zonder bijsmaak. Had ik mij vergist? Weer een stuk bitter afgebroken. Het moet gezegd dat hij mooi tussen de vingers smolt zoals ouderwetse chocolade behoort te doen. Voorzichtig stukje afgeknabbeld om te proeven. Bah, geen verbeelding. Wat nu? Zonde toch om weg te gooien?

Glas water gaan drinken, handen gewassen en chocola onder nagels uitgesabbeld. Goed de mond gespoeld en een stukje brood geknabbeld. Terug naar de bitterzoete chocolade op mijn witte bureau. Schone mond proeft bijsmaak maar ik kauw de brok weg. Ik ben niet zoals mijn zusje die balletjes kneedt van afgehapte bonbons die ze niet lekker vindt, die terugstopt in de doos en dan met een uitgestreken smoel aan bezoek presenteert.

Met deze onprettige bijsmaak kan ik natuurlijk niet eindigen. Melkletter weer uit het pak. Ik breek er precies zoveel af dat het restant bitterzoet nu bij restant melk in één bed past. Met sinterklaas breek ik er wel brokken van en ziet niemand iets. Eén verpakking kan nu weg. De melk smaakt vol en uitstekend. Jammer alleen dat hij niet bitter is.

Twee kilo aangekomen? Maar gerookt heb ik niet.

no 568, 23:24 uur, daglink

 

Beefcake

Op een Writerspace zou je iets anders verwachten dan beefcake, toch?

no 567, 11:54 uur, daglink

 

Vandaag

Zojuist Karel aan de lijn, vele jaren lang onze 'kalk'-vader zoals hij dat graag noemde. Altijd meelevend en hartelijk, zal ik niks van zeggen. Veel gastvrijheid en goedbedoelde goede raad die we in de wind sloegen, maar ook wel snel met z'n oordeel klaar. Hoe of het met ons ging.

Jij stoppen met roken? Ha ha ha, lukt jou nooit.
O nee? Moet jij eens opletten.
Wat denktie wel.
Motivatie voor vandaag heb ik in elk geval binnen.

no 566, 11:30 uur, daglink

 

Lief zijn

Zal ik maar lief zijn voor mezelf? M'n snor drukken vanmiddag onder de huidige omstandigheden en stress ontlopen? Een handvol stokoude vriendinnen van wijlen schoonma komt bijeen om nog eens genoeglijk films te kijken van lang vervlogen verjaardagspartijen met veel blabla en speeches. Ik ken ze onderhand uit m'n hoofd, zowel de vriendinnen als de films.

Genant punt is dat wij hen hier zouden ontvangen, maar de ruiten-vervangperiode waarin wij nog altijd verkeren gooide roet in de plannen. Het wachten op een uitnodiging begon hun lang te vallen. Ze vreesden zelf te sneven voordat ze de films hadden gezien. Dus stelde eentje voor om de seance naar haar te verkassen. Heel aardig trouwens en onder dank graag aanvaard.

Aleen, hier had ik 'm nog eens even ongemerkt de tuin in kunnen smeren maar bij een ander kan je dit niet maken. Beslissing gevallen: ik ga niet.

no 565, 11:16 uur, daglink

 

15 november, 2001

Ook vandaag

Nu ik weet hoe het moet heb ik er minder moeite mee:
Sigaretje proberen?
Nee, dank u. Ik heb nooit gerookt en zal er niet aan beginnen.

Ook vandaag stink ik niet uit m'n bek en is mijn ziel zuiver.

Nu nog leren er niet meer over te ouwehoeren.

no 564, 22:50 uur, daglink

 

Den Strooper

pannekoek (35k image)

Kleintje reclame voor pannenkoeken in vreugdevolle combinaties. Belgen hebben nu eenmaal een betere hand van smaken combineren. Ze serveren de koffie vóór tafel met een stom Hollands koekje, maar erna met een chocolaatje en een vingerhoed likeur. Klein detail, maar wel tekenend voor net even anders.

no 563, 22:40 uur, daglink

 

Woordenlijst

Soms wil je wel eens een uitdrukkinkje bezigen zonder van de hoed of de klepel te weten.

no 562, 22:07 uur, daglink

 

Nooit gedaan...

Hoezo trek in een sigaret? Ik rook helemaal niet. Nooit gedaan, schreef Arnoud onder het postje 'Vandaag' op 14 november. Ik moest hier erg om lachen en besloot hem als lijfspreuk te houden. Het heeft me vandaag al ontdane blikken opgeleverd en zelfs mijn ik laat zich bedotten.

Wat zoeken jullie toch?, vroeg ik mijn rusteloze handen na het verorberen van een verrukkelijke pannekoek met grand marinier, perzik en ijs. Mijn hoofd had geen verlangen maar in gedachten zag ik die handen koortsachtig mijn zakken aftasten. Waarom zoeken als je nooit hebt gerookt? Ontspan want je hebt na tafel vrij. Gooi alle spieren maar los want je hoeft geen vork, mes of lepel meer vast te houden en roken hebben we gelukkig nooit gedaan.

En, hoe voelt dit nou? vroeg ik ze even later. Eigenlijk best lekker, dat helemaal niksen.

no 560, 17:48 uur, daglink

 

Gemotiveerd

Zoon van de echte tandarts en ooit mijn schootkind maar nooit meer teruggezien, bleek geen spat veranderd. Het was best spannend want 'zo vader zo zoon' hoeft lang niet altijd op te gaan. Hier zat het goed. Ik lag ontspannen in de stoel en terwijl ik bepaald geen held ben dacht ik net als bij z'n pa: hij gaat z'n gang maar!

Om hem het roken gestopt. Liever gezegd: omwille van de behandeling die nu op manier A kan in plaats van B. Succes van de ingreep bij rokers is maar 30 à 50% in vergelijk met niet-rokers dus die behandelt hij niet eens.

Gebruik van nicotinepleister geen bezwaar mits ik zelf maar x-weken voor de eerste ingreep clean ben. Hoera, dat haal ik en reken maar dat ik gemotiveerd ben!

no 559, 17:43 uur, daglink

 

14 november, 2001

Vandaag?

Tidom pom pom! Als het nou 1 (één, uno, one) keer lukt een hele dag geen stinkstok te paffen kan ik er voortaan aan terugdenken hoe prettig dit was en dat ik het kòn. Is vandaag de grote dag? Nog steeds geen overmatige hunker.

Die extra stevig verankerde pleister doet het goed. Of de voorbereiding van een paar dagen vijf keer zonde? Die ene slapeloze nacht of de wandeling vanmorgen? Welke motivatie had ik ook weer? Doet dat er toe? Ik wil eraf voorwaarts mars. Wat moet dat moet. Niks hoeft, want ik heb geen klachten, maar alles mag.

Die link gisteravond bij Aliëtte naar die antirooksite die ik natuurlijk ken gaf een extra duwtje. Want als ik bij 5 per dag blijf haal ik nimmer de 24 hours after quitting geneugten zo die er zijn, laat staan de rest. Ik moet toch minstens weten waarover zo hoog wordt opgegeven?

Vanmorgen mijn (tegenwoordig: onze) werkkamer tot anti-rookgebied verklaard en de asbakken weggeflikkerd. Het hele huis mag verder stinken maar niet waar ik het meeste zit. Dit was maatregel één. Wordt het mij te benauwd, dan heb ik een plek om weg te vluchten.

Kwam net mijn echtvriend in een andere kamer tegen. Stinkt als een oordeel en heeft een rotkuch die ik niet eens had. Nu hoor ik het pas. Nee, ik zeg niets al ben ik bezorgd want hij moet het zelf bedenken. Hij kijkt me soms aan of ik gek ben maar ik glunder omdat ik al dagen geniet van een kruimelloos toetsenbord en brilleglazen zonder aanslag.

Alles heb zo z'n zon en schaduwzijden.

Moet bekennen dat ik onlangs droomde van mijn eerste rookloze dag sinds zo'n jaar of pakweg veertig. Het was gelukt en iemand omhelsde mij met zo'n on-menselijke tederheid dat ik ervan moest huilen. Het was òf god zelf -zo hij al bestaat wat ik niet geloof- òf het kind in mij dat gebreeuwd en geschroeid uit de puinhopen sprong om eindelijk eens frisse lucht te happen.

Ik ga maar weer een emmer water drinken. Het kan nog spannend worden.

no 558, 21:41 uur, daglink

 

Uitlaatklep

Tijdens mijn wandeling bij de apotheek een brede rol leukopor gekocht - voor liefst dertien piek, afkicken blijkt duurder dan roken - om de nicotinepleisters beter vast te zetten want dat smalle plakrandje is boerenbedrog. De keren dat ik mij zwaar aan tabak vergaloppeerde bleek de pleister los te zitten. Zal me niet weer gebeuren.

Eindelijk gerechtigheid. Ik trof daar een meelevend persoon al klonk haar troost niet opbeurend. Ik rook al vijf jaar niet meer, was de strekking van haar relaas, maar ben sindsdien wel stevig aan de drank.

Ik heb maar niet verteld dat ik al minstens vijf jaar niet drink en uit die hoek, naar zich laat aanzien, ook geen troost zal komen. Vraag me natuurlijk wel ongerust af in welke tic ik me ga uitleven. Kauwgommen, nagels bijten, knarsetanden, haar uittrekken?

no 557, 15:41 uur, daglink

 

Anti-hunkerstrategie

Struikelend over gedachten, benen en ogen want niet alles meer helder op een rijtje. Vanmorgen ineens: nou is het uit met dat laffe gelazer van elke dag vijf. Stop of niet, maar geen halfslachtig meer. Bah.

Prachtig weer om de routine te doorbreken en niet rechtstreeks uit bed op de computerbillen neer te zijgen. Papperige rokersspieren krijg je daarvan. Wat zou je van wandelen zeggen? Beweging is geweldig. Beweging moet. Doet hunkering vergeten.

Waarheen? Met wie? Heeft iemand een loophond voor mij te leen? Ik ben gek op wandelen met honden. Beer is een prima erfwaker maar ongeschikt voor openbare straat en andere buitengebieden. Relschopper van de eerste orde die op elke soortgenoot duikt. Alfahond. Praatjesmaker.

Lopen zonder hond is lopen zonder doel en daar houd ik niet van. Als iets geen doel heeft kan je het evengoed laten. Dan maar naar het dorp waar ik twee verse broodjes voor de lunch kan kopen. Verder geen lopend geboodschap want ik haat bepakking om maar niet te spreken van karretjes duwen.

Twintig minuten heen, twintig terug. Mooie afstand. Volmaakt gelukkig met de twee kraakverse broodjes in het katoenen schoudertasje, handen diep in de zakken, de prikkelende herfstlucht tot aan mijn tenen binnenzuigend, vergenoegd sloffend op mijn stoere kistjes door de dikke laag dor blad, knipperend tegen verblindende zon temidden van de laatste bonte kleuren en wat denk ik? God, wat zou het lekker zijn om nu een sigaret op te steken.

no 556, 15:00 uur, daglink

 

Gravity Map

Deze link ooit eens van Ludo genoteerd en soms ga ik er nog wel eens kijken. Vandaag issie wel erg prachtig. APOD: 2001 November 13 - A Gravity Map of Earth

no 555, 00:08 uur, daglink

 

13 november, 2001

HDD upgrade process

Tijdje terug zelf het geheugen van mijn iBook vervangen. Was een beetje ingewikkelder dan in een bureaubak maar het ging goed en ik was trots. Nu moet er alleen nog een grotere harddisk in die ik al heb gekocht. Technische vriendjes zat om te vragen hoe het moet, en vanmorgen stuurde mij iemand een url waar haarfijn beschreven staat hoe het moet. Is het niet fantastisch?

Ik heb het doorgelezen en me eens op de kop gekrabd want ik twijfelde aan mijn verstandelijke vermogens. Gelukkig zag ik - hoe troostend - onderaan het zinnetje staan:
[Update: William has posted pictures of the iBook HDD upgrade process on his Web site.].

Ik erheen en met stijgende wanhoop de reeks foto's bekeken. Pas bij het één-voorlaatste plaatje in een daverende lach geschoten. Dit type werk ligt me wel: alle raders uit de wekker slopen en hopen dat ik na het assembleren geen stukken overhoud. Heeft iemand een iBook te leen om even proef te draaien?

no 554, 21:26 uur, daglink

 

NY versus Algiers

Bijlmerachtige tragiek, het vliegtuig dat gisteren neerstortte op Queens. Weer 255 doden geborgen in de toch al geteisterde stad waar even vermoedens rezen van terreur. Zo ook bij Sonja B in haar geïmproviseerde uitzending. Zichtbaar teleurgesteld omdat de wijze talking heads haar opwinding weigerden aan te wakkeren. Antisensatie dus.

Dat ons hierdoor misschien is ontgaan dat in Algiers door noodweer ruim duizend doden zijn gevallen is misschien een tikkeltje beschamend. 't Zijn maar weinig opwindende zwartjes, berbers of muzelmannen in een onbetekenend land dat om internationale hulp heeft gevraagd.

Het officiële aantal slachtoffers bedroeg maandag aan het begin van de avond 575. Tot dusver zijn verreweg de meeste doden gevallen in de hoofdstad Algiers. Veel lichamen van vermisten worden mogelijk niet of pas veel later gevonden omdat ze zijn weggedreven naar zee.

Lees verder: Overstromingen Algiers

no 553, 20:02 uur, daglink

 

Meer... meer...

ANP: Aantal miljonairs sinds 1995 verdriedubbeld. Er lopen er hier zo'n driehonderdduizend van rond, Da's punt één.
Ten tweede: een gemiddeld gezin heeft een vermogen van ruim een ton. Vermogen is het totale bezit na aftrek van alle schulden. Bij bezit tellen zaken als duurzame consumptiegoederen, antiek en juwelen niet mee.
Gemiddeld dus. Arme sloebers zijn meeverdisconteerd. Ze drukken die gemiddelde ton van het gemiddelde gezin naar beneden met z'n allen. Telden die niet mee, dan kwamen er nog vrolijkere cijfers uitrollen.
Zo te meer men bezit, des te minder is 'meer' genoeg.

no 552, 19:42 uur, daglink

 

Ongezond nachie

Langzaam weer bij m'n positieven nadat ik rond 06:20 toch nog in slaap was gesukkeld. Om acht uur de vervloekte wekker. Oke, ik werd ervan wakker, zag alles vreselijk wazig omdat focussen niet lukte, zocht minstens tien minuten naar m'n bril die ik al op bleek te hebben en besefte dat ik terdege moest uitkijken bij het vullen van de injectiespuit. Ik hoorde hem net nog mauwen, dus het is goed gegaan.

Het komt zelden voor. Slapeloos en ik zijn geen bekenden van elkaar. Onze ontmoeting mag daarom in de krant. Slapeloos betekende in mijn geval geestelijk zeer helder, vitaal, onvermoeid & onverschrokken, opgepept, zo niet gedrogeerd. Een keer of vier uit bed om aan de computer te klunzen, maar telkens nog wakkerder de dons weer in. Ontspannen wat draaien en woelen - want weinig om over te piekeren, en dan opnieuw naar ijskast en computer.

De avond was ogenschijnlijk ongecompliceerd verlopen. Ik voel me niet meer zo betrokken omdat ik binnenkort toch opkras. Wel deed zich het vervreemdende voor dat ik me gast voelde in eigen huis. Aan mijn eigen keukentafel notabene, waaraan wij met vijven zaten omdat de kamers nog steeds niet op orde zijn. Ik sloeg hier verder weinig acht op.

Fluikend waren natuurlijk de punten boterkoek die bij deze vergaderingen horen. Hoewel ik er niet van houd begon ik er toch van te knagen, weggesopt door drie bakken koffie en gevolgd door de zoutjes daarna. Tot nu toe alles onder controle. Hiervan was ik niet lang slapeloos gebleven.

Van onderhuids onbehagen werd ik me pas bewust (de reden is minder interessant) toen ik mij na de vergadering terugvond aan de vijfde (ook nog van sjag gerolde) sigaret. Een complete dagportie binnen anderhalf uur tezamen met de nicotinepleister.

Aha! That's it. Goeiegenade zeg. Moet je vooral niet nadoen.

no 551, 14:20 uur, daglink

 

12 november, 2001

Stinkshampoos

Zoals velen heb ik een grondige hekel aan kappers. Niets mis mee tot ik een bloedlinke weerzin begon te ontwikkelen tegen shampoos. Ooit waren er prachtige jaren dat mijn gewassen haar enkele uren de prikkelende geur van gebreeuwd touw verspreidde.

L'Oréal maakte een shampoo die alleen via kappers te koop was op basis van teer. Onvoorstelbaar goed spul waarvan ik liters inkocht en waarmee ik jaren deed. En moet je me haar nou zien. Zo vol als een ragebol en roosloos.

De huidige gezondheidsshampoos met luchtjes die gedurende dagen opdringerig je hoofd afwaaien zijn om misselijk te worden. Even met de handen in het haar of de nagemaakte leliën der dalen, waarvan ik de echte te goed ken en waardeer, hupsen zo je drank en eten binnen.

Ondoordacht schudden met het hoofd of ik ruik mij. Als ik mijzelf al ruik, ruikt een ander mij meer. Ik wil verdorie alleen geroken worden op momenten dat ik hiervoor kies en dan ook nog naar luchtjes die ik zelf heb uitgekozen.

Het komt er in het kort op neer dat ik mij voel als een te zwaar geparfumeerde juffrouw die in een sterrenrestaurant de appetijt van anderen komt verpesten. Niet meer niet minder. En tjee wat heb ik hier een hekel aan!

no 550, 16:10 uur, daglink

 

Schaamte

Op dit moment mogen we hopen dat geen van ons terecht zal komen in een psychiatrisch ziekenhuis waar ze per dag 35 minuutjes tijd per persoon te vergeven hebben. Niet zeuren, mevrouwtje mijnheertje, u komt heus aan de beurt zodra wij kunnen en willen! Wij kunnen geen ijzer met handen breken.

U verveelt zich? Hoe is dat nou mogelijk. We doen oprecht ons best u te vermaken. U heeft een heel uur amuzement per week. Da's meer dan ze bij de negertjes kunnen zeggen. Het zou volgens menselijke regels beter twee uur per dag moeten wezen, maar we kunnen geen ijzer met handen breken, nietwaar.

Klagen over eten of stank op de afdeling doen we hier ook niet hoor. Pas op of u gaat in de bezemkast met uw spatjes. Als de verzorging u hier niet bevalt gaat u maar ergens anders zeuren. Geen geld voor een verzetje? Nee, allicht niet. Het geld kan beter bij de verzorgers dan bij de patienten komen nietwaar? Hoe had u anders verpleegd willen worden?

Gadverdamme, als zorg sluitpost wordt in een stinkrijk land als het onze waar iedereen alleen nog 'meer... meer... meer...' kan schreeuwen en recht op rijkdom meent te hebben dan is de decadentie onomkeerbaar ingetreden. Spurten we met z'n allen op een weerzinwekkende verdommenis af.

En wij durven ons op de borst slaan met onze perfecte, alles zaligmakende westerse democratische levensstijl? Roepen tegen ontwikkelingslanden dat zij moeten leven als wij? Sturen coca-cola, tv's en bataschoenen naar de woestijn om mensen te ontwikkelen? Waartoe?

Je schaamt je toch kapot om nog westers te zijn.

no 549, 13:23 uur, daglink

 

11 november, 2001

Vogelboek

Heel goed Vogelboek gevonden. Met geluiden en duidelijke foto's.

no 548, 23:47 uur, daglink

 

Meer tijd

Hoewel de dagen korter worden lijken ze langer omdat ik weinig meer in de tuin te zoeken heb. Rotting en verderf gaan ook zonder mij hun gang. Naaldval, bladval, plantenrot en konijnenhonger. Er is weinig verse sla meer over dus nu zetten ze hun tanden in twijgen en bast van jonge aanplant. Ze zijn met velen ondertussen en jongen welig verder. Het leven is hier goed.

De merels maken minder drukte dan een maand geleden. Er is van de zomer een nest jongen geboren waaraan iets behoorlijk mis is. Een der ouders moet zijn vreemdgegaan. Anders kan ik niet verklaren dat de jongen één spierwitte veer in hun kleed hebben zitten. Een heeft hem in zijn nek, een ander op z'n vlerk en een derde op de rug. Misgebakken dus en het staat buitengewoon smerig. Aardig is wel dat ik ze nu uit elkaar kan houden.

De winterkoning scharrelt met z'n eigenwijze wipstaart als een muis tussen dor blad, liefst dicht rond het huis bij stoepjes en trappen. Goed dat de katten binnenblijven want anders was hij zijn leven niet zeker. Het roodborstenpaar dat zijn territoir op dood en leven heeft verdedigd, jaagt iets wijder rond huis en vijver. Het houdt ons wel goed in de gaten. We kunnen onze neus niet buiten steken of we worden gevolgd.

De dagen binnenshuis zijn ineens een stuk langer. Dat wilde ik maar constateren. Meer tijd voor gehunker naar de door mij aan mij verboden zaken. Tevreden over mezelf? Mwah. Ontevreden dan? Dat ook weer niet. Het kon beter, maar ook een heel stuk slechter. Schouderklopje maar weer.

no 547, 20:58 uur, daglink

 

Functioneel mooi

Prachtig, prachtig. Genieten geblazen. De PDF-vorm van "De bloei der decadence" van Johan Polak (zie misdruk 11-08-2001). De eerste keer naar mijn gevoel dat lange teksten prettig van scherm zijn te lezen. Lettertype, -maat en regelbreedte goed in verhouding. Het ziet er smakelijk uit want aan typografie is uiterste zorg besteed. Een voorbeeld hoe goed een schermboek eruit kan zien. Sober, functioneel en mooi.

Hieruit blijkt dus dat leesvoer tegelijk zinnenstrelend en schermvriendelijk kan worden opgemaakt. Goddijn heeft TeX gebruikt, een zeer gespecialiseerde opmaaktaal van Don Knuth waarvan gratis versies bestaan voor alle mogelijke computertypen.

no 546, 13:12 uur, daglink

 

Computertaal vertaald

Bij Nederlandstalige computertermen omlaag gescrold en soms de tenen samengeknepen.

Wat te denken van woorden als keuzedoel (choice goal), cliënt bediener (client-server)? Telsemafoor kon ik pas lezen nadat ik het Engelse woord had gezien. Faling (failure)? Klinkt als een germanisme maar staat inderdaad in Van Dalen. In onze moers taal zou het gewoon een misser zijn. Om over hoop (heap) nog maar te zwijgen. "Een hoop stinkt", hoor ik mijn leraar nog zeggen.

no 545, 12:25 uur, daglink

 

Vermeend en versteend

Het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen, directie Voorlichting, geeft bij het ABC van de nieuwe spelling de complete lijst van vermeende en versteende samenstellingen.

Sommige woorden lijken op een samenstelling, maar zijn dat in feite niet. Andere woorden zijn historisch gezien wel samenstellingen, maar worden niet meer als zodanig herkend. Deze 'vermeende en versteende' samenstellingen krijgen een tussen-e in plaats van een tussen-en.

Snappen doe ik de uitleg niet maar de lijst is wel handig.

no 544, 12:24 uur, daglink

 

10 november, 2001

Memorabilia

Op 10 november 1938 trad ene yvonne marie eugenie in het huwelijk met wilhelmus johannes arnoldus. Of ze dit had moeten doen laten we hier in het midden. Feit blijft dat ik een ring bezit waarin deze datum staat gegraveerd. En dat het nog net vandaag is. Waarvan akte.

no 542, 23:25 uur, daglink

 

Kwillesigret

unicorn (2k image)

Una loga de likmevessie vita & egodumpionis
salamandritis bollebosoris willunog misschien
verlegenom zoekwoord? Ach, 't is neppiosorum
tanto caluto semen in seculorum krankiorum
absurdicum en ohne relevantissimo.

no 541, 22:00 uur, daglink

 

Russische schilderijen

Wie van schilderkunst houdt kan geruime tijd plezier beleven in de 20 Century Fine Art Gallery waar Russisch werk te bezichtigen is van 1920 tot 1990. Zit prachtig werk tussen.

no 540, 20:31 uur, daglink

 

Opgeblazen

- Wat doen jullie zoal met een opblaasbaar homopaar?
- Verhuren. Wij verhuren allerlei opblaasbare dingen zoals een glas pils, Abraham en Sara, een grote euromunt, een gewoon bruidspaar. Leuke nieuwe dingen zetten we op het dak van ons bedrijfspand langs de snelweg. [...]
- Een opblaasbare Bin Laden?
- Die wordt gelijk van het dak geschoten. Geen goed idee.
Lees meer in de Dag in dag uit van de Volkskrant.

no 539, 16:13 uur, daglink

 

Spijtig

Al tweemaal weer uit de vullisbak gevist, m'n hoge Clarks van jaren terug maar zo lek als een mandje. Ik wil dezelfde maar ze maken zo te zien alleen nog schoenen voor ladies, niet voor slonzerikken.

no 538, 15:44 uur, daglink

 

Aangepaste roodborst

De roodborst heeft zijn tijd goed benut met naar de reiger kijken. Zo stond hij vanmorgen - met zijn roestbuik blikkerend in de zon - eerst een tijdje op de steiger, later langs de vijverrand. Ik ben door het raam naar hem blijven kijken want ik had het nooit eerder gezien.

Ondanks het koudere weer schaatsen er nog mugjes op het water. De roodborst stond roerloos te wachten tot er eentje in zijn buurt kwam. Toen hapte hij fladderend toe. Hij leek niet bepaald bang voor water hoewel hij vast niet kan zwemmen. Even later stond hij opnieuw stoïcijns op prooi te wachten. Terwijl het van nature zo'n hipkont is.

no 537, 15:13 uur, daglink

 

Updeed-leed

Na de veranderingen bij Weblogs werken de vertrouwde lijsten niet meer waarin je kon zien welk Nederlands weblog iets nieuws in z'n pap had. Er is wel een fraaie Loglijst bij jeewee gekomen, maar hier staat misdruk niet meer in.

De enige plek waar wèl nog te zien is of hier iets nieuws staat is bij het ouwe trouwe
weblogs.com. Niet erg overzichtelijk omdat een lange rij Recently Changed Weblogs Nederlanders aan het oog onttrekt.

Jammer want het doorbladeren van updates kan iemand ook eens buiten zijn/haar traditionele balboekje brengen of op andere gedachten, terwijl inloggen waar niets verandert stomvervelend is. Menig onbekend weblog is zo mijn favoriet geworden. Over smaak valt trouwens niet te twisten.

no 536, 11:21 uur, daglink

 

09 november, 2001

Briljante redenatie

Meer dan 600 tips over Utrechtse serieverkrachter. Zal de politie blij mee zijn want die moeten allemaal worden nagetrokken terwijl misschien een groot deel kul is.

Ons inmiddels welbekend - hoe krijg ik mijn kop de buis weer op - D66 tweedekamerlid Dittrich weet raad. Hij hield voor de Utrechtse regionale tv-zender een babbeltje en pleitte voor een grootschalig vrijwillig dna-onderzoek zou het lopende onderzoek nergens toe leiden.

Zijn argument: 'Stel dat je 5000 man vraagt dna-materiaal af te staan en er werken er 4500 mee die de dader niet zijn, dan kan de politie zich concentreren op de veel kleinere groep die overblijft. Dan is de kans veel groter dat je de zaak oplost.'

Briljante redenatie. Geen speld tussen te krijgen. Maar zou het niet praktischer zijn om in ene van heel mannelijk Nederland dna te vergaren? Mocht zich een misdaad voordoen dan is het opsporen van de dader in een wipje geregeld, bij wijze van spreken.

De Utrechtse politie wilde niet op Dittrichs pleidooi reageren.

no 535, 21:41 uur, daglink

 

Boerenmeid op schildpad

Grappig keramiek zoals 'boerenmeid op schildpad' of 'honden uitlaten' van Heidi Daamen geëxposeerd bij Galerie Jas in Utrecht. Fijne website waar van zo'n dertig kunstenaars werk is te bekijken. Welke criteria hanteert Jas bij het kiezen van exposanten?

no 534, 20:10 uur, daglink

 

Vrijdagleed

Daar sta je dan. In de stromende regen met een AH-kar vol weekendvoer bij je auto. Sleuteltje pleitte. Het giet bakken en je zoekt een tweede en derde keer je zakken af. Helpt niet. Hoewel je de autosleutel nooit los in je tas laat glijden begin je die leeg te halen in de regen. Hele inboedel in de natte kar. Behalve huissleutels komt er een hele wereld tevoorschijn waarvan je geen weet meer had, maar autosleutel ho maar. Da's goed balen om vrijdagmiddag drie uur.

Bij AH weer binnen met gevulde natte kar. Sleutel soms in de volle tas gevallen? Alle boodschappen op een bankje uitgestald. Mensen kijken of ik gek ben terwijl ik het alleen nog maar dreig te worden. Geen sleuteltje dus ik pak de boel weer in.

Naar de sigaretten/krantentoonbank. Heeft u soms een autosleutel gevonden? Hoe ziet die eruit? Eén sleutel merk peugeot. Met sleutelhanger? Jawel... ik aarzel, want welk van de drie sleutels had ik eigenlijk bij me? Ik vraag een papiertje en teken de drie mogelijkheden. Er is geen sleutel gevonden.

GSM niet mee uit shoppen genomen maar ik mag de AH telefoon gebruiken. Er valt alleen niet veel te bellen als echtvriend nog niet thuis is. Wat dan? Anderhalve kilometer door plensregen naar huis om een reservesleutel te halen en dan dezelfde afstand terug? Beter m'n geluk afwachten.

Natuurlijk geen sigaretten meer op zak. Belsluit om ze niet te kopen. Flinke meid, maar in ruil daarvoor vergrijp ik me aan een dikke reep die me zwaar op de maag blijft liggen. Om kwart voor vijf krijg ik thuis gehoor en word ik opgehaald met reservesleutel.

Als ik aanwijs waar mijn auto staat, toevallig ver opzij vandaag, zie ik in een plas niet ver van de achterzijde van de wagen iets glimmen. Nee hè, dit kan niet waar zijn. Ik heb hier minstens driemaal gekeken en niets gezien. Het is halfzes ondertussen. Nog net voor donker thuis.

no 533, 18:30 uur, daglink

 

Kerstvisioenen

't Is dat de lucht zo hoog staat vandaag, en dat de zon al zijn gouden registers heeft opengetrokken dat ik fluitend kan aanzien hoe de storm een tak van de gigantische douglas heeft neergehaald. Ik had de bons wel gehoord, ben nog naar buiten gelopen, maar er kon zoveel om je oren waaien dat het veiliger was weer naar binnen te gaan.

Flinke jongen van een metertje of vijf als lucifertje afgescheurd. Rakelings langs de vijverrand gevallen wat boffen is. Niet weg te slepen van dikte en groen. Groen met kersmis goed te gebruiken want wonend tussen dennen ga je geen kerstboom kopen.

Nu die reiger nog vangen die ons tegenwoordig elke dag met een bezoekje vereert. Die heeft het slecht als hij zijn honger met ons kleingebroed moet stillen. Maar smakelijk hoeft hij niet te zijn want ik zal hem niet slachten. Hij hoeft alleen mooi te liggen wezen op een zilveren schotel omringd door puree en preisselbeeren. Zodra iedereen vol bewondering 'ohhhh' heeft geroepen krijgt hij zijn fooi en mag hij vertrekken. Da's toch niet teveel gevraagd voor weken gratis kost?

no 532, 11:51 uur, daglink

 

Beschaving

CNN: 'We wage a war to save civilization itself'.
Over welke beschaving zou hij het hebben? Die van hoe krijg ik de massa naar de kassa of ik val aan volg mij, of die van zoals hij letterlijk waagde zeggen: During the last two months we have shown the world. America is a great nation. America has responded.'.

De illusie dat hij ooit zal winnen waar dit Rusland niet is gelukt? Wat zijn ze opgeschoten met acht weken onbesuisd bombarderen? Dit wordt niks. Hopen ze dat de Talibanstrijders tijdens de ramadan zullen verzwakken? Over respect voor beschaving gesproken.

Alle goeds voor Amerika, maar een president die zichzelf de beschaving toeeigent als dekmantel voor zijn optreden begint aan hoogmoedswaarnzin te lijden.

no 531, 11:21 uur, daglink

 

08 november, 2001

LiveJournal

De maat van Johan Polak,Frans Goddijn blijkt ook een LiveJournal bij te houden, ofwel een weblog.

no 530, 21:10 uur, daglink

 

"Bloei der decadence"

Bij verschijning in 1991 kreeg "Bloei der decadence" veel aandacht. Het boek werd veel besproken, Johan Polak verscheen nog meer in de media dan voorheen en op het succes van "Bloei der Decadence" volgde, eveneens bij Uitgeverij Balans, "Het oude heden" waarvan de eerste exemplaren in de winkels lagen op 25 mei 1992. Onderweg van het NS station Arnhem naar ons kantoor aan de Steenstraat zagen we een exemplaar liggen in de etalage van boekhandel Hijman. Omdat het al laat in de ochtend was en er veel werk was te doen, liepen we door. Johan had al enkele auteursexemplaren ontvangen. We spraken over vakantie en Johan zei plagend dat voor hem "alleen nog de Grote Vakantie" in het verschiet lag. Die avond overleed hij.

Inmiddels is "Bloei der decadence" in de boekwinkels niet meer verkrijgbaar. Het boek is copyright maatschap Polak en Goddijn en als overgebleven maat wil ik de inhoud van het boek graag ter beschikking stellen van wie het nog wil lezen.

Te downloaden op de pagina gewijd aan Johan Polak

no 529, 20:48 uur, daglink

 

Weblogs Ping voor Greymatter

Op OrderSomewhereChaos staat een patch om weblogs.com te pingen nadat je in Greymatter je log hebt aangevuld. Verdient geen schoonheidsprijs maar is wel makkelijk en zelfs door onhandigen als ik in gm.cgi te zetten.

no 528, 16:04 uur, daglink

 

Circusspeelgoed

Al bedacht om originele cadeautjes te zoeken tussen de Circusartikelen? Jongleerballen en -bekers, modelleerballonnen, ouderwetse diabolo's, bellenblazen, goochel- en clownsartikelen. Hardstikke leuk spul.

no 527, 14:03 uur, daglink

 

Kleine kunst

ex_chdickens (40k image)
Exlibris van Charles Dickens

Inspirerende verzamelingen onopvallende kunst. Exlibrissen van beroemde schrijvers op een site in Argentinië, een bonte verzameling in Litauen, oude exlibrissen op een Tsjechische site, moderne uit Italië en de Nederlandse Exlibriswereld.

no 526, 10:06 uur, daglink

 

07 november, 2001

Dikke billen & Drop

Goed nieuws voor dikke billen. Kijk bij de weetjes van 'sex langs de snelweg. Het gaat hierbij wel om een gemiddeld gewicht tussen 60 - 65 kg. Zo massaal kan dat achterste nou ook weer niet wezen.
Bijdewee pikken mannen dan nog mooi ergens mee hoe funest drop is voor hun libido. Je kunt het maar beter weten.

no 525, 23:46 uur, daglink

 

Hotline

Zo droevig dat Hotline eind september was overleden, maar lang leve nu HAXIAL, naar we mogen geloven. Op Applelinks valt onder meer te lezen:

Hinkley bailed mysteriously in March, 1998, taking with him the Hotline development software. His erstwhile partners successfully sued him to recover the company's property, and Hinkley is no longer involved with Hotline Communications Ltd.
So what does Adam Hinkley use these days? Haxial KDX, which he says "still has some rough edges, but that is to be expected from a Beta version. The important point is that it is in active/continuing development."

Er is niet alleen een beta voor Mac, maar ook voor Windows.

no 524, 22:46 uur, daglink

 

Hoe kweek je analfabeetjes

Wat lezen wij op 6/11 (ANP)? Lerarentekort op voortgezet onderwijs groeit en zal pas in 2003 zijn hoogetpunt beleven. In het primaire onderwijs komen scholen 1400 leerkrachten tekort.
Da's niet misselijk natuurlijk. Nog even en ons nageslacht wordt als analfabeet de wereld ingeschoven.
Zo kleine, waar kom jij vandaan?
Uit Nederland mijnheer.
Ach nee, dat welvarende landje waar werknemers zo duur zijn dat men ze liever tegen betaling werkeloos laat? Ben je wel op school geweest?
Ja mijnheer, dat is nog steeds verplicht.
Maar heb je ook iets geleerd, ik bedoel les gehad?
Kind knikt geen ja, geen nee, maar wiebelt met het hoofd. Mocht niet mijnheer want de meesters moesten voldoende schaften.

Op 7/11 meldt hetzelfde ANP Arbeidsinspectie tikt scholen op de vingers en vertelt: "De Arbeidsinspectie bezocht steekproefsgewijs 271 basis- en middelbare scholen en regionale opleidingscentra naar aanleiding van signalen dat directies hun leraren te weinig rustpauzes gaven."
Je zal maar directeur zijn van een school vol kinderen die je aap noot mies moet leren voordat alle allochtonen & autochnonen over je heenrollen. Kinderen teveel. Personeel te weinig.
Klap-klap-klap, leraren in de rij! Ingerukt mars. Boterhammetjes eten doet u na schooltijd bij het kopje thee in eigen tijd. Honger zegt u? Dan hapt u het brood onderweg naar uw lokaal maar weg. Zitten, mevrouw, daar zijn de avonden voor. U wilt dit indianendorp aan mij overlaten tijdens uw lunchpauze? Bent u van de pot gerukt? Dacht u soms dat ik geen administratie had?

't Is om te lachen van het huilen. Een rijk land dat zijn onderwijs niet meer op orde krijgt, evenmin als zijn zieken- en bejaardenzorg, thuishulp of welke hulp dan ook. We zijn met z'n allen wel een boel beetjes verwend gegroeid. Om pleisters te plakken kun je nog een bak afrikaantjes inhuren, maar de jeugd z'n moers taal leren zullen Hollanders toch zelf moeten doen.

no 523, 18:22 uur, daglink

 

Lieve E.

Toen ik je opsomming zo las en van afstand bekeek vond ik het ook wel een indrukwekkende lijst. Wat mij opvalt is dat geen van deze zaken en taken nog is afgerond. Ik zit er tot m'n nek toe in en de kaakoperatie ontbreekt nog aan het pretpakket alsmede H met wie we straks een huis gaan kijken. Als het hem meezit zal ik met kerstmis misschien wel gordijnen naaien.

Maar ik blijf optimistisch en droom van januari. Dan zullen de meubels wel weer op hun plek staan; ben ik vrij van bestiuursverplichtingen; prachtig afgevallen, hopelijk rookvrij en fraai kaakgesneden. Blijven nog over de kattenziekenboeg en de meniscus maar dat zien we dan wel weer.

Vergeten te melden dat de bouwstagnatie is ontstaan vanwege gekibbel om een paar meter lat tussen aannemer en glasbedrijf. Aannemer beweert dat glaszetter te weinig zuinig heeft gezaagd maar glaszetter houdt vol dat hij de knoesten heeft weggesneden uit slechte kwaliteit.

Nieuwe latten zijn nog niet besteld want aannemer (momenteel een week op vakantie) moet eerst weer komen meten en daarna bestellen. Ondertussen kon de schilder niet beginnen, kan buiten niet meer geschilderd worden, zitten wij gepind omdat we niet tevoren weten wanneer (en of) er iemand komt.

De limit was toen we gisteren een brief van het Nibag ontvingen, het toeziend orgaan zal ik maar zeggen - de overheidsopdrachtgever - waarin stond dat zij hadden kunnen constateren dat alles naar tevredenheid verliep, en dat ze na afronding van het project de boel wel kwamen inspecteren.

Maar verder gaat het goed

no 522, 11:11 uur, daglink

 

06 november, 2001

De commercie wil wat

Redactie Volkskrant fulmineert tegen advies Bouw. De NOS heeft advies en commentaar Volkskrant op de website staan.

no 521, 23:28 uur, daglink

 

Groot en glimmend

't Is maar dat je het weet. Sieraden mogen deze winter een verpletterende indruk maken. Groot, glimmend en geelgoud zijn de toverwoorden.
Mooie site van de Federatie Goud en Zilver.

no 520, 21:33 uur, daglink

 

Skepterdoolhof

Apart en raadselachtig, deze Skepterdoolhof. Het zal aan mijn constitutie liggen, maar het gaat boven m'n pet.

no 519, 16:02 uur, daglink

 

Geneesmiddelen

www.consumed.nl geeft informatie over geneesmiddelen, voor patient en consument. Deze toevoeging lijkt me raar. Tenzij je geneesmiddelen consumeert als appetizer.

no 518, 15:57 uur, daglink

 

Leed

Niet (of veel te weinig) roken schept chaos in het brein. Begin er last van te krijgen. In luttele minuten weet ik een versnippering om me heen te stapelen waarmee zelfs de katten geen raad weten. Kan me ongans zoeken naar aantekening, pen of cd die ik net nog in handen had maar even heb weggelegd. D'r komt geen jota uit m'n kop, laat staan uit m'n vingers. Begin ergens aan en vergeet waaraan ik ben begonnen. Hoe diep zal ik zinken voordat ik uit de as verrijs?

Slecht humeur? Geen sprake van. 't Lukt alleen niet om méér dan een twaalfde van vroeger te bevatten, beetje tempo nog daargelaten. Wie mij overvraagt krijgt luid protest dat als sjaggerijnig bestempeld kan worden maar voortkomt uit onmacht. Voorzichtig aan met mij, probeer ik te roepen maar er komen heel andere woorden uit mijn mond.

Ik zou zes weken geïsoleerd willen zitten op een plek waar niets valt te moeten of hoeven. Liever nog aan één stuk willen slapen en clean wakker worden want nicotinenood maakt behalve verstrooid en onhandig ook nog suf. De pleisters nemen de hunkering wel weg naar een sigaret, maar aan de afkickverschijnselen lijken ze weinig te doen. Wat aan nicotine door de huid binnenkomt is toch van een ander kwaliteitje zal ik maar zeggen.

Geen voordelen aan het stoppen? Jazekerwel. Op sommige momenten ineens tijd over. En een clean desk letterlijk. Geen krummels, as of vlekken meer onder de bergen ongeregeld. Keurig toetsenbordje zonder remmende factoren, schone muis.
Maar dat deze beloning in verhouding staat tot het leed zou ik niet willen beweren.

no 517, 14:46 uur, daglink

 

News media's coverage

Interessante discussie in BBC News 'Talking Point' over de vraag: Is the UK's war strategy clear? - Downing Street has criticised the news media's coverage of the war on terrorism.

no 516, 10:52 uur, daglink

 

05 november, 2001

Vandaag doen we taal

Cursus vuilbekken in het Duits met uitspraak Dirty Crap to Say in German en in het Frans zonder.

no 515, 21:38 uur, daglink

 

Geciviliseerd?

myscore2 (12k image)

Leuk testje gevonden bij elrado.nl. Blij dat m'n uitslag nog aardig geciviliseerd is. Weblogs.com denkt hier heel anders over. Menig maal komt de opmerking terug dat ik niet moet blijven pingen.

no 514, 18:05 uur, daglink

 

Aangenaam: Pluis!

Alsof we tevoren wisten dat Pluis een veertje zou blijven maar we hebben de naam nooit bij zijn voorkomen gezocht. Die lag allang op mijn lippen voordat hij het huis binnenkwam. Staaltje van helderziendheid misschien. Z'n pasfoto heb ik op iconoblast gezet.

Hoe dit zo kwam zat zo. Op het moment dat we Pepijn terugvonden - broer van Floris, suikerkater - en ik in tranen afscheid nam, rolden er woorden uit mijn mond die ik met mijn verstand niet had kunnen bedenken. Ik keek naar m'n verstilde clowntje en sprak de ongerijmde zin: en de volgende heet Pluis!, alsof het een belofte betrof.

Zo is een maand of wat later een nieuwe grapjesmaker de roedel binnengekomen. Hij zag er vlotgroeiend en welgevoed uit met zijn acht schamele weken. Hij kreeg de naam Pluis ongeacht wat er uit hem zou worden. Terwijl aan Floris alles groot, imposant en magistraal is, is dit kleine spektakel een fijngebouwde lichtgewicht gebleven die zijn naam alle eer aandoet. Maar hoed u voor hem want hij is bepaald geen doetje.

no 513, 17:22 uur, daglink

 

Ik vermuts

Elke keer als ik wordt aangemoedigd te offeren voor de armen in Afghanistan krijg ik het te kwaad. 't Is te gek voor woorden dat aan de ene kant de boel wordt platgegooid - mede uit mijn naam als coalitielander - en dat ik tegelijkertijd om zonden af te kopen moet offeren in het builtje.

D'r zit toch iets niet goed. Hetzij dat mijn bovenkamer begint te bejaren en vermutsen, hetzij dat de redenaties van volk en vaderland niet altijd sluitend zijn.

Nog zoiets mafs, hoewel van andere orde. Enige docu's gezien/gehoord de laatste tijd over geluidshinder, doofheid, geluidsbescherming, maatregelen en dergelijke. Personeel in disco's moet oorbeschermers dragen op straffe van weet ik veel. Een onmogelijk aantal jonge oren blijkt binnen x-jaren ongeneeslijk beschadigd te zijn. Nu had ik zelf een dove vader, dus ik weet wat het is.

Zou het, waag ik voorzichtig op te merken, niet eenvoudiger zijn om geluidsinstallaties zachter te zetten als we het over preventie hebben? Als huizen worden geïsoleerd tegen straaljagers die gedurende twee minuten kunnen overvliegen, maar de jeugd uit zo'n huis gaat wèl naar de disco, dan spoort hier iets niet naar mijn gevoel.

no 512, 14:11 uur, daglink

 

Mis

Vroeg bij de pinken want de ruitenzetter komt/kwam/zou komen om klokke acht om de slaapkamer te doen. Moet hij zich wel aan zijn woord houden want anders zit ik voor joker al twintig minuten knikkebollend naast m'n opgemaakte bed. Wat mis ik de ochtendsigaret om wakkerde te worden maar ik doe het niet.

no 511, 08:26 uur, daglink

 

04 november, 2001

Dubbelverrassing

Verrassing vanmiddag bij een concert door het Radio Kamerorkest in Vredenburg. De Chain of Life van Tokuhide Niimi, een Japans componist wiens naam me totaal onbekend was. Er kwamen klanken uit strijkinstrumenten die ik nog nooit had gehoord. Absoluut on-Europees en bloedstollend mooi.

Tweede opwindende blijmaker was de beeldschone roodzijden kimono op een witte zijden broek gedragen door de fluitiste Machiko Takahashi. Eenvoud blijft toch het kenmerk van het ware. Een streling voor het oog tijdens haar prachtige spel in een compositie van Fukushima. Het goedbedoelde zwart van orkesten is vaker grauw dan stemmig.

NPS Radio maakte opnamen die op 11 november a.s. van 20 - 22 uur worden uitgezonden in het programma 4FM in Concert.

no 510, 22:54 uur, daglink

 

Kwiek

Zo te bitser Pim wordt geïnterviewd, zo te meer underdog hij wordt, zo te meer aanhang hij zal krijgen. En hij weet dit; maakt hier gebruik van.
Eén ding kunnen we hem niet ontzeggen: dat zijn verstand scherper en kwieker is dan dat van menig gerespecteerd politicus. Waar moet dat heen?

no 509, 13:07 uur, daglink

 

Bang

Bij Smallzine in nummer 60 al gelezen dat Greymatter gevaarlijk is. Het bij anderen ook wel eens lelijk in de puree zien vallen. Ik gebruik het tot volle tevredenheid al lijkt het of Noah er er zelf geen plezier meer in heeft. Zal ik bang worden of niet?

Nu blijkt half Nederland al bang te zijn voor terreur of oorlog hoorde ik vanmorgen op het nieuws en ik nog niet. Tijd genoeg bang te worden als bang zijn nodig en nuttig is. 'Dan is het te laat', hoor ik menigeen denken.

Voor Greymatter wel natuurlijk, maar voor oorlog toch niet? Laten we hoofdzaken alsjeblieft maar van bijzaken scheiden.

no 508, 11:42 uur, daglink

 

Niet eerlijk

Een snotneus is nog geen snotneus als er geen snotneus opstaat, maar de mijne doet het lekker. De hoest wordt ook melodieuzer en veelbelovend voor een concert waarheen ik mij straks zal begeven. Kan je nagaan, rook ik geeneens meer of nauwelijks, kan niemand meer zeggen eigen schuld dikke bult en toch door het virus gebeten.'t Is niet eerlijk.

no 507, 11:39 uur, daglink

 

03 november, 2001

Crèpes

Ideeën nodig voor eenvoudige of luxueus gevulde flensjes. Op naar Frankrijk het land van de crèpes

no 506, 23:14 uur, daglink

 

Chocofiel

De chocofiel wil na z'n dood niet gebalsemd worden maar gedipt. Deze is een beetje maf met zijn $2 per recept.

no 505, 23:09 uur, daglink

 

Een teveel

Gisteren twee pleisters op m'n vel maar het hielp van geen kant. Off day van hier tot gunder en de smoor in. Hoe ik probeerde me af te schermen voor die ene hunkering, ik eindigde met de zes traditionele sigaretten ondanks de dubbele beplakking.
Pas toen ik me moedeloos van kleren ontdeed voor de nacht kon ik erom lachen. Een van de pleisters was los en hing ergens op half zeven. Ik lag dus gewoon op schema.

Het zijn rottige grote pleisters want ze hebben maar een smalle plakrand. Als je huid niet gortdroog is hecht hij niet goed. Je moet ook niet plakken waar holten of bolten ontstaan bij het zitten want dan raak je hem geheid kwijt. Hij moet op de romp, mag niet op de borsten, maar eens per vijf dagen op dezelfde plek, dus tel uit je ruimte als je er twee gebruikt. Gelukkig maar dat ik nog een beetje mollig ben.

Vandaag twee nadat ik de huid met de haarföhn had voorverwarmd. Ze zijn blijven zitten. Enige verbetering maar toch weer een gerookt. Da's nog altijd een teveel, maar twee pleisters staat gelijk aan een pakje en ik rookte meer. Het is eigenlijk nog een wonder.

no 504, 20:20 uur, daglink

 

Veto

Bush tekende vannacht Veto over Presidential Papers. Nou dat weer.

no 503, 12:14 uur, daglink

 

Wetenschap

Harde muziek en speed.Muizen vallen er dood bij neer.

no 502, 12:04 uur, daglink

 

With and without

With and without celebrities. Van de weeromstuit best tevreden met mezelf.

no 501, 12:00 uur, daglink

 

No Dutch

Zo te zien is het gebeurd met 2birds en Tonie's Updated Dutch weblogs. Hoop dat ze er iets op vinden want ik zal de lijstjes vreselijk missen.

no 500, 00:12 uur, daglink

 

02 november, 2001

Chocopuddinkje

custard (17k image)

Vorige postje was knap ingewikkeld. Voorproefje van een kersttoetje dan maar.
Chocoladepuddinkje in de custard.

no 499, 22:18 uur, daglink

 

Inspirerend

Inspirerend. Maak van uw kleintje een kerstbal of paashaas. Whahahahaaaaanzinnig! Anne Geddes.

Merkwaardig genoeg is dit een totaal andere url dan de officiële website Anne Geddes. Het lukt mij niet om bovenstaande link terug te krijgen. D'r is iets niet jofel mee.

In dat geval eerst gaan naar code4u. Dan rechtsboven in de hoek Anne Geddes kiezen. Eenmaal bij Anne de 'random image' aanklikken in de rechter bovenhoek.
't Is beroerd omslachtig, maar dan wordt het leuk.

no 498, 18:19 uur, daglink

 

Nakend

Dat gevoel van Cockie sloeg treffend door. Niet die bezoeken waarbij mond of oog geen kleurtjes velen, maar die gaatjes waarzonder bellen je nakender voelt dan zonder vijgenblaadjes. Heus.

no 497, 12:50 uur, daglink

 

Uit onbehagen

Tada tada, wat een prachtige dag!
Werd door de glaszetter uit een verkwikkende griepslaap gegooid want hij moest op de slaapkamer latten plakken. Dat was wreed. Temeer toen hij halverwege kwam zeggen dat de aannemer te weinig latten had besteld. Dat hij niet verder kon en weer afnokte. Dat de schilder dus maandag ook vast nog niet kon beginnen zoals misschien de bedoeling was geweest.

Tada tada, wat een prettig landje wonen wij of niet soms?
We gaan vandaag de negende week kamperen in. Is dit leuk of leuk? Zonder zicht op einde want als weer latten worden besteld zullen ze eerst gemeten moeten worden en dan besteld, en dan zes weken wachten en dan de glazenzetter om ze te plakken en dan de schilder.

Denk nou maar aan die arme strijders die zich hebben ingegraven in Afghanistan. Neem een voorbeeld aan hun geduld. Het zal hun tijd wel duren. Ooit komt de dag dat 0om Ameribaan het vermoeide hoofd verbitterd in de schoot zal moeten werpen.

Vooruit dan maar weer. Tot kerstmis, zei ik ooit spottend, wetend dat dit niet waar kon zijn.
Voor het eerst sinds dagen uit onbehagen een sigaret gerookt. Shit!


no 496, 11:49 uur, daglink

 

Blauw blauw

Voedselpakketjes worden blauw.
Watnou?
Ze worden blauw in plaats van geel. De voedselpakketjes voor de arme nikkertjes in Afghanistan weet je wel. Om ze nog een vol buikje te geven voordat ze worden afgeschoten.
Waarom blauw? Ik vond geel juist wel aardig voor een zonnig gebeuren alsdat er eten wordt uitgeworpen. Mag de wereld toch zien?
De clusterbommen zijn al geel.
Nou en? Geel is de kleur van gerechtigheid toch, of vergis ik me nu?
Boel bommen ontploffen niet meteen.
Zonde van de belastingcenten.
Nee, want ze komen op de grond terecht, blijven daar geel en verleidelijk liggen en ontploffen als ze worden opgepakt.
Snap hem. Daarom gaan ze eten nu blauw maken. Alleen, hoe komen ze daar te weten dat geel blauw is geworden? Gooien ze pamfletten mee? Misschien was het handiger de bommen blauw te maken?
Die armen leren dat elkaar vanzelf. Paar ongelukjes en dan verspreidt het nieuwtje zich als vuurt van mond tot mond zal ik maar zeggen. Amerika heeft deze tijdwinst nodig.
Hoezo dat?
Ze hebben nog voorraden geel, zegt chef-staf, en daarvan moeten ze eerst los. Anders gooien ze hoogwaardig eten weg. Da's niet netjes als de halve wereld honger lijdt, snap je?
Nee, ik snap er geen moer van en wil het ook niet meer snappen.

no 495, 11:28 uur, daglink

 

01 november, 2001

't Is wat

Houd je ook van een basaria, van beewegen en bipsen?
Jawel, ken uw taal!

no 494, 23:44 uur, daglink

 

Dubbeltje

Wat doet een mens op een avond alleen? Munten bij elkaar scharrelen uit de vreemdste hoeken. Uit potten, laadjes en dozen waarin jaren kleingeld is geloosd als de portemonnees dreigden te scheuren of jeans de was in gingen. Toch wel paarhonderd gulden geteld en in zakjes van honderd weer weggeborgen.

Het dubbeltje gaat me het meest aan het hart. Zo klein, fijn en glimmend betaalmiddel vind je nergens meer. Het stamt uit lang vervlogen jaren toen geld nog bijzonder en kostbaar was. Nu halen we er onze neus voor op. Het is geen klap meer waard. Als we er een laten vallen kruipen we het niet eens meer na.

Een dubbeltje zakgeld wàs wat! Kon je trots mee te voorschijn komen en je hersens op breken wat je ervoor zou kopen. Het kon je woedend maken als het niet werd terugbetaald: ik heb jou verdorie een dùbbeltje geleend!

Bij nader inzien heb ik ze er allemaal weer tussenuitgepeuterd en in een trommeltje gedaan. Niet dat ik weet waartoe maar nostalgie zal haar beloop moeten hebben.

no 493, 21:28 uur, daglink

 

Afkicklogica

Nicotinepleisters helpen goed. Alleen merk ik vanaf het begin dat ik aan die ene pleister van 30 nicotine tekort kom. Rook dan ook elke dag het stabiele aantal van 5 à 6 bij. Geen wonder want de pleisters blijken te licht voor mij. Opmerkelijk is dat ik buiten die paar sigaretten geen hunkering naar nicotine voel, ook niet als anderen roken. Er gaan uren voorbij dat ik niet eens aan roken denk.

Kwam ik een interessante rookstoppoli.pdf tegen. In dit artikel wordt mijn vermoeden bevestigd. Het helpt me prima verder want vanaf morgen zal ik dubbele portie pleister plakken.

Lukraak een paar regels uit het artikel:
Het is bekend dat een verslaafde roker zijn nicotinespiegel precies op niveau houdt. [...]
Iemand die 25 sigaretten per dag rookt zal een cotininespiegel van rond de 300 mcg/ml hebben. Met ongeveer 30 mg van Nicorette wordt een spiegel gehaald van 150 mcg/ml. Dat is dus maar de helft![...] Nicotinepleisters moeten juist het hunkergedrag naar nicotine onderdrukken en dat gebeurt niet bij onderdosering.[...] Meer plakken dan op de verpakking staat is absoluut veilig mits rekening wordt gehouden met iemands cardiale toestand. Een dubbele portie plakken heeft ook financiële consequenties want één pleister kost pakweg evenveel als een pakje sigaretten.[...]

Er wordt beweerd dat deze prijsstelling van nicotinepleisters prima is, maar dit vecht ik aan. Als Borst - en anderen die het kunnen weten - zich terecht bezorgd maken over rookgedrag, dan zou ik het afkicken goedkoper maken dan het roken zelf. Vier-en-tachtig gulden voor 14 pleisters is niet niks, zeker als je er twee per dag gaat plakken. Andersom zeggen ze dat als je dubbel plakt, je met de halve tijdsduur kunt volstaan.

Hoe dan ook: op dit moment is afkicken duurder dan roken. Logica is niet ieder gegeven.

no 492, 18:35 uur, daglink

 

Opwinding

Waarempel, er wordt aan de ramen gewerkt. Het moreel knapt hier ziendervoelend van op en het prachtige weer lokt me naar buiten. M'n B & O-telefoonhoorn met het fraaie kronkelsnoertje kan trouwens worden opgehaald. Het zoveelste spiraalsnoer waaraan Floris zich in de loop der jaren heeft vergrepen. Hij is dol op A-merken. Wordt een verrekte dure kat op deze manier.

Wat blijkt voor de zoveelste keer, maar telkens verdring je die strop? Draadje kan niet worden gerepareerd zodat hoorntje in z'n geheel moest worden vervangen. Pingping kassa! Ik durf niet vertellen wat dit kost. Vroeg ik in de winkel het oude hoorntje terug om te slopen en te zien hoe de montage in elkaar stak, spraken ze uit de hoogte dat dit niet ging omdat het alreeds gerecycled was. Zal me een volgende keer niet gebeuren. Dat er een volgende keer komt weet ik zeker.

Kom ik thuis is leiden in last. Ligt er een muis in de kelder. Opwinding alom terwijl het ding hardstikke dood is. Lang leve Pluis. Compliment verdiend voor zijn niet aflatende waakzaamheid. Daar hebben we hem toch ook voor?

Liever levende muis ontmoet? Nou dan! O, je durft het lijk niet op te ruimen? Wie is hier eigenlijk de held in huis? Blij dat ik onmisbaar ben. Met de lange kattenbakschep en een oude krant de prestatie van de dag geleverd. Nu ben ik weer even aan rust toe.

no 491, 12:42 uur, daglink

 

In de watten

Floris is bijgekrabbeld al ziet hij er niet uit met dat geschoren nekkie, maar nu heb ik de neiging om me heen te meppen. Snot, hoest en en stijve nek zijn in alle heftigheid zwetend terug met een rillerige verhoging. Je zou toch hopen dat stoppen met roken heilzamer zou zijn.
Terug in bed zou de beste optie zijn als de ruitenzetters niet kwamen. We zijn na acht weken geheel aan kamperen gewend maar voor de kerst moet daar een einde aan komen. Dus àls er werklui verschijnen gaan zij in de watten, niet ik.

no 490, 10:01 uur, daglink

 

 

Archief Index Log

 

 

 

Site Meter